Olcsó 3D printert jelentett be a Dremel

 ( trey | 2014. szeptember 19., péntek - 8:18 )

A számítástechnika egyik feltörekvő ága a 3D nyomtatás. Ugyan a legtöbben még csak érdeklődve nézünk erre az új technológiára, kétségtelen, hogy egyre több hétköznapi ember számára válik kézzelfoghatóvá és elérhetővé. A 3D nyomtatók ára már lassan azon a szinten van, ahol a '90-es évek végén a jobb SCSI CD-íróké volt.

Az elterjedésüket valószínűleg az is elő fogja segíteni, hogy a szinte minden háztartásban fellelhető szerszámokat gyártó Dremel is beszállt a bizniszbe.

Dremel 3D Idea Builder Hero

A főleg extramagas fordulatszámon üzemelő, rotációs eszközöket gyártó Dremel tegnapelőtt jelentette be Dremel® 3D Idea Builder termékét, ami a vállalat szerint a világ legfelhasználóbarátabb 3D nyomtatója jelenleg. A cég együttműködve az Autodesk vállalattal ingyenes, nyomtatásra kész 3D modelleket és könnyen használható tervezőeszközöket ad a készülék mellé.

A 3D Idea Builder előrendelése tegnap indult. Várhatóan novemberben juthatnak a megrendelők az első darabokhoz. A gyártó által javasolt kisker ára (MSRP) 999 amerikai dollár.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

jár-e ez a technológia ott, hogy:

van egy fejhallgatóm, egyik alkatrésze eltört, nem akarok egy komplett fejlhallgatót venni, csak az egyik oldaláról kiveszem az alkatrészt, 3d scan (ezügyben se tudom hol tartunk), és nyomtatom. nem baj ha sorjás, ha itt ott faragni kell, viszont probléma, ha az elem nem bírja a megfeszítést (nem tudom mennyire puhák a nyomtatóanyagok)

nekem valahol itt kezdődik a hétköznapi elterjedés, vagy amikor egyszerűen megragasztom az eltört alkatrészt, és azt scan-elem be (mert hogy a ragasztás csak pillanatnyilag fogja össze)

A technológia jár már ott régen, csak az árak lesznek magasak, pl. egy ilyen akcióért elkérnek 25e Ft-ot

köszönet az infot, ezt akartam tudni. nagyságrendileg akkor még két lépcsővel odébb vagyunk, merthogy ez kb. a párszáz ft körül lenne megfizethető. a technológiai oldal viszont akkor rendben van, a terjedéshez már nem az hiányzik :)

Régen a fénymásolás és a színes nyomtatás is drága mulatság volt. Nem is hiszem, hogy mindenkinek kéne ilyen otthonra. Első körben várható, hogy afféle copy shop-ok nyílnak, ahol szakképzett ember megcsinálja a munkát.

Valószínűleg szériában gyártott és még kapható termékeknél olcsóbb lesz ha veszel egy újat. Viszont ha egyedi termék alkatrészét kell pótolni, vagy olyat, amit már régen nem gyártanak, akkor lehet létjogosultsága már a közeljövőben is.

--
trey @ gépház

Már van ahol nyílnak. Nyíltak. Igaz, a világ fejlettebb felén :D

Magyarország is ide tartozik, csak keress rá a "3d nyomtatás szolgáltatás" kifejezésre, rengeteg találat van.

Van különbség aközött, hogy egy cég, ami már húsz éve foglalkozik rapid prototype-al most esetleg vett egy olcsóbb megoldást is, és aközött, hogy reggel, miközben a melóhelyre mész, beadod pendrive-on a modellt, és vagy este, vagy miután megetted a reggelidet már kész is van, viszonylag olcsón, a bigyóka.

És nálunk még az előbbi van, az alapján, amennyit a google-re szántam.

http://www.operor3d.com/gadget-bar/

XI. kerület, Bartók Béla út. Besétálsz, pendrive, 5 perc, párszáz huf, kész.

--
speedyx86
"Das Wichtig ist nicht der Fall, sondern die Landung."

Mindig tanul az ember :)

Igen. Mondjuk a 3D szkennelés már más tészta az otthoni olcsó megoldások eléggé "zajosak" a pontfelhőből pontos alapot csinálni kicsit munkaigényesebb de nem megoldhatatlan. A lenti linken nyisd meg a sketchfabos modellt és kapcsold be a wireframe opciót ott látod, hogy miről beszélek.

http://www.instructables.com/id/123D-Scanner-Home-made-3D-Scanner/

köszönet, így már látom hol tart...megjegyzem a 3d scan-elés még talán ki is váltható egy "part store" platformmal, ahol az elterjedt eszközök alkatrészeit majd aki hozzáértő, megosztja.

arra mondjuk kiváncsi leszek mit reagálnak majd erre pl. a fejhallgatóm gyártói

Van már ilyen bár inkább a "játszós" dolgok vannak többségben de lehet találni egy-két hasznos dolgot: http://www.thingiverse.com/

Igen, majd valószínűleg erre felé fog elmenni a világ. Azaz lesznek otthon, de legalábbis kisüzemben gyártható alkatrészek, aminek a doksija elérhető. Aztán az ember majd olyan fejhallgatót fog venni, amelyikhez a gyártó közzéteszi a cserélhető alkatrészek doksiját. Kb. úgy, ahogy mostanság olyan router-t keresünk, amelyiken fut az OpenWRT. Vagy olyan hálókártyát, aminek van nyílt forrású driver-e. A gyártókat ez nem fogja érzékenyen érinteni, mert a 3D nyomtatás egyelőre nem tud kompozit anyagokat gyártani, tehát minden kütyüben lesznek nem cserélhető alkatrészek is.

"Aztán az ember majd olyan fejhallgatót fog venni, amelyikhez a gyártó közzéteszi a cserélhető alkatrészek doksiját. Kb. úgy, ahogy mostanság olyan router-t keresünk, amelyiken fut az OpenWRT. Vagy olyan hálókártyát, aminek van nyílt forrású driver-e."

Ez a gyártókat most se igazán hatja meg, azért az 1-2%-ért akit tényleg érdekel nem érdemes. De biztos lesz, csak én nem számítok arra, hogy tömegesen. Viszont arra igen, hogy előbb-utóbb szép nagy adatbázis készül a 3d nyomtatható community által designolt alkatrészekből.

Nem tudom jól emlékszem-e, neten hirtelen nem találom, hogy egy magyar középiskolás srác vagy srácok, már nyertek valami díjat 3D szkenneléssel kapcsolatos találmányukért, pár éve...

---
http://it2it.hu/valastyan.attila
"Csak két dologban hihetsz: vagy abban, hogy a világon minden csoda, vagy abban, hogy semmi sem." (Albert Einstein)

Nem erre gondolsz?

http://hu.wikipedia.org/wiki/Leonar3Do

--
trey @ gépház

Volt valami olyan, hogy hagyomanyos lemezjatszora tettek a targyat, az forgott, es a scanner volt fix.

--
Live free, or I f'ing kill you.

Scanguru? Régi Chipmagazinból rémlik.

Mondjuk a Dremel nem éppen az olcsó árairól híres szerintem. $1000, oké. Mennyivel tud többet mint egy $500-os 3D printer?

Mutass egyet, aztán összehasonlítjuk.

--
trey @ gépház

Például ezek vannak $500 körül:
http://www.aliexpress.com/item/2013-High-quality-and-Low-3d-printer-price-COME3D-3d-printer-single-extruder-machine-3d-printer/1934877341.html

OK, hogy fából van és nincs érintőkijelzője. Végtermék/ár szempontjából nézd, ha már "olcsó" 3D nyomtatóról volt szó.

'Layer thickness:0.3mm' ahogy latszik is a nyomtatott cuccokon.
az 1000$-osnal 0.1mm , latam ~2500$ ert 0.05 mm -t.

A tenyleg szepen nyomtato cuccok, meg mindig egy haz araba kerulnek.


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

... cserébe nyomtathatsz vele egy saját házat. vagy akár 10-et...
itt

Na de milyen házak azok?

Enyémmel is lehetne .1mm-es vastagságban nyomtatni, próbáltam is, de mégis inkább 0.2mm-el nyomtatok. Vajon miért?
A rétegvastagság meg nem az ártól függ. A nyomtatás minőségét meg nagyban a szeletelőprogram határozza meg.

"Vajon miért?" mert turelmetlen vagy :)

A pozicionalis parameterek valoszinuleg fontosabbak.


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Mondjuk arra is kíváncsi lennék hogyan nyomtatná ki a képen szereplő tárgyat támaszték nélkül.

Bizonyos kihajlasi szögig szepen lehet nyomtatni. Hogy mennyi ez a "bizonyos" az fugg a nyomtatotol, felhasznalt anyagtol, nyomtato beallitasoktol (elotolasi sebesseg, extrudalasi sebesseg, olvasztasi homerseklet), de 45-75 fokot is el lehet erni. 45-ot biztonsagosan, 60-at relative egyszeruen, 75-hoz mar azert sokat kell hangolni, es ott mar lehet necces...

Nezz korul a fentebb is linkelt thingiverse oldalon: ott vannak tervek is es megvalosult (kinyomtatott) targyak is, lehet latni sok ilyesfelet.

nem ide