Net Applications - 2012. február legnagyobb bukója a Linux

Címkék

Net Applications: desktop OS piaci részesedés 2012-02

A Net Applications adatai szerint a "nagy" menetelés megszakadt. Február legnagyobb vesztese a Linux volt, aminek piaci részesedése (1,16 %) a történelmi csúcsról a tavaly őszi szintre esett vissza. Szintén veszített piaci részesedéséből (91,92 %) a Windows is. A hónap nyertese az OS X lett (6,92 %).

Hozzászólások

Meglehetősen "szenzációhajhász" megállapítások ezek. Annyira kis elmozdulások vannak, hogy nem érdemes ezekkel komolyan foglalkozni. ezt bizonyítja az, is, hogy 2011 októberében szinte ugyanezek az eredmények voltak. Ha pedig elfogadjuk, hogy a Mac OS X elvisz némi piacot a Linux és a Windows elől, akkor arra pedig annyit tudok mondani, hogy az emberek kezdenek tovább látni az orruknál. :)

Na, azért, -25% és +8% az nem kis elmozdulás, bár gyanús, hogy inkább mérési hiba, ennyit nem hiszem, hogy változott volna. A -1,5‰ viszont valóban kis mozgás, ha az arányokat figyeljük.

Igaz, itt inkább a trendek számítanak: Windows lassan gyengül, OSX lassan erősödik, Linux meg még mindig ugyanott tart, ahol.

----------------
Lvl86 Troll

Én úgy vagyok ezzel, hogy amíg engem nem köteleznek licencvásárlásra (vagy bérlésre), felőlem mindenki olyan rendszert használ, amilyet akar. (Feltéve, hogy a többiek is rendelkeznek legális licencekkel.)

(Szerk: másik feltétel, hogy nem nekem kell üzemeltetnem mások Windows rendszereit. :))

Ez a 0.4% változás pedig nálam még a hibahatáron belül van. (Aztán hogy ez a hiba most csúszott be, vagy még októberben, az is olyan mindegy...)

"Ez a 0.4% változás pedig nálam még a hibahatáron belül van. (Aztán hogy ez a hiba most csúszott be, vagy még októberben, az is olyan mindegy...)"

Az a 0,4% változás az adatok szerint a Linux desktopok 1/4-e volt :D Vagy ha 1%-ot veszünk hibahatárnak, akkor Linuxnál -1% változás (= gyakorlatilag eltűnik a mérésből) az is hibahatáron belül van? :)

----------------
Lvl86 Troll

Ezt konkretan ugy hivjak, hogy gyenge kezdes utan eros visszaeses :/

Nem tetszik a zembereknek a Unity. :D

Szerintem ez minden idők legjobb felmérése. Kezdetektől érdeklődéssel figyelem. Kár, hogy a nagy menetelés megszakadt, de remélem a visszaesés csak ideiglenes. El kellene újra érni 1.5%-ot. Hajrá! Talán a nyár végére sikerül.

Elobb kerd meg a Canonicalt, hogy tegyek defaultta a GNOME3-at vagy a KDE-t, anelkul nem fog menni iden.

Marpedig ha volt arra esely, hogy atlagfelhasznalok szamara is baratsagos lesz valaha a Linux asztalon, akkor azok a felhasznalok (Ubuntu-only userek), akik erre valid javaslatokat tettek volna mar visszavandoroltak Windowsra, vagy vettek egy Mac-et (nezve a szamokat inkabb az utobbi)

Pedig ez a Unity nagyon gaz, mikor telepitettem azt hittem valami hiba csuszott be es nem ment fel rendsen vagy mi, hogy ez nem lehet az, pedig az volt. :D

Kizart dolog, hogy valakinek, aki windows7-et (vagy macosx-et) hasznalt ez megfeleljen, mert ez egy katasztrofa. A Gnome is ultracsucs ehhez kepest.

A csokkenes nem meglepo, ha azt vesszuk, hogy milyen logikatlan valtas volt ez a gnome unityra, a mar ugy ahogy jo desktopot erre az izere cserelni.

Ha a kovetkezo LTS is unity lesz akkor gondolom tovabb fog csokkenni a ubuntu felhasznalok tabora, mert meg sokan LTS-t hasznalnak amin meg Gnome van.

Mi a baj a unity-vel? Még a feleségemnek is teljesen megfelel, pedig nyugodtan mondhatom, hogy totál kezdő. Azt a néhány programot, amit használ, kipakolom a panelra, és kész.
Mellesleg felraktam neki egy win7-et, de visszasírta az ubuntut... :-)

Majdnem talált, pontosítok: "ex-Linux desktop (2006-2011†), Windows és KDE huszároknak" :p Igazabol KDE lett volna a jo valasztas Gnme helyett, nem az Unity (szerintem). Mar csak az hianyzik, hogy dobjak teljesen a KDE-t (Kubuntut), aztan mar "tokeletes" lesz. De ugye szabadon valasztahat mindenki mas desktopot, disztrót vagy akar rendszert, senkit se kenyszeritenek, hogy hasznaljak.

Készséggel elhiszem, hogy valamit elbénázok, de működik. Mit kellene hiányolnom normális betűkezelés címén? Keyboard layout vagy fontok vonatkozásában keressem a hiányosságot?

Egyébként egy nyűgöm valóban van, de tartok tőle, ez nem disztribúció specifikus. A nouveau driver képes hátast dobni, s ezt kizárólag egy képernyővédő tudta kihozni belőle. Ennek következtében kikapcsológombbal sem tudom leállítani a gépet - azt hiszem -, viszont amennyiben ssh-zom rá, újra tudom indítani.

Ritkán döglik így meg, de képes rá. Bejegyzi a logba a történést, reportoltam a bugot, egyelőre hónapok óta még vállvonás sem jött rá. Legtöbb bugreportomra volt reakció, needinfo, javítás. Na ez nem ilyen.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Arra gondolsz, hogy az Ubuntu fontjai a referencia, a szabvány, s ami ettől eltérő, az rossz? Remélem, ezt nem mondod komolyan!

Ha pedig az élsimításra gondolsz, Fedorán tökéletesen működik, nem látod a pixeleket a betűkön, szép simák.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Pedig nyugodtan vehetnék referenciának, ahogy bubi alatt ezt megoldották. Amikor gnome2-vel és kde4-el próbálgattam susét, fedorát, bármit állítottam be egyre csak szarabb lett az összkép. A GS esetében nem tudom, mert ott a felület eleve problémát jelentett. Tudom másoknak sokkal smooth-abbabb, mint amiről a mintát vették, de nekem marhára nem jön be ez a mutálódó design.

Valamit biztos rosszul csinálhatok, hogy nekem működik, de segíts már légyszíves, mi ezen a telitorokból nevetni való?

Volt idő, amikor küzdelmek voltak, különféle okoknál fogva forrásból kellett kernelt fordítani, stb., de ez mára már elmúlt.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Gondolom arra próbált célozni, hogy a openSUSE és a Fedora az elmúlt egy évben alig tudott növekedni, míg a Mint csúnyán rávert a mezőnyre. Ebből pedig az látszik, hogy a korábbi Ubuntu felhasználók nem erre a kettőre, hanem Mintre váltottak, ha maradtak egyáltalán Linuxon.

A Distrowatch kattintgatási statisztikája van bármilyen korrelációban az illető disztribúció minőségével?

Gondolom, a Mintre azért esett a választás, mert az is Ubuntu, Debian alapú terjesztés. Aki megszokta az aptitude, apt-get, dpkg kezdetű parancsokat, semmi kedve elolvasni a yum, rpm manual-ját, mint ahogy nekem ezen utóbbiak kényelmesebbek, az előbbiekhez kellene doksit olvasnom.

Ezen felül élnek bizonyos sztereotípiák. Ilyen például, hogy az Ubuntu felhasználóbarát, a Fedora elsősorban haladóknak való. Ezt évekkel ezelőtt leírta valaki, mások elterjesztették, s így maradt a köztudatban. Nem gondolom, hogy az állításnak túl sok az igazságtartalma.

Mindegy is, nekem jó a Fedora, ebben a környezetben érzem jól magam, esik minden kézre, ezt szoktam meg.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

"A Distrowatch kattintgatási statisztikája van bármilyen korrelációban az illető disztribúció minőségével?"

A minőségével nem, de a népszerűségével igen.

"Gondolom, a Mintre azért esett a választás, mert az is Ubuntu, Debian alapú terjesztés."

Én is erre próbáltam célozni.

Nem igazán értelek. Én, aki Fedorát használok, nem feltétlenül fogok a Fedorára kattintani, mert azt ismerem. Ugyanakkor jó eséllyel kattintok a Mintre, hogy elolvassam az összefoglalót, milyen rendezőelvek alapján hozták létre a terjesztést, milyen csomagverziókkal jelent meg.

Ezzel csak azt szeretném jelezni, hogy a Distrowatch statisztika még a népszerűségről sem mond igazán sokat.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Neked működik a fedora, de az ubuntu nem... Zseniális. Ugye azért azzal tisztában vagy, hogy a fedora, openzsuzsi, ubuntu, az mind ugyan az a kalap sz@r. Nekem ubuntu (pontosabban a unity) jön be, neked fedora, másnak suse, arch, salak. Van választék. Ettől még egyik sem jobb, egyik disztróra sem az a jellemző, hogy "Csak megy", főleg desktopon. Serveren más a helyzet, de most desktopról van szó. Nekem pl. a 2.6.11-es kernelnél még ment a resume suspendből a nyílt driverrel, azóta nincs. Bugreport ide vagy oda, válaszra sem méltatnak. Beírják, hogy need more logs, beküldöd, és annyi hiába kutatsz mellé te is, hiába sorakoztatsz fel random sikeres resumeokról logokat, nem. Az ubuntu legalább elindult akkor, amikor suse/fedora megmozdulni nem volt hajlandó. Néha kijön egy kernel, amivel megy, máskor olyan, amivel szopsz. Ki mellérak ilyen patch-et, ki olyat, attól még mind úgy sz@r, ahogy van. Félreértés ne essék, én szeretem a linuxot, más nincs is a notebookomon, és minden igényemet (a fentebb említett hibán kívül) kielégíti. Van net, szövegszerkesztő, flash (ami olyan, amilyen), pdf olvasó, képszerkesztő, játékok. Nekem elég. Perpillanat ugyanígy elég lenne egy opensuse vagy egy fedora is a 3.0≤ kernellel mert azzal resume-on kívül megy minden az én gépemen. Csakhogy azokban nincs unity, ami nekem pont tetszik. De azt állítani, hogy "az ubuntu szar, a fedora/suse meg csak megy" elég könnyen nevetségessé teheti magát az ember.

Szerintem én nem mondtam, hogy az Ubuntu nem működik, nem is minősítettem, mi több, ki sem próbáltam. Én csak annyit mondtam, hogy a Fedora működik. Néhányan szidják az Ubuntut, továbbá számomra ismeretlen okból a Linux == Ubuntu deklarációból indulnak ki, holott ez nem igaz. Lényegében azt mondom, akinek baja van az Ubuntuval, Unity-vel, miért nem tesz fel egy SuSE-t KDE-vel, vagy egy Fedorát Xfce-vel, netán Gnome 3-mal?

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hasznald a Kubuntu LTS-t. Lehet ra új vlc-t, smplayer-t, firefox-ot tenni ppa-bol, esetleg libreoffice-ot is. JOL mukodik. Ha az se fog mukodni akkor PEBKAC. Az un. "stabil" kiadas szora se erdemes, inkabb egy alfa verionak felel meg, mint vegleges kiadasnak.

Gnome mukodik, jo, de kinek ez, kinek az jobb, nekem speciel a KDE. Izlesek es pofonok... de ha mar nem KDE akkor Gnome de Unity veletlenul se.

Tele van pebkaccal a bugtrackerük fyi. De ugyanezt el lehetne mondani a unity-re is, már ha ennyire véletlenül se. Sem a GS, sem a KDE4 nem produktivitásbeli újítás, csak villantanak; de még modernizációnak is elég nyögvenyelős, még ha az API-k rendben is lennének. Mintha egy valós júzer story-t se tudtak volna hozzá kreálni, nem is értem...

A magad neveben beszelj. Gnome-shell jo. Vegre egy ertelmes kornyezet amiben tudok dolgozni anelkul hogy szanaszet kene heggesztenem ahhoz hogy ne alljon az utamba.

Es ratpoison ota az elso amihez nem kell egeresznem ha nem akarok, es nem veszettul kenyelmetlen ennek az allapotnak az elerese.

Attol, hogy neked meg meg valoszinuleg jopar embernek nem tetszik, nem jelenti azt, hogy nincs olyan ember akinek tetszene. Vagyunk paran, koszonjuk szepen.

--
|8]

Fokepp a sajatomban, akarcsak te. Egyebkent mi csecsebecse van egy gnome-shellben? Plane infantilis csecsebecse, ami masban nincs ugyanugy meg?

En pl nagyon szeretem, hogy search gomb + type, es pikk-pakk megtalalok nagyjabol barmit, legyen az futtatando program, vagy valami file. A dashboard is korrektul kezelheto billentyuzetrol, es hamarabb elinditok vele barmit, mint menuben vagy panelen keresve (persze alt+f2 command is ott van, ha epp az kell, de neha dashboard gyorsabb). Az ablakok kozti navigalas is kulturaltabb, en szeretem ha apponkent van groupolva: igy tudok az app sajat ablakai kozt is valtani (ami 4-5 emacs ablakkal nyitva mar nem hatrany), meg egyeb programok kozott, az aktualis program ablakait kihagyva.

A fentiek egyike sem tunik nekem se csecsebecsenek, se infantilis dolognak. Es bar meg lehetett oldani mindezeket gnome2-vel, meg kb barmi massal is, egyiknel sem volt ennyire kenyelmes, se nem default.

--
|8]

Ja, de az ex-Windows huszarok az egyetlen esely arra, hogy atlaguser szamara hasznalhato legyen egy rendszer, ha ok visszamentek Winre/migraltak OS X-re, akkor tovabb erositettuk a "programozok irjak programozoknak" vonalat, ezert lesz tovabbra is default a gnome-keyring, ezert kell alapveto dolgokhoz gconf kulcsot szerkeszteni, ezert lesz hamarabb a fajlkezelokben git-plugin mint dolphinhoz hasonlo konnyuseggel atirhato titlebar, es ezert lesz normalis, hogy minden desktop linux user bash scripteket ir maganak inditashoz, mert lassan tenyleg csak azok hasznaljak, akik ertenek is ennyire hozza.

Igazából engem se érdekel, hogy a Linux, mint desktop úgy egy összetákolt foskupac onnan kezdve, hogy X indul (lentebb is vannak gányságok, de az más téma), csak azt nem értem, hogy miért kell meglepődni, mikor ezt kimondja valaki.

Ja, hogy ilyenkor felveszed a leszarom pózt? Akkor nem értem, hogy miért foglalkozol a témával ;)

----------------
Lvl86 Troll

Mi az, hogy ilyenkor? Sok évvel ezelőttről is tudok neked linkelni magamtól ilyen kijelentést. Te komolyan gondolod, hogy engem ezek a kérdések foglalkoztatnak?

Szerinted összetákolt foskupac, én meg ezzel keresem a kenyerem. Hogy másnak ez mi, az engem vajmi keveset érdekel, amíg én el tudom vele látni a munkámat, a hobbimat és az egyéb tevékenységeimet.

"Akkor nem értem, hogy miért foglalkozol a témával ;)"

Úgy érted, hogy miért írok róla? Egyrészt azért, hogy legyen mit kitenni az oldalra. Másrészt mert (pfúj rohadt szemét állat) pénzem van belőle?

--
trey @ gépház

#define ILYENKOR "amikor valaki szóvá meri tenni, hogy a Nagy Linuxos Világuralmi Törekvéseknek nem igazán tesz jót a Win userek totális leszarása" // lévén, abból lehet jelenleg nagy szeletet kihasítani desktop piacon.

Ilyenkor te előszeretettel szereted felvenni a "leszarom" hozzáállást, mikor érvekkel nem tudsz erre mit reagálni.

----------------
Lvl86 Troll

Nem értelek. Ha engem nem érdekelnek a "Nagy Linuxos Világuralmi Törekvések", akkor mit kellene mondanom? Gondolod, hogy én azért kezdtem el használni annak idején Linuxot, mert eszméket láttam? Amikor én nekiálltam Linuxot használni, hol voltak ilyen szlogenek? Kit érdekel, hogy hányan használják? Kit érdekel, hogy ha - állítólag - 1000x ennyien használnák, akkor jobb lenne, mikor nekem már akkor is jó volt, amikor 1000-ed ennyien használták?

Ugyan már! Én nem _ilyenkor_ veszem fel a leszarom hozzáállást, hanem mindig is ez a hozzáállásom.

--
trey @ gépház

A szabadságnak ára van. Lehetne szigorú API-kkal lefedett, kötelező érvényű felületekkel, rétegekből épített valami, ekkor két problémával kerülünk szembe, s ebből legalább az egyiket az MS nyögi is:

1. Kicsi a mozgástér, a megoldások egységesek, nincsenek alapjaiban eltérő desktop implementációk, választási lehetőség. Ez néha jó, néha rossz.

2. Kínosan ügyelni kell a visszafelé kompatibilitásra. Ez hatalmas gányolásokhoz vezet, s a fejlődés kerékkötője.

A másik opció a jelenlegi. Mindenki azt csinál, amit akar, vannak ugyan API-k, amelyek talán hetente változ(hat)nak, semmi nem kompatibilis semmivel. Következménye, hogy az alkalmazások binárisan többnyire nem hordozhatók, a fejlődés gyors, a kupleráj nagy.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Valid allaspont, hogy ez ugy is van rendjen, hogy csak hozzaertok tudjak desktopon hasznalni a rendszert (valamennyire meg is ertem epp), de akik ezt az allaspontot valljak, azoknal nem tudom, hogy hogy kovetkezhet az, hogy egy masik topikban a "migraltassuk az osszes iskolat Linuxra" allaspont mellett kardoskodnak.

Nanto, meglepetés lesz, amit mondok, de az sem igazán érdekel, hogy mi van az iskolákkal. Ha nagyon érdekelne, akkor részt vennék mondjuk az FSF munkájában. Az FSF munkája számomra szimpatikus, ezért a tavalyihoz hasonlóan nekik adom az adóm 1%-t, de ennél több a részemről nincs és soha nem is volt. Nem voltam LME tag, nem voltam szabad szoftver aktivista és nem is leszek. Szóval ha az iskolákkal kapcsolatban nyilatkozom, az max. azért van, hogy ha legközelebb bohócsipkát húz a fejükbe a Microsoft, akkor ne ide jöjjenek sipárogni, hanem tegyenek ellene. Vagy váltsanak Linuxra, vagy szerezzenek pénzt. De - még egyszer mondom - zéróhoz közelit érdekel, hogy mit csinálnak.

Szimpatikus a szabad szoftver, magam is használom, ahol tudom. Ahol nem, lelkiismeret furdalás nélkül használok zárt forrású szoftvert. Preferálom a nyílt forrást, de nem minden áron.

Attól meg a legmesszebb távol tartom magam, hogy valakinek is azt javasoljam, hogy váltson Linuxra. De ezt már évekkel ezelőtt is többször elmondtam. Most neked és a többi újoncnak foglaltam össze most újra.

Nagy ívben beleszarok, hogy mennyi a Linux market share-je. Már akkor Linuxot használtam, amikor 0,000001% volt a share-je. Gondolod, hogy érdekel, hogy most 0,0002 vagy 1,5765%?

Viszont kurva jó, hogy az ember kivág egy képet, hátradől és nézi, hogy egyesek hogyan pörögnek ezeken a számokon. A jövőben is várható ilyen beszámoló. Akkor is, ha 0,001 lesz a desktop Linux market share-je, de akkor is, ha 2%. Tök mindegy.

--
trey @ gépház

es ezert lesz normalis, hogy minden desktop linux user bash scripteket ir maganak inditashoz

Arra ugye nem gondoltál még, hogy ez nem kötelező gyakorlat, hanem lehetőség? Én örülök ennek a lehetőségnek, s írok startup scriptet, mert ezáltal tudom teljesen szabadon testreszabni a rendszer viselkedését. Amennyiben kapok a GUI-n egy beállító felületet valamire, úgy azzal éppen annyit tudok beállítani, amit ez a felület megenged. Ha az igényem kívül esik azon, amire a programozók gondoltak, így jártam.

Ezzel szemben, ha írok egy scriptet, csak a fantáziám szabhat határt annak, amit csinálok.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ekkora valtozas egy ilyen jellegu es ekkora mintan egyszeruen nem mehet vegbe.
Lehetosegek:
- Technikai jellegu mereshiba akar osszel, akar most
- A meres manipulalasa OS oldalu, mivel pozitiv iranyba lehet csak igy ez az OSXet erinti (pl fake http requestek, erintheti osszel a masik ket rendszert is)
- A meres manipulalasa a ceg oldalarol, ez barmit erinthet.

Akarmelyik helyzet verzio all fent, a meres hiteltelen, tekintsuk inkabb csak becslesnek, de ahhoz meg nem kell szep grafikon. :)

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholddal lehet..." | http://lazly.hu

Már miért lenne lehetetlen? Az én példám: két notebookom van. Az Dellen Ubuntu van, a Macbookon Mac OS X. A kérdéses hónapban használtam mindkét notit rendszeresen, míg következő hónapban be sem kapcsoltam az Ubuntus gépet. Gondolom vannak még ezzel így egy páran a világon.

Mert nem te vagy a minta ket geppel, hanem sok sok nullaval nagyobb halmazrol beszelunk. Ekkora ugralas meg a karacsonyi szezonban se nagyon lehet, de ott meg talan azt mondanam talan. Pedig ha megnezed meg szerintuk sincs ekkora ugralas akkoriban.
Igazabol eddig is hibasnak tartottam a meresuket, mar "a nagy meneteles" is tul gyorsnak tunt, ez szamomra csak igazolas.

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholddal lehet..." | http://lazly.hu

Mérési hibán kívül nem hiszem, hogy a másik két dologról lenne szó. Nem hiszem, hogy akár a Net Applications, akár az OS gyártók manipulálnák az adatokat. De igazából mindegy, mert rajtuk kívül ez valójában csak közvetve érinthet bennünket földi halandókat, vagy cégeket.

Szerintem nem árt, ha minél többen használják a GNU/Linux-ot, mert annak az egyenes következménye a jobb hardver és szoftver támogatás.
Helyesbítek: azért túl sokan mégse használják, legalább nem lesz belőle célpont... :-)
Amúgy szerintem ez az 1% már régen több, csak valamiért a statisztikákban nem akar megjelenni.