Videóüzenetben köszöntötte a Linuxot a Microsoft a 20. évforduló alkalmából

Ahogy arról már többször is szó volt idén 20 éves a Linux. A Microsoft ebből az alkalomból egy vidám kis videóval köszöntötte a nyílt forrású projektet.

Hozzászólások

Jópofa! :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

duma...
Ha haverkodni szeretnének, akkor a win rendszerbetöltő lássa, hogy volt más rendszer is a gépemen, és kérek ext támogatást win alá (normálisat).

Sosem értettem, hogy desktopon miért gyenge a Linux? Én teljesen elégedett vagyok vele. Ez inkább már elplántált fogalom, ami itt is gyökeret vert. Szvsz játékplattformon - no itt sem gyenge, hanem - szerény a kínálat Linux OS-hez. Nem?

+1

Én 1995-ben azért váltottam Linuxra, mert "jobb felhasználói élményt" nyújtott. A telepítés, na, az nyűg volt, de ha már felment a rendszer, akkor sokkal-sokkal jobb volt az akkor Win* cuccoknál. Persze, programok hiányoztak, ha csak Win* alá voltak meg, de maga a rendszer szerintem sokkal jobb volt. (Virtuális desktopok, X-szel távoli gépen dolgozás, stabilitás, dinamikusan változó merevlemez-puffer méret, ...)

És abban, hogy a Linux-alap rendszerek, a desktopon nem nyertek nagy teret jelentős szerepe van az MS-nek. Nemcsak a partól nézte csodálkozva a pingvin furcsa ötleteit, hanem aktívan gáncsoskodott ellene. (Pl. SCO akció, FUD-hegyek, ...) Ezek sokakat riasztottak el a Linuxtól. Nagyobb tömegű desktop Linux user pedig a szoftverírókat is más irányba terelné és kevesebb Windows-only program lenne.

> És abban, hogy a Linux-alap rendszerek, a desktopon nem nyertek nagy teret jelentős szerepe van az MS-nek.

... így hangzik a HUPelképzelés, ehelyett ez a szerep Steve Jobs-é, aki már a linux előtt lefektette a NeXTstep-pel egy mikrokerneles, stabil, objektumorientált, internet-ready desktop UNIX alapjait (lásd ma: OS X desktop market share vs linux desktop market share)

lényegében: tetszettek volna jobb unix klónt írni mint az apple

"linux"...? Érzem h valamire gondolsz, bár az a benyomásom h nem sikerült elcsípni a lényeget.

Amúgy nekem a legjobban az tetszett a legjobbabb unix klónban, hogy amikor egy bad sectoros 3.5" lemezt helyeztem az arcába (ébredező netes korszak idején könnyen előfordult sajnos), az egész rendszer megfagyott, én meg beélveztem a minőség gyönyörétől

igen, velem is előfordult ez anno többször, mikor a linux (gondolom erről beszélsz) remek floppy.c driverének már a formátum detektálása sem sikerült, és a vonatkozó mount parancs a blocking i/o miatt rebootig zombi lett :(

btw poén, hogy mindössze a floppy jut az eszedbe a fenti gondolatmenetből

Poén, hogy amikor említek egy problémát, akkor az rögtön "minőséggé" avanzsál, amikor beköpöd, hogy a másiknál is van probléma.

De a lényeg még mindig nem jött elő? Ki marketingelte a "linuxot"? Milyen cég gyártott "linux" operációs rendszert? Mennyi pénzt tettek bele? Milyen marketing kampányokkal nyomták ezerrel a "linuxot" a zemberek arcába?

Novell bought the SuSE brands and trademarks in 2003 ahogy nézem SuSe linux névvel 1998-99 előtt sem nagyon találkozott senki. Esetleg a red6, bár őszintén -- ezt tudjuk be az én világi tudatlanságomnak -- sgi és next gépekkel hamarabb futottam össze, mint kereskedelmi binugzal.

a binux elsősorban vírusmarketinggel terjedt, chip újság/cd-ken, bbs-eken, lemezujságokban, egyetemeken, etc, nyomatta mindenki mint az új messiást (ma is, csak már nem megy olyan jól, köszönhetően a 2 perces boot időkben kulminálódó tervezési katasztrófáknak, és a lényegesen jobb terméket gyártó versenytársaknak) - de meg kell hagyni, a win 3.1-hez képest anno valóban voltak előnyei

akkoriban egyébként aki linuxozott, és értett is hozzá, az windowmaker-t használt, ami meg ugye a gnu-sított NeXTStep (igen, akinek volt 300Mhz feletti gépe, az enlightenment-et:))

a pórnép^Wkazuális userek meg tolták a kde/gnome/icewm kombót, mint ma. így megy ez.

A legelső binugzot a Forráskód nevezetű újság lemezmellékletén (3.5" ugyi) találtam, amivel egyetlen dolgot lehetett csinálni: színes dir listát. A Chip-nek volt egy 200 MB-os CD melléklete, amin ott figyelt talán a slacki egy olyan változata, amire pár napos hegesztés után lehetett x-et varázsolni. Első kérdés mindig az volt, h "na és mi fut rajta...?"
Mivel a telepítéshez senki sem értett akkoriban -- még a sunos rendszereket üzemeltető gazdi sem -- az egész ment a lecsóba, és hát mivel kereskedelmi forgalomban élő ember nem látott binugzos márkás gépet, a pályafutása első körben max a geekek, főiskolások, egyemisták körében volt íves.

Ennél még egy c64/enterprise/spectrum/primo/atari/amiga vonal is több valódi marketinggel rendelkezett, ti. mert meg lehetett venni a bótban működésre kész állapotban, nem beszélve a sparc/indigo/o2/next csodákról, amikért csilliókat lehetett kicsengetni, és minden rangosabbnak tekintett "mérnöki tevékenységgel" rendelkező cégnél volt egy legalább mutatóban, és a siker mércéje az volt, ha valaki megengedhette magának h legyen efféle. Azokhoz képest a solarisos pentium alapú gép pro/engineer-el kis sutyerák semmiség volt. Na ez valóban vírusmarketing volt, ahogy az is, amikor az apple a DTP-vel a sajtót rohanta le, akik utána minden félig szakmai cikkükben 2-3 mondatonként leírták h "apple".

igen a c64/enterprise/spectrum/primo/atari/amiga vonalnak (ezek mióta UNIX-ok? most akkor a c64 miatt nem terjedt el a linux, vagy hogy jön ez ide) tényleg hatalmas marketingje volt a '90-es évek második felében, apró bibi volt csak a folyamatban hogy a commodore akkor már rég csődben volt, és már rég pécézett (vagy akart) a világ (de a floppy-t a linuxal szemben tényleg jól kezelték!:))

meg a microsoft (aki ugye személyesen és nagyrészt egyedül lenyomta a linuxot) pont nem szerepelt a hozzászólásodban. try again?

"Virtuális desktopok, X-szel távoli gépen dolgozás, stabilitás, dinamikusan változó merevlemez-puffer méret, ..."

Lehet, hogy 95-ben valóban jobb volt a linux, de azóta a microsoft is lefejléesztette ezeket a szolgáltatásokat, sőt, többet, jobban. A linux azóta mit tud felmutatni, amit a windows nem tud? (Oké, virtuális desktopok hivatalosan továbbra sincsenek, de külső programként elérhető dolog ez is nagyon régóta.)

--
Don't be an Ubuntard!

egy multi-terminal RDP-t összehegeszteni XP-n egy napomba tellett 6-8 leírás elolvasása után

Előfordulhat, hogy azért mert az XP nem szerver operációs rendszer, a Microsoft pedig ez utóbbira nyújtja csak hivatalosan a Terminal Services-t.

Úgyhogy amit megoldottál egy nap alatt XP-n az egy ügyes hack, de halkan jegyzem meg: licencet sértesz vele.

Az pedig, hogy az XP nem támogatja ezt a funkciót alapból nem technikai jellegű probléma, hanem kereskedelmi korlátozás.

Még mindig nem értem, hogy egy desktop célra szánt operációs rendszernél miért lehet ez valós igény? Illetve, hogy miért probléma az, hogy egy programból több, eltérő tudású verzió is van, és mindenki azt választja, amelyikre szüksége van?

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Ahogy az xp fölé összegányolt többterminálos rdesktopot, úgy a kézzel felpatchelt linux kernelt se nagyon lehet beadni egy normális cégnek. Persze egy nagy cég már megteheti, hogy felvesz pár fejlesztőt, akik szükség esetén megoldják az ezzel felmerülő esetleges problémákat, de most nem ilyen cégre gondoltam.

Ui: persze elképzelhető, hogy van olyan disztribúció, ami hivatalos támogatást nyújt pax patched linux kernelhez, ezért vonatkoztass el a pax-tól, és gondolj valami olyan patchre ami nem ennyire ismert.

--
Don't be an Ubuntard!

Az hogy "ingyen kaptál mindent" jelenleg csak PaXTeam és Spender jótékonyságának köszönhető. Egyébként veheted úgy is, hogy vannak bizonyos szintű dolgok, amiket ők is csak szponzori támogatás mellett végeznek, mint pl. az GRsec+OpenVZ patch-készlet karbantartása...

Fú, jó kis flame-t indítottam el (a fentebbi bejegyzéseket is beleértve) egyetlen, ártatlannak szánt, kíváncsiságból született kérdéssel.

Hiába, ahogy mondani szokás: "Azt mondják, hogy aki kíváncsi, az hamar megöregszik. Nahát, itt ez fordítva van: aki kíváncsi, az fiatalon meghal Igoriban..."...

:-)

Pontatlan fogalmazásomért elnézésedet kérem, bár úgy érzem, ez most kicsit kötözködés volt részedről. Nem szándékom sosem kettősmércézni. Arról van szó, hogy az én lehetőségeimen belül ez a feladat a Microsoft eszközeivel sajnos (jelenlegi tudásommal) nem megoldható. Ezért kérdeztem rá, hátha van rá megoldás. Korrektül leírtátok, hogy van, ezt köszönöm, sajnos látom, hogy erre nincs lehetőségem.

Vedd észre, hogy egyik esetben természetesnek veszed, hogy az "egyszerűbb lelkek" mindenféle "-display" kapcsolókkal operálnak parancssorból, míg másik esetben problémát jelent, ha "nem alapból megtalálható a rendszerben".

Miközben az eredeti kérdés az volt, hogy "tud-e ilyet", nem pedig az, hogy te tudsz-e ilyet, mert arról kiderült már a kérdésnél, hogy nem...

"A linux azóta mit tud felmutatni, amit a windows nem tud?"...

Nem tudom. alig használok Windowst. De nem is akarom bizonyítani, hogy a Linux jobb desktopon, mert lehet, hogy nem is az.

Csak azt az axiómaként elfogadott tévhitet próbáltam megingatni, hogy a Linux *mindig*, *mindenben* csak a Windows után kullogott volna desktop kérdésekben. Úgy látom, sikerült. A mai állapotról ismeretek hiányában nem nyilatkozom.

(Csak egy-két ötlet: program-repozitóriumok, apt-get, synaptic és társai? Kevés vírus? (Tudom, hogy ennek sok oka van, de azért a tény az tény: kevesebb a vírus. Ebben a jobb default beállítások is szerepet kaphatnak.) Sokkal több hardveren való elérhetőség? De ne álljunk le vitatkozni.)

+1

Kb. 3 éve (kb. 2 éve nem multiboot-ban) használok mindenféle desktopon Linuxot. Az ezzel együtt járó hülyeségeit már megszoktam (pl. Ati, flash), és kényelmes számomra.
Ha a feladathoz Win kell, akkor meg azt használom, de utána gyorsan vissza is térek a pingvinhez. :)
(Egyébként a win7 első blikkre (kb. 2 hónapja van rajta az egyik gépen a cégben) szerintem nem rossz...)

A szokás hatalma, nem hét!!!

+1

Valóban, tettek sem ártanának.

No meg, a videó szépen hallgat arról, hogy az MS nemcsak enyhe értetlenkedéssel bámult a Linuxra korábban, hanem volt már a Linux lekommunistázása, a GPL-nek a gazdasági fejlődésre ártalmas vírus szerű dolognak nevezése, az MS által támogatott SCO-fud kampány, (források keresésére most nincs időm) .... meg az olyasmik, hogy a Win* telepítő nem hajlandó kezelni a Linux partíciókat.

Kicsit tehát szépítgeti a múltat a videó, de sebaj, kibékülni sosem árt.

Ezt most nem értem valahogy, kicsit magyarázd el, kérlek. A fájlrendszer, és a partíciós tábla az kissé különböző.
Amit én Linuxon használni szoktam az ext3,4 fájlrendszerből. Partíciós táblából: msdos, 2TB felett GPT. Az, hogy msdos partíciós tábla alá be tudsz tenni egy NTFS-t, az nagyon nagy dolog. :D
GPT-re még nem próbáltam Win-t tenni, de lehet meg kéne próbálnom.
Msdos partíciós tábla alatt (Ext3,4-re) készített partíciót felhasználni NTFS-re szinten óriási dolog... húha. Az még nagyobb lenne, ha a más eszközzel készített msdos partíciós táblát nem ismerné...

Mellesleg, majd ha ext3,4-et kezeli, akkor örülni fogok.

A "Linux" köszöntötte vajon a Microsoft-ot bármilyen évfordulója alkalmából ?

Remélem strichines a torta. Meg amúgy is: The cake is a lie!
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Tux és Bill Gates egykor. Tux és Bill Gates ma. Az egyik mintha öregedne :) Gates mutatja, ezen már a Botox se segít.

--
trey @ gépház

Amerikában a tehetős embereknek, ha nem akarják, hogy kinézzék őket bizonyos körökből, akkor adakozniuk és jótékonykodniuk __kell__. Főleg az olyanoknak, akik olyan családból/világból jöttek mint Gates. Apa bankár, mit szólnak az üzlettársak, ha az ifjabbik Gates sóher mint az állat? Más világ, más szokások. Szép dolog tőle, hogy tesz a gyerekekért. Michael Jackson jut eszembe. Az is gazdag volt és tett a gyerekekért. Még vidámparkot is építtetett nekik.

--
trey @ gépház

Azert Bill Gates nem atlagos jotekonykodo, aki evente egyszer vesz valami draga bort egy jotekonysagi arveresen. Barmilyen metrika szerint (relative is) tobbet tett a harmadik vilagert, mint a tobbi milliardos, meg a joceg (r) Google tulajainal is tobbet (pl. Larry Page most elkezdte nyomni a penzt a Parkinson-kutatasba, miutan kiderult, hogy hajlama van ra, addig kevesbe erdekelte).

Nem veletlenul mondjak, hogy a Microsoft legnagyobb hackje az, hogy a multicegektol ataramoltatja a penzt Afrikaba. :) (Tehat minden Linuxra migralt PC miatt ehen hal egy cuki kismacska Afrikaban.)

Bar tudom, hogy a te vilagod fekete es feher, ha a Windows szar, akkor a fejlesztoceg tulajdonosa csakis valami atlagosan mocskos uzletember lehet; mert ha nem igy lenne, az zavart okozna a fejedben. :/

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Marketingnek marketing, de a szándék a fontos. Egyébként egész jópofa. :)

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

apt-get install xbill

Ha valaki esetleg nem ismerné. :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Azért a végén kilökhetne a pingvin egy kis nyers halat az igluból, hogy legyen mit egyen a kedves vendég.... :-) Vagy ezt a részt Linusnak kell megfilmesítenie?

Mostanában olvastam pár érdekes hírt arról, hogy az MS közeledik a Linux felé. Először is hozzájárulnak a Linux kernelhez. Pár nap múlva, hogy talán dobják a Windows nevet és olyan oprendszert csinálnak, ami minden eszközön fut. (A lyinyugz már ilyen). Talán rájöttek arra, hogy ez egy nagyon nagyon nagy biznisz és kúd be a bigginning of á frencs s'ip... ;)

-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

Hát gyerekek, amennyi hülyeséget itt összeírtok...

Most költöztem haza, még nem vettem gépet.
Most raktam össze az itthon fellelhető szemétből egy 600 Mhz 256 mb ram 10 Gb Hd gépet, nevezzük annak...

Filmet nézek (hirado.hu, online filmek, flv, xvid, persze HDvideo nincs, meg ultatömörítés...), levelezek (Thunderbird), netezek (netsurf, dillo, firefox, iron, flash), gitárkottákat olvasok (TuxGuitar - java kell hozzá), opengl (openarena főként és Serious Sam) - és akkor most mi nem desktop, vagy mi van? Mi nem felhasználóbarát? Az, csak megválogatja a barátait...

Na, ha erre rá tud húzni egy kört akármelyik microsoftos s***nya*ó, akkor az hazudik, mint a vízfolyás....
Puppy rulz !

Puppy linux, mert a méret igenis számít ! Puppy linux, mert megérdemlem. http://skami.homelinux.org

Csak a tisztesség kedvéért:
200 Mhz 10 Gb Hd 32 mb ram - puppy linux PupNgo CLI edition, 9 mb és megy a net rajta, mp3 és ennyi, tudok rárakni a dos partícióra mindig új retro játékot a Zinternetről (Lynx, W3m), ez persze főként a Lotus 3, doom és quake :-)
Valahogy mindig visszakerülnek, csak hát kicsi a hely...
Mit is tud a microsoft jelenleg ezekhez? Sz*rt se...
Jeee.... A lényeg a kobakodban van és nem a pénztárcádban....

Puppy linux, mert a méret igenis számít ! Puppy linux, mert megérdemlem. http://skami.homelinux.org

A kérdőjel annak szólt, hogy mi a zöldfűszeres-harmatos kora reggelnek kell ennek egy egész CD?
Ennek a helynek fele se kellett egy DOS rendszerhez, és szinte minden volt hozzá.

Illetve nem, ebből az nem következik, hogy ingyenes. Csak a kutyát sem érdekli, hogy warezolod.

Hát az ubuntut az jól elcsinálták, pedig nagy kedvencem volt.
Az xp, ha jól ki van szedegetve, akkor tényleg jobb, csak az a rengeteg bug, frissítés, vírusirtó, tűzfal, áhh...

Puppy linux, mert a méret igenis számít ! Puppy linux, mert megérdemlem. http://skami.homelinux.org

Nah, ja, az mindenképp érdekes, hogy 1996 környékén 2 féle fagyással találkoztam, az egyik, amikor a win95 meghalt/lefagyott csak úgy, meg amikor rosszul fordítottam le a debian kernelt, de a dos/novell kliens/szerverem olyan páros volt, ami csak akkor állt meg, ha elment az áram és az volt gyakrabban, mostanában összeszedték magukat az áramszolgáltatók.... :-)

Puppy linux, mert a méret igenis számít ! Puppy linux, mert megérdemlem. http://skami.homelinux.org

Elfut ugyanígy?

Ezt be tudod adni anyádnak, meg a hülye haverjaidnak, esetleg, én már az elmúlt 15 évben jó néhány gépet megcsináltam, de sohasem fog ezekkel a programokkal ugyanúgy futni, én nem egy kezdő, önjelölt windowsos hülyegyerek vagyok, aki a haverjainak pakolja fel ingyen a torrentről leszedett microsoftos sz*rjait...

Amúgy van egy 100 mb -os xp sp3 cd -m, plusz egy magyar nyelvi csomag hozzá, ha nagyon windows kell, de nagyon nagy gáz az is, a drivereket szinte mindig úgy kell levadászni, de 256 mb ramon egy windows soha nem fog rendesen futni, akármennyire is kiválogatod a szolgáltatásokat...

Puppy linux, mert a méret igenis számít ! Puppy linux, mert megérdemlem. http://skami.homelinux.org

Nyugi, megvan nekem is, ki is írtam őket és elrakatam a régi dos -os cd -ket, de ugye neked ma már nem ismer fel minden hangkártyát és hálókártyát? Videókat is nézel rajta?
Nyugi, tudom, hogy miről beszélek, nekem is volt 286 xt, at, 20 mb hd, aztán évekig egy 166 Mhz 128 mb ram, win95 -el, betárcsázós internettel és tévékártyával...
Én is sokat dolgoztam rajta, de már nem akarok vacakolni többet winfossal, évek óta, szinte mindig csak a baj van vele, de ez egy ilyen törzsvásárlót, mint te, úgysem győz meg, menj és szolgáld bill gécet, ajánld fel a tested is nekik....

Puppy linux, mert a méret igenis számít ! Puppy linux, mert megérdemlem. http://skami.homelinux.org

Értem én, hogy a win95 tapasztalataidat extrapolálod a jelenkorra, de esetleg elgondolkodhatnál azon, hogy amikor te win95-öztél, akkor más pont épp már linuxozott, csak az se volt annyira fenékig tejfel és veled ellentétben nem ezt az időszakot vetíti ki a mostani állapotokra.

Egyébként nem hogy MS törzsvásárló nem vagyok, de még csak szoftver vásárló sem. Sose vettem semilyen szoftvert, úgyhogy "bill géc" sajnos nem rajtam gazdagodott meg.

(nem mellesleg billgécezni 2011 közepén meglehetősen szánalmas)

A videót nézve folyton attól féltem, hogy felrobban a torta, mert a Hedgewarsban robbanó tortát szokás küldeni az ellenfélnek. :D

Ballmer: Linux is a cancer.

Kezdjék a söprögetést a saját házuk táján.

--
GPLv3-as hozzászólás.