Kína az Ubuntu-t választotta standard operációs rendszere alapjául

Címkék

Ubuntu Kylin

A Kínai Ipari és Információtechnológiai Minisztérium új referenciaarchitektúrát határozott meg az ország standard operációs rendszeréhez. A China Software and Integrated Chip Promotions Centre (CSIP), a Canonical és a CCN Open Source Innovation Joint Lab tegnapi közös bejelentése szerint a CCN Joint Lab fogja előállítani az Ubuntu Kylin operációs rendszert, amelynek első kiadása 2013. áprilisában érkezik az Ubuntu 13.04-gyel együtt.

A kínaiak választása az Ubuntura annak rugalmassága, nyíltsága és széles körben használtsága miatt esett. A CCN Joint Lab-et a CSIP, a Canonical és a National University of Defense Technology (NUDT) hozta létre Pekingben. Az alapító szerverezetek mindegyike mérnököket delegál, akik a kínai igényeknek megfelelő Ubuntu operációs rendszer fejlesztését végzik majd. Az Ubuntu-t desktop és cloud területeken kívánják használni.

A bejelentés itt olvasható.

Hozzászólások

Regen red hat volt vmi red flag neven, vagy az csak szobeszed volt?

tompos

Linket hirtelen nem, de az már önmagában sokmindent elárul, hogy a Red Hat alapú Oracle Linux is rpm-es. Amikor a java licencében megtiltották a disztribútori csomagolást, akkor is csak rpm volt a weboldalon (egy időben legalábbis). Amivel még találkoztam: oci, azt is nemrpm alapú rendszereken kicsit problémás volt felizzadni.

> A kínaiak választása az Ubuntura annak rugalmassága, nyíltsága

Ezen elmosolyodtam.

Most miert? :) Legalabb nem kell kemkedniuk hogy mi es hogy is mukodik, szoval mashova tudjak csoportositani az ilyen jellegu eroforrasaikat :))
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Semmit sem jelent, hogy a számodra vagy számomra mennyire nyílt. Az a lényeg, hogy számukra (kínaiak) mennyire az.

"A 13.04 fejlesztese zartabb,"

Itt az Ubuntu Kylin-ről van szó. Érdekes lesz ez a zártság, ha együtt fejlesztik. Úgy gondolod, hogy a Canonical emberei majd jól titkolóznak a kínaiak előtt?

--
trey @ gépház

Ez így nem teljesen igaz, akkor elég sok félreértés volt a téma körül: a lényege az volt a bejelentésnek, hogy a közösség tagjai is bekapcsolódhatnak az olyan fejlesztésekbe, amelyek még nagyon korai szakaszban járnak, és nem publikusak (ilyen volt korábban például a Unity, vagy az Ubuntu One is). Egyébként a Canonicalra jó ideje az a jellemző, hogy a fejlesztéseiket már viszonylag korai szakaszban kiadják (forráskóddal együtt) és igyekeznek bevonni külső fejlesztőket is: így volt ez a korábban már említett Unitynél vagy az Ubuntu One-nál, vagy mostanában az Ubuntu Touchnál.

Amiért a Canonicalt időnként támadni szokták, hogy jellemzően a saját belső fejlesztéseiket nem az első commitnál jelentik be, hanem akkor, amikor már tudnak valami úgy-ahogy működő verziót mutatni belőle. Egyébként aki kipróbálta ezeket az első publikus kiadásokat, az tudja, hogy ezek valóban nagyon korai verziók, lényegében csak annyit tudnak, hogy elindulnak (ha egyáltalán...), és mintha működnének (de valójában nem nagyon).

Ettől függetlenül zártságról beszélni szerintem igazságtalan: a Canonical nyílt forráskódú szoftvereket fejleszt, a fizetett alkalmazottakon túl nagyon is élő fejlesztői közössége van, és úgy tűnik, hogy más vállalatokkal is jól együtt tudnak működni.

Nem alolad huznam ki a talajt, de ettol meg teny marad: a nyilt forrasu guest addition valojaban nem kulonallo szoftver, nem ertelmezheto annak, ahogy a VMware modulok vagy az nVidia drivermoduljai sem azok.

De a Microsoftnak rengeteg fejlesztese van a codeplexen, kisebb-nagyobb utilityk, library-k, frameworkok - amik viszont elegsegesek a tobbes szamohz.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Ez egy hatalmas dolog. Hihetetlenül hatalmas. Ez az év híre.

Ebben nincs irónia. Ha Amerika azt akarja hogy háború legyen, az lesz, ha Kína azt akarja hogy mindenki az ő szemetét hordja, az lesz, most eljött az az idő amikor az asztali os-t vették elő. Okkal, főleg az ms rendszeren elért komplex és évekig tartó káros támadások miatt.

"Az Ubuntu-t desktop és cloud területeken kívánják használni."

Akkor itt a desktop linux éve. Ha csak a kínai iskolákat látják el ubuntuval, már az is több tízmillió példányt jelent majd.

Igazából nem értem. Miért nem csináltak saját Linux disztrót? Vagy saját kernelt is?

Alapvetően bármit választhattak volna, de egy kész rendszernél spórolnak egy csomó pénzt és időt. Az Ubuntu meg legalább népszerű is. Én másik oldalról nézném a dolgokat. Ha Kína mögé áll és kellő méretű felhasználó bázist állít ezen elhatározása mögé, akkor mi, mezei felhasználók talán profitálunk annyit, hogy javul majd a hardver támogatottság! Mint tudjuk, néhány gyártó eléggé gyatra módon áll a linuxos felhasználó táborhoz (a saját kedvencem az AMD videó driverek gányolása), talán majd az elbukott kínai közbeszerzések ráveszik őket némi hozzáállásbeli változásra! Ha a Canonicalnak nincs is akkora súlya a latban, talán Kínának, mint államnak lesz...Uff, én beszéltem! (Lehet, hogy naív vagyok, de ezt szeretném hinni. Nagyon!)

*** Snowman ***

Nem neztem utanna, de gondolom elerheto a kinai nyelv most is a disztroknal, ha akarnak hasznalni most sincs semmi akadalya.

A statcounter global stats szerint caa a desktop rendszerek 60%-a xp, 30%-a windows 7, linux meg fel sincs tuntetve, tehat nulla.

A helyzet az, hogy Kinaban meg siralmasabb a linux helyzete mint mashol, ugy 5-10 ev mulva lehet, hogy eleri a 0.3 %-ot, hogy legalabb szerepeljen a kimutatasokban.

2013 a linux desktop eve lesz. :D

Foleg, ha a komunista vezetes csinlja majd a "nyitott" disztrot (gondolom felhoasznaloktol a kormany adathalaszai fele lesz nyitott, egy kis cenzuraval megspekelve), biztosan ugy kapkodjak majd, minta friss kenyeret. :D

Kivancsi lennek ki hasznalna itt egy kinai komunista kormany altal kiadott linux disztrot, akkor mar inkabb a microsoft. :D (Vagy eredeti ubuntu.)

Nem hiszem, hogy itt bárki is akarná használni, nem is erről van szó.
Valószínűleg igazad van, hogy a jelenlegi tendenciával 5-10 év múlva lesz Kínában a Linux kimutatható, de ez a hír pont arról szól, hogy ez lesz A szabványos oprendszer. És általában ha Kínában valamit eldöntenek, azon nem szoktak öttíz évet tökölni.

Van kínai ismerősöm, neki az a véleménye az ottani kommunizmusról és a cenzúráról, hogy csak itt "nyugaton" fújjuk fel ezt az egészet.

Az átlagembert nem érinti szerinte. Dolgozik, családja van és boldog. Nem szól bele abba amibe nem kell, jobban lenne ha mi se tennénk vagy először mutassunk példát.

Azert ez a "ne szoljunk bele" mentalitas egy rosszul megszervezett rendszerben a totalis bedoles biztos zaloga.

Es tudod, ha nem lenne munkaja, nem tudna etetni a csaladjat, akkor o sem lenne boldog, es o is felszolalna a kommunizmus ellen.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Azt hiszem, te nem érzed át azt, hogy mi történik akkor amikor Kínában a Párt kiadja a parancsot, hogy "Holnaptól Linux van, elvtársak!". Ott holnaptól Linux lesz. Aki meg fontoskodik, hogy ez nem jó, az 5-6 év alatt egy volframbányában úgy megokosodik, hogy mire kijön, Linux expert lesz. Vagy legalábbis az addigi problémái, fenntartásai megszűnnek a rendszerrel kapcsolatban.

Mark megígérte a 200 millió ubuntu júzert és tessék. Most vigyorogjatok, nagyszájúak!
:)