Linux vezérli az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének VTOL drone-jait

Címkék

A The Register egyik cikke szerint az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete (US Navy) egy közel 30 millió dolláros szerződést kötött a Raytheon-nal arra, hogy a beszállító Linux-alapú földi vezérlőszoftvert telepítsen a tengerészet VTOL drone-jai számára. A szerződés a marylandi Naval Air Station-re vonatkozik, amely már eddig is több mint 5 millió dollárt költött a Linux rendszerek telepítésének elkezdésére. A mostani 30 milliós kiadás a megkezdett munka befejezését célozza.

Linux a US Navy drone vezérlőjében

A cikk megemlíti, hogy a Linuxra váltás nem meglepő azután, hogy tavaly az USAF bejelentette, hogy malware-t talált egyes windowsos gépein. A közlemény szerint fertőzött számítógépek ugyan nem vettek részt a drone-ok vezérlésében, de a hadsereg mégis komolyan vette a problémát. Állítólag akkor kezdődött az átállás Linuxra.

A részletek itt.

Hozzászólások

Fujj, gonosz linugz, embert olnek vele!

--
Fedora, RHEL, CentOS, virtualizáció, SELinux: http://sys-admin.hu

„írjunk ontopicot” rovat:
Nem tudom, miért, de azt hittem, hogy a robotrepülőgépekhez még a földön sem kell pilóta, csak beprogramozzák, hogy repüljön A pontba, és ott tegyen B-t, amennyiben C feltétel teljesül… „Most csalódtam.”

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Tulajdonkeppen errol van szo, csak a programot nem C-ben irjak, hanem a kepen is lathato interaktiv kezelofeluleten adjak meg. Igy a kuldetes teljesitese kozben is modosithatok a feladatok, a gyujtott adatok feldolgozhatoak, es a repulo felugyelheto. Egyebkent tobb masodperces kesesek vannak, tehat eleg nehez lenne repulni vele mashogy. (Habar tudomasom szerint van ra lehetoseg ha megis kene.)

Muholdas vezerles, regi elavult de megbizhato eszkozok...
Egy ilyen cuccnal nem gyakori a fejlesztes, mert rengetegbe kerul es a megbizhatosag fontosabb mint a csucsok kitaposasa. Egyebkent probaltam, szimulatorban masodperces kesleltetessel le lehet tenni egy gepet. Csak gyakorlas kerdese.

Hát igen, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy bár a fény gyors, azért a mai technológiai szintem már közel sem tekinthető végtelenül gyorsnak.

szemléltetés gyanánt: egy 3GHz-es processzor egyetlen órajele alatt mekkora utat is tenne meg a fény, ha a processzorból indulna?


  300.000.000m/s
3.000.000.000Hz/s

Hát ez úgy 10cm, még a dobozból se jutna ki :)

Marginálisan hasonlíthat a dolog a marsi holdjárókra, ugyan ott perces késleltetések vannak, persze bevetésben valószínűleg több dolog történhet pár másodperc alatt, mint a Marson pár perc alatt… :)
(de akkor már a Cassini szondát is felhozhatjuk példának a több órás pingjével…)

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Persze, hogy Linux. Komoly munkára nem lehet mást használni.

Ezeken mindig könnyesre nevetem magam. Ennyi idióta nem lehet abban a hadseregben, hogy Windows választanak a vezérlésre, és megvárják még bebizonyosodik, hogy nem jó. Ez nem az első ilyen hír. Elhiszem, hogy sok profitot termel a Windows! Na de a hadseregben ezt használni?! Megszakadok a röhögéstől. :D Tudom a Linux ellenzői rögtön felhördülnek... De ne tegyenek bele Linuxot, tegyenek bele mást, valami Unix alapú akármit, vagy akármi mást, de a malware programok melegágyát?! :D A hadseregben is eszik a marketinget? Na ja. Ott is csak emberek dolgoznak...

Te miről beszélsz? Malware programok melegágya... Lehet, hogy ez R=1 usereknél igaz, hogy több van winre, mert az emberek 95% windowst használ. De nehogy már azt hidd, hogy valamivel is biztonságosabb a linux, vagy nehezebb megtörni és ezért van rá kevés...
Hadseregnél meg amúgy sem hekkerpistikéktől kell tartaniuk, hanem vérprofi jól megfizetett informatikusoktól, nem kis gyakorlattal, akik megtörnek bármit, amit eléjük tesznek... A másik oldalon pedig ugyanez van, csak elméletben ki kéne védeniük bármilyen támadást.
Tippem szerint pedig ezek a gépek nincsenek rákötve az internetre, hogy két bevetés között vicces videókat nézhessen a kezelő a jutyubon, vagy megoszthassa fészen, hogy tangó dávn, oszt fürödjön a lájkokban.

Nem az effektív biztonsági hibás hekkerkedés/feltörés a legnagyobb veszély, hanem hogy valamilyen módon belső ember vagy belülről hozzáférő telepít egy malware-t. Ez lehet szándékos vagy akaratlan (carefully crafted pendrive, DVD akármi) is. A vérprofi infós vonal ott jön képbe, hogy a fizikai hozzáférés a gépekhez mennyire erősen védett és hogy mennyire engednek külső eszközt (ami persze szigorúan saját természetesen) csatlakoztatni tetszőleges gépre és ennek fényében, ha mégis bejut valami azt milyen hamar veszik észre.

A másik alapvetés az információ szerzésnél, hogy az info értékével együtt nő ráfordítás megtérülése is. Elég sokan lehetnek akiknek N x 10k USD-t is simán ér egy-egy konkrét rendszerbe való bejutás Ebből sokmindenre telik, bőven többre mint a mindennapi ssh probe és egyéb script kiddie-s vonal, amivel szoktunk találkozni.

Érdemes pl. őket megnézni nem-Windows vonalon: http://windriver.com/solutions/aerospace-defense/

Én "Linux"-os vagyok (jelentsen ez akármit is, de főleg megbélyegzettséget :) ), de akkor is úgy érzem, hogy ez cseberből vederbe. :D