Alulbecsülte a Google a 16GB-os Nexus 7 tablet iránti igényt

Címkék

Nemrég volt már szó arról, hogy jól indított a Nexus 7 tablet az USA-ban. Most arról jönnek hírek, hogy a Google felfüggesztette a tablet 16GB-os változatának rendelhetőségét a Google Play áruházban, az USA és Egyesült Királyság régiókban. Tette ezt azon prózai oknál fogva, hogy egyszerűen nem tudja kielégíteni a mutatkozó igényeket. Miközben a 8GB-os verzióból lehet rendelni, a 16GB-os teljesen elfogyott. Az emberek inkább a 16GB-os változatot veszik, mert az csak 50 dollárral kerül többe a 8GB-osnál. Egyesek szerint a 32GB-os változat felbukkanása szinte elkerülhetetlen...

Részletek itt és itt.

Hozzászólások

Célját tekintve ez egy felhő tablet, ennek megfelelően még a 8GB is sok bele és pont ezért szándékosan nincs benne SD kártyahely. Az más kérdés, hogy sok ember nem akar felhőben élni, nekik meg inkább SD kártyahely kellene szerintem, nem 32GB-s változat.

Nem biztos, hogy akik a 16 GB-os változatot veszik, azoknak valóban szükségük is van a +8 GB tárhelyre. Egyszerűen úgy vannak vele, hogy 50 dollárt megér az a plusz kapacitás, még jól jöhet az valamikor. Tudod, ez olyan, mint amikor azért rendelsz 32 centis pizzát, mert alig kerül többe, mint a 26 centis... aztán a végén a felét meghagyod. :)

Lehet, hogy sokan így gondolják, én alapvetően abszolút soknak tartok 50 dollárt +8GB tárhelyért. Ha ugyanezt az árképzést vesszük alapul a Nexus esetén, akkor a 32GB-s modellnek 350 dollárba kéne kerülnie ahol már nem áll meg az, hogy csak azért venne olyat az ember, mert alig kerül többe.

Ezt a bullshitet! :D
Na és az Androidos alkalmazásokat is a felhőbe fogod telepíteni?
Emlékszem, hogy amikor az iPhone, meg az iPad piacra került, akkor ment itt a HUP-on a hőbörgés, hogy "óhhhh, bazzeg ebben a sz@rban még az aksit sem lehetcserélni, meg nem lehet SD-vel bővíteni! A kutyának nem kell!". Most, hogy jönnek az ugyanilyen Androidos kütyük, akkor meg maga alá vizel a fél HUP, hogy "milyen nagyszerű dolog a Nexus 7 (egyébként tényleg az), nem is baj, hogy nem lehet bővíteni, meg aksit cserélni benne, az úgysem kell senkinek!" Hát, LOL!

Az fel sem merül, hogy azóta páran lecserélték a feature telefonjukat valami okosra, és rájöttek, hogy nem is kell annyi tárhely? Nekem is itt van az N900 a 32GB helyével. Van rajta pár zene, meg sorozatrész, amit buszon szoktam fogyasztani unalmamban. De igazából le is törölhetném a 3/4-ét, akkor is maradna még rajta 10-12 óra néznivaló.

Vagy az is lehet, mások a prioritások a megszólalóknál?
A kivehető SD(egyéb flash jellegű) kártyának nagyon nagy előnye, hogy nem kell mindig a telefonban tartani, és ha cserélned kell készüléket (akár naponta, mert többet kell használnod) nagyon nagy segítség.
Ha azonban van egy 16GB-os tárhellyel rendelkező _tablet_ amiből valószínűleg nem kell napi többet használni, egyéb ok is kevesebb a plusz tárhelyre (pl a cloud tárhelyek mérete megnőtt, relatíve jobb a net hozzáférés) így kevesebb embernek kell bele (nekem így is szükségem lenne rá) plusz tárhely. (persze ez a verzió biztos "nagyon" elrugaszkodott szerinted)
Mint ahogy azt a 8GB-os készülék esetén fel is dobod, hogy hova teszi az alkalmazásokat? 8GB-nyit? Ma ez nem kérdés.
A kivehető akkumulátor nekem fontos dolog, mivel az okostelefon lemerülős fajta, kb 2004 óta van "okos"-nak mondott telefonom (p900 volt, persze tudom az okostelefont az apple találta fel... mea culpa) és mindig éreztem a több akkumulátor előnyét hosszabb utakon.
Azt viszont még én is el tudom fogadni, hogy az akkumulátor nem kivehető (vagy nehezebben kivehető) mert van rajta valami extra (pl.: NFC ) de csak azért mert "így döntöttünk" nem megfelelő válasz. Tablet esetén pedig a vásárlást akadályozza még ebben az alacsonyabb árszegmensben is.

"Mint ahogy azt a 8GB-os készülék esetén fel is dobod, hogy hova teszi az alkalmazásokat? 8GB-nyit? Ma ez nem kérdés."
FYI: a 16GB-os iPademen 2GB szabad hely van úgy, hogy nincs rajta egy darab film, MP3, fotó, stb. sem, kizárólag alkalmazás.

"az okostelefont az apple találta fel... mea culpa"
Mikor álmodtad, hogy ezt mondtam? :)

2002-ben egy Nokia 7650-essel kezdtem a smartphone fejlesztői/felhasználói "pályafutásomat". Azóta csak ilyeneket használtam. Átment a kezemen Symbian, WM és iOS alapú készülékek tömege. Most egy Androidos készüléket használok napi szinten. Mondjuk úgy, hogy az összes variációhoz volt szerencsém, amit feljebb vázoltál. Ettől még látom, hogy jó pár embernek nem az szánít itt, hogy mit csinál az adott cég, hanem azt, hogy melyik cég csinálja. Én például sokkal jobban szeretem az Androidot használni, mint az iOS-t, de ettől még elismerem, hogy az Apple csinálta meg az első igazán jól működő app store-t, az ehhez kapcsolódó plusz szolgáltatásokat és vasat. A piac többi szereplője még a mai napig az ő stratégiájukat koppintva - és saját ötletekkel kiegészítve - tudott csak felnőni melléjük. Ha pedig valaki konzekvensen kijelenti egy iPhone-ról, hogy az azért egy használhatatlan kacat, mert nem lehet benne aksit cserélni és nincs benne SD, akkor ne tapsoljon már örömében, amikor a Google dob piacra egy ugyanilyet!

A fenti megjegyzésem nem neked, hanem az Apple által terjesztett általános vélekedésnek szólt.
A 16GB-os iPad 2GB szabad hellyel perverz, és én úgy gondolom akkor ebből a szempontból biztos jobb az iOS, mivel az Android eseményvezérelt volta miatt egy elinduló netkapcsolat ennyi mennyiségű alkalmazás eseményvezérelt ráugrásával jó időre kivonja a forgalomból a készüléket, még akkor is ha 4 mag van benne...
(bár gondolom jó része nagyméretű játék, így torz a kép)
A normál versenyzők piacán azért 5-20 játék és egyéb alkalmazás (kb összesen max 100-150) a maximum, és így a 8GB elég.
A legtöbb alsó kategóriás telefon <512MB belső tárhellyel érkezett eddig az Android platformhoz, a nagyobb játékosok 2GB-16GB körül mozognak (de ezt te biztos jobban tudod) Számosság tekintetében azért a 8GB-os tablet elég elől van ezen a tárhely listán...

ui: Az Apple nálam tényleg elérte (marketinggel) hogy sokkal nehezebben válasszam az ő eszközét, még akkor is ha nem érdekes a műszaki tartalom, azaz van igazság az "előítélet" mellékzöngében. Ez viszont csak az Apple marketingnek köszönhető. Amennyiben magamnak választok készüléket a szabadság a használhatóság mögötti legnagyobb fontosságú kérdés, azaz ha a használható szintet megüti a készülék, máris az a kérdés, hogy tudom azt olyanná formálni amilyen nekem kell. Tudom nem ez a sztenderd vásárlói hozzáállás, de nekem ezért jobb az android megoldás. Amennyiben nem magamnak vásárolok, akkor ez mindegy, és vennék is Apple terméket, mivel ez valszeg nem érdekes. Azonban amit marketing terén az Apple művel az pont az ellenkezőjét váltja ki nálam.
Viszont ezért nem mondanám, hogy az iPhone szar, még akkor sem ha nincs benne cserélhető aku vagy sd(bár megjegyezném a cserélhető aku hiányára nincs magyarázat ennél a készüléknél). Amennyit használtam az alapján az iPhone egy jó _közép_kategóriás eszköznek sorolnám be, persze ez magánvélemény..

nem kifejezetten rossz telo, de azert ne hasonlitsuk mar egy azota kidolt mobil ceg belepo modeljet egy iPhone 4s-ez.

Ezt mind ugy mondom hogy ense szeretem az apple korulotti markeringet es mindig azt mondom apple-t csak akkor vegyel ha az osszes cuccod apple es kitudod hasznalni azokat az igazan utos feature-ek amikor akkor jonnek elo ha minden cuccod almas :)
Epp ezert szerintem egy atlag user, windows laptoppal es napi par ora word/facebook/email-ezessel sokkal jobban jar egy androiddal.

Ugye most csak viccelsz?!
A Defy+-ban egy Cortex A8-as van, a 4S-ben egy Cortex A9-es. A Defy+-ban egy PowerVR SGX530-as GPU, a 4S-ben PowerVR SGX543MP2. A Defy+ felbontása 854x480, az 4S-é 960x640. A Defy+ kamerája 5 MPixeles, a 4S-é 8 MP. Ha jól emlékszem, akkor a Defy+-t 2.3-as Androiddal szállítják, a 4S-t a legújabb iOS-sel.
Szóval nagyon nem egy kaliber a két telefon, igaz az áruk sem!

"egy elinduló netkapcsolat ennyi mennyiségű alkalmazás eseményvezérelt ráugrásával jó időre kivonja a forgalomból a készüléket"

Na, várj! Most vagy zavar van az erőben, vagy félreértettelek. Mi köze van az alkalmazások tárolásának az éppen futó alkalmazások számához és azok kezeléséhez?

"bár gondolom jó része nagyméretű játék, így torz a kép"

Játékfejlesztőként, valóban jó része játék, de miért is torz e miatt a kép? Azt vágom, hogy egy játék több helyet foglal, mint egy alkalmazás, de a Nexus 7-et ugyanolyan arányban fogják játékra használni, mint mondjuk az iPadet, így ott ugyanúgy szükség van a tárhelyre, mint bárhol máshol. Az átlag felhasználó pedig média fogyasztásra és játékra használja ezeket a vackokat.

"A normál versenyzők piacán azért 5-20 játék és egyéb alkalmazás"

Manapság már a komolyabb játékok 1GB helyet foglalnak (Pl. Infinity Blade II 1.03GB). Ebből, ha az általad említett 20 darabot már a 16GB-os modellre sem lehet felrakni. Persze ez elég extrém eset, de ezek csak alkalmazások és még nem beszéltünk olyan igényekről, hogy filmek, fotók, zenék a tableten.

Semmi kapcsolat a tárolás, és a felhasználás közt, ha csak annyi nem, hogy rájössz: ne tegyél fel sok alkalmazást, mert használhatatlan lehet bizonyos időközökben.

Torz kép: nagyméretű játékokkal van tele a gép és nem sok az alkalmazás. Nem tudom milyen a játék felhasználás, annak nem vagyok célcsoportja. A gyerekjátékok még elég kevés helyet foglalnak szerencsére(max 200MB).

Akkor viszont a lenti mondatodat tényleg nem értem. Egy kicsit bővebben kifejtenéd?
"akkor ebből a szempontból biztos jobb az iOS, mivel az Android eseményvezérelt volta miatt egy elinduló netkapcsolat ennyi mennyiségű alkalmazás eseményvezérelt ráugrásával jó időre kivonja a forgalomból a készüléket, még akkor is ha 4 mag van benne..."

"Torz kép: nagyméretű játékokkal van tele a gép és nem sok az alkalmazás."
Szöget ütött a fejembe, amit írtál, így megszámoltam. Vegyesen van sok alkalmazás és kisebb, nagyobb játékok az iPademen. Szám szerint 99. Átlagban tehát kb. 145 MB-ot foglal el egy.

Hát, nem tudom. Nekem a ZTE Blade-emen, ami ugye eléggé az alja az Androidos készülékeknek manapság, nem nagyon tapasztaltam ilyen gondot, pedig ez is tele van pakolva rendesen (74) alkalmazással. A task lista szerint 14 olyan alkalmazás fut a háttérben, amit én telepítettem. Persze nem mindegy, hogy milyen alkalmazásokat telepít az ember, mert ha az összes szolgáltatásként fut a háttérben, az megint más. De szerintem az Android ezt is elég szépen elrendezi, a multitaskingjának a felépítéséből adódóan. Te találkoztál már olyan esettel, amikor "rászabadultak" az alkalmazások a telefonodra, és 1-2 másodpercig használhatatlanná vált?

Igen, elég gyakran. Persze ez telefonja válogatja, egy SGS2 v. SGS3-on az ember nem érzi annyira, de a probléma nem 74 hanem 150 körüli szinkronizációt, vagy más egyéb netkapcsolatot igénylő szolgáltatásokkal teli telefont használ. Azok a készülékek amelyeket én használtab alapban 50 körüli alkalmazással vannak szállítva, nem ritka amikor erre rákerül 100 másik amiből 1 sem játék :)

Nem is feltétlenül a tárhely. Csak ha rá akarnék rakni egy másik UNIX-like oprendszert, vagy csak egy GRUB-ot, akkor elõny, ha van rajta egy SD kártyahely. ( képes a GRUB/LILO SD-rõl bootoltatni arm telefonok/táblák esetén, ugye? )

Ha Bubuntut szeretnék google táblára, tán a legegyszerûbben Bubuntu SD kártyaimagezsal és bootloaderrel tudnám ezt megtenni. ( /me még nem próbálta )

-----
Puppy linux felhasználó

Ebay, hasznaltan. Keresgeltem es volt egy kedvezo aru. Irtam neki, hogy mennyiert kuldi Europaba, abba az orszagba ahol eppen voltam. Visszairt, hogy 9 euro. Gyanus lett. Kiderult, hogy kb 30 kilire lakik/dolgozik tolem. De a .com-oson hirdetet, igy a nemetek nem repultek ra. Volt rajta meg licit, mert 199-rol indult, de nem akartam ebay-t megkerulve egyezkedni, igy en is licitaltam ra. Nem nyomta fel senki sem ingerkuszobon felulre. Masnap meg odahozta a munkahelyem bejaratahoz miutan paypallal kifizettem neki a keszuleket.

Tudtam, hogy sokan eladjak majd, ha megjelenik a nexus 7, a 200 dodo rendesen leszoritja majd ennek az arat is. Bejott.

Tegnap este 3 nap pihi utan bekapcsoltam, es jott is a JB:))

A keszulek nekem tetszik. Nem annyira vekony, mint a galaxy tab, de engem ez a resze nem zavar.
Most vettem hozza egy mini-hdmi - hdmi kabelt, megint makom volt, mert a hirdeto elirta, es mini-hdmi - usb-kent hirdette. kb 2-3 euroba volt igy postazassal.

Idaig nem bantam meg, hogy megvettem. Jobb rajta gepelni, mint egy telefonon, gyors, szep, tud mindent, amit elvarok tole.

Félreértés ne essék, nem én találtam ki, hogy ez egy felhő tablet. Ezt a Google mondta mikor bemutatták, és nem csak én emlékszem erre.

"The idea behind having a limited on device storage on 8GB Nexus 7 was to promote users to shift to cloud based storage services with much emphasis laid on cloud based services such as Google Music, Docs, Mail and Drive. Contrary to the expectations, buyers don't seem to be getting convinced with this idea, atleast as of now."

A felhőbe akarták terelni a júzereket azért nincs rajta SD kártyahely sem, ez volt a céljuk. Nem jött be, a vásárlók biztos nem figyeltek oda mikor demózták a kütyüt a konferencián.

Miért nem vesznek hozzá egyszerűen plusz 16, 32, esetleg 64 Gb SD kártyát?

Azt akarod kérdeni, hogy a Google miért nem tett SD slotot a Nexus-ra? Fogalmam sincs. De ahogy a mellékelt ábra azt mutatja, az emberek le se szarják, hogy van-e rajta vagy sem. Viszik mint a cukrot. Ha pedig nem érdekli őket, akkor mi a szarnak forrasszanak minden egyes egységre fél dollárért egy kártyaolvasót?

--
trey @ gépház

Velem többszörösen rossz helyen emberkedsz. Egyrészt sosem hiányoltam az SD kártya slotot az Apple szarjairól. Másrészt tök jól elvagyok a 8GB-os iPhone-nal 2012. közepén is és nem érzem, hogy nekem kellene több. Szóval nekem elég lenne a Nexus 7-ből a 8GB-os is. Már akkor, ha engem a tablet mizéria érintene. De hidegen hagy.

--
trey @ gépház

Jó lenne a 8GB-os is, ha lehetne itt is kapni.

Egyrészt 27% az áfa itthon és nem 10% körüli mint az usában. Másrészt pedig az USD-EUR-t "szeretik" 1-1-ben váltani a nagyok. Igazából ez a kettő együtt elég durván feltornázza a hazai árakat, ami egyébként a kereskedőknek se olyan jó, mert a kevesebb-több elve itt is érvényesülhetne.

Na és ez szerinted kit hat meg, ha most £199-os áron és 6000 Ft szállítási költségért megkapom Angliából a 16GB-os verziót? Mire nálunk megjelenik, addigra £150-ra lemegy kint az ára. Az itthoni kereskedők meg játsszák le a meccsüket az állammal, hogy miért nincs forgalmuk 27%-os ÁFA mellett!

+1
Engem mint fogyasztót az érdekel, hogy ha gázszámla mellett (amiről tudjuk, hogy nem lesz megemelve) még futja valamire, azt mennyirét kapom meg.
A kiskereskedelem versenyképességével nem nekem kell(ene) foglalkoznom, erre a célra választottam egy kormányt.
Ha elqrja elrontja majd választok helyette mást, addig pedig oda kacsingatok ahol olcsóbb.
Mivel annyira "versenyképesek" vagyunk, hogy gyakorlatilag az ismeretségem döntő többsége nem is itthon él, de hébe-hóba hazalátogat, nem túl nagy erőfeszités küldeni neki egy kérést, hogy ha erre jár hozzon haza egyet. De itt is tudnánk számos ilyen topikot emliteni. Aztán ha rájöttek, hogy a 27% nem megoldás, mert a kevesebb több, akkor jó, ha nem attól nekem még lesz nexus 7-em. :))))) Ez nyilván nem jó a nemzetgazdaságnak úgy általában, de ettől függetlenül ha lehet nem engedem, hogy arcátlan mértékben turkáljon a zsebemben az a gyökér...
--

Használd már a fejed, légy szíves, mielőtt a "szád" használod! :o)
Igen, megkapom 80k-ért, amikor te még itthon csak álmodozol róla, és majd megkapom 60k-ért, amikor te majd megveszed itthon 90k-ért. Lehet, hogy neked nem számít, hogy valami 1/3-val kevesebbe kerül, vagy sem, de nincs ezzel mindenki így.
Amikor utoljára a Kindle Fire-t rendeltük, akkor itthon 90k volt, kintről lerakták az ajtó elé 65k-ért, ezzel sem lesz másként.

Ez egy remek kütyü. Alapvetően én is fikáztam a bővithetetlenség miatt az apple gépeit,aztán lett egy tabletem, amiben ne mis értem minek raktam kártyát, mert gyakorlatiag üresen van benne. Szóval ez jó igy.
Engem az zavar, hogy itthon a nagyot fogják csak forgalmazni asus-ék, cc:90 papirosért, ami szerintem erős...
--