10GB-ra növelte a Google a Gmail fiókokhoz járó ingyenes tárterületet

Címkék

Nicholas Behrens nemrég bejelentette a hivatalos Gmail blogon, hogy a Google 7GB-ról 10GB-ra növelte a Gmail fiókokhoz tartozó bárki számára elérhető, ingyenes tárterületet. A bejelentés 4 nappal ezelőtt történt azzal az ígérettel, hogy a változás 24 órán belül érvényre jut, így elvileg már minden felhasználó örülhet az extra tárhelynek. A bejelentés itt olvasható.

Hozzászólások

Miután a Microsoft 1 klikkért 25GB ad, és még csak nem is olvasgatja a levelidet...

> BERUS
Motor: Kubuntu 12.04

A régi ügyfeleknek, limitáltan.

Nem szólva arról, hogy nem ez a mérvadó, mert nem gyakran van szükség többre, de ha mégis akkor a Google-nél akár 16 TB tárterületre is elő lehet fizetni.

"még csak nem is olvasgatja a levelidet"

Dehogynem. A szolgáltatás minőségbiztosításának része.

>és még csak nem is olvasgatja a levelidet...

dehogynem, raadasul nem csak o, hanem azok az allami szervek is akiknek korlatlan lehallgatasi joga van.
van ilyen jopar, amerikaban is, Kinaban is, Mo-n is.
Ha zavar, hogy mas is olvasgatja a leveleidet, akkor ird papirra es tarts széfben

--
Live free, or I f'ing kill you.

Hmm, őszintén: a TEK-re gondolsz, vagy csak úgy általában a mo.-i ilyen-olyan "titkosszolga" bandára? :-)
Akik - állítólag - legutóbb Etiópiában "oldottak meg" feladatokat, most jelenleg Szíriában ügyintéznek?
Korábban valami olyasmit olvastam, hogy a Google nem mindenkinek adja ki a levelezést, ahhoz komoly indok (bírósági engedély, nemzetközi nyomozás: hivatalos megkeresés stb) kell.
Vagy mégsem? :-)

Más.
Ismerős szerint a TrueCrypt mindenre megoldás ilyen esetekben, hivatkozik a brazil esetre: odaadták az amerikai okosoknak a brazil tőzsdeügynök (?) merevlemezét (nagyon sok pénzről volt/van szó), s tekerték a vinyót jobbra-balra - iszonyú időt, pénzt, energiát beleölve a megoldásba -, azt mégsem jött össze, idáig! Kénytelenek voltak szabadon engedni... :-)

Azért az egy nap alatt kijavított biztonsági hiba nem ugyanaz, mint hogy a szolgáltató kereshet - folyamatosan - a leveleid között, sőt a jelenlegi felállás szerint a Google alkalmazott bele is olvashat. Úgyhogy ebben a tekintetben a "gonosz" MS jelenleg tényleg jobbnak tűnik, mint a Google, a "barátunk".
--
http://naszta.hu

"Google has acknowledged that it fired Barksdale for violating company privacy policy, and acknowledged that it was the second such incident of its kind at the company. Nonetheless, the company insists that it maintains careful control over employee access to user data, and said it’s amping up its log-monitoring to guard against similar violations in the future."

A "jelenlegi állás" tehát közel két éves. Azóta hallottál ilyen esetről? Vagy mindegy hogy mit mondanak, nem hiszed el, hogy a belső alkalmazottak tevékenyéségét loggolják?

Ne túlozunk. A _vendor értesítésétől_ számított egy nap alatt kijavított hiba. Ettől még 0day-ben törték biztosan április eleje óta. Már fórumokban ment a téma. Azt meg senki nem tudja, hogy előtte privátban mennyi ideje volt ismert ez a sebezhetőség.

Remélem, hogy érted, hogy ez mit jelent. Ha nem, szívesen kifejtem részletesen is. Azért kérdezem, mert ez a Buhera-n is le van írva, be is linkelted, csak látszólag nem értetted meg.

--
trey @ gépház

Értem. Miben is változtatja ez meg a dolog lényegét? A Google alkalmazott hivatalosan is beleolvashat a leveleidbe, míg a hotmail-nél nem. Ehhez kb. semmi köze egy exploitnak, mert ezen az alapon akkor egyáltalán nem használnánk e-mail-t sem... (Ugye a mondandóm lényege pont az lett volna, hogy egy ilyen kérdésben NEM egy értelmes időn belül javított hiba a mérvadó.)
--
http://naszta.hu

"Miben is változtatja ez meg a dolog lényegét?"

A tévedésedet tettem rendbe.

"A Google alkalmazott hivatalosan is beleolvashat a leveleidbe, míg a hotmail-nél nem. "

A Google-nél egyszer egy alkalmazott ilyet csinált. Ha jól emlékszem kirúgták. Arról honnan lehet tudni, hogy a Hotmail-nél ilyen nincs? Amikor erről a hibáról is nagy kussolás ment és mindössze a Twitteren egy eldugott tweet árulkodik arról, hogy kijavították, de hogy mit azt senki sem tudja?

"Ehhez kb. semmi köze egy exploitnak, mert ezen az alapon akkor egyáltalán nem használnánk e-mail-t sem..."

Az exploitnak semmi, a sebezhetőségnek meg annyi, hogy a Hotmail sem jobb egy hangyafasznnyival sem. Vallási kérdés, hogy ki melyiket tartja jobbnak. Ha a leveleid nem titkosítod, akkor elvileg rajtad kivül más is olvashatja. Lehet a szolgáltató a Microsoft, a Google, vagy akárki. Ebből kell kiindulni.

--
trey @ gépház

"Azt azért kötve hiszem, hogy az értesítés előtt ismerték volna a sebezhetőséget,"

Kik? A Microsoft? Elég szomorú, hiszen a hivatalos értesítés mellett egy állítólag egy rakás felhasználó jelezte a támogatási fórumokon.

Ráadásul van egy pletyka - bár megkérdőjelezhető a hitelessége, de mégis -, hogy van egy másik 0day exploit is:

"But the rumour has it that there exit another critical vulnerability but it’s knowledge is limited to only the hackers who frequent the dark web. They are lying low with the exploit now to prevent another leak to the mass and thus ensure a quick patch by the company."

--
trey @ gépház

Tudom, ironia akart lenni. Magyaran: hulyeseg. Nem olvassa senki, a privat szferam nem serul, hiszen egy program nem "erti" stb. Ilyen elven minden MTA elolvassa a levelemet, hiszen ahhoz, hogy kuldeni/fogadni tudja, byte-onkent "el fogja olvasni". En nem latom ezt a G-man dolgot, szerintem ez egy hatalmas baromsag erre hivatkozni, hogy ez gaz, _felteve_ ha amugy nem jut "emberhez" az info, vagy hasonlo.

Gondolom a 3 betűseknek van egy afféle "együttműködési" elvárásuk. Abban pedig biztos vagyok, hogy nem csak a Google felhasználói érdeklik őket. Abban meg még annál is biztosabb, hogy nem kell Gmail Man ahhoz, hogy a 3 betűsek profilokat építsenek bármelyk szolgáltatónál ha épp azt akarnak.

Ez épp olyan érdektelen Gmail Man témában mint a spamszűrés.

Persze persze, ha kihúznátok a fejeteket a seggetekből, akkor láthatnátok is azt, amiről írtam. Ha rákerestetek volna bármire is a felsorolásomból egy rakás érdekes felsorolást találhattatok volna a témában. De nem, beszólogatni, meg nagypofájuskodni egyszerűbb.

Annyira gyökerek vagytok, hogy nyilván azt is elhiszitek a szeretett jócégeteknek, hogy a NetStumbler írója véletlenül pont olyan programhibát vétett a Googlenél amely pont véletlenül arra volt alkalmas, hogy leloggolt minden wifi adatot az összes street view autójukkal menet közben és ez abszolút nem volt feltűnő a fejlesztőknek és a tesztelőknek, nem jött ki éles használat előtt, hogy mik kerülnek mentésre a háttértárakra.

Persze syntern haverodnak igazából az fájt nagyon, hogy rongyosra égett, amikor nagy pofával kifakadt naszta hozzászólására, hogy "Google alkalmazott beleolvas a leveleidbe? Hol olvastál ilyen marhaságot?", miközben ez is egy köztudott eset volt és egy egyszerű linkkel le lett nullázva a kirohanása.

"Persze persze, ha kihúznátok a fejeteket a seggetekből, akkor láthatnátok is azt, amiről írtam. Ha rákerestetek volna bármire is a felsorolásomból egy rakás érdekes felsorolást találhattatok volna a témában. De nem, beszólogatni, meg nagypofájuskodni egyszerűbb."

Jaja, nyilván a "data-mining, profiling, google-nsa arrangement, google-cia google-dod connection" kezdetű felsorolás véletlen se a a mocskos nagycég mocskos szíájé mocskos díódí mocskos multi mocskos szabadkőművesek mocskos amerika és hasonló fudhalmazhoz vezet. Aztán kapirgálhatom ki a szarból, hogy mire is gondoltál, és ha arra jutok, hogy a nettó fud-ra, akkor meg az én anyámat, nyilván.

Ha anyázás helyett pl. méltóztattál volna a fentihez hasonlóan linkelni, akkor jónéhány kört megspóroltunk volna. A pdf-et letöltöttem, virustotal szerint 0/42 szóval meg is nyitom és át is olvasom majd, ha lesz rá időm, tényleg kiváncsi vagyok rá.

"Annyira gyökerek vagytok, hogy nyilván azt is elhiszitek a szeretett jócégeteknek, hogy a NetStumbler írója véletlenül pont olyan programhibát vétett a Googlenél amely pont véletlenül arra volt alkalmas, hogy leloggolt minden wifi adatot az összes street view autójukkal menet közben és ez abszolút nem volt feltűnő a fejlesztőknek és a tesztelőknek, nem jött ki éles használat előtt, hogy mik kerülnek mentésre a háttértárakra."

Nya, egy kis pöcsköszörű gyökérnek nevezett, ezt is megéltük. A jócég témába nem mennék bele, nyilván mindegyik a profitra hajt, a többi csak PR, de az igaz, hogy van egy csomó sokkal ellenszenvesebb cég számomra.
És természetesen nem véletlen programhiba volt, mint ahogy a droid telók hasonló tevékenysége se véletlen. Ezek az adatok jól jönnek a GPS nélküli pozícionálásnál, ami elég hasznos dolog. Ennyi erővel a kereső robotjait is fikázhatnád, hogy mi a fasznak olvasgatja a weboldalakat. Hát azért bazmeg, mert abból dolgozik a kereső...

Gondolom Te is ismered azt a változatot, hogy nem egy ördögi tervről van szó, hanem egy jóhiszemű tévedésről.

A pozícionálás nem csak GPS-chip alapján működik, az A-GPS szolgáltatások pl. a mobil-telefon torony jelerőssége alapján is tud valamennyire háromszögelni, vagy pl. IP-tartomány alapján is működhet. Hasonlóképpen, ha nincs mobilhálózat, akkor az ismert wifi-hálózatok jelerőssége alapján ugyanezt el lehet érni. Ha láttál már wifi-only ipad-et, ipod touchot vagy hasonló kütyüt, akkor magad is kipróbálhatod ezt működés közben.

A wifi-alapú helymeghatározáshoz kell a wifiről pár fizikai jellemző, pl. a neve és a jelerősség. Tipikusan úgy tudod ezt meghatározni, ha kapcsolatba lépsz vele, és ezen a ponton két dolog lehetséges:
- ahogy megy az autó, úgy kapcsolatba lépsz a wifikkel, azonnal feldolgozod az adatokat és csak azt mented el, amire szükséged van
- ahogy megy az autó, úgy elmentesz mindent, és később egy batch-feldolgozásra bízod a számodra szükséges adatokat

Namost a Google erős a batch-feldolgozásokban (kulcsszó a MapReduce), ezért természetes módon adódik, hogy az utóbbit választják. Ezt lehet kritizálni, de alapvetően nem egy rossz döntés ez sem - ha belegondolsz, akkor kisebb az "autóval vitt" program, kevesebb a hibalehetőség, ami miatt esetleg újra kell járniuk bizonyos utcákat, mert a program nem jól dolgozta fel a jeleket.

És végig csak olyan adatokról beszélünk, amiket Te vagy bárki más pont ugyanúgy el tud menteni miközben elhaladsz a saját autóddal, ugyanis az egész nem igényel semmilyen speciális felszerelést. Amikor kiderült, hogy olyan információkat is elmentettek, ami érzékeny lehet, nem titkolták, hanem nyilvánosságra hozták, és megmondták, hogy hogyan fogják kitörölni az adatból az érzékeny részeket. Gondolj bele, hogy vajon hány olyan autó járja az utakat, akik nemhogy bejelentik, hogy kitörlik ezeket, hanem kifejezetten ezeket keresik. De azok az autók nem a Google-höz tartoznak...

Én nem vagyok naiv nyilván más is így tesz. Csakhogy - elvileg - ha lebukik, akkor nagyon megütheti a bokáját. Nekem a google (és facebook) jelenségben pont az visszás és ijesztő, hogy nemhogy titkolnád az adataidat (az információs társadalomban), te magad lököd nekik oda elemzés céljára. Ezek a cégek meg cukros bácsi módjára adják a szolgáltatásaikat*. A sok okos meg egy marék rizsért odaadja nekik a saját személyes szféráját, kapcsolati hálózatát, érdeklődését, mindent. A wifi sniffel meg pont az a probléma, hogy olyan emberek adatait is leszívta, akik nem klikkeltek a google licensz feltételeire és elrejtették az AP-juktat. Van fogalmad arról, hogy milyen értékes egy olyan térkép, ami 40-50 m pontosságra megmondja egy IP címről, hogy hol van? Elég néhány publikus wifi-t és IP-t találni és máris összerakható a térkép. A google esetében globális térkép. Persze nyilván nem csinálnak ilyet, hiszen nem mondták és a google a barátunk. LOL!

A másik bajom meg az, hogy még ha a jelenlegi google-nek és vezetésének el is hiszem, hogy nem él vissza az adatokkal (nem), akkor mi garantálja azt, hogy 5 év múlva nem lesz olyan vezetés ott, akire még a szemetet sem bíznád, nemhogy az adataidat? Semmi. Adataidat tudod töröltetni? Nem nagyon. Gondold újra!

Még egy gondolat: eddig két komolyabb kutatóhelyen dolgoztam. Mind a két helyen tilos volt google-t használni cikk és szabadalom keresésre... (pedig mind a kettőre van jó keresője)

*: Belegondoltál már, hogy mennyibe kerül ténylegesen egy 10GB-os e-mail fiók olyan megbízhatósággal, mint a gmail?
--
http://naszta.hu

pl. IP-tartomány alapján is működhet.

Persze. Mert a GeoIP adatbázis eddig nem létezett, azt most a Google találta fel és csak lehallgatott Wifi forgalommal lehet kivitelezni, máshogy nem. Vicces fiú vagy te. :)

És végig csak olyan adatokról beszélünk, amiket Te vagy bárki más pont ugyanúgy el tud menteni miközben elhaladsz a saját autóddal

Ó persze. Csak én meg bárki más pont nem tudunk a világ összes útján végigmenni az autóinkkal és egy globális térképet szerkeszteni az adatokból.

Ha ezt az illetéktelen Wifi lehallgatást valaki megcsinálja, akkor törvénysértést követ el és akár szabadságvesztéssel is büntethetik. Ha a Google csinálja ezt, akkor csak jót akar és mégszebb, mégszagosabb szolgáltatásokat és semmi rossz nincs benne.

megmondták, hogy hogyan fogják kitörölni az adatból az érzékeny részeket

"Biró úr kérem, én esküszöm, hogy csak megnéztem a biciklit hogyan működik, aztán már készültem is visszatenni a helyére".

Sniffelték az open wifi-k forgalmát, ja. Aztán elismerték, majd megsemmisítették.

Maga a rögzítés történhetett direkt vagy véletlenül (valaki ilyenre írta, aztán átment a QA-n). TFH direkt történt. A kérdés csak az, hogy miért? Mi értelme ennek? Mit nyertek ezzel? Egy wifi forgalmát szerintem tudták venni kb. egy percig. Minimális esélye van annak, hogy eközben bármilyen érzékeny adatot (jelszó, ez-az) kapjanak el, pláne SSL nélkül. És ha sikerült is ilyet találniuk, akkor mit csinálnak ezzel?

Aztán elismerték, majd megsemmisítették.

Ja. Kac-kac.

valaki ilyenre írta, aztán átment a QA-n

Persze, mert az ilyen nagy cégeknél csak egy pistike van, a junior teszt mérnök, aki kizárólag azt nézi működik-e a program és már mehet is élesben.

És ha sikerült is ilyet találniuk, akkor mit csinálnak ezzel?

Bízzuk a fantáziádra. Biztos ki tudsz találni valami remek Google szolgáltatást, amelybe ez pont jól jön és csak a szegény embereknek akar segíteni vele a jócég! ;)

Szerintem már túl sok dolgot bíztál a fantáziádra, és az igazságot csak egy úgy tudod egyértelműen megállapítani, ha munkát vállalsz a Googlenél. Ha vannak visszaélések, akkor nyilvánosságra hozod őket, ha nincsenek, akkor meg beismered a tévedésed. Minden további csak értelmetlen spekuláció.

"Persze, mert az ilyen nagy cégeknél csak egy pistike van, a junior teszt mérnök, aki kizárólag azt nézi működik-e a program és már mehet is élesben"

Ne tudd meg, hány olyan hibával szoptam, ami átment az ilyen nagy cégek minőségbiztosításán.

"Bízzuk a fantáziádra"

Ne, ne bízzuk fantáziámra. TFH vagyok én, Veér István, aki a szomszédos kocsma open wifi-jét használva (SSID: sarkikopkodo) beléptem a freemail-re SSL nélkül (username: h4xorpisti; password: n3mt4l4l0dk1), és ott küldtem a haveromnak egy képet a nőm melléről, hogy irigykedjen csak a csíra. És szintén TFH egész végig ott volt a gúgel autója, mert egy geci nagy kátyúban kitört a kereke és rögzítette az egészet.
Mert nyilván ilyen dolgok kerültek a kezük közé, meg hogy hupot olvasok, meg hasonló értékes dolgok. Egy icipicit is fontos ember nem csatlakozik open wifi-hez, és minimum ssl-t, de inkább vpn-t (is) használ, ott pedig viheti a rögzített tartalmat a gúgelautó, sok sikert a töréshez.
Mondj egy legalább valamennyire elképzelhető forgatókönyvet arra, hogy mi a faszomra használná fel ezt a gúgel? Vagy az NSA, CIA, FBI, illetve bármilyen néhánybetűs szervezet, ami a DoD vagy csak a US Gov. alá tartozik. Mire tudná ezt bármelyikük használni?

Nah, átfutottam ezt a 30+ oldalas pdf-et. Kár volt, nettó FUD az egész. Ami kiderült:
- a gúgel-központ közel van egy NASA bázishoz, és (pénzért) ott tartják a flottájukat
- használják ezt privát célra is
- vannak kormányzati megrendelőik
- FCC-nél vannak privacy függő és/vagy gúgel héter alkalmazottak
- FCC használ GA-et (mint egy csomó weboldal) különösebb figyelmeztetés nélkül
- van akinek ez nem tetszik

Ez van leírva 30 oldalon keresztül kétszer...

A NASA bázishoz más is közel van és bármennyi pénzért sem tarthatják ott a flottájukat és nem közlekedheznek vadászgéppel "a gyorsabb ügyintézés érdekében", csak kizárólag a Google vezetőség.

De ez csak a jéghegy csúcsa, látszik hogy "átfutottad" eleve "nettó FUD" szemmel az egészet és nem is próbáltál utánanézni ezek alapján, hogy mik vannak még. Persze elfogultan nehéz.

Én most konkrétan itt élek a Moffett mellett, és a helyben tapasztaltak alapján, szerintem a cikkben szereplő "szenzációs" állítások jó része FUD.

A linkelt wikipédia cikkből: "Since being decommissioned as a primary military installation, part of Moffett has been made accessible to the public, including a cordoned portion of the interior of the massive Hangar One. There were once balloon rides given on show days, and incidents of weather inside.

Moffett Federal Airfield has moderate air traffic, with an average of 5-10 flights landing per day. Moffett is regularly used by the California Air National Guard, NASA, Lockheed Martin Space Systems (commercial satellite manufacturer), the Google founders for their private planes, the Santa Clara County Sheriff's Department for their helicopter STAR 1, Air Force One during presidential visits to the Bay Area as well as several other organizations."

Nem annyira kizárólagos ez a használati jog, és nem titkos, hogy évente 1.3M dollárt fizetnek a használati jogért. Szerintem ha Te is fizetnél ennyit, Te is tarthatnád ott a repülőgépeidet.

A kérdés fókusza inkább az, hogy van-e a környéken még valaki, aki fizetne ugyanennyit, de mégsem engedik oda. Mert a cikk úgy állítja be a dolgot, hogy micsoda felháborító kivéletelezés folyik ott, miközben csak arról van szó, hogy a pénzügyileg szarban lévő NASA talált egy módot, hogy extra bevételhez jusson.

"A NASA bázishoz más is közel van és bármennyi pénzért sem tarthatják ott a flottájukat"

No, végre valami konkrétum. Kérlek oszd már meg velünk, hogy melyik cégnek nem engedélyezte a nasa, hogy a gépeit a gúgelhez hasonló áron azon a támaszponton tárolja!

"és nem közlekedheznek vadászgéppel "a gyorsabb ügyintézés érdekében", csak kizárólag a Google vezetőség."

Vadászgép, cöcö.
A legnagyobb jóindulattal is csak kiképzőgépnek nevezném. Attól még nem lesz vadászgép, hogy rá lehet tenni néhány rakettát. No és gondolom, hogy az amerikai hatóságok és a gépet eladó légierő is gondosan ellenőrizte, hogy minden fegyverzetet és ehhez szükséges rendszert kiszereltek a gépből.
A gyorsabb ügyintézés meg nyilván csak vicc, de ha egy 25 éves kényelmetlen kiképzőgéppel van kedvük röpködni akkor lelkük rajta. Én tutira vennék valami jobb business jet-et (Cessna, Gulfstream), az is megy majdnem ennyivel és civilként sokkal kényelmesebb. Bár repülőbuziként lehet én is az Alpha Jet-et választanám, vagy inkább vennék egy L39-et. Vagy 29-est, úgyis szenved a zállam az eladásukkal...

De egyébként wikin megnézed a gép lapját, a második kép aláírása a következő: Alpha Jet owned by Red Bull.
Na ennyit a "vadászgép" mizériáról...

"De ez csak a jéghegy csúcsa, látszik hogy "átfutottad" eleve "nettó FUD" szemmel az egészet és nem is próbáltál utánanézni ezek alapján, hogy mik vannak még. Persze elfogultan nehéz."

Mert bazmeg ha lenne konkrétum, akkor beleírta volna az író. De nem volt, annyit tudott összeszedni, hogy jájmó vadászgépe van a gúgelnak.
Mit keressek még? Keressek rá az általad javasolt data-mining kifejezésre? Nagyjából 238 000 000 találat közül mit kellene néznem? De ha a "data-mining dod google nsa" kifejezést használom, akkor már csak nagyjából 1 400 000 találat. Amiből az első ez a hup-os cikk, ahol épp a faszunkat verjük, a második ennek a mobil verziója, a harmadik az az oldal, ahonnan a fenti fud pdf-et le lehet tölteni.

Elfogultan, cöcö. Kiváncsi lennék, hogy ezekre a fud generáló emberkékre mit mondanál. Independent news - hát ja, mert egy kisvárosi bulvárlap szerkesztőségi elveibe se fér bele a rágalamzásnak az a szintje, amit ezek a parázók nyomnak.

Kérlek oszd már meg velünk, hogy melyik cégnek nem engedélyezte a nasa, hogy a gépeit a gúgelhez hasonló áron azon a támaszponton tárolja!

Használd kedvenc keresődet ennek kiderítésére... oh, wait!

Attól még nem lesz vadászgép, hogy rá lehet tenni néhány rakettát.

made my day

Mert bazmeg ha lenne konkrétum, akkor beleírta volna az író.

Van ott épp elég konkrétum, csak valahogy sikerül skippelned. Persze lehetne több is, csak valahogy ezek a fránya titkosszolgálati fedőcégek vigyáznak arra erősen, hogy a lehető legkevesebb információ szivárogjon ki... Fene se érti miért!

Az már kevésbé meglepő, hogy a CIA mégis köztudott fedőcégeinek Google-be való beolvasztásáról is mélyen hallgatsz. Pl. In-Q-Tel, Keyhole.

Nyilván megideologizálod majd ezt is, hogy miért...

"Használd kedvenc keresődet ennek kiderítésére... oh, wait!"

Ja, hogy nem tudsz konkrétumot mondani... oh, wait!

"made my day"

Megismétlem: attól még nem lesz vadászgép, hogy rá lehet tenni néhány rakettát.
Az Alpha Jet (és mint más hasonló gépek, mint a Hawk vagy az Albatros) kiképzőgép, az a fő feladata, hogy a légcsavaros gépek után a süvölvény pilóták megtanuljanak sugárhajtóműves madarakon is repülni. Miután megtanultak, akkor lehet valami komolyabbra átnyergelni, pl. egy "igaz" vadászgépre. Kiképzési célból lehet rá fegyvereket aggatni, de ha összehasonlítod egy korabeli "valódi" vadászgéppel (pl. F16) végsebesség vagy hasznos teher szempontjából, akkor te is látod, hogy miről beszélek. Egy magára valamit is adó légierő se küldi harcba ezeket a gépeket, egyszerűen azért, mert arra nem alkalmasak. A "light attack jet" meg egyszerűen marketing.
De olvasd már el a wiki-t. Origins, 2. bekezdés, 3. és 4. mondat. Idézem: "A joint specification was produced in 1968. The trainer was now subsonic, supersonic trainers having proven something of a dead end."
Teccikérteni? Trainer. Ennyi.

"Van ott épp elég konkrétum, csak valahogy sikerül skippelned."

Hol? Micsoda?

"Persze lehetne több is, csak valahogy ezek a fránya titkosszolgálati fedőcégek vigyáznak arra erősen, hogy a lehető legkevesebb információ szivárogjon ki... Fene se érti miért!"

Vagy esetleg csak a fudgenerátorok fogyasztanak túl sok hallucinogén anyagot. Mert ugye a fenti mondat is fasság. Ha jól vigyáznak a fedőcégeikre, akkor nyilván semmi konkrétumot nem tud meg erről az átlag fudgenerátor, maximum spekulálhat. Ha meg mégis van konkrétum, akkor mégse vigyáznak annyira jól ezekre.

"Az már kevésbé meglepő, hogy a CIA mégis köztudott fedőcégeinek Google-be való beolvasztásáról is mélyen hallgatsz. Pl. In-Q-Tel, Keyhole."

Annyira köztudott, hogy a wikipedia-n le van írva. Mégis mi a fenét kéne ezen magyarázni, pláne elhallgatni?
Kellett valami a CIA-nak (vagy másnak, szintén .gov), csináltak rá egy céget. Osztán egyszercsak már nem kellett nekik, hát eladták valakinek, akinek kellett.

Ha jól vigyáznak a fedőcégeikre, akkor nyilván semmi konkrétumot nem tud meg erről az átlag

A te ideális 1 bites álomvilágodban, ahol csak a jócég JediGoogle létezik.

Annyira köztudott, hogy a wikipedia-n le van írva.

Nem mondod? Ezzel kezdtem.

hát eladták valakinek, akinek kellett.

...és a JediGooglenek pont ez a cég kellett a megannyi térképész cég közül és pont meg tudta venni annyira aprópénzért a CIA leánykáját, amennyiért sokkal kisebbeket se lehetett volna megszerezni. Micsoda szerencse! Jól lealkudták a zsidó alapítók! ROTFL :)))

Te tényleg hihetetlen naív vagy.

"A te ideális 1 bites álomvilágodban, ahol csak a jócég JediGoogle létezik."

Jaj, a 1 bites álomvilágodban meg csak a gecicég DarthVaderGoogle létezik. Ez bazmweg érv?

"és a JediGooglenek pont ez a cég kellett a megannyi térképész cég közül és pont meg tudta venni annyira aprópénzért a CIA leánykáját, amennyiért sokkal kisebbeket se lehetett volna megszerezni. Micsoda szerencse! Jól lealkudták a zsidó alapítók! ROTFL :)))"

Ó látom, a térképészcégek piacának is szakértője vagy :)

Jaj, a 1 bites álomvilágodban meg csak a gecicég DarthVaderGoogle létezik.

Az én világomban (amely úgy tűnik közelebb van a valósághoz, mint a tied ;) a szereplők és kapcsolataik nem olyan tökéletesek, hogy ha valamit elakarnak hallgatni, akkor azt minden esetben teljesen el is lehet.

Emiatt bűzlik már sok oldalról egyre inkább a Google. Ettől még nem "gecicég", de hogy nem tekinthető egyoldalúan "jócégnek" ahogy te tekintesz rá, abban egészen biztos vagyok.

Ó látom, a térképészcégek piacának is szakértője vagy :)

Szerencsére nem kell hozzá nagyon érteni, csak a számokat ismerni... Amikor 300 millió dollárokat fizet ÉVENTE a Mozillának és 6 millió dollárt fizet csak bohóckodásra^Wa tanulók ösztönzésére egy évben a GSoC keretében, akkor meglehetősen viccesen hangzik, hogy 2.2 millió dollárért megvásárolhatott egy komplett, nagyfelbontású katonai kémműholdas adatokkal dolgozó térinformatikai rendszert... Ez annyira picsa összeg, hogy ennyiért bárki megvette volna, de ennek a sokszorosáért is.

Biztos véletlen, csak jól alkudott a Sergey meg a Larry gyerek, mi? A CIA-nek "egyszercsak már nem kellett", mi? ROTFL

Szerintem tok veletlenul vett meg egy fedoceget. Nincs itt osszefugges ez es akozott, h van egy 41 centis, torvenyeket kemenyen serto felderito muholdja is es tervezes alatt all a 25 centimeteres. Nincs itt semmi sunnyogas, szintiszta biznisz. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Nemsokára megy fel a 25 centis is jah, mert a 41 centis mellett a KeyHole KH-13 felbontása (rendszámtábla leolvasás a műholddal) nem elég nagy a Googlenek... Biztos a Google Maps és Google Earth felhasználók miatt lövik fel csak, annak ellenére is, hogy le kell butítani már most is a képeket a publikálás előtt, mert túl jó a minőségük... ;))

És ez tény? Mármint hogy 41 centis felbontású műholdja van a gúgelnek?

Vagy csak vett egy keyhole nevű (volt cia-nvidia-sony-strb. tulajdonú) sw fejlesztő céget, osztán történetesen az usa kémműholdjait is pont ugyanígy híjják, aztán máris indulhat a fud, jájáj gőgel kémműhód, omg.

A hülye kommented (KH-13 nem elég nekik) miatt szép emberes fasságot írtam, mert keyhole műholdakat és a goog kapcsolatát kerestem, amit persze nem találtam, erre írtam egy kommentet. Aztán keresgéltem tovább, és mire rájöttem, hogy fasságot írtam (ugye Geoeye-ról van szó, csak a google haterek "fél szavakból is megértjük egymást" kulcsszavait még nem igazán ismerem), de addigra már nem tudtam szerkeszteni, mert Pontcho már válaszolt rá.

Ennyi a téma, de nem baj, élvezkedj csak ezen. Aztán véletlen se válaszolj arra, hogy konkrétan melyik cégnek is nem engedte a NASA, hogy a bázisán tárolja a gépeit, meg arra se reagálj, hogy a Red Bull-nak is van olyan "vadászgépe", mint a gúgelnek.

Egy faszt bazmeg, a google neked szarcég, gecicég, nem kell túlmagyarázni.

Amúgy a 2,2 millió dodóról nem linket írtál, gondolom ez nem véletlen. Ugyanis tudomásom szerint a keyhole vételára nem publikus.

A 2,2 milliót én is ovastam a wikin, ott annyit írtak, hogy az in-q-tel 2005-ben eladott akárhány gúgel részvényt 2,2 millióért, ami a keyhole felvásárláskor került hozzá. Aztán hogy csak részvényt adtak-e érte, illetve hogy csak ennyi részvényt, arról nem szól a fáma.
De a wiki is vicces, hivatkozik egy nem létező blogpost-ra, hát, hogy is mondjam...

ROTFL

A csávó honlapján a direkt link nem müxik, sőt, 2006 decemberi a legrégebbi elérhető az archívumban. Erre hivatkozik a wiki. Aztán hogy a gúgel szed(et)te-e le, vagy megette a guláta, vagy akármi is történt, az nem érdekel. A wiki link nem az adott tartalomra mutat, ennyit írtam.

Egyébként annyit ír a csávó, hogy (nyersfordítás pár sör után, keresd a hibákat és kíméletlenül javítsd is őket) a CIA tulajdonú In-Q-Tel-től megvette a gúgel a Keyhole-t gúgel részvényekért (én: vagy még ki tudja miért), és úgy tűnik hogy a pénzükhöz akarnak jutni, mert a CIA (én: gondolom valójában az In-Q-Tel) eladott 5636 részvényt 2,2 millió dodóért. És ezután megjegyzi, hogy nem teljesen biztos benne, hogy ennyi a teljes vételár, de ha mégis, akkor kurva olcsón adták el.

És halkan mondom, hogy a blogpost olvasása előtt én is pont ezt írtam, hogy egyáltalán nem biztos, hogy csak saját részvénnyel fizetett a gúgel, az meg pláne nem, hogy csak ennyi saját részvénnyel. Én kérek elnézést...

Szóval itt lenne az ideje villantanod a bizonyítékaidat, hogy a gúgel kereken 5636 saját részvényt adott a Keyhole-ért. Bár gondolom ez is elmarad, as usual...

Igen, reklámcéllal csinálnak ilyet és nem is titkolják, aki használja, ezt elfogadja. Ahogy elfogadjuk azt is, hogy a spamszűrők Bayes adatbázisa is egy profilt tárol rólunk, hogy kikkel, milyen témákban szoktunk levelezni. A hír ott kezdődne, ha az analízist olyan dologra használnák fel, amiről nem volt szó, pl egy havi toplista a legmocskosabb szerelmeslevelekről.

A Gmail Man üzenete az volt, hogy valaki megítél a leveleid alapján, ami baromság.

Nem tudom neked hol jött le ez az üzenet, de a reklám nem erről szólt.

Ha pedig azt hiszed, hogy csupán reklámcéllal csinálják, akkor mérhetetlenül naív vagy. A Bayes spamszűrőd nem kapcsolja össze a leveleidről képzett tokeneket az életkoroddal, a nemzetiségeddel, a tartózkodási helyeddel, a telefonszámoddal, a fényképeiddel, a webes kereséseiddel és minden érdeklődési köröddel.

Úgy kell érteni, hogy minden mozzanatodat elemzik, majd ennek az eredményét 2 pengőért bárkinek átadják (nem adjuk ki harmadik félnek, csak szerződött partnereknek című poén), hogy célzott reklámokkal bombázzanak.
Miután szép kis szálat sikerült generálnom a hozzászólásommal, szeretném nyomatékosítani, hogy NEM használom levelezésre a Liveot, a megjegyzésem szigorúan a tárhelyre vonatkozott, a többit csak poénnak szántam. Onlány tárhelynek a SkyDrive kiváló, gyk. csak ezért, meg az Office-ért regisztráltam a Microsoftnál.

> BERUS
Motor: Kubuntu 12.04

\t\t
Olvasgassák! Ki lehet .....-ni a ......-et! Majd ha terrorista leszek akkor úgyis offline, széttitkosítom, elrejtem, elásom, a saját kitalált nyelven szlenget használva megírt utasításokat, meg ördögi terveket. :D

A kódjaimat meg most sem írom levélbe.