Linux vezérli az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének VTOL drone-jait

Címkék

A The Register egyik cikke szerint az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete (US Navy) egy közel 30 millió dolláros szerződést kötött a Raytheon-nal arra, hogy a beszállító Linux-alapú földi vezérlőszoftvert telepítsen a tengerészet VTOL drone-jai számára. A szerződés a marylandi Naval Air Station-re vonatkozik, amely már eddig is több mint 5 millió dollárt költött a Linux rendszerek telepítésének elkezdésére. A mostani 30 milliós kiadás a megkezdett munka befejezését célozza.

Linux a US Navy drone vezérlőjében

A cikk megemlíti, hogy a Linuxra váltás nem meglepő azután, hogy tavaly az USAF bejelentette, hogy malware-t talált egyes windowsos gépein. A közlemény szerint fertőzött számítógépek ugyan nem vettek részt a drone-ok vezérlésében, de a hadsereg mégis komolyan vette a problémát. Állítólag akkor kezdődött az átállás Linuxra.

A részletek itt.

Hozzászólások

„írjunk ontopicot” rovat:
Nem tudom, miért, de azt hittem, hogy a robotrepülőgépekhez még a földön sem kell pilóta, csak beprogramozzák, hogy repüljön A pontba, és ott tegyen B-t, amennyiben C feltétel teljesül… „Most csalódtam.”

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Tulajdonkeppen errol van szo, csak a programot nem C-ben irjak, hanem a kepen is lathato interaktiv kezelofeluleten adjak meg. Igy a kuldetes teljesitese kozben is modosithatok a feladatok, a gyujtott adatok feldolgozhatoak, es a repulo felugyelheto. Egyebkent tobb masodperces kesesek vannak, tehat eleg nehez lenne repulni vele mashogy. (Habar tudomasom szerint van ra lehetoseg ha megis kene.)

Hát igen, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy bár a fény gyors, azért a mai technológiai szintem már közel sem tekinthető végtelenül gyorsnak.

szemléltetés gyanánt: egy 3GHz-es processzor egyetlen órajele alatt mekkora utat is tenne meg a fény, ha a processzorból indulna?


  300.000.000m/s
3.000.000.000Hz/s

Hát ez úgy 10cm, még a dobozból se jutna ki :)

Marginálisan hasonlíthat a dolog a marsi holdjárókra, ugyan ott perces késleltetések vannak, persze bevetésben valószínűleg több dolog történhet pár másodperc alatt, mint a Marson pár perc alatt… :)
(de akkor már a Cassini szondát is felhozhatjuk példának a több órás pingjével…)

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Persze, hogy Linux. Komoly munkára nem lehet mást használni.

Ezeken mindig könnyesre nevetem magam. Ennyi idióta nem lehet abban a hadseregben, hogy Windows választanak a vezérlésre, és megvárják még bebizonyosodik, hogy nem jó. Ez nem az első ilyen hír. Elhiszem, hogy sok profitot termel a Windows! Na de a hadseregben ezt használni?! Megszakadok a röhögéstől. :D Tudom a Linux ellenzői rögtön felhördülnek... De ne tegyenek bele Linuxot, tegyenek bele mást, valami Unix alapú akármit, vagy akármi mást, de a malware programok melegágyát?! :D A hadseregben is eszik a marketinget? Na ja. Ott is csak emberek dolgoznak...

Te miről beszélsz? Malware programok melegágya... Lehet, hogy ez R=1 usereknél igaz, hogy több van winre, mert az emberek 95% windowst használ. De nehogy már azt hidd, hogy valamivel is biztonságosabb a linux, vagy nehezebb megtörni és ezért van rá kevés...
Hadseregnél meg amúgy sem hekkerpistikéktől kell tartaniuk, hanem vérprofi jól megfizetett informatikusoktól, nem kis gyakorlattal, akik megtörnek bármit, amit eléjük tesznek... A másik oldalon pedig ugyanez van, csak elméletben ki kéne védeniük bármilyen támadást.
Tippem szerint pedig ezek a gépek nincsenek rákötve az internetre, hogy két bevetés között vicces videókat nézhessen a kezelő a jutyubon, vagy megoszthassa fészen, hogy tangó dávn, oszt fürödjön a lájkokban.

Nem az effektív biztonsági hibás hekkerkedés/feltörés a legnagyobb veszély, hanem hogy valamilyen módon belső ember vagy belülről hozzáférő telepít egy malware-t. Ez lehet szándékos vagy akaratlan (carefully crafted pendrive, DVD akármi) is. A vérprofi infós vonal ott jön képbe, hogy a fizikai hozzáférés a gépekhez mennyire erősen védett és hogy mennyire engednek külső eszközt (ami persze szigorúan saját természetesen) csatlakoztatni tetszőleges gépre és ennek fényében, ha mégis bejut valami azt milyen hamar veszik észre.

A másik alapvetés az információ szerzésnél, hogy az info értékével együtt nő ráfordítás megtérülése is. Elég sokan lehetnek akiknek N x 10k USD-t is simán ér egy-egy konkrét rendszerbe való bejutás Ebből sokmindenre telik, bőven többre mint a mindennapi ssh probe és egyéb script kiddie-s vonal, amivel szoktunk találkozni.

Érdemes pl. őket megnézni nem-Windows vonalon: http://windriver.com/solutions/aerospace-defense/

Én "Linux"-os vagyok (jelentsen ez akármit is, de főleg megbélyegzettséget :) ), de akkor is úgy érzem, hogy ez cseberből vederbe. :D