ASF: az Apache OpenOffice.org nincs veszélyben

 ( trey | 2011. október 18., kedd - 17:40 )

Az Apache Software Foundation (ASF) a napokban egy állásfoglalást tett közzé, amelyben leírta, hogy az Oracle által az Apache-nak a nyár folyamán átadott OpenOffice.org kódbázissal minden rendben van. Az ASF azt befogadta az Apache Incubator-ba és annak keretein belül viseli gondját az immár Apache OpenOffice.org névre hallgató projektnek. Az Apache megjegyzi, hogy a szem előtt levő más termékekhez hasonlóan, az Apache OpenOffice.org jövőjével kapcsolatban is vannak spekulációk, találgatások. Az alapítvány szerint nemrég destruktív kijelentések hangzottak el mind a FOSS közösség egyes tagjai, mind az eredeti OpenOffice.org termék korábbi fejlesztőinek szájából, azt sugallva, hogy az Apache OpenOffice.org projekt elhalt. Az ASF ezt cáfolandó kijelentette, hogy az Apache OpenOffice.org nem forog veszélyben. Az ASF szerint több mint 70 projekt commiter dolgozik közösen azon, hogy biztosítsa az Apache OpenOffice.org jövőjét.

Az ASF egyben gratulált a LibreOffice közösségnek a projekt első évében elért sikerekhez. Az ASF közleménye elolvasható itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hm, inkább egybe kellene nekik olvadni a LibreOffice-al, és együtt fejleszteni egyet - nem két különbözőt. Kíváncsi leszek mi várható...

+1 Pláne azért, mert kb 99.999% a hasonlóság.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

+9999

Miért nem azt teszik, egyébként? Valami licencelési összeférhetetlenség van, vagy csak simán elment az eszük?

Oracle elv. zárttá tette, legalább is semmi jó nem került ki a kezük közül.. ezért a projekt "megfulladt"... - majd egy csapat fejlesztő létrehozta a TDF-t, majd forkolta az OpenOffice.org-ot, és elkezdte fejleszteni...

most pedig az Oracle átadta/megvették - ezt nem tudom - de a lényeg, hogy most az Apache kezébe került... - inkább adták volna a TDF kezébe.

Miért is írsz olyanról amit saját bevallásod szerint sem tudsz? "Oracle átadta/megvették - ezt nem tudom - de a lényeg, hogy most az Apache kezébe került..."
Persze a kérdés az volt, hogy az Apache miért nem próbál meg együttműködni.
Fikció szintjén...(ha már fikció): az Oracle-nél elég nehezen viselik ha valami nincs a kezükbe, a OO.org nem épp egy kezesbárány volt, próbálták betörni, azok meg inkább felálltak. Ilyenkor veszekedés után, nem lenne szép sőt romboló lenne beismerni: b+ nem így akartuk. Akkor csináljuk mi. Ó ez sokba kerül, és kéne hozzá ember, plusz sehova nem illik a legóba!? Hogy másszunk ki ebből a slamasztikából (statsztikából/bentléből by Hofi)? Ahha, nem adjuk oda annak akivel vitatkoztunk, mert ezzel beismertük volna hogy fail. Inkább keresünk valakit, aki részére történő átadás nagylelkűségnek hat, nekünk "levan a gond". Úgy kéne csinálni, nehogy észrevegyék. Itt vannak ezek az Apache.org fiuk, rengeteg projektjük van dolgoztunk már velük, üljünk le toljunk nekik egy kis támogatási lehetőséget, feltétel: itt az OO.org lécci inkubáljátok (inkább intubáljátok) és csináljatok valahogy úgy mintha valamit akarnátok vele, mi meg adunk majd valag lóvét, amit bármire fordíthattok. Persze, ez csak az én összeesküvés elméletem :)

Meséd valósággal egyezése remélem nem véletlen, mert ez esetben te vagy az ember aki túl keveset tudott :-) (mármint ha véletlen)
( http://www.imdb.com/title/tt0120483/ )

Tényleg az lenne az igazán hasznos, ha egybeolvadnának, de a licencelésük miatt ez lehetetlen. Az apache licenc (jelenlegi OpenOffice.org) az lehetővé teszi a kód oly módú forkolását és továbbfejlesztését, hogy abból semmit nem kell visszaadni a közösségnek, míg a LGPL (LibreOffice) nem teszi lehetővé az ilyen forkolást.
Amúgy ez a licencelési séma a LibreOffice számára kedvezőbb, hiszen bármi hasznosat fejlesztenek bele az OpenOffice-ba azt ők átveheti, de visszafele ez már nem megy.
Ezen túl pedig azt sem szabad elfelejteni, hogy LibreOffice előtt már egy év külön fejlesztés áll, ami alatt a kód rengeteget változott, a teljes build rendszer újra lett írva, ahogy tudom hozzákezdtek több alapkomponens újraírásához, stb. Szerintem a kód max. 90% egyezik meg, de az is lehet, hogy csak 75-80%.

Ha jól tudom, az egyik alapvető cél - persze sok minden más mellett - az az, hogy teljesen "kidobják" a Javat, helyette a Python a nyerő, valamint stabilizálás (kódtisztítás), stb.
Ez az Apache dolog - erőforrás hiányában - "a LO-hoz képest halott dolog "(by Kéménczy Kálmán, szegedi Linux konferencia szeptemberben, nem szó szerinti idézet).
Volt az előadásán egy nagyon jó dia (egyébként több is), ahol az egész fejlődéstörténet jól láthatóan követhető volt. No, ott elágazásként szerepelt - emlékeim szerint (?) - az Apache-ág...

A Java mindenképp megmarad, mint a LibreOffice platformra való fejlesztés egyik lehetséges, és legjobban támogatott nyelve (kiterjesztések). Szintén nehéz lenne kiírni a build rendszerből (unit testek). A cél az, hogy az alap telepítőcsomag ne függjön tőle. A jelenlegi Java-függőségek:
* help index (lucene) -> WikiHelp/natív help
* Base alap adatbáziskezelője, hsqldb -> sqlite (?)
* Wizardok (fax, letter, stb.) -> Pythonba átírás
* NPLSolver -> ?
* Report Builder (rengeteg Java csomagtól függ) -> ?

Szóval nem vennék arra mérget, hogy a Java egy éven belül eltűnik. A fejlesztők közül nem is ért mindenki egyet a kiirtásával (ugyanis átírni Pythonba/C++-ba sok munka, és a felhasználó nem lát semmit, vagy csak új bugokat).

Mea culpa: rosszul értettem/hallottam a Java sorsát illető dolgokat. Mentségemre legyen mondva, hogy nem voltam/vagyok programozó. :-)

Hol írnak arról, hogy az Apache Foundation meg akarja változtatni az OpenOffice.org licencét?
Csak azért mert Apache Foundation az új fejlesztő, nem kötelező nekik minden licencet Apache licencre változtatni.

Minden Apache által kiadott szoftvernek az ASF licenccel kell rendelkeznie:

http://www.apache.org/licenses/

A LibreOffice heti Technical Steering Callján mindig napirendi pont az Apache OOo állapota.
* A 70 committer nagy része nem fejlesztő, soha nem commitolt semmit, csak feliratkozott, hogy szerepeljen a neve.
* Akik commitoltak, azok elsősorban a régi OOo be nem olvasztott CWS-eit tették be, tehát nem új fejlesztéseket.
* A szeptemberi két legaktívabb committer (erack, mst) már Red Hat alkalmazott (az egyikük épp most hétfőn lett az). Ők nem fognak többet oda commitolni.
* Az a kívülállók számára észrevehető is tény, hogy az AOOo-ból még nem volt kiadás. LibreOffice-ból az elmúlt évben 9 kiadás volt.

Tegnap este már elkezdtem megírni a kommentet, de idő hiányában nem tudtam befejezni. Most reggel egy mondattal el tudom intézni. Az a projekt, amelynek a létezését és vitalitását "nem haltunk meg" postokkal kell bizonygatni, az gyanús.

--
trey @ gépház

Mivel érintve érzem magam (beléptem az AOOo projektbe, de nem vagyok fejlesztő). Az OOo projektben leginkább Base QA szerepkörben, dokumentáció készítésben és a közösségi fórum adminja vettem részt. Nekem ennyire tellett.

Megpróbálok néhány dolgot tisztázni, legalábbis leírni azt, hogy én hogy látom.
"* A 70 committer nagy része nem fejlesztő, soha nem commitolt semmit," ez így igaz.
"csak feliratkozott, hogy szerepeljen a neve." mindenkinek a saját döntése hova lép be és ott mit akar csinálni, valószínűleg sohasem fogok kódot írni.
De megpróbálom a hibákat megtalálni.
Az volt a feliratkozásom legfőbb oka, hogy a közösségi fórumok (az összes fórum egy közös tárhelyen fut) tovább tudjanak működni, ha el kell költözni (előbb-utóbb mindenképpen) az Oracle szervereiről.

Közbevetés, a kezdeti időkbe a LibO-t ez nem érdekelte. Nem a magyar résztvevőkről van itt szó, velük soha semmi gond nem akadt.

Én csak azt az utat láttam, hogy a formálódó Apache projekt erre megfelelő hely, sok hülye és értelmetlen vita után, mostanra már nagyjából világos a költözés ténye, hogy mikor történik meg ténylegesen az már más kérdés. Fórum teszt verziója jól működik.

A kódolásnál az a probléma, hogy az ASF csak olyan szoftvert ad ki, amelynek a licencelése kompatibilis as ASF 2.0 licencel. Ezért az összes LGPL/GPL kódot használó részt ki kell váltani, ez időt igényel, és nem látom át, hogy ez mennyi ideig tart még.

Ugyan így szükséges az Oracle által adott kódok újra licencelése ASF 2.0 szerint, ezt minden fájnál meg kell tenni, ennek az előkészítése folyik. Mindez abból a célból történik, hogy a kiadott szoftverre építhetőek legyenek, más alkalmazások is és a felhasználásukat ez ne akadályozza.

Mindennek az a célja, hogy ne csak a korábbi fejlesztők tudjanak csatlakozni, hanem az eddig az OOo-n alapuló szoftvereket készítő cégek is lássanak benne fantáziát, akiket eddig a SUN/Oracle túlsúlya és licencelési feltételei elriasztottak.

Az egyik az IBM amely már felajánlotta s Lotus Symphony miatt elvégzett módosítások elérhetőségét, valamint vett fel már régi SUN/Oracle fejlesztőket is akik teljes időben a z AOOo-n fognak dolgozni.

Az én meglátásom szerint legkorábban 2012 első felében lesz AOOo vagy másvalaminek nevezett kész kiadás.

Köszi a hozzászólást, jó látni a másik nézőpontból is, mert az egyértelmű, hogy én elfogult vagyok. A LibreOffice konferencián egyébként képviseltette magát az IBM is. A "főembereink" sokat beszélgettek velük.

Jól értem, hogy az Apache OOo, azok számára bír igazán jelentőséggel, akik kereskedelmi terméket akarnak rá építeni és nem feltétlenül akarják a saját "hozzáadott" kódjukat megosztani másokkal?
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Nem csak, minden felhasználó nyerhet a dolgon, ha többen dolgoznak a hibák javításán teljes időben, és nem csak egy cég elképzeléseit követik a fontos fejlesztési irányok meghatározásakor, mint volt múltban, abból mindenki nyerhet.

A kereskedelmi terméket készítőnek is fontos, hogy ne kelljen külön támogatnia az alapfunkciókat, azt egyszerűbb közösen elvégezni, mert az erőforrások mindenhol végesek. Csak a számukra lényeges külön funkciókat kelljen külön kezelni, forráskód - QA - felhasználói visszajelzések.
Részükre is hatékony megoldás lehet.

Ebben van kihívás az Apache részére is, ez lesz az első felhasználókat közvetlenül kiszolgáló szoftverük. Ha megnézed az Apache szoftvereit, eddig főleg a háttérben dolgozó területeken működnek, mint a webszerver, SVN, spamassasin, stb. http://projects.apache.org/indexes/quick.html