Antitröszt vizsgálatot indított az Európai Bizottság az Android operációs rendszer ellen

Címkék

Az Európai Bizottság tegnap bejelentette, hogy hivatalos vizsgálatot indított a Google Android operációs rendszere ellen. A bizottság közel három éve vizsgálja már az Android-ot és most elérkezettnek látta az időt, hogy hivatalos eljárást indítson annak érdekében, hogy kivizsgálja a "nem fair módon hozzátársított, belecsomagolt alkalmazások" miatti panaszokat. A versenytársak szerint az Android eszközök mellé társított Google szolgáltatások - Maps, Chrome, YouTube stb. - tisztességtelen előnyhöz juttatják a Google-t.

A bejelentés itt. További részletek itt. Magyarul itt.

Hozzászólások

Már várható Volt, nem is értem, miért vártak vele eddig.

Nem akarom a Google-t védeni, de így fejlesszen az ember rendszert. Ha eléred a piaci részesedés domináns százalékát, várhatod a pereket.

Engem jobban aggaszt, hogy mindent tudnak rólunk, szerintem ez az igazi probléma a Google-val.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

[off]
"aggaszt, hogy mindent tudnak rólunk, szerintem ez az igazi probléma a ..."

Akkor a kertembe/boltba/utcára se merjek kimenni nehogy lefotózzon egy általam nem ismert és köztudottan létező csilliógigamegapixeles objektívvel a földet pásztázó műhold? Ablakon se hajoljak ki mikor szellőztetek mert lehet akkor jár felettem (valamelyik).

Köztudottan kerülhetetlen. Mellesleg kerülhető bizonyos szinten vagy mondom inkább úgy, hogy szarból kakiba váltasz. Ha nem használod a Google-t, akkor ott van még az eszköz amiről használod... Kb fűzhető "végtelenig".
[/off]

Nem azzal van problémám, hogy néha valaki lefotóz. A bajom azzal van, ha valaki ezt szisztematikusan csinálja non-stop, aztán évekre visszamenöen archivál, ráépíti az egész rohadt marketing-világot, és bármikor rákeres, illetve harmadik fél részére kiadja a privátszférámat érintö adatokat a tudtom nélkül.

A másik problémám, hogy nem azt konfigurálhatom valójában, hogy mit szeretnék, hanem kb. azt, hogy mit nem szeretnék, így sosem lehetek biztos abban, hogy valami ezredik almenü alatti beállítás miatt épp a jelszavaim frissülnek valami ismeretlen helyre... és még sorolhatnám.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Szerintem a gond nem ott van, hogy elore telepitve vannak az alkalmazasok, hanem, hogy ezeket "lehetetlen" torolni garancia vesztes nelkul. Beleertve a gyartok, valamint a szoltaltatok altal beepitett alkalmazasok is.

Ez így ebben a formában nem igaz!
1. Keress olyan gyártót, aki root lehetőséget ad, és akkor azt szedsz le amit szeretnél a system particióról (pl. Wayteq).
2. Keress olyan gyártót, aki vagy gyárilag vagy imei alapján kinyitja a bootloadert és akkor olyan oprendszer teszel rá amilyet akarsz (tudsz) (pl. Huawei).

Nyilván a 2. az erősebb.

Illetve van olyan, amin rajta sincsenek, kézzel kell azokat telepíteni:

"Google Apps are the proprietary Google-branded applications that come pre-installed with most Android devices, such as the Play Store, Gmail, Maps, etc. Due to licensing restrictions, these apps cannot come pre-installed with CyanogenMod and must be installed separately. The Google Apps are not required to boot or run CyanogenMod, however many users find them beneficial to take full advantage of the Android ecosystem. "

http://wiki.cyanogenmod.org/w/Google_Apps

Én már látom is a megoldását a problémának egyébként.

--
trey @ gépház

Egy opcióval. Első belépés után rákérdez:

Válassza ki melyik alkalmazás-piacteret szeretné használni:

  • Google Play

Mi más opció lenne?

Böngésző:

stb.

--
trey @ gépház

Tőlem beleírhatják azt is. Nekem nem fájt a Windowson a böngészőválasztó. Tök jól ki tudtam választani a Firefoxot. Androidon sem fog gondot okozni a Google Play és a többi kiválasztása. Sírni sem fogok érte, ha lesz ilyen. Akkor sem értettem a raplit, amikor a Windows huszárok folyókat sírtak miatta.

Ha valaki antitröszt szabályozást sért, tegyék helyre.

BTW: annak ellenére, hogy Androidon ott van a Gmail, olyan szépen tudom mellőzni, hogy ihaj! A beépített levelezőt használom.

--
trey @ gépház

Gmail rendesen elcseszték szeritnem, mind androidon, mind web-en. IMAP fiókként másik programból tökéletesen használható. Most ez a Boxer is egész pofás, meglátjuk, ha beállítom az összes fiókom, mit szól hozzá, idáig hozza.
Ezzel az antitröszt szabályozással még egyet is kell értsek. Szerintem teljesen jó, ha nincs alapból benne, majd én eldöntöm, hogy melyiket akarom használni. Ettől függetlenül nem okozott gondot pl. MIUI-n, ha nem volt Play áruház, leszedtem a MoboGenie-t.

Attól tartok, hogy ez egy jó jogásszal ez a bohózat le fog zárulni. Tudtommal csak azokon az Android készülékeken kötelező a Google alkalmazásoknak fenn lenniük, amelyeknek a gyártója Google certifikációt (~ Play Store hozzáférést) akar.

A gyártó választja meg, hogy akarja-e a készülékét Google-nél minősíttetni vagy sem. Innentől kezdve, ha ez így van, akkor ez marha messze van a tröszttől.

FIXME

--
trey @ gépház

Amennyire tudom, így van, és épp ezért nem a Google-t, hanem a HTC-t, Samsungot meg a többieket kellene nyaggatni a kérdéskörrel.

Tegyük fel, hogy csinálok egy kiváló alkalmazást, meg ettől függetlenül csinálok egy kiváló operációs rendszert. Mások eladnak olyan gépeket, amelyekre feltelepítik az operációs rendszeremet és az alkalmazásomat is. És ezért engem akarnak megbüntetni? Ez olyan szemöldökfelvonós történet...

- Aptoide
- Yandex
- F-Droid, bár ez csak nyílt forrású programokat rak ki.

Én úgy vagyok kénytelen használni egy céges Nexus 5-öt, hogy nincs rajta Google account beállítva. Nagy Testvéren kívül is van élet. :)

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Sajnos olyan sok alternatívája nincs a Google szolgáltatásainak. Ár / Teljesítmény / Szolgáltatások szerint gondolom persze. Egybe csomagolva az egész szolgáltatásukat megnézve (mail, maps, picasa, calendar, task, chorme, átjárás az eszközök közt stb..) meg senki. Nem is versenyeznek senkivel mindenki előtt járnak több utca hosszal.

--
honlapom http://dyra.eu/

Jók az app-jaik ez tény és való.

Részemről a problémát ott látom, hogy kötelező a gyári készülékekre 10+ alkalmazás felrakni, ami teljesen letörölhetetlen, ha nem root-od vagy cserélsz rom-ot, amit a legtöbb ember nem csinál meg.

Csak pár példa a teljesség igénye nélkül:
- google play zene: nem szeretem (ne kérdezd miért)
- google play könyvek: mást használok helyette, valamiért a másik alkalmazást szeretem
- google drive: nincs szükségem rá az összes készüléken pl: céges (van helyette más)
- youtube: céges telón nem szeretnék ilyen alkalmazást látni
- hangout: erre sincs mindenhol szükségem

Szerintem a jó megoldás az lenne, hogy a google services, play, címtár, naptár kerüljenek fel a rendszer partícióra a többi pedig a data partícióra törölhetően. Ha nem tetszik letörlöm hogy ne foglalja a helyet, ha tetszik meghagyom.

Az probléma, hogy a Google a saját alkalmazásait az androidhoz csomagolja, csomagoltatja a gyártókkal, de az senkit nem zavar, hogy az apple ugyanúgy csomagolja a saját szolgáltatásait a saját mobil oprendszerébe.

Az apple a telefonjával, a rendszerével és a szolgáltatásaival egy szétválaszthatatlan egységet alkot, és ez senkit nem zavar látszólag.

Felfoghatjuk úgy is, hogy a google az androiddal és a szolgáltatásaival próbál egy egységet alkotni. Igazából nem értem mi a baj ezzel. Ettől csak erősebb a platform ami mindenkinek jó. Határozottan nem lenne az usernek jó ha minden gyártónak saját szolgáltatáscsomagot kéne az userek alá tolni.