"Komoly nyomást helyeznek a Google-re Európában"

Címkék

"Nagy többséggel szavazta meg az Európai Parlament azt a javaslatot a digitális egységes piacról, amely egyebek között a keresők feldarabolását szorgalmazza. Noha a dokumentumban név szerint nem szerepel, a háború egyértelműen a Google ellen folyik. [...] Noha a dokumentum nem nevezi név szerint a Google-t, senki számára nem lehet kétséges, hogy az erőfeszítések az Unióban szinte egyeduralkodó kereső tevékenységének korlátok közé szorítását célozzák."

A teljes cikk itt olvasható.

Hozzászólások

Remélem nem húz senki ostoba párhuzamot.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Ugyanerről a HWSW-n "...elkülönítenék egymástól a keresőmotorokat és az egyéb kereskedelmi szolgáltatásokat."
Most ugye belépek a Google fiókomba és ott van egy csomó szolgáltatás amit használhatok.
Azt már állítólag megcsinálták, hogy az e-mail regisztráció nem jelenti azt automatikusan, hogy a többi szolgáltatás is aktív lesz. Azt külön kell kérni vagy beállítani. Nem tudom, nekem már elég régi a regisztrációm.
Most erről, hogy akarják leválasztani a keresést?
Ha ezután keresek, akkor nem fogja figyelembe venni a keresési preferenciámat?
Vagy nem lehetlesz beállítani a keresőben bizonyos dolgokat? Vagy ha előre testre akarom szabni, akkor oda külön kell regisztrálni?
Egy kicsit úgy érzem, mintha az autókból kitiltanák a GPS navigációt és mindenkinek kézi navigációs berendezést kellene használnia, ha arra van szüksége.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

A keresési preferenciától én pont agybajt kapok. Szélesebb a látóköröm annál, minthogy egy automata találja ki mit akarok.
GPS hasonlat pont úgy állná meg a helyét, ha mindenki csak egy útvonalat használhatna miatta. Most ez van a gógelnél.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Én inkább azt látom, hogy a Google ott van minden kilométerkőnél és a saját elképzelése szerint akar terelgetni, de végül is mehetsz a magad feje után is, csak komplikáltabb. Amit most az Únió akar, az valahogy engem arra emlékeztet, mint amikor annak idején befizettél egy autóra, majd 3 év után értesítettek, hogy az előjegyzésedet átválthatod egy másikra. Ha nem teszed, akkor várj még 3 évet, de lehet, hogy kormánykerék nem lesz benne, mert arra tovább kell várni.

A többit meg nem teszem hozzá, csak éppen csendben megjegyezném, hogy érdekes módon a Firefox is hirtelen most váltott... Vajh, miért is?
----------
Registered Linux user #46079

Itt most nem offtopic kivételesen az autós téma. Bár nem úgy ahogy az előző hozzászóló felvetette. Állítólag a háttérben komoly lobbimunkát végez az európai autóipar. Ők megrémültek az okosautóktól. Attól tartanak, hogy megismétlődhet az, ami mobilban az iPhone jelenség volt csak most a Google fogja lenullázni az európai autóipar felét és alárendelt vazallusává tenni a túlélőket.
A Googlenél természetesen oda ütnek ahol az fáj neki, ezért a kereső került célkeresztbe.

Az lenne a lenyeg, hogy a keresessel kulon ceg foglalkozzon.
Most keresesi talalatoknal, a Google az elsok kozott reklamozza a sajat termeket, ha van neki olyan. Pl a Chrome reklam eleg sokaig ott volt mindenhol. Nem veletlen, hogy ilyen rovid ido alatt ilyen sokan hasznljak. (persze-persze, jo kis browser, de nem amiatt lett ilyen hamar ekkora reszesedese)

Itt most csak a kereso kulonvalasztasarol van szo, de miert ne lehetne felbontani tobb kulon cegre ami a kovetkezokkel foglalkozik:
- Youtube
- Android
- Maps
- Adsense/Adwords

Szerintem mindegyik eletkepes ceg lenne.

Ugyanigy fel lehetne bontani az Apple-t:
- eszkozok ipad,iphone,mac...
- oprendszerek OSX, iOS
- itunes
Akkor tuti lenne OSX simma PC-re is. :)

Az MS-rol is le akarjak valasztani az XBOX reszleget egyesek.

Szerintem 2-3 megaceg helyett tobb kisebb mindenkinek jobb lenne.

> Szerintem 2-3 megaceg helyett tobb kisebb mindenkinek jobb lenne.

Kinek? Tényleg tuti lenne a cégek szempontjából, ha most van X darab marketinges, pénzügyes, HR-es (tehát corporate service) alkalmazott, és ehelyett csinálnának öt kis cégnek 5*0,4X-et. Ugyanis elég sok redundáns alkalmazott lenne, ha a felaprózott cégeket nézzük.

Nem, a cegek szempontjabol epp a megaceg a leghatekonyabb, mert kisebb a redundancia.
A felhasznaloknak lenne jobb (szerintem), mert pl:
- a search reszleg nem reklamozna ingyen semmilyen mas reszleget, minden reklamozo fizetne
- a maps reszleg a maps szoftvert akarna eladni mindenfele, most pl Androidon a Google cuccok minden vagy semmi alapon mukodnek, ha mobil gyartokent kell neked a maps, akkor be kell tedd a Google Search-et, meg a Google Music-et, meg a Gmail-t, meg stb. Ha barmelyik neked nem tetszik, akkor Google Play-t se kapsz...

Lehetne sorolni a vegtelensegig, de szerintem a Google termekek erossitik egymast, segitik egymas elterjedeset. Egy Samsung mobilon nem veletlenul van 2 zene lejatszo, 2 kepnezo, stb. Nem tokeletes a Samsung, de ez tuti nem az o otlete.

Ez egy kényes kérdés, mert szinte biztosan a Google a PRISM szolgáltatója amivel keresnek a nagy mennyiségű begyűjtött anyagban. A Kínából való viharosan gyors Google távozásnak is inkább az volt az oka, hogy bele kívánt nézni a Kínai hatóság Google kereső szerverek kódjaiba mint a netcenzúra. Ez az EU nyomás nagyon nem fog tetszeni az Amerikai Egyesült Államoknak. :-)

A Google nem bontható fel Youtube, és Adsense/Adwords részekre, mert az utóbbi bevételei, és targetált hirdetéshez szükséges információforrásai az előbbiből is jönnek.

Az Apple sem bontható fel külön HW és SW divíziókra, mert a termékek sikeressége a szoros integrációban is rejlik.

Most csak 2 hirtelen jött példát írtam le, a rengetegből.

Google felbontas: hogyne lehetne felbontani, az igaz, hogy sokkal kevesbe lenne hatekony, s mindket resznek kevesebb lenne a bevetele, de mindket felnek lenne konkurenciaja.
Apple felbontas: szerintem egy Apple termek sikeressege egy minosegi hardware+minosegi szoftver. Most kepzeld el, iOS+Nokia hardware. Szerintem sikere lenne.

Szerintem a verseny az jo a felhasznalonak. Ha nincs verseny az jo egy nagy cegnek. Valahol egy egyensulyt kell talalni.

Mindezektol fuggetlenul, szerintem egyik ceget sem fogjak felbontani, mert jelenleg nincsenek monopol-helyzetben, semmilyen teren. Az EU mond amit akar, egy amerikai ceget, csak az amerikai kormany tud felbontani.

Azert ezzel vitatkoznek.

Nagyon is szepen kerulheto a Google termekkor.

Ha leszamitjuk azt az egy darab gmail fiokomat, mely mostanra SPAM gyujtove valt, nagyon boldog vagyok Google nelkul (Meg azt a nehany YouTube videot leszamitva amit muszaly megneznem mas nyomasara).

Mail: Barmi mas. Jelenleg egy Yahoo-s fiok van elsodlegesen nekem, de mellette van meg tobb masik is.
Videomegosztas: Vimeo
Tarhely: OneDrive, Mega
Online dokumentacio: Microsoft Office Online
Mobil OS: Windows Mobile a PDA-n + egy Nokia featurephone
Kereso: a Bing kereso jobb talalatokat ad mint a Google. Ha meg ugy nezem ott vannak a metakeresok (DuckDuckGo, Ixquick), melyek bar figyelembe veszik a Google talalatokat megsem az alapjan rangsorolnak, hogy honnan szarmazik a talalat.

De ezek csak azok amiket legyakrabban en hasznalom. Ezeken kivul ismerek meg sokat es meg azokon kivul is letezik egy csomo.

Ugyhogy ne mond azt, hogy a Google megkerulhetetlen.

Oks, kikerülted ezeket a szolgáltatásokat. Ezután - már ha tudsz róla (!) - valahogy le kell tiltanod a követőiket (analytics, de pl. G+ ikonok is), hogy anélkül, hogy BÁRMILYEN szerződés lenne köztetek, ő ne gyűjtsön adatokat rólad és a szokásaidról.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Én is hozzá hasonlóan kerülgettem a gógel cuccait úgy másfél évig. Ennél azért keményebben. Ma csak nagyjából, amennyiben nem korlátoz. Meg is szoktak lepődni ha a gépemhez ülnek, hogy címsorba se goog.. se gma.. beírásra nem jön fel semmi a böngészőimben. Viszont a véleményem az, hogy megkerülhetetlen. Ahogy írtad analytics G+ eleve ott van szinte mindenhol, van értelmes dolog is a youtube-on, és beágyazzák szinte az összes oldalba a videóikat. De a leginkább megkerülhetetlen az számtalan oldal keresője. Csak egy, itt teljesen ismeretlen címet hozok fel példaként: hup.hu.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Ok, én használom is. De több milliárd ember nem, mert nem is tudnak a gyakorlatilag teljes követésükről. De eleve - legyen bármilyen jó cég is a kugli... na persze - hogy a francba jön ahhoz, hogy nekem opt-outolnom kelljen a megfigyelésből (külön szoftver telepítésével, persze) még ha nincs is köztünk semmilyen szerződés?

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

> még ha nincs is köztünk semmilyen szerződés?

Na, ebben tévedsz. Szerződés ugyanis van, csak nem közted és a Google között, hanem
- a Google és a site üzemeltetője között, és
- a site üzemeltetője és közted (privacy policy)

Vagyis ha használod az adott oldalt, akkor ráutaló magatartással beleegyezel a megfigyelésbe. Ha mégsem, akkor két lehetőséged van DNT request és/vagy blokkolni az egészet. Javasolt inkább az "és".

tl;dr szomorú, de legális ez a szar :(

Az első pont érdektelen, a site üzemeltetőjének felőlem bangaldeshi emberkereskedőkkel is lehet szerződése, az engem semmiben nem befolyásolhat.

A privacy policy kérdés viszont messzebbe visz: 1) DNT ide vagy oda nem tudod elolvasni követés nélkül [és aki azt állítja, hogy az analytics figyelembe veszi, az vagy kugli alkalmazott és hazudik, vagy végtelenül naív] és 2) egy random példa [pun not intended] http://www.random.org/terms/privacy/ : "This privacy statement only covers websites that we own and control." - ennél többet nem nagyon írhat le senki, mivel fogalmuk sincs, hogy a jócég mit logol; (a top site-jaim között még a Paypal-nál találtam hirtelen Privacy policy-t, ők is "We make no representations regarding the policies or practices of third-party advertisers or advertising networks or exchanges or related third parties." [ráadásul a privacy policy-jukban a kugli csak marketing and public relations résznél, írországgal összekötve szerepel... és persze ott az analytics kód])

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Azt csinálják meg, hogy a youtube account ne legyen egyben google account (ahogy volt is korábban).

A fő probléma nem ott van, hopgy saját termékeit hirdeti.

A fő probléma az, hogy a google-nak ha úgy nézzük, van egy csomó veszteséges cége (gmail, térképes részleg, youtube, autonóm autó stb.) ahol bevétel gyakorlatilag nem képződik, csak reklámfelület - ami viszont növeli az online reklám piaccal foglalkozó cégének a bevételét (amit utána szépen visszacsurgat a többi cégbe). Emiatt azok a cégek, amelyek próbálnának versenyezni a google termékeivel (térkép, youtube, gmail stb.) eleve esélytelenek, ha nem tudnak felmutatni ezzel összemérhető finanszírozási képességet.

Egy konkrét példa: google fiber Kansas City-ben. Kábeleket húz ki és NAGYON olcsón adja az internet szolgáltatást. Megteheti, hiszen a google-nek egy emberből évente több dollár haszna van, így ha bekábelez egy 30e-s kisvárost 30e $-ért, számára nyereséges az üzlet. Bármi más ISP-nek nem lesz az, mert neki nincsenek reklámbevételei az internet kapcsolatból, csak az előfizetési díj.
A lakosság persze elvileg jól jár, mert olcsóbban kapja a net-et. Csak mondjuk 20 év múlva mi lesz? A google ne lesz érdekelt abban, hogy a hálózatát fejlessze, ha ninss versenytársa, a versenytársakat meg eleve elriasztja, hogy 1) A google-nak már megvan a kiépített rendszere 2) Ha mégis belépne a piacra egy új versenytárs, a google számára még mindig ott az egyszerű lehetőség, hogy kiépítse az aktuális felhasználóinak a modernebb verziót, ami miatt esélye nem lesz senkinek belépni a piacra.

Ugyanez lehet/lesz majd a google autóval, tárhelyekkel, és sok minden egyébbel.

Ez kb. tök hasonló ahhoz, mint amikor a Tesco / Auchan 50Ft-ért árulta a dinnye kilóját, és nem érdekelte, hogy a termelői ár ennél magasabb, így vesztesége van a dinnyén, mert azt behozta azon, hogy akik oda mentek dinnyét vásárolni, vettek sok minden egyebet is. A magyar dinnyepiac résztvevői viszont kb. halálra voltak ítélve, nem ok nélkül mentek a tüntetések.

Mi felhasználók ennek egyelőre haszonélvezői vagyunk, de senki ne gondolja azt, hogy ha egy multinak egy területen nem lesz versenytársa, akkor is annyit fog innovációra költeni, mint ha más cégekkel versenyezne.

"google fiber Kansas City-ben. Kábeleket húz ki és NAGYON olcsón adja az internet szolgáltatást."

Az a nagyon NAGYON N A G Y O N olcso az konkretan 70 usd/ho, ami pillanatnyilag 17 305 ft. Osszehasonlitaskepp a digi 1000-es net 4690 ft, es ez utobbiban mar a kizsakmanyolo magyar adorendszer is benne van AFA-val meg kozmuadoval meg a tobbivel. Ez alapjan messze nem tunik vesztesegesnek, nalam ehhez jobban erto emberek szerint meg siman lehet rajta 12-35% IRR.

"bekábelez egy 30e-s kisvárost 30e $-ért"

Hogy mit csinal mennyiert? :)

"Csak mondjuk 20 év múlva mi lesz? A google ne lesz érdekelt abban, hogy a hálózatát fejlessze, ha ninss versenytársa, a versenytársakat meg eleve elriasztja, hogy 1) A google-nak már megvan a kiépített rendszere 2) Ha mégis belépne a piacra egy új versenytárs, a google számára még mindig ott az egyszerű lehetőség, hogy kiépítse az aktuális felhasználóinak a modernebb verziót"

A versenytarsat egy dolog tudja elriasztani, ha olcsobban jobb szolgaltatast nyujt, mint amit o tudna. Ha dragan ad szart, akkor pillanatok alatt lesznek versenytarsai, a 20 eve nem fejlesztett infrastruktura fogja oket a legkevesbe erdekelni. Ez alol kb. az egyetlen kivetel, ha az allam korlatozza a versenyt.

"Ez kb. tök hasonló ahhoz, mint amikor a Tesco / Auchan 50Ft-ért árulta a dinnye kilóját, és nem érdekelte, hogy a termelői ár ennél magasabb, így vesztesége van a dinnyén, mert azt behozta azon, hogy akik oda mentek dinnyét vásárolni, vettek sok minden egyebet is. A magyar dinnyepiac résztvevői viszont kb. halálra voltak ítélve"

Ez egy logikai bukfenc, a termeloknek total mindegy, hogy a kisker mennyiert adja a dinnyet (feltetelezve, hogy pl. a Tescohoz nem adott senki ajanlatot az Auchantol vett dinnyekkel, de ez nem tul realis).

"nem ok nélkül mentek a tüntetések"

Nem ok volt az, hanem cel: osszehozni egy allamilag segitett kartellt.

--
"You're NOT paranoid, we really are out to get you!"

+1

A Google kinyalja a seggemet, s kurvára nem érdekel, hogy cserébe kapok néhány hirdetést a szemebe. Sőt, szerintem sokkal jobb világot élünk, hogy szinte mindenhol az AdSense jön szembe, mint mikor Flash-es, tákolt csodák voltak mindenütt...

Egyrészt a 25-30 évvel ezelőtti üzleti modellek felett elhaladt az idő, nem akarom, hogy az autóm, a lakásom, a telefonom, s az online fiókjaim 100+ felé legyenek darabolva, s 100 helyen tudjam őket managelni. Ha az autógyártók/politikusok ezt törvényekkel, lobbival akarják megoldani, takarodjanak.

Másrészt az autógyár/internetszolgáltató/etc. is beszállhat a versenybe, ahol ő is olcsósított dolgot ad, cserébe hirdetői platformot épít a felhasználóról gyűjtött információkra. Vagy kereshet magának új piacot, ami security, meg privát szféra, meg hasonló dolgokra ül fel. Igen, ehhez pénz kell. De akkor ne a Google-t rendszabályozzuk meg, hanem adjunk az ilyen vállalkozó-kedvűeknek hitelt, meg befektetési lehetőségeket...
--
blogom

"Az a nagyon NAGYON N A G Y O N olcso az konkretan 70 usd/ho, ami pillanatnyilag 17 305 ft. Osszehasonlitaskepp a digi 1000-es net 4690 ft, es ez utobbiban mar a kizsakmanyolo magyar adorendszer is benne van AFA-val meg kozmuadoval meg a tobbivel. Ez alapjan messze nem tunik vesztesegesnek, nalam ehhez jobban erto emberek szerint meg siman lehet rajta 12-35% IRR."

Amíg a kansasi kispolgár nem a magyar digitől rendeli a gigabites netet, addig ez az összehasonlítás pont nem ér semmit. A helyi árakat nézd meg. AT&T-t néztem egyedül, mert ezt ismertem, de ott pl. 65 usd/hó a 45MBbps net: https://www.att.com/shop/internet.html?tab=2#fbid=sNtwu1qJHpr

szerk: Közben eszembejutott más szolgáltató is:
Comcast - 150Mbps - 90 usd/hó - http://www.comcast.com/internet-service.html
Verizon - 500Mbps - 290 usd/hó - http://www.verizon.com/home/fios-fastest-internet/

Szóval a 70 usd/hó a gigabitért az "nagyon NAGYON N A G Y O N olcso"-nak tűnik.

"Ez egy logikai bukfenc, a termeloknek total mindegy, hogy a kisker mennyiert adja a dinnyet (feltetelezve, hogy pl. a Tescohoz nem adott senki ajanlatot az Auchantol vett dinnyekkel, de ez nem tul realis). "

Ez sem fekete-fehér: a dinnye nem csak magával versenyezz, hanem a többi gyümölccsel is (ez jó a dinnyetermelőnek), másrészt, ha túl nagy súlya lesz a kereskedőnek, akkor a felvásárlási árat is alacsonyan tarthatja.

Arra emlékeztet ez mint amikor a Windowsból kivetették az Internet Expolrert. Ahogy a Google is egy jó ötlettel indult megvan a lehetősége, hogy valaki kitalál egy versenyképes alternatívát pl. rádiós internetszolgáltatással Kansas City-ben. Az, hogy veszteségesen is megéri nekik bizonyos szolgáltatásokat nyújtani szerintem nem gond, amíg a felhasználó tisztában vele, hogy ennek mi az ára.

Vannak kezdeményezések:

http://youtyuk.hu
http://www.budapest.zoldsegkosar.hu

Kérdés, hogy ezek a kicsiben működőképes ötletek mennyire lesznek működőképesek egy bizonyos határ felett, ahol már annyi vevő van, hogy egyszerűbb állandó átvevőpontot létesíteni (== bolt).

Egy objektív subscribe, ahelyett, hogy spammelném, hogy nagyon helyes, gyújtsák fel a kuglit...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)