32 node-os Beowulf cluster Raspberry Pi-kből

Címkék

Beowulf cluster Raspberry Pi-kből

Joshua Kiepert úgy döntött, hogy épít egy 32 node-os Beowulf cluster-t Raspberry Pi-k felhasználásával. Ugyan az oktatási intézménye rendelkezik egy clusterrel, de mi van akkor, ha az éppen nem elérhető? Semmi baj, a tanulmányai, fejlesztői munkái folytatásához akkor is rendelkezésére áll a saját cucca. Ráadásul ha valamilyen eszközre lenne szükség a munkája során, nem kell megkérni az iskolai cluster admint, hogy telepítse azt számára. Ő maga is meg tudja oldani a saját rendszerén ezt a problémát.

A rendszer 32 darab RPi node-ból, egy 48 portos 10/100-as switch-ből, Arch Linux ARM-ból és MPICH3-ból áll össze. A rendszer teljes költsége nem érte el a 2000 dollárt.

Részletek a Creating a Raspberry Pi-Based Beowulf Cluster című dokumentumban.

Hozzászólások

Ez nagyon cuki, kár hogy nincs felesleges $2000 a zsebemben, én is építenék egyet :D

Esetleg egy kicsit kevesebbert (mondjuk a feleert) vehetett volna egy i7-es procis gepet egy erosebb videokartyaval. Szamitasi teljesitmenyre lealazta volna mar a proci is, de ha olyan a feladata, CUDAval meg jobban lehagyja.

Jo vas a RPi, de nem erre van. (mondjuk ha az oktatasi reszet vesszuk figyelembe, akkor meg jo, RPi-ken olcsobb clusterepitest tanulni, mint komolyabb node-okon)

--
The programmers of tomorrow are the wizards of the future. You know, you're going to look like you have magic powers compared to everybody else. -Gabe Newell

Szerintem pont jó arra amire használni akarja: protozni kis méretben cluster alkalmazásokat. Ezen várhatóan jobban kijönnek olyan teljesítmény problémák, amik egy workstationön virtualizált gépeknél nem feltétlenül látszanak jól. Legalábbis virtualizálásnál elég kalandos dolog a CPU időt, hálózati QoS-t, node local store I/O-t pont úgy belőni, hogy a viselkedése hasonlítson az igazira.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Eredetileg viccnek szántam, de tulajdonképpen érdekes komolyabban belegondolni.

Each RPi draws about 400mA at 5V (2W), thus we needed a minimum of 13A of 5V (65W) (and more for overclocking).

The maximum total power usage of the cluster at the wall is about 167 Watts.

Nem kevés, de ha azt vesszük, hogy ezért egy szabadon felhasználható, teljes clustere van tanulmányi célokra, akkor nem is rossz. (Egy hajszárító fogyasztásának kb. hatoda.)

Az ugye megvan, hogy a doksiban összehasonlította a teljesítményt egy E3-1225-tel szerelt géppel, és a grafikonjain látszik is, hogy a 32 gépes cluster a PI-t számító tesztnél kb. pont azt a teljesítményt hozza, mint az E3 egy szálon futtatva? És hogy van egy i7-es laptopja a tagnak (lásd: qemu-s rész), és hogy az egész nem a teljesítményről szól, hanem hogy szimulálni tudjon vezeték nélküli érzékelőkből álló feldolgozó rendszert?

BlackY

[troll ON]
ha 33 node-bol epitek egyet, akkor en is szerepelhetek a HUP-on? :)
[/troll OFF]

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

A teljesítménye még mindig elhanyagolható egy 100$-os CPU-hoz képest.

Jajj jottok itt a szamitasi teljesitmennyel. Nem latjatok, hogy milyen szepen vilagit?

igazából Meglátni Megvenni Megbánni Fluorinert-ből csinálták régen, de abbahagyták, mert arra ébredtek, hogy vízvezeték-szerelőbe mentek át, ami más bérkategória. A választható szín mellé voltak extra csalik.

Egyébként van még a román OC recept: az egészet beba*ni egy vödör étolajba.

8x i5-3330 + Valami olcsó lap + 2x2G DDR3 ram
1x 16 portos 10/100/1000-es switch
----
Total 32 core, 32G ram, 436090 HUF

Raspiclustert mindenhova!

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™