Megérkezett a BeagleBoard-X15

 ( trey | 2015. október 27., kedd - 9:58 )

BeagleBoard X15

A BeagleBoard.org bejelentette, hogy a 2014. novemberében beharangozott BeagleBoard-X15 megérkezett. A TI AM5728 2×1.5-GHz ARM® Cortex-A15 processzor köré épülő lap további paraméterei:

 • 2GB DDR3 RAM
 • 4GB 8-bit eMMC on-board flash
 • 2D/3D graphics and video accelerators (GPUs)
 • 2×700-MHz C66 digital signal processors (DSPs)
 • 2×ARM Cortex-M4 microcontrollers (MCUs)
 • 4×32-bit programmable real-time units (PRUs)

Connectivity

 • 2×Gigabit Ethernet
 • 3×SuperSpeed USB 3.0 host
 • HighSpeed USB 2.0 client
 • eSATA (500mA)
 • full-size HDMI video output
 • microSD card slot
 • Stereo audio in and out
 • 4×60-pin headers with PCIe, LCD, mSATA
 • and much more...

Software Compatibility

 • Debian
 • Android
 • Ubuntu
 • Cloud9 IDE on Node.js
 • plus much more

További részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem rossz.

Csak egy csöppet drága, a cikkben említett Dragonboard mellett Odroid ára is kedvezőbb.

Mihez képest drága? Ennek az X15-nek a tudása is több.

--

BeagleBoard X15:
- CPU: TI Sitara AM5728 (2x Cortex-A15 cores @ 1.5GHz)
- GPU: Imagination Power VR SGX544 3D GPU (2x cores @ 533MHz)
- Ram: 2GB DDR3L (via dual, 32-bit buses) @ 533MHz
- Flash: 4GB eMMC flash (8-bit)
- Networking: 2x gigabit Ethernet ports

ODROID-XU4:
- CPU: Exynos5422 Octa core CPUs Cortex-A15 Quad 2.0GHz/Cortex-A7 Quad 1.4GHz
- GPU: Mali-T628 MP6 OpenGL ES 3.0 / 2.0 / 1.1 and OpenCL 1.1 Full profile
- Ram: 2Gbyte LPDDR3 RAM PoP (750Mhz, 12GB/s memory bandwidth, 2x32bit bus)
- Flash: 8GB-64GB eMMC Module
- Networking: 10/100/1000Mbps Ethernet with RJ-45 Jack ( Auto-MDIX support)

Két ethernet port az egyetlen amiben több az X15, minden másban az Odroid erősebb lényegesen olcsóbb árral.

Ezekben a paraméterekben igen, de az X15-n van egy csomó mikroprocesszor, a 2x Cortex-A15 mellett 2x TI C66x, 2x Imagination SGX544, 1x Vivante GC320, 4x TI PRU, 2x Cortex-M4. A bővítő portokon 157x GPIO, 7x UART meg minden, mi szem-szájnak ingere. Az Odroidot nem ismerem, tudja ezeket?

Ave, Saabi.

A TI C66x legnagyobb jóindulattal is csak DSP-nek nevezhető, és a jópár éves Nokia N900 mobilomban volt ennek egy elődje szintén TI SoC-ba integrálva. Mivel neon nem volt abban az OMAP 3 generációs chipben jól jött a C64x lebegőpontos számításoknál, de egy neon-os ARM sokkal jobb és támogatottabb megoldás. A Nokia Maemo rendszere és programjai jól támogatták, de Nitdroid (Android) eléggé kín volt vele, az android appok neont vártak volna C64x-et nem támogattak.
A Vivante GC320 milyen feladatnál jön jól? Borzalmas gpu-kat tervez egyébként a Vivante.
Nagyon speciális felhasználásnál jelentenek valamit ezek az extrák.

„Nagyon speciális felhasználásnál jelentenek valamit ezek az extrák.”

Igen. És ezekre a nagyon speciális esetekre tervezték az X-15-öt.

-----
(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Konkrétan mik lennének ezek a speciális esetek?

Ingyenes ötletbörze? Tudja fene, ha majd igény lesz rá, akkor jó tudni, hogy van ilyen. A 157 GPIO portra se tudok értelmes felhasználást, de attól még lehet, hogy van ilyen.

Nem dollártízmilliós értékű, szabadalmaztatható ötletparádéra gondoltam nyilván. Mégis mi jöhet szóba?

- Nas: Odroid, a cikkbeli Dragonboard, vagy Banana Pi M3 és még csillió kedvezőbb árú erősebb hardverrel rendelkező board között lehet válogatni. Továbbá természetesen gyári Nas boxok.

- Router: Ennyiért már igen jó MikroTik routert lehet kapni
RouterOS-sel, vagy Linksys WRT1900ACS hivatalos OpenWRT támogatással és még itt is fel lehetne sorolni egy csomó készre szerelt routert hivatalos OpenWRT támogatással. Az Odroid boardból hivatalos kiegészítőivel szintén készíthető jó router erősebb hardverrel diy szerelmeseinek.

- Médiabox: Ugyanaz a lista felsorolható itt is mint a Nasoknál, hasonló előnyökkel.

- Házi web, sql, akármi szerver: Dettó ugyanaz a lista, egy házi szervernél sem hátrány az erősebb és több magos cpu. Pláne olcsóbban

Hangvezérléses mikrohullámú sütőtől programozott lépegető exkavátorig pedig mindenre van Raspberry Pi megoldás részletes howtoval és letölthető szoftverekkel.

A TI évek óta elhagyta a mobilpiacot, ennek egyik oka pont az volt, hogy a TI saját DSP megoldásai már nem vették fel a versenyt az ARM mainstream megoldásokkal. Ezért ma egy drága TI chipre épülő boardnál az ár/érték arányban többnyire bőven lehet találni jobb alternatívákat.

A TI nem azért hagyta el a mobilpiacot, mert nem lett volna versenyképes. Már akkor (helyesen) látta előre a jövőt, hogy a nagy mobiltelefon gyártók in-house fogják tartani a SoC tervezést. Jelenleg: Apple Ax, Samsung Exynos, HiSilicon (Huawei) Kirin

Qualcommnak azért ballépései ellenére is jól megy az üzlet. A MediaTek a semmiből tört magasra. Rockchip, Allwinner, Amlogic is jó pénzt keres, miközben ezek szinte a semmiből jöttek a TI-hez képest.

Na azért az a "Linksys WRT1900ACS hivatalos OpenWRT támogatással" a valóságtól eléggé messze van.
1. jelen pillanatban nincs is rajta az openwrt hardware kompatibilitási listáján, csak a sima 1900AC: [url]http://wiki.openwrt.org/toh/start?dataflt%5BBrand*~%5D=Linksys[/url] (bocs, fogalmam sincs, ezt az url-t hogy lehet rendesen beilleszteni. ok, talán működik)
2. A sima 1900AC esetén is kizárólag community support van, pont mint más routereknél. Nekem eddig az jött le, hogy linksys konkrétan nem tesz semmit hozzá.
3. Ennek következtében erősen work in progress, bugos, instabil. Reverse engineerelt driverekkel próbálják valahogy támogatni. Nem árt kifejezetten kísérletező kedvűnek lenni hozzá. Trunkból fordított saját image-ek, illetve jtag alap.
4. Érdemes szétnézni az openwrt fórumtopicban. A WRT1900ACS támogatás jelenleg azon a szinten van, hogy most kezdik először rápróbálgatni az WRT1900AC-s image-eket, és megnézni, hogy egyáltalán mi a helyzet.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

A hup cikket olvastam, személyes tapasztalatom TP-Link routerrel van. Azon problémamentes volt az OpenWRT firmware csere és tökéletesen működött utána. Most MikroTik van hivatalos RouterOS-sel, amit ők fejlesztenek.
BeagleBoard X15-re van hivatalos router rendszer?

Ezek olyan feladatok, amelyekre az átlagos PC-k valók. Én ezt a boardot inkább valami IoT eszközben, vagy beágyazott cuccként tudom elképzelni.

Ave, Saabi.

Router, Nas, Médiabox és házi szerverre már régóta nem PC az optimális ha a villanyszámla is szempont. Ezek 0-24-ben vagy legalábbis sokat működő eszközök. Router szvsz soha nem volt PC felségterület. Médiabox is csak addig amíg nem jöttek a HD videót néhány wattból kezelő ARM gépek. Házi szerver ahol még van keresnivalója egy PC-nek, de ha oda nem elég egy Raspberry Pi vagy egy combosabb Odroid akkor az már nem annyira "házi" szerver.
IoT amellett, hogy trendi buzzword, ha tényleges projekteket nézek valahogy 90%-ban Raspberry Pi-re épülő diy howtokat találok.

A maradék meg Arduino. Igazából a rengeteg GPIO brizgálja a fantáziámat, bár elképzelésem sincs, mire lehetne használni. Mondjuk van ezen a boardon két mikrovezérlő is, ami segíthet a real-time vezérlési feladatokban.

Tippek a GPIO-ra:
– Ipari folyamatszabályozási feladatok, beágyazott rendszerként.
– Komplett házautomatizálás. Itt nem a mostanában divatos, fűtünk és mérjük a hőmérsékletet feladatokra gondolok. Hő/pára/… szenzorok, fűtés/hűtés, vízmelegítés, napelemes/napkollektoros rendszer (vízmelegítés, áramtermelés) integrálása, függöny/ablak nyitás/zárás, automata ajtók, redőnymozgatás, riasztó- és megfigyelőrendszer integrálása,… Tehát nem egy szokványos kertes ház, hanem egy inkább egy luxus kategóriájú villa automatizálására kell gondolni.

-----
(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Ilyen kiegészítő is van Odroidhoz Raspberry Pi-hez meg gondolom több is.

Sokkal előrébb volnánk, ha az egész hozzászólásomra reagálnál, nem pedig annak egy kiragadott félmondatára. Bár ehhez nem fűzök túl nagy reményeket. Korábban is kigyűjtötted, hogy kb. miben egyezik meg az Oddroiddal, és a többi jellemzőtől nagyvonalúan eltekintettél.

-----
(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Ez egy fórum, vagy cikk hozzászólás rovat, nem védés vagy tudományos vita. Miért kellene minden állításoddal foglalkoznom egy válasz hozzászólásban? Ha neked nem is, másnak talán hasznos információ, hogy van ilyen kiegészítő is.

Te korábban sem tudtál semmit megjelölni speciális esetekből amiknél az X15 "nagyszerű jellemzői" akkorát domborítanának. Sőt más sem. Ezért itt legfeljebb te vagy adós egy válasszal.

PRU-kkal kiválóan lehet Ethercat slave eszközöket készíteni plusz alkatrészek nélkül.

Odroidról azért hiányolom a 2x Gigabites portot. Ne hasonlítsunk.

Ez igaz és egyben az egyetlen amiben az X15 többet tud. De ekkora árkülönbséget ez sem indokol, és Odroidhoz is lehet külön vásárolni USB3 portra köthető gigabit ethernetet amivel azon is van két ethernet port.
Routerként használva van szükség két ethernet portra, amihez nem ártana AP módot tudó wifi is. A cikk is megjegyzi, hogy van jobb áron alternatíva, a DragonBoard 410c-t említve.

de mérnem bírnak rátenni 2 db sata csatlakozót egyikre sem... :(

Van rajta egy eSATA meg a bővítő portokon egy mSATA. Végülis, ez kettő, nem? :-D

Bizony. RAID-6-nak ez nagyon kevés. :-)
Mindent arra kell használni amire alkalmas. Illetve minden célra az arra alkalmas eszközt kell választani.
Ha sok sata kell akkor ott a mini-itx.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

> célra az arra alkalmas eszközt kell választani

Az odáig oké, szerintem inkább az érdekelné a kollégát hogy miért nem pakolnak ezekre a lapokra sata-t. Biztos van oka, én is örülnék ha tudnám.

Mert ez és a hasonló beágyazott processzorok is csak egyetlen integrált sata interfésszel vannak ellátva. Tehát a cpu az oka.

Köszi!

ez azert nem igaz, a Freescale SoC-okban pl 2 van, plusz ha van PCI-e arra ra lehet mar rakni egy SATA vezerlo IC-t.

Pl melyik elterjedt Freescale SoC-ban van 2 SATA?
A PCIe-re és USB-re kötött SATA kontrollereknek is megvannak a maga hátrányai.

QorIQ line

Más kategória. Ez nem általános célú hanem kommunikációs processzor. De például a több ezer dolláros LS1024A referencia board-on rajta van a két SATA. Ha lenne belőle olcsó közösségi beágyazott rendszer, azon is rajta lenne.

maga a proci filleres, a tisztelt openszosz kozosseg epithet barmikor egy kommunyiti boardocskat ha akar.

Hat ha raid6-ra nem is valo, de egy raid1-et illene elvinnie, ami a legtobb usernek eleg is. Odroidon van 2 usb3 port, es sejtettem, hogy nem lesz combos atviteli sebesseg a ket merevlemez kozott, de azert a 153kb/s-nel tobbre szamitottam. Raadasul ilyet is kaptam "pv: /mnt/tr.mkv: read failed: Input/output error", tehat nemhogy raidet nem lehet csinalni, de meg csak fajlokat mozgatni sem. Szoval sata nelkul elegge korlatozott az eszkoz, persze szamtalan celra tokeletes.

-
Konténerezett Hadoop és Cassandra cluster konfigurálása - harmadik rész

Nem egy storage vezérlő, ez tény. De ez talán nem is állítják a leírásában.

Egyaltalan nem allitottak, viszont media centernek sem jo, ilyen-olyan okokbol, igy funkcio nelkul maradt, es gondoltam, akkor nas-nak megprobalom beizzitani (papiron produkalt teljesitmenye alapjan ki tudna szolgalni az itthoni igenyeket), de annak sem jo. Akkor mire valo?? (koltoi kerdes)

-
Konténerezett Hadoop és Cassandra cluster konfigurálása - harmadik rész

Bár a kérdésed költői, azért ha nem haragszol, mégis válaszolnék. Én egy ilyen gépet inkább használnék valamilyen házi IoT központnak, vagy clusterben ház vezérlésre. De alkalmas lehet egy UAV vagy más automata jármű vezérlésére is.

Ave, Saabi.

Arra pont elegendő egy raspberry

Pont nem. Az RPi-hez kell valami, ami realtime képes reagálni, pl egy Navio+ HAT: https://shop.pimoroni.com/products/navio
Ugyanakkor a BeagleBoard-X15-ben van két mikrovezérlő, nem kell külső.

Ave, Saabi.

-

"Odroidon van 2 usb3 port, es sejtettem, hogy nem lesz combos atviteli sebesseg a ket merevlemez kozott, de azert a 153kb/s-nel tobbre szamitottam."

Valóban, ez még USB 1-nél is kevés. Nem lehet, hogy ott valami más gond van (pl. hibás merevlemez)?

Nem, ezeket mar kizartam, konkretan a ket usb3 kozott rossz, pl usb2 es usb3 kozott nem jelentkezik a problema.

-
Konténerezett Hadoop és Cassandra cluster konfigurálása - harmadik rész

Akkor még azt lehet esetleg megnézni, hogy egy USB3-on HUB-ra rakva a két eszközt is jön-e a probléma.
Esetleg ez lehet egyedi probléma is, egy másik Odroidon valaki megnézhetné, hogy jelentkezik-e a probléma.

Most veszem észre, hogy ezeken a mini lapokon mostanában nincsenek már elektrolit kondik, még szilárd elkók sem.

a sarga teglak azok, nem?

Azok a sárgák nem inkább MLCC kerámiakondik?
Mod:
Egy nagyobb képen megnéztem a típusát, tényleg tantál.

Itt konkrétan azok a sárgák lesznek a szilárd kondik.

Amúgy nagyon érdekesnek néz ki a lap, csak legyen elérhető itt is emberi áron.
Full dokumentáltsággal mintha jól állt a TI...

WOW!

Arról lehet tudni vmit, hogy az A15 milyen interface-en keresztül van összekötve az M4-ekkel?