Rekordmennyiségű Nokia Lumia fogyott az első negyedévben

 ( trey | 2013. április 18., csütörtök - 13:44 )

A Nokia legfrissebb negyedéves beszámolójában azt közölte, hogy 2013. első negyedévében 5,6 millió Nokia Lumia készüléket értékesített. Ez 27 százalékkal több mint az előző negyedévben, mikor is 4,4 millió Lumia-t sikerült eladnia. A vállalat szerint a Q1-ben eladott Lumia-k kétharmadán Windows Phone 8 fut. Egy évvel ezelőtt, ugyanebben a negyedévben (2012Q1) a vállalat 2,2 millió Lumia-t értékesített. A vállalat szerint a Lumia-k eladása Észak-Amerikát kivéve minden régióban nőtt. A részletek itt.

Mindemellett a cég 150 millió eurós üzemi veszteséget jelentett, szemben az előző negyedévvel, amikor is - ha nem is nagyról, de - nyereségről számolt be. Viszont jelentős előrelépés ez az egy évvel ezelőtti helyzethez képest, amikor a vállalat még brutális, több mint 1,4 milliárd eurós üzemi veszteségről volt kénytelen beszámolni.

A TechCruch szerint ezek kicsi, de bíztató jelek. Hogy ezek a Lumia értékesítési számok megfelelően érzékelhetőek/értékelhetőek legyenek, a TC megjegyzi, hogy mindeközben a Samsung 61,6 millió, míg az Apple 36,9 millió smartphone-t szállított le a becslések szerint.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Windows Phone is a dud

--
trey @ gépház

Köbö 2 Symbian-os telefon elvesztéséből lesz 1 új Windows-os Lumia. Csak a márkahűség tartja életben a Nokia-t. Ezt támasztja alá az is, hogy még mindig eladtak majdnem 2.5 millió WP7-es, azaz kifutó Lumia-t.

Commodore 64-et még két évvel a cég csődje után is árusítottak, mindent eladtak belőle, ami a raktárakban maradt. Az más kérdés, hogy ezzel sem lehetett a Commodore-t megmenteni.

Amennyiben a piacot lassan veszti el a cég, úgy képes kirúgásokkal, eladásokkal, miegymással kompenzálni a problémát és lecsökkenteni a méretet.

(Ha eddig havi 10 milliós fizetésed volt, utána havi 150.000-ért találsz munkát magadnak, az ugye garantált csőd, mert a 300nm-es házad, a BMW-d részleteit nem fogod tudni fizetni, irány a menhely, mindent elvesztesz. Ha 10 év alatt esik a fizetésed ilyen szintre, szép lassan le tudod faragni a költségeket és meghúzni magad egy élhető panelben.)

A Nokia bevételei csökkenésének üteme észbontó, 2-3 év alatt a teljes piaci részesedésének több mint felét elvesztette. Ennek pedig ismerjük a végét.

hát igen, elég volt hozzá egy rossz üzleti döntés...
(vö. "I think there is a world market for maybe five computers")

"(Ha eddig havi 10 milliós fizetésed volt, utána havi 150.000-ért találsz munkát magadnak, az ugye garantált csőd, mert a 300nm-es házad, a BMW-d részleteit nem fogod tudni fizetni, irány a menhely, mindent elvesztesz. Ha 10 év alatt esik a fizetésed ilyen szintre, szép lassan le tudod faragni a költségeket és meghúzni magad egy élhető panelben.)"

Ha valaki olyan balfasz, hogy eddig havi 10M-es fizetesbol nem tudott valaki ilyet honapok alatt kifizetni, az hogy a retekbe jutott olyan pozicioba, hogy 10M-et fizettek neki? :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Jogos a kérdés, de nézz körül a környezetedben.

A magyar helyzet az, hogy minél magasabb fizetésed volt, annál több hitelt vettél fel, lehetőleg devizában.

Amikor én forint hitelt vettem fel (9 millió), akkor azért jó sokáig morogtam, hogy igencsak felelőtlen döntés volt, mert mi lesz ha...
Nálam alacsonyabb jövedelmű emberek 20 milliós devizahiteleket vettek fel. 150.000 Ft-os fizetés mellett vállaltak be ingatlanfedezetre 10 milliós hiteleket.

A magyar társadalom 90%-a akkora balfasz - ahogy mondtad - hogy minél több pénzt adsz neki, annál több hitelbe veri magát.

Azt hittem, hogy ez mindenkinek egyértelmű, nem kell külön mondani.

> hogy a retekbe jutott olyan pozicioba, hogy 10M-et fizettek neki?

Láttál már olyan igazi RTL-klubbos celebet? Valahogy csak eljutott oda és valószínűleg nem az intelligenciájával.
:)

Többségük nem keres havi 10M-t, ha jól tudom.

Utolsó havi 10 millióból marad, ház, kocsi elad, ilyen esetben ár alatt, és ennyi. Amit ezekből kapsz, elélsz a következő 10 milliós munkádig. De értem, extrém példa akart lenni. :-) És jogos a felvetés, ha valaki havi 10 millióból nem tudta kifizetni a lakás és a kocsi hitelét, akkor az nem érdemelte meg.


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Nem az a baj, hogy a Windows Phone piaci szelete kicsi, hanem hogy az Androidé és az iOS-é túl nagy. Meglátjuk, hogy a Jolla, a Blackberry és a FirefoxOS fölkavar-e valamit az állóvízből.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Nem. :)

Viszont a Firefox telefonok elvihetnek potenciális Nokia Asha vásárlókat, ami tovább erodálhatja a Nokia eladott darabszámait...

a ubuntut kihagytad.

Szerintem a Nokiát belülről fúrják. Lejjebb csúszik, mint a motorola annak idején. 3év múlva egy kínai gyártó megveszi a márkanevet mint az alcateléknél. 5nap alatt aktiválnak annyi androidot, mint amennyit ők el tudtak összesen az egész termékcsaládból adni. Felfoghatatlan, hogy egy lábon áll...nem, nem igaz. Fejen áll, amit a homokba fúrt!

Majd a M$ veszi meg: kell neki a Windows Phone és a licenszek miatt. A védelmi pénzekből a M$ többet keres az Andoid-on, mint a Windows-on. De Windows-os telefonok nélkül nem lennének licenszek sem, amikért védelmi pénzt szedhetne.

öööö...ezt most bizonytalanul írom, mert már láttam a sarkaiból kifordult dolgokat, nade a lényeg, hogy szerintem ehhez az MS-nek nincs esze és ezért meg sem lépi.

5nap alatt aktiválnak annyi androidot... de a nokiának nem kellett az android mert azzal csak a samsung tud nagy üzletet csinálni. bele van írva a forráskódjába:)

>Szerintem a Nokiát belülről fúrják.
http://youtu.be/vcwE1S_tLOo?t=33s

EPIC :D

Kivégezték a Nokiát: -10%

--
trey @ gépház

A cikk: Jól értem, a feature phone üzletág generálta a veszteséget? Ha ez tendencia, akkor a többi cégnél a SP üzletág*, miért húzza ki a kátyúból, vagy ha nem tendencia, akkor miért rosszabb a FP eladás a nokiánál mint másnál?

*Szerk.:Persze, csak viccelődök, nem kérdés :)

Én is az MS-re tippelek. Előbb le kell zülleszteni a Nokiát, hogy azután bagóért meg tudják venni.

De ha lezüllesztik, hogy fogják visszazülleszteni? Vagy nem akarják, hogy termeljen a cég?
Valószínűleg ezt egyhamar nem tudjuk meg :-)

Fuszenecker_Róbert

Ha már megvannak a szabadalmak, nem fontos nekik, hogy termeljen egyáltalán a cég.

jajaja....lassan mindent lekapcsolhatnak és pezsgőt bonthatnak az új android értékesítésekből befolyó jövedelmek felett :D

Hiába gonoszkodsz, és hiába mondják, főleg jevgenyij, hogy a Windows már csak 20%-os részesedésű (hahahahaha), a Microsoft profitja növekedett.
http://www.theverge.com/2013/4/18/4239972/microsoft-q3-2013-financials-windows-revenue-flat-cfo-peter-klein
A bevételek 18%-kal, a nyereség 23%-kal növekedett.

A bevételeik bőven meghaladják az Apple bevételeit, de mégis az Applet istenítik :)

Persze hogy no a bevetel, hiszen viszik az Androidot, mint a cukrot! :D

-+-+-+
Dropbox tarhely
Cave Canem
+-+-+-

pontosan ezt mondtam én is, csak te kevesebb szarkazmussal fogalmaztad meg és így jobban átjött :D

En inkabb a butatelefonokat kedvelem. Hihetetlenul sokaig birjak egy toltessel, telefonalasra tokeletesek. Nokia az nokia.

A windows phone-t nem ismerem, de hogy is nezne mar ki, hogy mindenki androidot hasznalna, kell mas is. Kell az iOS es akar a windows phone is.

Jot tesz a konkurencia, remelem talpon marad a nokia, idaig nekem szinte az osszes telefonom nokia volt, elegedett is vagyok vele most is es a kovetkezo is az lesz.

Nem tudom ugy-e van, de a samsung allitolag ha leesik nagyobb az eselye, hogy tonkremegy mint az iphone:

http://www.youtube.com/watch?v=K7e9ebi41Wc

http://www.youtube.com/watch?v=6M5q5TRuAsY

De a mixelest jobban birja a samsung.

http://www.youtube.com/watch?v=nxXyq6ar2rc

Főnöknek meg nekem is 920-asa van, multkor a boltban ejtettem le kb másfél méterről, semmi baja nem lett.

Fonok átlósan korcsolyával hajtott at rajta kijelző kozepen 1-2 nem túl feltűnő karc, meg a sarkán, ahol megallt rajta felhasadt a burkolat. Szoval, okostelefonhoz kepest masszív darab.

Marketingesunknek meg a 6. üveg volt az iPhonejan, bar nem mondom, hogy nem maganak köszönheti :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Pedig ugyanúgy Gorilla üveg van bennük, tudtommal.
Lehet a kialakítása szerencsésebb a Lumia-n, mint az iPhone-on.

Régen koliban a C35-ösöm leesett az emeletes ágyról, kijelző kettétört. Ugyanaz a telefon pár hónappal később kiesett a 4. emeletről, betonra érkezett, darabokra hullott de semmi baja nem lett. Összeraktam, működött még utána évekig.

Szóval a szerencsén is nagyon sok múlik, nem csak a konstrukción.

Ezzel csak egyetérteni tudok (+ékezetek). Butatelefonban a Nokia verhetetlen, egyszerűen jók a telefonjaik. Sajnálom, hogy ez nem menő ágazat. Sosem volt igazán igényem az okostelefonok képességeire, de lassan csumpulnak el a butatelefonok (asszonynak Asha van, az újabb mint az enyém, és egész használható a rezisztív kijelzős butatelefon is, bár én ragaszkodom a qwertz-hez. Szóval valamiért Ashahoz alig találni tokot pl, nem menő már a FP) :(
----
India delenda est.
Hülye pelikán

-1
A C2-01-gyel már nem lehetett telefonálni, állandóan megszakadt a vonal, vagy nem lehetett kifelé hívást kezdeményezni. És nem SIM-kártya kontakthiba volt, hanem valami szoftver nyavaja, mert újraindítás kellett, hogy újra lehessen vele telefonálni. Viszont mechanikusan tényleg nagyon jó volt. Kisebb sérülésekkel túlélte azt is, amikor az egyik ilyen telefonálást megtagadó hisztije után idegességemben földhöz vágtam.

Van C2-01-esem is, kb 2 evig hasznaltam, sose szakadt meg a hivas, a SIM se mukodott benne rosszul. Reklamálni kell ha netan megis, ennyi az egesz.

Leesett mar jo sokszor, vizbe is beleesett mar, de kibirta. Mar elegge tonkre van, ossze is van karcolva, de mindegy, mert olcso, johet a kovetkezo, persze Nokia. :D

Ha netezni kell elokapom a laptopot, arra az valahogy nekem az jobban mefelel, telefon csak telefonalasra kell.