Theo olyan vállalatot keres, ami kifizetné az OpenBSD projekt áramszámláját

 ( trey | 2013. december 22., vasárnap - 17:46 )

OpenBSD rackek - 2009

Az OpenBSD projekt alapítója és vezetője, Theo de Raadt egy felhívást tett közzé a misc@ levelezési listán, amelyben arról írt, hogy az OpenBSD projekt fejlesztői gépei rengeteg áramot fogyasztanak és meg kellene valahogy oldani az áramszámlák jövőbeli kifizetését. Ezek a gépek Theo házának pincéjében találhatók (lásd kép jobbra, ami a 2009-es állapotot tükrözi).

Theo szerint több logisztikai oka is van annak, hogy a gépek miért nem vihetők hostingba, ezért azt kérte, hogy a beszélgetés menete ne terelődjön abba az irányba.

Az OpenBSD projekt egy vállalatot keres, amely átvállalná a projekt áramköltségeit. Ha mentesülnek ezen költségek alól, a megmaradó pénzt az OpenBSD projekt már részeire tudják fordítani. Theo szerint könyvelési szempontból egy kanadai vállalat lenne a legmegfelelőbb jelentkező.

A december 17-én közzétett első felhívás után nem sikerült megoldást találni a problémára, ezért Theo tegnapelőtt újra elküldte azt azzal, hogy valóban szükség lenne még több támogatásra, "mert különben ez az egész egyszerűen fenntarthatatlan".

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Te atyaúristen, ezek az állapotok komolyak? nem hiszem el, hogy egy google, facebook, twitter, tumblr, vagy akár kisebb, de menő tech cég nem mondja azt nekik, hogy gyerekek ne vicceljetek, gyertek ide vagy oda a szerverterembe, vagy az egészet felnyomni a felhőbe.

Tényleg egy ekkora projekt egy padlásról működik?
____________________
http://szoftvervasarlas.co.hu - elérhető árú, legális szoftverek itthon

Nem padlásról, hanem pincéből. A projekt méretét tekintve sajnos elég kicsi. Theo egy interjúban elmondta, hogy az éves költségvetésük 136 ezer dollár. Ebbe kéne beleférnie a hackathonok szervezésétől kezdve a projekt összes költségének.

Elvinni ezeket hostingba nem nagyon lenne érdemes (hacsak az nincs a szomszédban). Nézd meg a képen, hogy milyen 100 éves vasak ezek. Sok architektúrára fejlesztenek. Ezekbe a gépekbe hálni jár a lélek. Ha az utazást túl is élnék, lehet, hogy hetente kellene valamiért beléjük rúgni. Ezt a saját pincédben megteszed könnyen, de egy hostingban nem így mennek a dolgok. Felhőben meg hogyan fejlesztesz ezekre az egzotikus architektúrákra egyszerűen?

A szomorú az, hogy világcégek használják a termékeikben az OpenBSD projekt által fejlesztett szoftvereket (pl. OpenSSH) és így kell koldulniuk ezen cégek számára aprópénzt jelentő összegeket.

--
trey @ gépház

Rosszul emlékeztem. Az a 136 ezer csak 130 ezer.

--
trey @ gépház

"Elvinni ezeket hostingba nem nagyon lenne érdemes (hacsak az nincs a szomszédban). Nézd meg a képen, hogy milyen 100 éves vasak ezek. Sok architektúrára fejlesztenek. Ezekbe a gépekbe hálni jár a lélek. Ha az utazást túl is élnék, lehet, hogy hetente kellene valamiért beléjük rúgni. Ezt a saját pincédben megteszed könnyen, de egy hostingban nem így mennek a dolgok. Felhőben meg hogyan fejlesztesz ezekre az egzotikus architektúrákra egyszerűen?"

Teljesen felesleges ilyen felig/halott architekturakat tamogatni. Ez a NetBSD-nel mar valami fetis lehet. Gyakorlatileg ertelmetlen. Eleg sok idot toltenek el azzal, hogy az architekturakat egy szintre hozzak. A Dragonfly BSD-nel mar az i386 is kezd nem tamogatott lenni. Teljesen megertem, hogy miert szuletett a Bitrig.

Vicc, kerjen akkor infrastrukturat.
Elobb fog kapna modern, alacsony fogyasztasu HW-t, mint arra penzt, h a pincejebe ontse a bizonytalan szarokba a vagyonokat.

Masreszt igen, vigye hostingba, ahol az aram raadasul toredekaron van, mint nala a pinceben.

Ha nem tudja megoldani, h ennek ellenere biztonsagban legyenek az adatai, akkor monnyon le.

t

Hat alacsony fogyasztasu Alpha-kat, SGI-ket es regi Sunokat nehez lesz beszereznie.

Azokra mas megirta mar, h nincs ertelme tamogatni.
Ne sirjon, h nem akar senki halott platformokra kolteni.

t

+1. Ma használatos, modern dolgokkal is keményen el vannak maradva, nem ezekre kellene fecsérelni az időt.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

ha valakinek az a hobbija, hogy regi mips gepekhez ir drivereket, az nem fog a szabadidejeben tcp stacket parhuzamositani

ez nem kereskedelmi termek, mint a linux :))

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Persze, csak akkor ne lepődjön meg, hogy a hobbiját kevésbé akarják finanszírozni, mint a párhuzamosított TCP stacket.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Peldaul?

Minden szavaddal egyetértek!

A képen lévő összes architektúrára ő fejleszt? Vagy mások foglalkoznak egyes architektúrákkal?


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Röviden:

A legtöbb esetben mások foglalkoznak egyes architektúrákkal.

Kicsit bővebben:

A hardware-platformok oldalán az adott architektúrának megfelelő marc.info-s oldalakon lehet utánajárni, beletanulni, hogy ki mit fejleszt.

Ha lesz időm, leírom bővebben, ha érdekel.
______________________
this comment is cc by-nc 2.5

Köszi, a platformos oldalon lévő információ nekem elég. Azért kérdeztem, mennyire lényeges, hogy legyenek nála ilyen gépek és mennyire inkább a fejlesztőnél legyen, ő meg kihagyhatja a saját arzenáljából. De ha jól látom, kábé ezekkel foglalkozik.


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Most nem azért a 20 fillérért, de van aki itt föl tudna 5nél több architektúrát sorolni ami használható?


mc futtatására képes eszközt munkagépnek nevezzük

IA64 (Itanium), PPC, Alpha, Motorola 68k, MIPS-Rx000, Sparc.
És ha nagyon akarod ARM, és x86.
(Amúgy használható architektúrák a HP PA-RISC, a VAX, a Motorola 88k, stb. Az, hogy ezek jó részével legfeljebb komoly helyeken lehet találkozni, az nem az architektúrát minősíti.)

VAX-ot hol láttál utoljára, élesben üzemelni?
Mai szemmel elég gyenge vasak, amiket ismertem.

Sztem a HP-ban :-) Amúgy meg
#define használható

lehet ra tenni openvms-t.
nagyon svajci bicska akar lenni ez az openbsd, kozben semmit nem teljesit.


mc futtatására képes eszközt munkagépnek nevezzük

Igen, lehet. Melyik verziót? Élesben talán 5.5-2H4 volt az utolsó amit VAX-on láttam. (vagy valamelyik hatos)
És vajon hány helyen maradt még VMS?

paszolom, de en akkor is dobnam az elavult, nem hasznalt architekturakat es/vagy nem olyan nepszeru architekturakat.
openvms-t egyebkent annyira nem ismerem, nem is tudtam, hogy mar nem fejlesztik.
egyebkent ilyen egzotikus rendszerekre valamiert ra vagyok kattanva ujaban, legalabb csak mukodes szintjen tanulmanyozni is szeretem ezeket.


mc futtatására képes eszközt munkagépnek nevezzük

ia64,ppc, mips,arm meg amd64 esetleg x86.
en massal nem foglalkoznek az is biztos, foleg ha a villanyszamlan nyekereg a foszer.


mc futtatására képes eszközt munkagépnek nevezzük

egy hőcserélővel télen a fűtését is megoldhatja Theo a pincében üzemelő cpu fűtőelemű hőblokkokkal:)

+1
vagy aszonypajtival lekoltoznek/haloba berakja sugarzonak :D


mc futtatására képes eszközt munkagépnek nevezzük

+1

Azért ez a villanyszámla elférne bárhol.

talan nem kellett volna mindig eles stilusban elkuldeni mindenkit a halal f*szara... ertem en hogy egyenes beszed, meg igaza is van stb, de emberek iranyitjak a vilagot akinek vannak erzelmeik

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Ebben is van valami, mindazonáltal, ha pl. a Cisco-nak, HP-nek stb. jó "ezektől" az OpenSSH, akkor szerintem nyugodtan felvállalhatnák a megsegítésüket is. Ennek valahol ilyen kölcsönös dolognak kellene lennie. Az üzleti életben az érzelmeknek nem nagyon kellene szerepet játszaniuk.

--
trey @ gépház

Hát nem kellene. De az üzletet is csak emberek csinálják. És hát azért az elég hülyén jön ki, hogy elküldjük azokat akiktől a pénz van (mondjuk ügyfél/befektető) egy szexuális aktusra a szerelmi szabadfoglalkozású édesanyjával. És különösen hülyén veszi ez ki magát, ha történetesen támogatóról van szó. Akkor meg aztán végképp, ha te KÉRED mások támogatását. A kutya sem harap abba a kézbe, amelyik eteti. Mert tudja, hogy különben nem kap kaját és éhen döglik.
Szerintem te sem szívesen adnál pénzt azért, hogy lehülyézzenek, elküldjenek az előbb említett körre, stb. Kivéve persze ha S/M fan vagy, mert akkor biztos élveznéd. De az emberek többsége ezt nem élvezi. Márpedig ez ennél a csávónál benne van a pakliban elég nagy eséllyel. Szerintem nincs olyan ember, akinek köze van vagy volt az OpenBSD-hez, és a "jó öreg" Theo nem küldte el ezért vagy azért a k...va anyjűába. Vagy csak mert épp olyan napja volt, és előző nap nem jött össze az asszonnyal semmi...

Bármilyen szomorúan is hangzik, a világot a pénz irányítja, pénze az embereknek van. Az emberek többségének meg vannak érzelmei és több kevesebb és szociális érzékenysége(?). És a többség nem veszi jó néven, ha alázzák. hogy okkal vagy ok nélkül, az igazából mindegy. Van egy arany középút. Lehet, hogy Theo baromi jó fejlesztő, ezt én nem vitatom. De hogy az emberek kezeléséhez nincs érzéke, az bebizonyosodott már számtalanszor.

most miert? :-) Mr. Torvalds is odaadta mar a kozepso ujjat az nvidia-nak...

Bar ha lecserelne a kanadai "ELMU" szervereit obsd-re (kozben jutubrol szigoruan az openbsd nota szoljon), akkor lehet, hogy osszejon a barter ;-)

--
"Pontosan ez a ti bajotok. Ez a kurva nagy csőlátás. [...]" (bviktor)

Na, ő volt a másik nagy megmondóember. :) Nem követem annyira, hogy ezen a téren ő hogy áll most. De mintha ő nem küldött volna el embereket napi szinten a halálf***ára vitézkötésnek. Az, hogy néha Torvaldsnak is elgurul a gyógyszere, valahol érthető. De az, hogy valakinek szinte mindig, az számomra kevésbé érthető.
Továbbra sem gondolom, hogy jó taktika előbb mindenki elküldeni a k**va anyjába, ráadásul ezt hosszú távon művelni. Majd utána egyszer csak dobni egy mailt, hogy "Hé srácok! Fizesse már ki valaki a villanyszámlámat!" Persze, el lehet küldeni mindenkit mindenhová. Csak utána az ember ne csodálkozzon, hogy nem segítenek, ha kéri. Szerintem ez ilyen baromi egyszerű, függetlenül attól, hogy üzletről vagy magánéletről van szó.

Azért Linus nem összemérhető Theo papával. Sem arroganciában, sem az általuk képviselt/fejlesztett rendszer(ek) piaci részesedésében.
Ha Linus beszól-, bevillant olykor-olykor egy, akár nvidia kaliberű cégnek, akkor az legfeljebb egy kínos mosolyt eredményez, de mint az a példából is látható, azután ők mennek kuncsorogni (na lehet, hogy ez erős), hogy hadd legyenek ők is benne a "linux bizniszben".
Theo viszont már olyan szintre vitte a beszólogatást, ráadásul megfelelő, komoly háttér nélkül, hogy hamarosan csak gombát fog termeszteni a pincéjében elektronikai hulladékon.

jogos. Bar en nem ismerem Theo batyat, de Torvalds allitolag csak azt ekezi, aki megszolgalja. Elegge IT-betegseg az, ami egyebkent itt a hupos vitakban is szepen elo szokott jonni (tisztelet a kivetelnek), hogy az nem eleg, hogy a masik teved, hanem a masik teved ES egy komplett idiota... :-)

--
"Pontosan ez a ti bajotok. Ez a kurva nagy csőlátás. [...]" (bviktor)

Theo stilusa egy dolog. Sokkal melyebb problemak vannak.
A gcc 4.2.1-nel magallt az elet. Nehany architekturanak meg a 3-as kell. Nemreg irtottak ki a gcc 2-t. Az llvm-re valtasra kenyszer nincs. Szukseges lenne az xlocale, errol is van egy jo szal a misc@ listan. Ujabb gcc-re nem lehet a licenc miatt. Ha kell, akkor rakd fel a ports-bol az ujabb gcc-t. A base-bol kiirtotak a c++ kodokat, ezert az nem annyira fontos(llvm). Ha kell ilyen, hogy c++11, akkor ports-bol rakjad fel.
Eleg sok mindent elkezdenek, de nem fejezik be. Pl: pie-vel valo forditast. A base-ben meg mindig ott van a szetpatchelt apache 1.3(Hasznalja rajtuk kivul valaki?). Mikozben mar ott van az nginx is. Hasonlo a helyzet a sendmail/opensmtpd parossal.
Kde4 is Vadim Zhukov miatt lett. Maguktol nem alltak volna neki, tul nagy falat. De az mg, az fontos. Az legalabb bsd licences szovegszerkeszto. Olyanrol mar nem is teszek emlitest, mint halozati stack.
Eleg sok mindent lehetne meg mondani. Aki beleassa magat, az ugyis latja a valos helyzetet. Tehat nem Theo stilusa a problema.

Aki beleassa magat, az ugyis latja a valos helyzetet. Tehat nem Theo stilusa a problema.

ezek szerint a meret a lenyeg, es tul keves eroforrasuk (emberora) van, hogy a kovetkezo szintre lephessenek...

--
"Pontosan ez a ti bajotok. Ez a kurva nagy csőlátás. [...]" (bviktor)

Az erőforrások egy része is Theo miatt megy el sajnos(?). A Bitrig fork is részben ezért született, vagy például az UVM nagy részének újraírója Ariane is ezért lépett ki.

Lásd innen:

http://marc.info/?l=openbsd-misc&m=134000313030803&w=2

Ettől függetlenül nagyon korrekt hozzáállás az, hogy az OpenBSD fejlesztők megeszik amit főztek, és nem más rendszereket használnak desktop stb rendszernek (lásd FreeBSD feljesztők vs MacOS). Meg lehet nézni,hogy a DRM/KMS port mennyivel jobb az OpenBSD-ben (-current ág) stabilitásban a többi BSD-hez képest.

FreeBSD-nek mi köze a MacOS-hez?
https://wiki.freebsd.org/Myths - itt mintha nem pont azt írnák, amit te.

Szovegertes egyes. Arrol magyaraz, hogy a FreeBSD fejlesztok sokszor nem FreeBSD-t hasznalnak desktopnak, hanem MacOSX-et.

(Ezt egyebkent ismerve a tipikus openszosz GUI kornyezeteket, meg tudom erteni).

(Egyebkent ezt-azt emelt at az Apple az fbsd-bol az OSX-be, de ez most total mellekes.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ja hogy nem a kódját használják, hanem ténylegesen OSX desktopon doogoznak.
Nekem valahogy az jött le, hogy a forrásból nyúlnak ezt-azt.

Egyébként vettek is át az OSX fejlesztők a FreeBSD-ből, de ezt soha senki nem titkolta.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

ezt még párszor írd le, kérlek.

Ez a felhívás felkérés egy keringőre az NSA számára. :)

Gondolom az is benne van, hogy egy, a biztonságot a zászlója csúcsára tűző projekt jobbnak látja, ha a master repó a saját felügyeletük alatt van, mintha idegen helyen. Azt, hogy mennyire lehetne ehhez egy hostingban hozzáférni, egy támogató valószínűleg nehezen tudná megítélni, de talán jobbnak látják PR szempontból, ha az "Theo keze alatt van".

Az más kérdés, hogy Theo pincéjében mennyire van biztonságban vagy sem :)

--
trey @ gépház

jopofa az "AC instructions" a rack tetejen :-) Mondjuk az open source projektek generalis nyugje a penzhiany...

--
"Pontosan ez a ti bajotok. Ez a kurva nagy csőlátás. [...]" (bviktor)

Nekem is az tűnt fel legelőször. :)

szamolgassunk:
tegyuk fel, hogy 10kW-ba belefer a ket "rack"-nyi gep, ekkor az eves aramfogyasztas 87658kWh, Calgaryban Theo lakhelyen az aram ara 14.81cent/kWh ( http://www.hydroquebec.com/publications/en/comparison_prices/pdf/comp_2013_en.pdf )
Ez 12982$/ev.
10%-a az eves koltsegvetesnek. Ugy tunik senki sem lat benne reklam/akarmi lehetoseget, ugyhogy inkabb olyan dolgokat kellene megszponzoraltatni, amiben viszont igen.
pl: a hackatronokat

--
Live free, or I f'ing kill you.

--

Jó de ez max 5kW ami itt van ups ahogy nézem...
Másik, olyan architektúrákat is látok itt, amit nem lenne érdemes kidobni?
De tényleg életembe csak interneten láttam, azt is díszként mutogatták.


mc futtatására képes eszközt munkagépnek nevezzük

Kicsit "sufniszaga" van az egésznek, azon sem lepődnék meg, ha a következő hír az lenne, hogy abbahagyja.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Hát mivel már szerintem mindenkit magára haragított, akit csak tudott, nem lenne meglepő.

Egy éve mással foglalkozik, az OpenBSD-vel jóval kevesebbet:

http://marc.info/?l=openbsd-misc&m=138110694921068&w=2

--
trey @ gépház

Hát igen. Ezt nem tudtam, köszi a linket.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

-

Mondjuk azt ne értem, hogy miért egyetlen cégtől várja, hogy megoldja a problémáját. Ott a kickstarter és társai. Annyi f@szságra indítottak már kampányt, amire adtak pénzt az emberek. Talán pár (tíz) dollárt erre is adnának. Vagy ennyire azért már nem megy le kutyába? :)

nagyon nagyon sok plusz

Én négy SparcStation 20-ast számoltam meg. Ez valami vicc? Azok még az UltraSPARC előttiek, te jó ég, minek??

gondolom, hogy sparc-ra is lehessen fejleszteni...

--
"Pontosan ez a ti bajotok. Ez a kurva nagy csőlátás. [...]" (bviktor)

Ahhoz ott van V210-es. Amire bean utal azok a szerverek kb 386-486 kategóriás gépek.

A V210 az Ultrasparc nem mindegy.

Lásd

http://www.openbsd.org/sparc.html
http://www.openbsd.org/sparc64.html

És igen , lehetne keresztfordítós környezetet használni mint ahogy a NetBSD is csinálja a régi platformok jó része esetében, de az OpenBSD-nél az is policy, hogy mindent az eredeti platformon fordítanak (edd meg amit főztél). Ezért van 4 régi sparc gép, és többek között ezért van a kiadás előtti fagyasztás is 1 hónappal előbb mint kéne, mert a 4 sparc a ports fát 1 hónap alatt fordítja le :)

Tudom, hogy ultrasparc, de most komolyan: 2013-ban nem sun4u/sun4v-re fejleszteni?

Olyannyira fejleszenek sun4v-re , hogy az OpenBSD az egyetlen nem kereskedelmi OS ami tud primary ldom lenni az (Open?)Solaris-on kívül. :)

http://undeadly.org/cgi?action=article&sid=20121214153413

tudom, hogy regi hulladekok mar. En siman ugy csinalnam, hogy akinek ilyen kell, az fizessen a supportert...

--
"Pontosan ez a ti bajotok. Ez a kurva nagy csőlátás. [...]" (bviktor)

A Sparc64-0.p és Sparc64-1.p (ez talán fire 210?) milyen vasak? Egész jól beillenének a gyűjteményembe, nincs véletlen valakinek ocsóér ilyen ? (ocsó = max. néhány ezer HUFfocska) :) A X1-ről lemondtam már, a 2 tulaj közül akiknél láttam, egyik sem válaszolt, hogy mit tartana korrekt árnak.. :(

--
openSUSE 12.2 x86_64

Off, de nalam van par elfekvo 1U-s Sun, ha erdekel:) (2db X1, T1-105, T1-200, eleg jol felbovitve mindegyik), ha az ebay-es arak alatt valamivel (szoval nem par ezer) neked elfogadhato, akkor beszelhetunk a dologrol.

Hát igazából "dísznek" keresett eszközök. Gyakorlati hozzájárulásuk a "bót"-hoz nem igen lenne. Egy-két bekapcsolás havonta-kéthavonta, hogy azért halljam is élni :) Épp ezért mert csak dísz, nem igen költenék rá pár ezernél többet... (pár ezer = 5-6, max. 10) Legutóbb egy 2 CPU-s IBM jött velem 10K-ért. Ő is csak dísz, de azért némi gyakorlati haszna van is, mert a 2 böhöm prociján értelmes idő alatt tudok renderelni...

--
openSUSE 12.2 x86_64

Gondoltam (es meg is ertem), de ennyiert felemelni sem vagyok hajlando, itt rohad meg az osszes (vagy majd egyszer elcserelem valami hasznosabbra:)

Ugye nem az én (ex)X1-eimet akarod rohasztani! ;)

Csak kivancsisagbol: kb mekkora osszegrol van szo?

--
Sent from my Ericsson SH888

"I am not going to disclose the actual numbers here. Please contact me for details if serious."

--
trey @ gépház

Nagysagrendileg erdekel, nem a konkret osszeg. Gondolom szakavatott szem be tud loni egy tol-ig hatart.

--
Sent from my Ericsson SH888

Hát az valóban elég szakavatott szem lehet, mert szerintem nincs külön villanyórája az OpenBSD motyónak, aki meg megmondja, hogy a de Raadt család még mit csinál árammal (pl. hegeszt-e Theo ívvel szombatonként) az ügyes.

Vannak különböző power sizer programok, amivel nagyságrendileg meg lehetne mondani, hogy mennyit fogyaszt ez az egész, de ehhez tudni kéne, hogy milyen és mennyi alkatrész van a gépekben, mennyi diszk, mennyit fogyaszt egy SPARC vas stb. Sok értelme nincs. Ezekre a kérdésekre valószínűleg Theo-tól lehetne pontos számokat kapni. Találgatni nem sok értelme van szerintem.

Ja, és még valami... Ez a 2009-es állapot (ahogy a cikkben is szerepel). Azóta ha jól tudom, már három rack van, csak nincs újabb kép.

--
trey @ gépház

Találgatni szerintem kell. A kép alapján 3-5Kw átlagos fogyasztást 1Kw klíma fogyasztással vagy inkább a ház fűtésére tippelek és a hungaris áramdíj felével.

Egyszerre válaszolnék több értetlenkedőnek is: a régi platformokat részben security okokból is támogatják és ez valahol (doksi, levlista, nem emlékszem már pontosan) le is van írva. Egyszerűen azzal, hogy a kódnak több architektúrán is futnia kell, kijöhetnek olyan hibák, amikre más módon nehéz rábukkanni.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Tudsz linket adni? Ebből kiindulva, a Linux és a NetBSD überbiztinságos rendszerek, mert nagyon sok platformon futnak. :)

Sok mas multiplatfom rendszer van, raadasul a biztonsagrol nem volt szo csak hibakrol ugy alapvetoen.

... és mert nincsen rá ablakos telepítő lemez még élő architektúra.