openSUSE 13.1

 ( trey | 2013. november 19., kedd - 15:48 )


Óvatosan... (én szóltam) ;) - az eredeti itt

Jos Poortvliet bejelentette az openSUSE 13.1 elérhetőségét. Benne: több mint 6000 csomag 5 támogatott architektúrához, ugyan még nem alapértelmezett, de már mindennapos használatra alkalmasnak nyilvánított btrfs, legújabb Apache, MySQL és MariaDB frissítések, php 5.4.2, Samba 4.1, 3.11-es kernel...

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

És AppArmor, amit át kell lőni complain módba a winbind-hoz, hogy működjön a tartományi beléptetés (egyelőre ennyi bugba futottam bele, bár csak VBox-ban tesztelem)

Amúgy megint egy jó release-nek tűnik (ráadásul Evergreen lesz, úgyhogy három (?) évig kap támogatást)

BlackY

Én már az RC 1 megjelenésekor frissítettem a 12.3-at. Nem tapasztaltam hibát, de továbbra sem vagyok kibékülve ezzel a dizájnnal.


Androbit informatikai magazin

Irigylésre méltó, ahogy ki tudnak lazulni az amúgy sem stresszes, jobb gazdasági körülmények között élö emberkék, kortól, származástól függetlenül.
Büszkeség, boldogság, összetartozás, móka, csomó pozitív, ami egy ilyen videóból lejön.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Még jobban irigyelném ezt a lazulást, ha beleférne az is a karaokézásba vagy annak a szüneteibe, hogy a csodás rendszerük egy egyszerű áramingadozástól ne szálljon el örökre, mint ahogy az sajnos nálam nemrég (a 12.3-al) megtörtént.

Az Oracle már megcsinálta az Uninterruptable Linuxot, az az rc ágban már 3,6 másodperces áramszünetet is túlél. Persze pénzes.

Gondolom UPS nem volt, illetve nem laptopról van szó.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Nem igazán világos, hogy ehhez mi köze a SuSE-nak, vagy bármely más disztribúciónak. Áramingadozástól a géped is elszállhat. Akkor ki lesz a hibás?

---
Science for fun...

Erről azért mesélhetnél: mi történt pontosan, milyen hibaüzenet, stb. Van egy olyan sejtésem, hogy ehhez az openSUSE-nek nem sok köze van.


Androbit informatikai magazin

Köszi a reagálásokat, de nem volt sajnos időm foglalkozni a problémával. Ubuntut telepítettem helyette. POTENCIÁLIS OK PERSZE, HOGY AZ x MENT MEG EGY ELŐZETES GPU DRIVERCSERÉTŐL,de a körülmények nem erre utaltak, mert semmilyen módban, sem terminalban nem tudtam hozzáférni a rendszerhez. Innen jött a feltételezés, hogy az áramingadozás tett be neki. Szóval nem blamálni akartam, hiszen az openSUSE nagy kedvencem. Javítani is próbáltam, de a livecd telepítője ezt sem ajánlotta fel. Most ki fogom próbálni a 13.1 DVD-s verzióját és backupot készítek a gyökérpartícióról. Ja, az előző telepítésnél a /home sem kapott külön partíciót.

Furcsa, mert egy áramingadozás maximum egy inkonzisztens részt csinál a vinyóra, amit a rendszer javítani is tud a fájlrendszer naplózásának köszönhetően. Legrosszabb esetben LiveCD-ről (fsck) is javítható. Az automatikus rendszerjavítás tudtommal csak a DVD-telepítőben van.


Androbit informatikai magazin

(Emlékeim szerint) Csak a DVD-s változatban van javítás funkció. Netinstallban nincs, live verziókat nem ismerem. De van Rescue ISO is. (Feltételezem javításra. Az csak kb. 600 MByte.)
Alkoholmentes sör -> guminő -> windows emulátor

ez a videó ez zseniális. aahahahahahahaha. komolyan szétröhögtem magam :D

Látom van build Raspberry Pi-re.
Azt tudja esetleg valaki, honnan lehetne letölteni?

Ezt megtaláltam én is.
De ez a 20131110 build lenne a "végleges kiadás"?
A 12.3 esetében megjelentek a hivatalos csatornán az image fájlok: http://download.opensuse.org/ports/armv7hl/distribution/12.3/images/

Ez esetleg?

http://download.opensuse.org/ports/armv7hl/distribution/13.1/appliances/


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Elméletileg a Pi armv6l, de találtam egy ilyet is: http://download.opensuse.org/repositories/openSUSE:/Factory:/ARM:/Contrib:/RaspberryPi/images/
Viszont itt érdekes, mert a nevében benne van a Pi, de az armv7l is.
A levelezőlistán azt írták, hogy "Currently, our ARM images are not ready". Igaz ez tegnap 13.21-kor volt.
Várok még egy picit, végülis nem sürget a dolog. :)

Hétvégén tettem fel az ubuntu mellé. Eddig csak jót tudok mondani róla.
Egy kérdésem van :
Hol lehet kikapcsolni azt, hogy az asztalkocka ne billenjen, ha az egeret a monitor széleihez viszem? Tegnap este állítottam be de ma már nem találom hol jártam. Elszoktam már ettől a sok beállítási lehetőségtől.

KDE Beállítások -> Asztali effektek


Androbit informatikai magazin

Ha valaki nem szeretné az összes felvett szoftverforrást egyesével átírogatni:
sed -i 's/12\.3/13\.1/g' /etc/zypp/repos.d/*

--
The Elder Scrolls V: Skyrim

megjelent a suse tizenharom
installalom

Az Nvidia vajon mikor lesz kegyes repot-t adni a 13.1-nek?
Esetleg valaki installált már nvidia drivert? Nem akarom szétgányolni.

Csak én futottam bele: x86_64-es telepítő a particionáláskor maxon tekeri a CPU-t, majd 10 perc várakozás után elhányja magát, hogy most nem talál telepítő médiát. Nem, nem a lemezzel van baj. Virtuális gépként szerettem volna tesztelni és az iso pedig jó...

--
openSUSE 12.2 x86_64

Nálam nem volt vele gond, innen a live KDE 64 bites telepítőjét használtam. 2x telepítettem fel, igaz nem virtuális gépre.

Én a DVD iso-t szoktam használni telepítésre. Általában virutális gépen nincs net, hogy onnan tudjak csomagokat töltögetni teszteléskor, a DVD-n meg megvan minden ami kell(het).

--
openSUSE 12.2 x86_64