Kisebb fennakadás a Raspberry Pi-k gyártásában

 ( trey | 2012. március 8., csütörtök - 20:54 )

A Raspberry Pi blog arról számol be, hogy kisebb csúszás várható az első szállítmány(ok) kiszállításában. Ennek az oka az, hogy lapok gyártásával megbízott cég az alapítvány által a lapra tervezett egyik alkatrész (magnetic RJ45 jack) helyett egy más típusú alkatrészt (non-magnetic RJ45 jack) forrasztott fel. A szerencsétlen csere eredménye: nincs hálózati kapcsolat. A szerencse az, hogy a probléma könnyen orvosolható (a nem megfelelő alkatrész kiforraszt, megfelelő beforraszt). Amiatt csúszhat meg kissé a kiszállítás, ha nem áll rendelkezésre elég megfelelő alkatész.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem azt írták február 25-én, hogy az első szállítmányt aznap vagy következő munkanap szállítják nekik ?
http://www.raspberrypi.org/archives/696

Kezd már nekem ez az egész egy picit gyanússá válni.

androbit.org - Informatikai portál és könyvtár

Szappanopera jutott nekem is az eszembe.

Médiahack.

Szerintem minden projekttel ez lehet, csak máshol nem ilyen nagy a nyilvánosság, csak annyit mondanak, hogy "technikai problémák" meg hogy "még tökéletesítjük". Bár lehet, hogy csak a hurráoptimizmus beszél belőlem.

Nem, ez a valóság. A világ legnagyobb cumija tud lenni, mikor beígérsz valamit dátumra, aztán meg az ügyfél ott liheg a nyakadban. A többiek mondanak egy dátumot rendesen rászámolva. Na meg van tapasztalatuk, hogy az ilyenek hogyan kerülhetők el.

Köszönöm, ugyanerre gondoltam én is.

Mire gyanakszol? A hardware gyártás bizony olyan - mint a legtöbb emberi tevékenység -, hogy előfordulhatnak hibák, bekövetkezhetnek nem várt események.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hjjja... Tavaly mi is kilomoltunk CES-re az éppen csak elkészült boxxal. Hát nem tett jót neki az óceán közi repkedés, USA-ba kellett alkatrészt vadászni, hogy lehessen bemutatózni. Ez egy ilyen szakma :/

military grade alkatrészből kell építkezni. :)

hát jah, szánalom

Miért is?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezért: "Ennek az oka az, hogy lapok gyártásával megbízott cég az alapítvány által a lapra tervezett egyik alkatrész (magnetic RJ45 jack) helyett egy más típusú alkatrészt (non-magnetic RJ45 jack) forrasztott fel. A szerencsétlen csere eredménye: nincs hálózati kapcsolat."

Mert olyan még soha, sehol sem fordult elő, hogy az ültetők elnéztek valamit, s rossz alkatrészt ültettek be, ugye? Én is kaptam már a kezembe olyan nyákot, amit nagyon kreatívan oldottak meg az ültetők, s vagy házon belül kellett javítani, vagy vissza kellett küldeni nekik, hogy talán azt kellene csinálni, amivel meg lettek bízva.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Normális esetben ugye az az alkatrész kerül a forrasztódroid elé, amit be kell szerelnie, nem? Nem hinném, hogy ott van előtte/mellette az alkatrészes szekrény, és abban turkál, hogy na, ide kéne egy panelba ültethető csatlakozó... Melyiket rakjam be a sok különböző közül?
Ez egyébként még a jobbik eset, mert volt szerencsém olyan panelba ültethető dupla USB-csatlakozóhoz, aminél a boltban kapható standard darabhoz képes a bal- és jobb oldal fel volt cserélve (három bolt kínálatát néztem át, és csak egyfélét lehetett kapni mindenütt) - na egy ilyen csere sokkal durvább lenne...

Nem normális, hanem ideális esetben. A valóság meg egészen más. A dolog úgy néz ki, hogy a speciális, drágább, egyedi alkatrészeket a megrendelő biztosítja, a passzív, olcsóbb, nagy mennyiségben más megrendelő által is használt alkatrészeket pedig az ültetők. Aztán jön az, hogy elfogyott a 49.2 Ω, 1 %, és beültetnek helyette 47 Ω-ot. Ez legtöbb helyen nem gond, de épp egy ethernet interface-ben, ahol ez adja a vonal hullámimpedanciával történő lezárását, bizony már probléma bír lenni, mert reflexiót okoz. Többnyire működni fog, csak néha, különösen nagy kábelhosszaknál, csillapítás miatt kis jelszinteknél bizonytalanul.

Ilyenkor már az is kérdés, észreveszed-e a hibát. Ha igen, mérlegelheted, hogy visszaküldöd-e az egészet az ültetőknek, hogy szopjanak lovat, s javítsák ki, közben nyakadon a határidő, vagy cégen belül odaadod a műszerésznek, hogy cserélgesse, de előtte uszítod az anyagbeszerzőt, hogy vegye meg az alkatrészt, amit persze szeretnek 5000 db-os spulnival adni a kereskedők.

Na, szóval a gyakorlat ilyen, s ezt azoknak mondom, akik jönnek azzal, hogy szánalmas, meg szappanopera, meg nem tudom még, mi.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

biztos máshol is nagyon gyakran van ilyen, és ott is rohadt szánalmas :) mindig szánalmas szerintem, ha valaki(k) nem jól végzik a munkájukat :) főleg, ha figyelmetlenség miatt...

Akkor vagy a BOM volt xar, vagy 0 a minőségbiztosítás a gyártó cégnél. Egyik sem jó ómen. (Már ha valóban lesz Rp.)

Igen, a BOM mindenkinek okozott mar problemakat...:)

Made in China. :)

+1

Ez duma ...

Szerintem is kamu az egész! Persze előfordulhat h véletlenül rossz alkatrészt rendeltek, de sokkal nehezebb elhinni h a kettőnek uaz a footprintje, mint azt hogy kitaláltak valamit mentségül...
A gyártással több bajom is van amúgy, és álszentnek tartom előadni hogy mi mennyire olcsón akarunk árulni miközben a farnelltől rendelünk alkatrészt, de nincs jogom ítélkezni felettük.
A termék alapvetően érdekel, de ilyen problémás gyártás mellett a legjobb ha megvárom a végkifejletet.

A ket dugonak ugyanolyanok a labai, meg meretre is megegyzenek, sot van beloluk nekem is, viszont kizartnak tartom, hogy legyartunk egy csomo cuccot es minden x-edik darabot ne tesztelnenk ... Akkor hogy fogjak azt garantalni, hogy mukodo lapot fogok kapni ? Ez nagyon gaz ... (es itt a gyartas folyamatat kritizalom)

Gondolom megszereltették, megkapták a szállítmányt, elkezdték tesztelni, s jött a pofára esés.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem a gyártósor végén már ki kellett buknia a hibának.

Fene tudja. Eléggé alacsony az ár, nem tudom, milyen szintű tesztet végeztek, rendeltek meg. Különben meg igen.

Nem emlékszem az eredeti hírre, de nem kizárt, hogy ez történt. Attól, hogy az ültetőknél derül ki a hiba, még ki kell szedni az összes nyákból a csatlakozót, be kell szerezni a helyes csatlakozót, s be kell ültetni, majd újra tesztelni. Szóval akkor is késés.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Lassan azt "várom", mikor lesz valami ilyen:
"Elsüllyedt a Raspberry Pi-ket szállító hajó". Vagy ilyesmit.

Tényleg tiszta szappanopera...

Ilyet már én is vizionáltam. :)

>>: sys-admin.hu :<<

Ilyenkor nem bánom annyira, hogy nekem már csak a második-harmadik eresztésből jut majd.
-------------------------------------------------------------------------------
Az életben csak egy dolog a szép, de az épp nem jut eszembe.

Slackware Linux 13.37 | 2.6.39.3-janos

Kár lenne ha bebukna a project, mert idióta partenereket találtak maguknak...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

A linken látható Ethernet csatlakozó rövidebb mint ami a fényképeken látható panelen van. Ezek szerint változtattak a panelen. Alapvető szabály, ha változtatunk akkor nem 10ezer darabot gyártatunk. De még 100-at sem. Persze lehet, de akkor nagyon oda kellene figyelni.

Nem ők rendelték ilyenre, hanem a gyártó "ócsított" egy kicsit:

"This is because of a hardware parts substitution that was made in the factory by accident: specifically, where we’d specified jacks with integrated magnetics in the BOM and schematics, the factory soldered in non-magnetic jacks."

Hát nem épp a gyártó szokta változtatni a kapcsolási rajzot.
Arról írtam, hogy az eredeti terveken változtattak és azt adták le gyártásra. Aztán hogyan került az egyik típusú csatlakozó helyett rá a másik az már más kérdés. Mindenesetre érdekesnek tartanám ha egy konkrét ethernet csatlakozó típus helyett a kínaiak beraktak volna egy másikat. Esetleg még az elképzelhető, hogy a megadott típus nem volt hozzáférhető és ezért cserélték le. Szerintem nem csoda, hogy benézték mert a trafót tartalmazó csatlakozók hosszabbak szoktak lenni általában. Mint ahogy a teszt panel fényképén is jól látszik.

Most már örülök, hogy nem sikerült rendelnem és nem is fogok...

Azért az vicces, hogy 10-ből 10 komment rosszalló, ez bennetek zsigerből benne van?

Raspberry jobban tenné, ha nem kommunikálna kifelé semmit, csak szólna, ha készen van -pont ezek miatt. Mert gondoljátok más gyártásnál ez nem fordul elő? Hol éltek ti?

szerk: itt sokan tévedésben vannak, ez egy alapvetően iskoláknak szóló projekt, végképp nem end-usereknek szóló (még doboz sincs hozzá, észrevetted?). Én inkább örülök, ha elérhető lesz és rendelhetünk mi is belőle. Ha pedig rendeltem volna az első körben és ilyen bajom lett volna, akkor fogtam volna a Wellert és átforrasztom a csatlakozót. Valamint nem nyavajgok azon, hogy nem jutott nekem az első körben Raspberry ("Nem veszek soha többé, meg amúgy is, milyen cég ez?"). Mert annyira sürgős a garázs-projekted? Akkor old meg más boarddal.

Teljesen egyetértek. Megcsúsztak, nagy a nyomás rajtuk, túl jól sikerült a marketing ráadásul elsősorban nem azt a réteget érték el vele akinek valójában szánták. Haszon nélkül önkéntes munkával készül, mégis sok embernek olyan elvárásai vannak mintha ez egy Apple termék lenne. Nekem semmi bajom az átforrasztott csatlakozóval sem, sőt, kifejezetten örülnék neki ha sikerülne kapnom az első szériából. Én magam is szúrtam már el ARM boardot, ennél jobban is. :)

Angliaban is vannak rinyagepek, akik ugy csinalnak, mintha Eben lenne a gonosz negyedikes, aki tul magasra tartja az elszedett similabdat, de hamar lekerulnek a forumok elso oldalarol, mert minden obegatasra tucatjaval jon a tamogatas. Pedig itt nem egy kethetes hir, sokan tudnak rola regota.

Szerintem ez nem a "rinyagep"-segrol szol. Egyszeruen folyamatosan csalodnak az emberek. Biztos rengeteg munka van mogotte, amit mi nem is latunk, es igen, egy ilyen projektnel ohatatlanul becsusznak problemak, ez elfogadhato.

De: az embereknek tavaly kora osz ota folyamatosan igerik, hogy "holnapra kesz lesz". Szerintem azt is meg lehet erteni, hogy ennyi hitegetes utan az emberek egy reszenek megrendul a bizalma.

Szerintem nem kellett volna ennyire pozitiv hireket illetve inkabb vagyalmokat sugarozni az emberek fele, allandoan "nagy es pozitiv" bejelenteseket tenni, hanem inkabb megoldani, hogy amikor azt mondjak: kesz, akkor valoban az legyen.

Szemely szerint en (es szeritnem masok is) jobban orultem volna annak, ha azt mondjak tavaly nyaron, hogy 2012. junius 31-re kesz leszunk vele, es mondjuk majusban bejelentettek volna, hogy "gyerekek, akkor lehet rendelni!". Esetleg lehetett volna open-hardware is a projekt.

Raadasul igazabol konkurenciajuk sincs, kulonosen, mivel elvileg szinte profit nelkul csinaljak, senki nincs ma aki arban alajuk menne.

Szoval en meg mindig varom, de mar egy kicsit ugy vagyok vele, hogy ha nem lesz, akkor sem fogok sirva ulni a sarokban...

/sza2

PS: es igen, Kina ilyen. Szo nelkul belerakjak a nem megfelelo alkatreszt (persze biztos beszallitoja valogatja, de nem egyedi eset).

Szerintem meg az a baj, hogy sokan úgy állnak a kérdéshez, mintha bemennének a boltba, levennék a polcról, kifizetnék, s hazajönnének. Ezek az emberek nem dolgoztak olyan területen, ahol ehhez hasonló berendezéseket terveznek, gyártanak, programoznak, szervizelnek. Én csak pislogok itt a hozzászólásokon, hogy szappanopera, meg miegymás, miközben a saját tapasztalataimból kiindulva azt mondom, ez a project teljesen átlagosan ment eddig, semmi rendkívüli nem történt.

Valójában nem igazán értem, mi a problémájuk azoknak, akik beszólogatnak. Az a gyanúm, nem terveztek, gyártottak még hardware-t - ezzel szemben én igen -, így a problémák mikéntjét, realitását sem ismerik.

Na, mindegy is...


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

De a kedves vasarlot nem erdekli, hogy mennyire atlagos ez igy. Ok csak meg akarjak venni a termeket. :)

Nem vagyunk egyformák. Van, akit zavar a túl sok információ, s ettől válik bizalmatlanná. Az én bizalmam éppen attól nő, ha beavatnak a történésekbe, s nem elhallgatnak előlem dolgokat.

Mindig is zavartak az afféle semmitmondó hazugságok, mint például technikai okok miatt zárva. Nem technikai ok, hanem adócsalás miatt zárva, csak ciki lenne kiírni.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezzel egyetertek. A gond itt inkabb a folyamatos csuszas.

Az meg ilyen, senki sem jós. Project végére lehet ugyan elvárást támasztani, de hogy az teljesül-e, vagy sem, utólag megmondom. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

En ertem, hogy terveztel/gyartottal/gyartattal hardware-t (ezzel nem vagy egyedul). Valoban, vannak dolgok amik kozbejohetnek. De azert ha ez a munkadhoz kapcsolodik es van egy fonokod, fel ev csuszas meg igergetes utan bizonyara nem simogatja meg a buksidat, hogy, jol van, semmi gond, tegyel meg ra ket honapot, aztan majd meglatjuk, de az sem baj, ha nem sikerul. Van nagyon jo munkahelyed van.

Egyebkent a Raspberry-sek teljesen tarsadalmi munkaban, szabadidejukben csinaljak ezt a board-ot?

/sza2

Itt a kommunikáció lett elszúrva. A többség azt hitte, hogy ezek azok a határidők, amelyet a marketingesek közvetíthetnek a külvilág felé. Ezzel szemben ez egy transzparens fejlesztés, megosztanak mindent a potenciális vevőkkel, így tartalékok nélküli sejtéseket mondtak. Aztán persze, hogy nem úgy lett. Ugyanakkor ezzel semmi baj, ez így is van a valóságban. A különbség csupán annyi, hogy ezeket a belső határidőket nem szokás az üzleti partnerekkel megosztani, mint ahogy a csúszásokat, s annak okait sem.

Egész egyszerűen a project transzparenciája, őszinte kommunkációja zavar meg sokakat.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez egy non-profit alapítvány. Nyilvánvalóan nincs nagy tapasztalatuk a hardvergyártatással. Az sem kizárt, hogy megpróbálták átbaszni őket és az olcsóbb jack-et rátenni a lapra.

--
trey @ gépház

Simán el tudom képzelni én is, hogy a kínai gyár próbált ügyeskedni. Szerintem a RasPi-vel az alapítvány véletlenül is rátapintott az informatika egy olyan részére, ahol hatalmas űr tátong. Egyszerűen sikerre van ítélve. Ezért a hardverért szemrebbenés nélkül fizetnék kétszer ennyit is, és kapásból kellene 3 db, később lehet több is. Sajnos nem tudni fog-e a kezembe kerülni valaha is belőle, pedig nagy kár lenne érte.

Ha lenne kereskedelmi termék belőle, minipci foglalattal, gigabit ethernet porttal, picit erősebb procival szerintem 40-50-ért is vinnék mint a cukrot.

Ebben nem vagyok biztos. Az erénye éppen az olcsósága. Annyi pénzért már talán egy kisebb PC-t is össze lehet rakni, s berúgni az asztal alá.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Erről én is tudnék mesélni. Hw tervezés, firmware fejlesztés és PC-s vezérlő program írása. Mindezt jóformán egyedül.

Érdekes hozzáállás.
Ettől függetlenül mindenki fizet érte és a szállítás sem ingyen van. Akkor nem kell előre megígérni aztán nem lesz csalódás.
Mellesleg ezt úgy kell csinálni, hogy 10-100db-ot legyártatnak és ha azokkal nincs gond akkor lehet reklámozni a következő 10ezret. De akkor már lehetőleg ne legyen változtatás a terveken és alkatrészeken se, mert esetleg így járhatnak.

Aztán még egy dolog:
"Amiatt csúszhat meg kissé a kiszállítás, ha nem áll rendelkezésre elég megfelelő alkatész."
Először volt valami kvarc ami kínában nem volt hozzáférhető. Aztán kicserélték az ethernet csatlakozót olyanra ami szintén nem. Szóval ez van.

De ezt nem fikázásnak mondom. Remélhetőleg már több problémájuk nem lesz.

No, de ez nem elsősorban a Raspberry hibája. Gondolhatod hogy megy a gyártás kínában: -Csuan, tegyük bele ezt, ugyan olyan. -Oké főnök. :) (Aztán éjszaka jöhetnek a "klónok"). Gyárthatták volna gondolom az EU-ban is, szép ipari környezetben, de akkor az ára sem 35 USD lenne. Kint meg nem tudom hogy csinálják, de egy leharcolt hangárban is bármit előállítanak (Youtube videók kínai gyárakról).

Biztos nincs egy Apple szintű minőségpolitikájuk, de nem is várom el ezt tőlük. Ezért érdemes megvárni a köv. szériát, addig kiderülnek a gubancok. Aki aztán nem tudja megoldani otthon a javítást, az vissza is küldheti.

pont mult heten volt egy musor a BBC-n, hogy a Foxconn hogyan csinalja az iPhone-t. roviden: az ott dolgozo munkasok meg nem is lattak olyat.

"Remélhetőleg már több problémájuk nem lesz."

Ha áprilisra nyúlik az első szállítás én a helyükben azért elsején kiposztolnám, hogy az első 10K elveszett. Leesett a hajóról a viharban vagy ellopták, esetleg lefoglalta a vámhivatal és 90 nap múlva ígérnek tájékoztatást addig vizsgálják az alapítványt és a szállítmányt, stb. :)

a mult hetig tudtommal senki sem fizetett semmit es csak azutan lehetett vasarolni/elorendelni, hogy a szallitmany elindult Kinabol. ennel korrektebben szerintem nem lehetett volna csinalni.

Azt hol olvastad, hogy olyat írtam volna előre beszedték a lét aztán nem szállítottak?
A lényeg azon van, ez egy termék aminek az árát kifizeted ha kell belőle és nem ingyen vágják hozzád.

en is megkerdezhetnem, hogy "es te hol olvastad hogy azt irtam, hogy azt irtad elore beszedtek a let aztan nem szallitottak", de nincs ertelme. egy biztos, kicsit eltero fogalmaink vannak a termekrol, mint olyanrol, mert szerintem ez nem egy klasszikus ertelemben vett termek, az elottem szolok is megemlitettek, hogy oktatasi projekt. lehet ugyanazt elvarni, mint az ip*n webshopjatol varod, de ertelme nem nagyon van.

Miért van olyan érzésem, hogy borítékolható volt valami ilyesmi?

...mert postás vagy? :>

Félig nyilt fejlesztésű cuc az anyag és szálitási költségek terhelnek. A szellemi munka értékét és még sorolni lehetne mi mindent nem számolnak fel . Gyakorlatilag egy rc Linuxal hasonló elvárások lehetnek a dolog felé első körben. A napi jelentéseket meg fogjátok fel mint amikor snapshot jön ki. Közelit a cél viszont még van mit csiszolni.
Mire kész lesz a Z verzio minden könyebben megy. Lesz rutin.

Kitartás bár sajnos én nem jutottam be az első körbe . Nekem is kell 1 darab tanulási célzattal is.

Üdv Joco