Az első függőleges Google Street View - a világ egyik leghíresebb sziklafalán

Címkék

A kaliforniai Yosemite Nemzeti Park jelképe egy hatalmas gránitszikla, a szinte tökéletesen függőleges, 1095 méter magas El Capitan. A Google pár nappal ezelőtt elérhetővé tette minden idők első függőleges Street View gyűjteményét, amellyel lehetőség nyílik bárki számára, hogy virtuálisan megmássza ezt az ikonikus sziklafalat.

Hogy ez a lélegzetelállító képsor létrejöhessen, a Google partnerségre lépett a legendás Lynn Hill-lel és társaival, Alex Honnold-dal és Tommy Caldwell-lel. Lynn Hill volt az első, aki "free climbing" (csak a kezét és lábát használva, a technikai eszközöket - kötél, tricam - stb. - csak a biztosításra lehet használni, azokkal a mászást nem lehet segíteni) technikával megmászta a "The Nose"-t az El Capitan-on 1993-ban.

Részletek itt.

"Mászni" itt lehet.

Hozzászólások

Világklasszis atléta a csaj, és olyan személyiség, akit abszolút pozitív példaként lehet a sportolni vágyó fiatalok elé állítani. Míg ugyan ezt legfeljebb csak részben lehetne elmondani pl Alex Honnoldról, aki eszement falakat mászik bármi biztosítás nélkül. A harmadik delikvens meg úgy lett USA szerte híres, hogy Kirgizsztánban "terroristák" foglyul ejtették a mászócsapatát és ő lelökte az őrt a szikláról aztán futottak egy katonai támaszponting (durva egy sztori). Persze mászni is tud a hiányzó ujja ellenére is :-D

nem birtam vegignezni a videot
ennyit er(ert) neki az elete?
azert maratt ep szerve transzpantnak ugye?
===
a világ legjobb editorja a vi es az emacs. ezen belül a vi a legkényelmesebb, az emacs pedig a leghatékonyabb. ezen kívül az emacs a legkényelmesebb es a vi a leghatékonyabb (csak saját tapasztalat)

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem teljesen rajta múlt. Egy irányított ugrást hajtott vége, aminek a végén egy kötélnek kellett volna megfognia, de a kötél elszakadt. Annyiban hibázott, hogy a kötél nem új volt, elég sokat volt kitéve az időjárás viszontagságainak. De az is igaz, hogy azokban a napokban ezzel a kötéllel már több ugrást is végrehajtott. Lehet, hogy elfáradt a kötél, de volt olyan elmélet is, hogy a kötelek összegabalyodtak és a súrlódástól egyszerűen elolvadt a tartókötél.

--
trey @ gépház

Poop can, pee bootle, coffee cup - csak nehogy összekeverjék a sötétben.

:D Nem biztos, hogy 230 méteren lenne kedvem egy 40 centis párkányon éjjel egy vödörbe sz@rni.

--
trey @ gépház

230 meteren 40 centis parkanyon kannaba szarni mikozben palackba hugyozol es kavezol
===
a világ legjobb editorja a vi es az emacs. ezen belül a vi a legkényelmesebb, az emacs pedig a leghatékonyabb. ezen kívül az emacs a legkényelmesebb es a vi a leghatékonyabb (csak saját tapasztalat)

Minden tiszteletem az ilyen embereké. Hihetetlen mire képesek. A videókat elnézve, olyan lehetetlen helyzetekből "kimásznak"... Én szerintem ott száradnék meg a sziklán, ha nem szedne le valaki.

En a macskas OS X verziokat akarom megnezni Street View-ban.

Ilyen lassu es akadozos animacioju oldallal meg sosem talalkoztam, mint ez a fuggoleges street view-hoz keszitett.