Ismét bajban van a Mandriva

Címkék

Nem az első alkalom, hogy a Mandriva finanszírozási problémákkal küzd. Voltak gondjai már MandrakeSoft korában is, csődvédelmet is kért már, de Mandriva néven sem volt göröngyöktől mentes az útja. Most ismét gondokról jött hír. A helyzet az, hogy a Mandriva-nak tőkeinjekcióra lenne szüksége a folytatáshoz, de az egyik részvényes, a Linlux ezt elutasítja annak ellenére, hogy az orosz befektető egyedül is vállalná e költség viselését. Hacsak valami fordulat nem áll be és a felek meg nem egyeznek, akkor a Mandriva 2012. január 16-án befejezi működését. További részletek itt.

Hozzászólások

Hát ez szomorú...
Én a Mandrake 6-ossal kezdtem a linux-szal való ismerkedés, igaz évek óta nem használom a mandrivát, de azért nosztalgiával tekintettem rá. Ha megszűnik, akkor RIP :(
---
Why use Windows, if you have open doors… to Linux

Én évekig Mandrake-et/Mandrivát használtam kliens és szerver oldalon. Sőt az inf.-i diplomamunkám alapja Mandriva szerverre épülő spec. rendszer-kialakítás volt. Amikor a GTK2 dev-et úgy patchelték meg, hogy az azzal készített programok gyakorlatilag csak Mandriva (+forkjai) alatt működtek, akkor elköszöntem a cégtől. <- ez nagy megalázás volt. Kb. egy hónapja egy új Notebookomra feltelepítettem, de nem volt kényelmesen használható. RIP Mandriva. (Ehh, jut eszembe, egyszer még 100 dolcsit is küldtem nekik, mikor vége látszott a projectnek - a Zasszony haragvása mellett.)

Mit tud a Mandriva ami miatt rossz, ha eltűnik? A nevét ismerem régóta, van is olyan rendszer nálunk ami Mandrivát használ, csak érdekel mi az ami miatt több vagy más.

"Mit tud a Mandriva ami miatt rossz, ha eltűnik? "

Pl egy csomó ember aki nekik dolgozott munkanélküli lesz. Nem elég rossz?
-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

úgy ~100.000 saját csomagforrásom van, nincs szükség már régen senkinek a repóira. Persze egyszerű volt egy hiányzó programot vagy kész spec-fájlt prótolni, de erre viszont alkalmas bármelyik rpm alapú disztró, sok időt takaríthatok meg vele ~10.000 csomagnál.

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Nem használom már egy ideje a rendszert, de...

- Igyekszik "User-friendly" lenni
- Telepítés után egész jó alapbeállításokat adott
- Mandriva Control Centerben sok beállítás elérhető grafikus felületről
- Csomagválasztékkal is elégedett voltam

Cirka két évig használtam a rendszert.

Desktop gépre szívesen tenném akár Ubuntu helyett. :)

Én nem használtam Mandrivát, de úgy látom, ezeknek a feltételeknek egy Fedora is megfelel. Meg SuSE, Ubuntu is, az a gyanúm.

A "Telepítés után egész jó alapbeállításokat adott" meglehetősen szubjektív, s kb. ahány ember, annyi eltérő válasz erre.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én egyszer telepítettem Mandraket. Egy CHIP-CD-ről. Azt hiszem talán a 6-os vagy 7-es verziót.
Akkoriban RedHat ingyenes verzióját használtam (akkor még nem volt külön Fedora) és a Mandrake meglehetősen jól (emlékeim szerint tökéletesen) felismerte a hardvert. Komolyan elgondolkodtam a váltáson. Már nem emlékszem miért maradtam a RedHat mellet. Valószínűleg a megszokás meg a közösségi támogatás miatt! (A kereső sokkal több találatot adott egy-egy konkrét RedHat problémára, mint Mandrivára.)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Fedora-t sohasem használtam még. Hallani jót hallottam róla, de ennél többet nem tudok...

Amit valamelyik Suseból láttam, az nem tűnt túl különlegesnek, ill. nem volt olyan szimpatikus a rendszer számomra... pl. a csomagválasztéka sem volt túl széles. Nagyon nem foglalkoztam vele (milyen tároló van beállítva, külső tárolók, ilyesmi), csak megoldottam a user problémáját. Mondjuk ez nem ma volt, de az általam akkor használt Mandrivához viszonyítva kevésbé volt felhasználóbarát (szerintem).

Ubuntu mindig valamit innoválni akar, ami vagy jó lesz neked, vagy kevésbé...

Mandriva alapértelmezés szerint KDE-t használ és meglepően jól össze is volt csiszolva (nem volt jellemző SW-probléma akkor sem, amikor attól hemzsegtek a fórumok más rendszerek és KDE használatával kapcsolatban).
Nem kellett foglalkoznom azzal, hogy normális legyen az egyes betűtípusok megjelenítése a képernyőn, az ember hátsója alá tolt kevésbé alapvető beállításokat is grafikus felületen (pl. felhasználókezelés is) és nem nagyon kellett vacakolni a hardverekkel.
Network Manager is egész jól működött, nyomtatási feladat a tálcán, stb... ez persze más rendszeren is megoldható...

Csomagkezelés, ill. grafikus csomagkezelő is egész baráti módon volt megcsinálva, bár én jobban szeretem az apt-t paraméterezni. :)
Mondjuk urpmi/urpmr is egész jól paraméterezhető.

...persze volt olyan gép, ahol kellett model=lenovo opció a hang miatt és effélék, de amit lehetett, igyekeztek felhasználóbarát módon megoldani a fejlesztők... és nem erőltetnek Unity-t akár tetszik, akár nem...

A Mandriva annyiban más, hogy telepítés után szinte "kész" rendszert kapsz, nem kell repókat hozzáadni vagy drivereket faragni. Van benne egy grafikus beállító központ ami az Opensuseból egy kicsit a Yastra emlékeztet(egyszerűbb beállítani a rendszert, viszont kevesebb beállítási opció van, kezdő felhasználóhoz van igazítva), vagy a PClinuxba is van valami hasonló(azt hiszem pont a Mandrivától vették át). Bár a KDE változatot használtam csak(ehhez képest sok gtk programmal találkoztam), elég szépen összecsiszolt rendszer volt.
A Mandriva az a disztró amit szívesen javasolok linuxal ismerkedőknek.
------------------------
http://istenletezik.hu/

Kizárólag a Mandriva-nak van olyan összetett beállítórendszere ami mindenre kiterjed. Beleértve a leg alapabb módosítástól az automata zárt videó, wifi driverek vagy akár a dupla monitor, tv-tuner kezelés is. A beállítóközpont szinkronban össze van drótozva a csomagkezeléssel és meghajtók kezelésével és magával a telepítővel is.

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Nem tudom a YaST most mire képes, de a MDV dolgai között olyan extrák is megvannak mint a szülői-felügyelet, tűzfal beállítás (automata telepítéssel), touchpad konfig, stb. Elég sokáig lehetne sorolni őket
-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Kb. amiket VaZso fent leírt, ezen kívül:
-viszonylag uptodate, gyors
-amiben dizájn kellett, az profin meg volt csinálva, szépek voltak az alapbeállítások
-a fejlesztők gyorsan reagáltak a hibajelentésre, segítőkészen, a felhasználót komolyan véve (a free verziót használtam)
-könnyű hozzá csomagot készíteni (egy idő utn, ha fel akartam rakni valamit, amiből nem volt csomag, akkor csináltam).

Sokáig használtam desktopon, most nem az van fent, de nem azért, mert elégedetlen voltam vele, hanem mert azt akartam, hogy ugyanaz legyen az asztali gépemen, mint egy-két cégesen.

Talán az egyik legjobban összeszedett egységes és használható rendszer.

Stabil, megbízható kialakítás (nem úgy mint az állandóan kísérletező ubuntu)
Egységes, átlátható, átgondolt beállító felület (ebben talán a SusE az egyetlen társ, más disztróban nem láttam hasonlót)
Jól kialakított repositoryk (Van benne minden, de még sincs tele szemetelve, mint sok más disztibúcióban. Ennek megfelelően a dependency hell is ismeretlen , nem úgy mint OpenSuSE esetén)
Kereskedelmi és zárt forrású komponensek megfelelő integrálása (nincs szarakodás az mp3-mal és más kereskedelmi média formátumokkal, telepítőn szállított nvidia és ati(amd) modulok - ezt is rendkívül kevesen teszik meg).
Jó hardver támogatás (Gyakorlatilag minden lehetséges modult és komponenst szállít a telepítőn. Más kiadásokkal futottam már rá, hogy a hálózat felélesztéséhez netről letöltendő komponensek kellettek volna neki. Különösen a wifi-s kapcsolatok kezelése mostoha sok helyen).

Összességében nagyon jó disztibúció asztali használatra, amennyiben használni akarjuk a gépet és nem a mélyebb rétegeit heggesztgetni. Gyakorlatilag 5 éve folyamatosan használom Előte megezzel kezdtem a linuxos ismerkedést még a Mandrake 7 idejében.

Természetesen vannak hátrányai: nem túl gyakoriak a verzió váltások, inkább csak hiba javítások jönnek. Így egy kicsit elavultabb a választéka mint jó pár agresszív frissítésekkel rendelkező disztribúcióknak. Szvsz kicsit ez lehet az ára a stabiliásának.

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

Én is már a 6.0-ás Venus óta használom, melyet egy linux mikulás összejövetelen nyertem tombolán. Emlékszem felvittem a gépem Pestre, hogy állítsa be valaki az akkori Suse-n a hangkártyát. Mert én nem bírtam vele. Az illető 2 órát izzadt vele mire hangot csiholt rá.
Erre mit teszek mikor hazajövök, legyalulom a Suset, hogy kipróbálhassam az új friss ropogós Mandraket. Akkor még vajmi keveset tudtam a több partíció meg hasonlókról. Érdekes módon kapásból beállította a hangkártyámat. Nem is volt kérdés hogy mit használjak. (Pedig még el is akartam cserélni a tombola után egy Caldera Linuxra - de jó hogy nem ment bele a srác.)
Később vagy 10 féle rendszert próbáltam ki, de mindegyiknek voltak buktatói számomra. A suse pld mindig felülírta a varázslóival a terminálban beírt konfigjaimat.
A Mandrake/Mandrivának már megismertem az engem bosszantó dolgait, és ki tudom javítani őket.
De igaz ami igaz amikor Anne-ék elmentek a cégtől és létrehozták a forkot, akkor váltottam én is. Fent van ugyan egy partíción az új Mandriva 2011-es de nekem nem nyerte meg a tetszésemet a rosalabs munkája.

A Mandrake 7.0-2-s (CHIP magazin melléklettel) kezdtem.
Jelenlegi desktop rendszer gépen Mandriva 2008.0 van - a "fejlesztéseim" is ezen a rendszeren történnek.

CSZ

Az ezercsillió + végtelen Linux distro mellett fog számítani valamit is, hogy 0,00001%-al csökken a fragmentáció?

----------------
Lvl86 Troll

Igen, elméletileg az Amigat is siratom, gyakorlatilag meg van itthon A500, A500+, A1200, néha bekapcsolom vmelyiket, hogy újra látahassak működő SZÁMÍTÓGÉPET... :)
Ja, és alább Zoli kolégánk által emlegetett Mandrake 7.0-2 telepítő CD-t is kincsként őrzöm (szép arany színű, cilinderes pingvinnel), mégis csak az volt az első sikers találkozás a Linuxxal.
Nem vagyunk egyformák ugye... :)

> BERUS
Motor: Kubuntu Linux 11.10

Fog hiányozni.

Saját vélemény nem kell vele egyetérteni.

A beállítások kezelésénél alapvetően 2 koncepció van.
1. Ubuntu, Fedora, Debian - nincs önálló beállítóközpont - a grafikus felület beállítóprogramjaival kell megoldani a helyzetet, ha nincs akkor marad a konzol, meg a config fájl szerkesztés.
2. Suse, Mandriva - van saját grafikus beállítóközpont, de emellett lehet használni a grafikus felület beállítóprogramjait, de ugyanúgy elérhető a konzol és a config fájl szerkesztés is.

Melyik a jobb? Ez szemlélet kérdése. Viszont tételezzük fel, hogy a cél a desktop userek számának növelése:

Csak egy példa: adott egy alaptelepítés egy áttérő user által, akinek ez az első telepítése. Telepítés Win mellé, külön adat (NTFS) partícióval. A user telepítés után rájön, hogy azért a Win-t szeretné alapértelmezettnek a grub-ban, és nem állította be a partíciók csatolását telepítéskor (az adat partíciót ide akarja: /mnt/Data, azért így mert a /media/Data-ba a külső HDD-t szeretné, ami szintén Data). Ezt Mandriva-n egy 8 éves gyerek is be tudja állítani 2 perc alatt a rendszer által szállított megoldással, grafikus felülettől függetlenül. Viszont nem lennék a helyében Ubuntu-n vagy Fedora-n. Ennyit arról, hogy melyik a legfelhasználóbarátabb disztró.

Erre én is kíváncsi lennék, még a szétválás előtt leváltottam a Mandrivát minden gépemen.

Mageia-t viszont nem telepítettem, de érdekelne, mit őrzött meg a Mandrivából... szerintem továbbvitték az addigiakat.
(Annyira viszont nem érdekelt, hogy időt szánjak a telepítésére. :)

2010-ben a fejlesztőket nem kirúgták, hanem mind felmondtak. Látván hogy süllyed a hajó. Ekkor ők alapították a Mageiát, amely tovább vitte a Mandrivás dolgokat, hiszen ők a fejlesztők. Az irányvonal megmaradt, de a nullából kellett elérniük azt ahol most tartanak. Distrowatch 10. hely. Jogi szempontok miatt az összes Mandrivás csomagot át kell írni ami nem kis feladat. Nem is végeztek vele azóta sem, hiszen jó pár csomag nincs a repókban, melyek elérhetők voltak a Mandrivánál. S még az elkészült csomagoknál is itt-ott néha felbukkan a Mandriva szó.
Magyar honból nem tudok senkit aki átállt volna pld. akár a fordítást tekintve.
A Mandrivánál megmaradt fő fejlesztők közül azóta Eugeni Dodonov is távozott.

A Mageia 1 szvsz ugyanaz mint a Mandriva 2010.2 valamivel kevesebb csomaggal.
Pld. Gnome-nál nincs vágólapkezelő, de a Mandrivás parcellite simán feltelepíthető.
A Cauldronban (megfelel a cookernek) már megtalálható.
A legfrissebb gyári kernel jelenleg a 2.6.38.8-netbook-9.mga. A netbook mellett persze a szokásos dogok is ott vannak.

Fedorán nincs ugyan önálló beállítóközpont, de az miért nem jó, hogy az Administration menüpont alatt vannak az eszközök? Akkor ez a menüpont az a központi bigyó, nem? Különben system-config-*.

A második példára: az fstab egy faék egyszerűségű szöveges állomány. Annál egyszerűbben hogyan tudod elmondani, hogy mit csatolj, hova, s milyen opciókkal?

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ebben van ugyan igazság, viszont nekem meg az a bajom, hogy ha a grafikus tool nem kínálja fel az opciókat, akkor van az, hogy de ezen a FAT filerendszeren miért látszik az összes file - pl. jpeg képek - mind futtathatónak? Ja, mert a FAT nem tud jogokat, aztán valamit csak kell hazudnia a kernelnek, kimaszkolni meg elfelejtettük az execute jogot.

Szomszéd Pistike meg ne adminkodjon, ha nem ért hozzá - s nem is hajlandó tanulni -, mert rácsapok a kezére. :)

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Fedorán nincs ugyan önálló beállítóközpont, de az miért nem jó, hogy az Administration menüpont alatt vannak az eszközök? "

Pl.
Mi van ha nem indul el az X?
Biztos vagy benne, hogy bármelyik grafikus felületen ugyanúgy elérhető és mindegyiken jól működik? Vagy esetleg menü sincs?

"A második példára: az fstab egy faék egyszerűségű szöveges állomány."
Gondolod? Szerinted, hogy fog valaki kézzel becsatolni Fedora-n egy ntfs partíciót fstab szerkesztéssel, aki életében nem hallott még az UUID-ről, ntfs-3g-ről, UID-ről, GID-ről, umask-ról. Pláne az egészet fejből, mert mondjuk a netet se tudta még beállítani. Valószínű, hogy inkább marad a Windowsnál. Mindezt azért, mert nincs egy értelmes program, ami segíti és ellenőrzi, hogy be tudja állítani, de ne tudja elrontani.

Lehet, hogy hülyeséget fogok kérdezni, de a mandriva grafikus beállítóközpontjának nem kell az X? (Tényleg nem tudom, nem használtam még. Van szöveges változata is?)

Meg aztán Fedorában sem kézzel írogatjuk az fstabot. Arra ott az anaconda. Hétköznapi user a telepítés után úgysem nagyon variálja át a partíciókat. Ha meg igen, akkor igenis tudnia kell, hogy mit csinál.

Van szöveges változata, nagy segítség lehet, ha mondjuk elbaltáztad az X beállítását.

"Hétköznapi user a telepítés után úgysem nagyon variálja át a partíciókat. Ha meg igen, akkor igenis tudnia kell, hogy mit csinál."
Az első része igaz, de a többi? Mi van ha most csinálja először? Mert a Mandriva-ban akkor is be tudja állítani, a Fedora-ban viszont kételkedem.

Nem képtelenség megoldani, ha a disztrónál rendelkezésre áll elegendő hozzájáruló szakember, és egységes központi akaratot, jól meghatározott irányvonalat diktáló vezetés.

Baj akkor van, hogyha a szőnyeg alól minden lehetséges irányból törpék bújnak elő, és hol kms-t, hol nouveau-t mantráznak, meg még sorolhatnám, és a fejlesztés félévente abba az irányba tér ki 180 fokkal, ahonnan éppen a leghangosabban kiabálnak a mosdó kulcsáért.

:)

-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

Nem reportoltam, átlendültem a problémán egy VESA meghajtóval.

Tudtommal az EDID-ben van minden információ ami kellene a gépnek (polaritások, frekik), hisz pont az a lényege, hogy a monitor meg tudja mondani mit tud és az alapján a meghajtó kiszámol mindent (X esetén gondolom a megfelelő modeline-t). Ezek szerint az EDID csak egy azonosítószerűség, ami után még egy adatbázisban kell turkálni a rendszernek? Vagy valami kivétel adatbázisról van szó?

Esetedben az ldetect-lst-nek a MonitorDB-be megadott értékei valószínűleg a hibásak. (az /usr/share/ldetect-lst -ben vannak a leíróállományok) Ez kerül összevetésre az Extended Display Identification Data-ból kapott adatokkal. Sajnos több monitor EDID adatai talán többet hazudnak mint amit valójában tudnak...

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Ah, értem, ezt nem tudtam, köszi a pontosítást. Tehát a monitor (Samsung 2493HM) jó eséllyel hazudott magáról és az alapján számolt a meghajtó, rosszul.

Annyit azért fontos tisztáznom, hogy nem Mandriva Linuxot próbáltam, csak a felvetésre reagáltam, létezik olyan, hogy nem indul el az X hozzányúlás nélkül, hiába van 2012.

Nem vicc, meg tudom erősíteni én is.
Régebbi Samsung SyncMaster lcd-k is simán kamuznak a ddc vezetéken olyanokat,
hogy az alapján az lenne a csoda, ha helyesen működne a dolog.

(gyártótól és modelltől függően még a VESA DDC1 és DDC2 megvalósításában is akadnak érdekes bugok, ami simán boríthat mindent)
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

Ok, ha nem Mandriva akkor is hasonló a probléma, de a részleteket én már nem tudom ebben az esetben. És igen, létezik olyan, hogy leáll az X, főként olyan esetben ha zárt meghajtót telepítesz aztán kiderül, hogy major/minor problémák vannak és bár a driver fenn van, de a hw nem meg vele. Én a blackPanther-be építettem egy kis scriptet ami az X lehalását figyeli és vesa-ra vált ha ez bekövetkezik, de nem minden HW megy vesa driverrel, hiába vesa. Konkrétan valami nvidia rémlik, hogy csonttá fagy vesa módban.

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Ha nem indul el az X, akkor előbb megcsinálom, hogy menjen.

Értem, bár nem hittem volna, hogy abból a szempontból vizsgáljuk a kérdést, hogy hogyan állít be valaki olyan dolgot, amiről sejtelme sincs. Egyébként a telepítő megkérdezi, milyen mount point-hoz melyik filerendszert szeretnéd. Én ezt inkább a végén szoktam mcedit-tel az fstab-ban rendezni.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Én ezt inkább a végén szoktam mcedit-tel az fstab-ban rendezni."
Hát igen, így már érthető, hogy nem érted miről van szó.

Még egyszer megpróbálom megértetni:

Tételezzük fel, hogy ez egy felvételi űrlap. Ha jól kitöltöd, akkor mondjuk nyersz 10 csilló $-t, de ha nem akkor mondjuk alkalmatlan vagy arra, hogy Linuxot használj:

A:

B:

C:

D:

E:

Ezzel lényegében azt állítod, hogy ahol nincs ilyen control center, azt a disztribúciót kezdőként képtelenség használni. Én 2002 tavaszán Red Hat 7.2-vel, majd hamarosan Red Hat 7.3-mal kezdtem ismerkedni, azt megelőzően nem volt erről semmilyen tudásom, nem tanították, még csak meg sem említették nekem, s a Red Hat-ben éppen úgy nem volt efféle control center, mint ahogy ma sincs a Fedorában. Aztán valahogy mégis tudtam kérdezni olyanoktól, akik értettek hozzá - egyébként NevemTeve nicktársnak elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy az Index fórumán türelemmel tanított, de természetesen sokan mások is -, aztán nagyon ritkán kérdeztem a céges rendszergazdánkat is, ha már tőle kaptam a Red Hat telepítő CD-ket. :)

Ugyanakkor a Fedorában vannak beállító utility-k grafikus felületen, csak nem egy alkalmazásba foglalva, hanem önálló programként:


system-config-audit-0.4.19-1.fc16.x86_64 : Utility for editing audit
system-config-boot-1.0-1.fc16.x86_64 : A graphical interface for configuring the
system-config-date-1.9.67-1.fc16.noarch : A graphical interface for modifying
system-config-firewall-1.2.29-4.fc16.noarch : A graphical interface for basic
system-config-firewall-base-1.2.29-4.fc16.noarch : system-config-firewall base
system-config-firewall-tui-1.2.29-4.fc16.noarch : A text interface for basic
system-config-kdump-2.0.5-6.fc16.noarch : A graphical interface for configuring
system-config-keyboard-1.3.1-5.fc16.x86_64 : A graphical interface for modifying
system-config-kickstart-2.8.8-1.fc16.noarch : A graphical interface for making
system-config-language-1.3.5-8.fc16.noarch : A graphical interface for modifying
system-config-lvm-1.1.16-4.fc16.noarch : A utility for graphically configuring
system-config-network-1.6.3-1.fc16.noarch : The GUI of the Network
system-config-network-tui-1.6.3-1.fc16.noarch : The Network Administration Tool
system-config-printer-1.3.7-2.fc16.x86_64 : A printer administration tool
system-config-printer-udev-1.3.7-2.fc16.x86_64 : Rules for udev for automatic
system-config-samba-1.2.95-1.fc16.noarch : Samba server configuration tool
system-config-services-0.101.7-1.fc16.noarch : Utility to start and stop system
system-config-users-1.2.110-1.fc16.noarch : A graphical interface for

Szerk.: A csomagok rövid leírásában a newline utáni részek lemaradtak, most nincs kedvem szépen megcsinálni.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én kezdőként Mandriva alatt nagyon ritkán jártam ebben a Control Centerben (ezért sem igazán emlékszem, pontosan mik voltak benne), de el tudok képzelni olyan embert, akinek ez fontos. Ha ettől kezelhetőbb lesz a rendszer az átlagfelhasználó számára, akkor mindenképpen jó dolog. Az, hogy egy helyről el lehet érni ezeket a beállításokat, szintén az.

Én is telepítettem és próbáltam ki majd' tíz évvel azelőtt, hogy a Mandrivát elkezdem használni RedHat és Suse rendszereket segítség nélkül és eljutottam a grafikus felületig, nézegettem alatta programokat lényegében anélkül, hogy problémám lett volna vele (a szokatlanságon kívül).

Viszont egy korábban csak Windowst használó ember (aki megszokta a grafikus beállító programokat) biztosan hiányolja ezt egy átlag rendszerből és szerintem hasznos dolog, mert segítséget ad neki.
Ha más rendszer alatt ezt nem kapja meg, az a rendszer kezdő használója számára kevésbé felhasználóbarát. Szerintem.

Ettől még lehet jó.

Értem a felvetéseteket, s nem is állítom, hogy baj, ha van egy egységes beállító felület. Ugyanakkor azt mondom, hogy például Fedorán - azért hivatkozom erre, mert ezt használom, ismerem - szintén vannak grafikus beállító eszközök, legfeljebb külön-külön az egyes feladatokra. Lehet egységesnek tekinteni annyiban, hogy az Administration menüben lehet keresni, vagy terminálról indítva a system-config[TAB][TAB] után látható a választék. :)

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Átlagfelhasználó számára első nap szembesülni a terminállal hanyatt-homlok rohanást eredményez általában. :)

Ha van egy Administration menü, ahol össze vannak gyűjtve ezek a programok, már jó lehet.

A Mandriva Control Center is sokszor ezeket a külön-külön programokat hívja meg egyébként. pl. system-config-printer

Még mindig nem értetted meg a lényeget.
Az volt a kérdés, hogy miért hiányozna a Mandriva.

Erre azt mondtam, hogy pl: felhasználóbarátság és hoztam rá egy példát. Aminek az volt a lényeg, hogy egy jól megírt programmal egy kezdő is módosíthatja a rendszer beállításokat anélkül, hogy közben tönkretehetné a rendszert. Ebben az esetben gyakorlatilag annyi is elég, ha tudja az ember, hogy mekkora az a partíció, amit csatolni akar. Most próbáld meg ugyanezt Fedora-n. Hát tudod megnézném azt a kezdőt, aki 1 nap után eljut a system-config[TAB][TAB]-ig.

Az, hogy most a beállítófelület egységes vagy sem. Igazából nem ez volt a lényeg.

Mondogasd: az integráltság rossz!!!

Az fstab lehet, hogy faék egyszerű állomány (tudna lenni), de attól még ugyanúgy bele lehet írni hülyeséget. Egy normális UI-n, amely elvégzi normálisan a szükséges validálásokat, erre nincs lehetőség. És most ne csak az fstabból induljunk ki.

----------------
Lvl86 Troll

Bár már én sem használom, anno nagyon szerettem, Faternak még a céges gépén is sokáig Mandrake volt. A Mandriva vonalat már nem használtam, ettől függetlenül sajnálom...
--
zsebHUP-ot használok!

Sziasztok!

Nekem a kedvenc desktop disztróm, alapvetően azért, mert jól működik együtt a KDE-vel és amikor Windowsról váltottam még 2000ben, nagyon sokat segített, hogy van egy mandrake control center, aminek volt hibakonzolja, ami kiírta, hogy mit és merre változtatott. Azt hiszem, hogy ezeket nem kell tovább magyaráznom.

Ha tényleg megdöglik teljesen, ki kell próbálnom majd a mageia-t, de ha az nem jó, akkor nem tudom, hogy mit fogok desktopon használni...

FathoM

" abban is van egy hasonló control center"

Pont az van benn, igen onnan vették át, nem véletlenül, hiszen Mandriva alapú disztribúció az is...

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Sajnos a Mageia 2 is már Gnome 3.4 el fog jönni, szóval nem tudom mit fogok használni ezek után ...

------------------------------------------
"Nincs ez el**szva, csak másra lesz jó!"