KDE 4.7.0

Címkék

A KDE fejlesztői csapat bejelentette a KDE 4.7.0-s kiadását. A kiadással a Plasma Workspaces, a KDE Applications és a KDE Development Platform egyaránt nagyobb frissítésen, fejlesztésen esett át. Számos új funkció, stabilitást és teljesítményt fokozó javítást ígér a bejelentés, amely itt található.

Hozzászólások

Remélem,mielőbb fent lesz Kubuntu ppa-n.

És már benne is van a portage -ban!

-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

Slackware-be felo, hogy egy ideig meg nem fog bekerulni...

Sic Transit Gloria Mundi

Javítsd a linkeket, mert a 4.6 bejelentésére mutatnak.

Én a teljesítményének alakulására leszek kíváncsi elsősorban.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

na akkor: ez már a KDE4??? :) :)

Valaki használja már innen? Ha igen milyen?

openSUSE alatt (netbookon) szépen frissült, fatális hibába még nem futottam. Valamivel gyorsabb. Grub2-es ficsőr érdekelne, de mivel a drága zsuzsisok még mindig sima grubot használnak pár bugra hivatkozva, így nem tudtam kipróbálni.

FreeBSD-n a ports még nem frissült, de a grub2-ből asszem ott is kimaradok :-P

Arch Linuxra ma érkezett a frissítés. Ami a stabilitást és a használhatóságot illeti, rosszabb, mint a 4.0. A KDM-nek nincs háttere, fekete az egész, ugyanez a helyzet az aktivitásokkal. A Dolphin fagyogat, ha közben K3b-vel írok egy lemezt. A panelre "ragasztott" alkalmazásikonok eltűnnek miután megnyitom és bezárom őket (Nem Smooth Tasks, hanem alap feladatkezelő, előbbi nem is működik). Megnéztem már "szűz" juzerrel, hogy ott hogyan teljesít, bejelentkezés után sima fekete háttér, meg lent ugye a panel, cseszett kirakni a Desktop folder widgetet, a jobb felső sarokban lévő plazma ikon elcsúszott a helyéről. Majd, ha lesz energiám bugreportolok, mert ez így nagyon nem jó.

=Λ=

Mindig megnezem a regi nagy kedvencem, es mindig elszomorit, hogy mennyire eltoltak... :( Csodalom, hogy van valaki, akinek tenyleg tetszik ez az otromba felulet.

Archlinuxon kisebb fennakadással feltelepült. Elsőre hiányolom a háttérképemet, most minden fekete és van egy piros-kék-zöld pontokból álló ikon a Kickoff mellett, Activity Manager-nek hívja magát. Válthatok vele előre beállított asztalok között. Még szokni kell.

Hogyan tudok minden előre beállított asztalnak közös háttérképet adni?

Mintha gyorsabb is lenne minden, a Dolphin jobb oldalán van egy szűrési lehetőség, ami nekem mindig szürke és nincs időm megkeresni, hol tudom kikapcsolni.

Majd hétvégén :)

--
http://sandor.czettner.hu
http://turaindex.hu

Ubuntu 10.04 alá vajon lesz-e csomag belőle?

Nézz utána a PPA-s csomagolásnak, azzal elég sok időt-energiát lehet megspórolni. Korábban én is játszottam vele, de most már nem túl sokra emlékszem...

A lényeg, hogy kell egy Launchpad account, engedélyezed a PPA-t, felüldöd a forrást és pár infót a csomagról, ők lefordítják x86-ra, amd46, 10.04 alatt még lpia-ra is és még elérhetővé is teszik (sőt, alapesetben kötelező elérhetővé tenned a csomagot).

Ha hibára fut, akkor részletes logot kapsz róla, lehet újra próbálkozni.

A 2 legfontosabb dolga a dput parancs és a ~/.dput.cf konfigfájl. dput-tal feltolod neki a *.changes fájlt, megszerzi a forrást meg ami még kell neki, felhúz egy virtuális gépet és elkészíti a csomagot. Egyetlen hátránya, hogy csúcsidőben várni kell, mire géphez jutsz (automatikusan sorbaállít).

Innen el tudsz indulni: https://help.launchpad.net/Packaging/PPA

Nem mondom, hogy felesleges a Complete Packaging Guide, de azért ezzel csak egyszerűbb :-)

Sid alatt kb. 1 hónapja tértem át x év gnome2 után.
Nekem most még 4.6.5 van fent, és szomorúan tapasztalom, hogy itt igenis képesek voltak megcsinálni olyan alap dolgokat amiket a gnome fejlesztői évek óta nem hajlandóak. Végre van egy rendes power management, profilozható, normálisan működnek az animációk, és kényelmesebb az egész rendszer használata. Pl én egyszerűen imádom, hogy ablakszélekhez lehet igazítani az ablakokat és képesek felvenni fél / negyed ablaknyi méreteket. Persze ez apróság, de nagyon hasznos. Én windows 7 esetében is szeretem ezt. Szerencsére a gt+ alkalmazások is "kdesíthetőek" így nem néz ki ocsmányul egy filezilla, vagy firefox sem. Közben a gnome elmegy az unity irányába, és összeforrasztja a netbook designt a desktoppal, ezzel egyre használhatatlanabbá válik számomra. Természetesen lehet használni klasszikus felületet, de én azért szeretek fejlődni, és igenis nézzen ki normálisan a rendszer.
Azért, hogy rosszat is mondjak: az értesítési felülete hulladék, a kdm szinten aluli (nem is használom, marad a gdm3.) És azért a bug reportok még nem ismeretlenek a rendszerben:) + ha valaki ezt tudná nagyon hálás lennék: Valahol az nvidia driver és a rendszer között elvész a szinkronizáció, és nem képes átvenni az AC/battery státuszt a driver. Ez természetesen a power management beállítás miatt gázos, hiszen a kde szuperül kikapcsol minden animációt, ha kihúzom a töltőt, viszont a kártya nem érzékeli ugyanezt, és pörgeti a gput, illetve pörgetheti, ha úgy ítéli meg. Viszont, ha konzolba átmegyek, majd vissza grafikus felületre, akkor a kártya megkapja az új státuszt és befrissül rendesen. Logban nem találtam semmit erről, különösebben nem is néztem utána, csak gondoltam ha már írok egy regényt, valaki hátha fogja tudni:)

Szívesen fogadom gnomeosok kontráit is, nagyon szeretem azt a rendszert is, és mai napig használom egyik desktopomon:)

Szóval hajrá Kde.

"Szívesen fogadom gnomeosok kontráit is.."

KDE alatt nincs GVFS :) Használom ezt is (gnome a munkagépen), azt is (kde laptopon), igazából ez maradt az egyetlen nagy szívfájdalmam.

Gyakorlati példa: gnome alatt nautilussal felmegyek sftp-n egy webszerverre, az images könyvtárba rákattintok egy képre és a képnézegető máris betallózza a thumbnaileket, lehet lapozgatni, mert úgy látja mint egy lokális file rendszert.
KDE alatt fogja a nautilus és letölti azt az egy képet, amire kattintottam és átadja egy temp folderben a gvenview-nek. Mikor először belefutottam ebbe nem értettem, hogy mi van, hol a többi kép.

Másik hasonló ,hogy a dolphin nem inegrált része a rendszernek. ha belépek egy ftp-re majd bezárom a dolphint, akkor 2 perc múlva megint léphetek be. Ez nagyszerű azzal a buggal együtt, hogy az elmentett jelszavak ellenére a dolphin mindig bedobja a jelszó ablakot és le kell okézni.

Gnome alatt reggel fellépek egy sftp-re (1 katt, jelszóablak nélkül) és amíg nem unmountolom, addig ez a kapcsolat él.

Ezek a bajaim a kde-vel (mindez opensuse alatt), meg mostanában TV-re kikötve instant fekete halál van.

Ezeket leszámítva egyébként csak megszokás kérdése, mindegyik DE alatt jól érzem magam.

Igazából nem csak a thumbok kezelése a lényeg, hanem hogy pont azért használom a nautilust is ftp-re, mert kényelmes, nem kell külön kliens, és a gvfs-en keresztül mountolt filrendszereket minden program úgy látja, mintha csak egy helyi meghajtó lenne. Megnyithatok tetszőleges távoli helyről (sshfs, ftp, samba) egy odt doksit, text fájlt, képet bármit, és a program oda vissza is menti.

KDE alatt egy samba megosztáson keresztül megnyitok egy doksit openofisszal vagy egy képet gimppel és nem tudja visszamenteni ugyanoda(!), mert megnyitás előtt a dolphin egyszerűen letölti a fájlt a /var/kdecache alá és onnan adja át a programnak, és a változásokat is ide menti. Ezzel is szívtam mire rájöttem, mert ráadásul ne is szól erről. Szerkesztettem a doksit, lementettem, másik gépen megnyitva meg sehol nem voltak a változások.

Szerintem ez agyrém.

Ez így ebben a formában nem teljesen igaz. A kio minden kde-s programnak elérhető, így a kde-s programok nagyon is jól képesek kezelni az ilyen helyzeteket. Pl. a kwrite-nak simán megadhatod, hogy az ftp://domain.tld/eztnyisdmeg.txt-t nyissa meg, és ebben az esetben a mentés közvetlenül az ftp szerverre történik.

Valószínűleg a gvfs abban más, hogy míg a kio teljesen virtuálisan kezeli ezeket az eléréseket amik így már 2 program között sem feltétlenül átjárhatóak (ezért trükközik a /tmp-ben), addig a gvfs fs szinten elérhetővé tesz mindent, így a mount után már nem csak a gnomeos programok érik el a gvfs-en felmountolt fs-eket. Nyilván ez utóbbi megoldás használhatóbbnak tűnik, ugyanakkor a gnome piszkál bele a fájlrendszerbe, amit én nem tartok szép megoldásnak. Ugyanis a gnomenak kellene igénybe vennie a rendszer fs szolgáltatásait, és nem a rendszernek a gnome szolgáltatásait. Egyébként volna a problémára univerzális megoldás, ezért van vfs a kernelben, meg aztán ott a fuse is.

--
Don't be an Ubuntard!

Lásd amit eggyel feljebb írtam, a gvenview KDE-s program, mégsem lát semmit egy ftp-n ha dolphinból megnyitok egy képet. Csak azt az egyet látja, letölti tmp-be és megmutatja, de gvenviewből tovább tallózni vagy lapozgatni már nem lehet a szerveren lévő képeket. Sőt ha nyomok egy "save as"-t, akkor sem lehet a távoli gépre menteni. Magának a programnak fogalma sincs róla, hogy a kép amit megmutat az egy ftp-n van, mert ugye ő már csak a lokális másolatot kapta meg a dolphintól.

De szerintem a kate vagy a kwrite is ilyen, azt látja amit megnyitottam, mást nem, értsd: a "save as" vagy "open file" dialógusban nem látom a távoli fs-t (bár erre nem vennék mérget, majd kipróbálom). Geditben ha rányomok az "Open" vagy "Save as" menüpontra, akkor látom a távoli könyvtár tartalmát.

Szerk: kipróbáltam, kwrite tud nyitni/menteni szerverre, szóval erre rosszul emlékeztem.

Nekem mindegy, hogy technikailag melyik szebb megoldás (gvfs vs kio), vagy milyen trükközés megy a háttérben, de felhasználói szemmel a KDE megoldása kőbalta a gvfs-hez képest.

Nem fikázni akarom, jelen pillanatban a sok DE közül a KDE-t használnám a legszívesebben munkára is, ha nem lennének ilyen nyűgjei. Most épp Gnome3 előtt ülök gnome shellel, ennek is van baja bőven ami használhatóságot illeti (virtual desktopok kezelése egy agyrém szerintem) :)

Szerk2: asszem vissza kell vonnom a jórészét annak, amiket írtam. Most próbálgatom 4.7 alatt és FTP-n simán lehet thumbnaileket nézegetni, mutatja őket a gwenview. Szerintem ez régebben nem ment :fejvakarás: SMB sharen viszont továbbra sem megy, de az kevésbé fáj.

"Közben a gnome elmegy az unity irányába"
Az az ubuntu

"összeforrasztja a netbook designt a desktoppal, ezzel egyre használhatatlanabbá válik számomra"
Számodra. De elég sok ember gondolja úgy, hogy a Unity (attól mert csúnya, és alig van lehetőséged a kinézetén változtatni) nagyon is jól használható, már most is. Nyilván nem kötözködni szeretnék, csak személyes tapasztalatot mondok. Én a unity-t használom, és (bár kicsit lassú - reszponzivitási problémáim vannak (C2D T5500;2gb DDR2 667, x200m) - de legalább nem foglal konstansan sok erőforrást) nagyon megszerettem. Őszintén szólva akkor váltanék KDE-re (mert szebb, és az az igazság, hogy kisebb az erőforrásigénye, mint az aktuális gnome-nak (perpill)), ha használhatóan működne rajta a Unity, vagy lenne rá egy hasonló felület, ami ugyanígy működik (zseniálisan jók a gyorsbillentyűi).

"ablakszélekhez lehet igazítani az ablakokat és képesek felvenni fél / negyed ablaknyi méreteket"
Hát ez valóban nem működik, viszont ha kezed ügyébe kerül egy Unity-s ubuntu (pl live USB-n), akkor próbáld ki a Ctrl+Alt+[tetszőleges numerikus billentyű a numerikus billentyűzeten] kombinációt. Ahhoz az asztalszegmenshez illeszti az ablakot, és át is méretezi. Pl.:Ctrl+Alt+3=az asztal jobb alsó sarkába kicsinyíti az ablakot, kb. negyed asztal méretűre. Ismét megnyomva ugyanabban a sarokban marad, csak kisebb lesz. Majd még kisebb. Majd visszaáll negyed asztal méretűre.

Lehetne pro kontra hozni dolgokat, hogy az egyik miért jobb a másik miért rosszabb. De valójában egyik sem jobb mint a másik, csak szimplán más. Valakinek ez jön be jobban, valakinek az.
Szerintem inkább üdvözölni kell a fejlődést, és felhívni a figyelmet a hibákra, gyengeségekre, de hasonlítgatás nélkül.

Szerintem is lehet pro és kontra hozni dolgokat. "Szívesen fogadom gnomeosok kontráit is." (én hoztam pár prot és kontrát is)
"hasonlítgatás nélkül"
Kötözködés nélkül: Hogy? Viszonyként lehet legjobban ábrázolni a dolgokat, és a fejlődés irányát mindig az határozza meg, hogy mihez hasonlítjuk a fejlesztett dolgot.

Szerintem nincs azzal gond, ha egy működő modellt hozol példának, sőt sokkal egyszerűbb megmutatni azoknak akik gnome-ot használnak, hogy miért érdemes kipróbálni a kde4-et.
Mint azt írtam x éve használom a gnome-ot, szerintem sokkal életszerűbb ha leírom, hogy ott mi nincs, és a kde pedig tudja. Pont ezért, mert alapvetően nagyon hasonlónak is lehetne minősíteni a két rendszert, így csak a különbségekről érdemes - talán - beszélgetni. Nem állítom, hogy a kde4 jobb lenne, de vannak olyan elemei amik számomra már nagyon hiányoztak a gnome-ból.
Ha ezeket a gnome felismeri, javítja, és nem akarja integrálni a netbook környezetet a desktoppal (szerintem butaság.) akkor gondolkodás nélkül visszaváltok teljesen.

Számomra ez azért elég nyerő: load average: 0.02, 0.07, 0.12
Fut nálam egy chrome(10 tab), firefox(12tab), vboxban egy xp, amiben: photoshop, ietester, fut egy eclipse alapú aptana. Az apróságokról már nem is beszélek:)

"Az az ubuntu"
Igen, de a gnome3-ra gondoltam. 1 órát próbálgattam is már és nekem ez volt a benyomásom.

"attól mert csúnya, és alig van lehetőséged a kinézetén változtatni"
A beállíthatóságát valóban nagyon hiányoltam, illetve nem igaz, mert mindent meg tudtam oldani, csak a végén oda jutottam, hogy gyakorlatilag downgradeltem a rendszert (scrollozás, ablak gombok..stb.)

"reszponzivitási problémáim vannak"
Gyakorlatilag nekem is ez a mai napig az egyik legnagyobb szívfájdalmam. Bár compiz nélkül a gnome talán még gyorsabb is, mint a kde4 plasma nélkül, de gnome+compiz összességében vagy nincs annyira gördülékeny, mint a kde4, vagy pörget mindent. ( Miért fontos? Fogyasztás, melegedés. )

"[]...Ahhoz az asztalszegmenshez illeszti az ablakot, és át is méretezi. Pl.:Ctrl+Alt+3...[]"
Köszi! Ez érdekesen hangzik, eddig ezt nem tudtam, de ki fogom próbálni. Van fent gnome is. Régi szerelem, nem törlöm le csak úgy..:) Bár szerintem ez még mindig lassabb, mint csak odarántani az ablakot ahova szeretnéd. De akkor biztos lesz ennek is egérről történő vezérlése.

Köszönöm a válaszod!

Hmm... érdekes, ezt a repot használom és a KDE többi része frissült, a PIM nem, pedig nem írta, hogy ezt visszatartja. Persze lehet, hogy én szúrtam el vmit, még csak barátkozom (újra) az openSUSE-val.
A zypper if kdepim4 még 4.4.10et ír.
A "zypper up" / "zypper dup" parancs nem elég neki?

Ha eltávolítottad vagy letiltottad az előző kde tárolót akkor elégnek kell lenni.
Szerintem jól jártál mert eddig csak panaszok vannak a kmail2-re, nekem el sem indul mert nem tudja átkonvertálni a leveleket a kmail-ből.
A többi része a kde4.7-nek eddig ok.é

1. zypper ar -f "http://download.opensuse.org/repositories/KDE:/Release:/47/openSUSE_11…" "KDE_4.7"
2. zypper mr -p 50 "KDE_4.7"
3. zypper dup --from "KDE_4.7"

Ismet sikerult egy elkeseritoen szart kihozniuk a fiuknak. A varva vart KDE PIM hat hogy is mondjam szalonkepesen .... na.... szoval hat elmarad a KDE 3.5.x-tol. Meg mindig hianyoznak fontos funkcionalitasok, de cserebe legalabb nem mukodik.

Hibalista elsore (nem tudom, hogy tesztelenek ezek egyaltalan?!?):
* az osszes accountot ujra kellett csinalni a kmailben, de nem volt egyertelmu, hogy miert nem mukodik, csak egyszeruen nem mukodott (persze nagy ivben bejelnti, hogy o most konvertal, hu meg ha, na de azt is szarul?)
* kwallet nelkul mar nem jegyzi meg a jelszavakat, korabban megyjegyezte
* IMAP accountokanl a torolt elemek vilagosszurkevel bentmaradnak (ki tudja miert es meddig); mas klienssel megnezve minden ok
* allandoan sir a szaja, hogy nepomuk nepomuk, de hogy minek kell neki az mar nem derul ki, de tenyleg minek?!?
* az email accountok beallitasa nyugodtan mehet a "hall of shame of UI design"-ba (egy mailbox fiok felvetelekor semmit nem lehet beallitani, majd a foldernel a browserben kell a beallitasokat megtenni, persze IMAP es POP3 eseten rogton ott lehet beallitani a mindent a settingsnel, he?)

A kwin es tarsai semmit nem fejlodenk, tovabbra is a fele nem mukodik, crashel, kdm beallitasnal crashel, ...
inkabb nem folytatom. Funkcionalitasban es stabilitasban a KDE4 "fejlesztesei" komoly rombolassal jartak. Semmielyn ertelmes uj funkcionalitas nem kerult be, cserebe rengeteg eltunt, az egesz tovabbra is instabil es bugos. A KDE lassan tobbet art a linux desktopnak mint az osszes FUD kamapny egyutt veve.

Igen nezem, hogy mire lehetne valtani, de nekem GNOME sajna soha nem jott be, mas alternativ desktop kornyezetek nem erik el funkcionalitasban a KDE 3.5.x-et. MacOS?

Frissítés után nekem is fekete lett a háttér(a háttérképeket is frissítette gondolom azért), de restart után minden úgy fogadott ahogy eddig(kivéve jobb felső sarok félkör helyet valami elipszis szerű gomb van), ki akartam próbálni a grub 2 támogatást ezért kijelentkeztem és onnan indítottam el, de semmit sem kérdezett tőlem. Egyébb változást a 20 perc tesztidő alatt nem tapasztaltam. Ja és Archon frissítettem.

Tedd fel a kde-wallpapers és a kdeartwork-wallpapers csomagot is, ez megoldja a fekete háttérképet.
Nálam rendkívűl lassú lett frissítés után, bizonyos műveleteknél random beszaggat, ilyenkor az egész UI nem reagál, a plasma-desktop is lefagy időnként, bejelentkezésnél nagyon sokat szarakodik a splash screen-en, és utána is kb. 3 percig tart még elindul a wicd, dropbox, yakuake, kmix... pedig a 4.6 még jó volt :(
Ha nem sikerül megoldani a problémát, akkor ez volt az utolsó KDE4 release amit használtam, talán a 4.1 volt utoljára ilyen bugos

Nekem is eltűnt a kdm háttérkép, de már látom miért.
Viszont a feladatkezelő tálca rossz, ablak bezárása után gyakorta ottmarad
a gombja, random idő mennyivel tűnik el az ablak bezárása után...
X1100-on már nem hajlandó bekapcsolni az effekteket, ha be is kapcsolja kb. 1 perc mire követi az egeret, vagy kattintást, nem tudom miért, nem teszteltem még agyon.
De pampog, hogy nem fog működni semmi effekt, azt írja notify-be...
Inkább kikapcsoltam az effekteket.
Ez az aktivitás-kezelés meg miegymás nekem túl sok, túl bonyolult, minek? Van egy desktopom mappannézettel és kész, minek ennyire megbonyolítani?
A krusader egyre többször crashel (tudom, nem a kde része).
Az egész mintha rosszabb lenne mint a 4.6.5 volt.
A dolphin viszont jó.
Az egészben az egyetlen jó dolog számomra, hogy a gwenview több képet is tud egyszerre mutatni!
(arch i686)