"Feladtam a Windows Phone-t; Egyértelmű a Microsoft mobil OS-ének lemaradása"

"Tartozom egy vallomással: büszke tulajdonosa vagyok egy iPhone 6-nak. Valójában, ez most a teljes idős eszközöm. Miután a 2010-es bemutatkozása óta megszakításokkal használtam a Windows Phone-t, eléggé frusztrálttá váltam ahhoz, hogy feladjam és teljes mértékben visszaváltsak iOS-re.

Én vagyok itt a The Verge-nél a helyi Microsoft szakértő és évekig váltogattam Android, iOS és Windows Phone közt, hogy megnézzem az új alkalmazásokat és hogy az egyes platformok hogy fejlődnek, de mostanra egyértelmű, a Windows Phone lemarad. Nem vagyok egyedül:" - írja Tom Warren a The Verge "hasábjain".

Hozzászólások

Ezt a picsogást, hogy hiányzik a kedvenc fingós appja...
Lehetne tiszteletbeli hup tag!
--
ne terelj

Microsoft fan kollégám is pont most dobta be a törülközőt. Csak ő androidra vált.

Amúgy egy ilyen cikk üzenet is az MS-nek, hogy több törődést igényelnek az ottani újságírók :D Mennyibe, hogy lesz ünnepélyes visszaváltás? :D

Mind egyéniségek vagyunk. Sok éves Android használat után egy éve váltottam Windows Phone-ra. Párhuzamosan maradt még androidom, de maga az android egyre jobban frusztrál, soha nem váltanék vissza WP-ról.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

A Microsoft tudta, hogy ha nem akarja, hogy a Windows Phone a KIN sorsára jusson, akkor valamivel meg kell fogni az embereket. Ez lett (volna) a Nokia név. A trükk nem jött be. Tolják ezerrel, adják szarér'-hugyér', akciózzák, random bekapcsolok egy zenecsatornát, 5 percen belül lesz egy klipp, amiben boldogan mutogatja egy "sztár", 1 órán belül szembejön egy reklám bármelyik TV csatornán, hogy milyen jó, azaz irdatlan pénzt tettek bele. Eredménye? 3% alatti global market share.

--
trey @ gépház

az biztos, hogy elképesztő mennyiségű lóvét tolnak a marketingbe, és a share-t is olcsó készülékekkel próbálják duzzasztani. amazonon meg egyéb portálokon mindenhol ezeket a fosokat akciózzák, de még ennyiért is aránylag keveset tudnak rálőcsölni az emberekre. a volumen persze emelkedni fog, ebben biztos vagyok, mert olcsóért bármit.

Igen, csak nem mindenkinek van csucskategorias Androidja.
50 ezer forint körüli aron csak lassu Androidos készülékek vannak. WP-bol annyiért mar gyors keszuleket kapsz.
Atlag ember nem akar/tud tobbet fizetni egy telefonért.
Meg senki nem tudott olyat mutatni Androidon, ami miatt váltani szeretnek.
Egyebkent meg örüljünk, hogy verseny van. Emlékezzünk amikor az MS tönkre tett cégeket es uraltak a piacot:(

22000 ftért vettem androidos kínai telefont. Nem akad, nem lassú.
Hardvert venni tudni kell.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

> Hardvert venni tudni kell.

Jajj, hagyjuk ezt már 2014 utolsó két hetében... :(

De szuper, akkor mégis van remény, mert az emberiség 0.01 százalékát alkotó informatikusok mégis tudnak venni maguknak normális telefont, nem túlárazva. Más ugyan nem, de legalább az informatikusok (közül aki kicsit beleássa magát a témába) igen.

Abba meg már bele sem érdemes kezdeni, hogy néhány ügyes srác és egy Wireshark miket ki nem mutatott egy kínai telefonon...

Pedig így van ez a világon mindennel, nem csak a telefonokkal.
Autó (hatványozottan: használt autó), láncfűrész, csavarbehajtó, tablet, akkutöltő, stb. stb. - hogy csak párat említsek.
Aki ért hozzá és beleássa magát a témába, az gyakran ki tudja választani a nem szart az olcsók közül is. Kell hozzá egyfajta szem.

A telefonnál maradva: sok-sok pénzért kaphatsz erős hardvert, minőségi anyagokat, átgondoltságot, odafigyelést, supportot. Mondjuk egy S5 vagy iPhone6 hozza az elméleti tökéletes szint 80%-át, plusz leszopnak, ha problémád van, mindig van új firmware meg bugfix, support, 3rd-party cukiságok. Ebben a kategóriában a költség nagyon sok mindenből tevődik össze, ebbe most ne is menjünk bele.

Az olcsó alternatívákkal az a baj, hogy nem egyszerűen arányosan szarabbak, hanem a minőségük nagyon szór. Csak sajnos kívülről nem látszik, hogy éppen beszopni készülsz-e egy beleszarok-csakjólnézzenki-vegyemegaparaszt mentalitással összefosott szarkupacot, ami sose lesz jó, mert gyenge hardveren még bugos kód is fut, frissítésekről meg ne is álmodj, kifogott halat nem etetünk.
De szerencséd is lehet: esetleg egy lelkes team pont kihozta a keretből, amit lehetett - ha nincs is alattad nyolc mag, legalább optimálisan költötték el a lóvét, és normálisan teszteltek, faszán behúzták a szoftveroldalt.

Nagyon fontos tehát, hogy a költséget min spórolták meg, illetve hogy akartak-e egyáltalán használható terméket csinálni, vagy csak egy n+1-edik fost, amit valahányan majd beszopnak.
(Sajnos az is nagyon megy, hogy egy eredendően szar terméket megpróbálnak - a felületes szemlélő számára - jónak álcázni - tudod, amikor valami olyan komolynak néz ki...)

Aki ezt a különbséget ki tudja szimatolni, az nem csak belehúz a véletlenszám-generátorba, hanem a Gauss-görbe jobbik oldaláról tud készüléket venni. Tudom, szar, hogy ilyen az élet, de ez van. Utópia, hogy Te lehetsz nyugodtan a boldog hülye, semmire nincs gondod, majd mindenki jól leszop meg kinyalja a seggedet. Legfeljebb egy gazdag hülye lehetsz, úgy még mindez összejöhet.

Kínai és kínai közt akad különbség azért. Nem iPhone klónt, meg s5 klónt kell venni, ami eleve átverés.
Ezenkívül vannak cuki ellenőrző eszközök, amivel szépen át lett nézve a készülék.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

MTK 6582 soc, 4x1.3 GHz, 1 Gb ram, 8 Gb rom, 5" IPS kijelző, korrekt kivitel, android 4.4.2-vel.
Utánaolvasás kb 1-2 óra volt, de ez elment volna akkor is, ha bemegyek a media markt-ba és végigtapizom a kiállítottakat. Ha érdekel az ilyesmi, Antutu benchmark ~19000 pontot ad neki. Működik, nem akad, nem fagy, olyat nem láttam rajta, hogy program nem válaszol...

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Adreno GPU nem tud 2D-nel nem akadozni es minden WP-s telefonban az van. Lattam mar olyan WP-s telefont ami allitolag nem laggol (tulajdonosa szerint), de az az en szememnek akkora lagg volt mint az allat. iPhone-ok menuje joval ritkabban framedroppol, bar teny, hogy ebben az Android a legsiralmasabb (kiveve par PowerVR-es vagy Tegras eszkozt).

Cirka fél éve már Windows Phoneos telefonal rendelkezem. Előtte Androidos voltam: Samsung Galaxy 3, Sony Xperia tipo, majd egy ZTE Blade G követte a sort. Androidot azért hanyagoltam egy időre, mert főleg a Blade G-vel sok gondom volt, 1 évig használtam, majd meg is váltam tőle, azért untam meg az androidot, mert amikor az appok random kilépegettek, és még Skypeolni se tudtam normálisan, sokszor felfortt bennem a víz, hogy akkor került 50 ezer Ft-ba a telefon, és nem tudom használni azokat az appokat, amire szükségem van. Nos, amióta Windows Phone-om van, minden appra, amire szükségem van mind megtalálható az Áruházban, sőt még amik vannak alternatívák, gyorsabbak is Androidos társuknál. Valamint Windows Phone óta nincs az, hogy lefagy a telefon, újraindul random, appok kilépegetnek. Ha még van is elmaradása a WP Os-nek, de sikerült nekik összedobni egy olyan rendszert, ami stabil és megbízható. Sőt már több android fantól hallottam, hogy már elege van az Androidból.
--
Telefon: Nokia Lumia 520 (WP 8.1)
Gép: Windows 8.1 Pro
Laptop: Windows 8.1 Pro

Ha a piacon nem lenne Windows Phone alapú telefon, akkor Blackberryt vettem volna. Családban nálunk is van 2 androidos készülék, abból egy Samsung Galaxy Mini, ami édesanyámé, ha valamiben megakad, akkor kéri a segítségemet, na ha azon valamit meg kell csinálnom,akkor már az idegbaj kerülget, mert bűn lassú egy telefon, addigra ugyanazt a feladatot meg a Windows Phoneon rég megcsinálom. Nem vagyok az a Windows Phone fan, hogy húú csak a WP.Ha a jövőben tehetem akkor Blackberry vagy Windows Phone készülék mellett fogok dönteni, mert stabilitás és megbízhatóság szempontájból eddig a WP remekelt nálam meg a Blackberry készülékek.
--
Telefon: Nokia Lumia 520 (WP 8.1)
Gép: Windows 8.1 Pro
Laptop: Windows 8.1 Pro

Ébren vagyok már egy ideje, de nem látom értelmét beszállni egy parttalan vitába. :)

Nekem bevált, kollégáknak bevált (nem, még mindig nem vagyok MS alkalmazott), meggyőzzek tízezer huput arról, hogy mielőtt véleményt nyilvánítanak valamiről, próbálják is ki.

Amúgy persze, azt aláírom, hogy van a WP-nek hiányossága bőven, de legalább maga a rendszer működik (Android, I'm talking about you). iPhone-t pedig még nem próbáltam, szóval nekem marad a WP.

Nos igen, Androidot be lehet szopni, ha nem megfelelő hardverrel veszed meg.
Két buktató is van:
- egyszerűen gyenge a hardver, kevés a memória, stb.
- nem fordítottak túl nagy gondot a portolásra, és nem adnak ki frissítéseket, bugfix-eket.

Ergo Androidos telefonból nem érdemes az alját megvenni (persze lehet szerencséd, hogy olcsóból is pont jót fogsz ki, de garancia nincsen).
Ha megveszel egy Galaxy Sx-et, azzal nem lesz gondod. És még CyanogenMod is van rá.

ps: Mindemellett azzal egyet értek, hogy az Android is néhány tekintetben nem jó (vagy legalábbis nekem nem tetsző) irányba megy. De _számomra_ még mindig ez a legjobb alternatíva.

Unpopular opinion: az iOS-en és WP-n kívül nincs használható mobil-oprendszer.

Tbh ha a belátható jövőben valamiért szakítanom kéne a WP-vel, csak iOS irányba tudnék váltani.

Azert hozzatennem, hogy az elso iPhone OS-bol hianyzott par feature, ami akkoriban Windows Mobile-ban (HP iPaq rendszere) szepen meg volt oldva. (Csak hogy a szamomra egyik legfontosabbat emlitsem: custom ringtone, ami aztan a Windows Phone-bol hianyzott, mikor iOS-ben mar volt, "csereltek") :D De mara tenyleg nem igazan maradt versenytarsa az iOS-nek, aki szan ra annyit, az csak rosszabbul jarhat ha mast vesz.

Kb. 2-2½ éve, ráadásul egy évig párhuzamosan használtam egy S2-vel. Minap kezembe került egy barátom Oneplus One telefonja. Szép meg minden, de lényegi változást nem vettem észre rajta. 4.x-es Android van ezen is, azon is. Kollegák HTC One-ját meg Moto X-ét megtapogattam, de azok se bírták kiváltani az "instant get" érzést. :)

Ave, Saabi.

Én meg ezt vitatom. Igaz, az én környezetemből eléggé kilógna egy Androidos készülék. Az Apple - még ha döccenőkkel is - egy elég rendesen kitalált ökoszisztémát alakított ki a saját eszközeiből. Így nem jelentett problémát például, hogy a laptopomon lévő iTunes libraryból az Apple TV-n lejátszak egy filmet, majd azt megállítva, az iPadon folytassam. Nem tudom, mennyire gáz, hogy valaki TBBT nélkül már szarni se hajlandó, de technológiailag lenyűgözött ez az együttműködés. Ebbe a rendszerbe egy Andoridos készüléket nem tudok beilleszteni. Illetve ilyen rendszerről nem hallottam a Google háza tájáról. (konkrétan a Google Playben megvásárolt filmet rendesen lejátszani se tudom megfelelő tablet vagy telefon nélkül)

Ave, Saabi.

Nem olyan rossz az, Cyanogenmod meg az egyetlen valtozata az Androidnak, amit meg hasznalni is lehet. Inkabb a hardver minosege megkerdojelezheto OnePlus One eseten, meg a mod, ahogy kijon ha megrendeled (14 napja semmi hir rola, elore ki van fizetve, meg a CTO macbook is kijott egy het alatt, es tudtam nezni hol tart). De ettol fuggetlenul Cyanogenmoddal meg azert osszessegeben ellennek (veletlen se keverjuk a Samsung es az HTC karbantartatlan bugfixalatlan bloated menujevel), bar nem szivesen mennek vissza iOS-rol.

Én a Samsung Galaxy S2 után megfogadtam, hogy kizárólag eredeti, módosítatlan Androiddal szállított telefont leszek hajlandó használni, ha mégegyszer Androidos telefon használatára adom a fejem. Így nálam kizárólag az aktuális Nexus készülék jöhet szóba. Vagy van más telefon eredeti, módosítatlan Androiddal?
Cyanogenmodot utoljára egy HTC Desire-n használtan, esett-kelt. Nyilván az a készülék nem említhető egy postban a Oneplus One-nal - most mégis megtettem - de a Cyanogen iránti bizalmam eléggé megrendítette.

Ave, Saabi.

Azt nem tudom észreveszi-e a legtöbb, Android miatt panaszkodó felhasználó, aki WP-re váltott, hogy többnyire - no offense - gagyi Androidról váltanak WP-re, amihez képest annak nyilvánvaló előnyei vannak. De kevesen váltanak, teszem azt, Galaxy S4-ről 520-as Lumiára, és mondják, hogy mennyire jó (nyilván sarkos a példa, de értitek). Normális (felső) kategóriájú Android, az esetek túlnyomó többségében normálisan is működik.

Nem csak az ar szamit. A Samsung pl. rettenetes Android verziokat takol ossze. Szerencsere eleg sok Samsung telora elerheto a CM, ha nem is official. Na, az az igazi valtas, mikor egy kozepkategorias Samsungon lecsereled a szoftvert CM-re. Meg most is nehez ekhinnem, hogy ilyen van.
Egy szo mint szaz, az Android lehet nagyon jo es nagyon rossz is. Ha az IOS-t is 30 kulonbozo gyarto takolgatna 300 keszulektipusra, az is ugyanilyen megoszto lenne.

Na igen. A gúgl ezt nagyon elqrta. Hagyta hogy a(z) (szerintem) alapvetően jó rendszerét minden jött-ment össze vissza túrja. Ha mindenki legalább olyan lelkiismeretes lett volna mint a CM csapata, akkor ez a szál most nem létezne.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Ez az ember csúcsfelhasználó mindenféle szempontból. El tudom képzelni, hogy én is váltanék, ha annyira fontos lenne számomra, hogy mindig mindenre a legújabb és legfrissebb alkalmazást használjam, meg ha "olyan" lenne a vállalati környezet.
Jelenleg teljesen hidegen hagy, hogy mennyivel jobbak egyes highend mobilok és egyes alkalmazások Androidon (vagy iOS-en).