Bemutatkozik a Mozilla 'enterprise user' munkacsoportja

 ( trey | 2011. július 19., kedd - 20:58 )

Úgy látszik, hogy a Mozilla meghallotta a vállalati felhasználók panaszát, ami az után érkezett, hogy a böngészőgyártó bejelentette, gyorsabb kiadási ütemre kapcsol. Nemrég a Mozilla Firefox termékért felelős igazgató - Asa Dotzler - úgy nyilatkozott, hogy a Mozilla-nál sosem a vállalati felhasználókon volt a hangsúly, nem az enterprise a Mozilla fő célterülete. Valószínűleg ezután sem fog ez gyökeresen megváltozni, de a Mozilla részéről ma Stormy Peters bejelentette, hogy minden felhasználóval törődnek, ezért létrehoztak egy "enterprise user" munkacsoportot.

A "Mozilla Enterprise User Working Group" az a munkacsoport, ahol a vállalati fejlesztők, az IT kiszolgálószemélyzet és a Firefox fejlesztői együttesen megvitathatják a Firefox vállalati környezetbe való telepítésének problémáit, kihívásait, illetve együttesen ötletelhetnek, találhatnak megoldást a problémákra. Ez az a hely továbbá, ahol kérdéseket lehet feltenni és információkat lehet szerezni a Mozilla terveivel kapcsolatban.

A diskurzusok a levelezési listán, személyes és havonta tartott telefonos megbeszéléséken keresztül folyhatnak. A havi megbeszéléseknek mindig lesz egy előre meghatározott témája.

A részletek elolvashatók a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Érdekes, tavaly Whistlerben a Mozilla Summiton már volt előadás egy ilyen enterprise munkacsoportról. Az elhalt, és most felélesztették? Igaz, nem láttam látható jelét a tevékenységüknek. Talán majd most.

Végül is azt írja, hogy "re-establishing", így akár lehetett is. Hogy nagy visszhangja nem volt, az tuti.

--
trey @ gépház

Kicsit késnek a fiúk, mert ahogy nekem is egyre szimpibb a chrome úgy másnak is.

Sajnos John J. Bartonnak is. Ez a hír nagy csapás a Firefoxnak.

Ezért felesleges volt corporation-t csinálni a korábbi Mozilla alapítványból. Ilyen csapnivaló kommunikációhoz egy egyesület is elég volna.

a home user working group-ot is újraéleszthetnék igazán :-)


"no video codec le a win32vel", de "Gentoohoz lehet meg tul fiatal vagy"

Lesz hivatalos msi telepítő (7 éves issue)? Érdekes módon Chrome-hoz van (+ group policy támogatás).

Nekik fontosak a céges felhasználók...

Hala a jo Istennek meg a foliasatornak...
msi telepitot nagyon varom, ne kelljen wiww-el szarakodni
---
Hey! Where'd my terminal go?
DropBox tárhely itt!

Na igen, azok is ha van kedvuk, frissitenek s ha nem nem, s altalaban nincs kedvuk, ismerem, ne gondold...
---
Hey! Where'd my terminal go?
DropBox tárhely itt!

+1 Meg a gp-ből korrekten, natívan matatható/rögzíthető beállításokat is...

Nem semmi teljesitmeny egyi ilyen sikeres projektet hazavágni, hogy egyre csak csokken a felhasznaloi taboruk. Jól megcsinálták a FF 5-ot mint egy Chrome/Opera/Safari utánzatot, meg a felgyorsított számozásukat, amit valoszinuleg ugyszinten a Chrome-bol vettek át.

Így jár aki csak utánnozza a tobbit, minthogy valami eredetivel jonne elo vagy maradna a régen megyszokott rendszernél.

Ezzel a kapkodással is csak tovább sullyed a Firefox. Sajnos. Az egészet elszúrták, nem kicsit, nagyon. :(

Speciel nekem a FF4-ig bejott a FF, de az v5.0+ azzal a katasztrófális új kinézettel, igaz, hogy átrendezheto a régire (azt is tettem), de a tobbseg inkabb valami mast kezd el hasznalni, mert meglepodik, hogy mi a fene lett ezzel, hogy ilyen xar a kinézetete, mert másra voltak megszokva, aztan jon a Chrome vagy más. Ez van... szép ongól lett a FF5.

ff4 és ff5 ugyanúgy néz ki.

a FF4 és az FF5 pixelre ugyan úgy néz ki..

Akkor a FF3 volt, azelott a verzioszám jelentett is valami nagyobb újítást, változást nem csak egy bugfixet, tehat rosszul írtam, azelott ha az elozore gondoltunk az az is volt, nehezen szokom hozzá, hogy jonnek az újabb verziok mint a futoszalagon es szinte semmi se változik.

Ugye FF1.5 -> FF2 -> FF3 mind nagy változásokat hoztak most marsemmit se jelent csak egy szamot.

sajnos a kernel számozása is efelé halad

Szerintem nem, mert a Linux-team csupán azt akarja, hogy ne legyen ilyen 2.6.155.987654-szintű verziószámozás, addig a Mozilla azt a látszatot akarja kelteni, hogy fejlesztenek.


"no video codec le a win32vel", de "Gentoohoz lehet meg tul fiatal vagy"

Amugy at lehet allitani hagyomanyos kinezetre. Ugy hasznalom en is, a 7-es valtozatot, ami asszem aurora neven fut

FF-ról én is Chromiumra váltottam az év elején, mert jobb. Most már csak használom mint régen az iet, ha valamit nem lehet Chromium alatt megnyitni:)
Vállalati szinten nem reagálnak túl gyorsan, chrome még nem elég kiforrott minden weboldal megnyitásához, főleg nem az államigazgatási csodaoldalak.

Ha még most hivatalos támogatást nyújtanak vállalati szinten, központi telepítés integrálódás AD-be. Van keresni valójuk, és menthető a helyzet.

Kap még a FF a googletól pénzt? Mert ha nem, lehet az ok a másolásra igazi innováció helyett.

"chrome még nem elég kiforrott minden weboldal megnyitásához"

LOL

netbank: linux+cib+sunjava csak firefofox-szal megy, chromium folyamatosan összeomlik amikor az appletet kezdi tölteni. Open javát meg el lehet felejteni, azzal nem megy FF alatt sem.

Nemtom', a Chromium IcedTea javaval nekem stabilan bankol a CIBnél.

az a lol, hogy a jelszavak megjegyzése (egy eléggé alapvető fícsör) még mindig nem 100-as. hol megjegyzi, hol nem.

ettől függetlenül én is szoktam találkozni oldalakkal, amik nem mennek jól krómban. de azt nem tudom, hogy a króm hibája-e, vagy csak a webfejlesztők "optimalizáltak rá" az ff hibáira...

Weboldaltól is függ... Ugyanis okos webhegesztő iparos megoldja, hogy a böngésződdel megjegyeztetett user/jelszó pároshoz rendelt mezőnevek+oldalcím már ne legyen használható - a jobbak azt a szívességet is megteszik, hogy a megjegyzett jelszó (azaz az a karakterhalmaz, ami a jelszó mezőben az elküldéskor van (amit a böngésző megjegyez), az ne az legyen, amit begépelsz, ergo a megjegyzésével nem mész semmire... Tudom, csináltam :)

Ha a FF el is halna (nem fog) és a többi szabad böngésző jön a helyére, akkor már azzal is hatalmas küldetést teljesített, hogy az IE-t (legalábbis nagyrészt) eltakarította a placcról.

Komolyan sose fogom megérteni azokat, akik szerint ha egy böngészőt (vagy bármilyen másik piaci szereplőt) kiírtunk, azzal valóban jobb lesz a világ. A cél az lenne, hogy valódi verseny legyen a piacon, és tény, hogy egy időben a microsoft ebben a versenyben olyan módon is növelte előnyét, ami a versenytársak számára nem állt rendelkezésére (itt arra gondolok, hogy a windowszal együtt szállította, szállítja az ie-t, ami egyébként szerintem nem etikátlan, de mindenképpen jelentős előny). Mára azonban ez már nem befolyásolja jelentősen a böngészőpiac részesedését, az ie is a szolgáltatásainak javításával próbálja növelni a piacát, és ilyen módon segíti a versenyt, ezáltal a többi böngésző fejlődését. (Gondoljunk pl. a hardveres 2d gyorsításra, amíg nem volt ie9, ez a gondolat fel se merült a többi böngésző fejlesztőiben.)

--
Don't be an Ubuntard!

Köszönhetően az open source-nak, most valóban van verseny a böngészőpiacon. S amint látjuk, rá is fért erre a piacra, hogy verseny legyen rajta, mert ha nem lett volna, még mindig az Internet Explorer 6 SP9-cel böngésznétek a Windows 7-en.

--
trey @ gépház

Én nem hiszem, hogy kimondottan az opensource-nek köszönhető a verseny. Olyan (software) piacon is lehet valódi verseny amin nincs opensource szereplő. Az igaz, hogy a netscape a böngészőháború elvesztése után kénytelen volt valamerre lépni, és így lett a böngészőjük opensource, és tulajdonképpen ennek köszönhető, hogy ma létezik firefox, de ha nem létezne, akkor lenne más (pl. ott az opera). De abban igazad van, hogy a jelenlegi böngészőrészesedéseket nagyban befolyásolta a netscape kódnyitása.

--
Don't be an Ubuntard!

Vagy fizethetnénk az Opera böngészőért még mindig 39 dodót :) PL: http://web.archive.org/web/20040726080728/http://www.opera.com/

meg a netscape-ért :D

na ezek is marha következetesek...

> na ezek is marha következetesek...

Dotzler kavart egy kis vihart, feltámadt a szél, hozzáállították a vitorlát. Mi ebben a "marha következetes"? :-)))

Ilyenkor be lehet még dobni az "ügyes marketing!!! addig is beszélnek róluk!!!11" népszerű semmit is.

--
trey @ gépház

pont az az ellentmondás, amit leírtál. ha te is tudod, minek teszel fel hülye kérdéseket?

> pont az az ellentmondás, amit leírtál.

Amit én írtam, az nem ellentmondás, hanem szubjektív összefoglaló. "Marha következetes".

> minek teszel fel hülye kérdéseket?

Mert időnként optimista vagyok. Ilyenkor hiszek benne, hogy a leghülyébb hozzászólás mögött is rejtezik valamiféle mondanivaló.

"Amit én írtam, az nem ellentmondás, hanem szubjektív összefoglaló. "Marha következetes"."

ha egyszer a-t mondanak, utána !a-t, az ellentmondás. nem olyan rég azt mondták, leszarják az enterprise-t, aztán létrehoznak egy munkacsoportot az enterprise-nak. ez ellentmondás, és a mozilla hitelét rontja. ezek után elég nehéz komolyan venni dotzler-t is. ha ezt te nem érted, akkor menj vissza úgy nagyjából általános elsőbe (vagy forrest gump mamájához), hátha ott el tudják neked magyarázni úgy, hogy meg is értsd.

"Mert időnként optimista vagyok. Ilyenkor hiszek benne, hogy a leghülyébb hozzászólás mögött is rejtezik valamiféle mondanivaló."

értem, tehát írod a random bullshitet, trollkodsz, fikázol, terelsz, ferdítesz, mellébeszélsz, aztán reméled, hogy egyszer majdcsak összejön belőle valami értelmes is (véletlenül).

Tehát ez valami olyasmi szerinted, mint amikor a Microsoft-nál 9x-szer eltemették a Windows XP-t, de kilencedszer is kiásták?

--
trey @ gépház

most az extended support-ra gondolsz?

de csak ha x=1

> ha egyszer a-t mondanak, utána !a-t, az ellentmondás

Tegyük fel, hogy "egyszer a-t mondok", és az _akkor_ 'igaz'; "utána !a-t mondok", és _akkor_, az is 'igaz'. Hol van ebben az ellentmondás?

Tudod: "ha ezt te nem érted, akkor menj vissza úgy nagyjából általános elsőbe (vagy forrest gump mamájához), hátha ott el tudják neked magyarázni úgy, hogy meg is értsd."

következetességről, hitelességről pofázok, azok pedig pont nem pillanatnyi dolgok, mint ahogy elő próbálod adni. aki ellentmond önmagának (főleg ilyen rövid időn belül), annak nagymértékben csorbul a szavahihetősége. és itt most nem természetes személyekről van szó, hanem a mozilláról, mint entitás, melyet dotzler, és most ez a csoport (is) képvisel.

de ennél jobban nem fogom elmagyarázni az egyértelműt, eddig se tudom, mi a francnak álltam veled szóba (még egyetlen értelmes, trollkodás-mentes post-ot nem láttam tőled), úgyis erre is írsz majd valami ordító ostobaságot, hajrá.

> úgyis erre is írsz majd valami ordító ostobaságot, hajrá.

Természetesen, íme:

Azért nem érted, mert fejben átfogalmaztad az általad kifogásolt állításokat valami másra. Nem írtad le, de én azért elhiszem neked, hogy a _saját_ verziód következetlen, hiteltelen, stb. Csakugye nem az a téma hogy neked mi jár a _fejedben_, hanem az ami _írásban_ megjelent.

Nem kell elhinned, ellenőrizheted magad is, kopizd egymás mellé az _eredeti_ 'a' és '!a' állításokat, és olvasd őket újra.