Mutt 1.6.0

 ( trey | 2016. április 6., szerda - 22:30 )

Kevin J. McCarthy tegnapelőtt bejelentette a GPL licenc alatt terjesztett, szöveges e-mail kliens program, a Mutt 1.6.0-s kiadását. A kiadást Rocco Rutte-nek (pdmef) ajánlják, aki rettentő sok munkával segítette a Mutt közösséget és a fejlesztést a hozzájárulóként és karbantartóként eltöltött évei alatt. Az 1.6.0-s kiadás néhány új funkció mellett egy rakás hibajavítást hoz. A korábbi verziókról való sikeres frissítést a csapat által elindított UpgradingTips wikioldal segíti.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Lassan Windowson is lehet majd használni ;)

--
trey @ gépház

Szólj meg, elkapott a hév hogy újra mutt-ot használjak az Evolution helyett. Aktívan használja valaki, van tapasztalat, GMail-el (küldés, fogadás - IMAP-on keresztül) rendben működik?

Bőven elég lenne nekem is, nem baj (sőt), hogy nem tud mindenféle meeting requesteket, meg egyéb szarokat, de azért egy UFT-8 vagy valami normális ékezetes kezelés nem lenne rossz, ha lenne. Hogy állhat ezzel?

--
trey @ gépház

Kb 15 éve Mutt-ot használok, kb 6-7 éve UTF8 az alapértelmezett lokális, és simán megy minden. 3 IMAP fiók van felkonfigurálva (az egyik a Gmail-es). Van pár hülyesége, de lehet, hogy azok a hibás konfig miatt vannak - annyira nem zavaró, hogy erőt vegyek magamon, és kijavítsam :).

Na lehet, hogy meglesem kíváncsiságból. Általában az kevés, ha a megjelenítésnél van ékezet, de az sem árt, ha tud ékezetest rendezni, illetve ha mondjuk mindenféle Exchange-ek is vannak útközben, akkor nem krix-krax van a címzettnél az Outlookban. Tény, vagy 10 éve nem láttam Mutt-ot...

--
trey @ gépház

A rendezést most megnéztem, az spec nem jó (a "Z" után van pl az "É").
Van pár ismerősöm, aki valamilyen érthetetlen okból Outlookot használ levelezésre (nincs Exchange a környékén). Közülük páran jelezték, hogy az UTF8-as levelekben nem jelennek meg az ékezetes karakterek. (De ha átállítja az alapértelmezett kódolást UTF8-ról pl LATIN2-re, majd vissza, akkor már jó - így nem tudom, ez mennyire Mutt specifikus.)

Hát igen, ezek azok, ami miatt nekem ez nem pálya. A Thunderbird-del elégedett vagyok. Amire kell, arra megfelel.

--
trey @ gépház

Max. konfigurációs probléma lehet. Jó konfiguráció esetében tökéletes az UTF-8 mutt-ban.

Már régóta használom így. mutt-ban van lehetőség hibás kódolással küldött leveleket is pillanatok alatt javítani (amiket én kapok).

Azert tegyuk hozza, hogy nekunk voltzak problemaink outlook-os levelekkel, hogy szetfosta a headert, meg a subject-et is base64 kodolta vagy mi (pontosan mar nem emlekszem) es ezt a thuderbird sem ette meg. Ugyhogy valami varazslatot kellett csinalni a teljes levellel mielott kezbesitettek volna. Azert nem tudom, mert nem en csinaltam. :D

Csak azt mondom, hogy az outlook jo rendesen odabasz mindennek ami normalisan mukodne. :D

Nyilván, de ezt magyarázd meg egy top menágernek. Aki azt hiszi, hogy a drága az egyben jó és hibátlan. Ha az Exchange drága, akkor az jó! Abban nem lehet hiba és kész! Vagy ha van, arról nem beszélünk! :)

--
trey @ gépház

Kétévente rám jön valami agybaj, és meg szoktam nézni, hogy milyen e-mail kliensek vannak, melyik hogy áll - hátha érdemes váltani.
Az Evolution (szerintem) haszálhatatlan a Mutt után (ne kérdezz most konkrét indokot, kb 1 éve próbáltam utoljára pár napig, nem tudtam vele dolgozni). Egy Thunderbird van még telepítve - elég sok alkalmazásunk küld e-mailt, és ezt néha ellenőrízni kell, ezért tettem fel. De egyedül a Mutt mutatja meg a levelek hibáit (pl hibás ékezet van a tárgyban vagy a feladóban - a Thunderbird megmutatja akkor is, a Mutt a hibás karaktert mutatja).

(sub)

+1
Én anno Elm-ről szoktam át. Ehhez kellett az, hogy kaptam Guskától egy évek alatt egész jól összerakott .muttrc-t, meg az, hogy a kb 3-4 évnyi Elm használat után gyakorlatilag minden billentyűkombináció amit használtam, ugyanúgy ment benne. Aztán eljött a grafikus időszak :-(

mutt nálam továbbra is ver mindent mikor mailbox cleanupról van szó. Email olvasásra is használom hébe-hóba.

RHEL-en még mindig inkább ez, mint a mail parancs.

Aki muttozik, az mit használ csatolásra? Engem valahogy ez a rész zavart a leginkább. Van valami plugin?

mutt-tal lehet email csatolmányt kezelni azaz küldeni vagy megnyitni.

Mi a konkrét probléma?

Megírod a levelet a szerkesztővel (pl vim:

set editor="/usr/bin/vim.basic +':set textwidth=65' +':set noautoindent' +':set wrap' +\`awk '/^$/ {print i+2; exit} {i++}' %s\` %s")

kilépsz a szerkesztőből (ESC:x), ekkor látod a levél mime fejléceit (feladó, címzett, stb...) és a levelet magát, mint mime mellékletet. Ekkor megnyomod az "a" billentyűt, és lent megjelenik egy üzenet:

Attach file ('?' for list):

ekkor "?", és tudsz tallózni abból a könyvtárból indulva, ahonnan indítottad a mutt-ot, vagy explicit beírod a fájlnevet.

Szerintem nekem ez a kérdőjeles rész maradhatott ki. Meg fogom nézni, köszi!

Világ életemben pine-t használtam. Aztán gondoltam kipróbálom a muttot, majd addig faragtam a .muttrc -t hogy pine lett. :D Így a mutt-os pályafutásom abbamaradt :D

Fedora 23, Thinkpad x220

Kb. 2éve hagytam fel a Thunderbird használatával, iszonyat instabil a local cache kezelése. Maradtam webmail+mutt kombónál, ez bevált...