2 TB-os 850 PRO és 850 EVO SSD-ket jelentett be a Samsung

 ( trey | 2015. július 7., kedd - 21:36 )

A Samsung új korszak eljöttét jelentette be a 2 TB kapacitású, fogyasztói felhasználásra szánt 850 PRO és 850 EVO SSD-ivel. Az új meghajtók a Samsung 3D Vertical NAND (V-NAND) megoldására épülnek. A gyártó a 2TB-os 850 PRO-kra 10 év vagy 300 kiírt terabyte, a 2TB-os 850 EVO-kra öt év vagy 150 kírt terabyte garanciát vállal.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ready to kidob your hádédé?

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

Várj előtte két hónapot. :)

Az 1 TB-os 850 Pro aktuálisan kb. 150 ezer HUF. Ennek megfelelően feltételezem, hogy a 2 TB-os kb. 250-300 ezer HUF körül lesz.

Nem vagyok ready to kidob máj hádédé.

Egyébként, nem gondolom, hogy konzumer HDD versus konzumer SSD verseny volna. Ahová IOPS kell, oda úgyis SSD-t teszel, ahová kapacitás kell, oda pedig HDD-t. Magyarul rendszer drájv: kisméretű SSD, médiatár: nagyméretű HDD.

Ahol SSD vs. HDD verseny van, az az enterspájz kategória. Az enterspájz HDD nem sokkal gyorsabb a konzumer HDD-nél, viszont majdnem annyiba kerül, mint az SSD. Innentől az enterspájz HDD-k létjogosultsága kb. megszűnt. (Nézd meg egy 300-600-900 GB-os, 10/15kRPM-es diszk árát... Annyiért majdnem SSD-t kapsz, a diszk pedig 150-es IOPS nagyságrend, az SSD pedig a több tízezres.)

Enterprise SSD ara meg meg sokkal durvabb. Meg mindig olcsobb a 10-15K RPM HDD.
Azt se felejtsd el, hogy az enterprise SSD tipikusan SAS vagy PCIE, massziv garanciaval es sokkal nagyobb elettartammal, mint a mezei SSD-k.

Kinek mi az enterprise SSD?

A napokban cseréltem le 4 darab 300 GB-os 10 kRPM SAS diszket 4 darab 300 GB-os Intel DC S3500-ra. Mit nyertem? A diszktömb tényleges (általam mért) teljesítménye megnőtt kb. 350 IOPS-ról kb. 17.000 IOPS-ra.

Ez az Intel DC S3500 sorozat az Enterprise SSD-k legalja, árban szinte párban van a hasonló kapacitású 10 kRPM-es diszkekkel.

A prognózis szerint (az írási ciklusok alapján) a várható élettartama 10 év felett lesz. A hülyének is megérte.

Az Intel DC S3700-as sorozat persze jóval drágább, viszont ott többszöröse a várható élettartam is.
Nekem megér az ötvenszeres IOPS növekedés kétszeres felárat. A mai 4-8-10+ magos processzorok mellett átlagos felhasználásnál úgysem a procit szögeled ki, hanem az I/O-ra vársz...

Alapvetően igazad van. Viszont szerintem az enterprise kategóriában is egyre inkább kiszorul a HDD. Adatközpontokban már gyakorlatilag abszolút kiszorult a fontosabb helyekről (Amazon pl. mindenhol SSD-re váltott ahol számít).

Ennek ellenére hideg archiválásra még mindig sokkal jobb ár/kapacitás arányú a HDD. Én is nem olyan rég vettem 8 TB-os HDD-t és gyanítom azért még az azonos árú 8 TB-os SSD-re várni kell egy darabig, ha most nagy az örömködés a 2 TB-os SSD megjelenése okán...

Ráadásul a Seagate szerint nincs annyi alapanyag, hogy a HDD-t belátható időn belül leválthassa az SSD. Ez nem tudom, hogy igaz-e, vagy csak a részvényeseket nyugtatgatták, mindenesetre elgondolkoztató.

"Ennek ellenére hideg archiválásra még mindig sokkal jobb ár/kapacitás arányú a HDD."

Főleg annak fényében hogy nemrég nagy meglepetéssel olvastam (sajnos nem tudom hogy hol) egy cikket, miszerint ha egy SSD nagyságrendileg egy hét vagy hosszabb ideig nincs bekapcsolva - nem kap tápot - akkor hajlamos az adatvesztésre. Micsoda???? Ha ebből igaz valami akkor elmennek a jó fenébe az összes SSD-vel. Pláne hogy a gyártók egyre inkább a szemétnek való TLC-s megoldásaikat erőltetik.

Pedig érdekelne, hogy hol olvastad. Elvileg ilyet nem lenne szabad csinálnia...

Megtaláltam a linket: https://sg.hu/cikkek/112338/a-magas-homerseklet-arthat-az-ssd-knek

Fogalmam sincs hogy mi lehet igaz belőle, de durvának tűnik.

Az ilyen cikkeket azert igencsak eros fenntartasokkal szokas olvasni. Az egyik Samsung 840 PRO SSD-m peldaul egesz jol birja, hogy 4-6 hetente van csak bekapcsolva az az eloszto, amibe a gep van kotve. Ja, es a 0-zos hibaba sem futottam bele meg a ket 840 PRO-m egyikevel sem. Tutira csak szerencses vagyok. Bezzeg a 2012-ben vett OCZ Vertex 3-am ugy lehalt 1 ev utan, ahogy kell. Az ironiat felreteve a neten annyi marhasagot lehet olvasni (a szakmainak nevezett portalokat is beleertve), hogy egyre problemasabb hasznalhato informaciohoz jutni.

A fenntartásokat illetően igazad van, én is csak néztem egy nagyot és feltételes módban fogalmaztam: "Ha ebből igaz valami ..."

Az a furcsa hogy pár éve már léteznek SSD-k és csak most jött elő egy ilyen adatbiztonságra vonatkozó következtetés, mintha a probléma - ha létezik - a föld alól bújt volna elő. Ha van valami valóság alapja akkor talán a csíkszélesség csökkenésével lehet kapcsolatban. Viszont adódik a kérdés hogy ebben az esetben miért nem tört már ki a balhé ezzel kapcsolatban és miért nem lehet olvasni tömegesen ilyen jellegű adatvesztésre vonatkozó panaszokat. Vagy majd ezután? Ha viszont úgy hülyeség az egész ahogy van akkor miért éri meg valakinek (Alvin Cox) nyílt színen égetnie magát? Van az a pénz?

"Ha viszont úgy hülyeség az egész ahogy van akkor miért éri meg valakinek (Alvin Cox) nyílt színen égetnie magát? Van az a pénz?"

A czikkben a megfejtés: "Az anyagot Alvin Cox, a ... Seagate munkatársa készítette el"

Amúgy meg nem hiszem. Nyilván van olyan, hogy "álltában" elhal egy SSD, vagy hogy menet közben, aztán ha egy harmincas mintából 1 elpusztul, akkor máris lehet azzal jönni, hogy gyáj meghal <=3% eséllyel ha:
- melegben van,
- vagy 1 hétig nem kap tápot,
- vagy a bagzó macska a szőrét meresztve kerüli el a divájszt,
- vagy stb.

Mondom ezt úgy, hogy nem olvastam el a tanulmányt, és nem is szeretném.

Ja, és kösz hogy megkerested a cikket :)

ha egy SSD nagyságrendileg egy hét vagy hosszabb ideig nincs bekapcsolva - nem kap tápot - akkor hajlamos az adatvesztésre

Mondjuk hasonlót olvastam én a mai sokterás HDD-kről is... Kiváncsi lennék, hogy egy ilyen SMR vagy HAMR technológiás merevlemez mit szólna ha - ugyan nemis egy-két hétre, de - 1-2 évre "állni" hagyná az ember az adatokkal. Még mindig mágnesesség alapokon történő adattárolás és 1 bit/nm méretben? Az is csoda, hogy egyáltalán működik.

hat en mar sok sok eve tapasztaltam hogy a samsung 1tb es nagyobb sata vinyoi felejtenek. ha 1-1 nagyobb filet mondjuk 1-2 evig nem olvastam le rola (mentesek) aztan megprobaltam, jo esellyel futott bele bad sectorba, amit vagy sok perces kerregessel tudott javitani vagy nem.

A'rpi

Ezek szerint mindenki átképezheti magát kőfaragónak és aztán gránit lapokba végezheti a mentést némi harkálykodás kiséretében. :-) Bár kíváncsi lennék hogy milyen természetes anyag az ami valóban sokáig bírja a strapát és nagyon nehezen mállik/morzsolódik szét. Lehet hogy vissza kéne térni a Voyager űrszondán utazó Voyager Golden Record korongján alkalmazott rögzítési módszerre? :-) (Síma analóg hanglemez, amit egyesek ostoba módon bakelitnek hívnak.)

A penzugyi szektorban a SOX eloiras az abszolut minimum (7 ev), de altalaban joval hosszabb (20-30 ev) elettartamra keszulnek, igy szalagra vagy magneto-optikai lemezekre archivalnak.

A gránitlapokra nem is fogsz tudni megfelelő adatsürűséggel menteni, vagy ha igen (mert mondjuk nanotechnológiás kőfaragást végzel :), akkor viszont ugyanúgy érzékeny lesz az adattároló gránitlapod a adatvesztésre... ;)

Nem kell egyébként speciális elem után kutakodni a periódusos rendszerben. Szerintem szén alapú létformákként nyugodtan gondolkodhatunk szén alapú megoldásokban, úgyis van belőle épp elég a bolygón, csak megmunkálni kell tudni. A gyémánt is szénből van, mégis elég nagy a keménysége. Szén nanocsövek felhasználásával pedig még a gyémántnál is keményebb anyagok hozhatók létre (pl. ADNR). A szén nanocsövekből lehet készíteni ultrakondenzátorokat is, amelyek fizikailag tárolják az energiát, így nem öregednek el, mint az ~1000 feltöltést kibíró jelenlegi kémiai alapokon működő akkumulátorok. Szén nanocsövek segítségével ezért akár adattárolókat is lehet építeni, csak a gyártástechnológiát kell hozzá kitalálni. Egy Nantero nevű cég foglalkozik is 2001 óta ilyen Nano-RAM (NRAM) memóriák fejlesztésével, jobbak is a tulajdonságai, mint a flash-alapú memóriáknak, csak az áldott jó kapitalizmus "valamiért" nem az örökkévalóságnak készülő megoldásokat preferálja, úgyhogy az ilyen technológiákat csak a Lockheed Martin és a NASA licenceli.

A kapitalizmus a működő dolgokat preferálja. Ilyen témában pedig a bevált, tömeggyártásban gyártható, ismert és bizonyított megoldásokat, azok közül is azt, amelyik már elég jó, és azok között is a legolcsóbb.

Ez a cég pedig 2001 és 2013 között eljutott oda, hogy "listed Nantero as one of "10 top startups to watch in 2013". Szóval még mindig startup fázisban vannak.
Én szurkolok nekik, de valami oka csak lehet annak, hogy eddig csak az egyik legnagyobb hadiipari cég látott fantáziát a szabadalmaik licenszelésében.

Nem, a kapitalizmus a minél nagyobb nyereséggel kecsegtető dolgokat preferálja. Ha valaminek olcsóbb a gyártása, de cserébe nem működik örökké az nem gond, mert méginkább felpörgeti a piacát az időszakos cseréje.

És akkor az Intel-Micron féle 3D XPoint memóriát mivel magyarázod?

Bármilyen jól hangzik, nincs egy titkos flash lobby, aki kinyírja a szegény startupokat akik emiatt nem tudják letarolni a piacot a csodálatos nanotechnológiájukkal. Egyszerűen még nem piacképes a technológia, mert vagy macerás gyártani (azaz drága), vagy mégse működik úgy ahogy azt várták. Lásd még MRAM, FRAM, PRAM, stb.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Nem beszélek semmiféle lobbiról vagy összeesküvésről, csak arról, hogy ha "nem működik örökké az nem gond".

Szerintem pedig roluk beszelsz, hogy ok osszeeskudtek ellenunk!!!11

Jah, gyíkemberek és chemtrailpilóták... :)

Erre a 3D XPointra hivatkozni egyébként ugyanolyan vicces, mint a többi beharangozott, nem piacon lévő technológiára.

20 éve várok arra a 3D tárolóra, amivel még a '90-es években harsogták tele a szaklapokat és azt ígérték, hogy néhány éven belül petabyteokat fogunk tudni tárolni egy kockacukor méretű kristálytömbben... A szalagos tárolók idejében (1D) nyilván nagy előrelépés volt a lemezes tárolás (2D), ezért nem kellett nagy zseninek lenni, hogy megjósolja az ember a következő nagy lépcsőfokot, amelyik valamilyen 3D-ben tároló megoldás lesz.

Ennek ellenére a mai megoldások még mindig inkább többrétegű 2D tárolóknak számítanak, nem valódi 3D-nek.

Subs

Ebben en most nem tudok josolni, sose neztem ezeknek jobban utana, most jtotem ra, hogy ez a tema erdekel. Ennek kovetkezmenyekent es visszagondolva par korabbi threadre csak szimplan elhiszem az itt leirtakat. :)

A külömbség az, hogy a 3D XPoint chipeket elvileg már gyártják, jövőre jönnek a kész termékek, azaz elvileg nem a "laborban van egy példány aminek 3 cellája működik" kategória.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Elvileg az RRAM-ot is, ráadásul sok szempontból kísértetiesen hasonlít egymásra a két technológia.

A PRAM-okat viszont még 2009 nyarára ígérték, az MRAM-nak tavaly kellett volna kijönnie és a FeDRAM-oknak is már piacon kellene lenniük.

Úgyhogy én nagyon várom, hogy mi lesz ezeknek a 3D XPoint chipeknek a sorsa...

Nahát nahát, lehet hogy a csoda 3D XPoint mégis csak egy tuningolt PRAM?

http://www.hwsw.hu/hirek/55119/intel-micron-3d-xpoint-optane-pcm-pram-memoria.html

Úgy tűnik másoknak is gyanús a kísérteties hasonlóság...

Tőlem nevezhetik akárhogy, a kérdés az, hogy lesz-e belőle termék...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Ebben igazad van, de ha a fele igaz annak, amit ez a cég a termékéről állít, akkor lényegtelen az, hogy örökké működik. Főleg egy storage gyártónál vagy egy felleges cégnél.
Már ha képesek ezt iparilag gyártani, és haladni az igényekkel.

Amúgy nemrég találtam egy 8 MB-os memóriakártyát. Működik, de használhatatlan.

Valszeg nem csak a samsungok. Amikor a linux kernel kb. hetente csinal egy low priority resync-et a raid tombon, annak is reszben pont ez az oka.
Es ez mar 10+ eve a kernel resze.

Ezt hol hallottad ??? Szerintem kevered a dolgokat, a resync-et NEM a kernel kezdemenyezi, hanem egy cronjob, amit az mdadm melle raknak. Ez abbol a celbol van, hogy a menet kozben korrumpalodo (pl. vmelyik diszkrol mar nem beolvashato) adatokat egy irassal ujra elerhetove tegye.

Lehet nagyon hülye kérdés lesz - de nézzétek el nekem.
Szóval hideg archiválás esetén az SSD biztonsággal megtartja az adatokat hosszú távon, vagy időnként érdemes frissíteni a cellákat? Mert ha nincs rádugva semmire az SSD, csak fekszik a polcon, akkor a firmware sem tudja a dolgait csinálni a háttérben...

Thx: Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Megoldottam a házi feladatot: igen, idővel gyengül a töltés - szóval célszerűtlen hideg backup-nak használni SSD-t...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Nekem 4 honapig volt a fiokban egy Toshiba, nem veszett el rola semmi.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Ready to kidob my sata port, mert mostmar csak PCI Express-es SSD-t szabad venni meg Thunderboltos disket. ;)

Nem stimmel! 150TB kiirt adat 2TB-os vinyon? Az 75x ujrairhato lenne, ha ez igaz lenne.

de, ennyit vallalnak garin belul - utana is mukodni fog, csak mar nem lesz garis.

de 150TB nem olyan keves, nehogy azt gondolja itt barki :)

A 850 EVO-t desktopba szánják. Ott messze nem fogsz az élettartama alatt 150 TB-ot írni rá.

Viszonyítási alapként, középvállalati környezetben (100-500 felhasználó közötti nagyságrend, SQL, web, levelezés virtuális szerverekben, stb.) szoktunk látni átlagosan napi 50-100 GB közötti írásmennyiséget. Ez kb. 18-36 TB/év.

en nem ezt irtam? akkor miert nekem replyozol ezzel?

Bocs, mellényomtam a reply-t, (főként az első mondat) hory-nak szólt. Túlélted az incidenst? :)

Volt kb. fél éve az a bizonyos nagy SSD teszt, az alapján nekem stimmelni látszik.
---
Science for fun...

EVO 2 TB 5 év vagy 150 TB gari? Hetente 0,6 TB adat írható ha 5 év garanciát akarok.
Otthoni használatra a napi közel 100 GB átlagos írás elégséges számérték.

SSD ár: évről évre feleződik az ára, így évről évre dupla akkora vehető "már megéri" áron.
Emlékszem az első USB stickem 128 MB (megabyte) méretű volt és 15.000 Ft-ba került. Most ezért az árért 1000-szeresét kapod. Sőt az akkori 15.000 Ft még sokkal többet ért, tehát valójában töredékéért kapod az 1000-szeres méretűt.

Nem is lenne rosz erre lecserelni a laptopban levo HDD-t.

Az oruletbe kerget, hogy folyton leall a HDD munka kozben is, aztan meg varhatom amig felporog es betolti amit meg akartam onnan nyitni.
Mindegy neki milyen energiagazdalkodast allitok be :/

9 Honap alatt 55.600 start/stop count

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Én már nem informatikus ismerősnek sem ajánlok laptopot ssd nélkül: kinézetek vele egy laptopot 25e Ft-vel olcsóbban mint amit szán rá, majd rögtön berakom az ssd-t...

Ha meg a 2-3 éves gépére panaszkodik, vetetek bele egyet. Olyan, mintha új gépe lenne.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Remélhetően a 128-256GB-os SSD-k ára ennek hatására elkezd zuhanni ami lassan magával húzza a nagy SSD-k árát is.
Ha belegondolunk SSD-t gyártani olcsóbb mint HDD-t, mégis az SSD ára magasan a HDD felett van mert a használati előnye sokkal nagyobb. Viszont ha olcsóbb lenne az igény is nagyobb lenne rá ami a profitot legalább megőrizné vagy akár növelné is.
De az első fecskék azaz a piacon elsőként megjelenő gyártók kihasználják a lehetőséget amíg nincs számottevő konkurencia.
De kisebb SSD-knél az eBay-en már látom az olcsó kínai termékeket. Tehát itt vannak a nyomukban.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

"De kisebb SSD-knél az eBay-en már látom az olcsó kínai termékeket. Tehát itt vannak a nyomukban."
Ez igaz: http://i.imgur.com/i08Cy1V.jpg


Bye Bye Nyuszifül - DigitalOcean referrer, 10$ kezdő kredittel - <3 openSUSE, Ubuntu, KDE <3

nab+ :D ezdeszar

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nem pont erre gondoltam. De 7500 Ft-ért KingSpec 32GB-os SDD egy asztali Linuxos gép rendszerlemezének nem rossz. Persze kell mellé hagyományos HDD is.
De van New Wave 256GB mSATA SSD DRIVE SATA III is 23-24 ezer Ft-ért. Igaz ez mSata Sata3, de 600 Ft az adapter hozzá és akkor sima sata.

--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

-szerintem az első rettenetes termék, a maga 40m/s írásával mindenképp. az is igaz, hogy ide cuccként 10+ éves eszközökbe passzol - ha egyáltalán küzd még valaki ilyennel. asztali verziós masinához ezesetben is konverter kell, de az legalább elektronikától mentesen.

-a második nem olcsó modell, de legalább konverteren keresztül kötheted nevesincs megoldásként a rendszeredbe. kb olyan, mintha vennél RAM-BO márkájú gagyi SO-DIMM-et és egy olcsó konverterrel benyomnád az asztali PC-be. azért ilyen körülményesen, mert eredetileg nem oda való.

egy pillanatra azt hittem, hogy tényleg van valami ssd forradalom - de ezek noname, kétes minőségű, garanciális ügyintézésben hátrányt szenvedő eszközök, a hazai kiskereskedelmi egységek nettó végfelhasználói ára felett ~10+ %-al. én még a nézegetésükre sem pazarolnék időt a helyedben, egy percet sem.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

[gonosz]És tessék mondani, ebbe már (relatív) bugmentes firmware-t is tetszettek csinálni? Vagy a szoros határidő miatt ugyanúgy nem fért bele, mint a 840EVO esetében?[/gonosz]

Én egy 840 EVO-t használok. Ha a 850 EVO is csak ennyire rossz, akkor az eddigi tapasztalatok alapján jó áron simán vennék egy 2TB-ost. Nem igazán érint a firmware bug a mindennapos használatban, arra, amire _én használom_.

Bugmentes firmware pedig csak álom imho. Én még olyan firmware frissítéssel, aminek a README-jében a gyártó beleírta, hogy ez "BUGMENTES!!!!" nem találkoztam. És valószínűleg nem is fogok. A kérdés max. annyi, hogy benne levő bugok mennyire kritikusak, azok téged mennyire érintenek stb.

Egy consumer cucc - teszik vagy sem - mindig is kompromisszumkötéssel fog járni.

--
trey @ gépház

Ha már "README"-ket olvasol, tudhatod, hogy a konzumer jellegtől teljesen függetlenül enterprise cuccoknál sem ritka a "data loss" meg hasonló szöveg, szóval pont nem ettől függ...
--
zsebHUP-ot használok!

Persze, hogy tudom, nem beszélve az olyan suttyomban kiadott firmware-ekről, amit a végfelhasználó meg sem kap, csak a támogató partnercég, hogy ezt azért valahogy fel kéne varázsolni :) Ilyenre is volt már példa.

--
trey @ gépház

Oké, hogy konzumer cucc és kompromisszumot kell kötni. De ne kelljen már ekkorát. Az enterspájz se jobb annyival, mint amennyivel drágább. Egyik sem tökéletes, mindegyiknél kell kompromisszumot kötni, legfeljebb az más, hogy mi az a szint, ahol ezt meg kell tenni. Szerintem a Samsung a 840EVO-nál ezt a szintet még konzumer viszonylatban is levitte az átlag alá. És ez engem zavar. És ha tetszik, ha nem úgy érzem, hogy átb@sztak. Őszintén remélem, hogy a 850 esetén tanultak a hibából, és nem követik el újra. Mert egyébként szeretem a Samsung SSD-ket.

Azt azért tegyük hozzá, hogy a 840 EVO ára már eleve predesztinálta, hogy ettől csúcsminőséget azért ne várj. Én nem érzem azt, hogy átbasztak volna. Több mint egy éve megy, adatvesztésem nem volt, sebességben kikoppan a SATA II interfész. Én erre "vettem" (na jó, egy forintomba se került), de nem is voltak vele szemben extra igényeim.

--
trey @ gépház

Nem vártam tőle csúcsminőséget, de azt amit kaptam "pluszban" szintén nem. Mindegy is. Te elégedett vagy vele, én meg nem. Ennyi az egész.

Egyetértek. Ezért is húztam alá az első hozzászólásomban, hogy "amire én használom".

--
trey @ gépház

"Nem igazán érint a firmware bug a mindennapos használatban, arra, amire _én használom_."

Nem törölsz fájlokat?
http://hup.hu/node/141134

"Broken SSDs

SAMSUNG MZ7WD480HCGM-00003
SAMSUNG MZ7GE480HMHP-00003
SAMSUNG MZ7GE240HMGR-00003
Samsung SSD 840 PRO Series
Samsung SSD 850 PRO 512GB"

Nekem 840 EVO-m van. Ráadásul:

"Súlyos TRIM bugtól"

TRIM-et nem használok. Az előző SSD-men sem használtam, azt 3 év után vettem ki, mert kicsi lett.

Egyébként van emberfia, akinél jelentkezett a probléma?

Érdekes, hogy a blogbejegyzésben június 19-i az utolsó frissítés, amiben arról van szó, hogy az állításukat megvizsgálja a Samsung. Azóta kiderült bármi érdemi?

--
trey @ gépház

Nem arra jutottak a múltkor, hogy az egy másik hiba?

--
trey @ gépház

Lehet, nem követtem teljesen.

nekem is 840 EVO van és használok TRIM-et (discard-dal), törlök fileokat és nem volt adatvesztésem.

A kérdés már csak az, hogy 1) a firmware-ed valótlant állít-e magáról, azaz új firmware, 2) a kerneled támogatja-e a non-queued műveleteket és 3) az SSD-d típusáról tudja-e a kerneled, hogy nem szabad hinni a firmware-nek. 3 bool érték, tehát 8 féle variáció, miből csak 1 a veszélyes.

1,2,3: valótlant állít, meg is mondja a kernel (4.0.7), hogy "disabling queued TRIM support". a verzió számszerint: EXT0DB6Q

Javaslom, kapcsold ki, mert lassít és nem is ajánlják. Helyette heti ütemezésben cron-ból érdemes indítani egy fstrim-et. Ha újabb disztrót használsz, valószínűleg a helyén van a script.

hat nekem az fstrim egymas utan nyirta ki az intel 120-as ssd-ket. szal az se nyero mindig.

Csúcs, köszi az infót.

nem kapcsolom ki :)
ubuntu-ék is főleg a teljesítmény miatt nem ajánlják... de BTRFS-nél a törlés úgyis gyors (a fileokat később fogja effektíven letörölni). És akkor viszont nem egy tömbben trimmel, hanem csak amennyit kell.

Bár nem btrfs, ezt azért érdemes elolvasni: http://thread.gmane.org/gmane.comp.file-systems.ext4/41974

igen, pont a xar ssdk miatt nem ajánlja.
de használ samsungot is és azzal nem volt baja. szóval gond egy szál sem...

Itt irjak az ajanlott arat is: 860/1080 euro.

Tok jo, hogy vegre kikopnak a hdd-k. Igy ezeket a szar SATA interface-eket is lehet kukazni es 2016-ra elterjedhetnek vegre az NVME interface-ek.

Mondjuk minden honapnak lehet majd egy uj M.2 A, B, C interface-e.

Pont ugy, ahogy a memoriak. Ott is kb. minden evnek es termekvonalnak (laptop, asztaligep, szerver) megvan a maga slotja.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....