PostgreSQL 9.6

Címkék

A PostgreSQL Global Development Group tegnap bejelentette a nyílt forrású, relációs adatbázis-kezelő rendszer, a PostgreSQL 9.6-os kiadását.

[ bejelentés | letöltés | kiadási megjegyzések | újdonságok a 9.6-ban ]

Hozzászólások

Éljen, éljen! Ez a kedvenc SQL adatbáziskezelőm.
Ügyesek a fejlesztői.

Fuszenecker Róbert

Pedig érdemes, illetve a többi, a témában megjelent írást is, kettő (lehet több is) psql fejlesztő is leírta a véleményét. Amit én leszűrtem belőlük: Az Ubernél nagyon régi verziót használtak, viszont upgrade-lni meg nem akarták, mert az nagy kiesés szerintük. Több óráról beszéltek, amit én kicsit furcsállok, mert mi is megléptünk nemrégiben egy 9.1 -> 9.5 upgrade-et, a link opcióval, ami nem másolja az adatot, csak hivatkozik rá, percek alatt meg volt egy 400 GB-os adatbázisnál. Persze gondolom az Ubernél, ennél jóval nagyobb adatbázis van, de a több óra kicsit akkor is fura nekem. És itt jön elő az, hogy igazából semmi részletnél nem hoztak fel konkrét dolgokat, csak nagy vonalakban írnak róla, amiből nehéz leszűrni, hogy mennyire helytálló a dolog. A psql fejlesztők több problémájukra is írtak megoldási lehetőséget, bár azt is megírták, hogy lehet, hogy próbálkoztak azokkal is és nem váltak be, csak nem említették, de általánosságra nehéz javasolni megoldást. Igazából annyit lehet ebből levonni, hogy az Ubernek jobban fekszik a MySQL és átálltak rá. Más cégnek meg más, szerintem nem kell többet belelátni. Én például nagyon szeretem a PostgreSQL-t. A gyári replikációja nagyon jó és borzasztó könnyű összerakni, a most, a 9.6-ban megjelent párhuzamosítás pedig nagyon sokat javít sok helyen. Vannak hosszú percekig futó reportjaink, amik felére csökkentek az új verzióval.

En siman el tudom kepzelni a tobb oras kimaradast upgrade-nel nagyobb adatbazissal, en 9.3->9.5 upgrade-nel vartam kb 1,5 orat olyan 4T-s adatbazis meretnel, pedig linkelve volt csak utana ennyit elmolyolt vele. Valoszinuleg csinaltak masolatot es azon probaltak ki amibol lattak a tobb orat attol hogy nem reszleteztek.
A replikacios kerdesben meg van meg hova fejlodnie, mysql joval regebben kezdte azt es kiforrottab megoldasok vannak hozza.