Linux 4.1

Címkék

Az -rc8 prepatch-et követő nagyon csendes hét után Linus elérkezettnek látta az időt a Linux 4.1 bejelentésére. Az -rc8 óta csak apró változások érkeztek, főként driverjavítások (HDA sound, drm, scsi target, crypto) és egyéb kisebb javítások.

A 4.1 végleges kiadása egyben azt is jelenti, hogy megnyílt a 4.2 beolvasztási időablaka.

Részletek a itt.

Hozzászólások

Ezert az egy bugfixert mar megeri nekem frissiteni:

Takashi Iwai (3):
(...)
ALSA: hda - Fix noisy outputs on Dell XPS13 (2015 model)

Vajon mi tortenik, ha csak ugy felteszek a 15.04-es Ubuntura (eredetileg 3.19-es kernellel) egy 4.1-et? :)

Rc6 óta használom 15.04-en, nem tapasztaltam vele gondot. Ha AMD által kiadott radeon drivert használsz, az nagy eséllyel nem fog menni rajta, mert szokás szerint újabb, visszafelé nem kompatibils változások történtek a kernelben.
Nálam fejre egyedül a systemd-től álltak a dolgok, de az más téma és szerencsére ki lehet kapcsolni. ;)

Egy dkms remove utan (csak a virtualboxhoz kell, azt meg mostanaban ritkan hasznalom) vettem egy nagy levegot es feltettem a 4.1-et.

Egyelore meg elek :) Elso nekifutasra semmi valtozas, suspend-resume mukodik, trackpad mukodik, hang mukodik (es vegre zajmentesen), Skype videokamera vegre nem szemetes, ezek voltak a kritikus pontok.

A beepitett mikrofon valamikor eltunt, most mar az alsamixer sem latja, bar pulseaudioban meg ott van, csak teljesen suket, ezzel majd meg futok par kort.

" suspend-resume mukodik, trackpad mukodik, hang mukodik (es vegre zajmentesen), Skype videokamera vegre nem szemetes, ezek voltak a kritikus pontok"
Amikor egy elvileg szakmabeli, vagy szakma utan erdeklodo is tudja, hogy ezek problemak lehetnek 2015-ben Linuxon, az tokeletesen jelzi, hogy miert 1% a Linux elterjedese desktopon.

Nem dobálózunk. Az általad említett dolog semmit sem szépít azon, hogy a 90+% market share-rel rendelekező OS alatt ugyanolyan orbitális szopások vannak, mint egy nem létező market share-rel rendelkező OS alatt.

Egyszerűen azért, mert a szoftvervilág egy pöcegödör.

--
trey @ gépház

Akkor hál' Istennek, hogy itt az OS-nek (akár Linux, akár Windows) semmi köze a dologhoz, ugyanis a linkelt threadbe beleolvasva kétféle fix létezik a problémára:
- driver frissítése
- BIOS downgrade-je

Egyik sem OS issue-nak tűnik nekem, bár az igaz, hogy a "miért nem működik az XY hardver?" című kérdés sosem volt az én világom.

Mivel több ilyen gép is van látókörben (nem az ujjamból szívtam a problémát), hidd el, hogy egyik sem biztos megoldás. A végfelhasználó szemszögéből nézve barmi mindegy, hogy kinek a hibája.

Ide (az eredeti trollingra) persze ott minden a Linux hibája. Gondolom.

--
trey @ gépház

"A HUP a hazai rendszermérnökök,
rendszergazdák, fejlesztők, hálózati-,
adatbázis-, UNIX/Linux-szakemberek,
tehát az IT-döntéselőkészítők “fel-
legvára”, legalább annyira tartalom-
szolgáltató, mint közösségi oldal."
Forrás: http://www.hwsw.hu//mediaajanlat/HWSW_mediaajanlat.pdf

Az a jó a hozzád hasonlókban, hogy attól függően, hogy mit akarsz bizonyítani, a HWSW-ről, vagy egy félbolond blogjáról idéznek. Mi lenne, ha hagynád a picsába a skatulyázást és elfogadnád, hogy a HUP az HUP. Nem kell különösebb elméleteket gyártani hozzá, szemmel láthatóan jól érzed itt magad anélkül, hogy azzal kéne foglalkozni, hogy ki mit ír róla.

--
trey @ gépház