Linus újabb elismerésben részesült

Computer Pioneer Award

Linus Torvalds, a Linux kernel, a Git verziókezelő-rendszer és más nyílt forrású szoftverek létrehozója újabb elismerésben részesült. Ezúttal az IEEE Computer Society 2014-es Computer Pioneer Award díját kapta meg. A díjat a Linux kernel létrehozásáért kapta. A díjátadó ünnepség 2014. június 4-én lesz.

Linus korábban már számos elismerésben részesült:

  • Internet Hall of Fame (2012)
  • Academy of Finland's Millennium Technology Prize (2012)
  • NEC's C&C Prize (2010)
  • Takreda Award for Social/Economic Well-Being (2008)
  • Computer History Museum's Hall of Fellows (2008)
  • British Computer Society's Lovelace Medal (2000)
  • Electronic Frontier Foundation Pioneer Award (1998)

A díjat 1981-ben hozták létre, azóta rendszeresen, szinte minden éven kiosztásra kerül. A bronzmedált eddig olyan, számítástechnikában elismert személyek kapták, mint David J. Wheeler, John McCarthy, John G. Kemeny, Nicklaus E. Wirth, Thomas E. Kurtz, Ken L. Thompson, Dennis M. Ritchie, Kozma László, Kalmár László. A díjazottak teljes listája itt található.

Hozzászólások

Egy csomo kulfoldi kapott itthon alapozast, mert eleg jo hiru egyetemeink vannak, akkor most mindenkinek magyaritani kell a nevet?

En inkabb az adott szemely affinitasat vennem alapul, mint azt, hogy hol tanult - irrelevans.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Hálás köszönetem fogadd a remek cikkért. :-)

John G. Kemeny (ahogy ott mondják: kémeni)

Princetonban egy jólsikerült vizsga után furcsa kiejtésére felfigyelve matematika-professzora megkérdezte, honnan származik: Mikor Kemény megmondta, a professzor égnek emelte karjait: - "Úristen, még egy magyar!"

:DDD

Amikor 1981-ben leköszönt a rektorságról, egyeteme hallgatóihoz szólt "lágy hangján, magyaros kiejtésével".

Beszédzöngéi is vissza-echózták szülőföldjének morzsányi útravalóját.

Akkor most képzeld el, 14 éves kamaszként menekülnöd kell, mert kiirtandó fajjá nyilvánítanak. Majd '64 ben visszajössz az akkori Magyarországra. Hát se rokona (ugye őket deportálták) se múltja, és ismert körülmények közt se jelene nem volt itthon. Ugyan akkoriban az USA sem volt leányálom (kommunista üldözés még nem ért véget) -- mellékszál: ott akkoriban volt divat a liberalistákat meg a demokratákat komcsizni --, de mégiscsak jobb volt a helyzet. De magyarnak született, ez volt az anyanyelve, valószínűleg ezen a nyelven álmodott... Szóval hívhatjuk nyugodtan Kemény Jánosnak, hisz ezen a néven született.

Liszt érdekes eset, alapvetően ő egy Európai polgár volt már a 19. században. Így teljesen elfogadható nevének több formája.

Neumann talán ugyanígy ingázott volna ha nem költözik ki végleg az EÁ-ba.

Óriási különbség viszont, hogy Neumann, Keménnyel ellentétben alapvetően BP-en formálódott.

Teged pedig bohocmasninak. De most komolyan, nezzetek mar korul a mostani kulturalis szferaban, ki emlekszik peldaul Steve Jobs szuletesi nevere, vagy ki emlegeti rendes neven Madonnat? Senki. Mindenki azt a nevet hasznalja, amit az illeto _valaszottt_ maganak, es senki nem kotozkodik, hogy az nem is Madonna, hanem Louise Ciccone.

Attol mert magyar volt, meg joga van ahhoz, hogy megnevezze onmagat. Ne legyunk mar annyira oda a magyarsagunktol, hogy megtagadjuk ezt a lehetoseget barkitol. Ha o azt vallotta, hogy ot nem Kemeny Janosnak, hanem John G Kemeny-nek hivjak, akkor nekunk kotelessegunk ezt tiszteletben tartani, es nem felulbiralni a sajat egyeni preferenciank alapjan. Nem leszel nagyobb magyar attol, mert Kemeny Janoskent emlegeted ot.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Amikor kinn vagyok USA-ban, én is a nevem angol megfelelőjét használom, egyszerűen azért, hogy egy bemutatkozás ne tartson 20 percig, és később is megtudjanak szólítani újabb 20 perces ismétlés nélkül.
Ettől függetlenül egy magyar szövegben természetesen magyarul használom a nevem, és más magyar is így szólít, mert ez a természetes.

------------------
My Open-Source Android "Projects"

Gratulálok neki!
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Ez azert alapvetoen jo dolog.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.