Drew Curtis: Hogyan szívattam meg egy patent troll-t

Gooseberry Natural Resources LLC beperelte 2011 elején a Yahoo-t, MSN-t, Reddit-et, AOL-t, TechCrunch-ot, Fark.com-ot és más cégeket is olyan eljárás alkalmazásáért, amelyet nagyon előrelátóan levédetett. A szabadalom hírek E-mail-en keresztül történő terjesztését védi.

Az ügy azért különleges mert a Fark.com nagyobb veszteség nélkül jött ki a helyzetből és még csak meg sem kellett egyeznie a színfalak mögött, így titoktartásról szóló szerződést sem kellett aláírnia.

Drew Curtis, a Fark.com megalapítója, nem kis megelégedéssel beszél az ügy során szerzett tapasztalatairól egy TED előadásban.

Röviden:

A szabadalomnak nem sok köze van az oldal tevékenységéhez, azonban ez önmagában kevés reményt adott, mert ha sikeresen védik is meg magukat, a per így is mínusz 2 millió dollárt jelentett volna a cégnek.
Sok álmatlan éjszaka után megkérték a felperest, hogy ugyan küldjön már egy képkimentést az állítólagos jogsértésről. Erre egy telefonhívás volt a válasz, amelyben a Gooseberry embere megkérdezte, hogy mondják meg mi a legjobb ajánlatuk, amelyre Drew Curtis azt válaszolta: "Mi lenne, ha nem kapnának semmit és ejtik az ügyet?".

A Fark.com ügyvédjének hitetlenkedése ellenére a felperes elállt a pertől.

TechCrunch cikke itt.

Hozzászólások

Több, számunkra már eddig is nyilvánvaló dologról beszélt az ürge. Érdemes megnézni a videót. Csak 6 perc.

--
trey @ gépház

Vicc ez az USA... A videó nagyon jó, de a módszer a nagyok ellen sajnos nem véd.

Az még senkinek nem jutott eszébe, hogy egy patent trollt visszapereljenek hamis vádaskodásért? Szerintem ez a slam dunk case lenne...

--
joco voltam szevasz

1. don't fight the patent. Fight the infringement - it's lot more easier to disprove
2. make it clear from the beginning: you don't have money at all or you'd rather spend the money with your attorney fighting the troll than actually to give them the money
3. make sure to tell them you will make this process as annoying, painful and difficult as possible for them

It boils down to one thing: don't negotiate with terrorists.

Hajra, elnok ur! A Heti Valasz cenzuraja

A terrorizmussal való összehasonlításnál nekem is ez jutott eszembe, hogy ebben vajon mi alapján troll mindenki? Lehet tényleg szűrte, követte valaki ezeket az eseteket, de biztos van jogos szabadalmi pereskedő egyén is...mondom ezt úgy, hogy több helyen látom kontraproduktívnak a modellt, mint produktívnak.

ez az egesz szabadalom dolog akkor mukodik/ne jol, ha a te a feltalalo/inventor/whatever (pl. szellemi) munkajat hasznalod, akkor fizess neki. De a jelek szerint ez ugy mukodik, hogy valaki leved valamit, es ha a vilag nem az o munkajat hasznalja is fel, hanem valaki mas szinten belefeccol temerdek zset, es megcsinalja ugyanazt sajat kutfobol (nem ugy, mint schmitt palko), a troll (=szabadalom tulajdonos) akkor is zset akar / var el. Ez pedig igy gonosz dolog...

Hajra, elnok ur! A Heti Valasz cenzuraja

tudod cica, a szabadalmi rendszert pont azért találták ki, hogy ha valakinek van egy jó ötlete, akkor azt az ötletet ne nyúlhassa le egy gazdagabb ember/cég, aki "belefeccol temerdek zset" és ellehetetleníti az eredeti ötletgazdát.

amit te kitaláltál az pont ezt teszi lehetővé, ergo az egész szabadalmi ötlet értelmét veszti... gratulálok

elhiszem, hogy ezert talaltak ki, de ugy tunik, hogy nem egeszen erre hasznaljak . Pl. a trend micro vs. barracuda ugy (http://news.cnet.com/8301-13505_3-9856170-16.html) kapcsan (csak hogy egy real world patent problemat is lathass) sem igazan errol van szo, hanem sokkal inkabb egy versenytars korlatozasanak/ellehetetlenitesenek.

Ezek utan talan meg te is belathatod, hogy egy _otletet_ levedeni finoman szolva merenylet az emberiseg ellen. Mert ha pl. valaki kitalalja az 1 kattintassal vasarlas otletet, akkor mas nem bizhat meg egy fejlesztot, hogy csinaljon neki is ilyet (meg ha implementalta is)? Nonszensz.

Ez a belefeccol temerdek zset dolog sem tunik tul esszerunek, erre lenne valo a licenceles, ami valoszinuleg olcsobb es gyorsabb is.

Hajra, elnok ur! A Heti Valasz cenzuraja

Nem tudtak egy screenshotot szerezni egy hírlevélről?

Korábban Európában volt egy olyan szabály, hogy szabadalmat csak az kaphatott, akinek a megoldása elérte az ún. "szabadalmi színvonalat". Ez annyit jelentett, hogy a triviális, a legprimitívebb heurisztikus szabályokat követve 1-2 lépésben megtalálható megoldások nem voltak szabadalomképesek. Az USA - önös nemzeti érdekből - mindent levédetett, mert így akarta megakadályozni, hogy a piacán más gyártók megjelenjenek. Hosszú ideig nem volt hajlandó csatlakozni semmiféle szabadalmi közösséghez. Azután azt tette a csatlakozás feltételévé, hogy ez a "szabadalmi szint" kerüljön eltörlésre. Na ezért szabadult el a pokol.
.
Ehhez járul még a szabadalmi és szerzői jogi idők egyre hosszabb távú kiterjesztése. Ez is az USA érdeke. Ám korunk gyorsan változó világában 5-10 év bőségesen elég lenne ahhoz, hogy a jó ötlet kitalálója learassa a babérokat, versenyelőnyre tegyen szert ám utána váljon a szellemi alkotás közkinccsé. Viszont közben hatalmas globális méretű iparággá vált a szerzői és szabadalmi jogokkal történő kereskedés és pereskedés, ami jogászok légióinak jelent munkalehetőséget. Na ezért nem tudunk tőlük megszabadulni - nézzük csak meg, hogy a hazai parlamentben hány jogász ül! S ez van világszerte!
.
Polló László

hát szerintem elég nagy mákja volt, hogy épp békén hagyták ilyen könnyen. kicsit fura, hogy ezt előadja, mint "Ideas Worth Spreading". nyertem a lottón jól figyelj elmondom, hogy csináltam :)