Havazik a pokolban: a Microsoft kóddal járult hozzá a Samba-hoz

Címkék

Volt idő, amikor a Samba csapat és a Microsoft nem ápolt éppen baráti kapcsolatot. Volt, hogy perben két ellentétes oldalon álltak. Aztán néhány évvel ezelőtt kezdett felengedni a jég és a Microsoft sem volt már olyan elutasító, mint egykor.

Elkezdett barátkozni a Samba fejlesztőkkel, sőt, meg is hívta őket a redmondi főhadiszállásra, ahol a Samba fejlesztők a Microsoft mérnökökkel együtt tesztelhettek.

A kapcsolat mostanra annyira szorossá vált, hogy október közepén a Microsoft egyik munkatársa patchet küldött a Samba Technical levlistára. A lépést a Samba projekt mérföldkőként értékelte.

Hozzászólások

A joslatodtol azert meg mesze vagyunk.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Mert mindent ők találtak ki. A kezet is. Meg a mozgást is. Meg egyáltalán mindent. A kezek végén azokat az izéket, amit mi ujjnak hívunk, ők meg valamilyen szabványazonosítóval. :D
Hamarosan levédetik az élet keletkezését is, majd az ügyvédeik beperlik a jóistent és a Vatikánnak minden egyes imáért fizetni kell az Apple-nek az "Olyan kommunikációs helyzet, melnyek során a beszélók nem látják (nagy valószínűséggel) egymást" szabadalom alapján. :)

esetleg az irónia és a gúny közti különbséget. Azt hiszem a hozzászólásom sokkal inkább volt gúny, mint irónia. Persze a kettő oly közel áll egymáshoz, hogy írásban nehéz felismerni. Az élő beszéd sokkal jobb a nyelvi eszközök használatára. Na majd 20 év múlva nézzük meg a (video)fórumokat. :D

Amkor nekem anyuék még ajándékot vettek, akkor cipőt és kabátot kaptunk meg egy-egy narancsot a bátyámmal. Még vonalas telefon se nagyon volt a háztartásokba. Illetve a leggazdagabb karácsonykor kaptunk mind a ketten egy egy ukulelét, de csak játékot valójában nem sok hangja volt. :)

Örülök, hogy Te már abban az időben születtél, amikor az ifón volt a szüleidtől kapható egyetlen elfogadható ajándék a számodra.

Kár hogy a replikázásra nem valamilyen nyelvi eszköz rapierját használtad, hanem egy egyszerű személyeskedő kőbunkóra futotta csak. Így sajnos nehézkes izgalams és intellektuálisan kielégítő csörtéket/szópárbajokat vívni. Pedig szívesen olvastam volna valami frappáns válszt. :)

Egyesek tudnak olyat írni. :)

Nezd, legalabb ovatosan fogalmazott. Nem hulyezett le egyenesben, csak azt mondta, hogy egy picit az vagy. Sokaktol mar ez is nagy szo.

Mas: anyameknak en az idegeire mentem, sose tudtak, mit vegyenek nekem, mert sose kertem semmit. Mar a vegen kinjukban nyiltan rakerdeztek, de akkor se tudtam valaszolni. Mondjuk, mindig sikerult meglepniuk, mindig pozitivan. :-)
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

A közel 1mrd eurónyi bírság ennyire ellágyította a ms szívét...? A következő meg az lesz, hogy indikátor appleteket írnak bubira, amik a következő releaseig számolnak vissza :)

Van nekünk egy kódunk. Nem adjuk oda a forrást, se a protokoll leírását. Viszont szeretnénk ha ugyanolyan minőségű alkalmazásokat írnál hozzá, mint mi magunk. Annyi mg a nehezítés, hogy néha ide-oda változtatjuk a protokol syntaxisát, nyelvezetét, sőt dialektusokat is bevezetünk.

Röhöghetünk, ha bénázol?

Hát azért kellemetlen reszelések mindig vannak. Mint amikor az ntlmv2-re való áttérés volt, meg ilyen nyalánkságok. Egy-egy update után lehet hozzáreszelni a sambát a win-es networkhöz újra. Na jó nem mindig, de úgy évente egyszer-kétszer. :)

De mindegy is, mert hamarosan a nagy összeborulás miatt legalább fog működni, mégha az MS ki is terjeszti a "szabadalmi védőernyőjét" a samba projektre is és így a teljes Linux infrastruktúrára (mitomén a féjlrendszeren keresztül). Így legalább ki lehet rúgni a sok ingyenélő programozót és csak a rendesen dolgozó, aranyos, értékes ügyvédeket kell fizetni. A pénz meg majd jön magától a védelmi pénzek beszedéséből. :)

Én egyáltalán nem állítottam ilyet...hol olvastál tőlem ilyet?
Értem én, hogy ha egy icipici felelősséget is megpróbálunk az MS-re hárítani, akkor te rögtön feltépett inggel veted magad elé, hogy megvédd, de itt nem szükséges. Tisztában vagyunk azzal, hogy bugos a samba. Senki sem állította, hogy nem.

Visszaolvastam...hol írtam benne, hogy bug nem lehet benne (vagy hogy a sambában nincsenek bugok)? Én még mindig nem találom. Bizsiten keresem benen a BUG szót, vagy hogy hiba, vagy hogy "nincs egyetlen hiba a sambában", de nem találom. Kiemelnéd nekem vastagon, döntve a következő válaszodban?

Egyébként azt is leírtam, hogy egy-egy samba update után újre kell konfigolni. Meg hogy reszelgetni kell. Nem értem hol támadtam gonosz módon a fényességes és tisztaszívű MS-re, hogy neked a barikádra ugorva, inget melleden feltépve rögtön "ide lőjetek" üvöltéssel kelljen megmentened, helyette a nem létező golyókat bekapnod, majd mártírrá lényegülnöd. De tényleg. Muszáj ezt?

Repül az idő!
Az NTLMv2 13 éve(!), az NT4.0 SP4-ben jelent meg.
Az SMB 2.0 a Vistában jelent meg, rögtön specifikációval együtt, 5 éve.

Az évi egy-két "hozzáreszelés" szükségességéről én eddig nem tudtam, de szívesen olvasok, ha mutatsz rá hivatkozást.

Üdv,
Marci

Hát na most az ntlm v2 defult asszem 2005 tájékán lett csak addig ment anélkül is minden, a redhat as4-ben levő samba/smbclient pedig nem tudta. Sőt csak smbfs-t tudott a cifs helyett. Ilyenkor lehetett új csomagot készíteni függőségekkel együtt. Asszem még 2-3 évvel ezelőtt is probléma volt hogy a samba3 olyan verziója volt benne, ami nem támogatta ezt (redhat5.3 már megoldotta úgy emlékszem). De számos más esetben is előfordult, hogy ami az egyik samba verzióban benne volt, az a következőben hiányzott, vagy elromlott. Hidd el, hogy reszelni kellett a szambát az update-jei után. Ha nektek nem kellett, akkor ti nagyon szerencsések voltatok. Bár a Redhat advisory-kat és bug reportokat ellenőrizve meggyőződhetsz te is az általam mondott el és feltünedező funkciókról és bug-okról. Nálunk egy-egy frissítés előtt egy hétig olvastuk ezeket a thread-eket és jelentést készítettünk, hogy valaki aki nagyon okos eldönthesse megéri a "security fix vs. lehetséges stabilitási problémák" kontextusában a frissítés.

Vannak ilyen érdekes dolgok, bár emlékeim szerint azért a ms-t egy kicsit kellett ütni (1mrd euró emlékeztetőképpen), hogy a 2004-es bírósági döntés 3 éves határidejének lejárta után mégiscsak kiadja azokat a nyomorult specifikációkat. Ezzel szemben amikor az ISO támogatás \o/ volt a téma a win8 esetében, akkor ez a "repül az idő" érv persze trollkodás volt még annak a fényében is, hogy az ISO fájlok specifikációját már elég rég nyilvánosságra hozták :)

Örülök neki, de legyünk azért magunkhoz őszinték! Ez nem a FLOSS győzelme, hanem az MS gyengülése és jövőtervezése. Ha a jövőben nem lesznek vele kompatibilisek az eszközök (pl.: Android, SmartTV, Bada, etc...), akkor nekik az hatalmas hátrány lehet.

Én inkább úgy látom, hogy azért, mert MS-nek a felhő, doksitárolásra a felhőben futtatott SharePoint, doksi előállításra Office365 a cél. Magyarán ő is rájött, hogy végtelenségig eladni nem lehet, szolgáltatást kell nyújtani, eladásból kevesebb pénzt, nagyobb elterjedtséget lehet elérni, de ott lesz a nagy pénz a jövőben. Szóval könnyebben enged el olyat, ami már nem fő bevételi forrás. Régen a fájlszerver, AD-vel volt a fő mozgatórugó, védték is foggal-körömmel. Most a telefon-patentek, stb a fő irány. Meg SaaS. Lassan lendültek bele, de mindig is inkább követők voltak, csak jó marketinggel mindig el lehet sütni, hogy ők találtak ki mindent (ld. AD nem más, mint egy jól összecsiszolt, DIT-et SQL-ben/Jet-ben tároló LDAP server Kerberos-szal... minden volt előtte már).