Linux vezérli az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének VTOL drone-jait

 ( trey | 2012. június 9., szombat - 15:08 )

A The Register egyik cikke szerint az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete (US Navy) egy közel 30 millió dolláros szerződést kötött a Raytheon-nal arra, hogy a beszállító Linux-alapú földi vezérlőszoftvert telepítsen a tengerészet VTOL drone-jai számára. A szerződés a marylandi Naval Air Station-re vonatkozik, amely már eddig is több mint 5 millió dollárt költött a Linux rendszerek telepítésének elkezdésére. A mostani 30 milliós kiadás a megkezdett munka befejezését célozza.

Linux a US Navy drone vezérlőjében

A cikk megemlíti, hogy a Linuxra váltás nem meglepő azután, hogy tavaly az USAF bejelentette, hogy malware-t talált egyes windowsos gépein. A közlemény szerint fertőzött számítógépek ugyan nem vettek részt a drone-ok vezérlésében, de a hadsereg mégis komolyan vette a problémát. Állítólag akkor kezdődött az átállás Linuxra.

A részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Fujj, gonosz linugz, embert olnek vele!

--
Fedora, RHEL, CentOS, virtualizáció, SELinux: http://sys-admin.hu

Speciel éppen drogcsempészek ellen használták, de végülis mindegy.

http://www.navy.mil/submit/display.asp?story_id=52650

--
trey @ gépház

A hivatalos verzió .... :-|
Amúgy meg nem mindegy, a fegyverekkel mindig is embereket öltek, emberek.

Un. vicc volt.

--
Fedora, RHEL, CentOS, virtualizáció, SELinux: http://sys-admin.hu

A Windows-t az ellenség kapja.

(most volt nemrég egy botrány egy vírus miatt, amit az USA és Izrael közösen fejlesztettek ki Irán ellen. Gondolom az egyik szándékolt backdoor-t kinyitották)

Ezért nyer mindig az ellenség.

„írjunk ontopicot” rovat:
Nem tudom, miért, de azt hittem, hogy a robotrepülőgépekhez még a földön sem kell pilóta, csak beprogramozzák, hogy repüljön A pontba, és ott tegyen B-t, amennyiben C feltétel teljesül… „Most csalódtam.”

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Tulajdonkeppen errol van szo, csak a programot nem C-ben irjak, hanem a kepen is lathato interaktiv kezelofeluleten adjak meg. Igy a kuldetes teljesitese kozben is modosithatok a feladatok, a gyujtott adatok feldolgozhatoak, es a repulo felugyelheto. Egyebkent tobb masodperces kesesek vannak, tehat eleg nehez lenne repulni vele mashogy. (Habar tudomasom szerint van ra lehetoseg ha megis kene.)

Ha Japant tudom pingetni 120-250ms-s kesleltetessel sima otthoni internetkapcsolattal akkor nehogymar az amerikai legiero ne tudja megoldani a real-time iranyitast 50ms RTT-n belul barhol a vilagban...

Muholdas vezerles, regi elavult de megbizhato eszkozok...
Egy ilyen cuccnal nem gyakori a fejlesztes, mert rengetegbe kerul es a megbizhatosag fontosabb mint a csucsok kitaposasa. Egyebkent probaltam, szimulatorban masodperces kesleltetessel le lehet tenni egy gepet. Csak gyakorlas kerdese.

https://www.defenseindustrydaily.com/f22-squadron-shot-down-by-the-international-date-line-03087/

Amerikai katonai fejlesztések és a megbízhatóság :)

--
A tehén egy olyan szerkezet, ami ihatóvá teszi a füvet.

Ja, hat ez ugye mar Agile fejlesztes :)

(Valszeg nem az Agile-lal van baj, hanem hogy nincs konkret nagy ellenseg, ami mindenki szamara vilagos es ertheto)

A feny sebessege 300000 km/s.
50 ms alatt 15000 km teheto meg.
Mivel RTT-t irtal, ezert ha minden idealis (vakuum van, nincs tomoritesi kesleltetes, egyenesen legvonalban van, stb) akkor is max 7500 km-re lehet a repulo az iranyitotol, ha ilyen RTT erteket akarsz.

~134 ms alati RTT-vel mar barmi elerheto a fold felszine menten haladva.
~40Mm a kerulet az egyenlito menten.


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Hát igen, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy bár a fény gyors, azért a mai technológiai szintem már közel sem tekinthető végtelenül gyorsnak.

szemléltetés gyanánt: egy 3GHz-es processzor egyetlen órajele alatt mekkora utat is tenne meg a fény, ha a processzorból indulna?

  300.000.000m/s
3.000.000.000Hz/s

Hát ez úgy 10cm, még a dobozból se jutna ki :)

1/s vagy Hz. Ha már.
--
Gábriel Ákos

Ha nem kötsz bele, fel sem tűnik, de így fájdalmas :(

Amúgy vicces, hogy nagyjából ontopic a diskurzus, némi viccelődés, és az utolsó két hozzászólásban bejönnek az egységsugarú linux fanboiok. Nem is tudom, mi lenne nélkülük :)
----
Hülye pelikán

Optikán keresztül tudod pingelni, de valszin a drone-ok nem egy optikai kábelen mennek sárkányrepülőként. :)

Marginálisan hasonlíthat a dolog a marsi holdjárókra, ugyan ott perces késleltetések vannak, persze bevetésben valószínűleg több dolog történhet pár másodperc alatt, mint a Marson pár perc alatt… :)
(de akkor már a Cassini szondát is felhozhatjuk példának a több órás pingjével…)

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

En meg azt, olyan mint ez:

http://www.origo.hu/techbazis/hightech/20110803-ar-drone-draga-ipaddel-vezerelt-taviranyitos-repulo-orok-gyerekeknek.html

(Ezen is linux fut amugy, hogy grafitot idezzem, primitiv mint a qrvaelet, de mukodik paszentosan)

Persze, hogy Linux. Komoly munkára nem lehet mást használni.

not sure if irony :)

Ezeken mindig könnyesre nevetem magam. Ennyi idióta nem lehet abban a hadseregben, hogy Windows választanak a vezérlésre, és megvárják még bebizonyosodik, hogy nem jó. Ez nem az első ilyen hír. Elhiszem, hogy sok profitot termel a Windows! Na de a hadseregben ezt használni?! Megszakadok a röhögéstől. :D Tudom a Linux ellenzői rögtön felhördülnek... De ne tegyenek bele Linuxot, tegyenek bele mást, valami Unix alapú akármit, vagy akármi mást, de a malware programok melegágyát?! :D A hadseregben is eszik a marketinget? Na ja. Ott is csak emberek dolgoznak...

Ott is nyilvan hulyek ulnek, mint sok mas cegnel is. Szerencsere termih a hupro' tudja a megoldast. :)

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Te miről beszélsz? Malware programok melegágya... Lehet, hogy ez R=1 usereknél igaz, hogy több van winre, mert az emberek 95% windowst használ. De nehogy már azt hidd, hogy valamivel is biztonságosabb a linux, vagy nehezebb megtörni és ezért van rá kevés...
Hadseregnél meg amúgy sem hekkerpistikéktől kell tartaniuk, hanem vérprofi jól megfizetett informatikusoktól, nem kis gyakorlattal, akik megtörnek bármit, amit eléjük tesznek... A másik oldalon pedig ugyanez van, csak elméletben ki kéne védeniük bármilyen támadást.
Tippem szerint pedig ezek a gépek nincsenek rákötve az internetre, hogy két bevetés között vicces videókat nézhessen a kezelő a jutyubon, vagy megoszthassa fészen, hogy tangó dávn, oszt fürödjön a lájkokban.

Gondolom igen kemény és enyhén paranoiás policy van bevezetve náluk, mégis felkerült a malware. Akkor hol vannak-voltak a vérprofi informatikusok? Bazz R1 useres marhasággal. Profik és még is bekapták.

Nem az effektív biztonsági hibás hekkerkedés/feltörés a legnagyobb veszély, hanem hogy valamilyen módon belső ember vagy belülről hozzáférő telepít egy malware-t. Ez lehet szándékos vagy akaratlan (carefully crafted pendrive, DVD akármi) is. A vérprofi infós vonal ott jön képbe, hogy a fizikai hozzáférés a gépekhez mennyire erősen védett és hogy mennyire engednek külső eszközt (ami persze szigorúan saját természetesen) csatlakoztatni tetszőleges gépre és ennek fényében, ha mégis bejut valami azt milyen hamar veszik észre.

A másik alapvetés az információ szerzésnél, hogy az info értékével együtt nő ráfordítás megtérülése is. Elég sokan lehetnek akiknek N x 10k USD-t is simán ér egy-egy konkrét rendszerbe való bejutás Ebből sokmindenre telik, bőven többre mint a mindennapi ssh probe és egyéb script kiddie-s vonal, amivel szoktunk találkozni.

Érdemes pl. őket megnézni nem-Windows vonalon: http://windriver.com/solutions/aerospace-defense/

Valószínűleg valaki nem tartotta be az előírásokat. A humán error mindig is a legveszélyesebbek egyike volt. A másik lehetőség, hogy valaki szándékosan nem tartotta be az előírásokat.

„Ezeken mindig könnyesre nevetem magam.”
Az jó, akkor most mindenki vidám… Bocs. :-)

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Teorikusan: egy elméletben zárt rendszerben - mint ami elméletben elvárható lenne egy ilyentől - hogyan szaporodna el bármi is? :) (OS-től függetlenül.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

„Nézd csak, ezt a programot otthon írtam… Ha elindítod az aknakeresőt, a a repülőgép is végrehajtja…!”

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Én "Linux"-os vagyok (jelentsen ez akármit is, de főleg megbélyegzettséget :) ), de akkor is úgy érzem, hogy ez cseberből vederbe. :D

A téma halivudi mélységű tárgyalása:
http://www.imdb.com/title/tt1498667/

:D