Az orosz tisztviselők kémkedéstől tartva lecserélték iPad-jeiket

Az AFP hírügynökség egyik cikke szerint az orosz kormánytisztviselők a biztonság fokozása érdekében lecserélték iPad-jeiket Samsung tabletekre. Ezt Nyikolaj Nyikiforov orosz távközlési és tömegkommunikációs miniszter erősítette meg a hírügynökségeknek tegnap. Az újságírók felfigyeltek arra, hogy az egyik kormányülésen a miniszterek már nem használják az iPad-eket, Nyikiforov pedig elmondta, hogy nemrég történt a váltás. A miniszter elmondta, hogy a Samsung eszközök fokozottan védett eszközök, amelyek alkalmasak arra, hogy velük érzékeny információkat kezeljenek.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Csak nem Snowden tette a bogarat a fülükbe?

--
trey @ gépház

egyik amerikai szoftvert lecsereltek egy masik amerikaira? :)

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Lentebb adtak egy linket, ami azt igazolhatja, hogy az oroszok - feltehetően - Android alapon saját rendszert tákoltak RoMOS néven, ami mentes a Google cuccoktól.

"To tackle this problem, Russia has come up with its own solution. It is called Russian Mobile Operating System (RoMOS) and looks a lot like Android. However, it essentially takes out the Google factor, making the OS secure from any data-gathering."

--
trey @ gépház

Így már oké, elsőre a fenti hírből ez nem derült ki számomra. Azt hittem megveszik és használják a Samsung tabletet úgy ahogy van, márpedig akkor rajta vannak a google cuccok. Az más kérdés, ha a gyári OS-t letúrják róla (vagy eleve csak a vasat veszik OS nélkül?) és raknak rá valami saját kiherélt rendszert (gondolom AOSP alapokon).

Kicsit faziskesesben vannak, ha pont most leptek ezt meg...

Cseberből vederbe.

El tudom képzelni milyen a 'security awareness' politikus körökben... Nem hiszem hogy épp az iPad volt a gyenge láncszem :D

--
zrubi.hu

Gondolom amíg iPad-re nem tudnak saját firmware-t rakni, vagy a kódot látni, vagy ha tudnak is sjaátot az bonyolult, addig mondjuk a samsung-ra azt raknak amit akarnak a sok nyílt forráskódúból, valamint egyszerűbb kiherélni benne az összes google cuccot.

Nem egészen cseberből-vederbe szerintem..

Úgy tűnik, hogy az oroszok szerint nem mindegy, mert megemlítették, hogy az amerikai adatgyűjtési botrány óta finnyásabban választanak IT partnert és ilyen szempontból Dél-Korea és Kína érdekes lehet számukra:

"But he did mention reading reports that "American special services... will significantly increase the volume of information they intercept (which) of course causes serious concern to many governmental clients."

This obviously orientates Russian clients, primarily state ones, to be very choosy about their partners in IT," Nikiforov said.

He added that South Korean firms such as Samsung, along with Chinese ones, could be interesting to Russia in this respect."

--
trey @ gépház

Azért az sejthető, hogy orosz állami szinten nem úgy megy a beszerzés, hogy bemennek az első Media Markt-ba és vesznek 10 darab Samsung tabletet... Vagyis sejthető, hogy az a tablet, amit ők használnak, az speciális kiírás, beszerzés, közvetlen gyártóval való tárgyalás útján került hozzájuk.

Ebből kifolyólag az van rajta nagy valószínűséggel, amit kértek. A Samsung meg, amint meghallotta, hogy az iPad-et kigolyózhatják, örömmel szállított nekik speciális verziót.

--
trey @ gépház

Szerintem állami vezetőknek jailbreakelt eszközöket adnak, amin minden update és felhasználó kezdeményezte programtelepítés tiltva van, és a titkosszolgálat telepíti a saját titkosító és security, felügyeleti programjaikat. A megbízhatósággal úgy tűnik hogy eddig sem volt gond, úgy szállták meg a Krímet ipadokon bonyolított videokonferenciákkal, azon írt/olvasott rendeletekkel és utasításokkal, hogy a nyugati világnak sejtelme sem volt mire készülnek.

Ez inkább propaganda. Az amerikai IT ipar és életmód egyik aktuális ikonja az ipad, azért alázzák.

Persze nem vitatom, hogy egy saját gyártású OS megbízhatóbb, de HW szinten, pl. a galaxy tabokban és ipadekeben egyaránt használt Broadcom BCM4330-ben attól még bármi meglepetés lehet, ami hátsó ajtót nyit.

Tök felesleges lépés, mert az új eszközök sem jobban védettek adott esetben.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Ezzel kell megnyomorgatni az idi*tákat. Technológiától és minden civilizált országtól eltiltani őket.

Hatalmas gond lehet a sok gazdag orosznak hogy nincs hol rázni a rongyot meg az ipad-et. Gazdasági szempontból nem hinném hogy akkora probléma lenne az EU-nak, csak Svájcot kell még valahogy megszorontgatni.

Energiaügyben pedig épp ideje volt hogy finanszírozzák a kutatásokat. USA elnapolta a kérdést a gázzal, de előbb utóbb úgyis beüt a hiány.

"Technológiától és minden civilizált országtól eltiltani őket."
Csak aztán nehogy Kínával meg Brazíliával csináljanak egy "KGST" -t. Mert akkor beb@..tak a globális gazdaságnak. És beköszönt az igazi válság, amihez képest 2008 óvodások házibulija volt.
Aztán a civilizált országok lakói ismét ráfanyalodnak nemszeretem munkákra is.

Kína abból él, hogy nyugati cégeknek gyárt. Ha ez megáll, Kína megáll.
Az oroszok abból élnek, hogy olajat/gázt adnak el az EU-nak. Ha az megáll, akkor Oroszország megáll.

Az más kérdés, hogy az USA/EU is hatalmasat szopna, viszont azonnal elkezdenének "hazaköltözni" azok a munkahelyek, amik az elmőlt évtizedekben Kínába települtek (tízmilliós nagyságrendben), szóval az USA/EU már középtávon is hatalmasat profitálna ebből. Rövid távon persze durva szopó lenne, ezért is nincsenek komoly szankciók az orosz támadás miatt.
De hogy ez Kínának miért érné meg? A brazilok meg valszeg kurvára nem akarnak ilyen bohóckodásba belemenni, nem is értem Brazília hogy jött ide (a bric ne tévesszen meg, az csak egy elemzői kategória (kb. mint az emerging markets))...

Ilyet nem írtam. De az tény, hogy Kínában 100 milliós tömegek élnek abból, hogy a termelésüket megveszi "a nyugat", az oroszok pedig idén januárban gázt 6,874 milliárd dollár értékben exportáltak, olajat pedig 13,47 milliárd dollárért. Ez teszi ki az exportjuk nagy részét.

Nem gondoltam volna, hogy eddig azt használtak