Megnehezítendő az adathalászok dolgát, a Chrome az URL-ek nagy részének elrejtésével kísérletezik

 ( trey | 2014. május 6., kedd - 11:26 )

Jake Archibald - Google Chrome fejlesztő / igehirdető - arról írt a minap, az átlagembereket könnyen rászedhetik az adathalászok azzal, hogy legitim domain-ek URL-jeihez hasonló URL-eket hoznak létre. Ezek a hamis URL-ek a technikailag képzetlen felhasználók szeme számára gyakorlatilag megkülönböztethetetlenek a valós URL-ektől.

Éppen ezért, hogy megkönnyítsék a képzetlen felhasználók életét, igyekeznek az URL sávból a zavaró elemeket kiszűrni és csak a fontos információt megjeleníteni.

Az iOS Safari-ja már egy ideje elrejti az URL elérési út részét. A Chrome böngésző a Canary csatornájában (fejlesztőknek és korai tesztelőknek szánt csatorna) mostantól kínál egy hasonló funkcionalitást (flag mögé rejtve - chrome://flags/#origin-chip-in-omnibox). Archibald hangsúlyozza, hogy egy kísérletről van szó és koránt sem biztos, hogy a széleskörű használatra szánt "stable" Chrome verziókban ez fel fog bukkanni / fel fog bukkanni ebben a formában valaha.

Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ezt hany eve is csinalja az Opera? :)

Es hany eve megy benne az agyamra vele? ;) Ez vele az egyik fo bajom, a masik meg a "visszanyitjuk az URL-jeidet by default", ez a ket ok ami miatt mindig azonnal elmegy tole a kedvem, meg ha kikapcsolhatoak is.

De meg iOS-en is zavar.

Persze, nekem is az elso, hogy kikapcsoljam, itt most csak az a vicces, hogy ujszeru dologkent eloadjak a nagy semmit :)

"...a masik meg a "visszanyitjuk az URL-jeidet by default"..."

Ez az egyik kedvenc feature-öm :) Egyik másik böngészőben sem tudták ezt rendesen leimplementálni. Vagy visszahozza, vagy nem, vagy menüben kell keresgélnem, hogy lássam a tabjaim.

Na, oke, hogy szereted az Operat, de ezt azert ne mondjuk mar. Az osszes relevans bongeszoben hibatlanul mukodik.

olyan jo a chrome-nal, hogy a http:// reszt elrejti. namarmost ha beirod az url barba hogy foo, ahol a foo egy valid hostnev, akkor rakeres google-en, de ha http://foo-t irsz akkor mukodik. namarmost ilyenkor az url barba tovabbra is csak foo van, es ha beleeditelsz -- mondjuk mogeirsz egy /akarmi-t, akkor ugye mi fog tortenni? hat persze hogy rakeres a google-on a foo/akarmi-re. esetleg persze hasznalhatnek fqdn-t, de fog a fene annyit potyogni.

miert van egy olyan erzesem, hogy ettol megkevesbe lesz hasznalhato? mar nagyjabol minden bongeszo tudja azt, hogy a domaint kiemeli a tobbi resztol amit halvanyabban jelenit meg. mondjuk ha ez a kulonbseg nem ilyen kicsi lenne, az is segitene, es nem verne megegy szoget a chrome usability koporsojaba.


I hate myself, because I'm not open-source.

Ugyanez a helyzet akkor is, ha Chrome-nak ismeretlen TLD-t (mondjuk foo.company) írsz.

no azert ezt az atlag user nem hasznalja....

Ez is csak egy ujabb adatszivattyu, avagy tiltsak be a direkt linkeket, mert szeretnenek tudni mindenrol amit meg szeretne nezni delikvens....

"Megnehezítendő az adathalászok dolgát"

Megkönnyítendő az adathalászok dolgát. - én legalábbis ezt csak így tudom értelmezni. A firefoxban is azonnal lekapcsolatam azt a hülyeséget, hogy a http:// -t elrejtse.

Nálam eddig is a halifax.co.uk zölden világító tanúsítványa jelenik meg. Vagy a ZOTPjé. Aki ezzel nincs előrébb, az így sem lenne.
(bár egyszer találtam egy vicces oldalt: stearnpowered.com - sajnos már nem műkődik :)

Soha nem is műkődött, talán működik ;-) (krvára idegesítő ez a hosszú őű rontás, sajnos egyre több helyen látom).

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

+1

az hagyján, de mostanában irásban mindenki tagoltan, tehát valószinűleg lassan be szél.

Ehhh... Szerintem te vadászól az elirásókra. Azért lácc eggyre tőbb hejen.

lehet lassu a felfogasom, de ez mennyiben is neheziti meg az adathalaszok dolgat ?
miért jó, hogy még azt is "elvakítja" aki esetlteg van annyira értelmes, hogy kiszúrhatná, rossz linkre kattintott ?

pont ez a lenyeg ;)
--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
https://sites.google.com/site/jupiter2005ster/

Óbazeg, már megint egy "jobban tudjuk nálad, mi kell neked" feature....

+1 :( Raadasul a Google-nek ez nagyon nem ment sose, naluk jobban mar tenyleg csak a Microsoftnak nem megy ez. Csak hogy pledat mondjak, a GMail tobb eve sokkal hasznalhatobb volt. (MS-nel meg nem kell senkit emlekeztetni a Metro UI-ra)

És igen megint a sötétség áll nyerésre. Mindegy, a lónak is van szemellenzője, reméljük nem lesz kötelező mindenkinek viselni. (már a feltételezés, hogy ez segít is szarrá röhögtet, majd találnak más lehetőséget akik utánoznak)

Ez hasonlit arra, ahogy a gmail-ben elrejti a from mezot, csak kulon kattintasra jon elo.

A legjobb, hogyha tobb emailcim is be van allitva (munkahelyi, otthoni) egy gmail accountra, es default masik emailcimet teszi be a From: mezobe.
Csomoszor el lehet felejteni, hoyg kulon kattintas, hogy megjelenitse a From: feladot.

Ez is hasonlo ugy latom....

Btw, hasznalhatnanak siman mas szint a domainhez, es akkor nem kellene szivatni a nepet. Az is eleg feltuno, hogy hol van a szinnek a hatara.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

a 201*-es évek programfejlesztő trendje... amit nem tudunk lebutítani, azt rejtsük el :D

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

na igen. Kíváncsi vagyok mikor fogják végleg eltüntetni a címsávot, helyette majd ikonok lesznek, meg feltelepíthető webappok...