Az egyik kaliforniai bíróság az Apple javára döntött az Apple vs. Samsung perben

Címkék

Jó ideje nem követjük már az Apple vs. Samsung csatározást, mert ember nincs, aki azt követni tudja (végül is csak egy életünk van), de most fontos fordulóponthoz érkezett az ügy. Az egyik kaliforniai bíróság végül az Apple javára döntött (liveblog, PDF) az Apple vs. Samsung perben. Ugyan az Apple számára nem ítélték meg az eredetileg igényelt több mint 2,5 milliárd dollárt (talán mert nem minden pontban találták a Samsung-ot jogsértőnek), de a Samsung-nak így is több mint egy milliárd dollárnyi kártérítést kell fizetnie az Apple javára. Az Apple nyilvánvalóan örül a döntésnek. Tim Cook vezérigazgató egy memot írt az Apple dolgozóinak, amelyben azt hangsúlyozza, hogy az Apple ezen győzelme a Samsung felett nem is annyira a szabadalmakról és a pénzről, mintsem az értékekről szólt. Az eredetiség és az innováció értékeiről. Cook megtapsolta az esküdtszéket, mert az a Samsung magatartását szándékosnak találta, valamit azért, mert egyértelmű és hangosan hallható üzenetet küldött: a lopás nem helyénvaló.

A Samsung érezhetően csalódott a döntéssel kapcsolatban. A kiadott közleményük szerint a döntésre nem mint az Apple győzelmére, hanem mint az amerikai fogyasztók veszteségére kellene tekinteni. A döntés szűkebb választási lehetőségekhez, kevesebb innovációhoz és potenciálisan magasabb árakhoz vezet. A Samsung szerint sajnálatos, hogy a szabadalmi törvényt úgy lehet manipulálni, hogy az egy céget monopol helyzetbe juttathat téglalapok és lekerekített sarkok, valamint olyan technológiák által, amelyet a Samsung és más cégek is minden nap továbbfejlesztenek.

A Samsung szerint nem ez a döntés volt az utolsó szó az Apple vs. Samsung ügyben. A dél-koreai cég utalt arra, hogy a világ több pontján folynak csaták olyan bíróságok és törvényszékek előtt, amelyek közül már némelyik elutasította az Apple számos követelését.

Hozzászólások

ez a mondatresz nem is annyira a szabadalmakról és a pénzről, mintsem az értékekről szólt. _magyarul_ igy hangzik:

nem is annyira a szabadalmakról és a pénzről, mint|hanem az értékekről szólt.

a cikkhez kapcsolodoan ez az allitas meg egy rotlfomfi kategorias, amikor egy kulonosen ver**ci kapitalista ceg azt kommunikalja, hogy o az ugymond "ertekeket" a penz ele tette. Bar lehet, hogy igaza van, vegul is a penz is ertek...

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

Az a szép, hogy mostanában már PR-jukba is nyomják ezt a nem-pénzért csináljuk. Tény, biztos van köztük, aki már csak azért csinálja, mert nyugdíjba tudna menni, de szereti csinálni. Viszont a cég maga, az pénz.

A kedvencem az, hogy az appstore xx milliót elérő programszámánál közölték, hogy ez nekik nem is hoz pénzt, sőt, veszteséges. Akkor valamit nagyon, nagyon rosszul csinálnak, vagy lehet nem mondanak igazat. Marketingesként az utóbbira sok példát láttam már.

"A kedvencem az, hogy az appstore xx milliót elérő programszámánál közölték, hogy ez nekik nem is hoz pénzt, sőt, veszteséges"

Ne csúsztass, mert ezt soha nem állította az Apple! Ellenben azt igen, hogy a bevételeiknek csak elhanyagolható töredékét adja az App Store-ban lévő szoftverekből megtartott 30%. Ez pedig szóról-szóra igaz. Csak meg kellene nézned a negyedéves jelentéseket.

samsung-nak +1

tény, hogy sok helyen nagyon-nagyon közel állt a másoláshoz, de ennek jelentős része olyan dolog volt, amiben egyszerűen nem lehet másképp csinálni, mint ahogy ők. tényleg kerek sarok és érintőkijelző?

apple pártiak figyelmébe:

http://www.gsmarena.com/apple_iphone-1827.php
(Announced 2007, January. Released 2007, June)

http://www.gsmarena.com/qtek_1010-1164.php
(Announced 2003)

Egy kicsit mint ha kerek, érintős lenne. Tudom, nem OSX, meg rossz volt a szoftvere (mondják nekem azok, akik még csak nem is látták, nekem, aki használta). És persze a kilógó antenna nagyon sokat változtat. Meg az, hogy nem 1 gomb van rajta. (amúgy antenna nélkül is még csak 2004 --- http://www.gsmarena.com/qtek_2020i-1168.php )

tényleg érdekelne, hogy ki látja még úgy, hogy itt nem egy blöffről van szó, aminek keretében az Apple leadta a szabadalmi igényét, arra, amire ember nem gondolhatta komolyan, hogy megkapja...érdekes lenne megvizsgálni az amerikai vs. külföldi gyártó iránti elfogultságot.

DE, nem azt mondom, hogy hagyjuk a kínai másolást is, egyértelmű, hogy a szabadlmi rendszert kell megváltoztatni.

Meglepődtem volna, hogy Amerikában, amerikai céggel szemben (ráadásul úgy, hogy egy másik amerikai céget is védeni kell - találós kérdés, hogy melyiket) egy dél-koreai nyerne. Az egyik amerikai cég dörzsölheti a tenyerét, mert az ítélet nyomán _talán_ lehetősége lesz elmozdulni az egy számjegyű piaci részesedésről.

--
trey @ gépház

Hat, ez nem tul sok segitseg az MSnek, szerintem. Vagy elkezdodik a magyarazkodas arra az esetre, ha netan kicsit is sikeres lesz a bukott-halott rendszer?

A cikkhez: a Samsung masolt, de az Apple patentjainak jo reszet invalidalni kellett volna. Szomoru vagyok, hogy nem ugy tortent.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Ilyen hülyeséget (bocs!) is csak az mond, aki nem élte meg a smartphone piac fejlődését. Nekem az első ilyen telefonom egy Nokia 7650-es volt Symbiannal, majd sokadik Symbian után jött a Windows Mobile alapú XDA II-es. Ezt követte egy iPhone 3G most pedig Android alapú telefonom van. Össze sem lehet hasonlítani, hogy mennyivel kényelmesebb használni és mennyi kényelmi szolgáltatás érhető el iOS-re és Androidra, szemben a régi WinCE és Symbian telefonokkal. Ég és Föld!

most ne a kaparásról vagy a gombnyomásról beszéljunk. telefon szolgáltatásokrol(nem a pluszokról). hogy sok dolog alap volt a nokiában, ezekben (androidban is) meg kulon turkálni kell. Holott egy notepad, egy hivás stat, vagy turo tudja még mi simán bennelehetne(ezek lehet az iponeban bennevannak, androidban nekem nem volt. de volt valami hir, hogy fejlesztett az apple, olyant mi a nokiában már régen volt, hagyne keressem meg). ilyenekre gondoltam.

Csakhogy ezek a telefonok az összhatásról szólnak (UX). Nem részekre bontva kell nézni ezt a dolgot (touch screen, app store, stb.), hanem egyben, az egészet. Ebben pedig óriásit változtatott a piacon az Apple, amikor megjelent az iPhone, most pedig minden rendszer ezt próbálja utánozni, mert nincs más választásuk, ezt várják a felhasználók. Most nem a formatervről beszélek! Ég és föld az iPhone 3G előtti és utáni telefonok szolgáltatásainak "felhasználói élménye". Aki az ellenkezőjét állítja, az valóban nem használta a smartphone-okat élesben a kezdetek-kezdetétől.
A szép pont az a dologban, hogy azokat a szolgáltatások, amik hiányoznak, de a korábbi telefonodban ott voltak, azokat könnyedén megtalálod az app store-ban 15 különböző variációban.

a multitouch istenítésénél már elmondtam, hogy közel ugyan úgy használtam (webezés kivételével, bár ennek a mobilnet ára is oka volt) a windows mobile-os telefonom, mint az iphone első változatát lehetett. tény, smooth animálások, és default-ban telepített programok nem voltak olyanok windows-on, de meglepődnél az iphone bejelentése előtt hónapokkal miket toltak ki egyes xda-developers-es srácok.

azt meg ne mondjuk már, hogy az egy fórum, amikor láthatóan az ő kutatásaikat, hack-jeiket használta már akkor is fel proof-ként a windows mobile gyártók...

én arról beszélek, hogy az apple nem újrafeltalálta a telefont, ahogy állítja, hanem vette a cutting-edge kutatásokat, amik már készen voltak, alkalmazta a saját design principles elgondolását, és kiadott egy telefont, amit kevésbé töketlen gyártók x idő alatt amúgyis elértek volna.

(ejtsd: előzött, mert csak így kerülhetett be egy piacra, ahol ő nem volt jelen...tudta jól minden piaci szereplő, hogy ez a jövő, csak ráértek fejleszteni, mert vette még ezt is a nép.)

"a windows mobile-os telefonom, mint az iphone első változatát lehetett"

De nem is az iPhone 2G hozta a nagy változást, hanem a 3G a központosított App Store-ral és kiegészítő szolgáltatásokkal.

"tény, smooth animálások, és default-ban telepített programok nem voltak olyanok windows-on"

Akkor miről is beszélünk? ;)

"de meglepődnél az iphone bejelentése előtt hónapokkal miket toltak ki egyes xda-developers-es srácok"

Biztos vagy benne, hogy meglepődnék?! Az iPhone 3G előtt egy XDA II-est használtam évekig, főzött ROM-mal. Mellesleg fejlesztőként ezekre a telefonokra csináltunk játékokat. :)
Előtte meg az összes létező Symbianos és Palm alapú eszköz átment a kezemen, köztük egy-két egészen egzotikus. Pl. egy Tapwave Zodiac mai napig itt figyel a fiókomban, működőképes állapotban:
http://blog.casualgamestore.com/2012/04/21/our-old-handheld-and-mobile-…

"én arról beszélek, hogy az apple nem újrafeltalálta a telefont, ahogy állítja, hanem vette a cutting-edge kutatásokat, amik már készen voltak, alkalmazta a saját design principles elgondolását, és kiadott egy telefont, amit kevésbé töketlen gyártók x idő alatt amúgyis elértek volna."

Szerintem senki nem állította, hogy újra feltalálta az Apple a smartphone-t, csak ők hozták a hardvert, a szoftvert és a szolgáltatásokat tökéletes összhangba, amit a többi gyártók közül alig-alig tudtak a mai napig utánuk csinálni. Nézd meg a gyártókra lebontott piaci részesedéseket. A Samsungon kívül a többiek csak nevetséges részesedést tudtak összehozni az elmúlt 5 évben. Bár igazad lehet, ha az "x idő" nálad mondjuk húsz évet jelent. :)

"előzött, mert csak így kerülhetett be egy piacra, ahol ő nem volt jelen...tudta jól minden piaci szereplő, hogy ez a jövő, csak ráértek fejleszteni, mert vette még ezt is a nép."

Annyira ráértek fejleszteni, hogy a Nokia a csőd felé robog, a RIM már a szélén tántorog, a Motorolát a szabadalmai miatt felvásárolta a Google és megmentette a csődtől, de kivágta az alkalmazottak egy jelentős részét. Csak úgy dübörögnek a régi nagy gyártók, meg hetente adják ki a ráérős fejlesztéseik eredményeit (WP7, Bada, Qt Mobile, Maemo/MeeGo/Tizen/Jolla/stb.) ! Ezzel szemben az Apple, akinek annyit csinált csak, hogy előzött, olyan negyedéveket produkál, ami a fenti három céget együtt kihúzná a sz@rból. De tudjuk, hogy ezt bárki utána tudná csinálni, csak nem akarja... Irónia off! ;)

- appstore-t gyakorlatilag az apple akarta legkevésbé, aztán piaci nyomásra mégiscsak belekezdtek, azóta meg arról beszélnek, hogy gyakorlatilag ők találták fel a smartphone-t

- smooth animálások és UX tény, hogy növelik a telefon használhatóságát, de ennyi erővel színeket is levédethetünk, mert hogy ott és akkor találták el legjobban az arányokat, innentől senki ne is próbálhasson ilyent csinálni...nem attól laptop a laptop, hogy 2 vagy 12 mp alatt végzi el a feladatot, és közben csilingel-e vagy sem.

- nem vitatom az apple piaci érdemeit, de most emiatt konkrétan más már ne is gyártson kerek sarkú telefont, és érintőkijelzőset, mert nyilván mind csak őket másolja? ha nem ők találták fel, csak ők raktár tökéletes arányba, akkor azt már mondhatjuk, hogy nem ők találták fel? innentől akkor mi a probléma? tényleg próbálom megérteni amit mondasz.

- a nokia azért robog a csőd felé, mert akkor lassúak voltak, és beelőzték őket, egyről beszélünk. ha nem lett volna az apple, akkor lett volna idejük, de nem így lett. igen, aki annyit csinált csak, hogy előzött, az nyert. nem kell mögé isteni beavatkozást látni.

nem értem egyszerűen, hogy ha te is láttad azokat az eszközöket, amik az alapjai voltak az iphone-nak, hogy nem láttad azt, hogy akár jön az apple, akár nem, egyszer ez lesz a jövő. innentől viszont érdekes a jöttem-láttam-győztem hozzáállás, és innentől-minden-az-enyém mentalitás is, steve jobs bevallottan torzította a valóságot amikor érdekében állt, én nem azon vagyok meglepve, hogy ezt teszi a cége is (ahol mindenki istenként tekintett rá, ennek ellenére is), hanem azon vagyok meglepve, hogy ezt nem sokan veszik észre.

(kérlek mond azt, hogy tényleg nem lehetett használni az iphone 2g előtti telefonok telefonkönyvét, ahogy azt ők promózták is)

"appstore-t gyakorlatilag az apple akarta legkevésbé, aztán piaci nyomásra mégiscsak belekezdtek"

Ezt hol is olvastad, vagy ez most olyan, mint a veszteséges app store? ;)
Egyébként milyen piaci nyomásra? Egy rakás szétszórt app store létezett akkor, de nem nagyon emlékszem olyan gyártóra, akinek lett volna egy normális saját. Mindenki úgy vadászta össze a sis, meg msi fájlokat, ahonnan éppen sikerült.

" de ennyi erővel színeket is levédethetünk"

Ezért mondtam feljebb, hogy a szabadalmi rendszer úgy sz@r, ahogy van. De ettől még azt állítani, hogy a konkurensek nem az Apple sikereit látva és azt koppintva próbálják lenyomni, az egyszerűen hazugság. Az egy más kérdés, hogy most úgy tűnik, hogy csak a Samsungnak sikerül.

"nem ők találták fel, csak ők raktár tökéletes arányba"

Ha a "csak" szót "de"-re cseréled, akkor rögtön választ is adtál a saját kérdésed. :)
Ettől felőlem gyárthatna mindenki (no patents!), de akkor mondja azt, igen. Ugyanolyan arányú házat gyártok, mint az Apple, koppintom a dolgait, mert a vásárlóim ezt várják tőlem. Csak ez ugye verseny és a Samu nem fogja ezt kimondani, az Apple meg trollkodni fog a patentjeivel cserébe.

"ha nem lett volna az apple, akkor lett volna idejük, de nem így lett. igen, aki annyit csinált csak, hogy előzött, az nyert. nem kell mögé isteni beavatkozást látni."

Isteni beavatkozásról senki nem beszélt. Sokkal inkább az történt, hogy jött egy sokkal tehetségesebb társaság és látva a sok töketlenkedést dobtak egy hatost. A többi "nagy" meg csak a mai napig csak pislog és azt kérdezgeti, hogy wtf?! :)
2009-ben ott ültem a Nokia Developer Conference-en és hallgattam, ahogy arról beszélnek, hogy most a Qt Mobile-lal megtámogatott Symbian új generációjával hogyan fogják letaszítani a trónról az iOS-t és az akkor alakulgató Androidot. Én meg csak ületm és majdnem hangosan felnyerítettem. Ezt látva szerintem esélyük nem lett volna oda eljutni, ahol most az iOS és az Android tart. Talán majd 20 év múlva. :)

"Ezt hol is olvastad, vagy ez most olyan, mint a veszteséges app store? ;)
Egyébként milyen piaci nyomásra? Egy rakás szétszórt app store létezett akkor, de nem nagyon emlékszem olyan gyártóra, akinek lett volna egy normális saját. Mindenki úgy vadászta össze a sis, meg msi fájlokat, ahonnan éppen sikerült."

Abbahagyhatod a szavam megkérdőjelezését.

Arról, hogy az Apple sokáig nem is akart appstore-t sok apple dolgozó beszélt már, eleinte ezért kezdtek web-app-ok irányába nyitni, nem akarták felvállalni az ellenőrzést, és a natív kód futtatást. Amint lesz időm keresek neked erre linket. Addig kérlek ne nevezz rögtön hazugnak, a te állításod ugyan úgy igazolás nálkül áll.

Kezdem érteni szerintem miből indulsz ki. Tehát az Apple húzott egy merészet, mutatott valami kvázi-újat, és most mindenki úgy másolja őket, hogy ha nem lett volna az apple, akkor nem is ezt csinálnák? Mármint akkor nem érintős telefonokat csinálnának?

Nem vitatom az apple érdemeit, csak annak mértékét. Sokmindent jobban kigondoltak, mint az elődök, de nem is a semmiből dobbantottak, ezt próbáld meg kicsit kiértékelni.

"Ugyanolyan arányú házat gyártok, mint az Apple, koppintom a dolgait, mert a vásárlóim ezt várják tőlem."

Mi van, ha idő közben valaki saját kútfőből, vagy akár a konkurencia termékét kutatva azt találja ki, hogy ő is ezt a formát követné, mert logikus? Senki sem találja ki újra magának az egész cége működését, a kereket, rengeteg elemet eltanulnak, ellesnek, vagy egyszerűen csak használnak.

Nem mondom, hogy a samsung néhol nem másolt, ahelyett hogy eltanult volna, de ez már nem erről szól. Kapitalista cégek szeretnék, ha egyáltalán nem lenne konkurencia, közel akármilyen eszközzel. Samsung is lehet ezt tenné, én csak elvi szinten gondolkodva mondom azt, hogy ezernyi prior act van, nem volt itt revolution, csak jött egy egy lépcsővel, nem egy egész épülettel jobban összerakott termék.

Az emberek szeretik a csodákat, na. Jobb volt azt mondani, hogy eddig minden sz@r volt, és ez a megváltó, mint azt mondani, hogy na, most érett össze.

"Abbahagyhatod a szavam megkérdőjelezését."

Munkámból adódóan napi szinten követem 2001 óta a mobil piac dolgait. Volt két állításod, ami szerintem nem így volt. Megkértelek, hogy dobj linkeket, amik alapján ezt állítod.

"Addig kérlek ne nevezz rögtön hazugnak, a te állításod ugyan úgy igazolás nálkül áll."

Nem neveztelek sehol hazugnak. feljebb leírtam, hogy mire utaltam. Mely állításom tartod igazolás nélkülinek? Én rákérdeztem kettőre, gondolom visszafelé is elvárhatom ezt konkrétan.

"Sokmindent jobban kigondoltak, mint az elődök, de nem is a semmiből dobbantottak"

Ennyit állítottam én is. Aztán copy&paste-tal próbálkozott a Samsung a Galaxy S-sel. Most meg majd jön egy másik gyártó, aki a Note-ot fogja koppintani. Ez a dolgok rendje. De ettől ezt még nem kell letagadni.

"Mi van, ha idő közben valaki saját kútfőből, vagy akár a konkurencia termékét kutatva azt találja ki, hogy ő is ezt a formát követné"

Erre mondanám azt, hogy bullshit. Ha az Apple állítaná ezt, akkor is.

"Samsung is lehet ezt tenné"

Samunak fontos az Apple, hiszen a legnagyobb vevője. Apple-nek addig fontos a Samsung, amíg nem viszi át a teljes gyártását az LG-hez, Sharphoz, akárhová.

"Jobb volt azt mondani, hogy eddig minden sz@r volt, és ez a megváltó, mint azt mondani, hogy na, most érett össze."

Végig ezt mondtam. Volt egy rakás jó dolog szétszórva a különböző gyártóknál, de képtelenek voltak összeszedetten az emberek elé rakni. Jött az Apple, megtette, most meg mindenki anyázik, hogy ez a mi ötletünk volt, az a tiéd, az meg a harmadiké. Csak eleinte azt nem látták be, hogy ez így külön-külön semmit nem ér. Aztán amikor az Apple összerakta azt az ökoszisztémát, amit a Nokiának, RIM-nek, Sony-Ericcsonnak, stb. évekkel korábban kellett volna, akkor elkezdtek őrült módon kapkodni és másolni bizonyos dolgokat. Jó példa a sok-sok iPad killernek kiáltott tablet.

"Ezt hol is olvastad, vagy ez most olyan, mint a veszteséges app store? ;)"

Én erre mondtam azt, hogy meghazuttolsz.

Egyébként már látom, hogy nem annyira beszélünk különbözőt, remélem te is. Én nem vitatom, hogy hasonlóak a termékek, azt vitatom, hogy ez természetszerűleg másolás kell legyen. Azt láttam az iPhone előtt is, hogy erre fog menni a piac, erre kell neki, már akkor is voltak appstore-szerű kezdeményezések, csak nem a gyártóktól közvetlen, már akkor is egyre kevesebb gomb, egyre nagyobb touch-felület volt az irány, és ezért nem érzem úgy, hogy az Apple magatartása, miszerint innentől csak az övék kell legyen minden, az korrekt.

"Mi van, ha idő közben valaki saját kútfőből, vagy akár a konkurencia termékét kutatva azt találja ki, hogy ő is ezt a formát követné"

Erre mondanám azt, hogy bullshit. Ha az Apple állítaná ezt, akkor is.

Ebben nem értünk egyet, én nem egyszer láttam már, hogy az én következtetésemről nem tudva valaki pont ugyan arra jutott, akár évekbe tellő út megtétele után is. Alapvetően nem abban hiszek, hogy 1000 féle igazság van, ezért nem lep meg, ha valaki előáll valamivel, ami nem új.

Viszont mielőtt lerohannának, nem mondtam, hogy a Samsung nem csinált hülyeséget. Csak azt, hogy az Apple se vétlen és etikus.

Munkámból adódóan napi szinten követem 2001 óta a mobil piac dolgait.

Akkor volt egy Rekall látogatásod közben, mert abban igaza van, hogy amikor a készülek 2007 elején debütált, még nem voltak olyan alkalmazások, amelyeket külső fejlesztőktől lehetett volna megvásárolni, és Jobs eredetileg ellen is állt a lehetőségnek...

Még szerencse, hogy az első hozzászólásaim egyikében leírtam, hogy a iPhone 3G UX-ről beszélek és nem a 2G-ről:
http://hup.hu/cikkek/20120825/az_egyik_kaliforniai_birosag_az_apple_jav…
Jobs konkrét ellenállására nem emlékszem, ezért kértem, hogy dobjon linket, ahol ezt nyilatkozta, de most már tőled is várom! :)

Jaj, véletlenül elfelejtettem kitenni az idézőjeleket... ;)

"Amikor a készülek 2007 elején debütált, még nem voltak olyan alkalmazások, amelyeket külső fejlesztőktől lehetett volna megvásárolni, és Jobs eredetileg ellen is állt a lehetőségnek."

Steve Jobs könyv, 520. oldal.

HTH

Azt ugye nem gondoljátok komolyan, hogy az Apple felhasználói nyomásra csinálta meg egy év alatt a máig is fejőstehén app store-t, a hozzá való fejlesztő környezettel, meg minden cókmókkal együtt? Valószínűtlen. Sokkal valószínűbb, hogy eredetileg is a második szériához ütemezték be, esetleg csúszás miatt nem lett az első része. Csak ők ezt nem szokták a nyilvánosság orrára kötni, inkább kitalálnak valami szép mesét, hogy miért így lett, és nem úgy.

megkeresem neked, amint lesz időm, több irányból is voltak erről infok, legutóbb Guy Kawasaki egy youtube videóban mondta el, hogy miért így történt, és nem beszélt szervezettségről

nem mondom, hogy nem volt tervben későbbiekre, de kifejezetten hangosan tiltakoztak a webes fejlesztésen kívül minden ellen a kommunikációjukban.

Én tényleg nem emlékszem rá, de ettől még lehetett így. Mondjuk az más kérdés, hogy egy cég mit kommunikál a konkurencia és a vevők altatására és mit tesz valójában. Az tényleg elég hihetetlen, hogy 2007-ben még nem akartak natív alkalmazásokat, meg app store-t, aztán egy évvel később meg lerakják az asztalra az egyik legjobb, több száz API-t tartalmazó, fejlesztői környezetet és hozzá a komplett app store-t.
Na, mindegy! Hagyjuk!

En emlekszem. Az iPhoneOS 1.x es 2.x (nem csak az API-k) kozotti kulonbsegeket tekintve siman lehetseges. Nem egy magyar cegrol beszelunk akik csak ket php pistiket tudnak foglalkoztatni es nincs kraft egy egy ev alatt lefolytatott refaktorra, plane ha ezt a piac olyan eroteljesen igenyli, mint amekkora balhe volt a nativ appok hianyabol.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Pedig akkor nagyon úgy tűnt. A rendszerbe elég mélyen bele kellett nyúlniuk, hogy az AppStore megoldható legyen. A szolgáltatóknak akkoriban nem tetszett a natív programok ötlete (nem első eset, hogy miattuk butítottak le okostelefont) ahogy sok más sem ami akkor hiányzott az iPhone-ból. Az iPhone-on futó rendszernek meg szerencsére már desktop vonalról voltak alapjai és fejlesztői oldalról is volt tapasztalat, így nem volt annyira nehéz valami jót összehozniuk. A fejlesztőeszközök eredetileg sem lehetttek rosszak, hiszen nekik is kellett valamivel dolgozniuk.

Itt a legkisebb ötlet az volt, hogy képernyőn a megnyomható gombok hogy néznek ki. Semmi újdonságot nem látok, ha az iPhone-om mellé a másik kezembe veszek egy WP-t. Vagyis látok. Egy szerintem szándékosan elrontott UX dizájnt, de azt is csak azért, hogy ne lehessen őket __első ránézésre__ vádolni. A fejlesztők sem szabadalmi okok miatt csinálták szerintem kicsit másra, hanem azért, hogy a dühöngő Ballmer-nek mondhassák, második nekifutásra megdolgoztak a munkabérükért.

--
trey @ gépház

Szerintem meg baromi jó ötlet a csempés megoldás és elég innovatív is, már ha lehet ezt alkalmazni egy triviális ötletre :)

iPhone-on 1 db ikon van, ami visszajelzést ad az állapotáról, illetve önmagában hasznos infót ad megnyitás nélkül is, az pedig a Naptár ikonja, ami mutatja, hogy hanyadika van. Persze a többi is jelzni, ha frissült az állapota a kis piros körrel, de azzal nem sokkal vagyok előrébb.

Hogy mennyire kiforrott, jó kérdés. Mentésgemre egyen mondva, én még naív vagyok, nem fogtam még sajnos a kezemben ilyet, csak W8-cal játszottam virtualizálva.

Igazából most nagy dilemmában is vagyok, mert lassan dönteni kell, hogy W8 ökoszisztéma (+Thinkpad x220/230, esetleg x86-os Surface), vagy maradok az Apple-nél (Air), ami nem egy könnyű választás. De októberig végülis van időm.

Úgyhogy valószínüleg ezért _sem_ fogy a WP7. Mert jön a W8, és mindenki várakozó álláspontra helyezkedett.

Azért ez kötelező trolling ide :D

Az a baj vele, hogy ha az internetes kommenteket olvasom, akkor a WP linux szebb, jobb, innovatívabb. A valóság meg az, hogy a lófasznak se kell. Fejtsük meg mi lehet az oka! Nem egyhez volt szerencsém. Nekem ingyen se kéne. Ingyen se kell senkinek.

Nem lehetett kihagyni. :)

Amit te említesz az kizárólag annyi, hogy az Apple nyitotta meg az okostelefon piacot a tömegek előtt. Az okostelefonokat előtte több okból egy más felvevő körnek szállították. Egyik ok a kvázi "olcsón" kivitelezhető, és legyártható technológia hiánya. Másrészt a technológiát támogató háttérhálózat (3G, egyéb wireless) gyengesége, és kevéssé megfizethetősége.
Az Apple annyit tett, hogy tömegcuccot csinált abból az eszközből ami előtte egy más szegmens igényeire lett kifejlesztve.
Gondolod, hogy ez az előny sokáig lovagolható?

"Amit te említesz az kizárólag annyi, hogy az Apple nyitotta meg az okostelefon piacot a tömegek előtt. Az okostelefonokat előtte több okból egy más felvevő körnek szállították."

Ezt azért gondold át még egyszer! A Symbian és Windows CE telefonok felébe, negyed annyiba kerültek, mint a "tömegcucc" iPhone 2G. :)

"Gondolod, hogy ez az előny sokáig lovagolható?"

Majd a negyedéves jelentések pontosan mutatják, hogy meddig lovagolhatók.

Szánalmas ez a hasonlat. Bármikor szinte bármilyen árucikkel el lehet ezt játszani. Képzelj csak el egy 30-40 éves Fordot, majd jön egy 10 éves X márka és láss csodát a mostani Fordok meglepően hasonlítanak erre. Egyszerűen arról van szó hogy a jelenlegi technikai lehetőségekkel szinte bármilyen formát le lehet gyártani, így mindenki próbál közelíteni az ideálishoz. Van akinek hamarabb összejön, van akinek később, de ezt levédeni és támogatni egyszerűen röhejes.

Kérlek olvasd el a fentebb leírt véleményem. Nem vagyok fanboi semmilyen témában, és nincs Android-os telefonom.

Csak arról beszélek, hogy amikor már a legtöbb gyártó ebbe az irányba tapogatózott, az Apple lépett egyet, ami ügyes volt, kockázatos és ügyes, de utána azzal, hogy levédette, elég erőteljesen monopol helyzetet épített, blöffel.

Ember nem gondolja komolyan, hogy most innentől iphone-hoz hasonló terméket nem lehet majd sehol a világon gyártani (igen, Kínában is lobbizik, ez volt az első ütközet), mert ők voltak az elsők, akik azt gondolták, hogy hé, mi van ha ezt mégis le lehet védetni?

(kérlek próbálj meg túlnézni az apple vs. android fanboi beszélgetéseken, ez nem erről szól)

Baloldalt szétcsúsztatható, kinyitható és QWERTY billentyűzetes telefonok vannak, jobboldalt érintőképernyősek. Nem az Apple találta ki ezt, rohadtul semmi innováció nincs benne. Baloldalt spórolós cuccokból (kis méretű, olcsó kijelző, nem érintőképernyő) voltak összerakva a telefonok, mert a piacon mindenki ilyen fosokat gyártott, hogy az utolsó bőrt is lehúzza a vevőről és szépen lassan vezessék be az ezer éve a fiókban porosodó technológiákat, jobboldalt meg olyan készülékek vannak, ahol reagálni kellett a piaci változásokra, mert ha nem teszik, akkor úgy járnak, mint a Nokia.

--
Ingyenes Ubuntu One tárhely:
https://one.ubuntu.com/referrals/referee/170278/

Ha vesszük ezt a 1968-as filmet http://www.youtube.com/watch?v=-3949GAIokg akkor nekem úgy tűnik, hogy az apple designerei pár évtizedes megfeszített munkával tettek négy rádiuszt a sarkokra, majd mivel a gombokat lefelejtették, kénytelenek voltak érintőképernyőt álmodni :D

Gondolom megfeszített munka kellett volna, másképp nem védenék most annyira a befektetett hatalmas értéket. Mert a másik lehetőség az lenne, hogy jogi-szabadalmi ügyeskedéssel próbálják ellehetlenítei a konkurrens gyártókat :D

Ennek mi köze van ahhoz, hogy semmi újdonság nincs benne? Mert ugye nem az vitatják a képen, hogy milyen belbecs van a készülékben, hanem arra feszülnek, hogy hogy néz ki.

Triviális vagy nem... anno Leonardo is tervezett repülő eszközöket, és attól még hogy alighanem sose repült velük, Ő már bő ötszáz évvel ezelőtt lerajzolta, megtervezte őket.

Persze az a bő 700 megsértett szabadalom is érdekes, egyszer ha lesz időm megkeresem azokat, hogy miket lehet szabadalommal levédeni. Számomra ez nagyon úgy néz ki, hogy nem a mérnökök, hanem a jogászok harcáról van szó.

Hülyeséget beszélsz, bár látom a hozzászólásokból Apple az utolsó leheletedig. A probléma, mint a képed is jelzi, az volt, hogy korábban létezett a forma Apple verzióban, mint a Samsungnál. Ez esetben korábban létezett a forma, a filmben, mint az Apple esetén. Nem az eltelt idő a lényeg, hanem a hasonlóság, ahogy Apple vs Samsung kérdésben is. Ott az Apple azt állította ők a referenciapont, ők találták ki a formát. A film azt mutatja, a referenciapontnak is volt előzménye.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Jajj de jó, hogy pár hozzászólásból el tudod dönteni, hogy mi a véleményem:D

De azt, aki nem látja az Apple - Samu másolást, azt úgyse tudom meggyőzni, szóval feleslegesen koptatom a bilentyűzetet.

Már csak azt nem tudom, hogy mi ez a zsigeri gyűlölet egyesekben az Apple felé. Savanyú a szőlő, vagy mi?

Hajszálnyit se számít, hogy a Samsung másolta-e az iPad formatervét. Az igazi probléma alighanem az a bő 700 egyéb szabadalom. A formatervet csak azért hozták fel, hogy legyen min viccelődni :D

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/554797_101511094…

De most már egyre jobban érdekel, hogy mi az a 700 szabadalom...

Amilyenek a hozzászólások, azok alapján igen, el lehet dönteni.

Attól, hogy a Samsung lopta a formát, még állításával szemben nem az Apple találta fel, mint a film is mutatja. Én ezt írtam, olvasd el még egyszer.

Kifejthetnéd miért lenne savanyú a szőlő. Buktam a részvényeken? Nem. A telefonom máshogy működik? Nem. Akkor miért lenne savanyú? Várom a megoldást.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Akkor most az iphone elé a képen illeszd be az LG Prada-t, amit az iphone előtt jelentett be az LG és a _design tekintetében_ (ami az apple fő problémája ugye) ugyanaz a full képernyő és lekerekített téglalap séma, mint a szifon. De mondjuk, hogy egyszerre készültek és kerültek piacra.

Who Copied Who? LG Prada vs. iPhone:
http://news.softpedia.com/news/Who-copied-who-LG-Prada-vs-iPhone-55749…

http://en.wikipedia.org/wiki/LG_Prada
"It was first announced on December 12, 2006."

http://en.wikipedia.org/wiki/IPhone
"The first iPhone was unveiled by Steve Jobs, then CEO of Apple, on January 9, 2007"

Sztem, volt elet azert az Apple elott is.:) A "Release date" majus mig az IPhone-e junius.

A Wiki-bol:
LG Electronics has claimed the iPhone's design was copied from the LG Prada. Woo-Young Kwak, head of LG Mobile Handset R&D Center, said at a press conference, "We consider that Apple copied the Prada phone after the design was unveiled when it was presented in the iF Design Award and won the prize in September 2006."

Azért ezt a két telefont ránézésre elég nehéz összekeverni. Ellentétben két tök hasonló keretű, színű, formájú és méretű tabletet. Főleg, mikor a Samsung még az Android témáját is az iOS-hoz hasonlóra készítette el.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

szerintem azért ez a modszer, mert később vélhetően máshogy nem tudná eladni a terméket. a pc-s piac kifulldt, ujat már nemigen lehet alkotni, egyszer gondolom eljutnak oda is, hogy uj dolgot nem tudnak kitalálni a tabletre, telefonra sem.

most néztem, felfoghatatlan, hogy egy év garit ad egy több 100e ftos termékre, és még százezeré vegyek garanciát még két évre. és hány olyan ember van, akinek teljjesen felesleges egy ilyen telefon/laptop, de mégis megveszik. hihetetlen amit csináltak, de ez a hozzállás nagyon gerinctelen.

Ha komoly verseny lenne az ennyire igényes számítástechnikai eszközöket és szolgáltatásokat integráltan kínáló cégek közt, akkor nyilván az ár is kisebb lenne.

Mivel egyelőre csak az Apple az, aki jól kinéző, jól használható, előremutató eszközöket kínál, ezért nyilván magasabb áron kínálja a termékeit.

Gyk: a műanyag Asus laptop 99.000-ért a Tesco-ban nem az igényes kategória.

de 600ezeré kínálni egy javithatatlan, vagy legalábbis horroráron javitható terméket, az igényes? mintha az auto karosszériáját pl az auto árának feléért cserélnék, stb. egyébként szerintem android nélkül még mindig egy gyámoltan lenne az iphone. ahogy néztem az első valami überostoba volt.

Szerinted a Rolls Royce mennyire javítható házilag és milyen olcsó a szervizelése?

Az Apple egyébként az ilyen eszközeinél nem javít, hanem cserél, ami számomra pozitívum. Nem kapok vissza egy összekarcolt, rosszul összerakott készüléket (a Galaxy S2-m kb. úgy nézett ki a szervizelés után, hogy vissza kellett küldenem még egy körre), hanem kapok egy új bontatlan készüléket, ahol újrakezdődik a garancia.

A Rolls Royce is javítható házilag, mint ahogy az iPhone is. Én pl. saját magam javítottam a saját iPhone-omat.

"Nem kapok vissza egy összekarcolt, rosszul összerakott készüléket (a Galaxy S2-m kb. úgy nézett ki a szervizelés után, hogy vissza kellett küldenem még egy körre), hanem kapok egy új bontatlan készüléket, ahol újrakezdődik a garancia."

Ez szervizfüggő. A kollégám SGS III-át a szemet előtt, Budapestről kiszállva, Győrben a mobil szerviz szervizelte. A telefont szakszerűen, gyári alkatrészekkel javította és célszerszámokkal szedte szét antisztatikus környezetben. Mikor összerakta, senki sem vett rajta észre semmit. Pedig 4-5-en néztük át a munkáját.

--
trey @ gépház

"Ez szervizfüggő. A kollégám SGS III-át a szemet előtt, Budapestről kiszállva, Győrben a mobil szerviz szervizelte. A telefont szakszerűen, gyári alkatrészekkel javította és célszerszámokkal szedte szét antisztatikus környezetben. Mikor összerakta, senki sem vett rajta észre semmit. Pedig 4-5-en néztük át a munkáját."

Ez érdekes...

A Samsung csak Budapest területén végez helyszíni javítást, azon kívül szervizfutárt alkalmaz, aki egy zárt műanyag dobozban szállítja fel a központi szervizbe a hibás készüléket. Az meg már önmagában vicces kijelentés, hogy valakinek a lakásán, vagy munkahelyén képes a szervizes labor körülményeket létrehozni, amit az ilyen szerelésnél alapból megkövetelnek a belső céges policyk (persze tisztában vagyok vele, hogy kis hazánkban mennyire foglalkoznak az ilyen kérdésekkel, ha már leföldeli magát a szerelő, az már csoda számba megy a legtöbb helyen /láttam pár szolgáltatói szervizt belülről működni :D /).
Én eddig szinte az összes Samsung készülékemmel jártam szervizben (SGS II-vel négyszer is) és valóban nem minden esetben volt velük minőségi probléma, de egy esetben konkrétan nem vettem át a javított készüléket, mert fel sem ismertem, hogy a visszaküldött készülék az enyém, annyira szétcseszték. 3 hét levelezés és fogyasztóvédelmi fenyegetőzés után kaptam egy utalványt, amit beválthattam egy új készülékre.

Elnézést, részben tévedtem, ez év májusában még csak Budapesten lehetett igénybe venni a Samsung "Házhoz megyünk" szolgáltatását.
Azt meg ugye te sem gondolod, hogy házhoz menve a konyhaasztalon pormentes, antistatikus környezet kialakítható :D

A Szintézis Kft-t nem ismerem, de jártam már pár T-mobile-os szervizben és elég érdekes állapotok vannak néhol.

Némelyik Samsung szerviz sem éppen bizalomgerjesztő :D

http://m.cdn.blog.hu/ap/appleblog/image/!!201208/IMG_5872.jpg

"Elnézést, részben tévedtem, ez év májusában még csak Budapesten lehetett igénybe venni a Samsung "Házhoz megyünk" szolgáltatását."

Semmi gond, elnézem.

"Azt meg ugye te sem gondolod, hogy házhoz menve a konyhaasztalon pormentes, antistatikus környezet kialakítható :D"

Nem értelek. Szándékos a trollkodás? Hogy a faszba jön ide a konyhaasztal? Számítógépszervizről beszéltem.

"de jártam már pár T-mobile-os szervizben és elég érdekes állapotok vannak néhol.

Némelyik Samsung szerviz sem éppen bizalomgerjesztő :D"

Na és? Ezeken a helyeken és a kiszálló szervizben fődarabokat cserélnek. A megfelelő körülmény megteremthető ehhez bárkinek a lakásán is. Nem kell túlmisztifikálni ezt a dolgot. Nem SMD szerelésről, meg processzorgyártásról beszélünk.

--
trey @ gépház

A vicc az, hogy szerintem ezzel semmit nem érnek el. Csak lesz csomó jól megtömött zsebű vérszívó. Mondjuk amerika 1/3-a a jogi pályán él. Valahonnan nekik is lopni kell. Ha máshonnan nem a fejlesztésre költhető pénzekből.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Azért ez kötelező trolling ide :D

Tim Cook: "stealing isn’t right" vs. megboldogult Steve Jobs idézet

--
trey @ gépház

Valóban, a jó művész másol, a zseniális lop.

A Samsung másolt, mégpedig mindent, a termék kialakítását, a csomagolást, a tartozékok kinézetét, a reklámkampányt (sőt, még a konkurens reklámfilmekben szereplő színészeket is leszerződtette), a pár napos hír szerint meg még az Apple bolthálózatát is majmolja. A dologba nem vitt bele semmi egyedit, semmi többletet, csak elemezte, hogy mi az ami a konkurens termékeinél jobb megoldás, mint amit ők kitaláltak, majd azt szinte egy az egyben átvették. Ez nem innováció, nem segíti a fejlődést, csak megspórol pár milliárdot azzal, hogy nem kell saját termékfejlesztésre annyit költenie.
Az iPad 2 megjelenésekor egyenesen szánalmas volt a Samsung, mikor a már piacon lévő Tab 10.1-et visszavonta, hogy újratervezze az iPad 2 nyomán és akkor ezt maga a Samsung CEO-ja sem szégyellte bejelenteni.

A zseniális lop. Ez azt jelenti, hogy ellopja az ecsetkezelést, a színvilágot, a stílust és alkot vele egy csak rá jellemző új alkotást.
Ezt tette pl. a Xerox-al az Apple (bár lopásról ott is csak feltételes módban lehet beszélni, mert ha valamit ellopok, akkor nem hagyok ott dollár tízmilliókat cserébe).
A Xerox UI-ja egy grafikus parancsértelmező volt csak, az ablakkezelés annyiból állt, hogy fix pozíciókba képes volt kirakni azokat (nem tudták takarni egymást) és minden művelet előtt menüből ki kellett választani a végrehajtandó parancsot. Az egerük meg valójában csak egy kurzorvezérlő volt, mivel csak 4 irányba (le-fel, jobbra-balra) volt képes mozgatni a pointert. Az UI-t és egeret, ahogy azt a mai napig ismerjük és használjuk az Apple fejlesztette ki. Valóban vettek át ötleteket (sőt fejlesztőt is) a Xeroxtól, de annak munkáját csak alapnak tekintették és egy teljesen új, egyedi terméket fejlesztettek belőle, aminek semmi köze nem volt már az eredetihez.
(Olyannyira nem, hogy mikor a Xerox piacra dobta a saját megoldását, akkor Jobsék még mintadarabot sem vásároltak belőle, annyira szar volt.)

Az meg, hogy nem lehet az Apple formavilágán túllépni és más, egyedi, saját kialakítást tervezni, egyszerűen hülyeség. Aki látott már Nokia Lumiát, az tudja, hogy könnyen lehet akár szebb terméket is gyártani. A történet ugyanis nem a lekerekített sarkokról és téglalap alapú képernyőről szól, hiába próbálja pár elvakult droid ezt sulykolni, hanem az egész termék kinézetéről és a teljes ökoszisztémáról, amit elég nehéz leírni egy hivatalos nyelvezetben. A többi gyártó, képes saját megoldásokat tervezni, még ha vesz is át valamit a formából, mégis elég sokat változtat rajta, hogy egyedi legyen, ne egy másolat.

---

Egyébként a Samsung a Galaxy S3-al megmutatta, hogy képes eltérő designt alkotni, pontosabban azt, hogy mire képes egyedül...
Sajnos pont ez az a pontja ennek a készüléknek, amit szinte mindenki bírál.
De semmi gond, valahol el kell kezdeni újra önállóan gondolkodniuk :D

---

Aki meg azon nyűglődik, hogy mekkora feneket kerítettek ennek a dolognak, az ne a résztvevőket bírálja ezért, hanem a sajtót. Más iparágakban ennél kisebb dologért perre mennek (pl. az autógyártásban képesek egy betűjelzésért adott modell gyártásának leállítását kérni, nem hogy egy az adott gyártóra jellemző design, engedély nélküli felhasználását szó nélkül hagynák :) ), csak az nincs ennyire túlpublikálva.

Mókásnak látszik a kérdés, de ezt találtam:

http://www.nairaland.com/1028171/samsung-pay-apple-1.05b-patent-infring…

Keresgéltem az érintett szabadalmak után, de a fent linkelt pdf-ben (ami szintén elég mókás, hogy kézzel vannak átfirkálva a számok :D), csak ilyen D'677 meg társai vannak, így némiképp macerás volt megtalálnom, hogy mi micsoda. Most úgy tűnik hogy nem 700 szabadalomról van szó, hanem jóval kevesebb szabadalomról (szabadalom sértésről), csak sok-sok telefon esetén. Ebből épp a 677-es ami az énfón leírása. A fenti linken azt találtam, hogy az általános leírás szerint az Apple iPhone:
- téglalap alakú, egyformán lekerekített sarkokkal (tehát ha két saroknak más a rádiusza akkor már nincs is baj?)
- lapos, átlászó felület a termék elején
- a lapos, átlátszó felület alatt kijelző (döbbenetes innováció :D)
- az áltlászó felület alatt és felett egyszínű keret, a kijelző mellett épp ilyen, vékonyabb keret
- a bekapcsolt termék rácsba rendezett, színes, lekerekített sarkú ikonokat jelenít meg
- ezek alatt, színes, lekerekített sarkú ikondokk van, ami nem változik a lapozás során

Elég hevenyészett és pontatlan fordítás, lásd az eredetit. Ha elfogadom hogy az ott hozott kép hiteles, akkor ájfónom van, igaz, a motorola csinálta. Ehe.

Ezt egy régebbi cikkben olvastam, de jól leírja a problémát:

"Az Apple a szabadalmait az egyes megoldásokra jelenti be főként, és ezek önmagukban a legtöbb esetben roppant nevetségesnek hatnak még a szakmabeliek számára is, hiszen a készülék téglalap alakjáról, a menükről, az ikonok képéről, a képernyő arányairól stb. szólnak, pedig az a valóban jelentős mértékben megkülönböztető jellegzetesség, ami az Apple-t azzá teszi ami, az nem a részletekben, hanem a részletek összefüggő egészében rejlik. Nagyon úgy tűnik, hogy a jelenlegi szabadalmi rendszer alkalmatlan a Steve Jobs által kitalált koncepcióval történő együttműködésre. Ennek következménye, hogy egyrészt az Apple a részletek levédésével és az azok miatti perlekedéssel lejáratja magát, hiszen szétszedve nevetségesek az érvek. Másrészt a részleteket másoló vagy utánzó konkurensek jogosan hivatkoznak arra, hogy evidens, levédhetetlen megoldásokat próbál meg az Apple kisajátítani.
Igen, mert amit védeni kéne, az maga az Apple ökoszisztémája. Ám erre alkalmatlan a jelenlegi szabadalmi rendszer, így a szappanoperák folytatódni fognak: a mostani körülmények között egy szabadalmi perben az Apple-nek éppúgy igaza van, mint a Samsungnak, és fordítva. Róka fogta csuka."

Undorító amit az alma művel. Versenyezni a piacon kéne nem a bíróságon.

"Van olyan bíróság, ami szerint a Samsung nem másolt. Jaaaa, hogy azok nem kaliforniai bíróságok...?"

A koreai bíróság bár elmarasztalta az Apple-t, de még ott sem tudták nem elismerni a Samsung másolását és őket is megbüntették.
Ha a saját hazájában ezt elismerik, ahol a nemzeti összbevétel jelentős részét ők termelik meg, akkor ez azért jelent valamit.

Szerintem semmit sem jelent. Ezek a perek és ítéletek nem arról szólnak, hogy kinek van igaza. Ezek a perek - Tim akárhogy is szépíti - egy dologról szólnak, a pénzről. A másolásról meg annyit, hogy itt mindenki vádol mindenkit. A behajtható pénz reményében. Vagy ezt már elfelejtettük?

Nokia: gyakorlatilag az Apple összes telefonja, zenelejátszója és számítógépe szabadalomsértő

--
trey @ gépház

A Nokia meg is nyerte a pert, mert igaza volt.
De az Apple ott sem lopott, hanem csak balfasz volt. Adott távközlési szabadalmakat kifizetett az Ericssonnak és ezzel rendben is volt, egészen addig, amíg nem kezdte az iPhonet világszerte árulni, mint kiderült, a megvásárolt licencek csak az USA-ra voltak érvényesek, azon kívül ezeket a Nokia birtokolta, így nekik is fizetni kellett.

De ez nem egyedülálló eset, legutóbb az Asus futott ugyanebbe a problémába és pont a Nokiával, ott a kifogásolt termék a Nexus 7 és az ott felhasznált Wifi licencek voltak.

Kapitalista cégekről beszélünk, még jó, hogy a pénzről is szól a történet, ezt senki nem vitatja.

De ha nem ismered el, hogy egy több éves munkával kifejlesztett rendszer (mint írtam, nem csak lekerekített sarkokról van itt szó, hanem az adott termék teljes ökoszisztémája) nem érték, akkor te még nem alkottál semmit, vagy ha igen és azt ingyen a versenytársad kezébe adnád, akkor nem sokáig fogsz az adott területen megélni.

Azt ugye tudod, hogy az érintőkijelzőt nem ők találták fel? És a telefont se. Csináltak egy készüléket, ami ugyan azt tudja, mint a telefonok 90%-a, de érintőkijelzővel. Ezek szerint 90%-ban ők is másoltak. Vagy az nem számít, hogy ez telefon?

(mellesleg elismerem, hogy a samsung próbálkozik mindennel, de a blackberry se perelte őket szénné a candybar-os billentyűzetes formáért...és igen, jó minőségűek a cuccaik, ameddig velük játszol, és veszel garanciát)

Nekem egyetlen bajom van a Samsung-gal. Igazán kijöhetne egy hi-end, igényes, fémházas telefonnal. Azonnal váltanék és boldogan lennék Android tulaj. Most, hogy szeptemberben lejár az iPhone 4 hűségidőm, ismét választás előtt leszek. iPhone 5 vagy valami friss, de mégis jól megkonstruált androidos telefon.

Az a baj, hogy nem látom, hogy mit tudnék választani az Android vonalról, ami összeépítés minőségre felveszi a versenyt az iPhone-nal és nem fél vagy egy éve van már a piacon...

A Galaxy S III minden tekintetben kiváló lenne. Ha nem gagyiműanyag házba tették volna. A kollégámnak nincs 3 hónapos a telefonja. Most volt ott nálunk a héten a Mobil Samsung szervizes srác, aki garanciában cserélte a telefonja kijelzőjét, mert a ház sarka elkezdett levedleni.

A plusz pont, hogy szó nélkül cserélték a házat, kijelzőt. A mínusz pont, hogy egy 180 ezres telefon ne dobja már le a zománcot 3 hónap után magáról....

Ha ilyen szempontból nézem, akkor a Samsung valóban csak egy olcsó (ami nem is olcsó) utánzata az iPhone-nak. De csak ebben a tekintetben. Viszont ez elég, hogy engem távol tartson a termékeitől.

--
trey @ gépház

Ebben egyet értünk, laptop vonalon se értem, hogy miért nem készített még senki az alu unibody-hoz hasonló laptopot, kifejezetten örülnék, ha a laptop sarkát megfogva nem kéne rettegnem néha hogy elhajlik a gép a kezemben.

Van egy olyan sejtésem, hogy a Samsung gyors kiadási ütemtervébe nem fér bele ez a magas szintű optimizáció, viszont volt már egy-két samsung a kezemben, ami nagyon jól volt összerakva.

nekem a htc desire s ilyen fekete eloxált alu, tokban van ugyan, de magamhoznyultam mikor kiesett a kezemből, és picit megkarcolodott. szépszép, de baromira vigyázni kell rá.

cserélhető előlapos okostelefon kell, erős béllel, és lehet kinozni. iphone előlapot mennyiért cserélnek, ha gajjra megy?

androiddal a barkácsolás a legnagyobb baj. iphone ebben jo, ms is. van kontrol ilyen részen.

de ha megfelel a telefon, én addig le nem cserélném, amig ki nem leheli a lelkét. most gondolkoztam, kelle nekem tablet, nexus7et néztem, de igazán tamagocsi, netezésen kivul ezek a tabletek nemjok másra. játszani nem játszok, arra drága, netezni meg a kaparóstelefonon is tudok.

Nekem az Android-dal semmi bajom sem lenne. Nyomkodtam eleget, a családban is van androidos telefon. Az a 6-7 program, amit az iPhone-on használok, létezik Android-on is. Engem nem érdekelne a verziófrissítés se, nem vagyok verzióbuzi. Nekem a hardverkialakítás az egyedüli szívfájdalmam.

--
trey @ gépház

Ez lelki alkat kérdése. Van akit nem zavar, ha autóján az egyik ajtó más színű. Van akit az is zavar, ha minimálisan poros. A motoromon sikeresen csináltam egy karcot egy olyan védőelemen, ami arra van, hogy ha kell megkarcolódjon. Nem bírtam ki, hogy ne cseréljem le ezt az elemet. Igaz, hogy csak pár ezer volt, de a lelki nyugalom az fontosabb. Tudom, ez betegség. Kezeltetném, de az feltehetően drágább lenne, mintha maradok ennél a szokásnál. :D

A kolléga ugyanebben a betegségben szenved, de ő súlyosabb eset. Én meg tudom érteni, hiszen átérzem a szenvedését...

--
trey @ gépház

"Most, hogy szeptemberben lejár az iPhone 4 hűségidőm, ismét választás előtt leszek."

Miért kellene választanod? Benne van a szerződésben, hogy a hűségidő lejárta után azonnal venned kell másik telefont? Vagy van valami baja a mostaninak?

________________________________________________
http://kronosz.sinuslink.hu

Igazad van, az S3 is az iPhone 5-ről lett másolva. Várjunk... Tehát, a szokásos sárga forgatókönyv kezd életbe lépni. Másolnak/ihletet merítenek, majd jobbak lesznek, mint a mester, ami viszont idegesíti a mestert. Lásd távol-keleti autóipar. Tavalyra vártuk az iPhone 5-öt ami majd mindent ver és itt az új király, helyette kaptunk egy felpolírozott 4-est. Közben a Samsung, igaz nem innovál, de hozza ki sorban a jobbnál jobb készülékeket. Persze majd megkapjuk a 5-ös iPhone-t, ha jól olvastam pár hónapon belül, és minden ami máshol (nem kimondottan Samsung) már unott feature az kijön mint brand new.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Tegyük hozzá, hogy az Apple termékstratégiája kevés termékre épül – nyilván ők is megtehetnék, hogy minden hónapban kihoznak egy „iPhone Cilly W7803”-as típust, ami az előzőtől négy paraméterben jobb, kettőben meg rosszabb.
Az iOS platformnak épp az az egyik előnye, hogy elég négy-ötféle hardverre fejleszteni, és az operációs rendszer sem változik túl sokat. Ez az Androidról nem mondható el.

Persze ennek is van előnye-hátránya: Androidnál eleve úgy kell(ene) fejleszteni, hogy figyelembe veszik a platform változatosságát, ezzel szemben iPad esetében hallottam, hogy néhány app nem volt felkészítve a Retina displayre.

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

A konzolok előnye is a kevés hardvervariáció, nincs 600 alaplap, 80 processzor és 6000 videokártya amit kell tudnia.

Nem arról van szó, hogy sok különböző terméket hozzanak ki, erre tényleg vannak mások a csillió telefonnal, így nem egy iPhone Mini-t vártunk az iPhone mellé, hanem az aktualizált iPhone-t, hogy legalább egy szinten legyen a többiekkel, lehessen mondani a szokásost, hogy most mi vagyunk a legjobbak, kövessetek ha tudtok. Pont ezért mondtam az iPhone 5-öt. Emlékszem mennyire várták, hogy majd most Cupertino-ban szétrúgják az Android seggét, mert itt az új király, aztán lett belőle egy 4S. Amit persze Apple oldalon szeretnek, mivel nincs más lehetőségük. De nagyrészt rossz volt az emberek szájíze.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Annyira rossz volt az emberek szájíze, hogy minden idők leggyorsabban fogyó és legnagyobb darabszámban elkelt iPhone-ja lett. Általában ez a csalódást keltő, mindenki által szidott termékek ismérve szokott lenni. Azért néha a tényeket sem ártana figyelmen kívül hagyni! ;) Gondolom pár embertől most jön majd az a része, hogy a fanok még a sz@rt is megveszik, hogy villoghassanak, meg a sok hasonló sületlenség. Én jól elvagyok az Androidos telefonommal, meg Apple részvényeim sincsenek (sajnos), de néha komolyan fel tudom húzni magam ezen sok csúsztatáson, amit páran összehordanak. Bocs, artifex, most éppen téged találtalak meg! ;P

Pedig az "S" vonal az valóban csalódást keltő "előrelepés" az iPhone-nál számomra.

"hogy minden idők leggyorsabban fogyó és legnagyobb darabszámban elkelt iPhone-ja lett."

Ez betudható annak, hogy nem rossz a termék, felfutóban a piac stb. és nem feltétlen azt jelenti, hogy az iPhone 4-ről a 4 S-re bemutatkozó óriási fejlesztések miatt alakult így.

--
trey @ gépház

Nyugodtan, erre van a fórum. :-) Érvek és ellenérvek feszüljenek csak egymásnak!

Én ezt vettem ki akkor a híreket olvasva és logikusan nem Androidos helyeken írták. Az emberek iPhone 5-öt vártak és csalódottak voltak, hogy nem az jött. Tehát NEM a kijött készülék képességeivel volt a baj ami rossz szájízt okozott, ennek eredményeképpen biztos vették/veszik.

Nekem nem meglepően egy Androidos készülékem van, de ami lehet meglepő, nem az Android miatt, hanem szerintem egy telefon nem ér annyit, amennyibe az iPhone kerül. Vagy mondhatom bármelyik Android csúcskészüléket. HA Apple lett volna annyiért, akár azt is vehettem volna, ilyen szempontból nem volt preferált gyártó/rendszer.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Valahogy azt érzem, hogy ez még nagyon fog fájni az Apple-nek.

A Samsungnak jobban fáj.

Egyrészt a kirótt bírság, másrészt az, hogy az Apple elkezdett kihátrálni és egyre kevesebb terméket rendel a Samsungtól.
Jelenleg a Samsung mikroelektronikai gyártásának több mint 70%-át az Apple vásárolja fel, ha ezt felrúgják, akkor egyrészt pár konkurens cég meg fog erősödni, ami alapból rosszul jön a Samunak (lásd az Apple által elég rendesen megtámogatott Sharp, ami nem csak a mobil kijelző gyártás területén fog kellemetlen meglepetéseket okozni a Samsungnak), másrészt a kieső bevételt nem nagyon tudja máshonnan teljes egészében pótolni és leépítéseket kell eszközölnie.

Ne felejtsük el, hogy az Apple jelenlegi készpénztartalékával (és ez valóban csak a gyorsan mobilizálható készpénz és nem a teljes vagyon) akár a teljes iparágat felvásárolhatná, egy adott gyártó támogatása, fejlesztéseibe, gyárépítéseibe történő beszállás, meg se kottyan nekik.

Nem mondanám azt, hogy egy lábon állnának.

Mobiltelefon - tablet - számítógépek - szoftverfejlesztés - szórakoztatóelektronika - tartalomszolgáltatás.

Ha valóban betörnek a TV-s piacra is, akkor még érdekesebb lesz ez a történet (főleg, ha azt is úgy fejreállítják, mint a mobilpiacot :) ).

http://www.portfolio.hu/vallalatok/kiszivargott_a_lista_ezek_a_profik_k…

Az Apple profitjának már közel 70%-a származik az okostelefon-gyártásból elemzői becslések szerint, így érthető, hogy a befektetők nagy figyelmemmel követik az iPhone-nal kapcsolatos híreket. Az Apple árfolyama hétszereződött azóta, hogy bemutatta az iPhone-t.

----

vegyél a pletykára, adj el a hírre. kiváncsi vagyok a megjelenés után merre.

"az Apple ezen győzelme a Samsung felett nem is annyira a szabadalmakról és a pénzről, mintsem az értékekről szólt"

Ez bizony így is van.

Amikor megjelent az Apple az iPhone-al a piacon, akkor volt három nagy cég, akik úgy döntöttek, hogy ez nem érdekli őket. Van saját fejlesztési ütemtervük és elképzelésük, nem kérnek az Apple víziójából, tartják magukat a saját elképzelésükhöz.

Ez a három cég a Microsoft, Nokia és RIM volt.

A Microsoft nem sokára belátta, hogy a Windows Mobile egyszerűen nem versenytárs már és a nulláról kellett újra elkezdeniük a fejlesztéseket.
A Nokia gyakorlatilag a csőd szélén egyensúlyoz, ha a Windows Phone 8 sem hoz átütőbb eredményeket mint a WP7, akkor jövő ilyenkorra lehet nem is léteznek már.
A RIM még rosszabb helyzetben van, ők a végsőkig kitartottak a saját fejlesztéseik mellett, ha a legfrissebb rendszerük nem lesz sikeres és nem tudják azt más gyártóknak is licencelni, akkor ők is bezárhatják a kaput.

Három cég, amelyik az iPhone előtt a smart mobilpiacon domináns volt, gyakorlatilag a túlélésért küzd, mert nem másoltak.

A Samsung azonnal felismerte a lehetőséget és rögtön rámozdult, ma a legsikeresebb gyártó.

----

De a Samsung se tartana ott, ahol ma van, ha a Google nincs benne az Apple vezetői között és nem értesül időben, hogy milyen fejlesztések készülnek. Ha nem lépnek be az Android fejlesztésébe és az iPhone megjelenése után nem tervezik ők is alapjaiban újra azt (az eredeti Android egy BB klón lett volna, fizikai billentyűzettel, érintő képernyő nélkül http://zapp5.staticworld.net/images/article/2012/04/another20android20p… ).

----

Szóval aki vitatja az Apple ökoszisztémájának értékét, az mérje fel mennyibe került a Nokiának, Microsoftnak, RIM-nek, hogy ezt figyelmen kívül hagyta és nem vette át.

amcsi bíróságon apple nyert nahát.
Tudom sokan apple ellen vannak, hogy hogy védhet le pl. formákat. Ezt nem csak ők teszik meg, sajnos egész szabadalmazás egy nagy trágya domb.
pl. nem tudom hányan tudtátok hogy a kedves noika pl. régi menüje ami 3210 és társaiban voltak szintén le voltak védve. és még kis milliónyi dolog le van védve lásd motorola álltal. amit meg megvesz a bigbrother hogy bevédje magát ilyen bíróságon. az a gond hogy a szabadalom jó dolog lenne, kitalálom örök energiát levédetem x időre hogy visszajöjjön a befektetett pénz. De ilyen formában ahogy ezek a világ cégek bánnak szabadalommal szánalmas. és akkor IBM szabadalmai között is lehetnek hajmeresztő dolgok..

mind1

have a nice weekend!

Örülj Apple, mert Jobs nélkül már nem sok örömötök lesz!

Jobsnak és az Apple-nek rengeteg érdeme van abban, ahogy az IT ma áll. Ha annak idején nem robbantanak az Apple II-vel, akkor ma teljesen máshogy nézne ki az egész számítástechnika, rengeteg cég és megszokott szolgáltatás nem is létezne és ez csak egy olyan fordulópont az IT történetében, ahol jelentős szerepe volt.

Szerintem ez önmagában elég ahhoz, hogy tisztelettel gondoljunk rá.

---

Az Apple vezetéséből Ő szép lassan visszavonult és megfelelő utódokra bízta annak működtetését, már akkor mikor kiderült, hogy a betegsége idővel le fogja győzni. Így a halála nem okozott törést az ügymenetben.

Félre ne értsd, nekem semmi bajom a pókkal. Számomra szimpatikus amiatt, hogy mert mert beleszarni a világba, felvállalta a drogos múltját, szart dress code-ra és garbóban, farmerben állt ki a színpadra egy milliárdos cég vezetőjeként.

De, hogy tiszteljem csak azért, mert így-úgy pénzt akart keresni? Mert az üzletfeleivel mert kíméletlen lenni? Mert jókor született és jókor volt jó helyen? Nem tudom. Ezt még át kell gondolnom.

--
trey @ gépház

"szart dress code-ra és garbóban, farmerben állt ki a színpadra"

Éppen ellenkezőleg, ez neki egyfajta egyenruha volt. Anno az egész cégnél azt akarta, hogy egyfajta uniformist viseljenek, mint az ázsiai országokban, ami az együvé tartozást szimbolizálja. Az általa viselt kombinációt úgy tervezte meg egy japán fickó, de a cégnél leszavazták, de neki tetszett a dolog és a japán küldött neki tonnányit belőle, ami az élete végéig elég volt :)

"Mert jókor született és jókor volt jó helyen?"

Ebben sok igazság van, de ehhez kellett, hogy akkor és ott azt csinálja, ami elindított egy informatikai robbanást, ami a mai napig tart.
A kortársai java egész mással volt akkoriban elfoglalva (persze ezen dolgokból is keményen kivette a részét :D).

--

A pillangóhatásra ha gondolsz, akkor rájössz, hogy miért tartom Jobs-ot és az Apple-t fontosnak.
Ha annak idején nincs az Apple II és nem készítik el rá a VisiCalc táblázatkezelőt, akkor az IBM nem kezd bele egy kisgép fejlesztésébe, nem keres egy szoftvercéget, hogy készítsen erre operációs rendszert, nem készül el az IBM kompatibilis PC, nem indul meg a Microsoft fejlődése, a Compaq lopása révén nem nyitják meg a PC-t a többi gyártó felé stb.
A ma létező informatika, ahogy ma ismerjük egyszerűen nem is létezne.

Biztos bejárt volna egy fejlődési utat, de az egész biztos, hogy teljesen mást. Lehet, hogy ma jóval fejlettebb eszközöket használnánk, de az is lehet, hogy a számítástechnika még mindig csak a nagyvállalatok sajátja lenne.

Erre gondoltam, hogy ez önmagában tiszteletet érdemel. Lehet, hogy csak jókor volt jó helyen, de ezt a pillanatot úgy használta ki, hogy elindított egy olyan folyamatot, ami az egész világra komoly hatással volt.

"Ha pedig nincs a PC és a Microsoft, akkor ma Amigákat használnánk. Brühühü! :)"

Az AmigaOS-re is elég nagy hatást gyakorolt a Macintosh UI, úgyhogy nélkülük elképzelhető, hogy az Amiga egy C512-es gép a C64 egyenes utódja lett volna csak.

Másrészt ha az akkor home computerek nem halnak ki és mára ezek lennének a számítástechnika alapkövei, akkor elég színes és sokrétű világ lenne, ahány gyártó annyiféle megoldás és közöttük minimális átjárás. Maga az internet sem valószínű, hogy a mai formában létezne, inkább a gyártók adnának saját hálózatokat amik egymástól elszigeteltek lennének.

Mondjuk nem mondom, hogy nem használnék ma is szívesen egy ultramodern Amigát :D
(ex A500, A500+, A1200, A4000 tulaj volnék :) )

A kérdésről jut eszembe, hogy éppen a Brian élete megy a tévében.

"Reg: Jól van, de eltekintve a csatornától, gyógyászattól, oktatástól, bortól, közrendtől, öntözéstől, utaktól , vízvezetékhálózattól... mit tettek a rómaiak értünk?
Xerxes: Békét hoztak...
Reg: Ó, békét... Demagóg!"

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Miután kirúgták, kénytelenek voltak vissza hívni, hogy szó szerint megmentse a céget. Most már ez nem fog menni, hacsak nem ártják be magukat eléggé az okkultista tanokba.
Még lehet nekik néhány évre beraktározva elég ötlet, aztán majd meglátjuk merre tartanak. De legyen igazatok és viruljanak. Bár ahogy nézem, nem sok korszakalkotót hoztak össze mostanság a Retina Display-t leszámítva.

A tippjeim:

Tovább finomítják a szabadalmaztatott lekerekített téglalap formát, hogy twice as amazing legyen mint volt, és jobban illeszkedjen mindenkinek a kezébe.

Nagyobb lesz a képernyő, de már 2 éve azon dolgozik a marketing csapat, hogy hogy adják be a népnek, hogy miért lesz jó nekik a 4+ coll, mikor korábban hasonló mennyiségű időt, pénzt és energiát fordítottak arra, hogy megmagyarázzák, hogy a 3,7" pont elég. Az új kijelzőhöz esélyes, hogy lesz valami új, soha nem látott arányú felbontás és több pixel, és elnevezik mondjuk cataracta display-nek.

Lesznek új hangzatos nevű anyagok, amiktől a telefon twice as fantastic lesz és twice as karcálló, de a leejtéstől továbbra is összetörik, szóval lesznek új szilikon tokok is.

Csak egy színben lesz, de azon a színen 10 éve dolgoznak titokban, hogy mindenkinek megfeleljen.

A proci csak 2 magos -arra sem lenne szükség, de miért ne-, de így is twice as fast lesz, mint a 4-5 magos koreai vagy tajvani gagyifonok.

Egy darabból lesz öntve. A pico sim kártyát a vevőknek el kell küldeni az apple gyárba és az űrtechnikával működő öntőüzemben a folyékony fémbe integrálják.

Plusz jobb -minden más mobilénál jobb, sokkal- antenna.

Eddig sem technológiában volt erős az iphone.

Emlékszem, hogy az első néhány évben még nem volt benne GPS meg talán 3G sem, facetime sem. Én meg a 2007-es telefonommal tudtam videotelefonálni (sosem használtam), navigálni, stb. És ennek ellenére az iphone sikeres lett, és az emberek el voltak ájulva a UI-tól.

Lehet beletenni erősebb processzort, nagyobb felbontású képernyőt, esetleg lehetne kevésbé fakó színekkel, bár ezt nem hiszem. De az emberek nem ezért fogják megvenni az iphone-t.

Ugyanis nagyrészt aki iphone-t vesz, az meg sem nézi, hogy mi más van a piacon, mert nem érdekli egyáltalán.

Szerintem.

Lassan már nem lesz lényeges, hogy az USA-ban mi van levédetve, mert már nem az a legnagyobb piac, hanem Kína, India és az EU. (kb 3 milliárd ember)
Kíváncsi lennék hogy Kínában ilyen pernek mi lenne a vége :)

Az biztos, hogy a túlértékelt iPhone-t nem venném meg, mert 2 nap használat után minden UI-t meg lehet szokni, de hogy bezárnak a telefonba, azt nagyon nem bírom.

"Az biztos, hogy a túlértékelt iPhone-t nem venném meg, mert 2 nap használat után minden UI-t meg lehet szokni, de hogy bezárnak a telefonba, azt nagyon nem bírom."

Egyrészt ha bezártnak érzed magad, ott a jailbreak és bármit megtehetsz amit akarsz.

Másrészt a vásárlók jelentős részét meg konkrétan nem érdeklik ezek a kérdések. Aki csak használni akarja a készülékét, az a launchert csak addig látja, amíg elindítja a kívánt alkalmazást, ellenben a készülék gyorsasága, stabilitása és megbízhatósága, az alkalmazások nagyobb választéka és jobb minősége sokkal lényegesebb. Ezen a téren meg valljuk meg, az iOS lényegesen előrébb tart a konkurensekhez képest.

---

A TV-dbe, DVD lejátszódba, mikrosütődbe is bezártnak érzed magad, vagy ott neked is csak az számít, hogy a feladatot, amit el kell látnia hibátlanul és jól megtegye?

"Másrészt a vásárlók jelentős részét meg konkrétan nem érdeklik ezek a kérdések. Aki csak használni akarja a készülékét, az a launchert csak addig látja, amíg elindítja a kívánt alkalmazást,"
Pontosan.

"ellenben a készülék gyorsasága, stabilitása és megbízhatósága, az alkalmazások nagyobb választéka és jobb minősége sokkal lényegesebb. Ezen a téren meg valljuk meg, az iOS lényegesen előrébb tart a konkurensekhez képest."

Valószínűleg egy hasonló kategóriájú androidos cucc nem lassabb mint a szifon.
Minden (pár száz használható) iOS alkalmazás megvan írva androidra is, ezt kívánja a fejlesztők érdeke is.

"A TV-dbe, DVD lejátszódba, mikrosütődbe is bezártnak érzed magad, vagy ott neked is csak az számít, hogy a feladatot, amit el kell látnia hibátlanul és jól megtegye?"

:)

Androidos telefonja csak az asszonynak van, külső szemlélőként stabilnak megbízhatónak és gyorsnak tűnik.

Nekem céges iphone 4, ami használhatóan gyors, és alapvetően sok gond nincs vele, de azért lehetne sokkal stabilabb és megbízhatóbb is. Most nem azt említem, hogy marokra fogva elmegy a 3G-s net, ritkábban még a telefonhálózat is, sem pedig azt, hogy az egyetlen hardveres gomb szarul érintkezik, mert ezekről lehetett tudni, hogy konstrukciós hibák (bár elméletileg amikor az én készülékemet vette a cég, addigra a markolásos bugot elhárították régen, de lehet, hogy az enyém egy javítás előtti változat).
Hanem arra gondolok, hogy volt olyan, hogy egy USB-re feldugástól összeomlott, és egy hónap szenvedés után tudtam oda eljutni, hogy a gyári állapotra visszaállt telefonra bármilyen alkalmazást tudjak újra telepíteni, vagy arra, hogy pl. ios4 -> ios5 upgrade során kollégám telefonjáról minden adat elveszett, de még a backupot is üressel helyettesítette. Ezek rossz dolgok, de ritkán történt ilyen.
De az, hogy telefonhívás közben elmegy a hang, ránézek, azt írja, hogy hanging up. Ebben az állapotban van aztán még percekig. Engem nem lehet hívni, én nem tudok hívni, a másik oldal már rég üzenetet hagyott a hangpostámon, hogy mi van már. Kiléphetek, akár flight módba is kapcsolhatom, a hívás továbbra sem szakad meg, csak vár arra, hogy végetérjen. Na ez baromira zavaró, és mondjuk hetente legalább egyszer előfordul.

Ja, és engem pl. zavar, hogy a TV 4 oszlopban listázza a fájlokat a DLNA szerverről vagy az USB-ről, mert így nem látom a fájlneveket. Jobban örülnék, ha lecserélhetném a szoftvert, és egy oszlopban lenne minden fájl, teljes képernyő szélességű nevekkel.

Az a helyzet, hogy igaza van. Az utolsó negyedévben "felrobban" a kínai belső piac. Az Androidos készülékek iszonyatos módon beindultak, különösen a Samsung és a Lenovo nőtt nagyot, az Apple pedig hatalmasat bukott. Valószínűleg mindenki az iPhone 5-re vár. A piac méreteiről meg annyit, hogy ha a jelenlegi tendenciák maradnak, akkor az idei év végén már a kínai a legnagyobb smartphone piac és nem az amerikai!

http://www.chinadaily.com.cn/bizchina/2012-08/25/content_15705287.htm

Jókor szólsz te is! Akkor gyorsan visszaküldöm azokat a pénzeket, amiket a AppChina, Gfan, vagy a Hiapk küld Kínából hónapról-hónapra, mint az Androidos játékaink bevételeit. Biztosan valami tévedésről lehet csak szó, mert a HUP-on megmondták, hogy a kínaiak nem hajlandóak fizetni az appokért!
:o)

"per pillanat több a bevétele az iOS alapú eszközökből, mint a saját platformjából"

Ebben nem lennék ilyen biztos, a reklám olvasása ingyen van :) ezért a nagy számok törvénye alapján több androidos cuccon jelenik meg.

Ráadásul az ingyenes app-ok szinte mind reklámoznak. (ha már az androidosok mind lopnak és nem fizetnek semmiért :))

azzal hogy "bezárnak" adnak egy használható dolgot, ami megbízható és 2 éves unokahúgomtól kezdve a még az öregek is megtanulják 2 perc alatt, nem kell hákolni nincs semmi dolog. Ne informatikusként gondolj ezekre a dolgokra, hanem mint egyszerű átlag ember.

Ha nyílt dolgot akarsz van választásod mindig, szerencsére :)

mit lehet egy idő után fejleszteni ezeken a telefonokon? elmennek egy bizonyos számitási kapacitásig, kifejlesztenek 25 tehénfejő appot, aztán hogyan tovább? mi lesz a kovetkező dolog? mit tudnak még fejleszteni?

Kiegészítő jegyzet: az innováció fogalma háromféle trollt vonz.
Az egyik szerint nem találtak ki semmi újat húsz éve. A másik szerint minden hónap világmegváltó innovációkat termett. ☺

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

A Samsung elég rendesen utánozza az Apple termékeit, ez tény. De az eljárás komolysága azért erősen megkérdőjelezhető. Pár nap alatt az Apple 700 állítását (claim) nem hiszem, hogy alaposan végig lehetett volna nézni. Másrészt kíváncsi lennék, hogy a bíró és környezete milyen befektetési alapokban érdekelt, bele értve a nyugdíjpénztárakat és azok Apple-ben való tulajdonrészeit. Meg az Apple olyan értelmetlen show-jának is teret engedtek, mint az, hogy milyen alakú készülékekkel kísérleteztek, mikor mindenki tudja, hogy zsebbe lekerekített szélű kütyük valóak, mint a sok évtizede létező svájci bicskák vagy akár a Nokia 282. A Samsung ellenérveit meg nem is engedték a színpadra.

És persze kíváncsi lennék arra is, hogy a Google vajon melyik oldalon áll, mivel a Samsung amerikai visszaesése igencsak kedvezne a Nexusoknak.

A Nexus sikere magának az Államoknak is kedvezhet. Kérdés viszont, hogy hosszú távon érdemes-e egyik régi távol-keleti szövetségesét maga ellen, azaz Kína fele fordítania.

Ma a Nokia részvényárak meredeken emelkedni kezdtek. A Nokia érdekét szolgálja ez az itélet is.

Egy Starbucks-ban üldögélek jegeskávéval. Mialatt várok az italomra, egy fickó a barátjával a Samsung-Apple döntést kommentálja barátjával, miközben egy újságot olvasnak.
„Várj, azt mondod, hogy a Samsung ugyanaz, mint az Apple?”
„Engem is meglepett. Ha belegondolok, hogy kétszer annyit fizettem a Mac Book-ért…”
„Na ja.”

Tíz perc sem telt bele, és egy pár bukkant fel ugyanazzal az újsággal:
„…a Samsung iPad-je ugyanaz, mint az Apple iPad-je, és mennyit fizettem én az Apple-ért? Édesem, mondtam, hogy lehúzás” – értékelte helyzetét a férj, miután megnézte a Samsung táblagépet az iPad-jén.
„Hűha… ez sokkal olcsóbb. Szerinted visszavihetjük még?” – kérdezett vissza a feleség.

Mialatt a Samsung QX410-es laptopomat leraktam az asztalra és elkezdtem bedugni a konnektorba, áthajolt hozzám a férj: „Bocsánat, ha megengedi, megkérdezhetném, mennyi volt az a Samsung laptop?”
„Semmi probléma, $700 volt” – válaszoltam.
Az arcán lehetett látni, hogy az ár lesokkolta. Kissé kényelmetlenül sokáig bámult arcomba, majd rákérdezett: „Megengedné, hogy kipróbáljam?”
Természetesen megmutattam neki néhány dolgot. Mivel nem szokott hozzá a Windows 7-hez, átkapcsoltam egy virtuális OS X-re. Mire végeztünk, szerintem kész volt arra, hogy leszámoljon Cupertino-val.

…és itt jön a csattanó:

Ezen sorokat azután írom, hogy a NEGYEDIK Starbucks-os csoportnak tűnt fel, hogy a Samsung és az Apple ugyanaz. Nem ismerik a részleteket, nem is igazán érdekli őket, csak annyit tudnak, hogy az Apple azt mondta, hogy a Samsung ugyanaz, mint az Apple… és egy egyszerű Google kereséssel utánanéznek az áraknak, amik gyakorlatilag feleannyira lettek belőve – majdnem minden terméknél.

Eredeti bejegyzés

Bővebb hazai forrás

"Nem ismerik a részleteket, nem is igazán érdekli őket, csak annyit tudnak, hogy az Apple azt mondta, hogy a Samsung ugyanaz, mint az Apple."

Az átlagembernek ez jön le, hogy azért pereskednek, mert lemásolták a terméket. Nem is érdekli őket, hogy pontosan mi van, de ha utána is olvasnak, akkor előveszik pl. a bírósági határozatot, amiből nem derül ki semmi se, csak pár szám. Ha aztán azokat is átbogarásszák, akkor meg az, hogy a lekerekített ikonok négyzetrácsos elhelyezése a probléma, ami meg nevetséges. Rosszabb esetben undort keltő.

A probléma nem abban van, hogy összekeveri, hanem azzal, hogy az Apple most jól szétkürtölte, hogy a Samsung másolja…
Korábban véletlenül voltak jövőbeni Apple-júzerek, akik Samsungot vettek (a kereset ugyan nem erről szólt). Mostantól nem véletlenül lesznek ilyen Samsung-felhasználók (a linkelt post alapján).

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Az a baj, hogy te is magadból indulsz ki, és nem nézed, hogy az átlag ember hogyan vásárol.
Van aki ajándékba vesz készüléket vagy ismerős ajánlása szerint választ, és valóban nem ért hozzá. A boltban látják is rajta, így rásóznak valami mást azzal, hogy ugyanaz. Miért? Az eladó jutalékot kap érte. Igen, tudok ilyen esetről. Ezek után szokott az lenni, hogy valaki felvilágosítja a kedves vevőt, hogy mi történt, de addigra késő mert 2 év hűség van a telefonon.

ugyanez a helyzet más termékkel. keresek valamit, hát az nincs, de van emez, ami ugyanaz. aztán kiderül, hogy nem ugyanaz, szarabb, nem arra való, más alapanyag, akármi. de ez nem a rádiuszon múlik, meg az alakon. szerintem. enélkül is ugyanugy átver a kereskedő. és akkor ki a hibás? én.

Mint CAD magiciannak ismerősnek kéne lennie a formatervezési mintaoltalom vagy formaoltalom fogalmának. Itt is található egy vélemény: http://hg.hu/cikk/epiteszet/2158-az-otletgyilkosok

Illetve egy szárazabb írás: http://www.mie.org.hu/fuzetek/formaterv.html

Válaszolva a kérdésre: ha Gaudi vagy akkor igen. Ha Gipsz Jakab akkor nem. 2001. évi XLVIII törv. első rész, első paragrafus: "Formatervezési mintaoltalomban (a továbbiakban: mintaoltalom) részesülhet minden új és egyéni jellegű formatervezési minta."

A nemzetközi vagy az amerikai jog nyilván más valamennyire, de nem hiszem, hogy alapvetően ellentétes lenne ezzel.

"Formatervezési mintaoltalomban (a továbbiakban: mintaoltalom) részesülhet minden új és egyéni jellegű formatervezési minta."

de baszod. a lekerekitett téglalap az nem uj és nem egyedi jellegű.

a szárazabban:

A mintának világviszonylatban újnak is kell lennie, ami azt feltételezi, hogy a bejelentés (az elsőbbség) napját megelőzően azzal azonos, vagy attól csak lényegtelen részletekben különböző formai kialakítású terméket sem belföldön, sem külföldön nem forgalmaztak, nem mutattak be újságban, televízióban vagy kiállításon, és egyébként sem jutott nyilvánosságra, pl. valamely szabadalmi hivatalhoz tett bejelentés révén.

hát komolyan betojok, ha ez előtt nem volt ilyen alakú telefon...

Mocskosul lenyegtelen es akarmennyit rinyaltok ezen, mint valami baszatlan hisztis picsak, attol meg nem az Apple a tetu, h megtette, hanem az aki elfogadta. Ugyanis demokraciaban minden szabad ami nem tilos, tudtommal. Tehat o csak elt egy, a tarsadalom altal szamara biztositott joggal. Ha nem tetszik, tessek ez ellen tenni, ahogy patch-et is be lehet kuldeni. Arrol mar nem is beszelve, h attol, h egy durva egyszerusitesen alapulo csusztatassal probalod bizonygatni az igazad.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Majd ugyanezt visszaadják pár egyéb szabadalommal, oszt akkor egálban lesz a világ... :)

Ha pedig megemelik a szabadalmak árát, akkor lesz igazán sírás-rívás, mert minden piszlicsáré szart nem éri majd meg szabadalmaztatni.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

a mindent szabad ami nem tilos felfogással tart itt pl ez az ország ahol tart.

eddig megegyeztek mások, hogy jó, szabadalomsértés, fizessél, és kész. használhatod tovább. ezek meg azt mondják hogy ne áruld. ez az egyik. a másik valoban a rendszer gyengesége, hogy ilyent meglehet csinálni, hogy levéd egy egyszerű dolgot. harmadik, nekik bezzeg szabad innoválni notifi bart. nemtom mi lenne (valszeg soha nem fog előfordulni) ha a nokia mondaná, hogy jo, akkor ne fizess a szabadalmamé, (ami nem 4 rádius), hanem tiltsák be az iphonet. a nokia nem ezt tette.

Nokia nem az USA-ban van, itt masok a szabalyok. Ha ott akarsz beszallni a kisfiuk jatekaba, akkor az ottani szabalyok szerint jatszol, vagy eltangalnak a felsosok. Ha a Nokia tehette volna az EU-ban, akkor itt is jol levedetett volna minden, efelol semmi ketseged ne legyen. A kapitalizmus nem joszolgalat.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Baszodalássan, nem is magyarországi bíróságon nyert pert. Nyilván az ott (usában) se menne - legalábbis remélem - hogy rajzolsz egy kört, besétálsz vele, és levédeted. A jelen esetbe a két eszköz túlságosan egyformának találtatott, a patent az apple tulajdona, csapó, lehet fizetni.

Egyébként volt, épp most láttam: http://9gag.com/gag/5195630

Visszatérve az _eredeti_ kérdésre, ha olyan szobát tervezel, amit más még soha, egyedi, miegyéb, akkor igen. Az apple-samu vita itt eléggé másodlagos, más ország, más jogrend és más jogi viszonyok (usa kompani - ázsia kompani), ami tuti szinezi a képet.

Hangfal alakját is le lehet védeni, legalábbis tuti hogy a B&W levédte a nautilus formáját, pedig az csak egy hangfal - és a legtöbb hangfal úgy néz ki mint egy rettentően elszabott szoba (bár már láttam hangfal arányú szobát).

teljesen tiszta sor, hogy ha ujat alkotok, ami még nem volt, le tudjam védeni. de ha a szobám négyzet alapú, fehér a fala, és egy boltban kapható vázát leteszek a sarokba, hagyne tudjam már levédeni. mint ahogy szerintem itt nálunk nem is lehet.

egyébként a google is pöts, meg az apple is. az nem jo nekünk, ha csak az egyik marad, tehát ha kitiltatják a másikat. nem lesznek késztetve a fejlesztésere. de a kérdésem mindig él, mi a turot tudnak belefejleszteni még... ugye ezt várjuk...

Van egy gyanúm, hogy a hivatal itthon se dolgozza magát véresre, hogy ellenőrizze, hogy amit le akarsz védeni, az tényleg. Sőt, neki az a jó, ha minél több gezemicével jössz, Ő kiadja az igazolást, hogy a 4:3 arányú szoba ilyen és ilyen módon megatározott sarkában elhelyezett Nilsergorsenfluffen Ikea váza a te ötleted, adott dátummal le is jegyzi és örömmel kiadja a számlát. Az már a te dolgod lesz, hogy a bíróságon bizonyítsd, hogy a szomszéd Marika néni a te ötletedet lopta el, amikor a szobáját berendezte. Gondolom - remélem - van egy felüláteresztő szűrő, ami az 1+1=2 típusú - szintű - ötleteket kiszűri. Bár lehet hogy van egy, a szabadalmi- és/vagy formaoltalmi hivatalok közötti adatbázis, amit lehet ellenőrizni, de őszintén szólva ebben kételkedem.

Tulképp a patenthivatal csak egy dolgot tud biztosan, hogy az adott dolgot egy időpilllanattól kezdve te már ismerted, és védeni kívántad. Hogy előtte mi volt... na abból élnek meg az ügyvédek :D

Gondolom én...

De azon is múlik, mert nehezebben vernek át egy egészen máshogy kinéző termékkel. A Samsung másol és ezt tudjuk is róluk. Mindennel ezt csinálják. Korábban a Nokia volt a célpont, most az Apple. Pl. a Nokia valahogy képes iPhone-tól eltérő kinézetű készülékeket gyártani.

A Samu módosítja készülékeit, viszont arról pletykálnak hogy ezen a ponton a Google is beszáll a pereskedésbe a Motorols szabadalmakkal. Cél az iPhone betiltása.
A Google szerint az Apple illegálisan használja a gps-es helymeghatározáson alapuló emlékeztetőket, a Siri hangfelismerő rendszer és személyes asszisztens szolgáltatásait, videólejátszást, és a wifis adatátviteli megoldásokat.

http://www.bloomberg.com/news/2012-08-17/google-s-motorola-files-new-pa…

"The complaint at the U.S. International Trade Commission claims infringement of seven Motorola Mobility patents on features including location reminders, e-mail notification and phone/video players, Motorola Mobility said yesterday. The case seeks a ban on U.S. imports of devices including the iPhone, iPad and Mac computers. Apple’s products are made in Asia."

Patent troll ellen a saját fegyverével.