Android 5.1

 ( trey | 2015. március 10., kedd - 22:19 )

Dave Burke, az Android platform alelnöke a hivatalos Android blogon bejelentette, hogy megkezdték az Android 5.1 kiadását. A Lollipop első frissítése javítja a stabilitást és a teljesítményt, valamint hoz néhány új funkciót is. Ilyen például a több SIM kártya támogatása, a Device Protection, vagy a HD voice a kompatibilis eszközökön.

Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ez olyan szép, hogy az 5.1-ben immár hivatalosan megjelent a több-SIM kezelés. Azaz az eddigi 2-kártyás droidok mind valamilyen gyártóspecifikus hack eredményeként működ(get)tek eddig. Az azért érdekel, hogy ezek után lesz-e 2-kártyás Nexus. (Ne adj isten bővíthető.) Mondjuk kb ezt teljesíti a Moto G2 :-)

Két kártyás Nexusban nem reménykednék, szerintem egyértelműen az Android One készülékek miatt került bele ez a támogatás.

meg az is lehet hogy a project ara keretein belul lesz majd lehetoseg dual sim modult tenni a telefonodba

A multisim kezelést én is örömmel olvastam, lehet végre nem egy nagy katyvasz lesz a dual simes készülékek ezen része. Remélem egy használható dialert és pár értelmes névjegykártya funkciót is görbítenek hozzá.


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Igen igen, a többi okostelefon OS már rég megoldotta ezt a... ja nem.

--
"In a cult, there is a person at the top who knows it's a scam. In a religion, that person is dead."

Windows Phone? Ott elég jól megoldottnak tűnik, a kellemes apróságokkal (pl. preferált SIM megjegyzése minden kontaktnál, stb.) együtt.

http://www.microsoft.com/en/mobile/lumia-dual-sim/

Ez is ment már 4.4-ben is.

Nem azt mondtad, hogy azok csak gyártói workaroundok eredménye?

Igazad van, én csak arról tudok nyilatkozni, ami a kezemben van/volt.

...teszem hozzá, hogy önmagában egyébként az sem jelent semmit, hogy a feature-t az oprendszer vagy a hardver vendor adja.

Szerintem ez gyártó által rágörbített valami lesz. Asszony 4.1-es Alcateljében van, az én 4.2-es Samsung-om és 4.4-es HTC-m nem tudja. Sajnos.


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Aláírom. Ha valami igazán kézreáll a WP-ben, az a Dual-SIM kezelés! (Én Voda és T között használom, komolyan nem tudok elképzelni jobb megvalósítást.)

No ez jól hangzik, apósnak van WP-je, a kontaktoknál lehet preferált sim-et megadni vagy valami másik menüben?


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Most épp nincs dual-sim telefon a közelemben, de a szöveg alapján olyasmire emlékszem, hogy megjegyzi, amit használsz, de nem kell előre beállítani. Vagy ilyesmi.

Így elsőre az tetszik, hogy a néma üzemmód az első ébresztésig is beállítható, illetve, ha egy textboxba írnánk, akkor nem tűnik el belőle, hogy mit is kér, hanem felette megjelenik.
Jó még az is, hogy a wifi ki/be ikon alatt van egy kicsi nyíl, amivel egy legördülőből lehet választani az éppen elérhető hálózatok közül.

jAzz

Hát a wifi a jelenlegi 5-ösben se sokkal rosszabb: a wifi ikon alatti névre kattintva kapom meg ugyanezt a listát. OK, nem legördülő menüben :-)

Ez aztán a fejlődés! Android 4.x-ben hosszan kellett a wifi ikont nyomni ehhez, ha jól látom.