A Debian i386 architektúra mostantól minimum 686-osztályú processzort igényel

Címkék

Ben Hutchings tavaly azzal a javaslattal állt elő a debian-devel levelezési listán, hogy a jelenlegi kiadási ciklusban tegyék alapértelmezetté az i686-os processzorokat a 32 bites PC architektúrában (i386).

A javaslatból valóság lett. A Debian i386 architektúra processzorminimuma mostantól 686-osztályú processzor. Az alábbi processzorok, amelyek a Jessie-ben még támogatottak voltak, mostantól már nem támogatottak:

  • AMD K5, K6, K6-2 (aka K6 3D), K6-3
  • DM&P/SiS Vortex86, Vortex86SX
  • Cyrix III, MediaGX, MediaGXm
  • IDT Winchip C6, Winchip 2
  • Intel Pentium, Pentium with MMX
  • Rise mP6
  • VIA C3 'Samuel 2', C3 'Ezra'

A régebbi processzorok természetesen támogatottak maradnak a Jessie által legalább 2018-ig, illetve 2020-ig ha az i386 port része lesz a Jessie LTS-nek.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

AMD K6-2 :) Feljöttek az emlékek. De régen is volt, mintha csak egy másik életben történt volna... legalább 15-16 éve.

majdnem mindegy. nVidia esetén a GF portfólió gyári támogatásának fittyet hányva Linus ingerült vicsorító fakkjút küldött abba az irányba is, hiszen a gyártók !kötelesek Linux GLX/DRI meghajtókat készíteni mindenhez. szóval jelenleg én is "örömmel" készítenék.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

nem egyről beszéltek, bár az a PR jelölés valóban elég sekélyesre sikeredett, mint ahogyan az egész vonal.

mondjuk én nem panaszkodom - nekem egy 80386DX + 387 koopr. páros alkalmanként még 2016-ban is akkora, mint egy lepedő. szóval valahogyan félrement ez az egész: kellettek hozzá kényelmes "sablonprogramozók" akik alá mindig kellett új hw, no meg kellettek olyan felhasználók, akik megszédültek a számukra sokszor felesleges technikától. szóval kellett a félresikló játékipar :D mi pedig mára már gépi pontossággal egy-két évente olyan technikát dobálunk a szemétbe, amely életében nem volt teljesen kihasználva.

btw 30 éves vason ilyesmi kifér

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ja, meg kellett az, hogy valahogy átadható legyen a kód egyik emberről a másikra, mert valamiért a megrendelő nem örült annak, ha a mágikus kódot nem tudta átadni másnak. Meg, ha nem lett kész a szoftver holnapra.

Bár úgy, hogy a szoftvereink nagy része manapság elfut egy mobiltelefonon nem igazán értem a hw miatti picsogás tárgyát.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

régen a fejlődés népi mértékegysége a pörgő játékipar termékeiből kipréselt fps érték volt. igazából ez nem sokat változott, általában még az irodai és lowcost PC-ket is megmérik a legnagyobb szaksajtóknál is. nem mondok nagyot, ha azt mondom a fejlődést részben még mindig a játékipar korbácsolja. holott rém kevesen vannak azok, akik 0-ról egy jól optimalizált kódot meg tudnak írni - így marad a kényelmesebb megoldás: a ráktudja milyen engine mellé 100$-ért devtool és kész a mű gyorsban, vagy a rohamosan fejlődő HW és ehhez igazított API fölé valami tákolt szar mind komolyabb modellekkel és textúrákkal. túlzással ugyan, de ezzel általában ki is fújt.

az én szoftvereim elég ritkán mennek telefonon. a picsogás részhez szőr mentén kapcsolódik [ezen túl: "mondjuk én nem panaszkodom"], hogy nem gondolom áldásosnak, amikor az aktuális technika a határának a közelébe sem ér -tehát töredék részében sincs kiaknázva- de már a következő hatja át az átlagember mindennapjait. nem mondom, hogy szívesen ülnék nap mint nap 80286 előtt, de az mégis csak a másik véglet, ahogy bemész az Auchanba, és 4 magos i5-öst veszel 4G memóriával tök hétköznapi feladatokra. hiszen lassan már az egyszerű feladatok is ezt kívánják.

nem akarok ennél is jobban demagóg lenni, de a fenti a helyzethez a fejlesztők java része rém kényelmesen alkalmazkodott. erre céloztam. a leírtak nem mind személy szerint neked szólnak, hanem általában a félreértések elkerülése végett.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

A kezdeti egy szem AMD után és is maradtam az Intel vonalon. Mi pénzt elbasztam erre! P100, P133, P166, P200, P233 mindegyik volt. Utólag tök felesleges volt ennyi pénzt kiadni, de hát fiatalság, bolondság :D

Utána PII "Klamath" Slot1, majd onnan már alig tartottam számon. Manapság meg azt sem tudom mik vannak desktop oldalon. Nem is igen érdekel. Az asztali gépben egy quad core mittudoménmi van, lassan 6-7 éve. A laptopban meg valami Core i5.

--
trey @ gépház

Ez a korral jár. Nálam is ugyanez a helyzet, fiatalon még lázba hozott az FSB növelés, mindenféle tesztek, stb...

Most meg ott tartok, hogy visszacseréltem az SSD-t a laptopomban HDD-re, mert kellett a hely. Nem vágott fejbe a teljesítménycsökkenés, ugyanolyan frankón használható a Debian, és vannak helyzetek, amikor észre sem veszem a különbséget.

Ha most hardvert veszek - csak akkor, ha már tényleg muszáj - ha nem is a legolcsóbbat veszem, de mindenképpen azt, ami már böven elég a minimalista igényeimnek. Jelenlegi laptopom kb. 4 éves, de még 10 évesen is ugyanilyen jól használható lesz, ha nem adja meg magát (Core i3, 8GB RAM, 1 TB HDD).

Pár év múlva Raspberry Pi-t fogok használni desktop rendszernek...

--
robyboy

Nekem mióta laptopom van (3,5 éve) azóta érdekel megint a cpu/gpu vonal fejlődése. Sőt, az utóbbi időben jobban kikapcsol a számok olvasgatása (tesztek, benchmarkok, jövőbeli elképzelések) mint mondjuk valamelyik híroldalé. Így nekem most is fontos, h milyen cpu dolgozik abban a gépben, amin dolgozom.

Jelenleg egy i7-5700HQ. Elképesztő, hogy mennyit fejlődött minden, az első proci óta, amit használtam. Btw, sosem volt AMD-m.

-------
It is our choices that define us.

Én sem azt mondtam, hogy _csak_ ez kapcsol ki, hanem azt, hogy jobban, mint hírek olvasása... => itt arra akartam utalni, hogy mint olvasnivaló, engem nagyon érdekelnek ezek a hardverek és úgy általában az IT, így ezek olvasása is kikapcsolódás számomra.

A gondolatodból kiindulva, ha választanom kell egy kirándulás és ezen témák olvasgatása között, akkor nyilván az előbbit priorizálom én is. :)

-------
It is our choices that define us.

Míg az AMD K5-PR100 (ami az AMD elsö saját fejlesztésü x86-os CPU-ja volt) mondhatni elég szarra sikerült, addig a K6-2 sokkal de sokkal jobb lett. A K6-2 450-es CPU-mal 3DNow! támogatással tömörítettem MP3-akat valami japán szoftverrel, kenterbe vert mindent, még a Pentium II-eseket is.

--
robyboy

Pentium3-tól lett SSE Intelnél, azt érdemes pariba tenni nem a P2-t. Az MMX csak fixpontos volt, azért nem ért a valóságban gyakorlatilag semmit 3D és zene felfolgozáskor, 3dnow már lebegőpontos adatokon is működött, az SSE követte ezt.
--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

Amúgy a K5-nek és a K6-nak architektúrálisan semmi köze egymáshoz. A K5 az AMD29000 sorozatú RISC magra épült, ami elé egy x86 utasításdekódert biggyesztettek. Aztán az AMD megvette a NextGent, és a következő generációs NextGen mag lett a K6, AMD logóval. Emellett az akkoriban elterjedt Socket7 foglalathoz is adaptálták a magot, amihez az AMD-nek volt licence, a NextGennek meg nem volt. Később a második generációs K6-2 megkapta az általad is említett 3DNow!-t, ami az első lebegőpontos SIMD utasításkészlet volt x86-on. Majd jött a K6-III, ami az egyetlen Socket7-es prociként az L2 cache-t is integrálta. Az alaplapi cache L3-ként működött. A K6-2 és a K6-III aztán kapott még egy kevéssé ismert ráncfelvarrást is, K6-2+ és K6-III+ néven, elsősorban ipari és embedded felhasználásra, ahol a legtovább élt a Socket 7. Megkapták a mindenféle write-combininget és cache configurációt lehetővé tévő, más gyártóknál már jelen lévő MTRR regisztereket, valamint szoftveresen állítható a sebességük (az órajelszorzó) futás közben is, ez utóbbi szintén egyedi a Socket7-es procik között. Valamint a létezett 128K L2 cache-es verzió is a K6-2+-ból (a K6-III-ban 256K volt). Ezek a késői darabok fejlettebb gyártástechnikával készültek, ezért sokkal durvábban tuningolhatók, mint a korábbi generáció.

Nekem "retro" PC-nek egy K6-III+/400 van, 600-on hajtva, persze feszültségemeléssel, egy méretes Socket 370 hűtővel rajta. De viszonylag stabil. :P És a Socket 7-nek kb. ez a teteje, sebességügyileg.

És kár, hogy már nem lesz rá Debian, mostanában gondolkodtam h. a DOS mellé kéne valami használható OS-t is tenni rá... Na nem mintha pl. időm lenne ilyenekre.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Jó ez a tuning PC :) elég érdekes ezen AMD procik története.

Az én legrégebbi retro PC-m egy AMD K5 PR75, vmi 1x éves Quantum HDD-vel, GUS PnP-vel, 48MB RAM-mal. Tettem hozzá 15" Samsung CRT-t, rákötöttem egy erősítőt és hangfalakat, kapott egy Win98-cat + jó régi WinAMP-ot, és így lett belőle a garázsba zene PC.

Nekem tökéletesen hozza a fiatalságom feelingjét.

Amúgy ha megy az MP3 lejátszás, a golyós/RS232 egér mozgása belassul... ;) mint anno a Cyrix 486DX2/80-on (egy ilyen is kéne...).

Épp mostanában kezdett foglalkoztatni hogy hova kerültek a régi gépeim.
Az első PC megvan még, nyáron lehet megpróbálom beindítani. Compaq 386DX-25 :)

ha az alaplapot nem eszi a korrózió a régi akku körül. nekem a kedvenc 286-osomat megrágta. valamikor eltettem a gépet évekre aludni úgy, hogy a gyári akkuját nem szedtem le róla. akár csak a levágni is megfelelt volna 2mp alatt, de én egyszerűen megfeledkeztem róla.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

586 ill. 686 kod kozott nagy a kulombseg, debian biztos sok embert
nevelt forditasra a packagelt dolgok hasznalta helyett.

Ezt mar reges-regen meg kellett volna lepni.
Manapsag az x86 32bit teljes dobasat szokas meg lepni.

Jobb kesobb, mint soha ;-)

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Na, ha már felbukkant a régi gépes, visszaemlékezős sztory:

ki emlékszik olyan 286-os számtógépre, aminek az alaplapja a billentyűzet alá volt beépítve, és a ház jobb oldalán egy 3,5" -os floppy meghajtó alatt volt egy ~40MB-os merevlemez? VGA csatlakozó , joystick port, kis serial port volt rajta. Hangártya nem volt. Márkás gép volt ,de márkára nem emlékszem. Kb. egy C64-hez hasonlítanám amit összeépítettek egy floppy meghajtóval és egy merevlemezzel.

------------------------------------------
"Nincs ez el**szva, csak másra lesz jó!"

Én a Jessie-t és a Jessie LTS-t még végigvinném a kérdéses processzorok támogatásával.
Stretch-ben már mehet a "léc emelése".
____________________________________
Ha vita van, számoljanak órajelciklusokat. Egyesével.

Talán inkább a telepítő ISO-kat kellene jobban szétválasztani architektúrákra: i386, i586, i686 stb...

Miért van minden 32 bites cucc az i386 alá bezsúfolva?
És akkor nem is kéne megszüntetni a supportot a régebbi cuccokra.

____________________________________
Ha vita van, számoljanak órajelciklusokat. Egyesével.

Félelmetes, hogy már a Debian is belehajszol a HW vásárlásba.
Lassan 2020-ban új alaplapot kell vennem, ja meg procit :( és RAM-ot is :(((
LOAD "http://digx.hu",8,1

a fullban 5W az desktop vonalon a tragya es ertekelhetetlen kategoria - felteve, hogy nem idetlen "tizeneves vagyok es megvaltom a vilagot" jellegu hobbirol targyalunk.

ha mas iranyban sarkitunk es kerekitunk, egy 5W CPU es egy 50W CPU kozott a nyers fogyasztasi kulonbseg !7/24-ben egy honap alatt 24h x 31d x (50-5W) x 40Ft/kWh. a diffit evek alatt sem termeled ki egy budget 70e Ft-os PC eseten sem, de legalabb kompromisszumot jelent minden oraban. szoval ez az aram szamla legtobbszor nagyon nem jo erv. /sarkitas off

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ha megnézzük a jelenlegi felhozatalt, látható, hogy kb. 17W-os fogyasztással már használható CPU-kat lehet kapni.
Ha visszagondolok a Prescott P4-esekre, hát azok elérték a 100W-ot is emlékeim szerint, és lassabbak voltak a maiaknál.

Minél újabb architektúrát választ az ember, annál jobban jár. Hála a folyamatos fejlesztéseknek.

--
robyboy

igy van, de a fogyasztas forintositott elterese meg ezesetben is evek alatt lesz behozva. nem mellekesen az uj architektura tervezese es legfokepp legyartasa tovabbi energiaigenyt jelent. valamint az erre epulo lustasag tovabbi hw fejlesztesi igenyt, hogy loop-ot feltetelezzek. en csak annyit kerek, hogy a befektetett es igenyelt energiat hagyjuk ki az ervelesekbol. ez ma meg legtobbszor bukik.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

A legtobb eszkozben van egy trafo (ritka az, ami tenyleg 230V-rol megy....), ennek a primer kore nyilvan direktben csatlakozik. Ha nincs is terheles alatt, attol meg van ellenallasa (meg ha aranybol lenne, akkor is lenne), szoval amig a konnektorbol ki nem huzod, fogyasztani fog. Az nyilvan nem mindegy, hogy kikapcsolva tiz ev alatt fogyaszt egy 1kWh-t vagy tiz nap alatt.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

En most nem szamitogeprol beszeltem, hanem altalaban a haztartasi eszkozokrol.
Jo, vilagitas kiesik, ott alt. 230V-rol megy, de a teve, huto, fagyaszto, stb eseten nemigen van kapcsolo a primer korben.
Mondjuk, huto/fagyaszto ki se szoktuk kapcsolni, akkor marad a teve, mosogep/mosogatogep, porszivo, nyomtato, scanner, hifi torony, dvd player, meg a joeg tudja, mi lehet egy haztartasban, amit elvileg kikapcsolsz, de a konnektorbol nem huzol ki, viszotn nem 230V-rol megy, tehat trafo van benne.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Nem indokolt ócskavasakhoz ragaszkodni, mert többe kerülnek hosszú távon, mint korszerübb társaik.
Mi pl. havi szinten kemény kb. 3000,- Ft-os villanyszámlát fizetünk, mert minden cuccunk energiatakarékos. A számítógépek is (2 db)
Ja, és pl. a kávét is kotyogóval fözöm, mert a gáz olcsóbb, a kávé finomabb... nomeg az elkészítés ceremóniája, azt is szeretem.

--
robyboy

Akkor majd a 32-bites futtatókörnyezetet így kell a 64-bites rendszerhez hozzáadni?

dpkg --add-architecture i686 ?

--
robyboy