Antitröszt vizsgálatot indított az Európai Bizottság az Android operációs rendszer ellen

 ( trey | 2015. április 16., csütörtök - 10:10 )

Az Európai Bizottság tegnap bejelentette, hogy hivatalos vizsgálatot indított a Google Android operációs rendszere ellen. A bizottság közel három éve vizsgálja már az Android-ot és most elérkezettnek látta az időt, hogy hivatalos eljárást indítson annak érdekében, hogy kivizsgálja a "nem fair módon hozzátársított, belecsomagolt alkalmazások" miatti panaszokat. A versenytársak szerint az Android eszközök mellé társított Google szolgáltatások - Maps, Chrome, YouTube stb. - tisztességtelen előnyhöz juttatják a Google-t.

A bejelentés itt. További részletek itt. Magyarul itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Már várható Volt, nem is értem, miért vártak vele eddig.

Nem akarom a Google-t védeni, de így fejlesszen az ember rendszert. Ha eléred a piaci részesedés domináns százalékát, várhatod a pereket.

Engem jobban aggaszt, hogy mindent tudnak rólunk, szerintem ez az igazi probléma a Google-val.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

[off]
"aggaszt, hogy mindent tudnak rólunk, szerintem ez az igazi probléma a ..."

Akkor a kertembe/boltba/utcára se merjek kimenni nehogy lefotózzon egy általam nem ismert és köztudottan létező csilliógigamegapixeles objektívvel a földet pásztázó műhold? Ablakon se hajoljak ki mikor szellőztetek mert lehet akkor jár felettem (valamelyik).

Köztudottan kerülhetetlen. Mellesleg kerülhető bizonyos szinten vagy mondom inkább úgy, hogy szarból kakiba váltasz. Ha nem használod a Google-t, akkor ott van még az eszköz amiről használod... Kb fűzhető "végtelenig".
[/off]

Nem azzal van problémám, hogy néha valaki lefotóz. A bajom azzal van, ha valaki ezt szisztematikusan csinálja non-stop, aztán évekre visszamenöen archivál, ráépíti az egész rohadt marketing-világot, és bármikor rákeres, illetve harmadik fél részére kiadja a privátszférámat érintö adatokat a tudtom nélkül.

A másik problémám, hogy nem azt konfigurálhatom valójában, hogy mit szeretnék, hanem kb. azt, hogy mit nem szeretnék, így sosem lehetek biztos abban, hogy valami ezredik almenü alatti beállítás miatt épp a jelszavaim frissülnek valami ismeretlen helyre... és még sorolhatnám.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Ez megoldható úgy is, hogy egyáltalán ne is tudj róla...

Szerintem a gond nem ott van, hogy elore telepitve vannak az alkalmazasok, hanem, hogy ezeket "lehetetlen" torolni garancia vesztes nelkul. Beleertve a gyartok, valamint a szoltaltatok altal beepitett alkalmazasok is.

Ez így ebben a formában nem igaz!
1. Keress olyan gyártót, aki root lehetőséget ad, és akkor azt szedsz le amit szeretnél a system particióról (pl. Wayteq).
2. Keress olyan gyártót, aki vagy gyárilag vagy imei alapján kinyitja a bootloadert és akkor olyan oprendszer teszel rá amilyet akarsz (tudsz) (pl. Huawei).

Nyilván a 2. az erősebb.

Illetve van olyan, amin rajta sincsenek, kézzel kell azokat telepíteni:

"Google Apps are the proprietary Google-branded applications that come pre-installed with most Android devices, such as the Play Store, Gmail, Maps, etc. Due to licensing restrictions, these apps cannot come pre-installed with CyanogenMod and must be installed separately. The Google Apps are not required to boot or run CyanogenMod, however many users find them beneficial to take full advantage of the Android ecosystem. "

http://wiki.cyanogenmod.org/w/Google_Apps

Én már látom is a megoldását a problémának egyébként.

--
trey @ gépház

Szolgáltatáscsomag-választó képernyő? :)

Es termeszetesen bugosan. :)

Google Play | App Store * | Windows Store *

* not compatible with your device :)

+ Amazon App Store | F-Droid

Egy opcióval. Első belépés után rákérdez:

Idézet:
Válassza ki melyik alkalmazás-piacteret szeretné használni:

  • Google Play

Mi más opció lenne?

Idézet:
Böngésző:

  • Chrome
  • Firefox
  • Internet Explorer (hamarosan érkezik - érdeklődni: info@microsoft.com)
  • Safari (hamarosan érkezik - érdeklődni: info@apple.com)

stb.

--
trey @ gépház

Van alternatíva, pl.:

http://www.amazon.com/mobile-apps/b?node=2350149011

Kezelhető is Androidról a dolog, sőt, alapvetően a Google által adott Android forrásba nincs bebetonozva a Play Store.

Tőlem beleírhatják azt is. Nekem nem fájt a Windowson a böngészőválasztó. Tök jól ki tudtam választani a Firefoxot. Androidon sem fog gondot okozni a Google Play és a többi kiválasztása. Sírni sem fogok érte, ha lesz ilyen. Akkor sem értettem a raplit, amikor a Windows huszárok folyókat sírtak miatta.

Ha valaki antitröszt szabályozást sért, tegyék helyre.

BTW: annak ellenére, hogy Androidon ott van a Gmail, olyan szépen tudom mellőzni, hogy ihaj! A beépített levelezőt használom.

--
trey @ gépház

Gmail rendesen elcseszték szeritnem, mind androidon, mind web-en. IMAP fiókként másik programból tökéletesen használható. Most ez a Boxer is egész pofás, meglátjuk, ha beállítom az összes fiókom, mit szól hozzá, idáig hozza.
Ezzel az antitröszt szabályozással még egyet is kell értsek. Szerintem teljesen jó, ha nincs alapból benne, majd én eldöntöm, hogy melyiket akarom használni. Ettől függetlenül nem okozott gondot pl. MIUI-n, ha nem volt Play áruház, leszedtem a MoboGenie-t.

Olyannyira, hogy az Amazon Androidos ketyeréin tudtommal csak a saját appstorejuk van (és alapból nincs is Google Play). :)

Attól tartok, hogy ez egy jó jogásszal ez a bohózat le fog zárulni. Tudtommal csak azokon az Android készülékeken kötelező a Google alkalmazásoknak fenn lenniük, amelyeknek a gyártója Google certifikációt (~ Play Store hozzáférést) akar.

A gyártó választja meg, hogy akarja-e a készülékét Google-nél minősíttetni vagy sem. Innentől kezdve, ha ez így van, akkor ez marha messze van a tröszttől.

FIXME

--
trey @ gépház

Amennyire tudom, így van, és épp ezért nem a Google-t, hanem a HTC-t, Samsungot meg a többieket kellene nyaggatni a kérdéskörrel.

Tegyük fel, hogy csinálok egy kiváló alkalmazást, meg ettől függetlenül csinálok egy kiváló operációs rendszert. Mások eladnak olyan gépeket, amelyekre feltelepítik az operációs rendszeremet és az alkalmazásomat is. És ezért engem akarnak megbüntetni? Ez olyan szemöldökfelvonós történet...

Valószínűleg a Microsoft-Apple lobbi keményen verte az asztalt, így végül belementek abba, hogy lefolytatnak egy vizsgálatot, hogy megnyugodjanak.

--
trey @ gépház

"Tudtommal csak azokon az Android készülékeken kötelező a Google alkalmazásoknak fenn lenniük, amelyeknek a gyártója Google certifikációt (~ Play Store hozzáférést) akar."

Azért ez egy elég jó indok az antitröszt vizsgálatra...

Szerintem nem, de hát sem te, sem én nem vagyunk jogászok. Maximum ötletelhetünk.

--
trey @ gépház

Naivan azt hittem mindenki erteni fogja hogy az MS bugos bongeszovalasztojara probalok utalni.

Nyugi, pontosan értettem a hülyeséget. :)

--
trey @ gépház

Megnyugodtam. :)

- Aptoide
- Yandex
- F-Droid, bár ez csak nyílt forrású programokat rak ki.

Én úgy vagyok kénytelen használni egy céges Nexus 5-öt, hogy nincs rajta Google account beállítva. Nagy Testvéren kívül is van élet. :)

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

De ezért speciel nem a Google-t, hanem a telefonok szállítóit lehetne/kellene nyaggatni. Maga az Android nem tartalmaz pl. gmailt, az Android simán elvan gmail nélkül...

Úgy tudom az összes gyárilag szállított Google alkalmazást le tudod tiltani, ami ugyanaz mint ha törölnéd. Ez a 4-es android óta normális gyártók telefonjain, akik nem herélik ki a funkciót belőle. Az meg már nem a google hibája.

Sajnos olyan sok alternatívája nincs a Google szolgáltatásainak. Ár / Teljesítmény / Szolgáltatások szerint gondolom persze. Egybe csomagolva az egész szolgáltatásukat megnézve (mail, maps, picasa, calendar, task, chorme, átjárás az eszközök közt stb..) meg senki. Nem is versenyeznek senkivel mindenki előtt járnak több utca hosszal.

--
honlapom http://dyra.eu/

Jók az app-jaik ez tény és való.

Részemről a problémát ott látom, hogy kötelező a gyári készülékekre 10+ alkalmazás felrakni, ami teljesen letörölhetetlen, ha nem root-od vagy cserélsz rom-ot, amit a legtöbb ember nem csinál meg.

Csak pár példa a teljesség igénye nélkül:
- google play zene: nem szeretem (ne kérdezd miért)
- google play könyvek: mást használok helyette, valamiért a másik alkalmazást szeretem
- google drive: nincs szükségem rá az összes készüléken pl: céges (van helyette más)
- youtube: céges telón nem szeretnék ilyen alkalmazást látni
- hangout: erre sincs mindenhol szükségem

Szerintem a jó megoldás az lenne, hogy a google services, play, címtár, naptár kerüljenek fel a rendszer partícióra a többi pedig a data partícióra törölhetően. Ha nem tetszik letörlöm hogy ne foglalja a helyet, ha tetszik meghagyom.

Ejj, de ferdítenek... Volt ugye az iPhone ami új kategóriát teremtett. Aztán jött a Google. Egyik sem jófejségből tolja, hanem azért mert még több pénzt akar csinálni.

Az probléma, hogy a Google a saját alkalmazásait az androidhoz csomagolja, csomagoltatja a gyártókkal, de az senkit nem zavar, hogy az apple ugyanúgy csomagolja a saját szolgáltatásait a saját mobil oprendszerébe.

A kérdésed helyesen, hogy amikor a Samsung akar iOS-szel szállítani telefont, akkor kötelező-e csomagolni hozzá az apple-s appokat? (Oh wait...)

Az apple a telefonjával, a rendszerével és a szolgáltatásaival egy szétválaszthatatlan egységet alkot, és ez senkit nem zavar látszólag.

Felfoghatjuk úgy is, hogy a google az androiddal és a szolgáltatásaival próbál egy egységet alkotni. Igazából nem értem mi a baj ezzel. Ettől csak erősebb a platform ami mindenkinek jó. Határozottan nem lenne az usernek jó ha minden gyártónak saját szolgáltatáscsomagot kéne az userek alá tolni.