23 éves Linus Torvalds történelmi bejelentése

 ( trey | 2014. augusztus 25., hétfő - 12:12 )

23 éves a Linux

A The Linux Foundation arra emlékeztetett a Twitteren, hogy Linus 23 évvel ezelőtt jelentette be a Linux kernel létezését. Boldog születésnapot!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

23 év alatt oda jutott a világ, hogy elképzelhetetlenül nagy sávszélességek, számítási kapacitások, adatcentrumok vannak, és ezt a bejelentést most már képként kell feltölteni, mert karakteresen nem fér el...

--

Szerintem is direkt csinálta így, hogy megkerülje a 150 karakteres limitet!
Leleményes! :)

A kiindulópont képlettel történő leírása nehézkes, hogy megfelelően jellemezze annak értékét.

Ez az informatika egyik legnagyobb vagy ha nem a legnagyobb forradalmának kezdeti pontja és a jelentőségét órákig lehetne taglalni majd hetetekig elemezni.

Mi is történt akkoriban amikor ez történt? Volt több Unix származék melyet mindenki szépen magának kotyvasztott, szépen el is süllyedtek vagy még süllyednek. Volt Windows, Netware és DOS, Macintosh. Mind zártabb a zártabbnál ráadásul mindannyian ugyanazt az eredményt fejlesztgették ki újra és újra.
A Linux gyakorlatilag letolt gatyában találta a konkurenciát.

Hogy aztán a képről screenshot készülhessen, csak hogy még a felette levő link se legyen kattintható. ;) Btw kéne egy olyan képformátum, ami natívan tudja a linkeket. :)

SVG

--

+1

Mindenesetre jár neki egy szép nagy köszönöm, mert nem keveset adott a világnak a Linux-al.

Ott a pont.

never say never ;)

Nem inkább "44 éves Linus Torvalds történelmi bejelentése"?

:)

nem, mert ott a "44 éves" elé kellene egy névelő.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Igen, utólag már én is éreztem, hogy sántít. Mentségemre legyen szólva, a címről elsőre tényleg a 23 éves Linus ugrott be.

Kicsit vicces, hogy hobbinak indult és azóta ott van a nagy vasakon, adatközpontokban, szervereken, laptopokon, munkaállomásokon (pl filmipar), otthoni gépeken, a világűrben, mobiltelefonok millióin és még sorolhatnánk...

Persze nem csak Linus érdeme ez, hanem a sokezer többi fejlesztőé is, a cégeké is, akik mögé álltak, hisz Ő csak egy kernelt kezdett csinálni, de kétségkívül ez volt az a kritikus pont, ami a GNU-ban máig sincs kész (Hurd) és ha rajtuk múlt volna, talán még mindig nem tartana a világ ott, ahol - legalábbis ilyen téren.

Mára ráadásul szerintem teljes mértékben megérett az otthoni, asztali felhasználásra is, ha csak nem kell valakinek egy Windows/Mac-only program, mint például a Photoshop.

Én a magam részéről nagyon hálás vagyok érte, mert 2005 óta, azóta, hogy saját számítógépem van, azóta kerestem jó alternatívát a zárt, kötött Windows helyett és a Linux volt egyedül eddig, ami ki tudta váltani.


Linux Mint 17 Cinnamon 64-bit

Ez így van, és a mai napig a legprofibb része a Linux-nak (distro) a Linux (kernel).

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Az 1.0-as kernel az nem mostanaban 20 eves? Az mennyivel kerekebb mar.

Hát, szépen kinőtte magát. Gratulálok az évfordulóhoz!