"Százával tiltott ki hálózatáról iPhone-okat a Telenor"

 ( trey | 2011. augusztus 4., csütörtök - 15:31 )

Idézet:
"Megvizsgáltuk a Telenor ügyfélszolgálatára vasárnap óta bejelentett, iPhone készüléket használók panaszait, és nyilvántartásunk szerint azért kerültek ezek a készülékek korlátozásra, mert adminisztrációs rendszerünk alapján egyedi azonosítójuk (IMEI) nemzetközi tiltólistán szerepel. Az érintett felhasználókat kérjük, hogy lépjenek kapcsolatba a készülék eladójával" - áll a Telenor lapunknak küldött nyilatkozatában.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Na ettől nagyon pipa lennék!


-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

Hivatalosból kéne venni, aztán akko' nincs ilyen pofára esés.

--
trey @ gépház

Nem is arra gondoltam, hogy aluljáróban veszem...
Ezek csak a lopott jószágokat jelentik? Ha mondjuk UK -ben veszek egyet és itthon használom, akkor nem lesz bajom? Nem mintha akarnék szályfónt...


-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

A cikk alapján azzal is megsz*pod.
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

Miért?

A külföldön vett telefon mitől kerülne tiltólistára, ha nem lopták el?

Mert valószínű itthon nem az angol (teszemazt) Orange hálózattal kíván roamingolni.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Én Magyarországon az Angliában vásárolt céges iphone-t használom, O2 sim kártyával, T-Home hálózaton. Sajnos se a Telenor, se a Vodafone nem engedi fel a telefont.

De nem hiszem, hogy ez bármiféle feketelista miatt lenne, inkább gondolnám, hogy az O2-nak van sajnos valami szerződése a T-vel.

Az eredeti hozzászólásból nem derült ki, hogy bármiféle illegális tevékenységről van szó, csak arról, hogy külföldön vásárolt iphone. Az meg lehet teljesen legális is, mint pl. az enyém.

http://travelabroad.o2-uktech.com/location.php

Itt azt irjak, mindharommal magyar szolgaltatonal hasznalhatod.

--
Fedora, RHEL, CentOS, virtualizáció, SELinux: http://sys-admin.hu

Jah, az ő SIM-kártyájukkal, roamingolva. Az teljesen más tészta.

Látom nem erősséged az olvasás.
Idézek egy részletet a cikkből amit nem ártana elolvasnod:
"A HWSW információi szerint ez elsősorban az Apple rendkívül szigorú kontrolljának köszönhető, a cupertinói cég ugyanis nem csak a készülékértékesítések után jut hozzá részesedéshez, hanem többnyire a havi előfizetési díjból is részt kap. Így ha egy ügyfél nem fizet előfizetési díjat (mert például a hamis papírokkal, vagy más nevére kiállított okmányokkal vásárolt telefont a vásárlást követően azonnal exportálja), azzal a gyártót is megkárosítja, nem csak a szolgáltatót."
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

Ha szerződést kötött más nevére, és nem fizeti az előfizetési díjat, akkor az lopott telefon.

"Ezek csak a lopott jószágokat jelentik? Ha mondjuk UK -ben veszek egyet és itthon használom, akkor nem lesz bajom?"

A kérdés a _nem_lopott_, csak külföldről származó telefonokra vonatkozott.
Mint pl. az enyém, amit UK-ban vett a cég, és Magyarországon használom.
Vagy amit lent írt valaki, hogy a párizsi appstore-ban vette, és Magyarországon használja.

Egyszerűsítve: van egy UK-ban vett iphone4-em. Ha legközelebb Magyarországon járok, tudom majd használni? Nem, nem lopott.

G

Tudod.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Ha kinti előfizetéssel vetted és itthon hazai simmel akarod használni akkor az a külföldi szolgáltató szemszögéből lopott telefonnak minősül. Ha függetlenként vetted nem pedig előfizetésben akkor az más. Az szopóroller :)
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

Szerintem, ha függetlenként vette, akkor ott használja és akkor, ahol és amikor akarja.

Kapható függetlenül?

Természetesen.

Igen.

Külföldön sem ismeretlen fogalom a hűségidő. Ha ott azt nem tölti le a vásárló, akkor gondolom a készülék megy a banlist-re.

--
trey @ gépház

+1

Az kemény...
________________________________________________
http://kronosz.sinuslink.hu

kulfoldon a husegidonek van koze a telefonhoz?
nem tokmind1 mit csinalsz a telefonnal ha fizeted a szolgaltatast x evig?

--
http://blog.sartek.net | https://twitter.com/sartek

Ha fizeted...

--
Don't be an Ubuntard!

ha fiszeti valaki, akkor nincs gond. De fizetni kell, mert:

A HWSW információi szerint ez elsősorban az Apple rendkívül szigorú kontrolljának köszönhető, a cupertinói cég ugyanis nem csak a készülékértékesítések után jut hozzá részesedéshez, hanem többnyire a havi előfizetési díjból is részt kap.
jAzz

Valószínűleg nem érted. Megveszik a dealerek odakinn, aláírják a hűséget odakinn, ezért olcsóbban megkapják a telefont. _Nem fizetik a havidíjat_ utána. Behozzák, függetlenítik, eladják, itt a palimadár megveszi. Kinn tiltólistára rakják és az "áldozat" itt azzal szembesül, hogy letiltották.

Persze ez csak tipp, nem biztos, hogy így van.

--
trey @ gépház

de igy nem csak a gonosz dealerekkel tolnak ki

--
http://blog.sartek.net | https://twitter.com/sartek

Ez olyan, mint amikor orgazdasággal vádolnak, meg bűnrészességgel, ha tudsz róla, ha nem. Ilyenkor neked kell odamenni a telefonos bolti eladóhoz, és közölni vele, hogy cash back.

Aki valamit nem hivatalos csatornából vesz, az kockáztat. Számomra ez nyilvánvaló. Vagy ez is olyan, mint a svájci frank hitel, hogy "jáááj, hát nem tudtam, hogy ez ilyen is lehet", pedig épeszű ember ott is tisztában kell legyen a kockázattal?

--
trey @ gépház

Nézd, azért ennek van két oldala, manapság a lopott laptopot is simán kirakják új árban plázában, simán bekajálja az ember, hogy új, egy kendő kell csak, meg egy recovery.

Persze, amikor 20e egy telefon, független, dobozos, új, fóliás, magyar, közben meg ugyan ez kártyahűséggel ugyanennyi két bolttal arrébb...

Mármint hivatalos csatornában - tehát hivatalos márkakereskedőnél - kirakják a lopott laptopot? Melyik országban, melyik városban? :)

Egyébként ha így van, akkor van hol reklamálni. Más az, amikor valami "szakboltban" veszed okosban.

--
trey @ gépház

Én arra céloztam, hogy néha meg nem mondanád, hogy a PC bolt a plázában lopott gépeket ad el neked, legtöbbször a hely értéke miatt drágábban, mint a hivatalos dealer-ek. Szakbolt, meg márkakereskedő, menj már, nekünk laptop kő, lány ballag, gyere anyus. Nem megszólás, csak valóság.

Aztán mikor a nyugalmazott rendőr vágja rá az ajtót a laptopboltosra, hogy a thinkpadjának a telefonos nyomkövetője miatt a volt kollégák törték rá az ajtót...na, az a szép történet.

Mondjuk arra azért kíváncsi lennék, amikor a PC bolt a plázában lopott gépeket ad el treynek.

Láttam már nagyon dizájnos házimozit levakart(!) sorozatszámmal nem használtcikkes/bizományi értékesítéssel foglalkozó üzletben...

a "a kulfoldi rokon megveszi elofizetesestol a telefont es ideadja *nekem* a telefont hogy hasznaljam" az nem hivatalos csatorna?

--
http://blog.sartek.net | https://twitter.com/sartek

Függetlenített telefonról van szó, vagy nem?

--
trey @ gépház

Az elofizeteses telefonok tobbnyire halozatfuggoek, es mas szolgaltato halozatan nem mukodnek. Igy hiaba adja neked a telefont, nem fogod tudni hasznalni.
Vagy tevedek?


Sic Transit Gloria Mundi

Pont forditva tapasztaltam, hogy eppen az elofizeteses telefonok kartyafuggetlenek. Lattam mar feltoltokartyas csomagban vasarolt fuggetlen telefont is, de ez valoszinuleg nem gyakori. Igaz, nem magyarorszagi tapasztalat ...
______________________________
Nä Ki'i No Ka 'oi Ma Ka Honua

Mi az, hogy nem hivatalos csatorna? De tényleg. Mikor EU szerte azt vásárolhatsz hivatalosan amit akarsz. Telefont is sok helyen árulnak, bemegyek egy erre szakosodott boltba és megveszem amelyik tetszik. Esetleg ugyanezt teszem interneten webshopból rendelve (akkor még az sem látszik elsőre, hogy valami sufni boltról van szó). Amíg adnak számlát és nincs beleírva a csillagos apróbetűsbe, hogy ez a telefon lopott, addig nagyon nem OK az összehasonlítás a svájcifrankos hitellel. Értsd: ha egy hivatalosan működő cégnél veszek telefont és nem a utcai arab dílernél zsebből, akkor szvsz nem kell(ene) gyanakodnom. Aki így ad el telefont az csaló, a gyanútlan vevő -aki a mínusz 10e Ft miatt ott vette meg- meg áldozat.

Telefonról beszélünk általában, vagy témánál maradva az iPhone-ról? Az Apple szerint a hivatalos csatorna itthon a T-Mobile és a Vodafone. Ezeket használhatod itthon, plusz emellett lehet neked még gyári független készüléked _akárhonnan_ (illetve még pénzért te is kérheted a lockolt iPhone-od feloldását a szolgáltatódnál, de a szolgáltató itt is csak közvetítő, az unlock-ot az Apple végzi), amit olyan hálózaton használsz, amin akarsz.

A valahol megvett, majd szándékosan függetlenített telefonok nem számítanak hivatalosnak. A szabályokat az Apple hozza. Vagy játszol azok szerint, vagy kockáztatsz. Mivel a PGSM (most már Telenor) nem volt sosem hivatalos iPhone forgalmazó, ezért az ő hálózatán a következő telefonok lehetnek az Apple szerint:

- gyári (Apple által jóváhagyott) független - OK
- korábban lockolt, de legálisan unlockolt (Apple tudtával) - OK
- valaki által unlockolt - NEM OK

Az utóbbiakat tiltották ki szerintem.

Teszem hozzá, hogy az Apple szerint nem hogy a hálózatfüggetlenítés (unlock), hanem már a jailbreak is illegális (pedig ott még nem is beszélünk szükségszerűen unlock-ról).

--
trey @ gépház

Ha 7500 iPhone van a Telenor hálózatában, ahogy a cikk állítja, akkor ez a 200 db csak egy töredéke az illegális iPhone-oknak... Szerintem a Te osztályozásodat alapul véve a két legális csoport max. 800 telefont jelent!
Egyébként mivel a Telenor mostanában áll át a Nokia alapú HLR-ről a ZTE-Huawei megoldásra, elképzelhető, hogy valamit benéztek a scrácok...
Nem vagyok iPhone-guru, de ha egy iPhone netet kap maga alá akkor azért csak beköszön Jobs-éknak gondolom én... Így meg gyorsan kiderül, hogy nem sok keresnivalója lenne a készüléknek a Telenor hálózatában...

Melyik? Hogy beköszön Jobs-ékhoz az ájfón vagy hogy cserélik a HLR rendszert?

"Ha 7500 iPhone van a Telenor hálózatában, ahogy a cikk állítja, akkor ez a 200 db csak egy töredéke az illegális iPhone-oknak... Szerintem a Te osztályozásodat alapul véve a két legális csoport max. 800 telefont jelent! "

Ez hogy is jött ki?

--
trey @ gépház

Max. 800 legalisan vett iPhone van a Telenornal szvsz.

Ezt már az előbb is értettem, csak azt nem, hogy milyen képlet alapján jött ki ez neked :)

--
trey @ gépház

Becsles...

Becsles...

Becsles...
Bocs a duplaert...

Itt, Angliában, a múltkor az O2 boltjában voltam, mert nem ment az egyébként is fos mobilnetjük.
Épp ott volt valami tizenéves fiú az anyjával, és magyarázta neki a hölgy, hogy ha eljön a használtan vett Orange lockos iphone-jának az első születésnapja, csak akkor tudják neki unlockolni, és addig nem tudja O2 sim kártyával használni.

Fogalmam sincs persze, hogy apple tudtával-e, de szerintem ez a "valahol megvett, majd szándékosan függetlenített telefon" kategória.

Vagy valamit félreértek.

Valamit nagyon félreértesz. A szolgáltató nem tud unlockolni. Annyit tud, hogy bemész hozzá, kipengeted a lóvét, felveszi az adatokat, jelenti az Apple-nek. Te hazafáradsz a lockolt telefonoddal. Az Apple megcsinálja a szerverén az adminisztrációt pár napon belül. Te otthon ülsz az iTunes-ra dugott iPhone-oddal, ami egyszer csak kiírja, hogy "jááj, ez unlockolt".

Ugyanis az iPhone-okat az Apple szerverin kell beélesíteni a szolgáltatóknak és minden változtatást az Apple csinál. Ezért is vannak többnyire sorban állások az új iPhone vásárlásokkor. Mert az Apple aktiváló szerverei le szoktak rohadni a nagy rohamtól. Ilyenkor hazamész a használhatatlan telefonoddal és vársz az iTunes-en lógva, hogy mikor lesz beélesítve.

Hogy ez így van, azt onnan tudom, hogy amikor a 3G-met akartam hivatalosan unlockoltatni, azt hittem bemegyek, aztán 10 ropit kipengetek majd mindjárt kész is van. Hát nem. Az összes gyári eredeti papírral be kell menni. Ott mondta az ügyintéző, hogy hogyan megy ez. Nem rajtuk múlik, hogy mikor lesz unlockolt.

--
trey @ gépház

na hat ez az uber nagy kocsogseg, amikor megveszel valamit, es az nem a tied...

Deutsch: Ki a fasz az a Thomas Melia?

+1

Akkor szoftver sem sokat kell venni...
Sok esetben x idejű (x= (1 alkalomtól) a (végtelen ideig)) használati jogot vásárolsz ott is, nem pedig magát a szoftvert.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

bocsanat, nem voltam eleg konkret: nem szoftverrol beszeltem, aminel termeszetes, hogy csak a hasznalat jogat veszed meg, es nem a szoftver tulajdonjogat, hanem egy kezzel foghato termekrol, amiert penzt adsz ki, es megsem a tied.

Viktor az eletrol es a halalrol

Első kézből nem tudom, mert nem unlockoltattam, de a boltban nem így magyarázták.

Persze lehet, hogy az O2 bolt alkalmazottja mondott hülyeséget, fogalmam sincs.

És persze a gyerek, aki használtan vette az iphone-t, szerintem nem lesz minden gyári papír birtokában.

"Első kézből nem tudom, mert nem unlockoltattam, de a boltban nem így magyarázták."

Hanem hogyan magyarázták? Tényleg kíváncsi vagyok.

Nem fikció:

Idézet:
“Tisztelt *****, kedves Ügyfelünk!

A SIM lock feloldása Apple iPhone készülék esetében is Személyes ügyfélszolgálatainkon kezdeményezhető. Havidíjas előfizetés esetén az elő- vagy a számlafizető kérheti, Domino esetében az előfizető vagy a felhasználó. A tulajdonjogot eredeti számlával, vagy a készülék jótállási jegyével szükséges igazolni. Havidíjas szerződésnél nem lehet lejárt számlatartozás, illetve nem kapcsolódhat a szerződéshez érvényben lévő hűségnyilatkozat. Ellenkező esetben a kötbér és a még hátralévő részleteket is ki kell egyenlíteni.

A szolgáltatói és gyártói jóváhagyást követően az iTunes-ra kapcsolódva maga tudja majd elvégezni a hálózati korlátozás feloldását.

Elnézését kérjük, amennyiben üzletünkben ettől eltérő, nem megfelelő tájékoztatást kapott!

Kérdése esetén a jövőben is készséggel állunk rendelkezésére.

Üdvözlettel:
******* Ágnes
levelezési képviselő
T-Mobile

(Forrás)

Hasonló tájékoztatást kaptam én is.

--
trey @ gépház

Azt mondta a hölgy, hogy meg kell várnia, míg letelik az 1 év (vagy kettő, passz), utána bejöhet ide, az O2 shopba, kilockolják neki (ingyen), raknak bele O2 sim kártyát, és mehet isten hírével.

Vagy ha nem akarja megvárni a hűségidő végét, akkor menjen el egy Orange shopba, és ott kérje meg, hogy unlockolják, de persze lehet, hogy fizetni kell érte majd.

Azt nem mondta, hogy nem fog azonnal működni, és persze elképzelhető, hogy a boltban is itunes használatával unlockolnak, fogalmam sincs.

Más kérdés: 3 nevű UK szolgáltató azt mondja, hogy bármilyen telefont unlockolnak, amit bevisz hozzájuk az ember, és 3 előfizetéssel szeretné használni. Vajon akkor ez vonatkozik iphone-ra is, és legális, vagy vonatkozik iphone-ra, de feketelistára kerül, vagy esetleg iphone-ra nem csinálják meg?

Ugyanilyen ajánlata volt Brazíliában az Oi szolgáltatónak, amikor ott éltem. Bármilyen versenytárs simlockos telefonját unlockolják, ha hozzájuk mégy.

Akkor ez mind feketelistára kerül? :-O
Mert azt ugye nem mondják a hirdetésben.

Van egy listája az Apple-nek (
http://support.apple.com/kb/HT1937 ) hogy melyek az "unlock"-ra feljogosított szolgáltatók (Carrier offers
_____authorized______ unlocking1). A UK is fel van sorolva. Máshol nem érdemes próbálkozni. És feltételezem, hogy ezek is csak a saját lock-juk eltávolíttatására jogosultak. Azaz, én hiába mennék be a Vodafonhoz a T-Mobile-os szarommal, hogy szedjék le a lock-ot, nem fogják.

--
trey @ gépház

Nem lehet, hogy pont azt megelozendo, hogy ne fizesse a huseget masik szolgaltatonal, nem unlockoljak neki addig mig nem jart le a husege a masiknal? Tok jogos szerintem...
Az meg, hogy nem mondta, hogy nem fog mukodni ertheto. Szerintem eleg keves kereskedi van aki el fogja mondani, hogy szivni fogsz egy termekkel, ha valamit csinalnak vele

-+-+-+
Dropbox tarhely
Cave Canem
+-+-+-

Esetedben a hivatalas csatorna az, hogy megveszed Y orszagban, az X szolgaltatotol, es amikor hazajossz, akkor szinten az X szolgatatohoz roamingolva hasznalod, az X szolgaltato SIMjevel. Ha webshopban veszed, es nincs szolgaltatohoz kotve, es nem is lopott, akkor valszeg nem lesz tul olcso, ellenben nem kerulsz fel a ban list-re.

Ugyanaz mint a félpályás útlezárás tüntetésként...
Arra számítanak, hogy végül visszahat a "dealerekre"... aztán vagy így történik, vagy a telefon iránti kereslet csökken...

Szerintem egy politikailag korrekt és semleges bejelentés volt és félthetően bűncselekmény útján eltulajdonított készülékeket tiltottak le ...

Nem fizetik a havidíjat_ utána

ezt konkrétan hogy? szerződéskötéskor ott is elkérnek minden szir-szar papírt nem? talán csak spermamintát nem kell leadnod manapság a multiknak. utána meg követelésbehajtás stb. stb. adott fickónak többet már nem fognak eladni..

Az a baj, hogy sokszor a telefonra is megkötik a genyák a hűséget, hogy ne vegyél havonta kvázi-0-forintos készülékeket.

Az igazi szopó akkor van (2,5 éves, megtörtént eset), amikor a telefon garanciája (jelen esetben csak 1 év volt) messze elmarad a hűségtől (2 év). Telefon bekrepált 1.5 év után, ügyfél megy, hogy akkor "upgrade"-el (valamiért ezt a szakszót szeretik flottás telefoncserére) és jön a pofáraesés: vagy javíttasad meg drágáért saját pénzen, vagy vegyél drágáért teljes áron, de ők bizony kedvezményeset nem adnak, mert ott a hűség a _telefonra_. Tény, hogy nem olvastuk el részleteiben mind a 15 teli A4-es lapot, amikor először "upgrade"-eltünk, de gondolta a fene hogy ilyen fatális f.szságok vannak benne.

Azt sem értem, hogy miért _kellett_ +1 extra SIM kártyát adni... Azzal ideologizálták meg, hogy a régi telefonba jó lesz. Az eszükbe se jut, hogy azért cseréli az ember a telefonját, mert elromlott.

Most már szerencsére minden kínálatban lévő telefonra adják a 2 évet, ezért már kevésbé van jelentősége.

Na, ezért nem lesz nekem soha ilyen vacakom.

Mármint? Mi is a probléma a termékkel magával?

"Külföldön sem ismeretlen fogalom a hűségidő."

Én még a Hollandiában nem találkoztam vele, de a Belgáknál sem. Van feketelista Mo.-on is, nem tudom mire ez a extrapara?

---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

Ha nincs fizetve a havidíj akkor tiltják. Korábban a westelnél volt valami olyan, hogy ha pl dominoban vettél egy telefont és azzal nem jelentkeztél fel a vásárlástól számított bizonyos ideig a hálózatra akkor blacklistre kerültél.
_________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05

A domino prepaid és anno (10+ éve, Domino-s volt az első telefonom) úgy volt hogy 1500 vagy 2500 forintos egyenleggel nyitottál és a teló se volt olcsó hozzá. A legkisebb feltöltő csomaggal pedig 3 vagy 6 hónapig élt a SIM, a feltöltés napjától, de ez nem blacklist, hanem simán inaktiválták. Adott időn belül minden gond nélkül újra lehetett aktiválni és a nagyobb feltöltőkkel 1 év volt az utolsó feltöltéstől számított idő. Az szerintem teljesen életszerűtlen, hogy veszel egy telefont és utána hetekig be sem kapcsolod, tehát ebben még ráció is van.

Like.

+1
------------------------------------
A Windowsról sokat elárul, hogy Slackwaret könnyebb telepíteni.

Fura, hogy ez nem automatizált.

Szerintem is. Anno voltak az IMEI témában legendák rendőrségi ismerősöktől, volt akinek visszakerült a bejelentett telefonja, volt akinek konkrétan a rendőrség a képébe röhögött, hogy ugyan már, amikor IMEI számmal ment be hozzájuk.

Szerintem tilthatóvá kéne tenni az IMEI-ket, ugyan olyan egyszerű ügyintézés mellett, mint a bankkártyákat.

Bármilyen hihetetlen, az IMEI ugyan ilyen egyszerűen tiltható. Fordulj a szolgáltatód ügyfélszolgálatához.

--
Don't be an Ubuntard!

Szerintem a bankkártyánál betelefonálsz és letiltják, telefont meg csak akkor ha rendőrségi feljelentést teszel, besétálsz egy üzletbe a papírral. Általában csak a nagy központinak van hozzá jogosultsága hogy kitiltsák, de akkor is csak a saját hálózatukból.
Volt szó róla pár éve hogy ezt központosítva mindháromból kitiltják, de mi valósult meg belőle azt nem tudom.

Persze, bankkártyát jóval könnyebb letiltani is, hiszen a kártyának van egy gyártója (vagy nem tudom minek kellene nevezni a mastercard-ot, visa-t, stb.), a banknak nyilván közvetlen kapcsolata van velük, ott központilag letiltják a kártyát és kész, onnantól kezdve a kártya használhatatlan. Mobiltelefonnal a helyzet nyilván sokkal bonyolultabb, mert a szolgáltatók egymástól függetlenek.

--
Don't be an Ubuntard!

Ha pl. adóslistát összetudnak hozni hatalmas interoperabilitással, akkor ilyet miért nem?

Ügyfél-tiltólistájuk van, ha jól tudom...

nekünk is került már vissza lopott telefon, nincs ebben igazából semmi meglepő.
Az IMEI-k egyszerűen tílthatók: rendőrségi feljelentés keretében intézik el ezt (a szolgáltató 2-3 napon belűl tíltásra rakja a készüléket)

nem véletlenül veszek függetlenül dobozosan készüléket.
És amikor azt mondtam h. nem bizom az almában, ilyesmikre is gondolok.
Okostelót dobozosan,garival, csakis nevesebb/megbizható gyártótól.
kvázi:nem kici kinait, 300 év hűséggel, félpénzen a szolgáltatótól.
--

nem véletlenül veszek függetlenül dobozosan készüléket.

+1

Deutsch: Ki a fasz az a Thomas Melia?

iPhone-t is vehetsz hivatalos csatornából gyári függetlent hűség nélkül. Ja, hogy akkor jóval többe kerül? Ja. Jóval többe.

--
trey @ gépház

...és ezt lopás esetén nem is hajlandó kitiltani a szolgáltató az IMEI-alapján.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Pontosan, sokkal drágább.
Egyébként minden készülék sokkal drágább igy, mint szolgáltatónál, ez szvsz mindig is igy volt :)
Nekem a milestone elég húzós volt szolgálatónál is, hűséggel. (annó pannonnál volt 2 éves rabigával 84e) Aztán megvettem 1 év garival dobozosan 107-ért (szállitással)
Mellesleg az iphone nagyon komolyan túlárazott, szóval én biztosra veszem h. aki iphone-t vesz, a vagy a rajongó/e-penis/=marketing miatt vesz.
Megkockáztatom az iphone vásárlók 10%-a az aki tényleg tudja miért is veszi, a többi az elitista érzést akarja. Mondjuk ez igaz a legtöbb okosteló vásárlóra is.

Én a pénisz miatt vettem.

--
trey @ gépház

Én beismerem, hogy azért vettem az első okosnak mondható készüléket, mert elképesztően jól nézett ki. (Moto. A1200)
Aztán a levelezés, és a ad-hoc jellegű netkapcsoat, vmint a hirek olvasása függővé tett, szóval ennek fénylében jutottam el az androidig. A motoing óta gyakorlatilag csak okostelefont vettem, ilyen okokból. Mai napig is csak ezekre használom főleg, bár a GPS-el bővült az addict lista :D
--

Apple Store-ban 510 dolláért (100 ezer Ft) hozzádvágják (függetlenítve, azaz tetszőleges GSM hálózaton használható).

Ehhez képest itthon szolgáltatónál feltöltőkártyával a készülékár 185 ezer Ft, az előfizetésre meg 12 vagy 24 hónapos hűségnyilatkozatot köttetnek veled (és még úgy is elérheti a 165 ezer Ft-ot a készülékár).

Az egyetlen módja, hogy ne kerüljön többe a szolgáltatónál ha mindenképpen havonta 15 és 20 ezer Ft közötti összegbe kerülő mobilinternetcsomagra áll szándékodban előfizetni 2 év hűségnyilatkozattal, akkor a szolgáltatónál kedvezményesebben hozzájuthatsz a készülékhez.

Plusz AFA plusz vam. apple.at-n 629 EUR tokkal-vonoval.

--
Fedora, RHEL, CentOS, virtualizáció, SELinux: http://sys-admin.hu

Igen, most nézem, hogy elnéztem, 160 és 180 ezer Ft között jutsz hozzá függetlenítve Apple Store-ból.

Annyit meg már nem ér meg, szerintem, kevesebbért korszerűbb készülékeket lehet venni.

mi a baj a kici kinaival?

"the evidence is that the chinese companies are beginning to do things that are innovative, much of the new networking ideas are coming out of a company named huawei, which has a research campus as large as silicon valley" - Eric Schmidt

--
http://blog.sartek.net | https://twitter.com/sartek

Semmi baj a kici-occo kínaival. Ha azért kell amiért nekem is: bármikor bárhonnan SSH-t indítok. Ez 7/24-es üzemeltetéseknél hasznos. Nem lehet rajta tartósan dolgozni/gépelni, nem kell videokat nézni, és komolyabb játékokat futtatni. Telefonálni tud, SMS/MMS-t írni/olvasni tud, és SSH-zni tud. Néhány akkut parancs kiadására teljesen alkalmas. Ehhez nem kell ájfon.

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

ne az almában ne bízz, hanem attól akitől veszed. nem igaz bazdmeg hogy mindenért az applet kell manapság okolni. :) az apple tehet róla hogy a user hülye?

Más fórumon olvastam:
HTC Desire: elméletileg új és független, gyakorlatilag rootolt custom rom volt rajta.
HTC Desire: gyári frissítés telepítésekor kiírja, hogy ez a verzió nem jó, mert a telefon"Vodafone DE Germany”. Elméletileg gyári független telefon.
Mindkettő nagyobb GSM boltból vásárolva Mo-on.
Ennyit arról, hogy mennyire kell az applet okolni ez miatt.
_________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05

Alap, hogy neppertől nem veszünk.
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

A gyarilag fuggetlenseg nem zarja ki azt hogy a telefon valamelyik szolgaltatonak lett kifejezetten gyartva, sajat product ID-val, esetleg custom firmware-rel.
A "nagyobb GSM boltok" is szeretnek szurkeimportbol behozott cuccokat arulni, sot nem csak a GSM boltok. Vettem en is mar fenykepezogepet ugy otthon, hogy hivatalosan nalunk akkor meg meg sem jelent.

megoszthatnád a nagyérdeművel, melyek ezek a nagyobb gsm boltok. Vagy írd meg privibe, és kiírom én :)
Persze, tudom, az ár alapján tudni lehet, de legyenek csak megnevezve hamár simliskednek.

nem veszek iphone-t, illegalis iphone-t, es egyebkent is, de most fogjak, oszt' letoltik es hasznaljak az ZiPhone-t, imei megvaltoztatasara... gondolom en.

Ez amugy illegalis Mo-n?

"Ez amugy illegalis Mo-n?"
- eléggé.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Konkrétan bűncselekmény.
Egyébként a Telenor aláírat veled egy papírt, hogy a náluk vásárolt telefon szoftverének megváltoztatás esetén a garancia bukta (és most már a hálózatból kitiltás) mellett fizetned kell úgy 80.000 Ft kötbért.
Más kérdés, hogy ezt ténylegesen nem követelik.

Hivatalos firmware upgrade-re is vonatkozik? Mert az vicces lenne. :)

--
Don't be an Ubuntard!

Áááá, az iPhone itthon úgyis státusszimbólum (egyre kevésbé…), úgyhogy simán :P

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Ha a 1978 IV.törvényre hivatkozol, akkor ebben azert nem lennek 100% biztos. Elegge pongyolan fedne le az IMEI-t ez a torveny, es ketlem, hogy birosagon megallna a helyet.

A pgsm szerzodes megszeges az mas dolog, arrol nem tudok, mert nem voltam soha ugyfel.

Arra a ZiPhone-ra gondolsz, ami utoljara a 1.1.4-es iOS-t tamogatta?

--
Fedora, RHEL, CentOS, virtualizáció, SELinux: http://sys-admin.hu

IMEI-t lehet már benne cserélni?

2 perc google, simán lehet, csak keresni kell egy rendes imei-t :)

Veszel egy olcsó buta-telefont 1 Ft-ért, és használod annak az IMEI számát. Azt pedig kidobod.

Bocs de ez hülyeség! Az IMEI-ből megállapítható a készülék típusa meg még sok minden. Amúgy iPhone-ban hogy írnád át az IMEI-t???

emlékeim szerint a kisbolti függetlenítés sok esetben imei átírásával is együtt járt

egymastol fuggetlen a ket dolog
--
Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

igaz .. de ez is .. rendőr lát, igazoltat. telefonját megnézhetném, át iphone, üti a kódot hogy mi az imei, mjad bréko bréko kérdezi a központot, ahonnan visszaszólnak, rendben, mivel hófehér vásárlás volt ...

Valami van, szerintem túl sok fontos ember fia almás telefonját vették már el a pesti éjszakában... persze ez csak tipp.

Ez a rendőrös sztori veled történt, vagy a haverod haverjának a nővérének a pasijával (hint: http://en.wikipedia.org/wiki/Urban_legend)? :)

Nem, az IMEI csere sokkal bonyolultabb...

hint: google
valamint, ha a hálózaton látnak egy xxxxxxx számú imei-t, szerinted kimennek és megnézik, hogy tényleg azt tartod a kezedben? :)

Simán cserélhető, legalábbis más platformon.

"az Apple rendkívül szigorú kontrolljának köszönhető, a cupertinói cég ugyanis nem csak a készülékértékesítések után jut hozzá részesedéshez, hanem többnyire a havi előfizetési díjból is részt kap."

azert ez engem egy kicsit irrital....na, ha ajfonom lenne

Deutsch: Ki a fasz az a Thomas Melia?

Komolyan irigylem toled azt, h idegesit egy innen 12000km-re levo ceg gyakorlata ugy, h meg csak nem is toluk szarmazo telefonod van... En is nagyon szeretnem, h ez legyen a legnagyobb problemam.

---
pontscho / fresh!mindworkz

nem idegesit, hanem irrital, amugy meg feltunt a felteles mod is, igaz?

Deutsch: Ki a fasz az a Thomas Melia?

Egyszar. Fel. Ezert rohogtem egy sort rajta.

---
pontscho / fresh!mindworkz

LOL, ugy erzem, a te problemaid is irigylesre meltoak kell legyenek...

Deutsch: Ki a fasz az a Thomas Melia?

Ne jatszunk Freudot kerem, ugysem latsz bele a lapjaimba. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Ki a fasz az az sj? :-)

LOL, majd megtudod, ha mar nem egyeves kopasz leszel a hup-on.... :-)

Deutsch: Ki a fasz az a Thomas Melia?

Ha hülyeségeket beszélsz, az még attól hülyeség marad, mert több, mint öt éve vagy itt! :)

Én sem értem, hogy miért kellene annak idegesítenie bárkit, hogy az Apple hogyan egyezett meg a háttérben a szolgáltatóval, ha ez anyagilag vagy a szolgáltatás minőségében nem érint. Én például 5000 Ft körüli összeget fizettem az iPhone 3G-s előfizummal is, meg most a ZTE Blade-del is és szinte milliméterre ugyanazt a szolgáltatást kapom. Hol érdekel engem, hogy a T-Mobile ebből a pénzből mennyit perkált az Apple-nek és hogy fizet-e a Google-nek?!

Ha hülyeségeket beszélsz, az még attól hülyeség marad, mert több, mint öt éve vagy itt! :)

ezt a tetelt most akar alkalmazhatjuk is rad, mert nem tudom, mennyiben 'hulyeseg' az, ha valami irrital. Persze, ha azt mondod, hogy csak altalanossagban probaltal belem kotni, akkor nem ragozom tovabb.

Én sem értem, hogy miért kellene annak idegesítenie bárkit, [...] ha ez anyagilag vagy a szolgáltatás minőségében nem érint.

nehezen tudom racionalisan elkepzelni, hogy a szolgaltato az extra apple sarc bekajat siman lenyeli, es nem haritja tovabb. De meg ha igy is van (mert pl. az arakat eleve igy egyeztettek Munkak Istvannal), azert hadd irritaljon (latom, te sem erted az irrital vs. idegesit kozotti kulonbseget) mar egy kicsit az 'apple jelenseg'. Nem tudom, baj-e...

Deutsch: Ki a fasz az a Thomas Melia?

Van olyan is a világon, hogy cég-image. Ennek építéséhez az Iphone a kirakatban és a weboldalon rendesen hozzájárul. Emellett olyan előfizetőket vitet át az Iphone, akik enélkül maradtak volna a régi szolgáltatójuknál. Így ha osztozni is kell Istvánnal és ezért valamivel kevesebb marad a szolgáltatónál, az még mindig több, mintha a konkurenciának tejelne az új ügyfelük.

A Teleorr nem forgalmaz szifont, náluk nincs a kirakatban IMHO...

Ezért éri meg T-nek és a Voda-nak, hogy náluk van. Elszippanthatnak pár jól fizető Telenor ügyfelet.

Irritál szó jelentése: "ingerel, bosszant, zavar, bánt, nyugtalanít"

Nem igazán értem, hogy milyen marginális tartalmi különbséget látsz a idegesít és a bosszant, zavar szavak jelentése közt, amire ilyen vehemensen próbálsz utalni.

"nehezen tudom racionalisan elkepzelni, hogy a szolgaltato az extra apple sarc bekajat siman lenyeli, es nem haritja tovabb."

Az, hogy te mit tudsz elképzelni az kevéssé számít, ha a jelenlegi és korábbi szerződésem szerint gyakorlatilag ugyanazt a szolgáltatást kapom ugyanannyiért az Androidos és az iOS-es készülékemnél is, csak az egyiknél így hívják a díjcsomagot, a másiknál meg úgy. Az meg hogy nálad alapból dolgozik egy zsigeri ellenszenv (a hozzászólásaid sugallják ezt) az Apple és az iPhone ellen, azzal megint nem foglalkoznék. Felőlem aztán kedvedre zavarhat, bosszanthat, irritálhat, bánthat az "apple jelenség" - bármit is jelentsen ez -, de akkor most visszakanyarodnék Pontscho szavaihoz: komolyan irigylem tőled azt, hogy IRRITÁL egy innen 12000km-re lévő cég gyakorlata úgy, hogy még csak nem is tőlük származó telefonod van. :)

sigh + double facepalm...

Na akkor vissza 3, vissza 2, csak hogy te is megerthesd. Leirtam, hogy szerintem nem koser az apple megsarcolo uzletfilozofiaja. Mivel nekem nincs almas termekem, es nem is tervezem a kozeljovoben, ezert engem ez nem idegesit, de ettol meg olyan, mint amit a szotarbol kimasoltal. Ettol meg nyugodtan alszom, remelem te is, bar 1 kerek nap alatt azert egy kicsit pallerozottabb (ne nezd meg a szotarban) hsz-t is kiszorithattal volna magadbol.

Az, hogy en mit tudok elkepzelni, az valoban senki kezet nem koti meg. Viszont irtam tovabb is, ami a jelek szerint elkerulte a figyelmed, de legalabb jol lealaztal egy szalmababut, ugyes fiu.

Vegul, ha pedig a te allaspontod is ugyanaz, mint pontschoe, akkor a valaszom is ugyanaz: biztos neked is irigylesre melto problemaid vannak, ha az en irigylesre melto problemaim nyugtalanitanak. Persze ez mar pontscho bajtarstol sem volt egy tul ugyes hozzaszolas, de toled mar igy masodjara kifejezetten ... benabelas.

Ha megengedsz egy barati tanacsot, akkor varj 1 napot ezzel a valasszal is, es inkabb tartsd meg. Hidd el, jobb lesz igy mindenkinek...

Deutsch: Ki a fasz az a Thomas Melia?

Azért mert nekiállsz személyeskedni, amikor kiderül, hogy az észosztásod ellenére arról nincs fogalmad, amiről éppen észt próbáltál osztani, hát ez téged minősít. De ha már te itt tanácsokat osztogatsz nekem, akkor én is had adjak neked egyet, ha megengeded: ha kiderül, hogy benéztél valamit, akkor elegánsabb elintézni egy "bocsánat, benéztemmel", mint 5 év 22 hét HUPákolásra hivatkozni.
Részemről befejeztem, mert nem vagyok tovább kíváncsi a hülyeségedre!

hat ez nem volt valami frappans visszavagas. Amit pedig kifogasolsz, azt pedig a jelek szerint eppen hogy nem sikerult megertened. Szoval ha megengedsz egy barati tanacsot: legkozelebb inkabb a sajat sulycsoportodban probalj meg ellenfelet talalni, mert ez igy nagyon keves volt...

Viktor az eletrol es a halalrol

> legkozelebb inkabb a sajat sulycsoportodban probalj meg ellenfelet talalni, mert ez igy nagyon keves volt

SNARKY COMEBACK IS SNARKY

Kapcsolódó webcomic tegnapról: http://www.thebadchemicals.com/?p=678

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Börtönbe zárnám / nagyon durván megbüntetném azt is, aki lopott árut vesz. Mert úgy olcsóbb. (kamionról leesett laptopok, mobilok, biciklik). Nem érné meg ellopni, ha aztán nem lehet eladni.

Az orgazdaság most is bűncselekmény.

Igazad van, csak sok esetben úgy van előadva a történet, hogy használt cuccot veszel.

Tök mindegy, akkor is alapesetben orgazda vagy, ha lopott cuccot veszel. Annyi a különbség, hogy ha bebizonyosodik, hogy jóhiszemű vagy (tehát nem tudtál arról, hogy lopott), akkor nem kapsz érte büntetést. Viszont a stuffot akkor is elkobozzák (bűnjel), te meg futhatsz a pénzed után. Nagy mák, ha vissza tudod azt szerezni.

Ezért nem veszünk bizonytalanból semmit.

--
trey @ gépház

Tetszetek volna nokiát venni!! :D

change IMEI oszt jó napot......

te is kibaszottul hülye vagy :)

LOL! :D
Egyébként igen. :)

Aki a fassz*p* telenornál van, az meg is érdemli.
A legsuttyóbb, legköcsögebb, leggerinctelenebb banda a magyar szolgáltatók között, nem véletlen, hogy jócskán megcsappant az előfizetői bázisuk..

csak egy szerény kérdés.
apple store-ban (párizs) vásárolt készülék letiltásra került. ilyenkor wtf? :)
telelol nem mond semmit, szokás szerint.

Ha gyári függetlenül vetted akkor ez szop(at)ás. Írj Steve Jobs-nak személyesen. Talán küld majd egy "sent from my iPhone" levelet.

--
trey @ gépház

teljesen legális forrás, első napi készülék. a cég tulajdonosának a felesége használja, bocsánat, használná.
telelol annyit fűzött hozzá - írásos megkeresésre - , hogy fáradjunk be. fárad a rosseb, oldják meg.
a tulaj futott pár kört, állítólag igen nagy bakit vittek végbe a telelolnál és ez az imei tiltós dolog egy mendemonda, más van a háttérben (imei alapján tiltottak, ez igaz, de más van a háttérben). de persze lehet, hogy ez a mendemonda.
egy biztos, legális készülékünk tiltólistás lett.

A kérdés már csak az, hogy esetleg az Apple rontott-e el valamit egy adatbázisban és olyan készülékek IMEI száma is felkerült a listára, amelyek külföldön vásárolt gyárilag hivatalosan független modellek.

lehet, hogy ez lenne?

forrás
http://iphonehungary.hu/2011/08/04/telenoriphone/

Saját tapasztalatom szerint a személyes „befáradás” legtöbbször a leggyorsabb megoldás. Ha bemegyek, akkor egyből nekiállnak a dolognak, de ha csak írok/telefonálok, akkor bekerül az ügyem a sor végére. Ha nem sürgős az ügy, akkor emailezi és telefonálni is elég. Néhány hét alatt legtöbbször így is megoldódik gond.

köszönöm, igen ezzel tisztában vagyok. a helyzet tipikusan az, hogy a hátam közepére sem kívánom :)

vagy ne tartsd ugy

Van valami fejlemény az ügyben?

--
trey @ gépház

Van
--
1 leszel vagy 0 élő vagy hulla!

igen, ahogy o_O linkelte, nagy hirtelen helyrejött minden.
ez az IMEI dolog egy jó nagy bullshit volt, kíváncsi vagyok, hogy ebből mikor lesz valamiféle hivatalos ügy.
a telelol-tól még semmi érdemleges infó nincs.

Cumi... Szerintem a Telenor-os fiuk nagyon beneztek valamit, most megy a keresgeles ezerrel, hogy ki baxta el...

jelen helyzetben (még) senkit sem hibáztatok, csak furcsa a dolog. a helyzetünkhöz mérten (miszerint legális beszerzési forrásból származik a készülék) eléggé bullshit szaga van az egésznek.
ha a telelol hibázott, kapunk pár pontot (volt már erre példa), ha az apple, akkor kapunk ismét egy bumpert :) többre nem számítok.

Gondolom akkor igen csak meg fog nőni ennek a látogatottsága :)

??????????????????