GIMP és LibreOffice Ubuntu Phone-on

Címkék

Hozzászólások

Ez kicsit olyan mint mikor Openmoko Neo-ról inítottunk ssh-t. Szóval a telefont nem erre találták ki...

LOAD "http://digx.hu",8,1

Erdekes, eddig minden Androidos telefonomon az elso telepitett appok egyike egy ssh kliens volt (ConnectBot, kesobb VX ConnectBot). Nagyon hasznos tud lenni.
Raadasul sima terminalkent is hasznalhato, szoval a telefonnak is ki tudsz adni parancsokat, nem csak a tavoli gepeidnek.

--
Is that a banana in your pocket, or are you just happy to see me?
Neither, it's my new iPhone.

Hát, nem biztos, hogy ez a nem szokványos. A top 5 SSH kliensnek több, mint 10 millió letöltése van. Összehasonlításként a "Microsoft Excel" Android telepítésekhez mérve, megközelítőleg azonos számban vannak, tehát kb. ugyanolyan valószínű, hogy valakinek SSH kliens van a telefonján, mint az, hogy Excel. Tudom, persze ez nem egy pontos adat, de azért meglepően sok embernek van szüksége különböző okokból SSH kliensre, sokszor nem informatikusoknak is...

Nagy Péter
www.ddo.hu

Ehhez képest egy LucasArts kalandjáték remegő kezű nyugdíjasoknak van.

Szóval az van, hogy van a precíziós indirekt beviteli eszköz (az egér), amivel pontosan lehet célozni, így nem kellenek nagy interaktív felületek, meg van a direkt beviteli eszköz (az ujjad), ami ugyan direkt, tehát egy fokkal természetesebb (ki ne húzta volna már végig az ujját nem érintős kijelzőn hogy ő akkor most lapoz?), cserébe minden ami interaktív legalább olyan 1cmx1cm körül van, ekkorát tud eltalálni.

Eredmény: mobilos és desktop felületekre külön kell tervezni (desktopon ezek a hibrid cuccok feleslegesen nagy teret kérnek), és cloudból realtime szinkronizálni.

Ja, hogy ehhez mások által írt appok csomagolgatása kevés, cserébe brutális natív fejlesztői tudás és cloudtechnológia kell? Ezért a Google a vezető mobilplatform gyártója és nem az Ubuntu.

Ez így van. A GIMP-nek nem hogy egy touch-os UI kell, hanem egy komplett új desktop UI is. Én 20 év alatt nagyjából hozzászoktam (igaz nem elsődlegesen grafikus vagyok) de hogy jöjjenek az új felhasználok (legyen vérfrissítés) nagyon kellene egy ráncfelvarrás. Olyan amit grafikusok diktálnak és nem programozók.
Mindazonáltal ez a vid egy beadandónak jó lesz a srácnak, sztem nem teljes a GTK az ubin úgyhogy bele kellett nyúlnia kódba valamennyire.

--
GPLv3-as hozzászólás.

"Ja, hogy ehhez mások által írt appok csomagolgatása kevés"

A Canonical se csak csomagolgat, a mobil platform alapvető programjait maga készíti el.

"Ezért a Google a vezető mobilplatform gyártója és nem az Ubuntu."

Ez igaz, de itt nem csak a mobilplatformról van szó, hanem a mobil és a desktop platform integrációjáról. Ez a verseny még szinte el sem kezdődött.
A platform erejét nem csak a saját programok adják, hanem a külső fejlesztők által írt minél jobb és több alkalmazás.
Tehát itt kulcs kérdés, hogy mennyire lesz vonzó a fejlesztők számára. Pl. a Gimp-esek is látnak-e majd fantáziát abban, hogy responsive-re alakítsák át a GUI-jukat.
Az már azért látszik, hogy egy külső monitorral (TV-vel) és egér/billentyűzettel már most egész jól használható nagyon sok desktop alkalmazásnál.

> Pl. a Gimp-esek is látnak-e majd fantáziát abban, hogy responsive-re alakítsák át a GUI-jukat.

Gimpet fejlesztik még egyáltalán?
Az utolsó stabil kiadás (v 2.8) 2012 tavaszán jelent meg. Több, mint négy éve...

Értem én, hogy C-ben lassabb kódolni, meg a jó munkához idő kell.
De nem hiszem, hogy ez a killer app....

Valljuk be, azért CMYK-t, színeket még mindig nem kezel, nyomdai munkára alkalmatlan. Mondom ezt úgy, hogy 2000 óta használom/gatom.
Lényegében egy állóvíz az a program.

Visszavonom. Fejlesztik azt: http://www.gimp.org/news/2016/07/13/gimp-2-9-4-released/
csak iszonyú lassan....

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ugyan látok rációt abban, hogy egyszercsak megjelenik egy új banda,

valahol, egy zenekar,
éhes és fiatal,
újból játszani kezd

Aki kifejleszt egy full reszponzív UI frameworköt linuxra, nem a gtk vagy a qt fölé, hanem helyette, arra esélyt hogy ezt a Canonical követné el (hányadik éve szenvednek ezzel a telefonnal), azért erősen kétlem -

új műsorhoz új férfi kell

Az a tapasztalat, ha egy cég kulturálisan beleragad valamibe, pláne ha elosztott, akkor nem nagyon fog kikecmeregni belőle, se a windows nem kecmergett le a desktopról, se az ubuntu a unity-ről.

(az apple-nek sikerült kétszer feltámadnia, átmentette magát két évtizedbe is, bár korai kijelenteni, de ez valszeg az évezred IT kulturális bravúrja, sok ilyet nem fogunk látni, a mozillának se nagyon megy másodszor)

A reszponzivitásnak amúgy pont a rajzprogramok esetén nettó 0 értelme van, az ujjaddal akármit csinálsz, csak maszatolni fogsz (egy kulturáltabb barlangrajzhoz is ecset kell, nemhogy valami modernebbhez). A mobilos rajzprogram, tetszik, nem tetszik, egy külön szoftver.

De cloud technológiája az Ubinak akkor se nagyon lesz, egyfelől ódzkodnak tőle privacy okok miatt, másfelől ami volt (UbuntuOne), azt is beszüntették.

Márpedig a proci és a net olcsó. Nem kell nekem az, hogy fizikailag ugyanaz az eszközöm legyen, amit mindenféle drótokkal dugdosok, egészen addig, amíg ugyanazt a tartalmat elérem, tudom módosítani, és ezek automatikusan megjelennek mindenhol.

Tökmindegy, hogy egy HDMI-telefon átalakítót+ USB hub-ot, vagy egy raspberry pi-t cipelek a telefon mellett magammal, ha kinyitva ugyanazok a böngészőtabok, ugyanazok a fájlok, ugyanazok az appok fogadnak.

Ezt a mac ímmel-ámmal de hozza, hol jobban hol kevésbé (a Spotify meg a Slack mondjuk egész jól megy, a Messenger már picit mást csinál mobilon mint desktopon, az FB mobilon advanced dolgokra használhatatlan, a WeChat desktop kilense viszont már egyenesen siralmas).

Szóval nem értek egyet azzal, hogy nem indult be az integrációs piac: dehogyisnem. A Slack vagy a Spotify, esetleg a gDocs vagy az Office365 ékes példái ennek, a Facebook ugyanezt akarja csak heterogén káoszt tart fenn (de pl. a Messenger volt az első chathálózat ami mobilról és desktopról egyformán kezelte az üzeneteket). Ehhez kell egy központi cloud infrastruktúra, mindenféle ezzel kapcsolatos patternek (flux, redux); a régi protokollok (IMAP vs GMail kliensek) elégtelenek, viszont a reszponzív webappok egész hasznosak tudnak lenni benne.

Nincs itt semmiféle kulcskérdés, az ubuntu phone nem ismerte fel hogy a probléma nem az, amit megold, a régi mintákat próbálja meg új korba átmenteni, és messziről nézve ugyanolyan bénán hat ez a HDMI-re kötős b.szakodás egy Spotify vagy egy FB mobilkliens mellett mint anno a Windows Mobile 6.5 vagy a Symbian^3 az iPhone mellett, csak kicsit gáz, hogy 9 éve van iPhone a piacon, 2-3 éve vannak cross-device experience-ek és még mindig ezzel próbálnak menőzni, hogy fut a gimp egy húszforintos méretű képernyőn.

"nem a gtk vagy a qt fölé, hanem helyette"

Miért kellene helyette? Már most is lehet ilyet, a Canonical meg is adja a recptet.

"A reszponzivitásnak amúgy pont a rajzprogramok esetén nettó 0 értelme van"

Ezt sajnos egy csomó rajzprogram készítőnek és használónak nem árulták el. Nemrég láttam egy cikket, ahol a mobilos PhotoShop-ról áradoztak.

"Márpedig a proci és a net olcsó. Nem kell nekem az, hogy fizikailag ugyanaz az eszközöm legyen, amit mindenféle drótokkal dugdosok"

Már most sem kell feltétlen dugdosnod semmit (wireless kapcsolat, pico projektor) és ez egyre inkább így lesz.

"HDMI-telefon átalakítót+ USB hub-ot, vagy egy raspberry pi-t cipelek a telefon mellett".

A raspberry pi-hez is kell HDMI kábel, USB HUB meg nem annyira kell a telefonhoz se (ott a bluetooth), tehát a raspberry pi-t leginkább a telefon helyett viszed, a tudásuk meg kb. ugyanaz. Tehát még az sem igaz, mint egy mobil vs fényképező között, hogy azért kell a kettő, mert az egyik többet tud.

az megvan, hogy amit felvazoltal az csak es kizarolag clouddal folyamatos internetkapcsolat mellett lehetseges?

A mai fiatalsag mar hozza van szoktatva, ez igaz....
(netflix, zene streamelese, stb)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Pár adalék:

Nem kell a Qt helyett valami, a Qt épp jó egy reszponzív felület gyors felépítéséhez:
http://doc.qt.io/qt-5/scalability.html

A Gimp-et nyilván nem a kicsi kijelzőn kell majd használni, hanem a cordless 24 colos képernyőre kötött telefonnal:
http://www.omgubuntu.co.uk/2016/07/ubuntu-ota-12-brings-wireless-conver…

Egyébként azzal egyetértek, hogy _jelenleg_ sok Ubuntu Touch alkalmazás felülete javításra szorul és a klasszikus Linux alkalmazások nem vehetők át (legfeljebb desktop módban), de ahogy tíz év alatt a desktop Linux óriásit fejlődött, úgy szerintem itt is hihetetlen fejlődés várható pár éven belül. És én speciel nem sietek, ha egy rendes telefonról van szó :D

> Aki kifejleszt egy full reszponzív UI frameworköt linuxra, nem a gtk vagy a qt fölé, hanem helyette, arra esélyt hogy ezt a Canonical követné el (hányadik éve szenvednek ezzel a telefonnal), azért erősen kétlem -

Pontosan ezt csináljuk. Ráadásul pont az én csapatom csinálja ezt. Öt fős csapat. Amúgy a Qt nem akadálya a full responsive UI-nak. De a Qt-ot egy 50-100 fős csapat fejleszti. Sokba kerül ám ez. Bár tudom, hogy vannak akik szerint egy hétvége alatt meg tudja egy gimnazista is csinálni az egészet :)

> se az ubuntu a unity-ről.

Ezt miből gondolod? Gyökeresen más technológiával, gyökeresen más jellegű shell a Unity8. A színek és a név ne tévesszen meg.

> cloud technológiája az Ubinak akkor se nagyon lesz, egyfelől ódzkodnak tőle privacy okok miatt,

Speciel a cloud részleg az ami a Canonicalnál masszívan sikeres. Technikailag és gazdaságilag is. Az, hogy nem látod ezt csak azért van, mert a Canonical nem consumer szolgáltató ebben a történetben. De amikor te felhős szolgáltatást használsz akkor jó valszegséggel Ubuntut használsz.

> és még mindig ezzel próbálnak menőzni, hogy fut a gimp egy húszforintos méretű képernyőn.

Nem a képernyő a lényeg, hanem az, hogy működik az alkalmazás.

> Ja, hogy ehhez mások által írt appok csomagolgatása kevés, cserébe brutális natív fejlesztői tudás és cloudtechnológia kell?

Az Ubuntu telefonra az legfontosabb alkalmazásokat (telefon, kamera, böngésző, stb) mind canonical alkalmazottak csinálták. Nem hülye gárda az.

> Ezért a Google a vezető mobilplatform gyártója és nem az Ubuntu.

Nem, nem ezért. Inkább azért meg a Google a reklámpiacról összesepert csilliárdmilliárd dollárt és ha tüsszent a Google CEO akkor több pénz esik ki a farzsebéből mint amennyiből az egész Ubuntu fut.

Én a magam részéről egy LibreOffice natív UBUNTU Mobile-os App-nak örülnék...

Ha jól látom, már mindkettő futott a háttérben. Kíváncsi lettem volna azért, hogy mennyi idő alatt töltötte be az appokat.

Ha rákötöd monitorra/tvre + bluetooth egér és billentyűzet, akkor ez már majdnem laptop a zsebben :)
Az lenne az igazi, ha "apt-get install" paranccsal lehetne telepíteni a desktop programokat.

Az MS Continuummal tonnaszámra lehetne kiváltani a vékonyklienseket a retail szektortól az FSI-on át a kormányzatig, de még a vastagkliensek nagy részét is.

Fejlesztői workstationnek és hasonlóknak tényleg nem alkalmas (egyelőre?), de talán nem is ez volt a célja. Hogy operatív szempontból mekkora ügyetlenkedés van körülötte, az más kérdés, de ebből a szempontból szerintem az Ubuntu sem különb.

apropó vékonykliens:
az egyik nagy mozihálózat a mozijegyek mellé ajándékokat sorsol ki (nagyobb üdítő, ingyen mozijegy, stb), a mozijegyeden lévő kódot
egy kartonból épített vékonykliensen kell bepötyögni.
A vékonykliens egy ipad mini 2-es lehet (vagy ipad air2), amin fullscreen fut egy weboldal.

A végén kiderül, hogy a vékonyklienseknek nem is kell windows, csak egy
single page weboldal...

Azért az ubuntu egy teljesértékű cuccot próbál összehozni...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> A végén kiderül, hogy a vékonyklienseknek nem is kell windows, csak egy single page weboldal...

Nincs ezzel semmi baj. A Continuum nem azért jó, mert Windows. A jövőben lehet, hogy ez lesz a flagship feature, mert neutral appok és a többi, de ez egyelőre elméleti kérdés. A gyakorlati haszna az, hogy egy meglévő, mindenki által használt eszközzel kiválthatsz egy másik meglévő, szintén mindenki által használt eszközt. És erre rengeteg scenario van a legkülönbözőbb iparágakban.

> Azért az ubuntu egy teljesértékű cuccot próbál összehozni...

Szerintem teljesen feleslegesen. Aki teljesértékű cuccot akar, az ~20 rugóért rendelhet az aliexpress-ről x86-os HDMI PC-t, amire olyan desktop Linuxot lehet feltenni, amit nem szégyellsz. Ugyanúgy hordozható, stb.

Pont az a kérdés, amit fentebb feszegettél te is: kell-e a teljesértékű cucc, amikor sok munkakör gyakorlatilag ugyanazt az egy-két weboldalt/appot nyúzza.

Koszi, szimpatikus dabar. Bar, nekem is volt ilyen-olyan kinai ilyen egybe kombo. Alapesetben jol mentek, de volt veluk baj:
- csatlakozo forrasztasok (usb, tolto) az apro mechanikai mozgasoktol 1-2 ev alatt letort
- nayron hajlamosak tulmelegedni, ha hasznalom is oket (tv dekodolas az melegiti)

Amugy igen, most is $15 -os androidos set top boxot hasznalok es egy TMALL kinai kutyut probaltunk. Ez utobbi eleg szomoru dolog, mivel:
- csak kinaiul tud
- a legtobb szolgaltatas csak kinai IP-vel erheto el
Sajnalom, mert amugy 4K-t tud, nagyon korregtul van osszerakva, jo a GUI-ja, es korrekt darabnak tunik, es azert rengeteg minden jol megy rajta (sorozatok, rajzfilmek stb) de hat megiscsak kicsit zavaro hogy ez nem megy, az nem megy.

Elkepzelem, ahogy betolt egy 2MB-is jpeg-et, aztan RGB-be alakitas utan raenged egy komolyabb filtert, vagy csak elforgatja 13.5 fokkal, vagy torzitja.... aztan var....

aztan var....

aztan var....

stb

Hát ja, a GIMP egy 10000x10000 px-es képtől már megfekszik. Ez tapasztalat. Múltkor egy geodéta sráctól olvastam, hogy egy 60000-es képet próbált meg betöltetni. Az oprenccert kellett neki újratennie utána, a GIMP úgy magával vitt mindent. (Gondolom 20 perc swappolás után megunta, megpróbált újraindítani, OS random írta a vinyót, azt nem állt fel utána az OS.)

--
GPLv3-as hozzászólás.

mondjuk, egy root / userdir / swap szetvalasztasanal szeirntem keptelenseg magavan rantani a rendszert.

2010-bol... "GIMP has an image size limit of 262144 by 262144 pixels. An image at that size would use 596.5GB. At 400DPI, that'd be only 655.360 inches, half of what you need. Sorry, it's a limitation I don't know how to get around. Even if I did, you would need over a terabyte of RAM or free disk space just to open that image with GIMP. "

Nem tul biztato.

Van tile memory size, annál többet egyszerre sosem tart a memóriában. Persze akkor meg gyors disk kell neki. Ez a helyzet csak romlik a 2.9-es ággal, a 16 bites meg lebegőpontos ábrázolásokkal.

Csodák nincsenek, nálunk az imagemagick szokott néha túlburjánzani, amikor kapunk egy félmegás képet, ami egy scannelt műszaki rajz, mondjuk kétméteres, és próbál thumbnailt csinálni a webmail. Másodpercek alatt hasraesik.

Már eleve van benne RGB zaj, csak nem látszik, mert ugye 10k pikszel.
De nesze: http://kepfeltoltes.hu/view/160720/Screenshot__8__www.kepfeltoltes.hu_…
Próbáltam rácsalni képernyőlövésre minél több adatot. Az őzön négy filmemuláció van, a lánchidas képen meg a bokeh. Lusta voltam ezért kikelni az ágyból, ezért a laptopon csináltam, abban nincs túl sok memória. 6G. Volt rajta szöveglayer vagy öt, de az első izgalmamban flattelneltem az effektek miatt (xach meg ilyenek), de aztán csak a te kedvedért tettem fel gmic-et is.
Részemről úgy érzem hogy a tapasztalataid nem általánosíthatók, vagy én vagyok istencsászár gimp guru, de arról szerintem tudnék.

Igen, tettem effektet 10kx10k-s layerre is, már nem tudom hogy mit, de csinálta vagy fél óráig. Nem, a screenshoton nincs rajta, mert közben whiskyt fogyasztottam és már nincs lelkierőm emiatt újra bűvészkedni az ablakokkal.

Az .xcf egy hónapig itt elérhető: https://www.dropbox.com/s/drxel4i94j3hqwn/Untitled.xcf?dl=0 (momentán még töltődik).

Amúgy csináltam akkora lómegtermékenyítő panorámákat, ami már az asztali gépnek is sokk volt. De az nem ilyen harmatos volt.
És igen, pláne a 2.9-es gimpet hamar hanyatt lehet vágni egy-két átgondolatlan kattintással, de azt majd úgyis kitanulja mindenki, hehe.