A vártnál gyengébb eladások miatt csökkenti az iPhone 7 gyártást az Apple

Címkék

A japán Nikkei egyik cikkére hivatkozva több Apple témájú oldal és rovat is azt állítja, hogy az Apple arra készül, hogy 10%-kal csökkenti iPhone 7 gyártását az év első negyedében. Az ok: a vártnál gyengébb érdeklődés, lanyha értékesítés világszerte.

Hozzászólások

minden év ugyanezen időszakában csökkenti a gyártást. semmi meglepő nincs ezen.

A big.LITTLE egy implementacios kerdes, az architektura fejlettseget alapvetoen a valos felhasznalas alatt mutatott teljesitmeny jelzi. Itt az iPhone 7 jelenleg kb. minden mas mobilt maga moge utasit, nagyjabol minden teszt szerint. Ha tudsz relevans cafolatot mutatni, az nagyon erdekelne.

(Disclaimer: nem kedvelem az iPhone-okat egyebkent, de adjuk meg a csaszarnak, ami a csaszare.)

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Az altalad linkelt PhoneArena teszt az A9-est (tavalyi iPhone) hasonlitja a 820-as Snapdragonhoz (idei csucs Qualcomm). A masodik teszt meg az iPhone 7 megjelenese elotti leak.

http://www.trustedreviews.com/news/iphone-7-benchmarks-apple-a10-fusion…

"On AnTuTu, the iPhone 7 scored a mega 178,397, which just about puts every other phone to shame. It’s far higher than the 133,781 scored by the iPhone 6S (33% improvement), and also trumps the Samsung Galaxy S7 Edge (134,599), the OnePlus 3 (140,388), and the HTC 10 (133,217)."

Geekbench alatt, amit te is linkeltel, a hivatalos eredmenyekben 50%-ot ver pl. az uj Exynosra.

A Crysis 3 meglete nem jelent semmit teljesitmeny-szempontbol, Linuxra sincs egy csomo jatek, ettol meg nem lassabb az OS. (Rengeteg iOS-only alkalmazas van, ahogy jopar Android-only is, de most teljesitmenyrol volt szo.)

Puszta SoC teljesitmenyt tekintve most az Apple a csucs, nem azert terjed jobban az Android, mert gyorsabbak a telefonok.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

"Puszta SoC teljesitmenyt tekintve most az Apple a csucs"

Hát ööö... itt én nem ezt látom:
http://talkchess.com/forum/viewtopic.php?t=61460&postdays=0&postorder=a…

szerk.: Az értékek a jelenlegi legerősebb sakkprogram (stockfish) NPS (node per sec) számítási teljesítményét mutatják.
--
♙♘♗♖♕♔

Hát ez nagyon durva:

One plus one: 643
One Plus Three: 1486
Iphone 7+: 2433
Huawei P9: 2945
Samsung S7 Edge: 3036
Intel i7-4700mq: 5492

Évről-évre pontosan duplázzák a processzorok teljesítményét (bár jó lenne több benchmarkot is látni).
Ha ilyen ütemben fejlődnek, akkor 2018 elejére beérik az Intel-t, 2019-re, pedig megelőzik azt,
szerintem úgy, hogy emulációval x86-ot fognak futtatni, és licenszelik azt az Inteltől.
Így az Intelnek is lassan több bevétele lesz licenszből, mint processzoreladásból.
Kb, mint a Microsoftnak a mobiltelefon piacon.
(bár úgy látom a Microsoftnál megszűnt a mobiltelefongyártás. Amerikában még egy Lumiát lehet kapni, aztán azt is behintik sóval.)

Kár, hogy az arm kész blobtenger.

Noh ennyi lázálmas jövendőlés elég is lesz így az év elején.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"szerintem úgy, hogy emulációval x86-ot fognak futtatni, és licenszelik azt az Inteltől."

Mit licencelnének az Inteltől?
Emulációhoz nem licencelnek semmit. Apple sem fizetett az IBM-nek a PPC emulációért miután Intelre tért át. A Microsoft sem fizet az Intelnek azért, mert megjelent a win32 emuláció az ARM Windows 10-en.

Nem vagyok egy licensz szakértő, de szerintem különbséget kell tenni szoftveres emuláció, és hardveres (processzorba ágyazott) között. x86 processzort se gyárthat akárki...

De nem csak én pörgök ezen. 2 perc utánaolvasással, a tech-bulvár is valami ilyesmit szimatol (2016 nov 21):
https://www.extremetech.com/mobile/239912-x86-emulation-may-finally-com…

Egyébként csak jobb, ha fizetni se kell érte.

Btw, hol vannak a szerverprocesszorok arm vs. amd64 teljesítményben?
Mert lehet a trend ott fog először látszani.

2016. dec 16:
http://www.anandtech.com/show/10918/qualcomm-demos-48core-centriq-2400-…

Amit mondani akarok, hogy az armek ki fognak lépni a mobiltelefonok piacáról.
Vagy a serverpiacot, vagy a desktop piacot fogják bekebelezni először.
Szerverpiacot talán egyszerűbb szoftveroldalról,
de amíg nincsenek normális arm desktopok a kutya se fogja leellenőrizni
a csomagokat azon a platformon. (ld. 32bit x86 csomagok kikopása).
De mintha Linus is szóvá tette volna ezt (ui. nincsenek értelmes arm laptopok)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A PhoneArena sajat tesztjen a Galaxy S7 Edge 20%-al kevesebb akkuidot produkalt, mint az 7 Plus, kozben az elobbi sokkal nagyobb akkuval rendelkezik es nemileg lassabb SoC-el. (i7+ vs S7 Edge: 2900 mAh vs 3600 mAh, 3304 SC/5385 MC Geekbench vs. 1784 SC/5167 MC)

A Snapdragonok meg jobban el vannak maradva.

(Tovabbra is: en nem hasznalnek iPhone-t, de erdemes ragaszkodni a valosaghoz.)

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Oh, toltesben sokkal jobbak a Droidok. A telefonomnak 4000 mAh-s akkuja van, es <1 ora alatt feltolt. De ugye csak a teljesitmenyrol volt szo az elejen. (Nem arrol, hogy melyik rendszer/platform/hardveregyuttes a jobb. Kizarolag a SoC teljesitmenyerol.)

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Arra utaltam, hogy nem nagyon érdekes ma már, hogy egyik vagy másik tud 10-20%-kal többet akkuról. Ráadásul ez erősen felhasználásfüggő. Az ilyen töltési teljesítmények mellett ez lényegtelen. Sokkal inkább érzem problémásnak az iPhone 7 töltési sebességét.

A SoC teljesítmény szintetikus benchmarkolása pedig szintén olyan dolog, ami kevés relevanciával bír szerintem.

A probléma inkább ez:

iPhone 7's Lack of 'Compelling' Features Convinced Most Galaxy Note7 Owners to Stay With Samsung

--
trey @ gépház

Esetleg visszatérni oda, hogy visszaszerzik az elidegenített felhasználók bizalmát azzal, hogy megbízhatóbb (kevesebb hw/sw bugot tartalmazó) terméket állítanak elő. Ahelyett, hogy 10 csillió új emojit, meg csak a világ egy földrészén használható feature-öket lapátolnak befelé, inkább foglalkoznának pl. a 30%-nál lekapcsoló telefonok problémájával.

--
trey @ gépház

Android terén várható némi megtisztulás is. Most ahány gyártó, annyi féle inkompatibilis és usb szabványot sértő megoldás. Múltkor cikkeztek róla, hogy hamarosan csak az usb szabványban definiált gyorstöltés módot használó usb csatlakozós android készülékekre engedik feltenni a google ökoszisztémát. Aztán meglátjuk, hogy sebességben ez okoz-e változást, vagy a gyártók külön töltőportot tesznek a telefonokra :)

mondjuk épp ideje volt.
egy rossz vicc volt, hogy mindenki a saját gyorstöltés megoldásával, neadjisten, USB-elképzelésével szállította a telefont...
még egy kötelező type-c előírásnak örülnék azért.

/off s akkor már csak a rendszeres szoftverfrissítéseket kellene kikényszeríteni valahogyan.
--
blogom

+ Szabvány USB port.
+ Kötelező rendszerfrissítések öt évig.
+ A tönkrement / elavult telefont (opcionálisan tartozékait is) _*kötelező*_ lenne leadni valamelyik mobilszolgáltatónál, nekik pedig kötelező lenne átadni azt újrahasznosításra (aztán az n+1. cég se az aktuális szeméttelepre talicskázza ki, hanem valóban legyen újrahasznosítás).

Kötelező leadás nem tetszene a forrasztópákával született geekeknek. Nem kellene ezt a terhet a vásárlókra rakni. Elég lenne ha a gyártók kötelezve lennének a használt mobilok visszavásárlására hatósági árakon. Ezek nyilván beépülnének az árba, de a jobb logisztikával rendelkező gyártóknál ez minimális árkülönbséget jelentene. Rengeteg értékes és újrahasznosítható anyag van egy kukázásra szánt mobilban.
És be kellene vezetni a kötelező 10 éves garanciaidőt, ami kitakarítaná a gagyi gyártókat az EU és USA piacairól. Ehhez persze előbb nemzetközi együttműködés kellene az erős piacú országok között.

Normális HUP-ot használok!

Az, hogy a kereskedőnek vissza kell vennie a hulladékot még nem jelenti azt, hogy elindult az újrahasznosítás irányába. Simán lehet, hogy átveszi a terméket, majd amint kilép a vásárló már koppan is a cucc a kommunális kukában. Nem tudom, hogy milyen dolga van a kereskedőnek a visszahozott hulladékkal (neki kell-e személyesen elvinni, vagy jönnek érte csak telefonálni kell, vagy ha áru jön, akkor hulladék megy), de nagyon minimálisnak kell lennie a plusz macerának ahhoz, hogy egyáltalán foglalkozzon vele.

Gondolom te is hallottál már rémtörténetet arról, hogy egy újrahasznosító telepen mi megy csak azzal, amit otthon szépen szelektálva dobsz ki ("á' olcsóbb kivinni a szeméttelepre mint elvinni xy km-rel arrébb és leadni, szarjunk bele az egészbe"). Szeretném hinni, hogy ezek csak rémtörténetek és féligazságok (meggyőződésből és bűntudat elkerülés céljából szelektíven gyűjtök), de ki vagy milyen szerv tudja nekem garantálni azt, hogy tényleg bekerül az újrahasznosítás folyamatába amit leadtam?

"Az, hogy a kereskedőnek vissza kell vennie a hulladékot még nem jelenti azt, hogy elindult az újrahasznosítás irányába."

Országa válogatja... errefelé most épp szét van verve a hulladékgyűjtés és hasznosítás. Jobb helyeken újrahasznosítják, mert részben értékes dolgok vannak az elektronikai hulladékban, részben pedig veszélyes komponensek is.

"Gondolom te is hallottál már rémtörténetet arról, hogy egy újrahasznosító telepen mi megy csak azzal, amit otthon szépen szelektálva dobsz ki"

Az a baj, hogy nem rémtörténet. Mint írtam volt, kis hazánkban éppen szét van verve a hulladékgyűjtés és a hasznosítás is... nem nagyon látszik, hogy ebben fejlődés következne az elkövetkező években.

"de ki vagy milyen szerv tudja nekem garantálni azt, hogy tényleg bekerül az újrahasznosítás folyamatába amit leadtam?"

Az a helyzet, hogy kereskedelmi lánc egésze ránézésre már rég környezettudatosabb, mint a jelenlegi állami szervek, amelyek ezt hivatottak lennének ellenőrizni...

Miközben az SGS7 képernyőjének a felbontása 2560×1440 még az iPhone7 csak 1334×750, az iPhone7 Plus 1920×1080. Csökkentett pixelszámmal is lehet spórolni az aksin.
SGS7-nél 3000 mAh az aksi, nagyjából mint az iPhone 7 Plus 2900-as aksija. Edge hajlított képernyős kivitel nincs az iPhoneokból.

Normális HUP-ot használok!

en htc one m8-rol valtottam iphone7-re, androidos telefonok kozul a kovetkezoket nezegettem:

  • htc 10
  • samsung g. 7 edge
  • oneplus 3

(egyebkent mindnel volt egy-ket aprosag, ahogy az iphone-nal is, nalam vegul az dontott, hogy meg nem hasznaltam ios-t telefonon, aztan az ujdonsag ereje...)

A lenyeg, amit ki akartam nyogni: az iphone-rol (vagy epp az oprendszererol) sok mindent lehet mondani negativumkent, de a kijelzoje teljesen jo azzal a felbontassal. Ez volt az egyetlen olyan pont, ami elbizonytalanitott egyebkent (ugye kb 441 ppi-rol valtottam 326 ppi-re), de nemhogy nem rosszabb, hanem jobb is a kijelzo (nyilvan 2014 ota fejlodott a techn. stb..., de a ppi onmagaban szinte semmit sem jelent mar).

számszerűsítve:
"Looking at our WiFi web browsing test, it’s genuinely ridiculous how well the iPhone 7 and 7 Plus perform in this test. The iPhone 7 Plus is definitely down on battery life compared to the Galaxy S7 Edge, but it’s within 5% despite using a battery that’s almost 20% smaller. The iPhone 7 is actually comparable in battery life to the iPhone 7 Plus, and is significantly above the Galaxy S7 with Exynos 8890."
akárhogy is erőlködik jevgenyij (aki mindig képes éppen azt a konkurens telefont citálni, amelyik egy kicsit előrébb van az általa éppen fontosnak tartott mérésben, bár előfordul, hogy egy paraszthajszállal lemarad másokban -a Redmi 3 margójára).

Az almafák nem nőnek az égig.

----
"Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat."

Nagyot fordult a világ, október elején azzal volt tele a média, hogy állítólag nincsen elég gyártókapacitás kielégíteni az igényeket. A prémium smartphone egyébként is hanyatló termékkategória szerintem, ma már fele, akár harmad áron lehet megvenni kiváló specifikációjú, igényesen összerakott, szép formatervű, jó anyaghasználatú gépeket. Az iphone presztízse, trendisége sem olyan már mint 5-6 éve, mikor tényleg iskolázta a mezőnyt, és az iphone volt az etalon amihez minden mást mértek. Inkább az lep meg, hogy még mindig ilyen erős pozíciója van. Inkább csak az iosnek és a többségében valóban minőségi appoknak köszönheti.

Na meg a vendor lock-innek. Nekem pl nagyon regota iphone-om van, es mivel mar alkalmazasokbol is bevasaroltam a platformon, nem szivesen cserelnem barmi masra. Szomoru teny, hogy az apple utobbi idoben vegrehajtott innovacioi miatt, mar igy is elkezdtem nezegetni felsobb kategorias droidot futtato telefonokat, de ez egyelore inkabb csak ilyen csalodottsag...

Ez nekem nagyon érdekes, hogy sok iPhone felhasználó nem azért akar most váltani, mert elrontották az idei szériát, hanem mert uncsi lett, nincs nagy hullám, nincs új giga feature, nincs innováció kétkézzel. Nem kritika, csak nem volt ennyire szembetűnő még, hogy az Apple nem csak jó telefont adott el, hanem az érzését annak, hogy ez itt a jövő, ..., és amikor ez elmúlik akkor a csalódottság miatt, vagy mert a lendület hiányában már nem is akkora a különbség egy android és iphone között, akkor váltani akarnak.

Ezt nem nagyon értem.

Szóval ha az iphone-ban nincs valami szexi új innováció, és ezért hasonló egy androidos telefonhoz, akkor a csalódott iphone tulajdonosok egy része androidos telefont venne?
De ha azt mondod, hogy hasonló a kettő, és ha jól értem, azt mondod, hogy eddig csak az iphone-nál volt meg az "ez a jövő" érzés, tehát az androidos telefonoknál nem, akkor nem értem, a csalódott vásárló miért venne androidot. Ha hasonló, és ugyanúgy nincs meg benne a szexi innováció.

disclaimer: én az alapfelállást sem így látom, de elhiszem, hogy vannak emberek, akik igen.
Szóval most ne azon rugózzunk, hogy az első feltételezés igaz-e vagy nem!

Talán mert a "sexi, új, innováció" miatt volt értelme elviselni a "hátrányokat".
Amúgy én személy szerint tapasztaltam családban ezt a nejemnél (iphone) és a gyereknél is (ipad). Mindkettő androidra váltott, amikor "elmúlt a varázs" és nyűg volt a zenék, képek másolása, mentése. Hiányzó játékok, alkalmazások amik nincsenek meg ios-re, de a az ismerősi kör játsza, használja. És ez az r1 user szint.
Nekem csak telefonálásra drága volt, melóra meg nem tudtam rendesen használni, míg a droid -bár messze nem tökéletes- de jobb.
Abszolut nem csalódott senki a fenti esetekben, szimplán az eszköz cseréje már nem apple termék lett, mert a réginél nem tudott semmiben sem többet adni, ellenben a hátrányok maradtak.
üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Nem teljesen értem még én sem, csak azt írtam le, amit látok körülöttem és kommentekben is, hogy az innováció hiányában csalódnak, és ez akkora csalódás, hogy váltásnál úgylátszik vagy mert nincs más, vagy mert valamit látnak az android-os konkurensben (akár csak a nekem-újdonság hatást), váltanak. Az innováció hiánya nem egyenlő szintre lépteti vissza az iPhone-t, hanem a csalódás érzése miatt még relatív kevesebbnek is tűnhet. Az újdonság varázsa egy új márkánál, új OS-el máris megvan, biztos van egy rakás dolog, amit az android tud jobban, vagy kényelmesebben, egy launcher csere sokaknál "új a telóm" érzést is adhat.

(Nincs iPhone-om, sose volt, sose érdekelt, sose volt vele bajom, kiváló termék, nem kritika a fenti, csak ránézés és részben csodálkozás, részben gondolkodás. Semmi bajom azzal, aki vált, nem vált, android-os maradt, nincs okostelefonja, csak meglepett, hogy szinte csak a fenti indoklást kaptam az utóbbi két iPhone generációnál. Nyilván nem reprezentatív.)

+1

Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy a trend és márkahűség kivételével mi vehet rá tömegeket a 100e+-os kategóriára, egy-két funkció kivételével. 100 alatt is találok nagyon betyáros vasakat, jó kamerát, jó kijelzőt, nem űbercsillárbrutált, de kb. pont azt, ami 1,5 éve volt az. Szerintem a legtöbbeknek mindegy, hogy mekkora a felbontás, max elmondani jó nekik, hogy ez a legjobb most, de azoknak akiknek a pénztárca akadály lehet már nem sok dolog viszi akár 100-ig se a szemüket. Kínai gyártók most kezdtek igazán tombolni.

Szerintem, azért nem csak a márkahűség, trend, hanem a felhasználás is dönthet (pl. mondjuk cégnél apple termékkel dolgoznak, teljes apple felszerelés van otthon), a beruházást követően olcsóbb egy új iphone megvenni, mint lecserélni az apple tv-t, macbookot, vásárolt szoftvereket, ipad-et, stb.
Ez mellett -ez most teljesen szubijektív- kezdenek elmenni egy blackberry irányba és -nyilván jóval több lábon áll az apple, mint a bb- Jobs nélkül valahogy kezd eltűnni a fentebb említett újjítás... Ne legyen így, mert jó az mindenkinek, ha van több versenyképes mobil os, márpedig az ios-en és droidon (beleértve a forkokat is) kívül nincs más, ami említésre lenne méltó...

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Szerény véleményem szerint Jobs sem jó és innovatív terméket árult elsősorban, hanem életérzést.

Korábban is össze voltam zárva Apple fan^Wfelhaszánókkal, mindig volt egymás között egy elégedetlenkedés, hogy mi nem működik, mivel van éppen baj és mi mennyire drága, de Jobs idejében ez közöttük maradt, az utóbbi időben egyszerűen csak jobban kihallatszik az elégedetlenkedés.

A termékek nem lettek jelentősen rosszabbak vagy drágábbak, csak nincs már meg az az összetartó erő, amit Jobs személye biztosított.

Igen, a vezér bukása után rögtön mondták sokan az önbeteljesítőként is működő jóslatot, hogy hát, már nem lesz olyan mint régen.

Ezen kívül szerintem általánosan elmondható, hogy a smartphone, sőt részben a smart téma egészében lassult, legalábbis a felszínen, mindenkinek van már -phone, annak a kevésnek akinek kell is -watch, annak aki tudja mire használni annak -TV, annak aki meg tudja fizetni -home, és nagyon kevés olyan fejlesztés történik, ami ÚJ. Nem csak nagyobb magszám,megapixel,felbontás, hanem új feature, vagy legalább annyi mint a gyorsabb töltés vagy a már nem új de épp terjedő vízállóság. Van egy ilyen hullámzó jellege az újdonságoknak, most épp lent vagyunk, miért is fizetnének az emberek többet, mint amennyit kell, ha épp nincs is nagyon mivel indokolni?

(És a rakás besült következő-smartphone ágat nem is említettem, pl. Google Glass, volt még több is de eszembe se jutnak.)

Hm...nem tudom, azért az ipod és az első iphone ütött...emlékszem amikor Blamer kiröhögte őket, aztán azóta se tudtak felkapaszkodni a mobil üzletágban, mint gyártók (hw,sw), szóval sok mindent el lehet mondani Blamerról, de azért valamit csak letett az asztalra és még ő sem látta, amit Jobs igen.
A droidra soha nem volt jellemző az innováció, viszont cserébe könnyen használhatod, nem köt hw-hez sw-hez a használata.
Szerintem ma már el sem indulna egy iphone projekt ezekkel a paraméterekkel...lásd az azóta megdöglött vagy döglődő "vashoz" kötött próbálkozásokat. (Firefox OS, tizen, Ubuntu touch, stb.)

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

"Hm...nem tudom, azért az ipod és az első iphone ütött..."

Hát... azért annyira sok újdonság nem volt egyikben sem... azok mellé is életérzést csomagoltak. :)

"A droidra soha nem volt jellemző az innováció, viszont cserébe könnyen használhatod, nem köt hw-hez sw-hez a használata."

Ez is egy életérzés volt, hogy az innováció az Apple irányból jött... aztán minden új feature esetén tele volt a net ilyesmivel:
- Hey! Just got iOS 8, its brilliant, I love the new keyboard selection option.
- Yeah, I know its pretty cool!
- Swiftkey is awesome... I can just swipe scross letters now, I don't even have to press the spacebar anymore!
- Really? Wow!
- When's Android getting it? :D
- 4 years ago.

amikor a telefonboltos ismerősöm elmagyarázta, hogy eladhatatlanok azok a tokok, amin nincs KIVÁGVA az alma logo helyén, hogy látszódjon mi van a tokban, akkor azért eléggé biztos lettem abban amit most írtál :)

közben telenor boltos ismerős forgalmi rangsora: 6S > SE > 7 ... és minden lépcsőnél kb. egy 3x-os különbség (külváros, nem reprezentatív, de meglepett)

"NFC,"

Ne röhögtess. A Wikipedia szerint 2011-ben több mint 40 különböző Android telefonban volt NFC. Apple oldalon előszőr az iPhone 6-ban, ami 2014-ben jelent meg. BlackBerry-kben is előbb volt.

"In 2011, handset vendors released more than 40 NFC-enabled handsets with the Android mobile operating system. The iPhone 6 line is the first set of handsets from Apple to support NFC.[63] BlackBerry devices support NFC using BlackBerry Tag on devices running BlackBerry OS 7.0 and greater.[64]"

https://en.wikipedia.org/wiki/Near_field_communication#Devices

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_NFC-enabled_mobile_devices#Smartp…

--
trey @ gépház

"A Wikipedia szerint 2011-ben több mint 40 különböző Android telefonban volt NFC. Apple oldalon előszőr az iPhone 6-ban, ami 2014-ben jelent meg."

Ja, es tudtal vele fenykepet kuldozgetni a masiknak _ha_ bekapcsoltad az NFC-t, es _ha_ hozzaerintetted a masikehoz. Amit nyilvan senki nem hasznalt, mert kepeket mar akkor is neten kuldott at az ember.

Ehhez kepest az iPhone-ban akkor jelent meg, amikor mar volt is mire hasznalni.

A technologia egy dolog, de megtolteni ertelmes tartalommal, az az innovacio.

NFC-ről beszéltél. Most elkezdesz terelni gondolom az Apple Pay felé, ami - világszenzáció - már tavaly nyár (2016) óta használható Svájcban és talán Magyarországon is. Idézem:

"Néhány héttel azután, hogy a rivális Samsung Pay spanyolországi érkezéssel megkezdte Európai hódító útját, az Apple Pay, az Apple nagy érdeklődéssel várt mobiltárcás fizetési rendszere is nagy erőkkel terjeszkedik Európában. A megoldás megérkezett Svájcba, amely már a második európai ország, ahol a mobilfizetési megoldás hivatalosan is elérhető. Sőt, mint a Mobilfizetés blog megtudta, egy trükkel már egész Európából, így Magyarországról is használhatóvá vált az Apple Pay, bár ennek használatát főleg csak a téma iránt fokozottan érdeklődő olvasóinknak ajánljuk."

http://mobilfizetes.blog.hu/2016/07/18/mar_magyarorszagon_is_hasznalhat…

Köszönjük. További világszenzációs innováció, a csak Amerikában elérhető TV app, illetve a rosseb nem tudja mennyi minden volt még, ami gyakorlatilag sehol sem volt elérhető Amerikán kívül.

--
trey @ gépház

Tudtommal a Samsung Galaxy Nexus (2011) NFC-je már használható volt fizetésre, csak rohadtul nem voltak elterjedve a terminálok hozzá. Felületesen, de ismerve ezeknek az eszközöknek a terjedését, nem vagyok benne biztos, hogy ezeket a terminálokat CSAK, vagy EGYÁLTALÁN az Apple miatt rendelte be boldog boldogtalan egyszercsak (azért a paypass sem mellékes).

(Ha lehet az innováció definíciójából vegyük most ki az elterjedését, az business.)

Az egesz folyamat. Oldd fel a telefont, keresd meg az ikont, tappolj ra, add meg a PIN-t, valaszd ki, hogy mit is szeretnel es fizethetsz is.

Ezzel szemben az iPhone-on: dupla nyomas a home "gombon", ez rogton authentikal is koszonhetoen az ujjlenyomat olvasonak, es fizethetsz is.

https://www.youtube.com/watch?v=cR3rWo9ydd8

_Igy_ mar van ertelme.

Gondolom tudod, hogy ez kb. az a szintű UX változtatás, ami azért megoldható még egy lassú óriáscég esetén is pár hét átfutással. Ezen kívül az android-os videón nem volt látható, hogy tud-e reagálni a kasszára a telefon, indíthatja-e a fizetést a terminál, vagy csak a telefon, nem tartom kizártnak, hogy igen.

(Megjegyzem még mindig nem tartom jó ötletnek a pénzemet az ujjlenyomatomra bízni.)

A widget-es szálba is beleillene a korrektség kedvéért, hogy itt nem megoldhatatlan dologról van szó, ott inkább az a zavaró, hogy jó ideig nem voltak widget-ek, dörgött is az Apple-fanok tábora, hogy nem is kell, majd egyszercsak feltalálták.

A widget elegge nem hianyzott, legalabbis nem igy :)

Az, hogy ez milyen szintu UX valtozas, az mindegy. Abbol indultunk ki a szalban, hogy az Apple nem innoval. En viszont azt mondom, hogy az innovacio nem egyenlo azzal, hogy bedobom a technologiat nyersen, aztan majd kitalalodik, hogy azt hogy lehetne kenyelmesen hasznalni. Az Apple beletette az ujjlenyomat olvasot az 5s-be, majd mikor az megbizhatonak es hasznosnak bizonyult, hozzaraktak meg az Apple Pay-t is a 6-ban.

Ok, ezek szerint az, hogy NFC-vel fizessünk kisebb innováció, mint az, hogy mindezt két gombnyomás nélkül?

Értem amit mondasz, de gyakorlatilag az állítás évek óta úgy szól, hogy a Google csak másol, és az Apple innovál, és persze akármit másol az Apple az nem másolás, az csak épp megérett az innoválásra.

(Kéne keresni egy Google Wallet vagy Pay videót is a korrektség kedvéért, illetve megjegyzem nem az a gond, hogy nem innovál, hanem hogy nem annyit, vagy legalábbis nem érzi a közönsége, hogy ezt tenné. Előre szólok, ha most azt mondja valaki ezekre az emberekre, hogy birkák, és félreértik, meg csak kárognak, akkor azt is feltételeznünk kell, hogy pár éve, amikor az Android-ot nyiltan szapulták még, akkor se voltak épp tájékozottak és objektívek :).)

En csak azt mondom, hogy a technologia (NFC) adott volt. Azon se kell sokat gondolkozni, hogy ha mar vannak contactless terminalok, es a telefonban van NFC chip, akkor a kettot otvozhetnenk. Mondjuk ugy, hogy logikus lepes (foleg, hogy az NFC az RFID-bol fejlodott ki, talan az egyik celkituzese pont ez volt). Az igazi kihivas ott van, hogy hogy implementaljuk ugy, hogy azt az emberek szivesen is hasznaljak.

En elismerem, hogy sok mindenben az Android volt az elso (pl. a masik masolasaban is :P), de az egesz olyan erzetet kelt sokszor, hogy talalnak valami meno, uj technologiat, bedobjak az eszkozbe, becsomagoljak valami rizsa marketingbe (NFC -> "jajj de jo fotokat tudsz kuldeni erintessel", hajlitott uveg -> "huuu de szuper cool"), aztan annyi. Olyan erzese van az embernek, mintha csak PoC-okat gyartananak anelkul, hogy az egeszet valami hasznalhato allapotba hoznak.

Kac-kac-kac... ilyen fájdalommentes az adott dolog használata... innováció:
- a tabletbe szúrva tölthető pencil, ami az első rossz mozdulatra letörik
- az egér aljára tett töltőcsatlakozó, hogy töltés közben véletlenül se tudd használni
- a sokadik csatlakozó "szabvány", amit ki- és bevezetnek
- a csatlakozók számának radikális csökkentése, majd a problémára különféle HUB-ok árulása, amiket cipelni kell az eddigi konverterek mellett
- az utóbbi sok évben pedig a piacon már régóta létező apróságok átvétele, majd innovációként bemutatása
- az AirPod körüli problémák, amire szintén árulnak mindenféle kiegészítőket
- a szoftveres problémák tömkelege, ami miatt messiásként várják a frissítést a felhasználók
- a fájdalommentesen olcsó eszközök, oh wait...

...nem fáj ilyenkor odabenn valami? :)

Hol irtam en, hogy az Apple tokeletes? :) Ez igy eleg gyenge probalkozas.

"a tabletbe szúrva tölthető pencil, ami az első rossz mozdulatra letörik"

Tokeletesen mukodik, nem kell magammal cipelnem kabeleket, hiszen azzal az eszkozzel tudom tolteni, amivel hasznalom. 15 mp. alatt 30 percnyi hasznalatra elegendo energiat vesz fel, addig nem problema vigyaznom ra - ha egesz ejszakara fel akarod tenni tolteni, ott a kabel. Ha azt mondanad, hogy a Pencil masik fele nem radirkent mukodik, es ez problema, akkor teljesen egyet is ertenek veled. Nyilvan el kell adni az Apple Pencil 2-t is, de engem azert zavar, hogy meg nem igy van.

"az utóbbi sok évben pedig a piacon már régóta létező apróságok átvétele, majd innovációként bemutatása"

Fentebb linkeltem a Google Walletes videot. Azert azt ne nevezzuk mar egy kiforrott dolognak... gyakorlatilag egy tech demo volt, anelkul, hogy elgondolkodtak volna rajta, hogy ezt megis ki fogja igy hasznalni, ha ennyire nehezkes.

"a sokadik csatlakozó "szabvány", amit ki- és bevezetnek"

En annak orulok, hogy a csatlakozokat kivezetik. Elsok voltak, akik raereztek, hogy az optikai meghajtoknak vege. Majd az ido eldonti, hogy most is igazuk volt-e :)

"a szoftveres problémák tömkelege, ami miatt messiásként várják a frissítést a felhasználók"

Nem nagyon talalkoztam ilyenekkel. Marmint vannak problemak, de azert nem akkorak, hogy a frissitesen izguljak.

"a fájdalommentesen olcsó eszközök, oh wait..."

Meraztan az olcso Android pont ugyanannyit tud, ugyanolyan minosegben, hasonlo termektamogatasi ciklussal :)

Tobbi az jogos/nem tudok a temarol eleget.

Szerintem ízlések és pofonok.

iphone-t kifejezetten fájdalmas volt használni. Amióta androidra váltottam, fájdalommentesebb.

Mondjuk szerintem ez nem az innováció miatt vagy ellenére volt / van így.

Szerintem innováció az, hogy pl. iphone-on volt grafikus voicemail, és innováció az is, hogy ujjlenyomattal tudom a telefonomat kioldani, meg az is innováció, hogy éjjel a telefon szélén, ahol hajlított a kijelző, ott nagyon kis fényerővel mutatja az időt, így ha éjjel felébredek és odanézek, látom.

Nem ezek megléte vagy hiánya miatt fájdalmas vagy fájdalommentes nekem egy telefon használata.

Van egy jó ábra a fejemben erről, de most késő van, nincs kedvem nekiállni keresni. Ha nem felejtem el, vagy ha valakit érdekel és szól, akkor majd linkelem.

A zarojeles reszre:

https://www.youtube.com/watch?v=K-0k-PKJu8A -> ugyan ez Samsung Pay, de mindegy. Ez mar alakul, de a felhuzast nem tudom meg lehet-e kenyelmesen csinalni egy kezzel, vagy ez alapvetoen ketkezes muvelet. Nem az igazi. Az ujjlenyomaton meglepodtem, hogy mar itt is elol van.

Apple innovacio: nekem azert elegge tetszik, hogy:

- ha van Apple Watchod, akkor pl. munkahelyen, ha leulsz a gep ele, automatikusan felold, eltavolodsz akkor lezar
- Apple Pay hasznalata Mac-en
- Touch bar (ok, velemenyes)

es ugye a fentebb emlitettek.

Ok, ebbol csak egy vonatkozik az iPhone-ra, az osszes tobbi Mac-es dolog, de azt latni kell, hogy terv szerint haladnak, es ha van egy uj technologia, akkor sem rakjak bele, amig nincs igazan ertelme. Azt szoktam mondani, hogy en azert szeretem az Apple termekeket, mert nagyon sok aprosagra odafigyelnek, amire mas nem. Nem az a lenyeg, hogy a legjobb, legujabb, legcoolabb technologia legyen meg benne, hanem az, hogy az osszes Apple eszkozod ugy dolgozzon ossze, ahogy mas platformon ez nem lehetseges (Google meg nem rendelkezik szamottevo desktop/laptop reszesedessel, a Microsoft meg mar nem rendelkezik eleg nagy mobil reszesedessel).

A Google Now amugy ugy tunik, mintha hasznalhatobb lenne, mint a Siri, nem is igazan hasznalom a Sirit idozito beallitasan kivul semmire.

ha van Apple Watchod, akkor pl. munkahelyen, ha leulsz a gep ele, automatikusan felold, eltavolodsz akkor lezar

Ez milyen távolságig működik?

Nekem a telefonomon és a tabletemen van ilyen lehetőség, hogy ha felismeri, hogy megbízható helyen vagyok, akkor nem zár le, vagy kód nélkül lehet elkezdeni használni (nem boot után, csak miután kikapcsolta a képet).
Ez tud Wifi-t, bluetooth-t használni, de azt írják, vigyázni kell vele, mert ha elmegyek pl. otthonról, akkor az utcán még az otthoni wifi-t látja a telefon, és ezért nem zár le. Vagy kiszállok az autóból, és még érzi az autó bluetooth-át, akkor ugyanez.

Én pl A Samsung Galaxy S7-et bluetooth alapon zárom. Napközben a nyakamban van a Samsung Level U PRO, amíg látja addig simán felold, ha kikerül a hatótávból, (ez nyílt terepen lehet ciki, ott elég jól ellát, de épületben pár méter az egész) akkor minta, vagy ujjlenyomat kell.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

> az innovacio nem egyenlo azzal, hogy bedobom a technologiat nyersen, aztan majd kitalalodik, hogy azt hogy lehetne kenyelmesen hasznalni.

A tudós azt gondolja, hogy az az innováció, a menedzser meg felhasználja a tudós felfedezését, és szerinte ez az innováció. Lásd Tesla vs Edison.

"Android Pay was released at Google I/O 2015. Android Pay is a successor to and builds on the base established by Google Wallet which was released in 2011."

vs.

"The service was announced at Apple's iPhone 6 event on September 9, 2014. At its announcement, [...] The service initially supported US-issued payments cards. An international roll-out is ongoing, beginning with support for UK-issued payment cards in July 2015"

Óriási innováció!

--
trey @ gépház

És ezek melyike az (NFC fizetésen kívül), amelyikért értelme is van az új telefonra váltani?

A 3D Touch nekem továbbra is értelmezhetetlen, nem hogy nem forradalmi, hanem talán nem is szükséges feature, az ujjlenyomat olvasó beépítése szép megoldás de nem hiszem hogy sokan panaszkodnak, hogy ha mondjuk a telefon hátán van az olvasó (adott esetben lehet ergonomikusabb is). A taptic engine ügyes, hasznos, de megintcsak bigyó, nem must-have feature.

Csak hogy példát is mondjak: retina kijelző, az must-have. Nem tudom akkor hol tartott felbontásban a többi gyártó, de arra rá lehet mondani, hogy figyelj, annyival szebb a kijelző, hogy most az nekem kell.

(És említsük meg, hogy mennyi ideig nem lehetett HÁTTÉRKÉPET cserélni az iPhone-on. Nem, nincs lekorlátozva, áááá nincs. Volt pofájuk keynote-on bejelenteni, ha jól emlékszem.)

Haggyad már, az iPhone-on a Home-on levő óra évekig 11:05 percet (vagy mi a faszt) mutatott a nagy innovációban. Számtalanszor röhögtem ki itt a HUP-on (úgy, hogy iPhone-om volt) és tettem szóvá. Az Apple-fagek meg bevédték. Aztán - mit tesz isten -, az Apple eljutott a fejlettség azon fokára, hogy az Home képernyőn levő gombok már tudtak normálisan státuszt váltani és azóta MEGY AZ ÓRA AZ IPHONE-on!!!!!!!! BASZKI!!!!!!!

--
trey @ gépház

< sarcasm>Szerencsere a maps pontos, cupertinoban voltal gondolom mikor keszult a screenshot.. < /sarcasm>

Persze, tok gaz, hogy nem tudtak/akartak megoldani korabban, de *szamomra* irrelevans, nem az ikonon nezem az idot, most pl a 2. kepernyon van az clock app(pedig mostmar mozognak a mutatok ugye).

Az oké, hogy téged nem érdekel, de azért azt is tudod, hogy ez nem az időről szól. Hanem arról, hogy az iPhone technikailag képtelen volt azt kivitelezni, amit az akkori Androidok már rég tudtak.

Az Apple Maps pontosságát pedig ne citáljuk, emlékszünk még arra, hogy a világ röhögött az Apple Maps bénaságain. Elég rákeresni arra, hogy "Apple Maps LOL"

--
trey @ gépház

Legyen, elfogadom az erveidet, ahogy fentebb is irtam, tenyleg gaz, hogy erre nem voltak kepesek, csak azt mondom, hogy ez nekem nem fajt,es azert fontosabb feladat is volt ennel.

Az apple maps pontossagarol nem volt szo (illetve volt, szarkazmus akart lenni, direkt meg is tageltem), csak arrol, hogy ott sem azt mutatja az ikon ahol voltal(pont mint ahogy az ora ikon sem a pontos idot mutatja, kiveve naponta ketszer), de az valamiert nem zavart annyira.

"Nem hiszem, hogy _technikailag_ nem tudták kivitelezni."

Nagyon sok minden technikailag nem volt kivitelezhető eleinte... aztán voltak apróságok, amiket kénytelen-kelletlen beletettek sunyítva, mert a konkurens termékekben már évek óta ott volt és hasznos dolognak bizonyultak... és persze voltak olyan dolgok is, amiket szintén pár éves késéssel implementáltak, de megpróbálták saját innovációként eladni, úgy látszik, sikeresen. :)

"Csak hogy példát is mondjak: retina kijelző, az must-have. Nem tudom akkor hol tartott felbontásban a többi gyártó, de arra rá lehet mondani, hogy figyelj, annyival szebb a kijelző, hogy most az nekem kell."

Anno egy retina kijelzős iPhone tulaj rákérdezett, hogy a Desire HD ugye szintén retina... pedig az csak 800x480 volt és 4,3" átló... vannak, akik látják, a többségnek mindegy. :)

Igen, biztos, hogy ez is a többségnek érzés alapú, de úgy értettem, hogy ott tényleg volt egy látható lépés a kijelzőkben, nem is tartottam rossz-haszontalan dolognak, tényleg jobban olvasható lett a szöveg, annak aki nem emiatt váltott annak is előny azért, ...

Persze kicsit ez is ugyan olyan, mint a megapixelek és a kép minősége színekben, élességben, mai napig a megapixellel foglalkoznak az emberek, az az egyszerűbb. Meg megvenni a FULL HD TV-t, és nézni rajta 720x480-as anyagokat.

NFC? Az is kábé 4 évvel később lett, amikor már mindenki sírt miatta, hogy miért nincs... komolyan úgy emlékszel vissza, hogy ez iPhone volt az első NFS-s telefon? :)
3D Touch? Szoftveresen létezett már kezdetek óta (rajzprogramok használták is az ecsetvastagságra), hardveresen meg úgy néz ki, hogy nem lett túl sikeres komponens és nem nagyon kapkodják magukat az alkalmazásfejlesztők se, hogy implementálják.
Fingerprint a home gombom? Nincs is fizikai home gombom... :)
Taptic engine? Na, ez végre egy innováció.

Több innováció nem volt? :)

Ugye az megvan, hogy a mobilfizetés is 2011 óta elérhető NFC-n SIM kártya támogatással és anélkül 2013 óta? Nagyjából három évvel az Apple innováció előtt... :)

Egyébként lehet még változatos dolgokra:
- beléptető kártya helyett telefon,
- BT párosítás: például NFC-s a fejhallgatóm, NFC-n át beszélik meg a Bluetooth kapcsolat részleteit,
- NFC tag olvasására és írására (például Wifi kapcsolódáshoz információk, check-in pult),
- és még sok apróság.

:)

buszmegállóban hozzáérintem a telefont a jelölt részhez, kiírja, mikor jön a következő néhány busz.
fotót áttölteni az asszony telefonjára kint a mezőn, ha nem akarom fogyasztani a korlátos mobilneteinket.

igazság szerint sem ezeket, sem a fizetést nem használom gyakran - de legalább kb. azonos gyakorisággal az összeset. Mindet évente néhány alkalommal.

Az igazsághoz hozzá tartozik, ha az android pay-be hajlandó lenne a fő bankkártyám beköltözni, akkor a tömegközlekedésért simán fizetnék vele minden nap - és talán egyszer-kétszer boltban is. Jelenleg a tartalék kártyámat fogadta csak el, azzal meg csak akkor fizetek egyébként is, ha a fő kártya valamiért nem megy.

Egyébként az iphone / ipod kapcsán a hardvers és szolgáltatásos lépések ügyesen felépített egymásutánisága volt szerintem a siker legfőbb oka. A kiadókkal sikerült megegyeznie emberi árú és feltételű tartalomszolgáltatásról. Amikor kijött egy hardver, akkor már volt bejáratott szoftver, ami ki tudta használni. Ha jól emlékszem előbb az itunes-ban kezdtek szépen gyűlni a tartalmak, aztán lett hozzá ipod. Aztán az ipod videós lett, meg appos lett. Aztán iphone amikor kijött, azokat mind tudta használni. Szóval úgy is fogalmazhatnék, hogy jól tudták integrálni a szoftvert, hardvert és szolgáltatást.

Az ms-nek és más cégeknek is voltak ígéretes hardveres és szoftveres próbálkozásai is. De nem nagyon sikerült ezeket úgy összeszinkronizálni, hogy egymást erősítsék. Vagy hardver nem volt a szolgáltatáshoz, vagy a hardver megvolt, de legfeljebb kalózkodásból lehetett kényelmesebben megtölteni tartalommal. Ma már hegyén hátán van sokféle szolgáltatás, ami az appboltokból elérhető. De anno még a régi motoros cégeknél is csak egy szűk és zárt eszközkínálat volt, amivel hordozhatóvá is vált a tartalom. (A real rhapsody-val van némi tapasztalatom 10 évvel ezelőttről, de például meglepő módon némelyik európai szolgáltatás alá is az ő technikájukat és kínálatukat használták egy időben).

A jó relatív, szerintem már évekkel ezelőtt is voltak jó telefonos optikák (nem, nem tükörreflexes szint a jó, az a profi, vagy nagyon jó, vagy kiváló), arra céloztam, hogy átlag felhasználásra, ha valaki családi fotót, nézd-hol-voltam fotót akar, akkor arra már bőven elegek.

szar az ájfone?

--
GPLv3-as hozzászólás.

Csak két ipod-unk van, jó, de semmi elájulós, sőt régóta nincs használatban, ott a google play music, viszont ilyen arányoknál elgondolkozom egy új apple terméken:

http://www.korg.com/us/products/software/

Ez audio vonalon általában jellemző, nem csak a korgnál.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Egyáltalán nem értek ehhez, de pl. látom, hogy vannak olyan (más) feladatok, amihez szinte mindenki apple laptopot használ. Mindegy, hogy miért.
Természetesen, ha valaki ahhoz a feladathoz szoftvert készít, ostoba lenne, ha nem hozná ki mac-re. Lehet, hogy kiszámolták, és esetleg megéri csak mac-re kifejleszteni.

Elképzelhetőnek tartom, hogy az "audio vonalon" ugyanígy jellemző az apple eszköz használat, tehát a szoftvereket is ehhez fejlesztik.

Zenészeknél a hang feldolgozás latency miatt bírták nagyon az applet. Az ms vonalon a directsound-os és kókányabb driveres megvalósítások egy nagyságrenddel nagyobb késleltetéssel működtek. Persze voltak win alatt is megoldások erre, de valószínűleg sokkal kókányabb és korlátozottabb módon. Pl iszonyat prociterhelés melett kicsi latency. Plusz az ms is szereti szopatni a gyártókat és kivágni alóluk a korábbi megoldásokat, ami miatt a drága kártyák is elveszítették a képességeik nagyrészét és évekig tartott mire lett valami szabványosabb megoldás (bár ezt inkább a játékosok sínylették talán meg a térhatású hangokkal).
És akkor még az oprendszer erőforráskezelése sem mindegy... hogy mondjuk meg-meg akad-e a zenei folyamat, mert épp a proci a feladatkezelővel van elfoglalva, ami valamilyen nem definiált nagy munkát végez a háttérben néha (esetleg a záróképernyő reklámjaihoz keres adatot). Vagy újraindul random időben az auto update miatt.

Persze állítólag ezen a téren az újabb apple rendszerek sem olyan tökéletesek már a neten panaszkodók szerint.

Linux alatt pedig lehet nincsenek meg azok a kereskedelmi programok, amiket a profik használnak. Vannak más jellegűek és lehet profik is használják. De inkább a soksávos hangszerszimulátorokra, szoftveres effektgépekre gondolok.

én is a latency-re tippelnék az okok mögött. feltételezem alacsonyabb, és/vagy kiszámíthatóbb és ezáltal könnyebb használható zenei programot írni.

linuxra látni, hogy kezdenek kijönni komolyabb programok rá. konkrét címeket ne kérdezz, nekem sajnos már nincs időm ilyennel foglalkozni, csak a hírekben látom.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

linux alatt milyen a latency?

Én pl. tegnap másoltam USB-s hdd-ről NAS-ra. A load 5 körül, a copy processz D állapotban várt, a proci egyébként semmi egyébbel nem foglalkozott - és az egész rendszer úgy belassult, hogy az egér is nehezen mozgott, ablakváltás meg akár 1-2 percig is elhúzódott.

Az alap beállításokkal, processz és io schedulerrel kötve hiszem, hogy jó lehet akadásmentes audio feldolgozásra - vagy csak kötöttségekkel, mint pl. csak az audio feldolgozáshoz tartozó programok futhatnak és a háttérben mást ne csináljon a gép, stb.

Jaja, de hogy a kerdesre is valaszoljak: alsa-val kicsi (CoreAudiojehoz hasonlithato) a latency, ellenben nagyon konnyu Alsat pointerhibasan hasznalo programot irni eszrevetlenul, tul alacsony szintu. Amint mar ramegy egy PulseAudio vagy hasonlo okosabb vagy menedzseltebb hangeszkoz, nagyon elverzik a Linux teljesitmenyben.

A latency PPC-s Mac-eken volt hangban igazan alacsony. OS X-en is jobb, mint Windows-on, de az egyreszt a fentebb emlitett driverek minosege miatt van, valamint a driver API miatt. De a fo ok, amiert a zeneszek meg mindig Mac-et hasznalnak, az az, hogy a hangvezerles OS X-en csak egy modul (CoreAudio), ha az lehal (amit eleve kisebb esellyel tesz), "olyan jo unixosan" ujraindithato (pontosabban ujrainditja magat tizedmasodpercek alatt). Windows-on viszont ha egy keveressel egy program tobb threadje probal egyszerre irni a sound bufferbe, esetleg onnan kivenni valmit, ezzel olyan fasza deadlockot lehet elorangatni, hogy "olyan jo Windows-osan" rantja magaval rendszerkomponensek tucatjait (lasd meg: Windows-on hasznalatban levo fajl torlese, kill -9 "alternativa" nem mukodese, stb.). Egyetlen megoldas: system restart, addig nincs hang. Ez nem megengedheto, igy a zeneszek maradtak Mac-nel. Foleg kepzelj el egy system restartot hajnali 2:43-kor, mikor a DJ epp jatszik a Traktorrol a buliban.

:D

"kevés olyan DJ van, aki annyira fel tudna pörgetni egy nagyobb tömeget, mint Paul van Dyk. Ez a kapcsolat régebben analóg volt - a művész néhány mázsa bakelittel kelt útra minden buli előtt. Körülbelül hét éve azonban van Dyk határozott váltásra szánta el magát. Manapság egy MacBook Pro párossal dolgozik a Logic Studio és az Ableton Live felölelésével. Így már persze nem pontos a DJ megjelölés a számára. Van Dyk valós időben formálja a zenét, mint minden élőben előadó művész."

Ott voltam a bécsi Gazometerben Paul van Dyk egyik partiján, amikor jó pár ezer ember előtt megdöglött a Mac-jéből "lejátszott" zene. Lincselés közeli hangulat volt és hidd el, nem jó előjel megakasztani a zenét az éjjel közepén több ezer, részben részeg, részben beekizett partiarc előtt. Ciki volt amikor megpróbálta működőképes állapotba hozni.

A laptop dj az alja kategória, még ha az Mac is. Inkább térne vissza valami professzionális dj felszerelésre. Ennyit a megbízhatóságról.

Persze P van Dyk-nek nem ez az egy baklövése volt mostanában, az utolsó után nem tudom felépül-e már :/

--
trey @ gépház

Túl van értékelve a technológia...

Én ugyan nem követem se ennek a Paul van Dyk gyereknek a munkásságát, se más DJ-nek manapság, de azt sose felejtem el, amikor 2001-ben eljött a Run-D.M.C. a szigetre és a sok lézerfény-bohóc meg a Ganxsta Zolee és a Kartel ugra-bugra fellépéses rodeó parádézása után a Jam-Master Jay halál nyugodtan kitolt két darab "bakelit" lemezjátszót a színpadra és messze nagyobb showt csinált velük, mint az összes többi fellépő mindenféle fénytechnikákkal, füstgépekkel és más erőlködésekkel.

Szerintem ugyanarrol beszelunk, bakelit rules. Csak egyre tobben megelegednek a Serato-val vagy akar mar egy traktorral is es tarsaival. Ami pont azert erdekes, mert pl. UK-ban tavaly sok ev utan eloszor tobb bevetel volt bakeliteladasbol, mint az osszes digitalisbol egyuttveve. Tehat mig a zeneszek kezdenek arra atallni, hogy "ugy se hallja", a fanjaik leginkabb akkor vesznek zenet, ha az analog. :)

Humans 1
Robots 0

A digitális-analóg vitából rendszerint kimarad, hogy a streaming miatt alacsony eladásoknál nem nehéz több bakelitet eladni. Nem az történik, hogy minden háztartásban mindenki bakelitre vált vissza az analóg hangzás és a bakelit szép csillogása miatt, hanem zenét úgy egészében nem vesz a széles népközönség, csak béreli.

(Mondom úgy, hogy szeretem az analóg "hangzást vagy minőséget", és amit lehet flac-ban szerzek be, de deezer-en hallgatok zenét egész nap, és a 90%+ is.)

Én még csak nem is arról beszélek, hogy bakelit rules. Szerintem az is csak egy eszköz, amit egy tehetséges ember ugyanúgy remekül tud használni, mint egy laptopot. Nem a technológián múlik. Egy jó érzékkel megáldott fotós egy régi szovjet Zenit fényképezőgéppel ugyanúgy tud művészi képeket készíteni, mint a legújabb és legdrágább csodakamerákkal.

A technológia bűvöletében élünk, pedig a csoda nem ezekben a kütyükben van, hanem a tehetséges emberekben.

így korrekt. oda és vissza is igaz. nem kell elutasítani a technikát, ha jól használják, ahogy nem kell elutasítani "régit", ha jól használják. a lényeg a felhasználáson van, a többi csak az eszköz hozzá.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Azért a bakelit (és lemezjátszó) eladásokhoz tegyük azt is hozzá, hogy ez bizonyos körökben divat lett, trendy. Ezért veszik, nem a minősége miatt.
Vonatkozó cikk a témában, idézem: "Az Urban Outfitters divatkellékként adja el a lemezt és a lemezjátszót, igen nagy sikerrel: az amerikai hanglemezpiac 8 százaléka az övék. Szóval ez nem a minőségi hifi reneszánsza, csak egy divathullám."

Senki se beszélt arról, hogy szar lenne.
Csak épp felhoztad a bakeliteladást, én pedig olvastam erre egy - számomra hihetőnek tűnő - magyarázatot. Az olcsó - de sájni - lemezjátszó ugyanolyan divatcikk lett egy bizonyos körben.
És ez semmit nem mond a bakelit minőségéről, akár a specifikációkat nézve, akár a szubjektív hallgatási élményt.

kraftwerk mit windows: Kraftwerk Fatal Error LIVE

általánosan, mind a két (vagy sok) oldalnak rá kellene ébrednie, hogy egyik sem tökéletes, ugyanúgy vannak hibái. persze ehhez előbb a szemellenzőt kellene elvenni...

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

> A technologia egy dolog, de megtolteni ertelmes tartalommal, az az innovacio.

permalink

This demo attempts to teach wearers about how animals use their senses to get around the world — like how mosquitos use smell to find blood. The headphones played buzzing sounds while the projector attempted to show what the world would look like to a mosquito, with its smell alerts occasionally going off. It didn’t make much sense. Another demo showed the world through the eyes of a butterfly as the projector broadcasted a colorful, abstract mosaic onto the walls. I didn’t understand what I was supposed to take away from the experience, though I imagine it would have been more fun on drugs.

However! I will say thank you to Sony because I love Frankenstein gadgets like this one, even if the ultimate use case isn’t clear. You can walk around your house and play Netflix everywhere you go? Sony’s projector helmet is ultimately a technology in search of a problem. But plenty of gadgets would benefit from being a little more weird.

the Verge

Ezért érdemes volt több mint egy évvel később hozzászólni a cikkhez!
A gondolatmeneted ott bukik, hogy a Google minden lépésénél kénytelen mérlegelni egy trösztellenes pert. 2011-ben már volt Google Wallet. Ez nyilvánvaló okok miatt sértette a PayPal és közvetve a kártyatársaságok érdekeit. Később csak Play-en belül lehetett fizetni. Most van újra Google Pay néven. Hol volt akkor Apple Pay? Sehol! Az Apple nem zavar sok vizet, mert üzleti modellje miatt szándékosan soha sem lesz domináns játékos. Viszont hivatkozási pont a jog iszapbirkózásában. Nincs itt semmi látnivaló! Csak az elavult amerikai jogrendszer miatti vargabetűk.
Azt, hogy a PayPal miért nem használta ki akkor az NFC-ben rejlő lehetőséget tőlük kell megkérdezni. Kár, hogy Musk fiú elment villanyautózni és rakétázni.

Normális HUP-ot használok!