Kína az Ubuntu-t választotta standard operációs rendszere alapjául

 ( trey | 2013. március 22., péntek - 10:26 )

Ubuntu Kylin

A Kínai Ipari és Információtechnológiai Minisztérium új referenciaarchitektúrát határozott meg az ország standard operációs rendszeréhez. A China Software and Integrated Chip Promotions Centre (CSIP), a Canonical és a CCN Open Source Innovation Joint Lab tegnapi közös bejelentése szerint a CCN Joint Lab fogja előállítani az Ubuntu Kylin operációs rendszert, amelynek első kiadása 2013. áprilisában érkezik az Ubuntu 13.04-gyel együtt.

A kínaiak választása az Ubuntura annak rugalmassága, nyíltsága és széles körben használtsága miatt esett. A CCN Joint Lab-et a CSIP, a Canonical és a National University of Defense Technology (NUDT) hozta létre Pekingben. Az alapító szerverezetek mindegyike mérnököket delegál, akik a kínai igényeknek megfelelő Ubuntu operációs rendszer fejlesztését végzik majd. Az Ubuntu-t desktop és cloud területeken kívánják használni.

A bejelentés itt olvasható.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Regen red hat volt vmi red flag neven, vagy az csak szobeszed volt?

tompos

Olyan is volt. Meg ilyen is:

Kylin, a Chinese FreeBSD based, secure O/S

--
trey @ gépház

Volt (van) sok minden, saját fejlesztésű, Linuxnak álcázott, de valójában FreeBSD-alapú Kylin is...

Szerk.: trey megelőzött

Volt, aztán japán és koreai együttműködéssel lett belőle Asianux. Erről annyit érdemes tudni, hogy a mai napig ez a negyedik támogatott platform az Oracle alatt (az Ubuntu nincs köztük).

Oracle-nél üzletpolitika, hogy csak rpm-es disztrókat támogatnak.

Ezt nem tudtam. Tudsz erre valami linket adni?

Linket hirtelen nem, de az már önmagában sokmindent elárul, hogy a Red Hat alapú Oracle Linux is rpm-es. Amikor a java licencében megtiltották a disztribútori csomagolást, akkor is csak rpm volt a weboldalon (egy időben legalábbis). Amivel még találkoztam: oci, azt is nemrpm alapú rendszereken kicsit problémás volt felizzadni.

> A kínaiak választása az Ubuntura annak rugalmassága, nyíltsága

Ezen elmosolyodtam.

Most miert? :) Legalabb nem kell kemkedniuk hogy mi es hogy is mukodik, szoval mashova tudjak csoportositani az ilyen jellegu eroforrasaikat :))
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Nem értelek, mi az, ami olyan titkos lenne az Ubuntu-ban?

Valszeg a kinaiak nyiltsagara utalt...

Pontosan.

A nyiltsag meg a titkossag nem ugyanaz. A 13.04 fejlesztese zartabb, mint az elozo verzioke.

http://www.pcworld.com/article/2012759/shuttleworth-ruffles-feathers-with-ubuntu-linux-13-04-raring-ringtail-plans.htm

Ezen kivul persze a lenyeg pont az, hogy nevetseges, hogy Kina hivatkozik itt a nyiltsagra...pont Kina.

Semmit sem jelent, hogy a számodra vagy számomra mennyire nyílt. Az a lényeg, hogy számukra (kínaiak) mennyire az.

"A 13.04 fejlesztese zartabb,"

Itt az Ubuntu Kylin-ről van szó. Érdekes lesz ez a zártság, ha együtt fejlesztik. Úgy gondolod, hogy a Canonical emberei majd jól titkolóznak a kínaiak előtt?

--
trey @ gépház

Ilyen erovel a Windows fejlesztese sem zart, hiszen a Microsoft egyutt dolgozik a partnereivel a kiadas elott.

Ez így van. Szólj a kínaiknak, hátha nem tudtak róla.

--
trey @ gépház

Ez így nem teljesen igaz, akkor elég sok félreértés volt a téma körül: a lényege az volt a bejelentésnek, hogy a közösség tagjai is bekapcsolódhatnak az olyan fejlesztésekbe, amelyek még nagyon korai szakaszban járnak, és nem publikusak (ilyen volt korábban például a Unity, vagy az Ubuntu One is). Egyébként a Canonicalra jó ideje az a jellemző, hogy a fejlesztéseiket már viszonylag korai szakaszban kiadják (forráskóddal együtt) és igyekeznek bevonni külső fejlesztőket is: így volt ez a korábban már említett Unitynél vagy az Ubuntu One-nál, vagy mostanában az Ubuntu Touchnál.

Amiért a Canonicalt időnként támadni szokták, hogy jellemzően a saját belső fejlesztéseiket nem az első commitnál jelentik be, hanem akkor, amikor már tudnak valami úgy-ahogy működő verziót mutatni belőle. Egyébként aki kipróbálta ezeket az első publikus kiadásokat, az tudja, hogy ezek valóban nagyon korai verziók, lényegében csak annyit tudnak, hogy elindulnak (ha egyáltalán...), és mintha működnének (de valójában nem nagyon).

Ettől függetlenül zártságról beszélni szerintem igazságtalan: a Canonical nyílt forráskódú szoftvereket fejleszt, a fizetett alkalmazottakon túl nagyon is élő fejlesztői közössége van, és úgy tűnik, hogy más vállalatokkal is jól együtt tudnak működni.

a Canonical nyílt forráskódú szoftvereket fejleszt

Pl. Landscape vagy Ubuntu One server? ;)

Például Bazaar, Ubiquity, Ubuntu Software Center, Ubuntu One kliens, Unity, Mir és még jó pár dolog. Tényleg nem is tudtad, hogy a Canonicalnak több nyílt forráskódú fejlesztése is van? ;)

Akkor a Microsoft meg nyílt forrású szoftvereket fejleszt ?

Igen, ez így igaz:
http://www.infoq.com/news/2013/03/Microsoft-Kinect-Samples
http://en.wikipedia.org/wiki/Hyper-V#Linux_support

Gondolom több is van, de a többes szám alátámasztásához elég ennyi.

--
"Never trust a computer you can't lift."

Nem alolad huznam ki a talajt, de ettol meg teny marad: a nyilt forrasu guest addition valojaban nem kulonallo szoftver, nem ertelmezheto annak, ahogy a VMware modulok vagy az nVidia drivermoduljai sem azok.

De a Microsoftnak rengeteg fejlesztese van a codeplexen, kisebb-nagyobb utilityk, library-k, frameworkok - amik viszont elegsegesek a tobbes szamohz.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Hát ... van ami ott nyíltabb van ami itt.

Ez egy hatalmas dolog. Hihetetlenül hatalmas. Ez az év híre.

Értem én az iróniát! :)

Ebben nincs irónia. Ha Amerika azt akarja hogy háború legyen, az lesz, ha Kína azt akarja hogy mindenki az ő szemetét hordja, az lesz, most eljött az az idő amikor az asztali os-t vették elő. Okkal, főleg az ms rendszeren elért komplex és évekig tartó káros támadások miatt.

Persze attól mert teszem azt 150millió user (kínában) hirtelen linuxot kezdene használni (ha betiltják a windowst :)) a linux ellenállna ugyanezeknek a komplex és évekig tartó támadásoknak, ugye?

Valószínűleg nem állna ellen ha minden Linux felhasználó állandóan root-ként használná az rendszerét.

Ez akkor lesz valóban érdekes ha a Kínában gyártott PC/Laptop/Netop ... -okon ot lesz a (Linux only) felírat.
Vagy ha Kína azt mondja amit náluk gyártunk ahhoz csak Linux meghajtó lesz.

"Az Ubuntu-t desktop és cloud területeken kívánják használni."

Akkor itt a desktop linux éve. Ha csak a kínai iskolákat látják el ubuntuval, már az is több tízmillió példányt jelent majd.

"desktop linux éve" -- nekem is azonnal ez jutott eszembe :D
desktop linux éve, ha nem is Európában vagy Amerikában, legalább Kínában.. :)

Több tízmillió az inkább néhány százmillió. :D Most a 5-20 éves népesség 350+ milliós.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Elég valószínűtlen, hogy egy diákra jut egy gép. Júzerből mondjuk már lehet annyi. Már ha.

Akkor a Microsoft hiába fektetett pénzt a köz szolgáinak a megvesztegetésébe?
http://hup.hu/node/122936

Lehet annyira nem nyílt a pénztárca szája, mint az ubuntu fejlesztése :D

Igazából nem értem. Miért nem csináltak saját Linux disztrót? Vagy saját kernelt is?

Miért csináltak volna? (Egyébként csináltak.)

--
Ingyenes Ubuntu One tárhely:
https://one.ubuntu.com/referrals/referee/170278/

Lehet hogy azt akarták, hogy működjön. Legyenek programok, ismerje a hardvereket, ne legyenek benne ordas biztonsági rések etc. Amiket az ember el szokott várni egy operációs rendszertől.


Puppy linux felhasználó

Erdekes, megis Ubuntut valasztottak :)

Alapvetően bármit választhattak volna, de egy kész rendszernél spórolnak egy csomó pénzt és időt. Az Ubuntu meg legalább népszerű is. Én másik oldalról nézném a dolgokat. Ha Kína mögé áll és kellő méretű felhasználó bázist állít ezen elhatározása mögé, akkor mi, mezei felhasználók talán profitálunk annyit, hogy javul majd a hardver támogatottság! Mint tudjuk, néhány gyártó eléggé gyatra módon áll a linuxos felhasználó táborhoz (a saját kedvencem az AMD videó driverek gányolása), talán majd az elbukott kínai közbeszerzések ráveszik őket némi hozzáállásbeli változásra! Ha a Canonicalnak nincs is akkora súlya a latban, talán Kínának, mint államnak lesz...Uff, én beszéltem! (Lehet, hogy naív vagyok, de ezt szeretném hinni. Nagyon!)

*** Snowman ***

Nekem is ez jutott eszembe. Ha bejön, egy éven belül érezhető lesz a változás.

A Red Haten és a FreeBSD-n mit változtatott?

... Ha Kína mögé áll és kellő méretű felhasználó bázist állít ezen elhatározása mögé...

...sokkal, de sokkal könnyebb lesz kémkedni - a világon bármerre - a kínaiknak (az ingyenessége és a még jobb elterjedtsége miatt)! :-)

Én sem azt mondtam, hogy használnám, hanem azt, hogy remélem, hogy pozitív visszahatással lesz az Ubuntu (vagy akár az összes linux) hardver támogatottságára.

*** Snowman ***

És miért lesz könnyebb?


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Nem neztem utanna, de gondolom elerheto a kinai nyelv most is a disztroknal, ha akarnak hasznalni most sincs semmi akadalya.

A statcounter global stats szerint caa a desktop rendszerek 60%-a xp, 30%-a windows 7, linux meg fel sincs tuntetve, tehat nulla.

A helyzet az, hogy Kinaban meg siralmasabb a linux helyzete mint mashol, ugy 5-10 ev mulva lehet, hogy eleri a 0.3 %-ot, hogy legalabb szerepeljen a kimutatasokban.

2013 a linux desktop eve lesz. :D

Foleg, ha a komunista vezetes csinlja majd a "nyitott" disztrot (gondolom felhoasznaloktol a kormany adathalaszai fele lesz nyitott, egy kis cenzuraval megspekelve), biztosan ugy kapkodjak majd, minta friss kenyeret. :D

Kivancsi lennek ki hasznalna itt egy kinai komunista kormany altal kiadott linux disztrot, akkor mar inkabb a microsoft. :D (Vagy eredeti ubuntu.)

Vagy odamennek az iskolákhoz/közintézményekhez, hogy kuss, ez van, ezt kell szeretni.

Nem hiszem, hogy itt bárki is akarná használni, nem is erről van szó.
Valószínűleg igazad van, hogy a jelenlegi tendenciával 5-10 év múlva lesz Kínában a Linux kimutatható, de ez a hír pont arról szól, hogy ez lesz A szabványos oprendszer. És általában ha Kínában valamit eldöntenek, azon nem szoktak öttíz évet tökölni.

Van kínai ismerősöm, neki az a véleménye az ottani kommunizmusról és a cenzúráról, hogy csak itt "nyugaton" fújjuk fel ezt az egészet.

Az átlagembert nem érinti szerinte. Dolgozik, családja van és boldog. Nem szól bele abba amibe nem kell, jobban lenne ha mi se tennénk vagy először mutassunk példát.

nem mintha a nyugati "szabad" világban nem lennének tabuk, az ilyen témákba ugyanúgy jobb ha nem szól bele az átlagember.

A.K.A "gulyaskommunizmus"

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Azert ez a "ne szoljunk bele" mentalitas egy rosszul megszervezett rendszerben a totalis bedoles biztos zaloga.

Es tudod, ha nem lenne munkaja, nem tudna etetni a csaladjat, akkor o sem lenne boldog, es o is felszolalna a kommunizmus ellen.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Ez mindenhol így van, ha az aktuális rendszer nem jó neked, úgyis felszólalsz ellene.

Azt hiszem, te nem érzed át azt, hogy mi történik akkor amikor Kínában a Párt kiadja a parancsot, hogy "Holnaptól Linux van, elvtársak!". Ott holnaptól Linux lesz. Aki meg fontoskodik, hogy ez nem jó, az 5-6 év alatt egy volframbányában úgy megokosodik, hogy mire kijön, Linux expert lesz. Vagy legalábbis az addigi problémái, fenntartásai megszűnnek a rendszerrel kapcsolatban.

"[...]5-6 év alatt egy volframbányában úgy megokosodik, hogy mire kijön[...]" Volfram Alpha-hím lesz belole :)
(Hint, bar gondolom legtobben ismeritek.)

Mark megígérte a 200 millió ubuntu júzert és tessék. Most vigyorogjatok, nagyszájúak!
:)

Ettől még nem lesz 200 millió ubuntu user.

Télleg? Nemmondod!

Igazából arra gondoltam eredetileg, hogy 40 millió épp még lehetne is, ha a közalkalmazottak jórészénél át tudnának állni, de kiváncsi voltam, hogy mennyire leszel arrogáns. ;)