A Valve Linux Team első blogbejegyzése

 ( Udi | 2012. július 17., kedd - 7:50 )

Korábban már írtunk a Valve Linuxos terveiről (1, 2, 3), a tegnapi napon viszont maga a Valve Linux Team tett bejelentést a projekt jelenlegi helyzetéről és a tervekről. A blogbejegyzés alapján 2011 óta folyik a munka, és már van működőképes Steam kliens és natívan futó Left 4 Dead 2, hamarosan indulhat a zárt béta tesztelés. Az elsődleges céldisztribúció az Ubuntu 12.04, a sikerektől függően további disztribúciók is támogatva lesznek. A Valve Linux Team szeretné, ha együttműködés alakulna ki a nyílt forráskód közösség fejlesztői és a csapat között, egyelőre ötleteket várnak a projekt jövőjével kapcsolatban.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Idézet:
At the time, the company was already using Linux by supporting Linux-based servers for Source-based games and also by maintaining several internal servers (running a 64-bit version of Ubuntu server) for various projects.

Idézet:
Currently, our focus is on the following projects:

  • getting the Steam client onto Linux with full functionality
  • optimizing a version of L4D2 running at a high frame rate with OpenGL
  • porting additional Valve titles

Talán még megérem, hogy Linux alatt is menni fognak a húzó címek... Éppen tegnap vásároltam be a Steam-en.

--
trey @ gépház

"...Talán még megérem, hogy Linux alatt is menni fognak a húzó címek...."

Szívemből szóltál!

Mondjuk az nagy meglepetés lenne, ha a rockstar játékai mennének valaha linuxon. Még a PC-s portjaik is híresen rosszak.
Kár, hogy a valve-tól egyedül a portal az, ami érdekel, azt meg már végigvittem mindkét részt.
Viszont van pár játék, ami megy macen, azok imho jó eséllyel jönnek linuxra is: pl civilization, tellatale játékok.

Nálam Wine-al (playonlinux) simán fut jópár Rockstar játék, így a valaha már megtörtént :)
Legjobban szintén a Portalt várom linux alá. Nem csak azért mert ismételten végigvinném mind a kettőt, hanem végre nem csak a telepítés idejére lennék online, és befejezhetném a Co-op -ot valakivel.
(Végszóra egy Portal2 zene szólalt meg a Rhythmbox-ból :) )
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Megy az összes GTA wine-al!

még a max payne első két része is elég érdemes... és nem csak az "előzmények" miatt

Ha Max Payne-nel lehet majd játszani Linuxon, akkor tuti megveszem őket.
---------------------------
Oszt jónapot!

első 2 rész nagy kedvenc: tökéletes optimalizáció, korához képest helytálló grafika... játékélmény, sztori, zene mind tökéletes... vagyis közel a legjobb összhatást nyújtja amit valaha egy játéknál tapasztaltam.
szinte félek elkezdeni a harmadik részt, félek attól hogy nem teljesíti azt a szintet mint az előzők és ezzel "meggyalázza" a sorozatot mint más többrészes játék vagy film esetében már sokszor tapasztalhattuk

hogy ne legyen off: biztos nem adják ki (egyhamar) ... mint ahogy bbandi is írta: még ha meg is történik a csoda és beindul a linuxra portolgatás akkor rockstarék biztos hogy utolsók lesznek ebben

"szinte félek elkezdeni a harmadik részt, félek attól hogy nem teljesíti azt a szintet mint az előzők és ezzel "meggyalázza" a sorozatot mint más többrészes játék vagy film esetében már sokszor tapasztalhattuk"

Tegnap elkezdtem. Szerintem eltalálták a hangulatot. Max karaktere fenomenális.

--
trey @ gépház

Videón megnéztem az első fél órát, nekem is sikerült elképednem mennyire eltalálták az idegbeteg alkoholista és drogfüggő karaktert ;) Viszont itt földig alázzák.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Jól is teszik, a Max Payne 3 csak nevében és esetleg nyomokban Max Payne, úgy látszik, hogy csak a nevet sikerült megvenni a Remedy-től, a tudást már nem.


=Λ=

Kíváncsi lennék, hogy neked mitől "Max Payne" Max Payne. Mit hiányolsz belőle?

--
trey @ gépház

Csak remélni tudom, hogy az AMD és az Nvidia követi a trendet és végre lesznek minőségibb driverek.

Az AMD részéről a teljes újrakezdés lenne kívánatos :), az nvidia részéről pedig az optimus supportálása. Amúgy az nvidia az évek során elég jó drivereket szállított, legalábbis a régi 5200-as, 6600-as, 9800-as kártyáim szépen muzsikáltak.

--
http://neurogadget.com/

Végre, nincs több mhoronix bullshit.

Szidták folyamatosan Larabel-t, aztán mégis igaza lett. Szerintem nem kis szerepe volt abban, hogy eljutottunk ide, úgyhogy ne legyünk vele igazságtalanok.

--
trey @ gépház

Ezt valószínűleg csak Gabe tudja megmondani, de személy szerint én nem látom, miben segített volna, hogy havonta bejelenti, hogy mostmár tényleg.

Egyrészt azt segítette, hogy feltehetően bogarat ültetett Newell fülébe. Olyannyira - erről biztos lemaradtál -, hogy Newell megkereste Larabel-t, hogy ajánljon neki képzett Linux fejlesztőket. Ezután meghívta Larabel-t, hogy személyesen nézzen körül a Valve főhadiszállásán. Állítólag Larabel több képzett Linux fejlesztőt is "közvetített ki" a Valve-hoz.

Egy kis olvasnivaló:

Valve Picks Up Steam With Influence From Larabel

--
trey @ gépház

Akkor most segítette vagy feltehetően segítette? :)

Segítette. Embereket közvetített oda Newell kérésére. A "feltehetően" mással összefüggésben íródott le. A "mhoronix bullshit" mire is vonatkozott ebben az esetben? Nem lett igaza? Hiszen minden amit írt, igazolást nyert.

--
trey @ gépház

Igen, tényleg bejött. Az más tészta, hogy Newell és Larabel mit csinál azóta. Viszont szerintem szegényes újságírás, amit a phoronix csinált (erre utaltam): már legalább 2, ha nem több éve szinte havonta bejelentették, hogy mostmár tényleg jön a steam linuxra. Ezért én arra hajlok, hogy inkább csak véletlen, hogy igazuk lett.

Tipikusan arra alapozta, hogy találtak linuxra szánt kódot a steamben valahol (vagyis gondolom az SDK-jában). Amilyen tempóban dolgozik a valve, símán el tudom képzelni, hogy már két éve kísérleteznek a linuxszal. Persze ennyiből leszűrni, hogy lesz linuxos steam, az tényleg merész.

Arra én is emlékszem, és nem linuxra szánt kód volt, hanem macre.