Az olasz legfelsőbb bíróság a "Microsoft tax" ellen ítélt

Az FSF egyik friss blogbejegyzésében egy olasz ügyvéd, bizonyos Marco Ciurcina arról írt, hogy sikert értek el Olaszországban a gyakran csak "Microsoft tax"-ként emlegetett praktika ellen. Az írás szerint az Olasz Legfelsőbb Bíróság (Corte di Cassazione - Semmítőszék) hozott egy határozatot, amely betiltja a "Microsoft tax"-ot, vagyis azt a kereskedelmi gyakorlatot, amely szerint a felhasználóknak akkor is fizetniük kell a Windows licencért, ha arra nincs szükségük, mert a gépükön Linuxot vagy más szabad szoftvert szeretnének használni.

Olaszországban a PC gyártók mostantól nem háríthatják el maguktól az ügyfeleik azon pénzvisszatérítési igényeit, amelyeket az általuk nem használt Windows (és más szoftver) megvásárlása után nyújtanak be. Az ítélet annak az ügynek tesz a végére pontot, amelyet még 2005-ben indított Marco Pieraccioli egy hardvergyártó ellen. Az ítélet megerősítette Pieraccioli pénzvisszatérítés kéréséhez való jogát.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Autós téma:

"The focus of the Court's reasoning is that the sale of a PC with software preinstalled is not like the sale of a car with its components (the 4 wheels, the engine, etc.) that therefore are sold jointly. "

Pedig mennyit hallottam ennek ellenkezőjét szajkózni itt ebben a témában..

--
trey @ gépház

Lehetséges nemcsak a politikában alkalmaznak fizetett trollokat :-) A "Microsoft tax" mellett érvelő ügyvédek és fórumtrollok pedig ugyanabból a céges anyagból dolgoznak ha 'érvelniük' kell.

Vajon ilyenkor a Windows listaárát kell visszafizetni? Vagy csak azt a kialkudott árat amit titkos szerződésekkel biztosít a Microsoft a hozzá lojális PC gyártók számára és hivatalosan nem is léteznek? Ha a listaárat kell visszafizetni arra csúnyán ráfaragnak a PC gyártók, ha csak az utóbbit akarják akkor abból egy külön versenyügyi eljárás lehet. Sőt kartellezés is felmerül.

> Ha a listaárat kell visszafizetni arra csúnyán ráfaragnak a PC gyártók, ha csak az utóbbit akarják akkor abból egy külön versenyügyi eljárás lehet. Sőt kartellezés is felmerül.

Ez így általánosságban nem igaz, bár azt nem tudom, hogy az OEM gyártóknál hogy számolódik az ár. Az, hogy valamit nem listaáron vesznek meg, még nem sért versenyjogot, illetve ehhez nem szükséges titkos szerződés.

Hogy mást ne mondjak, ha előfizetsz tévére/netre, akkor sem a listaárat fizeted, mert jó eséllyel aláírsz egy hűségnyilatkozatot, és megkapod olcsóbban.

De maradjunk microsoftos példánál: ha bekopogtatsz a MS Magyarországhoz, hogy csókolom, startup vagyok, adjatok szoftvert, akkor listaár helyett 0 forintért "vehetsz meg" egy csomó MS terméket. És ez nem illegális, nem kartellezés, nem titkos szerződés, stb.

A példád kétszeresen téves.
1. Saját kutatás-fejlesztéshez adott kedvezmény teljesen más kategória mint egy sorozatban gyártott és forgalmazott termék komponenséhez adott kedvezmény. Az utóbbi közvetlen hatással van a piaci versenyre. Minden egyes termék árába közvetlenül beépül a kedvezmény.

2. Még a te itt irreleváns példád esetében is törvénysértés történik, amennyiben a 0 forintos kedvezmény feltétele a konkurens termékek használatának tilalma, és ha egy másik startup aki nem hajlandó ebbe a feltételbe belemenni nem kap azonos 0 forintos kedvezményt.

Én csak azt nem értem (biztosan nem vagyok ideológiailag elég képzett), hogy egyáltalán mire ez a nagy felháborodás?

Ha nem akarsz Windows-t használni, akkor nem veszel windows-os gépet. Lehet olyat is.

Kötelező autós példa: mintha beperelnéd az autókereskedést, hogy nem lehet klíma nélküli autót venni, és a klíma árát sem hajlandóak visszafizetni. De ilyet nem csinálunk, hanem átmegyünk egy másik szalonba, ahol lehet klíma nélküli autót is venni.

Tudom, manapság nem divat érteni a számítógépekhez, sosem volt divat érteni a számítógépekhez, de azért értelmes felnőttektől elvárhatná az ember, hogy ha egyáltalán nem akar Windows-t futtatni, akkor eleve nem is vesz olyan laptopot, amihez tartozik. Ne adj' Isten ha mondjuk Ubuntut szeretne, akkor rögtön Ubuntu-certified gépet keres, merthogy még olyan is van.

szerk: jajjaj, egy disclaimer kimaradt: mivel van dobozos, MSDN-es és még kitudja hány féle-forma Windows-om, így én is érdekelt vagyok abban, hogy lehessen licenc nélkül venni laptopot. Nyilván itt a különbség annyi, hogy ez nekem bírósági ítélet nélkül is sikerült (többször is már), az olaszoknak nem.

A klimas peldahoz: a klimat az autogyarto a sajat termekekent adja el. Igen beszallitotol szarmazik, de a sjat integralt termeke. (Nem cserelheto masik tipusra nem kompatibilis, stb.) Ettol meg nem jo, hogy igy van, de az arukapcsolas itt jobban takargathato muszaki oldalrol es nem is a klimagyarto piaci erofolonnyel valo visszaelesenek koszoneto.
Ellenben a Microsoft korabban szoftverkalozkodasra hivatkozva probalta elerni, hogy ne lehessen MS licenc nelkul gepet venni. Ez azert szerencsere elbukott. Mindemellett a hardware gyartoknak nem integralt termeke az operacios rendszer, es ezert teljesen nyilvanvalo arukapcsolas, amit azert jellemzoen kulonfele zsarolos praktikkal sikerult a hardware gyartoknak "kivanatossa" tenni.

"Nem cserelheto masik tipusra nem kompatibilis, stb"

Itt máris elvérzik a példa, szinte minden tipushoz van utángyárott klima is, mégis van ezer féle autótipus amit ma nem tudsz klima nélkül megvenni a szalonban, pedig mondhatnád, hogy te utána majd beleraksz negyedannyiért egy utángyártott klimát. De nem teheted, mert a gyártó úgy döntött, hogy gyárilag csak klimával adja el azt a tipust. Pont ugyanez van notebook-on is: sok tipus csak winnel vehető meg, sok másik pedig win nélkül, lehet választani. De az asztalt verni, hogy neked az kell win nélkül ami winnel van, az baromság. Ill. lásd fent, ugyanezen gondolatmenet alapján ezer helyen lehetne verni az asztalt, hogy te majd megoldod okosba, vegyék ki belőle, adják vissza a pénzt.

"Mindemellett a hardware gyartoknak nem integralt termeke az operacios rendszer"

Másik tévedés. Operációs rendszer nélkül egy notebook, vagy készreszerelt asztali számitógép az ég világon semmire nem jó, maximum papirnehezéknek. Nyilvánvaló, hogy oprendszerrel szállitják és a gyártó dönti el, hogy az milyen oprendszer legyen. (ráadásul minden gyártónak van oprendszer nélküli konfigja is) A saját példádhoz visszatérve, a klima messze nem létszükség egy autóhoz, mégis sok tipushoz kötelezően benne lévő darab.

De bohóckodhatnánk még közelebbi példával, próbálj autóba gyári navi rendszert kérni, de szoftver nélkül, mert te majd ráteszed amit akarsz. Ill. adják vissza a szoftver árát, mert nincs rá szükséged. Nyilván körberöhögnének mindenhol a világon. Ahogy a win árának visszatérésével is körberöhögnek a világon szinte bárhol, jogosan.

A lenyeg az, hogy mi a termek, es nem az, hogy mi mivel egyutt mukodokepes. Az auto sem hasznalhato uzemenyag nelkul, megsem adjak vele. A hardware gyartok eredendoen szamitogepet gyartanak, ami nincs integralva az operacios rendszerrel. Ok szamitogepet akarnak eladni nem oprendszert. A szamitogepben is van rengeteg beszallitoi alaktresz, sot az alaplap kondenzatorait is kicserelhetned masik tipusura, de senki nem gondol ra, mert ezek integralt reszegysegek. Az oprendszer azonban egy kulonallo vegfelhasznaloi termek, azaz keszteremek es nem felkesz termek. Ezert all fent az arukapcsolas.

"Az auto sem hasznalhato uzemenyag nelkul, megsem adjak vele."

Dehogynem adják, nem tudsz üzemanyag nélküli újautót venni, mert nem érnél el vele a benzinkútig sem.

"A hardware gyartok eredendoen szamitogepet gyartanak, ami nincs integralva az operacios rendszerrel."

Az integrálás szó, még mindig nem értelmezhető. Ahogy az autót is motorvezérlő szoftverrel kapod, mert anélkül használhatatlan, számitógépet sem vehetsz oprendszer nélkül, mert anélkül használhatatlan. Néhány tipust linux-al adnak (általában a gagyibbakat) másokat pedig windows-al, a gyártó dönti el, hogy melyiket mivel adja. Ahogy a klima is ilyen. A gyártó eldönti, hogy opcionális-e bizonyos tipusokban a klima vagy ő belerak egy olyan árú és tipusú klimát amilyet akar. Te nyugodtan verheted az asztalt, hogy adják klima nélkül vagy téritsék vissza az árát, körberöhögnek.

"Az oprendszer azonban egy kulonallo vegfelhasznaloi termek, azaz keszteremek es nem felkesz termek."

Miért a klima nem késztermék? A navigációs szoftver nem késztermék? Attól, hogy külön is lehet vásárolni oprendszert, az semmit nem jelent, mert ugyanúgy lehet külön klimát venni (más gyártótól is, pedig kompatibilis) mégsem vehetsz bizonyos tipusú autókat klima nélkül se navigációt bele szoftver nélkül.

Ja tényleg, fentebb a telefon is jó példa. Próbáld meg oprendszer nélkül venni a telefont, mert majd te raksz rá és magyarázd meg nekik, hogy az "félkész termék", jelentsen ez bármit is...

"Dehogynem adják, nem tudsz üzemanyag nélküli újautót venni, mert nem érnél el vele a benzinkútig sem."

Tereles. Nyilvan erted, hogy mirol beszeltem.

Az autohoz kulon tervezett es gyartott klima nem onallo vegfelhasznaloi termek, az MS Windows, mint altalanos celu oprendszer pedig igen. Ne gyere telefonnal, meg egyebekkel, en errol nem beszeltem. Altalanos celu PC es altalanos celu MS operacios rendszerrol volt szo. Ezek kesz vegfelhasznaloi termekek, amik mont kulonallo termekek is kiskereskedelmi ertekesitesre kerulnek. Ezert elvalasztahatatlanul egyutt arulni oket arukapcsolas.

"Az autohoz kulon tervezett es gyartott klima nem onallo vegfelhasznaloi termek, az MS Windows, mint altalanos celu oprendszer pedig igen."

Fenét, ugyanaz a kettő. Mindkettőt lehet az alaptermékkel együtt megkapni és lehet külön kiskereskedelmi forgalomban is kapni és a felhasználó maga rakhatja rá/szerelheti be, ha ért hozzá.

"Ne gyere telefonnal, meg egyebekkel, en errol nem beszeltem."

Pedig ott is tökéletesen ugyanaz a helyzet. Van egy hardver, ami önmagában papirnehezék és van hozzá egy oprendszer amitől használható is lesz. Az oprendszert ugyanúgy rárakja minden gyártó, mégpedig azt amelyiket csak akarja és szépen is is fizetteti a userekkel, nemcsak a szoftver árát, hanem még a hozzáadott értéket is (driverek kifejlesztése, előtelepités költsége stb-stb)

"ezek kesz vegfelhasznaloi termekek, amik mont kulonallo termekek is kiskereskedelmi ertekesitesre kerulnek. "

Akár csak a klima, navigációs szoftver, vagy éppen a mobiltelefon oprendszer és még ezer más példa.

"Ezert elvalasztahatatlanul egyutt arulni oket arukapcsolas."

Akár csak a klima, navigációs szoftver, vagy éppen a mobiltelefon oprendszer és még ezer más példa. Ja nem, ezek esetében valamiért mégsem...

Ne keverjuk mar az potalkatreszfirgalamzast a kesztermekel. Azert mert potalkatreszt kapsz kiskereskedelmi forgalomban is, attol meg egy dobozos altlanos celu kesztermekkel nem illik osszekverni. Nem tudom, hogy ennyire nehez megerteni, hogy mi akulonbseg a termekbe integralt reszegyseg / potalkatresz es egy altalanos celu felhasznaloi termek kozott? A PC es Windows ez az eset. A telefon is az itnegralt firmware nem ez az eset. Ne keverd a kettot.

Akkor leirom neked sokadszorra is: nem pótalkatrészről beszélünk. Megvehetsz egy csomó autót klima nélkül(!) majd hazamész és megveszel hozzá egy teljesen más gyártótól egy teljesen más klimát és belerakod. Akár csak az oprendszerek esetén. Megveszed oprendszer nélkül (aka. linuxal) hazamész és ráteszel egy teljesen más oprendszert, akár boltban vett windows-t, akár egy teljesen más linuxot vagy akármit.

"A telefon is az itnegralt firmware nem ez az eset."

Mitől integráltabb a telefon oprendszere, mint egy notebooké? Ugyanúgy lehet cserélni otthon, én már vagy 20 féle főzött romot raktam a telefonomra. Van telefon ahol dual-boot-al játszanak az emberek.

Nem te nem érted. Lehet venni számítógépet op.rendszerrel, meg anélkül is. Tehát van választásod. De ha nem lenne, akkor is az a pc egy db osztatlan termék, azt veszed meg minden tartozékával együtt, ami amúgy is csak op.rendszerrel működőképes, tehát logikusan kell hozzá op.rendszer. Kihangsúlyozom, nem kötelező megvenni. Ha viszont megvetted akkor ne reklamálj, hogy valami nem tetszik, ez máshol sem szokás, de legfőképp ne kérd vissza semminek az árát, mert nem jár vissza. Ha nem tetszett minek vetted meg?

Ezek alapján pl: simán visszakérhetném, pl. egy androidos, iOs-es termék árából is a termék árát, meg a telepítési munkadíjat stb., ha pl. csak levélnehezékként akarnám használni. Mert a logika ugyanaz, nekem nincs rá szükségem, ezért adják vissza az árát. De valami érdekes véletlen folytán csak a Windowsnál merül fel ez a probléma.

Ja, egy fél évtizede vásárolt gép és windows xp eula esetén, olaszországban, egyetlen ügyben és nem általánosságban. Azért hadd ne legyen ez már világszinten érvényes teljesen más eula-val és helyzetekben, amikor nyilvánvalóan hülyeség és ezer bocsánat, hogy ezt néhány épeszű ember le is meri irni, tucatnyi ellenpéldával alátámasztva.

"Az ő szavuk az ami valóban számít."

Az ő szavuk számit, ebben az ügyben, a fent emlitett korlátokkal.

De te nyugodtan kezd el verni az asztalt magyar biróságon egy w8.1-es gép esetén, nagy móka lesz :)

Pl. az eula-ban már sokéve nincs benne kategórikusan, hogy visszajár a pénzed, ha nem fogadod el. XP-nél még igy volt, 8.1-nél már igy hangzik: "You may contact the manufacturer or installer to determine its return policy and return the software or computer for a refund or credit under that policy. You must comply with that policy, which might require you to return the software with the entire computer on which the software is installed for a refund or credit, if any."

Azaz kérdezd meg a gyártót és majd a saját policy-ja alapján eldönti, hogy visszaveszi-e, ha igen, akkor a teljes gépet vagy külön a szoftvert. (utóbbira nem fogsz példát találni teljes gép esetén, csak külön vásárolt szoftver esetén, de ugye mi nem arról beszélünk)
A komplett géped visszaviheted és ha rendes a gyártó vagy eladó akkor visszaadja a pénzt. De arról szó sincs, hogy a szoftver árát kaphatod vissza, azaz ugyanott vagy amit minden épeszű ember mindig is mondott: vegyél olyan konfigot amin nincs windows, ha nincs rá szükséges, sokszáz ilyen van. Ha nem találsz megfelelő konfigot, akkor igy jártál, fizetsz egy számodra felesleges dologért, eldöntheted, hogy igy is kell vagy nem. Ezer példa van ilyenre az autóknál (lásd feljebb) és szinte minden több komponensből álló terméknél.

Az olasz bíróság engem hidegen hagy, amit meg te csinálsz az a tekintélyre való hivatkozás című érvelési hiba.

Az érdekel, hogy miért jár vissza az OS-ért a pénz ha egy komplett terméket veszek és miért nem jár vissza mondjuk a RAM-ért vagy a HDD-ért? Mi a különbség?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem vékonykliens, bár már elmagyaráztam egyszer. Attól, hogy ideiglenesen, pxe-vel, ram-ba töltesz oprendszert, attól még szükség volt oprendszerre ahhoz, hogy vékonykliensként tudd használni. Hogy azt hosszú távra telepited egy hdd-re, vagy csak ramba töltöd a táp megszűnéséig, az teljesen mindegy, szükség van az oprendszerre, hogy használható legyen valamire. (bár ilyen alaptételeket az általános iskolában általában már tanitanak)

Ez az autós példálózás az olasz bíróságokon sem jött be, de hát a szokás nagy úr! :-)
Ha már ennyire szeretitek az autós szimbolikát, kicsit furcsa lenne ha minden autógyár Volkswagen Passatokat koppintana úgy, hogy semmilyen jogdíjat nem fizet a VW-nek de azért szépen tejelnek a Bosch gyertyák után.
Az egész PC architektúra IBM PC koppintás, nem véletlenül hívták sokáig IBM PC kompatibilisnek ezeket a gépeket.

Az egész PC világot abnormális viszonyok alakították azóta, hogy a Compaq lekoppintotta az IBM PC-jét. Így alakult PC játékszabályok mellett teljesen normális igény a Windows árának visszatérítése ha ez a vásárló kívánsága. Nem fórumarcok mondták meg a tutit ebben a kérdésben, hanem Olaszország legfelsőbb bírósága.
A nem PC arch számítógépeknél, informatikai eszközöknél tisztább a kép. Bár ott a Microsoft jelenléte is csak marginális.
Ha valaki maga rakna össze mobilt a garázsában, esetleg kisvállalkozásban gyárt mobilokat nem kell fizetnie az Androidért. Pláne nem kell többszörös licencdíjat fizetnie a Googlenek mint a nála sokkal nagyobb konkurense.
Szóval ne hasonlítsunk almát a körtéhez!

Nézz már körül, mindenhol sirnak a linuxosok, hogy nem kapják vissza az előtelepitett windows árát... Ez a normál helyzet mindenhol, azért lett hir, hogy egy sokéves esetben egy olasz biróság az ellenkezőjét itélte. Ami persze nem vonatkozik a mai gépekre, sem más országokra, de szokásjog hijján valószinű még ott sem érvényes más, sokéves gépekre sem.

Akkor en most kerjem vissza az Appletol a 2x2G RAM arat, mert 2x8G-re csereltem? Vagy legkozelebb kerjem HDD nelkul es kerjem vissza az arat, mert SSD-t is raknek bele? Ezek miert integrans reszei? Hiszen ugyanugy cserelhetoek, mint az operacios rendszer.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ha a klimad EULA-jaban benne van, hogy csak akkor hasznalhatod, ha a kocsi bal hatso ulesen egy nyolceves kislany van, es akkor is csak keddenkent mukodik, es ha ez nem tetszik, akkor visszaadjak az arat, akkor te jogosan reklamalhatsz, hogy adjak vissza a penzedet, mert ez neked nem felel meg. A cikkben szereplo per 2005-ben indult, es az akkori Windows EULA-ban (pl. amit XP-hez adtak) volt egy ilyen kitetel, hogy ha nem fogadod el, akkor szolj, es visszafizetik az arat.

"YOU AGREE TO BE BOUND BY THE TERMS OF THIS EULA BY INSTALLING, COPYING, OR OTHERWISE USING THE PRODUCT. IF YOU DO NOT AGREE, DO NOT INSTALL OR USE THE PRODUCT; YOU MAY RETURN IT TO YOUR PLACE OF PURCHASE FOR A FULL REFUND."
http://download.microsoft.com/documents/useterms/Windows%20XP_Professio…

Autonavinal kicsit bonyolultabb a dolog. Ott nem egy dobozos termeket kap a kutyugyarto, hanem egy testreszabottat, es listaar sincsen sok esetben. Ennel kicsit bonyolultabb, ha a SW es a terkeplicenc mas forrasbol szarmazik (ez sem ritka, foleg nagyobb mennyisegnel). A SW gyartoja nem is biztos, hogy szoba allna veled, es nem biztos az sem, hogy ha megis megtenne, egyaltalan eladhatna-e az adott kutyugyarto sajat interface-ehez testreszabott verziot. (anelkul par lenyegesebb funkcio nem menne, de ez persze kutyutol fugg)

Egyebkent van egy csomo kutyu, amiben 2 SD slot van, az egyik a navinak, a masik meg a zenenek. Ha erre van telepitve, technikailag egy pillanat alatt megoldhato, hogy megkapd navi nelkul is az autot.

--
What's worse than finding a worm in your apple?
Finding a U2 album on your iPhone.

Ja, ha csak az XP-ről beszélünk, akkor teljesen mértékben igazad van. Annak benne volt az eula-jában, hogy visszajár, akkor az bizony visszajár! De az elmúlt 5-8 évben nem forgalmaztak olyan gépet aminek az eula-jában ez benne lenne, igy nem is jár vissza. (bár egyébként az idézett részen is lehetne vitatkozni, mert nem kimondottan a szoftver áráról van szó (amit nem is ismerhet a user) hanem a teljes termékről. Azaz, ha nem tetszik vidd vissza a boltba a gépet és kérd vissza a pénzed. De szó nincs arról, hogy megkaphatod a gépet olcsóbban, ha nem kéred a windows-t)

" Ha erre van telepitve, technikailag egy pillanat alatt megoldhato, hogy megkapd navi nelkul is az autot."

Erre mutass már egy példát légyszi. Tehát belerakják a kocsiba a GPS vevőt, antennát, kábelezést, navi képes hardvert, de kérésedre szoftver nélkül adják és levonják az árából a szoftver és térkép árát. Erre nagyon kiváncsi lennék melyik márkánál működik igy, mert én még nem is hallottam ilyenről. (mennyit is vonnak le?)

"Ott nem egy dobozos termeket kap a kutyugyarto, hanem egy testreszabottat, es listaar sincsen sok esetben."

A pc gyártók is minden esetben testreszabott windowst raknak a gépekre és itt nem is csak driverek előtelepitésére kell gondolni, hanem pl. lenovo-nál az enhanced experiernce-re és társaira, amik a maguk idején teljesen egyediek voltak, nem tudtál olyan boot időt elérni hdd-vel egy oem windows telepitésével.

A klímával három baj van. 1. Típus és márkafüggetlenül végzi a dolgát, és teljesen egyértelműen a magasabb kényelmi kategória jele. Még nem láttam olyan embert, aki arra panaszkodna, hogy x típusú klíma mennyivel jobb. 2.Te a klímát nem fogod otthon házilag kiszerelni-lecserélni, max garanciavesztéssel, a szakszervíz munkadíjja meg elviszi azt, amit a klímán spórolsz. 3. Ez a legfontosabb: ha szépen otthon kiszereled, el tudod adni. A windows géphez kötött, nem tudod másnak továbbadni.

Egy számítógép oprendszer nélkül nem papírnehezék. Az bios nélkül lenne. De mivel van rajta bios, máris alkalmas vékonykliensnek.

Ha már mindenképp autós példa: a kocsihoz egy évnyi üzemanyag-utalványt adnak, egy 30 km-re lévő kúthoz. Benzin nélkül ugye nem megy a kocsi, tehát örülj, hogy kapsz..

"1. Típus és márkafüggetlenül végzi a dolgát, és teljesen egyértelműen a magasabb kényelmi kategória jele."

Ezt nem értem mi mellett vagy mi ellen érv? Van egy specifikáció, aminek ha megfelel egy klima, akkor beépithető egy adott autóba. A gyár bizonyos autótipusok esetén fog egyet ezen klimákból és kötelezően belerakja. Nem kérheted nélküle. Más tipusokba meg nem rakja bele kötelezően és te otthon beleszerelhetsz másikat, más gyártótól. Akárcsak oprendszer esetén.

"Még nem láttam olyan embert, aki arra panaszkodna, hogy x típusú klíma mennyivel jobb."

Én éppen utángyártott klimánál hallottam már, hogy szar, alig hűt.

"2.Te a klímát nem fogod otthon házilag kiszerelni-lecserélni"

Ez igy önmagában semmi. Oprendszert se tudsz telepiteni, ha nem értesz hozzá.

"max garanciavesztéssel"

Ez minimum kétséges, egy szép pert nyugodtan megérne, ha arra kerülne sor, hogy bizonyitsa a kereskedő, hogy a beszerelés miatt történt xy meghibásodás. (most a garancián túli autókat már ide se keverem)

"3. Ez a legfontosabb: ha szépen otthon kiszereled, el tudod adni. A windows géphez kötött, nem tudod másnak továbbadni."

Ez miért legfontosabb? Mi van akkor, ha nem tudod eladni a windows-t, mert tiltja az eula? A navigáción lévő szoftvert se adhatod el, se a motorvezérlőn lévő szoftvert, pedig mindkettőt lecserélheted otthon, ha akarod.

"De mivel van rajta bios, máris alkalmas vékonykliensnek."

Ha etherbootra/pxe-re gondolsz, az konkrétan egy minimális oprendszer rátöltése a gépre, anélkül, hogy tárolnád. De attól még kellett rá oprendszer, mert anélkül papirnehezék. Az, hogy nem telepited rá egy nem felejtő meghajtóra, csak a ramba töltöd be, az mindegy. A bios önmagában semmire sem jó, max. beállitásokat átállitani.

1. Magadat cáfolod, amikor azt írod, hogy utángyártottakkal van gond. Nincs olyan, hogy a gyárinál jobb klímát akarok, ezért cserélem.

2. Perelj csak, de buksz. Sok esetben már akkor is ugrik, ha nem szakszervíz nyúl hozzá.

3. Windowst akár a saját asztali gépemre is átrakhatnék. Vagy akár a laptopon virtuális gépre. De még ezt sem tehetem meg, mert tiltják, akkor adják vissza a pénzem. Vagy leszarom őket, és azt csinálom, mint most: laptopról törlöm, asztalira letöltöm, aztán nyasgem.

+1: Attól még, hogy oprendszert töltök rá, nem a gépen lesz tárolva, hanem egy szerveren. A gépen elég beállítani a biosban, hogy kábelről bootoljon. Tehát NEM papírnehezék. A vinyót meg meghírdetem neten, mielőtt azzal jönnél.

És ThinkPadet nem lehet Windows nélkül kapni? Miközben ott virít rajta, hogy "Ubuntu certified hardware"? (ami persze jelenthet bármit...)

Hát akkor mégis csak azt tudom mondani, hogy ezek szerint az emberek 99%-ának továbbra is Windows-ra van igénye, így goto autó+klíma példa.

Helyesen a kérdés: a többi országban miért nem léptek még és veszik alapul az olasz példát.

(BTW: biztos lehetsz benne, hogy a Microsoft saját érdekében az összes bírósági stációt bejáratta a szerencsétlen felperessel fellebbezéseivel, időhúzással. Így kerülhetett a legmagasabb szintre. Csoda, hogy az illető (és az őt támogató szervezet) nem adta fel és végigvitték a dolgot. Sokan belefásultak volna. Kijár neki ezért egy nagy köszönöm!)

--
trey @ gépház