Gabe Newell megerősítette, hogy linuxos lesz a Steam Box

Címkék

A The Verge egy exkluzív interjút készített a Valve első emberével, Gabe Newell-lel. Az interjúban természetesen szóba került a minden valamire való játékost foglalkoztató Steam Box is. A titokzatos eszközzel kapcsolatban Newell azt is megerősítette, amit már jó régóta lehetett hallani: a Steam Box Linuxot fog futtatni. De mivel a cég nem kívánja a készülék feletti ellenőrzést szorosra fogni, a felhasználók telepíthetnek rá Windows-t is. A The Verge rákérdezett Newell Windows 8-cal kapcsolatos viszonyára is. A válasz az volt, hogy használhatatlannak találta...

Az interjú itt olvasható.

Hozzászólások

Tekintve, hogy a probléma kernelfüggő és tekintve hogy a kernel verziók különbözhetnek a különböző disztribúciókban így lehet hogy így LENNE, de ettől nem tudjuk hogy van mi lenne ha igény is lenne ilyen supportra.
Ahol van hw support ott nem disztribúciót hanem kernel főverziót említenek.

Ha lehet benne hardvert cserélni és lehet rárakni Linuxot és Windowst is, akkor mi a különbség ez és egy sima PC között?

Gondolom az, hogy a dobozból kicsomagolva majd tv-re kötve egyből működik és bármelyik hétvégi játékos tudja használni azonnal mint egy konzolt.
PC-nél ez nem megy ilyen simán. Nem kell vírust irtani, újratelepíteni és úgy általában 'karban tartani' a gépet.
De a bütykölős hardcore arcok is jól járnak mert nem kell majd jtag-elni ahhoz, hogy el tudj indítani rajta egy desktopot.

Normális HUP-ot használok!

Programot esélyesen nem nagyon tudsz rá kívülről tölteni, lesz egy steam account beviteli meződ, és választhatsz, hogy melyik játék induljon. Minden egyéb feature max. experimental lesz, ha van eszük, nem hagyják hackelni, a steam játékok megfelelően védve lesznek másolás ellen.

Még windowsnál sem hallottam arról, hogy egy film vírust terjesztett volna. Bluray, DVD hogyan fog vírus terjeszteni? Netflix, Hulu sem terjesztenek vírust. Ha üzletet lát az audiovizuális tartalom terjesztésében a Valve itunes és google play-hez hasonlóan, és nemcsak játékos videók lesznek a steam-en akkor a Steam is plusz egy biztonságos filmforrás lesz. Youtube-ról sem kapott még senki vírust.
A Wii U konzolon van webböngésző de vírusirtót nem mellékel hozzá a Nintendo. Korábban is céloztam rá, hogy linuxok eddig sem kaptak el vírusokat sem a webet böngészve sem máshogyan. A Steam Box linuxán ez miért változna meg?

Normális HUP-ot használok!

Pendrive. Sőt, akár DVD-n is lehet bármi, ami futtatható, a filmek mellett. Meg LEHET csinálni vírusbiztosra, csak erősen csökkenti a fícsörök listáját.

"Korábban is céloztam rá, hogy linuxok eddig sem kaptak el vírusokat sem a webet böngészve sem máshogyan. A Steam Box linuxán ez miért változna meg?"

Mondjuk úgy, hogy ha a steambox elterjedt lesz, akkor mindez megváltozik. A Linux azért nem volt túlzottan vírusos, mert elhanyagolható a népszerűsége. Lehetséges rá vírust írni, többen be is bizonyították, többnyire just for fun.
----
India delenda est.
Hülye pelikán

Gyakori érv a "nincs elterjedve a linux ezért nem ír rá senki vírust" de osx-re sincs vírus pedig az egy elterjedt platform különösen a 'zsíros' célpontnak számító amerikában. De vírusok osx-en sem jelentenek fenyegetést.
A pendrive vírusterjesztés ellen aránylag könnyen lehet védekezni: a windowsal ellentétben linuxon nincs autostart, ami a vírusterjesztés kedvelt eszköze. Az pendriveról, valamint mindenféle külső adathordozóról történő programindítás lehetőségét könnyen le lehet tiltani linuxon. Az átlagos felhasználónak ez nem jelent komoly korlátozást, mert a pendriveot egyébként zenék, filmek, képek hordozására szokás használni linuxon. Alkalmazásokra ott van a Szoftverközpont illetve Steam Boxnál ott lesz maga a Steam.

Normális HUP-ot használok!

Amennyiben a malware halmaz részhalmazának tekintjük a vírusokat akkor persze nem. A ma előforduló malware-kre gondoltam, vírusok és férgek nélkül. A lent említett BackDoor.Flashback jó példa arra, hogy még megfertőzött gépeken is csak az érintett user accountok fertőződtek. A gépen levő többi account nem és a főrendszer sem.

Normális HUP-ot használok!

A lent említett BackDoor.Flashback jó példa arra, hogy még megfertőzött gépeken is csak az érintett user accountok fertőződtek. A gépen levő többi account nem és a főrendszer sem.

ez minden jol megirt backdoor-ra jellemzo okolszabaly

---
Egy jól megállapított probléma félig megoldott probléma.
- Charles Kettering

Sosem értettem azokat az embereket, akik jobban aggódnak a rendszerük épsége, mint az adataik épsége, érintetlensége miatt. Kb. arra emlékeztet, mint a mostanság FB-n terjedő kép, hogy ki van a a telefonért/felhasználóért.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Azzal én sem értek egyet, bár én azért nem mert a valve nyilatkozatok alapján épp, hogy hagyni fogják. A Steam Box egy elég szabad rendszer lesz és sokkal nyíltabb mint a mai konzolok.
A filmnézéstől és internetezéstől "kész a baj"-jal nem értettem egyet. ( Na persze az is jó kérdés kinek mi a 'baj' )

Normális HUP-ot használok!

Ugye érzed a különbséget a kikapcsolható és a ki van kapcsolva között?
Mennyi vírus volt linuxon a bliss óta? De a bliss sem terjedt.
Os x-en több problémát okoznak a hoax antivírus programok mint a valódi vírusok. Milyen komoly vírusfenyegetések voltat az utóbbi időben os x-en vagy linuxon? Sorolj már fel párat, érdekelne.

Normális HUP-ot használok!

A 300 és 400 millió közötti teljes pc eladások mellett 7% alatt van valamivel a mac os x. Az eladások 10%-a macintosh amerikában és 14% az osx részesedése weblátogatottsági statisztikák szerint. Ha a Valve Steam 54 millió felhasználója mind linuxos Steamre vált akkor sem lépi túl ezt a nagyságrendet.

Normális HUP-ot használok!

"Ha a Valve Steam 54 millió felhasználója mind linuxos Steamre vált akkor sem lépi túl ezt a nagyságrendet."
Ha ... mind ... vált akkor sem ...
Akkor se lenne annyira sok Steam Box, hogy vonzó malware célpont legyen ha mind az 54 millió mostani Steam-es egyből linuxos Steam Box-it venni.

Hagyd az angolt addig amíg a magyar sem megy. :)

Normális HUP-ot használok!

Win7 alatt (de szerintem már vista, sőt ha emlékem nem csal xp is ezt csinálta) nincs autorun, hanem amikor beraksz valamit akkor megkérdi hogy mit csináljon olyan lehetőségekkel, mint mappa megnyitása, vagy autorun indítása. Magától nem indítja el (bár való igaz akkor igen, ha rákattintasz a sajtgépben az ikonra, tényleg f...)

Erről már szerintem pontscho, arpi, Hunger vagy valaki írt már bővebben a hupon itt. Főleg a régi időkben, mikor még elég gyenguszok voltak a gépek (főleg a maiakhoz vizonyítva) és egy sima DivX-es film lejátszása is problémás volt, akkor azért voltak üzemben olyan optimalizációk, amelyek nemigazán mentek rá a security témakörére. Egy-egy ilyen lejátszóban ugyanolyan könnyű biztonsági hibát okozni, mint akármely másik programban.

A webböngészőkről meg aztán végképp ne beszéljünk, az halmozottan hátrányos helyzet, mert még kódfuttatásra is lehetőség van.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Csak egy megfeleloen preparalt film kell hozza.

NULL pointer dereference
execute arbitrary code

Nem ez volt az elso eset, h egy netrol letoltheto videoval torhetove valt egy rendszer, aki mast hisz az egy kreten. Legutobb az Adobe Flash Player tartalmazott ilyen hibakat, sot egy idoben aktivan kihasznalt sebezhetosegek voltak ezek. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Van olyan Debianom amit 1x telepitettem sok eve, es azota egyetlen egyszer sem kellett hozzanyulni (nincs is online mondjuk). De olyanom is van ami ~2004 ota ketevente 1x dist-upgradelodik cirka 1 ora alatt.

Van olyan helyzet, es olyan disztribucio, aminel az "ugy altalaban nem kell karbantartani" teljesen tarthato. Egy erosen kontrollalt doboz eseteben ez plane siman megoldhato.

--
|8]

Volt már neked konzolod?
A konzolon nincs mit karbantartani legfeljebb annyi, hogy rámásolod a merevlemezére a játéklemez tartalmát. Kicsomagolva és nem buherálva a Steam Box is egy konzol csak itt lemezre sincs szükség. Letöltöd a játékot a Steamről és játszol, mint az iOS és Android alkalmazásboltja ami még a mostani konzoloknál is kényelmesebb. Egy Android tableten vagy egy Chromebookon sem kell karbantartással bajlódni. 2013-ban már szokványos dolognak számít, hogy csak bekapcsoljuk és használjuk az informatikai eszközöket, ezek vannak értünk és nem mi őértük. Akinek nem a játék hanem a karbantartás a legjobb szórakozás, az telepít rá windowst és a Half-life világa helyett kalandozhat a win registry világában mint a régi szép időkben. :)
Már írtam korábban milyen linuxot használok.

Normális HUP-ot használok!

Én az ilyennek nagyon örülök, mert úgy gondolom, hogy a játékok támogatásával és elterjedésével többeknek lesz valós alternatíva operációs rendszernek. Manapság már sok dolog intézhető böngészőből, van már LibreOffice (tudom, olyan, amilyen), viszont az erőforrás-igényesebb játékok eddig problémát jelentettek. Szerintem ez maga után hozza a még jobb minőségű drivereket és egyéb felhasználói programokat is.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Szerintem ez egy félreértés. Csinálnak egy dobozt, ami alatt linux fog futni, de kb.
annyit látsz majd belőle, hogy rádugod a tv-re, aztán bejön egy felület, ahova be kell írnod a steam user/passwordot, aztán lehet választani a játékok között, amire rákattintasz, azt letölti és elindítja.
Ennyi.

Mindezt egy adott processzor/videókártya kombón, tehát ettől nem lesz jobb általános driver,
office, semmi, mert ez egy célhardver, amin épp linux fut, de erről a felhasználó nem fog tudni.

Pont úgy, mint ahogy az androidos telefonból sem látod, hogy linux fut alatta.

Ha Nvidia-only lesz a Steam Box akkor megfelelő a driver azzal tesztelt a Valve is szép eredménnyel. De ha Radeon lesz benne akár külön dedikált gpu-ként akár AMD APU-ként akkor ott szükség lesz a driver gatyába rázására mert ami most van az egy problémamentes játékélményt ígérő konzolba nem megfelelő.

Normális HUP-ot használok!

ok, hogy nem latod hogy linux. de attol a steam a linuxos binarist szedi le, es ha steamboxra lehuzza nem hiszem hogy normal pc * linux-szal amin van linuxos steam ott nem tudod ugyan ugy lehuzni aztan jatszani vele.
azert az android egy kicsit mas, ott van valami arm proci meg embedded videokartya meg mittudomen. ez itt egy normal pc, normal gpu-val, nem hinnem hogy az nvidia/amd nekiallna es irna a semmibol egy total masik drivert, egy olyan videokartyahoz amihez mar letezik driver a megfelelo platformra. teny, hogy ami van, azt fogja valoszinuleg csiszolni kicsit/nagyon, ami a tobbi kartya tamogatasat is fogja valamikeppen (remelhetoleg pozitiv mertekben) befolyasolni. attol fuggetlenul hogy az r=1 user mit vesz eszre (mert igen, androidra is tudsz pl. terminal emulatort tenni, es ha beleirod hogy uname -s akkor majd latod hogy Linux. vagy olvashatsz dmesg-et ha akarsz...)

I hate myself, because I'm not open-source.

na ha ez nem fogja megvalósítani a linux desktop évét akkor semmi más