Véletlenül malware-nek nézte a Microsoft biztonsági terméke a Google böngészőjét

 ( trey | 2011. október 2., vasárnap - 15:44 )

Nemrég felhasználók kezdtek panaszkodni arról, hogy a Microsoft Security Essentials-nek problémája van a Google böngészőjével, a Google Chrome-mal. Rövidesen kiderült, hogy a Microsoft vírusirtói félredetektálták a Google termékét, azt PWS:Win32/Zbot malware-nek nézték és jobb esetben blokkolták, rosszabb esetben el is távolították.

A Microsoft megerősítette a probléma létezését, amelyet szerinte egy hibás vírusdefiníciós fájl okozott. A redmondi vállalat jelezte, hogy rövid időn belül frissítést adott ki a termékeihez. A Microsoft Security Essentials 1.113.672.0-s vagy annál újabb vírusdefiníciós frissítései már tartalmazzák a javítást. A hírek szerint más Microsoft biztonsági terméket is érintett a probléma.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

véletlenül? :>

áruld már el, mégis mi haszna lesz az ms-nek egy fél napig tartó hibából?

csak poén volt... mert ki tudja mennyi adatot szivárogtat ki a chrome a felhasználókról

még csak az se kell hozzá, hogy bármi olyat csináljon. a heurisztika ilyen, nem egzakt, csak közelítés. nekem xchat-wdk-ra jelzett az avast, de csak a 32 bites build-re. na az milyen?

elég csak százezer r=0 userrel elhitetni, hogy a chrome az vírus...sose mossa ki magát a google ebből.

MSE-t azok futtatnak, akik defaulte felraknak minden szart és futtatják is, merthogy ez a microsofté, csak jobban tud virust keresni mint a tobbi...

mit ertesz "defaulte felraknak minden szart es futtatjak" alatt

--
http://blog.sartek.net | https://twitter.com/sartek

pl .net framework kinai langpackot is felteszik mert a windowsupdate felajanlja. ugye igy az mse is felmegy, nextnextfinish, igy allandoan fut.

reszletezzem tovabb, vagy nem is akarod erteni? mert 2. esetben nem torom magam...

Az MSE-t nem ajánlja fel a winupdate, soha nem is ajánlotta (ahogy a Live Essentialst sem). Innentől kezdve teljesen borul az amúgy is elég gyenge elméleted.

Igazad van ezeket a Microsoft Update ajánlja fel, nem a Windows Update. Innentől kezdve teljesen borul az amúgy is elég gyenge elméleted.

Mi az a Microsoft Update?
Windows Update van, ez frissíti a többi MS terméket is.
Az MSE-t még a nem kötelező frissítések között sem ajánlja fel a WU, ezt a foschtalicskát csak kézzel, az ms honlapjáról lehet letölteni.
Utána már elképzelhető, hogy frissítheted a WU-on keresztül.

szerintem meg ha valamivel nem vagy tisztában, ne beszélj róla hülyeségeket. [ link ]

a winupdate csak a windows-hoz magához adja a frissítéseket, a microsoft update meg a többi ms app-hoz is.

az MSE pedig elérhető msupdate-en keresztül. és mielőtt elmagyarázod a feketéről, hogy fehér, csak a kedvedért csináltam neked shot-ot is. [ link ]

"a winupdate csak a windows-hoz magához adja a frissítéseket, "

FAIL

= default

tettem volna rá egy nagyobb tétet, hogy valami ilyesmit fogsz írni, de nem. az ms cuccai általában aktiválják, ha feltelepíted őket, pl. office, windows live essentials. mondtam már, hogy ha nem értesz valamihez, ne beszélj róla hülyeségeket. mondjuk eleve vicces ez az egész, hogy úgy kezded, "mi az az msupdate?", aztán még okoskodsz róla.

"az ms cuccai általában aktiválják, ha feltelepíted őket,"

Tehát alapértelmezetten be van kapcsolva. Tehát, a Windows Update (mert, hogy így hívjak és nem Microsot Update-nek) alapértelmezetten nem csak a Windows rendszert frissíti. Lapozzunk.

""mi az az msupdate?", aztán még okoskodsz róla"

Eljutottunk oda, hogy a Microsoft Update valójában az a Windows Update, ahol engedélyezve van a nem kizárólag Windows-hoz tartozó alkalmazások frissítése is. Alapértelmezetten engedélyezve van.
(Illetve ennek webes interface-e, Vista és 7 előtti rendszerekhez)

MSE-t nekem továbbra sem ajánlja fel a Microsoft Windows Update, talán nem vagyok érdemes a használatára.

Én itt lezárom, se időm, se kedvem tovább lovagolni a szavakon.

"Tehát alapértelmezetten be van kapcsolva. Tehát, a Windows Update (mert, hogy így hívjak és nem Microsot Update-nek) alapértelmezetten nem csak a Windows rendszert frissíti. Lapozzunk."

nem. rakj fel egy szűz windows-t, aztán ámulj.

"Eljutottunk oda, hogy a Microsoft Update valójában az a Windows Update, ahol engedélyezve van a nem kizárólag Windows-hoz tartozó alkalmazások frissítése is. Alapértelmezetten engedélyezve van."

nem. ha értelmezésre képtelen vagy, hanyagolj. az nem számít windows default működésnek, hogy TE feltelepítesz rá egy office-t.

"MSE-t nekem továbbra sem ajánlja fel a Microsoft Windows Update, talán nem vagyok érdemes a használatára."

esetleg fent van valami más antimalware, ilyenkor nem ajánlja fel. ahogy az a fenti shot-on jelezve van. de igazából hidegen hagy, hogy miért nem jelenik meg nálad, nekem mindig megjelent minden gépen.

"Én itt lezárom, se időm, se kedvem tovább lovagolni a szavakon."

hála az égnek.

> nem. rakj fel egy szűz windows-t, aztán ámulj.

Kár, hogy az office elég sok gépen ott csücsül :-). Nem default, de igencsak gyakori.

teljesen mindegy, ettől még ugyanúgy valótlan marad az állítása. új win7 install nem fogja neki felajánlani az mse-t by default.

Ez tény, viszont a probléma (bár nem úgy, ahogy gondolta) jelentkezik egy rakás usernél, és ez a lényeg, nem?

Különben kit érdekel. Lényeg, hogy javítják.

mármint melyik probléma?

Biztos nagyobb szakik vagytok mint én de beugrott a multkori eset,inditottam egy IExplorert,beirtam hogy windowsupdate.microsoft.com és átirányitott az update.microsoft.com/microsoftupdate/akarmi oldalra.
Felül balra a felirat:Windows,Microsoft Update
Tehát a windowsupdate oldal ami pár éve a neve volt,mint olyan nevű,megszünt.

a megoldás ott keresendő, hogy egy technológiát/szolgáltatást nem egy oldal url-e, vagy egy windows-os ablak címsora fogja meghatározni.

bervi ,nekem kicsit zavaros.
Most pont egy Win7 fut.
A "műveletközpontban" balra alul az van kiirva hogy Windows Update ,ha rákattanok,akkor viszont azt íerja ki felül nagy betűkkel hogy Windows Update,legalul meg kicsikkel hogy "további információk a(z)Microsoft Update ingyenes szoftveréről.Vagy csak nekem magas?
Egyébként nekem sose ajánlotta fel telepítésre a MLE-t

borzasztó bonyolult.

windows update = frissítés a windows-zal alapból jövő komponensekhez
microsoft update = windows update + frissítés minden más microsoft termékhez is

ahogy azt a nevük is sejteti.

Javitom mert félreérthető
Tehát a felirat:
Felül a 4 színes zászlós logó mellett a név:Windows
Alatta a felirat: Microsoft Update

ahogy azt már jó hosszan kiveséztük, alapból a windows update van aktiválva, de ha elfogadod a feltételeket (vagy manuálisan telepítesz egy microsoft terméket), onnantól microsoft update-ed lesz.

azzal is jó tisztában lenni, hogy nem ajánl fel minden frissítést alapból, több "körös" a frissítések terjesztése, mivel sok dolog egymásra épül, így priorizálva vannak. ezért van az, hogy első alkalommal feltesz mondjuk 100 frissítést, utána még 10-et. miután minden biztonsági frissítéssel végzett, sok opcionális frissítés csak akkor fog megjelenni, ilyenek pl. a .net 4, a silverlight, az mse, vagy a wle. ha ezekhez jött ki frissítés a megjelenés óta (jellemzően a .net pl ilyen, nem adnak ki minden frissítés után komplett telepítőt), akkor ezek feltelepítése után ismét lesznek új frissítések.

lehet panaszkodni, hogy ez borzasztó bonyolult, de egyrészt nem az, mert a gép pontosan azt fogja csinálni, amit mondtunk neki, másrészt ebből a user kb. annyit vesz észre, hogy a telepítés után gyakran ajánlja fel a rendszer az újraindítást. meg ezt amúgy is csak egyszer kell végigsakkozni a telepítés után.

"ahogy azt már jó hosszan kiveséztük, alapból a windows update van aktiválva, de ha elfogadod a feltételeket (vagy manuálisan telepítesz egy microsoft terméket), onnantól microsoft update-ed lesz."

Megint a szavakon lovagolsz. Órákon keresztül azon baszakodunk, hogy Windows vagy Microsoft Update-nek hívják-e.
Nyilván csak akkor akarsz frissíteni egy nem Windows komponenst, alkalmazást, ha az ténylegesen telepítve van.
Akkor pedig a Windows Update ezt felajánlja az előzetes beleegyezésed nélkül is.
Tehát, a Windows 7 Windows Update előzetes beleegyezés nélkül lehetőséget ad más MS termékek frissítésére is úgy, hogy közben a szolgáltatást magát továbbra is Windows Update néven hirdeti a Microsoft.

nem, nem érted a különbséget. amíg te magadtól nem teszel fel külsős ms terméket, addig azok nem fognak maguktól megjelenni a winupdate opcionális frissítései között. ez a lényeg, ezek tények, nem csak a szavakon lovaglás.

A Microsoft Update nem default még Windows 7 rendszeren sem. Ezt neked kell bekapcsolni. Ha például felteszed az Office 2007-et akkor telepítés és első indítás után megkérdezi hogy keressen-e frissítéseket és akkor automatikusan bekapcsolja a Microsoft Update szolgáltatást, még egy UAC ablak is figyelmeztet erre. Addig csak és kizárólag a Windows Update az elérhető.

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

ja tényleg, van ablak. csak a wle-nél nincs. na, akkor még ennyire sincs igaza cserinek :)

de jo h neked bubuntuba meg nincs semmi "felesleges" nyelvpakk...
en se tudtam hogy mse felmegy winupdattel, masreszt mivan akkor ha felmegy? ennek is kene csinaljon az m$ 1 popupot hogy melyik "virusirtot" akarod hasznalni?

--
http://blog.sartek.net | https://twitter.com/sartek

A mse félredetektálja a chrome-ot, erre má megin a binugz a fosszar.

Did you mean ubuntu?

Nem megy fel.

de felmegy, felrakja az összeset, csak aztán letörli, ami nem kell. brilliáns megoldás, nem? vagy esetleg több évnyi innovációval sikerült ezt azóta megoldani ?? :)

Nem megy fel, se nem kötelező, se nem választható.
A "Rosszindulatú szoftvereket eltávolító tököm"-et ajánlja fel, ez nem az MSE.

PEBKAC

Ennyire hétfő van? :)

ebben a szálban nem is az MSE-ről beszéltem, hanem az ubuntu langpack-okról.

Ja, szándékosan elhitetik azokkal, akiknek éppen abban a pár órában jött le az adatbázis-frissítés amíg észre nem vették a hibát... Lehet kb az MSE használók 10%-a... komoly tömeg... És ezekből vajon hány ember fogja azt hinni hogy a Chrome valóban vírus? 10, talán 20?

A Google csődbe fog menni az MS ördögi húzásától!!!44 ROFL

Hint: a "chrome.exe vírusos" üzenetre az átlagember reakciója nem az, hogy a saját maga által telepített program egy vírus, hanem hogy megfertőződött... Sőt, sokszor még az egyértelműen vírus/malware(/scareware) programokat is kézzel teszik fel, aztán néznek, hogy mi a gond a géppel...

ugy latom te meg nem beszeltel igazi r=0 windows felhasznaloval...
namindegy.

Úgy látom, te meg még nem beszéltél Windows felhasználóval úgy általában (ld feljebb)...

UI: arról nem is beszélve, amiről a postom többi része szólt: egyátalán a felhasználók minimális töredékéhez jutott csak el a hibás adatbázis a 3 óra alatt amíg letölthető volt - nem igazán hihető, hogy ennek a néhány embernek a nagyon-nagyon esetleges megtévesztésére építene az MS, a biztos presztízsvesztésért cserébe.
Inkább mintha "kicsit" paranoiás lennél, nem gondolod?

"akik defaulte felraknak minden szart és futtatják is, merthogy ez a microsofté"

az ilyen IE-t használ, nem krómot ;)

Magamra ismertem :-P – Windows alatt MSE-t használok, meg IE-t, pedig a Chrome is fentvan. Bőven elég.

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Az hagyján, de még fizetnek is érte?

:-) Like.
Nem, cserébe egyrészt kb. huszadrangú, hogy Windows alatt milyen böngészőt használok, másrészt amikor utoljára néztem a Chrome-ot, sokkal jobban integrálódott az Internet Explorer. Vannak idegesítő nüanszok, de feleannyira sem idegesítő, mint pl. az, hogy a Chrome nem tud pontosan úgy kinézni, mint az összes többi normális alkalmazás.
Ezen kívül az is jobban bejön, hogy Windows Update-en keresztül frissül, nem pedig külön utakon.

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Legalább kihasználja a rendelkezésre álló helyet, jobban mint a többi. Nem is tudom hogy vagy vele, de én az oldalt szeretem nézni, nem a böngésző címsorát...

Mellesleg használj egy akármilyen Linux distrot és frissül neked együtt mindennel :P Ha nekem csak ennyi bajom lenne, omg...

Amennyiben Chrome alatt megoldott, hogy a taskbarra rakjon webalkalmazás-ikonokat, ott mutassa a letöltés állapotát, valamint hogy a webalkalmazás-ikonok kontextmenüjében ott legyen a weboldalak linkje, már váltok is.
A windowsos felhasználási mintámhoz megfelelő az Internet Explorer – ott csak az időt ütöm el, míg a gép dolgozik. A produktív munkát el nem tudnám képzelni sem Explorerrel, sem Chrome-mal. :-)

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Sajnos nem tudom, hogy a "taskbarra rakjon webalkalmazás-ikonokat", a "webalkalmazás-ikonok kontextmenüjében ott legyen a weboldalak linkje". Nem használok Windowst. A többire úgy emlékszem, hogy már régóta van.

hogy ki tudtok borulni ezen :)

nekem fent van az MSE, de fogalmam sincs, hogy magától, vagy választható összetevő volt. hogy nem kurkásztam az ms honlapján, az tuti :)

nem tudom, hogy az, hogy a rendszer működik, a defaulte minden szarnak köszönhető-e, de nem is érdekel, és ez így van jól. nem azért van gépem, hogy az os-t pátyolgassam, tegye azt a gyártója, az a dolga.

ennyi.

nem mintha valaha maskor hasznat vettem volna, de volt valami virusom anno ami letiltotta a microsoftos webhelyeket, es csak a Malicious Software Removal Tool szakajtotta le vegre a geprol. azthiszem az MSE resze az a cucc, de nem vagyok benne biztos.

probaltam jopar ingyenes virusirtot de egyik sem segitett a helyzeten. mindenesetre azert egy halovany +1 annak, meg ha csak es kizarolag erre jo is.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

nem az MSE része :)

akkor irrelevans termeszetesen, legalabbis ebbe a szalba.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Ha fél nap lenne, Jason már habzó szájjal ordíthatná, hogy lejött legalább 200 embernek :) 3 óra volt az.

Troll on
Lesz egy nagy flame a HUP-on, amin kiélhetitek magatokat (meg én is) :-)
Troll off

A kérdésedben benne van a válasz. Szimpla szabotázs, az idióta MS userek meg nem a Microsoftra fognak haragudni, hanem elkönyvelik, hogy a chrome egy vírus. :D

hát persze.

Te jó ég, még jó hogy nem használok Wint :)

Ezt teljesen benézték, mindenki tudja, hogy valójában spyware nem malware. :)

Ez, ez és ez. És a google updatert minden jóérzésű víruskeresőnek érzékelnie kéne.
----
Hülye pelikán

sub
--
cythoon

Az egyik eset után eszembe jutott még egy. Sajnos nem látszik, mi lett betolva iexpress.exe-nek, de ha jól emlékszem, akkor valamilyen random txt file.

A lényeg, hogy false positive találtaok mindig is voltak, vannak, és lesznek is. Az, hogy pont a chrome-ot sikerült eltalálni, teljesen véletlen, bár kétségtelen, hogy vicces. :)

--
Don't be an Ubuntard!

subscribe

.