A Valve Linux Team első blogbejegyzése

Címkék

Korábban már írtunk a Valve Linuxos terveiről (1, 2, 3), a tegnapi napon viszont maga a Valve Linux Team tett bejelentést a projekt jelenlegi helyzetéről és a tervekről. A blogbejegyzés alapján 2011 óta folyik a munka, és már van működőképes Steam kliens és natívan futó Left 4 Dead 2, hamarosan indulhat a zárt béta tesztelés. Az elsődleges céldisztribúció az Ubuntu 12.04, a sikerektől függően további disztribúciók is támogatva lesznek. A Valve Linux Team szeretné, ha együttműködés alakulna ki a nyílt forráskód közösség fejlesztői és a csapat között, egyelőre ötleteket várnak a projekt jövőjével kapcsolatban.

Hozzászólások

At the time, the company was already using Linux by supporting Linux-based servers for Source-based games and also by maintaining several internal servers (running a 64-bit version of Ubuntu server) for various projects.

Currently, our focus is on the following projects:

  • getting the Steam client onto Linux with full functionality
  • optimizing a version of L4D2 running at a high frame rate with OpenGL
  • porting additional Valve titles

Talán még megérem, hogy Linux alatt is menni fognak a húzó címek... Éppen tegnap vásároltam be a Steam-en.

--
trey @ gépház

Mondjuk az nagy meglepetés lenne, ha a rockstar játékai mennének valaha linuxon. Még a PC-s portjaik is híresen rosszak.
Kár, hogy a valve-tól egyedül a portal az, ami érdekel, azt meg már végigvittem mindkét részt.
Viszont van pár játék, ami megy macen, azok imho jó eséllyel jönnek linuxra is: pl civilization, tellatale játékok.

Nálam Wine-al (playonlinux) simán fut jópár Rockstar játék, így a valaha már megtörtént :)
Legjobban szintén a Portalt várom linux alá. Nem csak azért mert ismételten végigvinném mind a kettőt, hanem végre nem csak a telepítés idejére lennék online, és befejezhetném a Co-op -ot valakivel.
(Végszóra egy Portal2 zene szólalt meg a Rhythmbox-ból :) )
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

első 2 rész nagy kedvenc: tökéletes optimalizáció, korához képest helytálló grafika... játékélmény, sztori, zene mind tökéletes... vagyis közel a legjobb összhatást nyújtja amit valaha egy játéknál tapasztaltam.
szinte félek elkezdeni a harmadik részt, félek attól hogy nem teljesíti azt a szintet mint az előzők és ezzel "meggyalázza" a sorozatot mint más többrészes játék vagy film esetében már sokszor tapasztalhattuk

hogy ne legyen off: biztos nem adják ki (egyhamar) ... mint ahogy bbandi is írta: még ha meg is történik a csoda és beindul a linuxra portolgatás akkor rockstarék biztos hogy utolsók lesznek ebben

"szinte félek elkezdeni a harmadik részt, félek attól hogy nem teljesíti azt a szintet mint az előzők és ezzel "meggyalázza" a sorozatot mint más többrészes játék vagy film esetében már sokszor tapasztalhattuk"

Tegnap elkezdtem. Szerintem eltalálták a hangulatot. Max karaktere fenomenális.

--
trey @ gépház

Csak remélni tudom, hogy az AMD és az Nvidia követi a trendet és végre lesznek minőségibb driverek.

Az AMD részéről a teljes újrakezdés lenne kívánatos :), az nvidia részéről pedig az optimus supportálása. Amúgy az nvidia az évek során elég jó drivereket szállított, legalábbis a régi 5200-as, 6600-as, 9800-as kártyáim szépen muzsikáltak.

--
http://neurogadget.com/

Végre, nincs több mhoronix bullshit.

Egyrészt azt segítette, hogy feltehetően bogarat ültetett Newell fülébe. Olyannyira - erről biztos lemaradtál -, hogy Newell megkereste Larabel-t, hogy ajánljon neki képzett Linux fejlesztőket. Ezután meghívta Larabel-t, hogy személyesen nézzen körül a Valve főhadiszállásán. Állítólag Larabel több képzett Linux fejlesztőt is "közvetített ki" a Valve-hoz.

Egy kis olvasnivaló:

Valve Picks Up Steam With Influence From Larabel

--
trey @ gépház

Igen, tényleg bejött. Az más tészta, hogy Newell és Larabel mit csinál azóta. Viszont szerintem szegényes újságírás, amit a phoronix csinált (erre utaltam): már legalább 2, ha nem több éve szinte havonta bejelentették, hogy mostmár tényleg jön a steam linuxra. Ezért én arra hajlok, hogy inkább csak véletlen, hogy igazuk lett.

Tipikusan arra alapozta, hogy találtak linuxra szánt kódot a steamben valahol (vagyis gondolom az SDK-jában). Amilyen tempóban dolgozik a valve, símán el tudom képzelni, hogy már két éve kísérleteznek a linuxszal. Persze ennyiből leszűrni, hogy lesz linuxos steam, az tényleg merész.