Számítógép mindenkinek: új, ARM-alapú Chromebookokat jelentett be a Google

Címkék

A Google - együttműködésben a Samsung-gal - új Chromebookokat tervezett és tett elérhetővé. A jelmondat: számítógép mindenkinek. Az ára 249 dollár (~ 54 ezer forint). A hírek szerint - ellentétben a korábbi verziókat - ez a cucc már nem Intel, hanem ARM processzorra épül. Nevezetesen 1,7GHz-es dual-core Samsung Exynos 5250 system-on-a-chip (SoC) megoldásra. A megjelenítésről egy 11,6 hüvelykes LED-backlit kijelző gondoskodik, amelynek max. felbontása 1366×768 pixel. A gép tömege 1,1 kilogramm, vastagsága (vagy inkább vékonysága) 20,3 milliméter. Benne 2GB RAM, 16GB SSD tárterület, VGA webkamera. A külvilággal való kapcsolatról 802.11 a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.0, USB 2.0 és 3.0, HDMI portok gondoskodnak. Érkezik majd "beépített 3G" képes modell is. Akkuideje a Google szerint több mint 6 óra átlagos felhasználás esetén. Jelenleg előrendelhető az Amazon, Best Buy, PC World és más viszonteladóktól. Jövő héttől kapható ugyanezeknél az online viszonteladóknál, valamit a Google Play áruházban.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Ez a chromebook egyszer már nem megbukott?
Ráaádsul még túl is van árazva. Ennyi pénzért lassan vehetek olyan gépet is, amit élő internetkapcsolat nélkül is használhatok.

Uj Apple vs. Samsung perre lehet szamitani ? :D

A reklám baszott jó lett :)))
ennyi pénzért szerintem tulajdonságait tekintve nem rossz, csak maga az "OS", hát nemtudom.
Ki kellene próbálni
---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

végülis megvenni nem vettél meg utána még semmit, tehát pénzbe se került h. jókedvet csináltak neked. Na majd ha a reklám végignézése automatikusan vásárlási kötelezettséget is jelent, akkor lesz itt cudar világ. Ennek adok mondjuk 15-20 évet h. bevezetik, ki fogad velem?

Ha ezt 3-4 éve lehetett volna kapni a netbook-bumm elején-közepén, akkor megfontoltam volna (de az OS ment volna a levesbe). Most pedig már nem látom sok hasznát/értelmét. Lassan kezdődik a hibriddömping, kinn van az Asus Transformer, jön a Microsoft Surface, Samsung Ativ SmartPC és az egyéb Win8 alapú megoldások. Ezek mellett már nem vennék netbookot.

,,Az ára 249 dollár (~ 54 ezer forint)"

Ez hogy jött ki?

Puppy linux felhasználó

Egy tipp: Mai árfolyamon, Budapesten 249 dollárt legolcsóbban kb. 53500 forintért tudunk venni a valutacentrum adatai alapján. Ha ezt felkerekítjük, akkor meg is kaptuk a kívánt számot. A 249 dollár pedig az eredeti cikkben szerepel.

Bár a valóságban erre még rájön majd a szállítási költség és az ÁFA is.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Szerintem ez megint bukta lesz. Az 50e-s ár jól hangzik itthon, de kint 200$-ért már lehet jó tableteket kapni, a netbookok x86 processzorral meg szintén 200-300$ között vannak. Akkor meg minek?

Örülök, hogy nem vagyok egyedül… 3D modellezésnél nekem is szaggat egy picit, és a negyedik virtuális gépet már meg sem próbálom rajta elindítani. :-)

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Forgive my sarcasm. ;) Arra kívántam utalni, hogy arra kell használni, amire való. Valószínűleg futtathatnék rajta néhány nagyon minimál LAMP stacket, ha szükség lenne ilyesmire, de szerencsére nincs.

Nálam a netbook alapvetően fallback rendszer, akkor viszem magammal, ha nem kell 3D-modelleznem (vagyis kb. mindig). Mobil munkaállomásnak tökéletes – böngészésre, szövegszerkesztésre, kisebb grafikai munkákra használom. Néha a laptop mellett second screen (dokumentációnak), néha ebookon olvasom a dokumentációt, és azon próbálom ki a kódokat, néha (sic!) a 3D-renderelést párhuzamosítom vele…
A netboook használható, csak munkára nem… :-)

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Más elvárásai vannak egy szakmabelinek, egy szám. tech. buzinak és egy átlagembernek. Az asszony két és fél éve használ egy netbookot. Elégedett vele. Akartam neki többször adni helyette tabletet (minimim 5-6 típus volt itthon napokig), de egyik sem kellett neki. Neki egyébként csont mindegy. Az NLCafe és a Face jöjjön be, aztán kész.

--
trey @ gépház

Nekem egy Myaudio S9 tablet figyel itthon (filléres szar), és egy Dell Mini 1012, de ha elő kell venni valamit böngészni, bármi hasonló, akkor a tablet nyer.
Ékes példa: múlt héten kivettem a Dellből a HDD-t, megformáztam, és mesefilmek kerültek a hdd-re külső rackben :)

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Amennyiben szét lehet szedni, és nagyobbra cserélni azt az SSD-t, akkor akinek már van egy mondjuk 4-8x ekkora elfekvő SSD-je otthon, annak valszeg megérheti Persze csak akkor, ha valami Linux/BSD működik rajta. Ha normális háttértárat meg kell hozzá venni, akkor annyira már nem éri meg. Valamint kérdés lehet a rajta futó alkalmazások mennyisége.

Nezem itt bamban a datumot, mondom hogy jott fel egy 2-3 eves hir most, de nincs bug... ugy latszik a Google-nel is az Apple taktikajaval probalkoznak, hogy a nevvel el lehet adni mindent. De egy ilyen cuccnak ilyen aron nem sok ertelme van ma.

Jol ertelmezem, hogy ha nincs net, akkor ez a gep nem jo semmire?

Fogalmazzunk inkább úgy, hogy nem sokra. Bizonyos alkalmazások azért támogatnak offline működést is. Egyébként én magamon azt vettem észre, hogy net nélkül már szinte nem is tudok mit kezdeni a számítógéppel - pedig vagy egy évtizeden keresztül remekül megvoltam nélküle, és ugyanúgy képes voltam akár napi 12-14 órákat a képernyő előtt ülni, mint manapság...

A lényegre magad világítottál rá: A „...ha nincs net, akkor ...” felvetésben a net helyett az internet szónak kellene szerepelni, mert az összes funkció eléréséhez internet kapcsolatra van szükség. Az emberek nagy többsége internet nélkül is tud dolgozni. Ez az informatikusok körében kevésbé igaz, de az emberek többsége nem informatikus. Viszont a hálózati erőforrások (net) elérésének hiánya már sok embert akadályozna a munkában. Tehát, ha van net, de nincs internet, akkor sokan tudnak dolgozni a géppel.
Egyébként az elnevezés és a marketing ellenére ez egy netbook.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Nekem pont jó lenne egy ilyen. Vajon androidot lehetne rá telepíteni?
De a Chrome OS-sel is ellenék. Itthonról lehet rendelni? A Google Play-en nem találom.