The MagPi #49 - megjelent a Raspberry Pi közösség ingyenes magazinjának 49. száma

 ( trey | 2016. augusztus 26., péntek - 13:57 )

The MagPi #49

Megjelent a Raspberry Pi közösségnek szánt MagPi magazin negyvenkilencedik, 2016. szeptemberi száma. A 100 oldalas kiadvány letölthető PDF formátumban innen.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Azt hittem, hogy sokkal több Raspberry Pi felhasználó van itt és valakinek lesz hozzáfűzni valója ehhez.
Igaz én is érdekesnek és izgalmas lehetőségnek tartom ezt az egy lapos számítógépet, de eddig én sem próbáltam még ki.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Várni kell még 1-2 évet, ha addig nem hal meg a projekt, mindenre használható mikrogépeket lehet alkotni belőle.

--
robyboy

Szerintem már most is kifejezetten sok mindenre alkalmas. Én egy csomó helyre raspberry-t rakok, ahol eddig vagy valami mini PC-re, vagy célhardverre volt szükség. Olcsó, stabil, gyorsan és könnyen beépíthető.

+1 csak jól át kell gondolni. Azért az x86 kompatibilitás hiányát és, hogy mennyire nem pc, mindig számításba kell venni.

Flashen kívül más gondom még sosem volt az x86 hiányával. Tény hogy többnyire vagy teljesen szabvány vagy saját hardver van rákötve, szóval zárt szoftver és driver problémákat ez megkerüli.

"Van" flash, spotify webes playert pl jól viszi. Másra nem nagyon használom.

Chromebook imagekből kibányászható a .so, ha kell.
Bedobod a /usr/lib/PepperFlash alá, meg a /etc/chromium-browser/default fájlba valami ilyesmi kell:
CHROMIUM_FLAGS="--ppapi-flash-path=/usr/lib/PepperFlash/libpepflashplayer.so --ppapi-flash-version=22.0.0.192-r1"

Van pi-m, kettő is, de teljesen más felhasználásra, mint általában a magazinban megjelentetett témakörök. Ezek meg szép és jó dolgok, csak általában nem fedik le az én érdeklődési köröm eléggé, és időm/türelmem sem nagyon van szöszmötölni ilyesmivel.

USB boot / netboot érdekes lehet, talán ez a témakör érdekel majd a jelenlegi magazinból, de a hivatalos blogbejegyzést gyorsabban megtaláltam.

Hahh, tényleg, a netboot érdekelne. Valakinek sikerült már megcsinálni? Elég kevés találatom volt, az is nagyjából arról szólt, hogy a: nem lehet (régi hírek), b: elvileg már nem lehetetlen :D

Ezt is megtaláltam: https://github.com/raspberrypi/documentation/blob/master/hardware/raspberrypi/bootmodes/net_tutorial.md

Én főleg retro emulátorokat futtatok a PRi3-asomon (RetroPie), illetve az Amiga4ARM, JIT-tel a '060-as Amigám kétszeresét hozza sebességben az Amibiannal.
_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+games
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Én most kaparintottam meg egy RP2-t. Szerintem már eléggé érettek, valóban jó cucc. Mini, kompakt, sok mindennel összeépíthető, stb.

Egyetlen problémám vele, hogy olyan szinten használhatatlanan web-es böngészésre, hogy az már fáj. Bár chromium-al próbáltam.

Viszont médiabox-ként az OpenElec és a Kodi nagyon meggyőző volt. Gördulékeny, sok plugin, mobillal való vezérlés, stb.

[off]Weboldal válogatja böngészés tekintetében. Egy hup.hu simán jó, de pl a OneDrive valóban keserves kínlódás. Firefox legutóbb felejtős volt, chromiummal használhatóbb. Nyílt opengl driverrel néha/általában jobb élmény a böngészés.[/off]

Az RP1 és RP2 emiatt bizonyos felhasználási területeiről kiesik, de tudni kell, hogy egyik sem mai darab de mindkettő úttörő eszköz, valamint nem egy mamut vállalat dolgozik az optimalizáláson.

Ha webes megjelenítőnek akarja valaki használni akkor a 3-om a jobb megoldás, de az oldalakat fejlesztők keze is könnyen eljár és lassan egy asztali gép is kevés némely oldalhoz.

Nekem a Pi2-n (meg a Pi3-n is) a beépített böngésző (mármint a Raspbian-on gyárilag telepített) egy kalap fos volt, de az FF - illetve hát iceweasel - elfogadhatóan ment. De tény, a 3-s lényegesen jobb.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Most megnéztem, mintha frissült volna a firefox verziója. Ahhoz képest jobbnak tűnik, de pár hónapja egy kalap trágya volt az is. Viszont most is jobbára 1-2 magot használ még mindig. A chromium meg általában 2-3-at. (nem egy tudományos megállapítás, csak a cpu terheltséget néztem) Passz.

Cpu helyett a ramot _sokkal_ problémásabbnak találom a számomra kényelmes böngészéshez. 2-est és 3-ast is sokat használtam/használom netes böngészésre, éles különbség nincs.

Én most kaparintottam meg egy RP2-t. Szerintem már eléggé érettek, valóban jó cucc. Mini, kompakt, sok mindennel összeépíthető, stb.

Egyetlen problémám vele, hogy olyan szinten használhatatlanan web-es böngészésre, hogy az már fáj. Bár chromium-al próbáltam.

Viszont médiabox-ként az OpenElec és a Kodi nagyon meggyőző volt. Gördulékeny, sok plugin, mobillal való vezérlés, stb.