Ubuntu 10.04.3 LTS

Címkék

Kate Stewart - Ubuntu release manager - tegnap bejelentette az Ubuntu 10.04 LTS (kódnevén "Lucid Lynx") harmadik karbantartási frissítését. A kiadás frissített 'server', 'desktop' és 'alternate' telepítő CD-ket és DVD-ket hoz i386 és amd64 architektúrák számára. A Kubuntu csapat ezzel egy időben bejelentette a Kubuntu 10.04.3-at. A részletek elolvashatók a bejelentésben.

Hozzászólások

Látom, hogy a bejelentésben is i386 szerepel tehát nem elírás. Ennek ellenére messzemenően elképzelhetetlennek tartom, hogy egy i386-on fusson az Ubuntu. Sztem 32 bites x86-os architektúrára gondoltak.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Na hadd fejtsem ki bővebben ne maradjon gombóc senkinek a torkában, meg hátha járnak errefelé Ubuntus kollégák. :P

Így 2011 derekán az "1 bites júzereknek" (az Ubuntu célközönsége) nem lehet "eladni" oprenccert, hogy az a "i386"-os "architektúrára" íródott.

Pölö egy beszélgetés a közelmúltból:

"Derpina": Van egy kór i ötös intel gépem és szeretném kipróbálni a XY linuksz verziót.
b: Hmm, szóval hallottál a Linuxról...
"Derpina": Igen és ki is próbálnám.
b: Akkor tedd fel a 386-osat.
"Derpina": A míííííííít?
b: Amelyikre nem azt írja, hogy amd.

Szóval nekem, mint programozónak oké, hogy azt írják, hogy 386-os utasításkészlettel fordították, de egy mezei júzernek ez nem szöveg. Mondjuk én nem is Ubuntut hanem Debiant használok.

Na mindegy, ez egy ingyenes GPL-es tanács volt az Ubuntunak. Kereskedelmi konzultációra elérhető vagyok duál licensz alatt is. ^^

--
GPLv3-as hozzászólás.

Az a baj, hogy aki ért hozzá annak mondana sokat az, hogy egy build ténylegesen i386, vagy mondjuk i686.

Ubuntu elvileg 486-os utasításkészlettel van forgatva (gyakorlatilag meg lehet, hogy ez már nem igaz), mindenesetre pont a hozzáértők nem fogják megtudni ebből, hogy mi a minimum architektúra.

Valahogy az se tiszta, hogy miért nem i686 az arch.

Tényleg, elfut még az ős, 80386 processzoron? A Slackware például kb. 5-6 éve limitálta magát minimum 80486-ra (486-ban jelent meg a CMPXCHG atomi utasítás, amely praktikus a szemaforkezelésre)

Tehát mi a legalsó x86_32 architektúra, amelyen valójában bootol egy mai Ubuntu-10.04 alap szöveges módban?
Illetve mennyi az a minimális RAM, amin még hajlandó szöveges módon elindulni egy alternatív CD-ről minimálinstallált szöveges verzió?

én is pont azon gondolkoztam, hogy van-e még értelme i386-ra fordítani... a leghulladékabb embedded cuccban is jobb van már ennél szerintem (i486 22 éve van, ha minden igaz). régi gépre meg mazochizmus lenne már új debiant felrakni, hamarabb fogy el a ram. próbáltam én már low-memory mode install-t (32 mb-tal), nem volt egy álom, meg igazából le is fagyott közben :D

szerk: ja, mindezt a debianra értettem, ubuntu valszeg még kevésbé futna el ilyen régi hulladékon.

Igen, 32 bites x86-ot hivjak mas neven i386 architekturanak is, gy.k. :) Ugyanis, ugye 8086 volt, a 286-osnak mar volt egy (16 bites) protected modja is, a 8086 kompatibilis "real" uzemmod mellett, majd a 386-oson jelent meg a 32 bites protected mode (plusz a vm86, de ez most nem olyan lenyeges szamunkra), es igazabol minden x86 CPU azota ISA szinten (alacsonyabb szinten lehet tok mas) hasonlo, keves elteres van, az egyetlen nagyobb lepes azota a 64 bitre valtas. Ezert szokas i386-nak hivni a 32 bites x86 cuccokat egyben, mivel a 80386-osokon jelent meg ez a feature.

Numerous updates have been integrated, and updated installation
media have been provided so that fewer updates will need to be
downloaded after installation.

Errol jutott eszembe. Ez vonatkozik arra is, ha debootsrap-el telepitem?