Az alapító Illumos forkot hozott létre

Garrett D'Amore, az Illumos alapítója blogján arról írt nemrég, hogy hónapokkal ezelőtt forkolta az Illumos kernelének és rendszerkomponenseinek elsődleges forráskód-tárolójaként szolgáló illumos-gate tárolót. A forkolt tároló neve: illumos-core.

Kezdetben elkezdte upstream-elni az általa végzett változtatásokat az illumos-core-ból az illumos-gate-be, de ezt felfüggesztette. Főként azért, mert nincs ideje részt venni azokban a vitákban, amelyeket munkái generálnak.

Ettől függetlenül bátorítja a többieket, hogy válogassanak munkáiból és azokat igény szerint emeljék át az illumos-gate-be.

D'Amore hangsúlyozta, hogy más forkoktól eltérően neki nem az volt a célja a forkolással, hogy elválassza magát a közösségtől. Helyette inkább úgy tekint az általa létrehozott illumos-core tárolóra, mint olyan munkák kísérleti tárolójára, amelyeket egyszer a szélesebb Illumos közösség is befogad majd.

Részletek itt.

Hozzászólások

Valaki már használta? Van valaki aki használ ingyenes solaris leszármazottat élesben?

Az OpenIndiana-t.
Kicsit vaskalaposabb révén az SXCE jobban feküdt, amíg lehetett, azt használtam; aztán azt elég hamar lelőtték :( (de még sok image, köztük az utolsó beta megvan! :)).
Így lett előbb Osol (másik gépeken), majd OI az enyémen.
<-------
You can't grep on dead trees.

Igen, egyben van.
A csomagokról nem nagyon tudok nyilatkozni; Solarison, a Sun alatt is mindig régebbi verziók voltak (de sokszor xx.yy.zz+Sun verziózással, azaz dolgoztak rajta ők is), így "hozzászoktam", hogy nem a legutóbbi verziószámokat látom.
A Gnome-mal dettó - Linuxot sosem használtam, Solarison Gnome van (mióta desktopon gyűrtem, (S10)), azt szoktam meg, sok bajom nincs vele. Van/volt amúgy KDE is. Talán nem a legújabb ;)
A joyent-es tároló(ka)t nem ismerem, könnyen lehet, hogy vannak újabb csomagok (ők nagyon belefeküdtek). Utána kéne nézni, de sajnos az utóbbi 2-3 évben erősen Windows irányba sodródok, keveset bootolok Solaris/OI-t. (mármint desktopon; a szerverek+munkaállomások közül meg csak egy maradt, abból lesz kettő nemsokára (éles+bckp) :))
<-------
You can't grep on dead trees.

Hmm, hát karácsony körül lehet lesz pár napom bíbelődni vele, megnézem azt hiszem igazi vason is. KDE4 eszerint nem hibátlan, de használható, és nem is olyan régi.
Közben megtaláltam, hogy hol olvastam a joyent-es tárolóról: az openindiana wikiben :) Amúgy az is tetszik, hogy meglehetősen jól dokumentáltnak tűnik, nemrég dobtam fel pcbsd-t, na arra pl ez nagyon nem igaz, eltekintve attól, hogy a freebsd handbook rendszerint ad megoldást. De amire nem (pár pcbsd spec tool-hoz pl), arra nehéz bármit is találni. Itt meg nemcsak szépen össze van szedve, de vannak hozzászólások is alul, tetszik.

Fura, egy rövid live próbát tettem volna vele, de két különböző gépen is elhasalt, eljut addig, hogy zöld háttéren hol egérkurzor, hol óra villog. Semmi több, power button-ra reagál leállással, de egyebet nem tudtam belőle kicsikarni. Egy levlistás topicot találtam, ahol a hipster verzió hasonló problémájához azt javasolják, hogy a 2G.headert használja a delikvens, az nekem nem használt (értelem szerűen nem hipstert, hanem oi-dev-151a8-live-x86-ot használtam volna).

Én a Joyent-féle disztribúciót (SmartOS) használom néhány éve, bár csak kicsiben és "lab" környezetekben. Solaris 11 early adopter voltam, arról váltottam majdhogynem zökkenőmentesen. (pl. máig használok rajta egy anno Solaris 10u6-on sk. fordított programot, amit egyszerűen a külső függöségeivel együtt átmásoltam és megpatkoltam a RUNPATH-t a binárisokban... de nem ez volt az egyetlen eset, amelyben tevőlegesen kihasználtam a bináris kompatibilitást... mára ilyesmit nem is kell csinálni, a pkgsrc általi csomag-ellátottság nagyságrendi fejlődésen esett át azóta)
A tapasztalataim túlnyomórészt pozitívak, a Joyent fejlesztői közössége pedig szerintem példamutató.
------------------------
Program terminated
{0} ok boto
boto ?

Ez egy nagyon intelligens és produktív hozzáállás. Hagyni kell a teljesítmény nélküli vitatkozó barmokat a karámban, majd a világ és az idő megméretteti őket.

>Az alapító Illumos forkot hozott létre

szórend, dióda