A Windows Phone húzza le a Lumia 925-öt

A The Verge testközelből szemügyre vehette a Lumia 925-öt. Az vélemény? A Nokia hardver kiváló. Az összképet a Windows Phone rontja. A weboldal szerint egyedül a Microsoft mobil operációs rendszere a probléma. A weboldal szerint maga az OS megbízható, de fejleszteni kéne még rajta, illetve minőségibb alkalmazások kellenének rá.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

bár ez elég szubjektív dolog, de én Android-dal biztosan nem cseszném el.

jó, okés, tudom, pl. a ~4.12.3.B.1.345454C1A már egész használható - de ha mégis belefutok valami szívatásba, akkor majd megkapom a "ménem a CM hee, az tök jó! max nem megy a ~kamera, de akkor még húzd bele ~ezt, ha meg így már nem megy a ~GPS akkor pedig innen töltsd le még ~ezt".

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Zoli,

ha esetleg ismet az akarna kisulni a dologbol, hogy akinel nem nyert a musor annal tutira csak azert nem nyert, mert low-end vagy nem megfelelo a hw akkor tenyleg menthetetlen az egesz ahogyan van.

igen akad Samsung a 100e kategoriabol, meg akad meg par cucc akar a gyerek meseinek fenntartott tabletig. nem esek hasra egyiktol sem, mikozben szivtam mar veluk boven.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

:)

Az a baj, hogy nekem androidos telefonom (xperia mini pro) es ios-es tabletem (elso generacios alap ipad) van. Es mig a tablet ugy jo ahogy van, a telefon mar okozott kellemetlen perceket. Ennek ellenere nem merem letenni a garast az ios mellett, mert kicsit almat hasonlitanek kortehez. Ennek ellenere, ha sok penzt is hajlando lennek telefonra kolteni, akkor biztosan valami iPhone lenne a tortenet vege (WP tapasztalatom sajnos nincs, meg anno megjeleneskor kb. 5 percig probalgattam egy Lumiat, de az alapjan lehet nagyon jo es nagyon rossz is).

Mindenesetre en nem latom, hogy az Android mitol is lenne annyira csucs:

- nekem azert crash-el pl. a google navigacio, sot elofordul, hogy a telefonkonyv is osszeomlik. Nem azt mondom, hogy emiatt kukaba az egesszel, de egeszen biztosan nem istenkiraly ez a megoldas.
- hiaba van ra sok alkalmazas, ha joresze nem er egy petakot sem. Meg oszinten szerintem elemlampa alkalmazas nem kellene (illetve gyarilag kellene adni egy jol integralt elemlampa alkalmazast). Meg alkalmazas kilovo alkalmazas sem kellene. stb. stb. Nem mondom, minden embernek van valami perverz hobbija, van, aki modellhelikoptert iranyit a telojarol, van, aki a terminal emulatort futtat rola, es van, aki a hifijet szeretne vele vezerelni. Ezek jo dolgok, de azt hiszem, hogy erre az osszes platform kepes vagy kepes lehet.
- szerintem az idomilliomosokat leszamitva a telefon custom fw-el valo hekkelgetese meg vegkepp egy olyan terulet, ami nem jatszik. Menjen a telo alapbol, ne mindenfele netes forrasbol levadaszott obskurus programokkal kelljen hasznalhatora varazsolni...

all-in-all: szerintem nincs semmi olyan extra az android platformban, ami az smartphone-ok egyertelmu es letaszithatatlan kiralyava tenne. Es ha megis az Android a kiraly, szerintem a tobbi platformnak is boven van keresnivaloja...

Hát, nem csak az az egy telefon ilyen...
Nekem a tabletem, a mostani és a régebbi telefonom is produkált érdekes dolgokat, pl:
- fogja magát és magától újraindul
- wifi nem működik: nem lát hálózatokat, amíg ki/be nem kapcsolod
- wifi van hogy ki/be kapcsolás nem működik ennyit ír: hiba), csak teljes reboot segít
- telefonkönyv/hívás alkalmazás/sms alkalmazás nem indul (a.b.c alkalmazás leállt)
- wifi és bt együtt nagyon nem barátok (bár ez valszeg inkább a hw sara)

stb... csak ami eszembe jutott hirtelen.
--
The Community ENTerprise Operating System

"Hát, nem csak az az egy telefon ilyen..."

Valóban. Bosszantó hibák minden telefonnal vannak. Még az iPhone 5-tel is. Mindazonáltal az Android tudását, képességeit egy Nexus kategóriájú vagy azzal egyenértékű / jobb vason kellene értelmezni, nem minden dzsunka szaron.

--
trey @ gépház

Tetszik nekem is.
Agyalok azon, hogy kipróbálok egy WP8-as telót, hogy az általam használt funkciókra (telefon, net, e-mail, hírolvasás, e-book, foto, jegyzet, todo) mennyire állná meg a helyét.
Androidos vagyok (most N4) kisebb iOS kitérőkkel és az a vélemény alakult ki bennem, hogy az andoidos kütyük számítógépek telefon funkciókkal, míg az iPhone telefon számítógép funkciókkal. A WP8-at még nem tudom hova tenni.

> Agyalok azon, hogy kipróbálok egy WP8-as telót, hogy az általam használt funkciókra (telefon, net, e-mail, hírolvasás, e-book, foto, jegyzet, todo) mennyire állná meg a helyét.

Erre tökéletes. Ha taknyolni, gányolni akarsz vele, mint az Androiddal, akkor viszont ne próbáld ki.

Hát igen, a híváskezelés és naptár még nagyságrendekkel elmarad a Symbian vagy a MeeGo használhatósága mögött. De a Nokia Maps sincs a Symbian szintjén. A böngészőválaszték sem valami széles (csak IE, ami nem rossz, csak nem is tökéletes).

Szóval van vele épp elég baj, de ennyi probléma van magával a Symbiannal, iPhone-nal és Androiddal is. Egyszerűen egyik gyártó sem hajlandó használhatóval előállni.

Egy Opera tetszene, jol jonne az Opera Link. Volt is szo rola ha jol emlekszem, hogy ha lesz nativ kod lehetoseg, akkor lehet hogy portoljak de gondolom most elvannak foglalva a webkites atallassal.

Naiv modon viszont mindegyikben ugyanannyira bizok, es azt hasznalom amelyik jobban kezreall.
Masreszt nem tartom lehetetlennek, hogy ne lehetne valahogy megnezni hogy hazakuldi-e a jelszavaid.

http://windowsphone.uservoice.com/forums/101801-feature-suggestions/fil…

nagyjából ezek a legfájóbb dolgok amik nem működnek WP8 alatt. Alapvetően úgy képzeld el az MS hozzáállását, h. vették az alap dagadt hülye amerikait, akinek igazából semmi szüksége okostelefonra, mert csak brózól, f*szbukot tol és csinálja az értéktelen fényképeket a budiban pózolva. Ennek alapján kitaláltak egy ideális felhasználási mintát, és az ehhez szükséges fícsöröket tették be, szinte semennyire nem testreszabható változatban. A Föld összes potenciális WP8-júzerét ezzel modellezték le. Ha te nem miliméterre erre a sablonra illesz, akkor lesznek elégedetlenségeid a rendszerrel.

Ha végiglapoztad a listát, és egyik sornál sem áll meg benned az ütő, akkor már csak a Nokia modell-specifikus fórumok 7-8000 posztját kell végigolvasni, kinek milyen konkrét problémája volt az adott típussal. Ha még mindig pozitív az összkép, irány a bolt és 1 elégedett felhasználó leszel (ilyen természetesen a 925-re még nincs, a 920-at a mobilarena.hu-n elég alaposan kivesézték az elmúlt 6 hónapban mióta megjelent).

Amivel személy szerint én nem tudok megbarátkozni azok a következő idiótaságok (még csak remény sincs rá h. lesz hivatalos megoldás, a workaround meg a rendszer természeténél fogva az esetek nagy többségében fizikailag lehetetlen):

- programozhatóan kapcsolja ki az összes vezetéknélküli modult pl. éccakára (gyk. időzített repülőgép-mód)
- orientáció lock (olvasom a fórumot a kanapén kényelmesen fekve IE-ben, amikor úgy dönt most már elég ferdén tartom és átvált fekvőből állóba v. fordítva)
- nincs FM rádió (a vasban beépítve ott figyel az FM tuner, csak nem írták meg hozzá a szoftvert) --> ezt véletlenül 2-3 hónapon belül orvosolják, csak 6 hónapot kellett rá várni
- automatán elrejti a térerőt és az akku töltöttség ikonját a státusz sorban, csak az időt látod. Bökdösni kell a tetejét, akkor jeleníti meg 5-6 másodperc erejéig --> bosszantó f*szság, nem állítható
- nincs százalékos akku töltöttség kijelzés a státusz sorban, csak a kevés-közepes-max. Be kell mászni a settingsbe jó mélyen, ott tudod megnézni mennyi az annyi pontos értéke. Vagy felraksz 3rd party programot, ami csempén kijelezve mutatja az értéket. Deviszont nem realtime-ban, hanem csak 30 percenként frissít automatikusan, vagy ha manuálisan rámész. A 30 perc az összes WP8 program csempenézetére érvényes amúgy.

és folytathatnám még estig, de belefáradtam.

én a gyári browsert preferálnám. Ok, legyen UC browser, akkor a mail app-ban fordul észnélkül a képernyő, és így végig az összesen. Az xbox music-ban viszont pl. nem forgatja, az fixen álló helyzetű. Magyarul minden egyes app önhatalmúlag dönti el mi lesz nekem a jó, nincs rá ráhatásom system-wide.

Hááát... Elkezdtem nézni a listát és tényleg vannak benne hiányosságok.
Igazából én egy telefont keresek, két ismerősömnek is van 820 és 620, egyikük sem telefonguru csak használják amire tervezték a telót és elégedettek vele. Ez keltette fel az érdeklődésemet a WP8 iránt.

- programozhatóan kapcsolja ki az összes vezetéknélküli modult pl. éccakára (gyk. időzített repülőgép-mód)
Ezt az androidos telóm sem tudja.

- automatán elrejti a térerőt és az akku töltöttség ikonját a státusz sorban, csak az időt látod. Bökdösni kell a tetejét, akkor jeleníti meg 5-6 másodperc erejéig --> bosszantó f*szság, nem állítható
Kit érdekel, hogy a térerő 5/5 vagy n/5, amíg működik? Miért kéne azt nekem nézegetni? Androidon csak foglalja a helyet az amúgy is szűkös notification sávban.

- nincs százalékos akku töltöttség kijelzés a státusz sorban, csak a kevés-közepes-max. Be kell mászni a settingsbe jó mélyen, ott tudod megnézni mennyi az annyi pontos értéke. Vagy felraksz 3rd party programot, ami csempén kijelezve mutatja az értéket. Deviszont nem realtime-ban, hanem csak 30 percenként frissít automatikusan, vagy ha manuálisan rámész. A 30 perc az összes WP8 program csempenézetére érvényes amúgy.
Jéé, ezt sem tudja az androidos telefonom. (Lehet, hogy az új androidok már tudják, ezt nem tudom, mert a Samsung nem ad ki frissításeket. Oh wait...) Milyen gyakran kellene egyébként a csempéknek frissülnie? A minden csempe realtime frissül című előadás azért húzná az aksit erősen, nem?

Amit nem tud a stock Android megcsinálni, arra lehet letölteni a store-ból app-ot, és az megcsinálja.
Nade! WP8-on hiába töltesz le app-ot, az MS letiltotta az összes system beállításhoz való hozzáférést. Ergo ha MS nem produkál ezekre saját megoldást, a világon senki más külsős nem fog tudni.

Nem a térerőt nézegetném, hanem az akkut pl. brózolás közben, el tudom-e még olvasni ezt a cikket, vagy most már inkább tegyem tápra, mert pár perc múlva amúgy is jön a battery low warning.

Csempe update nem ilyen egyszerű kérdés: először is itt kellene választási lehetőséget adni a user kezébe: 5 percenként / 10p. / 15 / 30 / 60. Nem egy óriási meló leimplementálni, és a GUI-ra betenni a settings alá még 1 sort. Ugyanakkor a 30 perces is szarul működik, nekem kikapcsolt data connection mellett pl. sem a 3rd party névnap app sem a battery info (a battery, és nem pedig vmi netes app!) nem updatel amíg fel nem megyek 3G/wifi-re. Ha 1 napig nincs aktív adatkapcsolat, akkor 1 nap múlva is még a tegnapi névnap és tegnapi akku töltöttség vigyorog a csempén. Mikor aktiválom a wifit akkor cseréli le a maira mindkettőt.

Ugyanakkor a 30 perces is szarul működik, nekem kikapcsolt data connection mellett pl. sem a 3rd party névnap app sem a battery info (a battery, és nem pedig vmi netes app!) nem updatel amíg fel nem megyek 3G/wifi-re. Ha 1 napig nincs aktív adatkapcsolat, akkor 1 nap múlva is még a tegnapi névnap és tegnapi akku töltöttség vigyorog a csempén. Mikor aktiválom a wifit akkor cseréli le a maira mindkettőt.

Az hogy szarul lettek megirva az appok amiket hasznalsz nem a rendszer hibaja.

Nekem ez elég gyanús, h. az OS nem ütemezi rendesen a futó programokat. Van valami 14 napos limit, ha addig nem nyúltál hozzá adott programhoz, akkor kilövi a háttérben futásból. Meg max 6 program futhat 1időben a háttérben. Szóval van itt gányolás bőven, csak a javasasszony a megmondója mikor mi működik hogyan.

Hat nemtudom, nekem a te tenyekkent feltuntetett meglatasaid tunnek gyanusnak es legbolkapottnak. A 14 napos limitre nem talaltam semmit neten, igy valami hiteles linket szivesen fogadnek.
A max 6 program futhat a hatterben is kicsit erdekes, mert azok nem futnak a hatterben... Amikor elvaltasz roluk van egy kis ideje a proginak hogy mentse az allapotat, mert ezutan egy alvo allapotba kerul amibol vagy visszavalt majd a user(es futhat tovabb mintha misem tortent volna), vagy ha szuksege van a rendszernek memoriara akkor siman kitakaritja onnan(Tombstoned). Utobbi esetben amikor visszavaltasz a progira, akkor az elvaltaskor lementett adatokat felhasznalva kell ujraepitenie az allapotat.
De semmikeppen sem futnak a hatterben azok az appok amiket a Task Switcher-ben latsz. Megvannak a megfelelo es tamogatott eszkozei a programoknak hogy a hatterben periodikusan lefusson egy kodreszlet, de nem csak annak a par appnak(WP8-ban emeltek meg 5-rol 7-re ha jol emlekszem) amit legutoljara futtattal es latsz a TS-ben.

Nehany olvasnivalo ha erdekel:
-Background agents for Windows Phone
-App activation and deactivation for Windows Phone
-Fast app resume for Windows Phone 8

Ugy hogy nem ismered es tudod hogy hogyan mukodik, vagy hogyan kellene mukodnie a rendszernek, hogy tudod megitelni azt hogy nem mukodik rendesen/helyesen?

Szerintem szerencsesebb ilyenkor azt mondani, hogy a te igenyeidnek nem a legjobb/nem megfelelo, mint azt hogy nem mukodik rendesen.
Szerintem neked jobban megfelelne egy androidos telefon.

http://social.msdn.microsoft.com/Forums/en-US/wpdevelop/thread/216a9f3d…

"Confirmation: PeriodicTask fails to trigger if there is no network connectivity in WP8 (enable Airplane mode, or disable both cellular and wifi).

This will likely affect apps that are designed to use PeriodicTask when there is no network connectivity (such as tracking location at a low interval rate, or monitoring battery level).

This issue will be considered for correction in a future version of the phone operating system."

Beismerték 3 hónapja, hogy OS bug.

Ilyenkor néz döbbenten az ember, hogy az MS vezetői tényleg dilettáns barmok-e. Az MS-Nokia összeborulás alapja ugyebár az volt, hogy a Nokiának szüksége van egy modern platformra és az MS-nek szüksége van egy partnerre, akiknek igen nagy tapasztalatuk van telefonok területén.

Ha megnézzük a problémák listáját, olyanokat találunk, amik nagy részben Symbianon rendben működnek. Tehát a Nokiától a MS fele semmiféle tudás nem megy át, ennyi év alatt ugyanis már látszódna az eredménye. Redmondban ott pöffeszkednek, hogy milyen okosak is ők. Hiába kiabálnak a vevőik, hogy nem jó, amit csinálnak. A baromnál szebb jelző nem jut eszembe...

Sajnos az a helyzet, hogy nincs olyan hogy "standard" fícsörlista, gyakorlatilag azon kívül hogy egy okostelefonnal tudnia kell telefonhívást indítani és fogadni, minden más egyéni (=gyártói) elbírálás alapján van megvalósítva vagy kihagyva. Ha van egy új mobil OS (verzió X), újrakezdődik a folyamat hogy mi az ami beletartozik és mi az amit nem fognak betenni, hiába volt benne az X-1 ben. WP8 az főverzió ugrás 7.x-ről. Emiatt remélem a 8.1 (nem főverzió ugrás) nem lesz megint radikális átvariálás, és amit eddig megkaptunk abból nem vesznek el semmit, csak hozzáadnak. Aztán WP9-nél valszeg elölről kezdődik majd az egész agyrém megint :S

Androiddal rögtön venném :)
De a Nokia nem szereti a pénzt úgy néz ki :)

Lehet, hogy egy grafikust meg kellene bízni, hogy ne legyen ennyire ocsmány a kinézete.
Érdekes, mert pont az MS volt annak idején az, aki mindenféle csilli-villit csinált, ezzel verte le a konkurenciát. Semmi nem működött, de legalább jól nézett ki.

Ezután meg előállnak egy ilyen narancssárga kőbunkóval.

Félreértés ne essék, 920-am van, nyomkodom napi szinten és alapvetően tetszik. Csak 5 perc után mindig belefutok valamibe ami eszembe juttatja, h. a fogyasztói társadalomban tilos tökéletes(hez közeli) terméket csinálni, mert akkor eladhatatlan lesz a 6 hónap múlva siettetve kiadott utód. Ha kijavítgatnák azokat a státusz GUI balfaszságokat, kapnánk file-managert, kukáznák az xbox music-ot úgy ahogy van és tennének be helyette winamp-ot, az NFC security baromságain oldanának, a csempék szinét én állíthatnám egyesével, éjszakára tudnám időzíteni h. lemenjen minden rádiós kapcsolatról, tudnék rakni rá saját értesítési hangokat, az IE tudná a pornó-módot, a csempék sűrűbben updatelnék a live tile-on megjelenő adatokat, kapna állítható orientáció lock-ot, megjelenne végre az a rohadt VLC WP8 és RT-re, na aznap pezsgőt bontanék, mert sok évre le lenne tudva a telefonvásárlás.

Alapesetben én is hasonlóan pesszimistán állok ezekhez a korábbi tapasztalatok alapján jól megjósolható végkifejletű dolgokhoz, de ebben az esetben kickstarteren kaptak 1 jelentős summát, amiért le kell rakniuk a terméket az asztalra. Azt, hogy ezt milyen határidő előtt kell teljesíteniük mielőtt a kickstarter visszavonja a lóvét, sajnos nem tudom. Az egyetlen bizodalmam a VLC-ben van videoplayer fronton, az MS sohanapján sem fogja szállítani azt a fícsörlistát, amit mindenki elvár (nem irreális dolgokat), az összes többi amatőr kóder meg sz*rokat produkál pénzért, nem megoldást.

A 808 PureView utódja még mindig nem érkezett meg. :)

Nem értem ezt a nyüglődést a WP8-al. Szerintem tökéletesen kézreáll, megszokható, gyors és megbízható is. A minőségi alkalmazásokról meg annyit, hogy lehet nincs rá annyi zseblámpa, meg angrybirds, meg iFart mint a konkurenciánál, de ami hétköznapokban szükséges lehet az van. Én meg vagyok vele elégedve.

Én is amondó vagyok, hogy vannak olyan funkciók, amik a Symbianon működtek, a WP-pn ,ár nem és ez nem a Nokia hibája, mert ők hardveresen még mindig minőséget gyártanak.