A Facebook megvette a VR-sisak gyártó Oculus VR-et

 ( trey | 2014. március 26., szerda - 8:52 )

A Facebook tegnap este bejelentette, hogy a sokak szerint szép jövő előtt álló VR-sisak piacon vezető pozíciót elfoglaló Oculus VR, Inc.-et felvásárolta. Az üzlet körülbelül 2 milliárd dolláros. A Facebook körülbelül 400 millió dollárt fizetett készpénzben, illetve 23,1 millió Facebook részvényt, aminek az aktuális értéke körülbelül 1,6 milliárd dollár.

A Facebook bejelentése szerint az Oculus VR amellett, hogy vezető a VR piacon, készülő termékével, az Oculus Rift-tel komoly érdeklődést váltott ki a fejlesztők közt. Az Oculus Rift fejlesztői kitjére több mint 75 ezer előrendelés érkezett.

Az Oculus központja továbbra is marad a kaliforniai Irvine-ban, a cég pedig folytatja "forradalmi virtuális valóság platformja", az Oculus Rift fejlesztését. A tranzakció várhatóan 2014 második felében zárul majd.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Oculus Joins Facebook

--
trey @ gépház

Avagy "Facebook buys Carmack". :)

A "miért?" kérdésre gondolom a "miért ne?" a válasz, mindenesetre tőkehiánytól remélhetőleg nem kell tartani ezután...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Kár, pedig érdekes kezdeményezés volt... :(

Az, hogy valamit felvásárolnak, nem jelenti azt, hogy megy a levesbe. Ez felfogható egy tőkeinjekciónak, minek révén a további fejlesztések finanszírozása stabilabbá válik.

Így is fel lehet fogni, de én ezt inkább így látom:

A srácoknak volt egy elképzelésük amivel egészen jól haladtak afelé, hogy valami nagyot alkossanak, viszont jött a facebook és felvásárolta őket. Kétségtelen, hogy így is nagy bumm lesz a dolog, viszont itt már a facebook önös érdekei is közre fognak játszani. Most már nem az lesz amit ők kitalálnak, hanem ami felülről jön, mivel a tőkét is onnan kapják. A "facebook-os film" is részben erről szól, hogy jöttek a mindenféle nagy cégek de Mark nem adta ki a kezéből, hanem az ő elképzelései alapján vitte csúcsra a dolgot.

A másik dolog meg, hogy nekem ez a stílus nem tetszik, hogy valaki alkot valamit amiben nagy a potenciál azt jön a google/facebook/whatever mamut cég és felvásárolják, hátha jó lesz. Ettől függetlenül valószínűleg ez a helyes taktika és én is így csinálnám, de szurkolói szemmel nem tetszik. Nekem inkább az az érzésem, hogy a végén ebből a felvásárlásból mi kevesebbet fogunk profitálni, mintha nem adták volna el a céget.

Amúgy ha megnézed a cikk alatti hozzászólásokat nagyon sok ellenrajongója van a felvásárlásnak, persze nem értek minddel egyet.

+1

nyár végére volt betervezve a v2 vásárlása a költségvetésbe (flightsim rulez), de ezek alapján, lehet felpörgetem a dolgot, amíg kötelező facebook regisztrációhoz nem kötik és nem fog reklámokat megjeleníteni játék közben :)

Viccet (???) félretéve: ha kis cég vagy, nyilván jól jön a tőkeinjekció, és általában hagyják a fejlesztőket békén (egy darabig). A fejlesztői oldalról nézve, vannak kifejezetten ilyen szellemben dolgozó emberek (én is így volnék vele), hogy kifejlesztenek valamit, amikor már nagyjából piacképes, hagyják magukat megvenni, némi kéretés után, jó sok pénzért. Ha sok ötlet van a fejedben, lehet te is így csinálnád, így pár évig, amíg még valóban base development és R&D és érdekes, foglalkozol vele, aztán a robotmunkát meg az értékesítéssel, termékként továbbfejlesztéssel, piaccal bajlódással való szopakodást hagyod azokra, akik erre izgulnak, te meg visszaülsz a tervezőasztalhoz, immáron kevésbé csórón, hogy a következő ötleteden dolgozz. Így te háromszorosan jól jártál:

- megvalósítottad az ötleted (mert azt a know how-t tőled nem veszik el már többet, az ziher)
- adtál egy terméket az emberiségnek, ami hasznos, és van, aki foglalkozzon a sales-szel, aki nem te vagy
- nem temet maga alá a piac, dolgozhatsz a következő ötleten, szabadon

Persze lehet, hogy a srácoknak egyszerűen csak nagyon kellett már, hogy legyen egy igazi befektető is mögöttük, aki segít, ha épp nem dől a lé. A facebooknak meg valszeg nem az lesz a célja, hogy ezt a terméket lelője, és felhasználja a technológiát a Nagy Gonosz Világuralmi Terv Sötét Céljaira, egyszerűen csak beszerzett némi technológiai know-how-t, ami később jó lesz neki.

A másik kérdés, hogy ahogy te is írtad, szurkolóként, esetleges vásárlóként aggódva figyeli az ember, hisz ott a srácok (és ez sok mindenre igaz) létrehoztak valami nagyszerű, király dolgot, amit relatíve olcsón meg tudsz venni tőlük. Most meg, ki tudja, mi lesz vele. Nyilván, ez a "minek fejlesszek ,ha megvehetem kilóra?" egy kissé pofátlan hozzáállás a világhoz, mondjuk, hogy - legalábbis szvsz - nem a "Hacker Way" :)

Egyébként viszont, nem a facebook tehet róla, hogy az Oculus hagyta magát megvenni kilóra...

Mondjuk, én nagyon kíváncsi volnék, hogy hogy vannak ezek a cégek beárazva. Whatsapp: 19 MRd, Oculus: 2MRd

Legyünk őszinték, ezek a cégek (meg az összes többi mostanában felvásárolt) nem találta fel a spanyolviaszt, és bármekkora májer dolog is, amit csináltak, egyrészt volt már, másrészt szerintem kevesebbe kerülne a facebooknak, ha alkalmazna pár nagyon okos gyereket, akik egy év alatt hasonlót, ha nem jobbat tudnának alkotni.

Telefonos üzenetküldő kliens? Mi ebben az új.
3D szemüveg? Oké, hogy ez most az első HD felbontású, de már 20+ éve is voltak hasonlók. Csak most ugyanaz történt vele, mint anno az első iPhone-nál. Ami eddig is nyilvánvaló és elérhető volt, valakinek sikerült akkora hype-al piacra vinni, hogy most hirtelen kívánatos lett. Na jó, akkor meg is válaszoltam a kérdést: az értéket az határozza meg, hogy EZ a termék EBBEN a csomagolásban KELL a népnek.

Valahol viccesen szánalmasak vagyunk, mi emberi faj, hát na :)

Mondjuk, Carmack-ot szerintem nem lehet csak úgy megvenni kilóra, valszeg minimum kiegyenlített volt ez a tárgyalás, de még azt is megkockáztatnám, hogy Zuckerberg volt az, aki megköszönte, hogy megvehetik az Oculust :)

Carmack egy alkalmazottja a cégnek, műszaki igazgatói (CTO) minőségben. Mi köze lett volna a tárgyalásokhoz? Nem tudok róla, hogy a tulajdonosi körben szerepelne. Link?

--
trey @ gépház

jogos.

Mondjuk attól, hogy én nem tudok róla, még lehetne. Azt hittem, hogy tudsz valamit :)

--
trey @ gépház

nem, (sajnos) nincsenek ilyen téren információim :)

De attól még - de ez csupán spekuláció, erre írtam a válaszodra, hogy jogos - élnék a gyanúperrel, hogy azért Carmack van akkora név, hogy ne "csak" mint alkalmazottal számoljanak egy ilyen döntésnél. Vagyis megfordítva, nem hiszem, hogy ha nem tetszene neki a dolog, mosolyogna hozzá, vagy azért maradna, mert "máshová úgysem veszik fel" :D

majd meglátjuk. nyárra be van tervezve egy rift beszerzése, aztán ha lesznek fizetett hirdetések és facebook gomb a látómezőben, akkor majd leírom ide :)

Vagy csak jó haverja valamelyiknek, ők meg tudták, hogy eladás előtt állnak, megkérték Carmack-et, hogy két rakétakilövés mellett adja a nevét, így felpumpálva a cég értékét.

--
trey @ gépház

ez gonosz volt

viszont jogos :D

Na azt én is szívesen megnézném, hogy milyen modellel értékelték a vállalatot. Szarkazmus nélkül, komolyan érdekel. Elvégre valaki komolyna gondolta, hogy több, mint 19 Mrd dollárt ér egy üzenetküldő app. Nem ismertem nagyon a whatsappot, de miből generál bevételt? Évi 1 dollár/user, amit elkérnek nem tűnik soknak.

Whatsapp semmiben sem tud többet mint a 23 másik üzenetküldő, azt az apróságot leszámítva, hogy 450 millió aktív felhasználója van. Mivel sok újat nem lehet egy üzenetküldőben nyújtani, ezért nehéz lenne nulláról olyat írni ami elszívja az embereket innen. (Lásd még Facebook vs Google+.)

Ez ért meg 19 Mrd dollárt, meg a tény, hogy ezt már nem veheti meg a Google, és nem használhatja a G+ felhasználói bázisának növelésére...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

"Ez ért meg 19 Mrd dollárt, meg a tény, hogy ezt már nem veheti meg a Google, és nem használhatja a G+ felhasználói bázisának növelésére..."

lőtt sebre sebtapaszt? :)

"Ez ért meg 19 Mrd dollárt, meg a tény, hogy ezt már nem veheti meg a Google, és nem használhatja a G+ felhasználói bázisának növelésére..."

lőtt sebre sebtapaszt? :)

"Nyilván, ez a "minek fejlesszek ,ha megvehetem kilóra?" egy kissé pofátlan hozzáállás a világhoz, mondjuk, hogy - legalábbis szvsz - nem a "Hacker Way" :)"

Ha meg erőből kifejlesztik az adott ötlet alapján a sajátjukat, akkor meg ők a rohadt szemét multik, akik visszaélnek az erőfölényükkel :)

Nem muszáj eladni valamit. Választhatták volna azt is, hogy elutasítják, szóval tuti ez jó nekik! ;)

Hát a virtuális cicik fogdosása és a cybererotika ezek után szó szerint új dimenziót fog kapni. Nagyjából ez a szint várható el a Facebooktól.
A Valve óriási lehetőséget szalasztott el, nekik pont profilba vágott volna, a konzolok közé keveredő Steam versenyképességét is nagyban növelte volna.


Normális HUP-ot használok!

És nemsokára már nem kell személyesen találkozni, virtuális terekben fogunk beszélgetni, VR-sisakkal a fejünkön :)

Notch: Virtual Reality is going to change the world

"A couple of weeks ago, they reminded me that I still hadn’t visited their office, one of the rewards from the kickstarter. John Carmack would be there. The combined opportunity of seeing their latest tech and getting to talk about vr (and doom) with John was overwhelming, so I took the 12+ hour flight there. What I saw was every bit as impressive as you could imagine.

[...]

And then, not two weeks later, Facebook buys them.

[...]

I definitely want to be a part of VR, but I will not work with Facebook. Their motives are too unclear and shifting, and they haven’t historically been a stable platform. There’s nothing about their history that makes me trust them, and that makes them seem creepy to me."

--
trey @ gépház

én örülök, miután a sony a napokban bejelentette hogy ők is csinálnak egy hasonlót kb. az lett volna sorsa az occulusnak mint az ouya-nak.
Hozzátenném hogy csak nevetni tudok ezeken a darker depressziós embereken akik egyből rosszra gondolnak mert a csúnya facebook megvette az occulust.

Az meg hogy a facebook megvette kilóra J.C.-t ???? Mi ?? Hol éltek ?

Nanenane.
Elhiszem, hogy valakinek szimpi az Ouya, de attól még az a kezdetektől is nyilvánvaló volt, hogy az egy szűk rétegnek számára élvezhető dolog.
Oculus sikerre volt ítélve. Eddig.

"Oculus sikerre volt ítélve. Eddig."

Na neeeee. Aztán mitől? Vagy inkább úgy, hogy most mitől változott meg a helyzet?

--
trey @ gépház

Amihez a facebook hozzáér, az egy roncshalmaz lesz. Valószínűleg pénzügyileg így is sikeres lesz, csak épp nem lesz "jó".
Persze ez szubjektív. Nálam jelentős hátránnyal indul. Jelek szerint azért nem vagyok teljesen egyedül:
http://www.theguardian.com/technology/2014/mar/26/facebook-and-oculus-rift-game-developers-react

nem tom, de csak a felhasználó bázisa olyan töredékrész ami statisztikailag nem is létezik. Ezzel szemben ha az MS vagy a Sony kinyom egy ilyet és csak a felhasználóik 1%-a veszi meg a terméküket már akkor is akkora számot kapunk, hogy ihaj. És még abban sem vagyok biztos egyelőre, hogy a VR maga sikerre van ítélve, nem hogy maga az Oculus. Szóval erős a sikerre való ítéltetésről beszélni. Vagy nem pénzügyire gondolsz, hanem 1000 kemény rajongóról a világ minden tájáról, akik szerint ez a legjobb? :D

Tököm se akar egy félkilós szarral mászkálni a fejin. Ha már belehelyezés, meg Augmented reality, akkor inkább arra várok, hogy legyen hologram, amiben a számítógép feltérképezi a szobát és a virtuális színészek egy veszekedés közben mondjuk a dohányzóasztalról verik le a poharat és a kanapémba dobják be magukat sírva a megbánott szinésznők, stb, stb. Ehhez meg még 200 évig kellene élnem valószínű :D

Nekem ezek a VR sisakok olyan kicsit bumfordiak.