2015. július 14-ig kapnak antimalware támogatást az XP felhasználók a Microsoft-tól

A Microsoft bejelentette, hogy ideje megválni a Windows XP-től, mert ahhoz 2014. április 8. után technikai támogatás - beleértve az automatikus frissítéseket is - nem lesz. Ugyanabban a közleményben a redmondi vállalat azt is tudatta, hogy a Microsoft Security Essentials letölthetősége a Windows XP felhasználók számára szintén megszűnik az említett dátum után.

Ugyanakkor a vállalat tegnap bejelentette, hogy noha a Windows XP 2014. április 8. után "unsupported" operációs rendszer lesz, segíteni kívánják a cégek, szervezetek, vállalatok átállását azzal, hogy 2015. július 14-ig biztosítják antimalware szignatúráik és engine-jeik frissítését.

Ez vállalati ügyfelek esetében vonatkozik az XP-n futó System Center Endpoint Protection, Forefront Client Security, Forefront Endpoint Protection és Windows Intune termékekre, fogyasztók esetén pedig az XP-n futó Microsoft Security Essentials-re.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Ezt a gagyi időhúzást nem értem. Végre meg lehetett volna szabadulni az XP-től, vagy lehetett volna az ügyfeleket terelni azzal, hogy a Microsoft se támogatja már ezt a szart, erre megint dobni kell valami fogódzót azoknak, akik foggal-körömmel ragaszkodnak hozzá. Ráadásul ez csak illúziókeltés.

--
trey @ gépház

Látták a számokat. :)

MS Marketinges 1:  Ha szar OS-t csinálunk, senki sem akar váltani rá :(
MS Marketinges 2:  Ha jót csinálunk, senki sem akarja majd lecserélni :(
MS Marketinges 3:  Új számítógépet meg már alig vesznek, inkább mobilt :(
MS Marketinges 4:  ... azt se tőlünk :(
MS Nagyvezír:      Akkor most mit csináljunk?
Valaki a tömegből: Szilvás buktát, mert azt szeretem!

--
PtY - www.onlinedemo.hu

Megérdemlik. Kellet nekik rossz üzletpolitikát követni XP után. (pl. túl nagy ugrást csinálni Vistáva, Vista lassúság, driver kompatibilitás stb., és ide jöhet még ár is ha minimál pénzért adták volna).
nyilván azért tolják már win9 et, meg majd jön 10 is belátható időn belül

Sokkal többen nem szeretnek/akarnak rendszeresen szoftverekre pénzt költeni, mint ahogy azt a Microsoft elképzeli (már a gazdagabb nyugaton sem).
Ha müködik az XP, és alkalmas adott feladat kiszolgálására, akkor igazából nem indokolt a váltás csak azért, hogy egy újabb szar fusson ugyanazon a gépen, és ugyanazt a feladatot ugyanúgy kielégítse, viszont plusz pénzért. Aki spórolósra veszi a figurát, az nagyon hamar eljut arra a pontra, hogy mire kell költeni, mire lehet költeni, és mire nem indokolt költeni.

Elgondolkoztató az is, hogy lassan(?) a Windows 95 a "legbiztonságosabb" M$ operációs rendszer, mert az "in the Wild" cuccok nem tudnak vele mit kezdeni.
Vagy legyen inkább a Windows 98 Second Edition, mert az sokkal kiforrottabb volt anno (a 95-höz képest)...

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

nem kell multiig menni, közepes vállalatoknál is vannak olyan programok, amik mondjuk függnek egy régi hardware-től (szervíz), aminek xp óta nincs drivere, mert hogy régi, vegyél újat, de mivel még működik, ezért nem veszel újat. és nem, nem minden cserélődik ki gyorsan a piacon, elég egy hülye cég, egy hülye terület, ahol nem 1-3 év a teljes cserélődési ciklus.

amúgy a legfurcsább az egészben tényleg az, hogy az MS miért engedi ezt, szerintem csak PR kegy lehet mögötte, vagy az, hogy ha azok úgyse váltanak, akkor legalább ne legyen olyan hír, hogy "a microsoft magára hagyta az XP-s ügyfeleit, és a vírusok mindent felfalnak!!!!4!!4!444!"

"Nem csak az a gond, hanem sok multinak olyan saját fejlesztésű szoftverei vannak, amiket csak kínkeservvel vagy sehogy sem tudnak áttolni win7-re vagy másra."

Hallod, kezem-lábam összes ujján nem tudom megszámolni, olyan sok, hogy hányszor hallottam érvként az "azért jó a Windows, mert megírod egyszer, futtatod mindegyiken" érvet.

Ami természetesen a világ egyik legnagyobb vicce.

--
trey @ gépház

Angolul: "Write once, run anywhere". Még wikipédia cikk is van róla, ami így kezdődik:

"Write once, run anywhere" (WORA), or sometimes write once, run everywhere (WORE), is a slogan created by Sun Microsystems to illustrate the cross-platform benefits of the Java language.
(Kiemelés tőlem)

Üdv:
Lepenye Tamás

Három lehetőség van:

- a fenti bejelentés nem jelent semmit, pici a plusz termékvonal további fenntartásának a terhe
- a fenti bejelentés azt jelenti hogy még mindig jelentős az XP felhasználói bázisa, olyan cégeknél ahol durván nagy számú licenc van és ha olcsóbb átállni (és üzemeltetni) xp-ről mondjuk RedHatra vagy Oracle linuxra mint win7-re, win8-ra (9-re?) akkor arra fognak átállni, mert olcsóbb.
- egyéb :D

"vagy lehetett volna az ügyfeleket terelni azzal, hogy a Microsoft se támogatja már ezt a szart"

Ha jól emlékszem a statisztikákra, jelenleg a "wines világnak" még mindig körülbelül a 30%-a használ XP-t. Lehet, hogy bennem van a hiba, de nekem ebből nem az következik, hogy az XP szar, hanem hogy túl jól sikerült.

---
Science for fun...

Nem, ez azt jelenti amit jelent. Megszokták. Az emberek a szart is megszokják, csak ne legyen eléggé más mint a megelőző, és legalább olyan jól működjön.
A win7 sok szempontból jobb választás, de már megszokta/beágyazta/jólműködik/hagyjálbékén. Ezek jó részét az se fogja érdekelni, ha megszűnik a támogatás bármire.
Ez természetesen magával hozza azt is, hogy az első olyan kiadásuk (XP) ami elfogadhatóan üzemeltethető. A többi váltás innen (Win7,8.x, Linux, etc) túl nagy ugrás, desktop tekintetében kényelmetlen, speciális feladatot végző gép esetén meg plusz munka. Ez nem (csak) pénzügyi kérdés.
Csak nézd, hogy a gnome2 leváltása (unity, gnome-shell) akár csak itt a portálon mekkora ellenszenvet váltott ki, pedig itt talán az átlagnál magasabb IT tudással rendelkező emberek fordulnak meg. És pl a MATE/Cinamon is érzi hogy a felhasználók szeretik amit megszoktak. Az ember már csak ilyen.

Te csak úgy gondolod, hogy a Win 7 jobb választás. Ha esetleg valami oknál fogva Windowst kell használnom, akkor nálam XP a nyerő. Gyorsabb, stabilabb, jobban átlátható, kevesebb vele a probléma, nem kell állandóan frissíteni, elég jól kiforrott már. A Win 7 ezzel szemben nem túl régi rendszer, nemigazán kiforrott, inkább csak az új gépekre jó, átláthatatlanabb a rendszer és a számomra jól bevált részeket is elrontották valamilyen szinten, egyes részek kevésbé vannak logikusan felépítve.
Kipróbáltam mindkét rendszert és kösz nem kérek a Win 7-ből. Akkor inkább az XP. De mivel egyikre sem vagyok rákényszerülve, ezért inkább linuxt használok.

> Gyorsabb, stabilabb, jobban átlátható, kevesebb vele a probléma, nem kell állandóan frissíteni, elég jól kiforrott már.

Egy 10 éves gépen, 10 éves szoftverekkel, ha zöld utat akarsz engedni minden kártevőnek és rosszindulatú szoftvernek.

> A Win 7 ezzel szemben nem túl régi rendszer, nemigazán kiforrott, inkább csak az új gépekre jó[...]

http://logout.hu/cikk/windows_7_133mhz-en_2/teljes.html

Egy 10 éves gépen, 10 éves szoftverekkel, ha zöld utat akarsz engedni minden kártevőnek és rosszindulatú szoftvernek.
A vénasszonyok meg régen mondták: Biztosan az az atom! :) (Megsúgom, nem az Intel új processzorára gondoltak.)
Ez a 133MHz-es kísérlet nem bizonyítja a használhatóságát. Az például egy komoly érv lenne, ha a legújabb win legalább fele olyan gyorsan tudná a saját diszk rendszerét használni, mint a linux az övét!

Számomra az bizonyíték, amit kb. 20 különböző gépre raktam fel.

De ha szereted a különleges dolgokat: 1GHz VIA C3/512MB RAM, 512MB pendrive, Az XP 476MB-ba belefért. A boot kevesebb, mint 2 perc és azonnal videót streamel a tv-re. No, nem az XP, hanem a vlc. :)

Mivel linuxot használok, így nem kap zöld útat. De egy Win XP esetén sem, ha jól van bekonfigurálva és az ember nem megy akármilyen weboldalra.
A Win 7-es teszt bár bizonyítja, hogy kevés procival, memóriával is boldogul. De más programot közben nem fogsz tudni használni. A másik, hogy ha kicsit több kakaót kap, azt is megeszi és ugyanúgy nemigazán fogsz másik programot futtatni. Arról meg már nem is beszélve, hogy ki tudja milyen szolgáltatás lett leállítva. Nos ha kicsit butítva, nálam a Win XP alaprendszer 100-150 MB-ot eszik és közben van hang, net és ami kell. De mondom, inkább csak dísznek van, mert a linux sokkal jobban vizsgázik és jobban bejött nekem.

Win XP-re még 10 év után adtak ki javításokat, ami alapból azt mutatja, hogy még az XP sem igazán kiforrott. Egy bonyolultabb Win 7 rendszernél szerintem ez a 10 év is kevés lesz.
Nem tudom, hogy az az "5 év" mit jelent, azért egy komolyabb bug akár 10 év múlva is felbukkanhat.

Én csak azt mondtam, hogy enni ideig biztosan nem volt kiforrott a rendszer. Igaz a "biztos" szót nem írtam bele és talán nem is így fogalmaztam. Természetes, hogy továbbra is kerülhet elő hiba, melynek a javítására már nagy ívben tojnak, ha a támogatást abbahagyják. És lehet, hogy olyan hiba jön elő, ami már az elejétől fogva ott volt a rendszerben.

Nem, ez azt jelenti, hogy sok helyen nem

- alkalmas a hardver újabb verzió futtatására (hw upgrade / csere)
- nem akarnak azért több pénzt fizetni, hogy ugyanazt a programot futtassák (licencdíj)
- nem működik a "nagyonfontosprogram" az újabb verzión
- a célhardver nem működik az újabb verzión
- beleszarnak, hogy mi fut, nem nekik kell támogatni

és hosszasan sorolhatnám még, hogy miért. Ezek egyike sem azért van, mert a Windows XP olyan jó lenne.

--
trey @ gépház

Nálunk az van, hogy az elmúlt években beszerzett gépek Vistával, Win7-el érkeztek. Mégis downgreadelni kellett XP-re valamennyi munkaállomást mivel oda lettek összelőve a programok. Úgy uszkve 1500 gépről (Szerverek ugye nem játszanak) és 500 körüli programról, egymásra épülő rendszerekről beszélek. Egyes estekben még az sem mindegy milyen java vagy böngésző verzió fut. Bár a védelmet és a hálózat kezelést nem az Ms-el oldjuk meg, de egy ilyen átállás több _milliárd_ forintunkba kerülne és évnyi átállásba minimum. A jelenlegi helyzetben ez oly esélytelen, mint átúsznom az Atlanti óceánt egy levegővel.

Talán itt a pont (és nem a licenc díj miatt), hogy elgondolkozzon ez a vállalat azon, hogy ha vált talán egy olyan platformot válasszon amit ő is formálhat (linux disztró,saját forkolt linux disztró). Lehet, hogy az átállás kicsivel többe kerülne (plusz oktatás), de utána a fenti kényszer nem igazán állhatna elő.
Persze a fenti költség jelentkezne a saját rendszer támogatása tekintetében, és jóval több lehet, de egyrészt ez elosztva jelentkezik, másrészt az helyi költés (cég alkalmazott fizetése) és az IT-nak jó, nem egy pénzügyi spekulánsnak.

Mert ahol több milliárd a verziókövetés oda informatikai megoldás kell.
Hol olvastad, hogy azt javasoltam legyen saját forkja? Lehetőségként írtam. Még azt sem javasoltam, hogy a cég saját maga valósítsa meg. Szerintem nem egy fórumjavaslat alapján indul el egy ilyen változás, még talán megvalósítási tanulmány is készült erről, ha már tudja a poster hogy a win verzió váltás ennyibe kerülne. Ha nem készült, akkor az nagy hiba volna...
Amúgy költséghatékony lehet ebben a méretben belső embereket alkalmazni. Középvállalat szintjén ezt divat külső cégtől igénybe venni, azonban itt láthatóan van IT mivel saját szoftvereik vannak, és valaki átlátja a váltás nehézségét.
Az a vicc, hogy nagyobb cégek könyvelési részlege nagyobb mint az IT, és könyvelését nehezebben helyezi ki mint az IT részlegét, amely az adatai felett őrködik.

Nem ilyen egyszerű a rendszer. Használunk mi unixot/linuxot (szerverek) is. Katasztrófa tűrő rendszer, melyet rendszeresen évente tesztelnek is.
Olyan programokat használunk amik speciálisan nekünk lett fejlesztve Windowsra. Amit úgy használunk, hogy unix szervereken futnak Win2003-k virtuál gépben, amin tudod távoli géppel elindítani az alkalmazást, ami Oracle adatbázist cirógat mindezt egy Novell Network segítségével és Xp klienseken. És ez csak az egyik rendszerünk, van itt még SAP is úgy tizen+ féle modullal, meg még jó néhány rendszer...
Az átállási költségek úgy lazán vinnének kb. 6-8 évnyi nyereséget, ha nem többet. Nem beszélve a migrálási időről, illetve arról, hogy van amit _nem_ lehet migrálni. Egy új, nagy összetettségű program megírása éveket és súlyos pénzeket venne időbe.
Nem informatikai cég vagyunk az informatika "csak" kiszolgál minket, mégis egy négy emeletes háztömbnyi csak a szerver részleg (van persze oktatási rész, meg tesztelési és egyéb kiszolgáló is benne).
A top menedzsereink nem az IT területén ügyködnek, egy ekkora igény kérésekor még csak ki sem röhögnének. Nem hogy pénzt adjanak rá. Ép elegek azok a plusz költségek amiket az aktuális kormányok a nyakunkba lőcsölnek.

Én is inkább a linuxra való átállást javaslom. Persze érdemes tesztelni, hogy mi hogyan válik be. Lehetséges, hogy jobb alternatíva lenne.
A munkatársak nem érdekesek. Fognak ők alkalmazkodni némi segítség nyújtása mellett. Tisztán világossá kell tenni, hogy a linux is nagyon sokat fejlődött az évek során, jól használhatóak, és anyagilag is sokkal stabilabban fog állni a cég a kevésbé fájó megoldások költségeinek csökkentésével, ami mindenkinek jobb.

Akkora szerencsétlen vagy, már no offense, hogy az nem igaz.

Leírta, hogy a saját rendszerük Windows XP-vel működik. Ahhoz, hogy a rendszer új Windows verziót támogasson, több milliárdot bele kéne tolni. Nem a licenc miatt, hanem mert átt kell írni az alkalmazásokat. Szerinted ha Linuxra váltanak, akkor ez mennyibe fájna?

Kérlek mondd, hogy nem az IT-ben dolgozol.

A linux ingyenes és hozzá a nyílt forráskódú szoftverek szintén ingyenesek. Eddig ez 0 Ft. Lehetséges, hogy pár dolgot meg kell írni linuxra. Ha C+ nyelven írták meg a programot nem platform specifikusan, és megvan a forrás, akkor sokkal könnyebb helyzetben vannak. Még a Windows specifikus részeket is át lehet írni úgy, hogy linux alatt működjön, ha ez nem a program legnagyobb részét teszi ki. Ha igen, akkor már inkább érdemes újraírni.
Nagyon sok régen megírt linuxos program máig működik, tehát ezzel sem lehet különösen gond.
Igen, azt írta, hogy Windowsot használnak. Azt viszont nem írta, hogy be is lennének betonozva. A másik, hogy valószínűleg a jövőben olyan igényeik lesznek, ami miatt már lépniük kell. És vagy a Windows újabb verzióra kell váltaniuk, vagy a linux vonalon kell tovább haladniuk. Egy biztos. Nincs rosszabb bizonytalanságban élni. És hogy ezt így meddig vészelik át és meddig tudnak Windows XP rendszerekkel boldogulni, azt talán még ők sem tudják. Miközben az én meglátásom szerint a linux területén nagyobb is a mozgástér.
Nem IT-ben dolgozok valóban. Viszont te mennyire ismered az ő helyzetüket, mennyire vagy velük kapcsolatban tájékozódott? Én egy javaslatot adtam és írtam is, hogy először teszteljék le, mielőtt élesben csinálnák. Te meg csak letámadsz és semmi ötletet nem adtál még nekik. Hacsak privátban vagy máshol meg nem tetted.

Akkor figyelj.

"Mégis downgreadelni kellett XP-re valamennyi munkaállomást mivel oda lettek összelőve a programok. Úgy uszkve 1500 gépről (Szerverek ugye nem játszanak) és 500 körüli programról, egymásra épülő rendszerekről beszélek. Egyes estekben még az sem mindegy milyen java vagy böngésző verzió fut. Bár a védelmet és a hálózat kezelést nem az Ms-el oldjuk meg, de egy ilyen átállás több _milliárd_ forintunkba kerülne és évnyi átállásba minimum."

Ezen mit nem értesz? Kit érdekel jelen esetben, hogy a Linux és a LibreOffice ingyen van, ha a _saját_alkalmazások_ portolása két Windows verzió között több milliárdba kerülne? Szerinted ha két Windows között ennyi, akkor egy Windows-->Linux mennyibe kerülne?

Persze, hogy nem adok tanácsot. Elég ritkán szoktam látatlanul beleugatni milliárdos projektekbe névtelenül az interneten. Sőt, szerintem ez a helyes hozzáállás.

Mindegy, befejeztem, úgysem fogod megérteni.

+1
Teljesen korrekt!
Egy mosolyfakasztó dolog van benne: "It looked terrible and ran incredibly slow, but it worked."
Ez a WTF. Mármint, ha a megnézünk egy normál windows környezetre írt programot, akkor az miért lassú? A Lotus123 (EMS/XMS) tudott kezelni akkora táblázatot, ami befért a memóriába. Most meg a 2GB memóriába nem tudok betölteni 1,5MB adatot? Ez a történet 1000x siralmasabb, mint a fenti.
A Windows is már elég régi, a trend egyértelmű. Hülye aki nem akar újítani? Igen, de ez alól van 1 alapos kivétel! :)

A teljesség kedvéért kíváncsi lettem volna a következőkre:
- A drága egyedi szoftverfejlesztés+régi, nagyfogyasztású gépek üzemeltetése mellett mennyit takarítottak meg?
- Mennyivel több problémájuk volt az x86/Windows platformon, mint az IBM System/3 rendszeren?

++
És akkor nem beszéltünk még arról, hogy milyen egyéb módon lehet még megvédeni egy munkaállomást azon túl, hogy a gyári biztonsági javításokat alkalmazzák.
Van, ahol víruskereső sem fut, mert annak az esélye, hogy vírust kap a dolgozó, nagyon kicsi (ugyanakkora, mintha lenne víruskereső), mert olyan a policy.
Elképzelni sem tudom, mitől kéne védeni egy XP-t akkor, amikor a helyi hálózaton kívül semmit sem lát, a webet is csak egy proxy-n keresztül, ami fehérlista alapján elég rendesen be van határolva.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Adják ki a forrást és majd a community folytatja a karbantartást. :)

Nyilván arról van szó, hogy az M$ felsővezetése

1. Valami igazán újat és modernet szeretett volna alkotni

2. Féltek hogy kiszivárog az oprendszerük forráskódja

ezért, e fenti 2 ok miatt úgy döntöttek a hülye csempés(z) rendszerük megalkotásakor, hogy annak forráskódját Malbolge nyelven írják
( http://hu.wikipedia.org/wiki/Malbolge ), illetve egyes kevésbé fontos szubrutinokat Brainfuck nyelven. ( http://hu.wikipedia.org/wiki/Brainfuck )

Ha efféle kód kiszivárog, azt azért a legnagyobb hackerek se fejtik vissza könnyen. Na most ez rendben is volna, csak időközben az Épöl cég elcsábította az egyetlen emberüket aki értette ezen programnyelveket (az is csak azért értette ezeket mert a szerencsétlen Asperger-szindrómás volt, különben minden másra alkalmatlan volt), és most nincs senki az MS-nél aki bele tudna nyúlni e kódokba hogy a Start menüt visszahelyezze. Ennek érdekében az MS most kibérelte a NASA legnagyobb szuperkomputerét (amin Linux fut...), e komputeren genetikus/evolúciós programot futtatva próbálja kvázi próba-szerencse alapon megtalálni a helyes kódsorokat, de a lehetséges variációk száma oly nagy, hogy annak esélye miszerint ez sikerül neki 5 éven belül, infinitezimálisan csekély még így is.

A siker esélyének növelése érdekében most azt a trükköt vetette be, hogy mindenki gépét aki Windows frissítést tölt le, megfertőz egy féreggel, így kialakítja a maga zombihálózatát, s ezen gépek is bekapcsolódnak a „fejlesztésbe”, hogy kikalkulálják a Start-menüt visszacsináló Malbolge-kódot...

Cukortól, vérnyomástól, különböző szembetegségektől stb.
Csak betegként van közöm az egészségügyhöz, nem tudom, mi minden okozhat ilyesmit.
De a saját példámból kiindulva úgy gondolom, egy látogatással a szemészeten semmit sem veszthetsz ( max. a pár órát a váróban) legfeljebb kiderül, hogy semmi gond.