Google: dolgozunk a Google Drive Linux támogatásán

Címkék

"Dolgozunk a linuxos GD kliensen"

A Google tegnapelőtt jelentette be Google Drive szolgáltatását. Linux rendszereket használók csalódottan vették tudomásul, hogy a Google Drive-hoz nincs linuxos desktop kliens. Többen is kérték a Google-t, hogy pótolja elmaradt házi feladatát és készítsen klienset Linuxra is. Több válasz is érkezett: "dolgozunk rajta."

Hozzászólások

Annyira fontos a Googlenek a Linuxos közösség, hogy folyamatosan ilyen húzásokkal szivatja... :)

Áhh, azzal nekem nincs bajom. Viszont a /etc/hosts fájlban a localhostra irányítottam jó pár magyar hírportált, mert rájöttem, hogy csak magamnak ártok vele, ha napi szinten felhúzom magam a politika miatt. De nagyon elvittük kardiovaszkuláris irányba a beszélgetést... :)

Esetleg mielőtt megbotránkoztok, legalább a kiragadott részt közvetlenül megelőző és azt követő két mondatot olvassátok már el:

"You retain ownership of any intellectual property rights that you hold in that content. In short, what belongs to you stays yours."

"The rights you grant in this license are for the limited purpose of operating, promoting, and improving our Services, and to develop new ones."

Nem bontránkozom meg, de ha bármi vitás kérdés merül fel, akkor a kiragadott rész fog számítani a bíróság előtt. Pont azért ragozták annyit a jogászaik.

Bizonyára megéri nekik így kialakítani a szolgáltatásaikat, én viszont bolond lennék, ha bármit is náluk (vagy hasonlónál) tárolnék. Az egyetlen ilyen említésre méltó szolgáltatás a tarsnap, de abban is volt már kritikus titkosítási hiba, ha jól emlékszem.

Mér nem? Csak ki kell választani a sok millió lehetőségből egy widgetset-et, valamelyik library-t, ami köré épülhet az átvitel, egy fájlkezelőt, amibe bele lehet integrálni...oszt ennyi...a maradék 70%-a pedig a felhasználóknak, aki egyiknek a halmazába se esik bele anyázik. :D

Qt-t és KDE-t mindenhova!!! :)

Ez a képes hír kicsit ilyen Phoronix jellegű. :D

Ahogy a talkon is :D Az utóbbi időben volt egy-két megkésett google cucc. Lehet, hogy kicsit jobbak, mint másoké, csak ha a felhasználók már rákaptak egyre, akkor sokkal kell jobbnak lenni ahhoz, hogy áttérjenek. A talkkal is hiába küzdenek, a skype már zsebretette a piacot, a google+ sem képes elszívni a felhasználókat a facebooktól.
Ráadásul a skype/gtalk-hoz még annyiban is hasonlít a helyzet, hogy ott is a linuxos közösség lenne vevő egy tényleg open cuccra, csak nincs elég motiváció valaki harmadiknak megírni, mert végülis ott s skype, ill. a dropbox.

Hát azért elég nagy a különbség.
Egyrészt a facebook és a skype is olyan kommunikációs eszköz, amit nem tud az ember lecserélni, amíg az ismerősök kritikus tömege nem teszi meg ugyanezt. A cloud storage pedig egyedül is hasznos.
Másrészt akárhogy is nézem, a google drive nagyságrendekkel jobb a dropboxnál. 2 vs 5 GB ingyen, 50 GB 10 dollárért vs 100 GB 5 dollárért. Gmail és docs integráció, megszokott online felület, ahova úgyis eleve be vagy jelentkezve.
A dropbox nem nevelte rá a usereket a webes felület használatára, csak pár hete van közvetlen url-je a fájloknak, stb. Én például összesen egyszer használtam a webes dropboxot, drive-ot pedig már most is használom, pedig még ki se jött a linux kliens.

chrome kiegészítőket néztétek már hozzá?
simán böngészőben "open with" - fotó és video editor, autocad, mindmeister. sdk már nyilvános, pillanatokon belül több app lesz google drive-hoz mint linuxhoz.
az van, hogy ez nem a dropboxot veszélyezteti, hanem az egész desktop paradigmát, merevlemezekkel, és oprendszerekkel együtt.
átlagos mindennapi célokra innentől konkrétan nincs szükség böngészőn kívül semmire, ez volt a hiányzó láncszem a google víziójából. innentől már a chrome OS sem olyan hülyeség, mint eddig.

"az van, hogy ez nem a dropboxot veszélyezteti, hanem az egész desktop paradigmát, merevlemezekkel, és oprendszerekkel együtt."

Félek is ettől nagyon. Nem csak, mint fejlesztő, hanem mint user is.

"átlagos mindennapi célokra innentől konkrétan nincs szükség böngészőn kívül semmire"

Én mostanság gondolkozom azon, hogy mennyivel jobb lenne egy dedikált app pl. a HUP-nak. Vagy a Criticalmass-nek, vagy bármelyik Drupal, WP, Joomla stb. oldalnak. Nem nekem kell ráfrissítenem, hogy jött-e új hozzászólás, hanem a szerver szól, hogy friss tartalom van. Appból meg is tudom nézni, válaszolni is tudok rá. Ott lenne a honlap a programban, nem a böngészőben. Elérem itt is-ott is, de ha action van, akkor a natív app tud nekem jelezni.

Mije van egy desktop/mobil appnak? Értesítési területe! Tud villogni, csipogni, buborékolni, ugrálni, ha valami esemény van. A webcucc mit tud csinálni? Semmit. Adott tabot talán tudja kicsit változtatni, meg tud esetleg idegesítően csipogni (egy weboldal nekem ne csipogjon, vagy legalább legyen állítható), de annyi. Ld. Facebook chat.

Én nagyon remélem, hogy az emberek belátják, hogy a HTML alapú alkalmazások úgy, ahogy vannak, zsákutca. Mert vagy egy olyan általános runtime-má kell válnia a böngészőnek, mint pl. az Adobe Air, natív desktop támogatással (pl. Notification), vagy annyira használhatatlan lesz mindennapi használatra, hogy az emberek sírva fogják használni őket.

Nem teljesen értem a felvetésedet. Az új tartalmak realtime megjelenítése régóta alap dolog a weben, sima ajax-szal is megoldható, de a websocket mostmár teljesen elegáns megoldást nyújt erre. Javascripttel meg azt csinálsz az adott DOM-mal, amit akarsz. Chrome tud notificationt is, és semmiből nem áll olyan böngészőt gyártani, ami a maradék hiányosságokat is orvosolja.
Nem véletlen hogy a win8 metro widgetek is javascript alapúak lesznek, és a Qt5 is a javascript felé mozdul. Úgysincs már lassan olyan app, ami ne lógna a neten folyamatosan, az meg a végeredmény szempontjából tökmindegy, hogy milyen módszerrel pakolod ki az ikonokat az interfészre.
Mobil eszközökön az úgynevezett "natív" appok egyébként jelentős részben szintén hibridek, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy kapsz egy böngészőt natív appnak öltöztetve.
Mint fejlesztő nem tudom miért kell félni attól, hogy pofonegyszerű lesz platformfüggetlen cuccot fejleszteni.
Mint user lesz választásod szerintem, még elég hosszú ideig. Akkor fog ez igazán nagyot durranni, amikor annyiba fog kerülni a mobilnet, mint most a kábeles.